НОВИНИ

ЛИСТОПАД 2019

Кар’єрний шлях майбутніх фахівців – це успішна
профорієнтаційна робота вже сьогодні!

Успішна профорієнтаційна робота – це запорука якісного набору студентів та їх майбутнього кар’єрного шляху у стінах Харківської державної академії культури.

27 листопада викладачі та студенти факультету музичного мистецтва завітали на профорієнтаційну зустріч з колективом Гадяцького коледжу культури і мистецтв імені І. П. Котляревського.

Творчу зустріч відкрила щира та привітна доповідь декана факультету – заслуженого діяча мистецтв України, професора Тетяни В’ячеславівни Большакової, яка познайомила випускників коледжу з історією Харківської державної академії культури, специфікою підготовки фахівців музичного мистецтва на факультеті та сферою діяльності творчих колективів.

Бравурними оплесками нагородили слухачі виступи музичних колективів та солістів факультету музичного мистецтва ХДАК – академічний хор студентів та його керівника – кандидата мистецтвознавства, доцента, завідувача кафедри хорознавства та хорового диригування Вячеслава Бойка і хормейстера – кандидата мистецтвознавства, старшого викладача Вікторію Воскобойнікову; тріо «Цимбандо» у складі лауреатів міжнародних конкурсів та фестивалів, викладачів кафедри народних інструментів Надії Мельник, Олександри Савицької та Костянтина Хітушка; солістів – лауреатів міжнародних конкурсів, студентів кафедри інструментів духового та естрадного оркестрів Віталія Зиму та Івана Єрмоленка (клас педагога Євгена Козеняшева).

Після концерту слова вдячності та запрошення на наступний рік пролунали від керівництва коледжу – заслуженого працівника культури України, директора Анатолія Миколайовича Насменчука та всіх присутніх у концертній залі.

Професорсько-викладацький колектив факультету музичного мистецтва Харківської державної академії культури дуже вдячний за теплий і гостинний прийом та сподівається на подальшу плідну співпрацю з Гадяцьким коледжем культури і мистецтв імені І. П. Котляревського для покращення і розвитку професії музиканта, яка вельми затребувана на ринку праці України та Європи.


Черговий випуск газети "Бурсацький узвіз"

Черговий випуск газети "Бурсацький узвіз" містить статті із різних рубрик:
- ВестерХДАК відкриває двері для першокурсників;
- конференція студентського самоврядування;
- сяйво класичної вокальної музики;
- півстолітня традиція філософської думки у ХДАК;
- "Вища освіта - це серйозна робота";
- фестиваль "Театр майбутнього";
- знавці української мови;
- перші кадри "Шлях до мрії";
- відкриваючи нові медіаісторії.


Детальніше »

Правила прийому до ХДАК для обговорення



Детальніше »

Звіт роботи міжнародної наукової конференції
"Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку"


Відкриття ХVIІ Спартакіади ХДАК

20 листопада 2019 року відбулося відкриття ХVIІ Спартакіади ХДАК. Розпочали з нагородження призерів попередньої спартакіади, котрими стали:
І місце – факультет УПРАВЛІННЯ І БІЗНЕСУ
ІІ місце – факультет СОЦІАЛЬНИХ КОМУНІКАЦІЙ
ІІІ місце – факультет КУЛЬТУРОЛОГІЇ

Вітаємо призерів та переможця спартакіади факультет управління і бізнесу – володаря Кубку спартакіади ХДАК (з 2017 по 2019 р.).

Традиційно спартакіаду відкрили змаганням з шашок, у цьому інтелектуальному виді спорту прийняли участь 26 студентів.

Вітаємо переможців:
серед дівчат
1 місце – Прасол Альбіна (КТМ)
2 місце – Павленко Аурєлія (КТМ)
3 місце – Приходько Альона (СК)
серед юнаків перше місце посіли одразу два учасника
1 місце – Волобуєв Ілля (ФУБ) та Кисельов Віталій (ФУБ)
3 місце – Мудрий Назар (КТМ)

Кафедра фізичної культури і здоров’я запрошує прийняти участь усіх бажаючих у змаганнях з ДАРТСу, які відбудуться 4 грудня 2019 р. о 15.00 у спортивному залі Академії.


До 90-річчя Харківської державної академії культури

14 листопада 2019 року в КЗК ХМ «Культурний центр» відбувся ювілейний концерт, присвячений 90-річчю від дня заснування Харківської державної академії культури. В урочистому заході взяли участь кращі колективи та солісти Академії: академічний студентський хор (художній керівник В. Бойко, хормейстер В. Воскобойнікова), естрадно-симфонічний оркестр (диригент Ю. Алжнєв), оркестр народних інструментів (диригент Н. Мельник, солісти Т. Пасічинська, О. Мовчан), інструментальні ансамблі «Стожари» (керівник О. Савицька), «ЦимБанДо», фольклористичні гурти «Фарби» (керівник Г. Бреславець) та «Лада» (керівник В. Осипенко), театр народного танцю «Заповіт» (художній керівник Б. Колногузенко, балетмейстер К. Островська), ансамблі сучасного танцю «Естет» (керівник Є. Янина-Ледовська) і бального танцю «Креатив» (керівники З. Носова, В. Меліхов).

Велика подяка організаторам, учасникам та режисерській групі у складі: Олексій Настаченко (головний режисер), Марина Островська (2-й режисер), Христина Настаченко (помічник режисера), Ольга Лачко (режисер фойє), Марина Дреганова (сценарист), Іванна Мащенко та Костянтин Новіков (ведучі свята).























Регламент роботи міжнародної наукової конференції
"Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку"











Програма міжнародної наукової конференції "Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку"


Детальніше »

Міжнародна культурно-просвітницька поїздка «Різдвяні канікули»







ХІХ Всеукраїнський радіодиктант національної єдності

8 листопада Харківська державна академія культури приєдналася до однієї з наймастабніших акцій, приурочених Дню української писемности та мови, – ХІХ Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, в якому щорічно беруть участь десятки тисяч українців по всьому світі. Перевірити себе на грамотність вирішили близько 60 студентів і працівників ХДАК, а дехто навіть надіслав свої роботи до студії Українського радіо.





Звіт. Майстер-клас виконавчого директора академічної бібліотеки Латвійського університету Валдіса Мазуліса

8 листопада для студентів й аспірантів факультету соціальних комунікацій ХДАК було проведено майстер-клас виконавчого директора Латвійської бібліотеки Валдіса Мазуліса на тему «Європейські проєкти поцифровування книжкових пам‘яток». Було дуже цікаво й корисно для набуття актуальних фахових компетентностей!


Конкурс на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників

Харківська державна академія культури оголошує конкурс на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників:
кафедра туристичного бізнесу
- завідувача кафедри: доктор культурології, доцент (1 ст. 1 особа)
кафедра філософії та політології
- старшого викладача: кандидат юридичних наук (1 ст. 1 особа)
кафедра менеджменту і адміністрування
- доцента: кандидат економічних наук, доцент (0,75 ст. 1 особа)
кафедра психології та педагогіки
- доцента: кандидат педагогічних наук, доцент (0,25 ст. 1 особа)
- старшого викладача: кандидат психологічних наук (0,5 ст. 1 особа)
кафедра менеджменту культури та соціальних технологій
- доцента: доктор педагогічних наук, доцент (1 ст. 1 особа)
кафедра журналістики
- викладача: (0,5 ст. 1 особа)
кафедра інструментів духового та естрадного оркестрів
- доцента: доцент, заслужений діяч мистецтв України (0,5 ст. 1 особа)
кафедра телерепортерської майстерності
- викладача: (0,5 ст. 1 особа)
кафедра майстерності актора
- викладача: (1 ст. 1 особа)
кафедра історії та теорії музики
- професора: кандидат мистецтвознавства, професор (0,9 ст. 1 особа)
кафедра телебачення
- викладача: (0,25 ст. 1 особа)
кафедра народної хореографії
- викладача: (1 ст. 1 особа)
- викладача: (0,75 ст. 1 особа)

Термін подання заяв на участь у конкурсі: по 21 листопада 2019 року.

Особи, які беруть участь у конкурсі, подають на ім’я ректора такі документи: заяву, написану власноручно, із відомостями, чинними на час подання заяви; особовий листок з обліку кадрів з фотографією, засвідчений за основним місцем роботи; автобіографію; копії дипломів про повну вищу освіту, науковий ступінь і атестат про присвоєння вченого звання, почесні звання; список наукових праць, засвідчений у встановленому порядку.

Документи надсилати на адресу: 61057, м. Харків–57, Бурсацький узвіз, 4, ХДАК, відділ кадрів.
Телефон для довідок: 731-11-76, 731-37-73.
Примітка: академія житлом не забезпечує.

Майстер-клас виконавчого директора академічної бібліотеки Латвійського університету Валдіса Мазуліса

8 листопада 2019 р. о 14:30 відбудеться Майстер-клас виконавчого директора академічної бібліотеки Латвійського університету Валдіса Мазуліса «Сучасна бібліотека: європейський досвід». Місце проведення: ХДАК, Бурсацький узвіз, 4, аудиторія 21. Запрошуємо усіх бажаючих!.

Всеукраїнська науково-практична конференція з психології

1 листопада 2019 р. в Харківській державній академії культури відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Теоретико-методологічні основи та психотехнології збереження та відновлення психічного благополуччя особистості», яка проходила в межах Європейського психологічного семестру в Україні. Співорганізаторами конференції стали кафедра психології та педагогіки ХДАК й Асоціація дитячих та сімейних психологів України.

У конференції взяли участь понад 140 зацікавлених осіб, 23 спікери поділилися досвідом роботи за різними напрямами психотерапії та психологічного консультування.











Майстер-клас видатного диригента

1 листопада 2019 року у Харківській державній академії культури відбувся майстер-клас всесвітньо відомого музиканта Курта Шміда – видатного диригента, віце-президента і художнього керівника Віденського музичного семінару, композитора (автора більше, ніж 400 творів), засновника Wiener Strauss Gala Orchestra, професора Віденського університету музики та виконавського мистецтва, широко відомого музичного діяча. Ця подія стала знаковою для майбутньої творчої кар’єри студентів факультету музичного мистецтва та справжнім ювілейним подарунком до 90-річчя від дня заснування Харківської державної академії культури.

Маестро, який неодноразово проводив майстер-класи в Австрії, Японії, Кореї, України, ім’я якого у ЗМІ названо як «Штраус XXI століття», завжди підтримує обдаровану молодь та розвиває актуальну для сьогодення України ідею єднання людей за допомогою класичної музики.

Проведенню майстер-класу сприяла плідна міжнародна співпраця керівництва Академії в обличчі ректора – професора, доктора історичних наук Василя Миколайовича Шейка та проректора з навчальної роботи – професора, доктора педагогічних наук Інни Олегівни Сташевської. Справжньою школою педагогічної майстерності виявилося спілкування Інни Олегівни німецькою мовою з австрійським диригентом на високому науково-педагогічному рівні, адже саме завдяки цьому зміцнюватимуться міжнародні культурні зв’язки України з Австрією.



В ході зустрічі Курта Шміда з ректором Харківської державної академії культури Шейком Василем Миколайовичем обговорено перспективи розвитку міжнародного співробітництва, проведення сумісних мистецьких проектів та заходів, що сприятимуть співпраці Академії з Віденським музичним семінаром.

Знайомство Курта Шміда зі студентами музичних спеціалізацій розпочалося з творчого привітання – виступу Академічного хору студентів під керівництвом лауреата міжнародних конкурсів, кандидата мистецтвознавства, доцента В’ячеслава Геннадійовича Бойко (концертмейстер – Ірина Запара). Хор виконав відомі класичні твори Й. Баха, Г. Генделя, В. Моцарта, а також сучасні хорові композиції «Nyon, nyon» Дж. Рунестада, «Africa» Д. Пейча та Дж. Поркаро (аранжування для хору Ф. Лайсона). Учасники хору вразили геніально втіленою імітацією звуків дощу та грози у виконанні відомої композиції Д. Пейча «Africa» під керівництвом диригента – кандидата мистецтвознавства Вікторіі Володимирівни Воскобойнікової.


Приємне враження від звучання Академічного хору студентів було доповнено сольними виступами студентів факультету музичного мистецтва:
1. Тетяни Селеменевої, студентки І курсу по класу скрипки професора, доктора мистецтвознавства, проректора з навчальної роботи Інни Олегівни Сташевської (концертмейстер – Ірина Іванівна Козеняшева), яка виконала «Поему» e-moll для скрипки та фортепіано К. Домінчена та «Мазурку» G-dur, оp. 26. для скрипки та фортепіано О. Заржицького;
2. Віталія Зими, студента 4 курсу по класу кларнету старшого викладача, лауреата міжнародних конкурсів Євгена Альбертовича Козеняшева, (концертмейстер – Поліна Вячеславівна Кириченко), який виконав Сонату для кларнета та фортепіано № 1 f-moll, ор. 120 Й. Брамса.


Для участі у майстер-класі вихованці факультету музичного мистецтва ХДАК підготувалися дуже відповідально.

Під час проведення майстер-класу присутні в залі слухачі уважно спостерігали за кожним словом Маестро, рухами його диригентських рук, які безперервно «живуть» під час звучання музики та розкривають особливість індивідуального звуковідчуття музиканта. Курт Шмід як представник традиційної віденської класичної школи керувався прагненням поділитися практичним досвідом у трактуванні музичної термінології, артикуляційних штрихів, динаміки та інтонаційної драматургії. Професор неодноразово наголошував на тому, що у виконавській інтерпретації музичних творів композиторів-романтиків, особливо таких як Й. Брамс, масштабність динамічного руху продиктований масштабністю звукообразного мислення митця. Так, наприклад, у запису динамічних позначок в Сонаті для кларнету і фортепіано Й. Брамса термін dolche вказує на образно-емоційний стан романтичної душі, що вимагає від виконавця інтонаційної цілісності музичних фраз та хвильової драматургії у втіленні композиційної форми. Курт Шмід зосереджував увагу студентів на достовірній передачі ідейного задуму композитора, закладеного в музичному тексті. Задача виконавця – художньо осмислювати та уважніше ставитися до кожної деталі, авторської позначки, ремарки, які мають вагоме значення у побудові виконавської версії твору композитора. Саме таке занурення в авторську інтонацію, в «живий текст» мистецтва дозволить зробити виконавську інтерпретацію стилістично виправданою, що, у свою ергу, відповідає вимогами сучасної музичної практики і досвіду.

Наприкінці майстер-класу, що поступово перетворився на неймовірну творчу зустріч відомого австрійського диригента зі студентським та викладацьким колективом, символічно прозвучав хоровий твір величального характеру «Многая літа», що надало цілковитої довершеності та особливого урочистого настрою.



Маестро зацікавила майстерна гра Віталія Зими. Курт Шмід відмітив високий рівень професійної підготовки студента та призначив йому стипендію на навчання у Віденському музичному семінарі, який у 2020 році відзначає 50-річчя від дня свого заснування.



Вітаємо Віталія Зиму, студента 4 курсу факультету музичного мистецтва з отриманням стипендії Курта Шміда на навчання у Віденському університеті музики та виконавського мистецтва!

Сподіваємося, що світові зірки та визнані колективи, які творять історію сучасної академічної музики, надалі відвідуватимуть Харківську державну академію культуру, а наші студенти – примножуватимуть традиції української мистецької освіти та гідно представлятимуть її досягнення у світовому просторі.