НОВИНИ

ГРУДЕНЬ 2017

Вітаємо з Новим 2018 роком та Різдвом Христовим

Вітаємо викладачів, співробітників та студентів Харківської державної академії культури з Новим 2018 роком та Різдвом Христовим.

Хай днів різдвяно-новорічних
Не змарновано буде й секунди!
І щастя вогні, розпалені в січні,
Хай горять до наступного грудня!


Адміністрація ХДАК


Черговий випуск газети "Бурсацький узвіз"

Вийшов черговий випуск газети "Бурсацький узвіз" №1(36), який містить цікаві статті за розділами:
- Новини
- Наші гості
- Міжнародні наукові конференції
- Конкурси, фестивалі, концерти
- Мово моя рідна
- Бібліотека звітує
- Ми про це знаємо
- Сторінка випускника
- Відлуння спогадів




Детальніше »

Звіт інтелектуальної спільноти ХДАК «Платформа 15» про
міждисциплінарний семінар «Інший у пост-некласичних студіях»

У хабі соціальної активності «Студія 42» 20 грудня 2017 р. відбувся міждисциплінарний семінар інтелектуальної спільноти ХДАК «Платформа 15» (модератори: Н. Є. Шолухо, доц. каф. філософії та політології ХДАК, В. С. Мірошниченко, ст. викл. каф. менеджменту культури та соціальних технологій ХДАК) за участю студентів, магістрів, аспірантів, викладачів ХДАК та інших ВНЗ Харкова, а також усіх охочих долучитися до обговорення однієї з неодностайних і перспективних галузей некласичної філософії.

Учасники заходу заслухали та обговорили низку доповідей, які змістовно або методологічно розкривали виміри категорії «іншого» в міждисциплінарному полі гуманітарного знання.

Тимофеєнко Алина, асп. ХДАК, тема доповіді: «Етнічний «Інший»: політика репрезентації в культурних текстах».
Дебютантка заходу Чередниченко Аліса, студ. ХДАК, «Субкультура: інший (не)формат».

Панков Георгій Дмитрович, д-р філос. наук, проф. ХДАК, «Кодифікація Іншого як в-будовування в текст».
Мірошниченко Вадим Сергійович, канд. культурології, ст. викл. ХДАК, «Я – координую нескоординоване»: закладки В. Ю.»

В перерві відбулося традиційне чаювання, спрямоване на налагодження комунікації між гостями заходу та інтеграції нових учасників до активу інтелектуальної спільноти.

З іншими світлинами та відео-версіями доповідей можна ознайомитися в соціальних мережах «Платформи 15» за посиланнями:
- наша сторінка на Facebook
- наш канал на YouTube


Звіт роботи міжнародної наукової конференції

23-24 листопада 2017 року відбулася ХІV міжнародна наукова конференція «Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку».

У роботі конференції взяли участь доктори та кандидати наук, докторанти, аспіранти, магістри, студенти, викладачі та інші молоді науковці з України, Білорусі, Франції, Німеччини, Данії та Китаю. У програмі конференції заявлені доповіді представників понад як з 10 вищих навчальних закладів Харкова та 9 інших регіонів України: Київського, Дніпровського, Полтавського, Запорізького, Івано-Франківського, Вінницького, Одеського, Черкаського та Луганського.

У програмі конференції заявлено понад 230 доповідей з актуальних питань розвитку культурології; соціальних комунікацій; філософії та політології; менеджменту; історії, музеєзнавства та туризму, театрального, хореографічного, музичного та кіно-, телемистецтва тощо.


Детальніше »

Звіт про хід спартакіади ХДАК

14 грудня 2017 року відбулися змагання з підтягування та стрибків у довжину з місця. У цих видах змагань прийняли участь 24 студенти.


Вітаємо переможців з підтягування:

Серед дівчат
1 - Євстаф'єва Вікторія СК
2 - Тарасова Діана КТМ
3 - Вакуленко Діана СК

Серед чоловіків
1 - Федоренко Роман СК
2 - Носик Олексій ФУБ
3 - Машеро Олександр ФК


Вітаємо переможців зі стрибків у довжину з місця:

Серед дівчат
1 - Тридуб Аліна ФУБ
2 - Євстаф'єва Вікторія СК
3 - Громова Юлія ФУБ

Серед чоловіків
1 - Тимчук Ігор ФУБ
2 - Домінський Валентин ФУБ
3 - Полковник Валерій СК


Кафедра фізичної культури і здоров’я запрошує усіх бажаючих взяти участь у подальших змаганнях.


Вітаємо студентський ансамбль ХДАК

9-10 грудня 2017 р. у Харкові відбувся ІІІ Всеукраїнський конкурс джазового та естрадного виконавства «JAZZFIESTA 2017», в якому взяв участь студентський ансамбль кафедри інструментів духового та естрадного оркестрів ХДАК (керівник – лауреат міжнародних джазових конкурсів, старший викладач кафедри Юрій Ігорович Ковач) та став володарем ГРАН ПРІ.



Круглий стіл
«Права людини як фундаментальна цінність політичної демократії»

8 грудня в Харківській державній академії культури в межах Всеукраїнського тижня права, затвердженого розпорядженням Кабінету міністрів України від 23 серпня 2017 року, відбувся круглий стіл «Права людини як фундаментальна цінність політичної демократії». У роботі круглого столу, організований кафедрою філософії та політології, взяли участь викладачі та студенти факультету управління та бізнесу.

В установчій доповіді відомий харківський політолог, доктор політичних наук, професор кафедри філософії та політології О. І. Романюк зауважив, що сучасне розуміння прав людини ґрунтується на концепції природних прав, яка оформилася в Епоху Просвітництва. Сутність цієї концепції полягає в тому, що кожна людина має певні права, які їй дарували бог, або в атеїстичної інтерпретації природа. Ці права є невідчужуваними, оскільки ніяка влада не може їх у неї відібрати. Першими законодавчими актами, і яких була втілена ця концепція були Білль про права Британського парламенту (1689); Декларація прав людини та громадянина революційного парламенту Франції (1789) та 10 перших поправок до конституції США (1793), що відомі як американській Білль про права. Після Другої світової війни провідну роль у розвитку інституту прав людини починає відігравати міжнародне право. 10 грудня 1948 року Третя сесія Генеральної асамблеї ООН ухвалила «Загальну декларацію прав людини». 16 грудня 1966 року Загальна декларація прав людини була доповнена двома документами: Міжнародним пактом про громадянські і політичні права та Міжнародним пактом про економічні, соціальні і культурні права, які істотно доповнили та конкретизували Декларацію. Сьогодні ці три документи, разом з факультативними протоколами до них складають єдине ціле, яке має назву Міжнародна хартія прав людини. 28 червня 1996 г. 5-ю сесією Верховної Ради України 2-го скликання була прийнята Конституція України, яка задекларувала, що стратегічною метою розвитку нашої країни є створення вільного суспільства і побудова демократичної правової і соціальної держави. Близько третини тексту Конституції України займає Розділ II: Права, свободи та обов'язки людини і громадянина», що включає весь спектр громадянських, політичних, соціальних, економічних, культурних та екологічних прав, визначених міжнародним правом. Причому стаття 9 Конституції України гласить: «Чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України».

У доповіді кандидата історичних наук, доцента кафедри філософії та політології Г. І. Гаврилюка «Доступ до правосуддя як гарантія захисту прав та свобод людини та громадянина в контексті судової реформи в Україні» наголошувалося, що окремі норми Законів України «Про судовий збір», «Про виконавче провадження», «Про внесення змін до Конституції (щодо правосуддя)», «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» не відповідають рекомендаціям Комітету Міністрів Ради Європи щодо усунення економічних перешкод доступу до правосуддя та покладають на людину невиправданий фінансовий тягар, що, в сучасних українських умовах, практично нівелює судові гарантії захисту її прав.

Доповіді провідних фахівців кафедри філософії та політології були вислухані з великою увагою та жваво обговорені учасниками круглого столу. Особу активність в обговоренні виявив доктор історичних наук, завідувач кафедри туристичної діяльності С. І. Ліман.


Флешмоб «Читай сучасну українську книгу»

Любий студенте!

Якщо ти палкий шанувальник книги, пропонуємо тобі взяти участь у флешмобі «Читай сучасну українську книгу»!

Для цього тобі потрібно:
1. Зробити фотографію з улюбленою сучасною українською книгою;
2. Написати декілька речень про свої враження щодо цієї книги та її автора;
3. Відправити цей матеріал на нашу пошту: dekanat_facultysc@ukr.net до 25 грудня.

Результати і нагородження кращих робіт почнеться після зимової сесії!
Бажаємо успіхів!



Розклад заліків та іспитів денної форми навчання

На офіційному сайті Харківської державної академії культури оприлюднено електронні версії розкладу заліків та іспитів зимової сесії студентів денної форми навчання.
Нагадуємо слідкувати за змінами розкладу біля деканатів!

Детальніше »

День робітника сільського господарства

24 листопада 2017 р. у смт Нова Водолага відбулося святкування Дня робітника сільського господарства, в якому брали участь творчі колективи та виконавці Харківської державної академії культури. Свої яскраві номери дарували присутнім ансамбль сучасного танцю «Естет» (художній керівник Є. В. Янина-Ледовська), ансамбль бального танцю «Креатив» (художні керівники З. В. Носова та В. І. Мелехов), лауреат міжнародних конкурсів, старший викладач кафедри естрадного та народного співу Юлія Карчова, студенти кафедри естрадного та народного співу (художній керівник заслужена артистка України Л. В. Кудрич). Депутат Нововодолазької селищної ради Владислав Фомяченко від імені робітників сільського господарства Нової Водолаги висловив щиру вдячність ректорату Харківської державної академії культури за можливість отримати естетичне задоволення та поринути у світ творчості.



Вітаємо переможців XV Cпартакіади ХДАК

15 листопада 2017 року стартувала XV Cпартакіада ХДАК. Традиційно спартакіаду відкрили змагання з шашок, в якому взяли участь 24 учасники.


Вітаємо переможців:

Серед дівчат
1 місце - Янгічер Катерина 1 курс ММ
2 місце – Єманова Олена 3 курс ФУБ
3 місце – Гуштюк Діана 3 курс ФУБ


Серед чоловіків
1 місце – Волобуєв Ілля 1 курс ФУБ
2 місце – Данець Дмитро 1 курс ФК
3 місце – Кисельов Віталій 1 курс ФУБ

30 листопада 2017 року відбулися змагання з ДАРТСу, в яких взяли участь 31 студент. Численні вболівальники активно підтримували спортсменів.


Вітаємо переможців:

Серед дівчат
1 місце – Тарасова Діана 1 курс КТМ
2 місце – Сергієнко Ірина 2 курс СК
3 місце – Губська Марина 3 курс ФУБ



Серед чоловіків
1 місце – Полковник Валерій СК
2 місце – Данець Дмитро 1 курс ФК
3 місце – Анельчишин Олексій ФК


Кафедра фізичної культури і здоров’я запрошує усіх бажаючих взяти участь у змаганнях з підтягування та стрибків з місця, які відбудуться 14 грудня 2017 р. о 15.00 у спортивній залі.


Відкритий семінар з історичної нумізматики

Шановні друзі, однодумці та колеги!

Запрошуємо Вас 11 грудня 2017 року о 14.00 в 45 аудиторію центрального корпусу ХДАК (Бурсацький узвіз, 4), де відбудеться відкритий семінар з історичної нумізматики, підготовлений студентами та викладачами спеціальності «Музеєзнавство. Пам’яткознавство» ХДАК.


У процесі заходу планується вивчення різноманітних типів монет із зануренням в історичне середовище за допомогою інформативних технологій та з рольовою активізацією аудиторії. Вас очікує жартівне протистояння команд (музеєзнавців та туристів), які люблять історію.

Приходьте та відкривайте разом з ними всі таємниці, які приховані в загадковому сяйві срібла та неземній привабливості золота.

Студенти музейного відділення ХДАК.


Урочиста церемонія нагородження переможців та дипломантів ХІХ обласного конкурсу
«Вища школа Харківщини — кращі імена»

28 листопада 2017 р. у Палаці студентів Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» відбулася урочиста церемонія нагородження переможців та дипломантів ХІХ обласного конкурсу «Вища школа Харківщини — кращі імена».

Вітаємо переможців – представників Харківської державної академії культури: Завідувач кафедри режисури, професор, кандидат мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України Сергій Іванович Гордєєв став переможцем у номінації «За високі досягнення в творчій та культурно-просвітницькій діяльності».


Завідувач кафедри хорознавства та хорового диригування, доцент, кандидат мистецтвознавства Вячеслав Геннадійович Бойко став дипломантом у номінації «Завідувач кафедри».


Урочисту церемонію підготувала режисерська група під керівництвом професора С. І. Гордєєва. У концертній програмі взяв участь ансамбль танцю «Заповіт»; ведучими церемонії були: викладач кафедри режисури ХДАК Ігор Сікалов та аспірант ХДАК Іванка Мащенко.

Департамент науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації висловив щиру подяку ректорові ХДАК В. М. Шейку, першому проректору М. М. Каністратенку, завідувачу кафедри режисури С. І. Гордєєву, старшому викладачу кафедри режисури В. О. Бугайовій, художньому керівнику та головному балетмейстеру Театру народного танцю «Заповіт» та Великого академічного Слобожанського ансамблю пісні і танцю Б. М. Колногузенку, викладачам і студентам ХДАК за активну участь у підготовці та проведенні урочистої церемонії нагородження переможців та дипломантів ХІХ обласного конкурсу «Вища школа Харківщини — кращі імена».