НОВИНИ

ГРУДЕНЬ 2019

Вітаємо з Новим 2020 роком та Різдвом Христовим

Вітаємо викладачів, співробітників та студентів Харківської державної академії культури з Новим 2020 роком та Різдвом Христовим.

Хай днів різдвяно-новорічних
Не змарновано буде й секунди!
І щастя вогні, розпалені в січні,
Хай горять до наступного грудня!


Адміністрація ХДАК

День відкритих дверей кафедри інформаційних технологій

Кафедра інформаційних технологій ХДАК організувала та провела 24 грудня 2019 р. профорієнтаційний захід - День відкритих дверей кафедри - для учнів Харківського вищого професійного училища №6, яких було запрошено в Академію для знайомства зі спеціалізацією "Інформаційна та документаційна діяльність" (спеціальності ІБАС). З ними спілкувалися усі викладачі кафедри на чолі із завідувачем Асєєвим Г.Г., відповідали на запитання, обговорювали питання щодо змісту навчання, особливо про сучасні комп'ютерні програми тощо. Учні виказали зацікавленість спеціалізацією, яка є профільною для їх робочої професії "Оператор комп'ютерної верстки".


ІТ не тільки для гуманітаріїв…!!!



Семінар-екскурсія до Центру гендерної культури. Звіт

19 грудня студенти 1-го курсу факультету управління та бізнесу завітали до Центру гендерної культури в м. Харкові. Захід було проведено в рамках реалізації Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року, затвердженого Розпорядженням КМУ від 24.02.2016 р. № 113-р. Групу супроводжували заступник декана факультету управління та бізнесу, кандидат юридичних наук Попова-Коряк К.О. та заступник проректора з виховної роботи, кандидат культурології Шолухо Н.Є.



Студенти ознайомилися із тематичною виставкою міжнародних документів щодо забезпечення безпеки жінок, забезпечення гендерної рівності та запобігання насильству щодо жінок, підписані та ратифіковані Україною. Зокрема важливим в цьому контексті було ознайомлення із основними положеннями Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» - першою резолюцією Ради Безпеки ООН, в якій встановлювався зв’язок між жінками та практичними діями в сфері безпеки та миру. Студенти дізналися про чотири проблемні теми, які піднімаються в цьому документі: 1) роль жінки у запобіганні конфліктів; 2) їх участь у миробудівництві; 3) захист їх прав під час і після конфлікту; 3) їх особливі потреби в ході репатріації та розселення, а також їх особливі потреби, пов’язані із реабілітацією, реінтеграцією та постконфліктним відновленням.



Пізнавальною була також тематична виставка «Невидимий батальйон», в якій увіковічено пам’ять про жінок, які зі зброєю у руках захищали свою країну у часи Другої світової війни.



В рамках проекту «Музей жіночої та гендерної історії – платформа для діалогу», студенти ознайомилися з інтерактивними експозиціями, з яких дізналися про «невидимі» сторінки історії жінок та їхні проблеми, соціальні ролі жінки та чоловіка, про державну політику різних країн у відношенні гендерного виховання.



Вразила студентів інтерактивна експозиція «Секретна кімната жінки із скляною стелею», в якій розкриваються невидимі й формально не означені бар’єри, що існують у суспільній свідомості по відношенню до жінок.



Візит до Центру гендерної культури являв собою не просто екскурсію у формі знайомства студентів із проблемними гендерними питаннями, питаннями культури миру, забезпечення участі жінок у міжнародних миротворчих процесах, протидії генедерно-зумовленому насильству в умовах конфліктів та у постконфліктний період, а й відкрите обговорення та аналіз цих проблемних питань, до якого студентів спонукала Тетяна Ісаєва –екскурсовод та директор Центру.

Деканат та студенти факультету управління та бізнесу висловлюють щиру вдячність співробітникам Центру гендерної культури м. Харкова та особисто Тетяні Ісаєвій - директору та координатору Gendermuseum.

Променад концертів факультету музичного мистецтва

Передноворічні дні для факультету музичного мистецтва Харківської державної академії культури виявилися дуже плідними та насиченими. Справжній променад концертів розгорнувся у великій залі ХДАК.

16 грудня відбувся концерт з нагоди 20-річчя педагогічної діяльності доктора педагогічних наук, професора, проректора з навчальної роботи Інни Олегівни Сташевської. У концерті взяли участь студенти і магістранти скрипкового класу Інни Сташевської з Харківської державної академії культури (Анастасія Філіпенко, Кристина Нєжнова, Тетяна Селеменева, Кароліна Божич, Оксана Яківченко) та Інституту культури і мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка (Юлія Сисенко, Олена Стеблій та Лідія Шкаровська), студентка Альона Жеребенко (фортепіано, клас професора О. Склярова), концертмейстери – Ірина Козеняшева та Олена Голега, а також ведуча програми – доктор мистецтвознавства, професор, завідувач кафедри теорії та історії музики Олена Георгіївна Рощенко. Програма концерту була насичена різностильовим та різножанровим репертуаром скрипкової музики.

18 грудня творчими зусиллями музичних колективів кафедри народних інструментів було підготовлено феєричний концерт, присвячений 90-річчю від дня заснування Харківської державної академії культури. У програмі концерту взяли участь відомі в Україні та за її межами творчі колективи факультету музичного мистецтва, а саме: Оркестр народних інструментів «VIVO» (художній керівник – лауреат міжнародних конкурсів, старший викладач Олександра Савицька, диригент – лауреат міжнародних конкурсів, старший викладач Надія Мельник), ансамбль народної музики «Стожари» (художній керівник – лауреат міжнародних конкурсів, старший викладач Олександра Савицька), ансамбль народних інструментів «Посіпаки» (художній керівник – лауреат міжнародних конкурсів, старший викладач Надія Мельник). В програмі концерту взяли участь також і учасники фольклористичного гурту «Фарби» (художній керівник – кандидат мистецтвознавства, старший викладач Галина Бреславець), які неодноразово здобували призові місця на міжнародних та всеукраїнських конкурсах.

Музичні колективи кафедри народних інструментів, яку очолює доктор мистецтвознавства, професор Андрій Якович Сташевський, успішно концертують на провідних сценах Харкова та інших міст України. У репертуарі колективів звучали як авторські твори харківських композиторів І. Гайденка, Ю. Алжнєва, так і спеціально створені художніми керівниками оригінальні аранжування та інструментальні перекладення. В концерті також приймав участь прославлений колектив «ЦимБанДо» у складі викладачів факультету Надії Мельник, Олександри Савицької та Костянтина Хитушка. Кожний їх виступ – це справжній музичний театр. Талановиті та успішні музиканти щоразу демонструють слухачам свою готовність до несподіваних новацій, пошуків нестандартних творчих рішень. В результаті співдружності трьох талановитих викладачів, зусиллями яких створено чимало оригінальних концертних програм, в залі утворилася неймовірно дружня та по-справжньому щира атмосфера синергетичного взаємообміну між виконавцями – студентами та їх викладачами, а також слухачами – запрошеними на концерт гостями та потенційними абітурієнтами.


20 грудня у великій залі ХДАК відбувся ще один значний концерт – творчий звіт кафедри інструментів духового та естрадного оркестрів під керівництвом завідувача кафедри – кандидата мистецтвознавства, доцента Ігоря Анатолійовича Гайденка. У програмі було представлено твори різноманітних жанрів та стилів, композиторів різних країн та епох. Концерт відкрив виступ камерного оркестру «Academus» під керівництвом старшого викладача Сергія Романенка. Слухачам було представлено твори Л. Моцарта «Симфонія іграшок», А. Вівальді Концерт № 4 «Зима» f-moll для скрипки, струнного оркестру та бассо континуо з циклу «Пори року» (солістка – студента І курсу Оксана Яківченко, клас професора І. О. Сташевської), Й. Баха Концерт № 5 для клавіру з оркестром f-moll (соліст – Ярослава Сердюк).

Наступну частину концертної програми склали сольні та ансамблеві виступи студентів. Яскраве виконання творів австро-угорського композитора та флейтиста А. Доплера було представлено дуетними ансамблями – дует флейтисток Анни Бай та Анни Дуднік (клас викладача Анфіси Миколаївни Прокоф’євої, концертмейстер – Ярослава Сердюк), які виконали «Пражський сувенір», та дует Анни Дуднік (флейта) та Поліни Сушко (скрипка, клас викладача Оксани Павлівни Потапової), які виконали «Дуетіно».

Вихованці по класу віолончелі викладача Ігоря Віталійовича Єрьоменка виконали твори С. Цинцадзе «Токата» (Вероніка Нікітіна) та П. Чайковського «Pezzo capriccioso» (Андрій Мечик, концертмейстер – Олена Тимошина), які «освіжили» слухацьке сприйняття звуко-тембровим колоритом та технічною досконалістю, майстерністю володіння віолончельним звуком.

Студент магістратури Чжан Юньшо (клас фортепіано доктора мистецтвознавства, доцента Наталії Олександрівни Рябухи) дуже схвильовано виконав Сонату для фортепіано e-moll Е. Гріга. У своєму виступі студент хотів продемонструвати не лише професійний рівень володіння інструментом, а й здатність створювати стилістично вірну інтерпретацію твору композитора-романтика.

Дуетний ансамбль у складі Оксани Яківченко (клас скрипки доктора педагогічних наук, професора, проректора з навчальної роботи Інни Олегівни Сташевської) та Альони Жеребенко (клас фортепіано професора, заслуженого діяча мистецтв України, завідувача кафедри фортепіано ХДАК Олександра Давидовича Склярова) доповнив програму концерту виконанням фіналу Сонати для скрипки та фортепіано Е. Гріга.

Справжньою кульмінацією концерту виявилося звучання найяскравіших музичних колективів кафедри інструменті духового та естрадного оркестрів. Ансамбль ударних інструментів (керівник – викладач Єлизавета Дмитрівна Білова) у складі Ольги Бальви, Вячеслава Василенка, Іллі Найди, Дмитра Лукʼянова, Іллі Будко, Дмитра Цицерова виконав оригінальні твори Л. Кейсера «Східно-тихоокеанський лайнер» та «Барабанне вітання».

Бурхливі оплески слухачів викликано виступом студентського ансамблю у складі Михайла Драгузі (саксофон), В’ячеслава Бурди (труба), Іллі Бакшеєва (флейта), Дмитра Лукʼянова (ударні), Антона Бобуха (гітара), Олександра Томаха (фортепіано), які виконали авторський твір студента-учасника колективу Антона Бобуха «Драгузевич».

Яскравими оплесками та криками «Браво!» супроводжувався виступ ансамблю духових інструментів під керівництвом заслуженого артиста України Олександра Івановича Огурцова. З перших тактів звучання твору Ж. Пасторіуса «Зе Чікен» відразу стало зрозумілим, що у слухачів з’явилися свої фаворити. У складі ансамблю виступали: Вячеслав Бурда, Максим Такшин та Дмитро Бусов (труба), Іван Ермоленко, Георгій Шароварський, Максим Притуленко та Олександр Кулік (саксофон), Дмитро Лукʼянов (ударні інструменти), Антон Бобух (електрогітара) та викладач кафедри народних інструментів Максим Трянов (гітара), за роялем — кандидат мистецтвознавства, доцент, завідувач кафедри інструментів духового та естрадного оркестрів Ігор Гайденко.

Наприкінці концертної програми прозвучали джазові композиції С. Паппі «Атчафалайя» та Дж. Хогена «Баррі Бейзік Блюз» у виконанні квартету саксофоністів у складі Івана Єрмоленка, Георгія Шароварського, Олександра Куліка та Максима Притуленка (саксофони), Дмитра Лукʼянова (ударні інструменти), клас старшого викладача Євгена Альбертовича Козеняшева. Виступ студентів був феєричним та незабутнім, оскільки занурив слухачів у чарівний світ естрадно-джазової музики – свободи імпровізаційного духу та мистецької фантазії.

Усім учасникам вищеназваних концертів бажаємо успіхів у майбутній професійній діяльності, а їх керівникам – викладачам факультету музичного мистецтва, хочемо висловити подяку за якісну підготовку студентів.


Концерт з нагоди 20-річчя педагогічної діяльності Інни Олегівни Сташевської

В концертній залі Харківської державної академії культури відбувся концерт скрипкової музики, присвячений 20-річчю педагогічної діяльності заслуженого діяча мистецтв України, професора, доктора педагогічних наук, проректора ХДАК Інни Олегівни Сташевської.

Свою педагогічну діяльність Інна Олегівна розпочала у 1999 році в Луганському коледжі культури і мистецтв. Тривалий час вона працювала в Інституті культури і мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, у тому числі й на посадах завідувача кафедри та директора інституту. З 2018 року професор Сташевська працює в стінах нашої академії. Тож, нинішній 2019 рік у творчому житті Інни Олегівни відбиває 20-у річницю її науково-педагогічної діяльності.

Результатом плідної педагогічної роботи професора Сташевської стала підготовка й випуск значної кількості фахівців-скрипалів, які сьогодні з успіхом працюють артистами симфонічних і камерних оркестрів, педагогами музичних навчальних закладів тощо, з них – близько двох десятків стали лауреатами і дипломантами міжнародних та всеукраїнських виконавських конкурсів.

У ювілейному концерті взяли участь студенти і магістранти скрипкового класу Інни Сташевської з Харківської державної академії культури (Анастасія Філіпенко, Кристина Нєжнова, Тетяна Селеменева, Кароліна Божич, Оксана Яківченко) та Інституту культури і мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка (Юлія Сисенко, Олена Стеблій та Лідія Шкаровська), студентка Альона Жеребенко (фортепіано, клас професора О. Склярова), концертмейстери – Ірина Козеняшева та Олена Голега, а також ведуча програми – доктор мистецтвознавства, професор, завідувач кафедри теорії та історії музики Олена Георгіївна Рощенко. Програма концерту була насичена різностильовим та різножанровим репертуаром скрипкової музики.

Концерт відкрила Філіпенко Анастасія, студентка 2 курсу Харківської державної академії культури, яка виконала твір норвезького композитора й скрипаля Йохана Свендсена «Романс» (концертмейстер – Ірина Козеняшева). Цей твір є найпопулярнішим в репертуарі скрипалів, оскільки сповнений енергією романтичних образів природи, внутрішніх почуттів та емоцій ліричного героя, що споглядає за красою й гармонією світу. Анастасія з успіхом втілила романтичне звуковідчуття інструменту та повністю відтворила ідейно-художній задум твору.

Кристина Нєжнова, студента 4 курсу Харківської державної академії культури (концертмейстер – Ірина Козеняшева) виконала Скерцо з Сонати для скрипки та фортепіано «F-A-Е» Й. Брамса. Це ще один із неперевершених та високохудожніх зразків скрипкового репертуару, в якому озвучується одна з основних тем-образів романтичного мистецтва – ідея свободи, романтичного стремління до незалежності романтичного духу, самостійності вибору, що, нажаль, упереджується зворотнім зв’язком із самотністю. Кристина майстерно виконала цей твір, а головне – змогла передати слухачам романтичну експресію та вольовий порив.

Невід’ємною складовою репертуару студентів Інни Олегівни складають твори українських композиторів. У виконанні студентки 1 курсу ХДАК Тетяни Селеменевої прозвучала «Поема» e-moll для скрипки та фортепіано К. Домінчена (концертмейстер – Ірина Козеняшева). Відомо, що одним із стильових атрибутів української музики є філософська лірика й кордоцентризм, які складають ідейну основу й виконуваного Тетяною програмного твору. Студентці вдалося відтворити самобутню кордоцентричну філософію української лірики, передану через звукообраз скрипки – найліричніший музичний інструмент.

Концерт продовжили студенти й випускники класу Інни Олегівни Сташевської з Луганського національного університету, які репрезентували твори українських композиторів: «Алегро» Ю. Мейтуса у виконанні Олени Стеблій, студентки 4 курсу та «Карпатська рапсодія» М. Скорика у виконанні Юлії Сисенко, магістрантки 1 курсу (концертмейстер – Тетяна Голега).

В якості особливого музичного подарунка від Юлії Сисенко для слухачів, особливо для студентів-іноземців з Китаю, прозвучала відома програмна мініатюра австрійського композитора та скрипаля Ф. Крейслера «Китайський тамбурін» для скрипки з фортепіано.

Урочиста програма концерту була прикрашена колоритом й вірменської національної картини світу, яким пронизана творчість видатного композитора А. Хачатуряна. Виступ студентки 2 курсу Харківської державної академії культури Кароліни Божич, яка виконала «Пісню-поему (на честь ашугів)» А. Хачатуряна, відрізнявся поступовою динамізацією-наростанням хвильової драматургії твору – від спокійного прологу, лірико-пісенного образу до блискуче-віртуозного епізоду, який тримав слухачів в емоційному напруженні-очікуванні головної кульмінації. В майстерних руках Кароліни скрипка звучала яскраво й колоритно, з відчуттям вірменських інтонацій, інтегрованих в класичну європейську стилістику твору.

Справжньою віртуозною кульмінацією концерту став виступ ще однієї гості з Луганського національного університету, магістрантки 2 курсу, а вже нині – концертмейстера Полтавського філармонічного оркестру Лідії Шкаровської (концертмейстер – Тетяна Голега). Програма виступу Лідії включала різножанрові п’єси Й. Брамса «Споглядання», Ф. Крейслера «Циганка», Е. Польдіні – Ф. Крейслера «Танцююча лялька». Скрипалька активно веде творче життя, постійно бере участь в концертних заходах та здобуває звання лауреату різноманітних конкурсів, фестивалів. Емоційний та жанрово-стильовий діапазон репертуару Лідії Шкаровської дуже широкий, а її віртуозна й майстерна гра заслуговує високої оцінки, яку слухацька аудиторія переконливо підтвердила гучними аплодисментами.

Арочною зв’язкою з початком концерту став виступ двох студенток ХДАК – Оксани Яківченко (скрипка, клас професора І. Сташевської) та Альони Жеребенко (фортепіано, клас професора О. Склярова), які разом виконали фінальну частину Сонати для скрипки та фортепіано c-moll Е. Грига.

Наприкінці ювілейного концерту ведуча програми – доктор мистецтвознавства, професор, завідувач кафедри теорії та історії музики Олена Георгіївна Рощенко запросила Інну Олегівну Сташевську виразити свої враження. Інна Олегівна подякувала керівництву Академії – ректорові Василю Миколайовичу Шейку за теплу й дружню атмосферу, в якій співпрацюють справжні професіонали, фахівці вищої мистецько-культурологічної освіти. Інна Олегівна також привітала колег, присутніх в концертній залі за теплий прийом та підтримку оплесками її учнів на сцені, що відповідально готувались до цього урочистого заходу з нагоди 20-річчя свого наставника й Вчителя.

Концерт дійсно встановив дружню й по-справжньому щиру атмосферу, і в цьому було дещо спільне, об’єднуюче усіх колег та друзів як втілення, власне, «духу Академії» – об’єднання мистецьких професіоналів, що володіють необхідними знаннями, методами для досягнення нових творчих результатів!


День відкритих дверей



Народна артистка України Раїса Недашківська у ХДАК

16 грудня у ХДАК відбулася творча зустріч Раїси Степанівни Недашківської зі студентами і викладачами ХДАК. Народна артистка України, акторка театру та кіно, провела камерну, але змістовну та щедру на творчі поради для майбутніх акторів зустріч.



Роль Мавки у х/ф «Лісова пісня» (реж. В. Івченко, 1961), у виконанні Раїси Недашківської назавжди увійшла в золотий фонд світового кінематографу, збагатила українську культуру та ознаменувала «відлигу» 1960-х рр. у вітчизняному мистецтві.



Поважна гостя в стінах академії розповіла про свій шлях у кіно й театрі, який супроводжувався знайомством із такими легендарними діячами мистецтва як Володимир Висоцький, Сергій Параджанов, співпрацею з Іваном Миколайчуком, Юрієм Ільєнком, Роланом Биковим, дружбою з Нонною Мордюковою.



Вражаючи акторською майстерністю, Раїса Недашківська виконала епізод із моноспектаклю «Лісова пісня», а також продекламувала вірші Федеріко Гарсіа Лорка та Ліни Костенко. Шанобливе ставлення до акторки аудиторія студентів і викладачів академії продемонструвала не тільки квітами, фруктами, проханнями про автограф і спільними фото, але й зустрічаючи та проводжаючи Раїсу Недашківську оплесками стоячи.

Слово про «Будинок «Слово»

13 грудня, в день народження Миколи Хвильового, в Харківській державній академії культури відбувся профорієнтаційно-просвітницький захід за участю студентів академії та учнів Харківського ліцею № 112 – інтерактивна лекція і перегляд документального фільму «Будинок «Слово».



Його співорганізаторами виступили: інтелектуальна спільнота «Plateforme 15», кафедра мистецтвознавства, літературознавства і мовознавства, рух добровольців «Простір свободи», а також Харківський літературний музей.



Лекція почалася з того, що наукові співробітники літмузею розказали про будинок, зведений у Харкові в 1920-х роках коштами кооперативу літераторів «Слово». Згори проєкція будівлі нагадує літеру «С».



Отримавши загальну інформацію, школярі та студенти здійснили віртуальну подорож цим будинком і зіграли в цікаву й захопливу настільну гру, що візуалізує знамениту оселю.



Кожен учасник гри отримав свою роль відповідно до реалій 1930-х років, мав можливість «заходити» до помешкань «Слова», дізнаватися багато цікавих фактів про його пожильців та збирати власну колекцію автографів, книжок чи портретів видатних діячів «червоного ренесансу».



Далі розповідь про Харків 1930-х продовжила Наталя Мацибок-Стародуб. Вона розповіла про свій флеш-моб, присвячений Хвильовому, представила документальний фільм режисера Тараса Томенка «Будинок «Слово» (2017) та запросила всіх до перегляду. Найприємнішою частиною зустрічі стали маленькі подаруночки «від Хвильового» – конвертики з цитатами із його творів і цукерками.

Звіт про хід Спартакіади ХДАК

12 грудня 2019 року у спортивному залі Академії відбулися змагання з підтягування та стрибків у довжину з місця. У цих видах змагань взяли участь 24 студенти.

Вітаємо переможців з підтягування
серед дівчат:
1 місце – Колбіна Дар’я (КТМ)
2 місце – Пелепець Лідія (ФК)
3 місце – Орлова Жанна (КТМ)
серед юнаків:
1 місце – Осадчій Данііл (ФУБ)
2 місце – Кадуцький Олександр (СК)
3 місце – Хрипунов Андрій (СК)

Вітаємо переможців зі стрибків у довжину з місця
серед дівчат:
1 місце – Нікітіна Вероніка (ММ)
2 місце – Савенко Олександра (СК)
3 місце – Стеценко Влада (СК)
серед юнаків:
1 місце – Безкровний Ростислав (ФК)
2 місце – Новачук Андрій (ХМ)
3 місце – Семенов Богдан (ХМ)

Дякуємо вболівальникам за активну підтримку учасників змагань та бажаємо успішної залікової сесії. Запрошуємо усіх бажаючих прийняти участь у наступних змаганнях Спартакіади 2020, які відбудуться за графіком у ІІ семестрі 2019-2020 навчального року.


Екскурсія студентів до кабінету-музею. Звіт

10 грудня студенти факультету управління та бізнесу відвідали кабінет-музей Заслуженого професора М.С. Бокаріуса, який розташований в науково-дослідному інституті судових експертиз м. Харкова – одному з найстаріших державних судово-експертних установ України і колишнього СРСР. Екскурсія була організована в рамках тижня права, який щороку проходить на факультеті управління та бізнесу. Групу супроводжувала заступник декана факультету управління та бізнесу, кандидат юридичних наук Попова-Коряк К.О.





В ході екскурсії студенти ознайомилися з історією виникнення та розвитку криміналістики як правової науки, дізналися про основні віхи життя та наукові відкриття заслуженого професора Миколи Сергійовича Бокаріуса – харків’янина, вітчизняного вченого, судового медика та криміналіста, фундатора криміналістичного напряму в судовій медицині, який зробив величезний внесок у розвиток експертного потенціалу Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз, що носить його ім’я.





Деканат факультету управління та бізнесу висловлює велику подяку за цікаву та пізнавальну екскурсію керівнику кабінету-музею – провідному науковому співробітнику сектору теоретичних та аналітичних досліджень ХНДІСЕ, кандидату юридичних наук, доценту Філіпенко Наталії Євгенівні.

Оголошення для співробітників ХДАК



Звіт про хід Спартакіади ХДАК

4 грудня 2019 року у спортивному залі Академії відбулися змагання з ДАРТСу. У цьому виді змагань взяли участь 29 студентів.

Вітаємо переможців з ДАРТСу
серед дівчат:
1 місце – Павленко Аурєлія (КТМ)
2 місце – Звонарьова Катерина (CК)
3 місце – Панасюк Софія (ФК)
серед юнаків:
1 місце – Бондаренко Валерій (ТМ)
2 місце – Батиров Руслан (КТМ)
3 місце – Кадуцький Олександр (СК)

Дякуємо вболівальникам та особисто Голові студентської ради Рябініній Лілії за активну підтримку учасників змагань.

Кафедра фізичної культури і здоров’я запрошує взяти участь усіх бажаючих у змаганнях з підтягування та стрибків з місця, які відбудуться 12 грудня 2019 р. о 15.00 у спортивному залі академії.


День відкритих дверей