НОВИНИ

БЕРЕЗЕНЬ 2024

Мотивація нескорених 2.0: можливості для закладів освіти.
Запрошуємо до участі у конкурсі студентів
та освітні заклади Харківської області



Запрошуємо до участі у конкурсі студентів та освітні заклади Харківської області.
Мета конкурсу - підтримати талановиту молодь та освітні заклади, а також надати допомогу у їхньому просуванні у період кампанії залучення студентів. Крім того, маємо на меті підкреслити важливість ролі освітніх установ у цей важкий для всіх період, натомість конкурс створює можливість для них відзначити свої досягнення за допомогою творчої молоді.
У сучасних умовах цей конкурс є як ніколи актуальним, щоб українські студенти відчули підтримку у непростий час та не втратили надію у гідне майбутнє.
Детальніше про діючий конкурс:
Участь у конкурсі безкоштовна! Переможці (5 освітніх закладів) отримують спеціальні нагороди у вигляді “наборів медійника”, до якого входять:
* веб-камера;
* освітлення;
* штатив;
* монопод;
* бездротові навушники.
Освітнім закладам, студенти яких беруть участь у конкурсі, ми надаємо сертифікати учасників конкурсу "Мотивація нескорених 2.0"
Студенту необхідно підготувати конкурсну роботу у форматі відеоролика/презентації, що відображатиме переваги його освітнього закладу (або факультету, кафедри чи наукового гуртка) та надіслати на поштову скриньку: grant@scholarship.in.ua для оцінки журі.
Тема робіт - “Імпульси освіти: конкурс креативних презентацій українських освітніх закладів”
Заявки на участь прийматимуться з 20 березня по 25 травня на сторінці конкурсу: https://100pidpysnykiv.com.ua/scholarship.html.
Участь у конкурсі безкоштовна! Детальні умови - на офіційному сайті проєкту: https://scholarship.in.ua/.
Як проходили попередні конкурси «Sсholarship в Україні» можна ознайомитися на сайті проєкту: https://scholarship.in.ua/uk/provedeni-konkursi/.
Також за запитом ми можемо надати докази виплат грантів переможцям.
Дякуємо та запрошуємо до участі.
Керівник проєкту “Scholarship в Україні" Юлія Валуєва.
Телефон: +38 (067) 622-62-82, +38 (093) 495-34-10.

Прес-конференцію, з приводу старту нового конкурсу, можна переглянути за посиланням:



Висловили подяку завідувачу кафедри КСМ ХДАК,
МИСЛАВСЬКОМУ Володимиру Наумовичу

Національне агентство із забезпечення якості освітньої діяльності висловило подяку завідувачу кафедри кінотелережисури та сценарної майстерності, доктору мистецтвознавства МИСЛАВСЬКОМУ Володимиру Наумовичу за вагомий внесок у розвиток системи якості вищої освіти в Україні як члену галузевої експертної ради з галузі знань 02 Культура і мистецтво.
Зичимо Володимиру Наумовичу подальшої плідної праці та натхнення в справі забезпечення якості вищої освіти та популяризації вітчизняного та зарубіжного кінематографу.




Відкрита лекція старшого викладача ХДАК
Мирослави Яріко

26 березня 2024 р., у межах співпраці з Національним лісотехнічним університетом України, була проведена відкрита лекція на тему «Інклюзія в туризмі: від інвалідності до доступності для всіх».





Лектор – старший викладач кафедри музейно-туристичної діяльності Харківської державної академії культури, кандидат культурології Яріко Мирослава Олексіївна.
Лекцію можна переглянути за посиланням:



Відео привітання з Міжнародним днем театру
від студентів факультету сценічного мистецтва ХДАК



27 березня театральна громада України відзначила святкову дату — міжнародний День Театру! До цієї події приєднались й викладачі та здобувачі факультету сценічного мистецтва ХДАК. Так, здобувачі 3 курсу (вихованці О. О. та К. О. Настаченків), що навчаються за ОПП “Режисура шоу та артпроєктів” створили відеопривітання до Дня театру для всієї академічної спільноти. “Поринувши” в сценічні образи різноманітних театральних вистав, вони зробили яскравий перформанс:відеоколаж з найяскравіших моментів показів студентських вистав та інших творчих робіт кафедри режисури та кафедри майстерності актора, надав можливість глядачам насолодитися театральним мистецтвом. Ця творча акція здобувачів стала мистецькою подією в житті академії.
Сподіваємось, що театр і надалі буде джерелом натхнення та радості для всіх нас! Вітаємо з Днем театру!



Кафедра СБХ ХДАК
запрошує на ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ



Кафедра СБХ запрошує вас на заплановану зустріч.
День відчинених дверей – ОП Бальна хореографія.
Неділя, 31 березня · 14:00 – 15:00.
Часовий пояс: Europe/Kiev.
Інформація для приєднання до зустрічі Google Meet.

Посилання на відеодзвінок: https://meet.google.com/jjz-nbpa-xrj


Кафедра народної хореографії ХДАК
запрошує на ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ



Кафедра народної хореографії ХДАК запрошує абітурієнтів на ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ.
Зустріч відбудеться 31.03.2024 р. о 15:00 в Zoom.

Посилання: https://us02web.zoom.us/j/4367446164?pwd=UGJla0dEK1JrZk5QcmZDeTRLRms1QT09&omn=89864459589

Meeting ID: 436 744 6164
Passcode: 2023


Вийшов біобібліографічний покажчик,
присвячений С. І. Гордєєву



До Міжнародного дня театру у серії «Видатні педагоги ХДАК» вийшов новий біобібліографічний покажчик, присвячений давньому другу нашої бібліотеки Сергію Івановичу Гордєєву – кандидату мистецтвознавства, професору, завідувачу кафедри режисури, заслуженому діячеві мистецтв України, знаному режисеру, театрознавцю, досліднику українського театру, постановнику масових свят, театралізованих програм, авторитетному педагогу.
У покажчику висвітлено життєвий шлях, науковий, науково-педагогічний та творчий доробок митця. Пишаємося справжнім Майстром!
Біобібліографічний покажчик – це результат досконалої, ґрунтовної роботи бібліографів бібліотеки ХДАК Світлани Євсеєнко, Олени Левченко, Оксани Хижної за науковою редакцією Тетяни Кирпи.


Всеукраїнський відкритий конкурс читців



Посилання на сайт: https://www.newroute.org.ua/art

Пошта: newcontart@gmail.com

Контакти: info@newroute.org.ua


З Міжнародним днем театру!



Щиро вітаємо театральну спільноту, факультет сценічного мистецтва Харківської державної академії культури та усіх причетних з Міжнародним днем театру!
Український театр органічно поєднав найкращі традиції та здобутки світової та національної культури. Він був і залишається джерелом високої духовності та могутнім засобом утвердження загальнолюдських цінностей. Бажаємо усім театральним діячам, теоретикам та практикам театрального мистецтва здоров'я, натхнення, добробуту, творчих злетів, гідної публіки та невичерпної енергії у справі збереження та розбудови вітчизняної та світової сценічної спадщини!


Про Міжнародну науково-практичну конференцію
"Традиційні та інноваційні тенденції хореографічного мистецтва"



Група артистів театру народного танцю "Заповіт" кафедри народної хореографії ХДАК під керівництвом народного артиста України, професора, академіка Бориса КОЛНОГУЗЕНКА та заслуженого працівника культури України, доцента Каріни ОСТРОВСЬКОЇ взяла участь у Міжнародній науково-практичній конференції "Традиційні та інноваційні тенденції хореографічного мистецтва", яка проходила з 13.03.24 р по 16.03.24 р. на базі Комплексу шкіл з українською мовою навчання у м. Гурово-Ілавецьке, Польща. Метою заходу стала практична співпраця між артистами різних країн, вдосконалення виконавської майстерності та презентація культурних традицій українського народу.



Здобувачі вищої освіти кафедри народної хореографії ХДАК разом із артистами народного ансамблю народного танцю «Закаблуки» КЗ «ХФВКМ» (керівник заслужений працівник культури України, викладач-методист КЗ «ХФВКМ» Олена КОВАЛІВСЬКА) та артистами ансамблю пісні і танцю «Думка» Комплексу шкіл з українською мовою навчання м. Гурово-Ілавецьке (Польща) (балетмейстер-репетитор Марина РУДИШИНА, випускниця кафедри народної хореографії ХДАК) стали учасниками майстер класів, які були організовані та проведені провідними викладачами кафедри народної хореографії ХДАК:
- «Характерні особливості танців Слобідської України» - доцент кафедри народної хореографії ХДАК Каріна ОСТРОВСЬКА;
- «Вдосконалення виконавської майстерності засобами класичного танцю» - старший викладач кафедри народної хореографії ХДАК Лариса ДЕГТЯР;
- «Регіональні особливості українського національного вбрання та його термінологія» - старший викладач кафедри народної хореографії ХДАК Олена КУРДУПОВА;
- «Традиції та сучасні тенденції в процесі формування виконавських компетентностей здобувачів освіти під час публічного виступу» - заслужений працівник культури України, викладач-методист КЗ «ХФВКМ» Олена КОВАЛІВСЬКА;
- «Стилізація: трансформація українського народного танцю засобами сучасних напрямків хореографії» - викладач КЗ «ХФВКМ» Катерина ВАСИЛЕНКО (випускниця кафедри народної хореографії ХДАК).




Цікавою подією для здобувачів вищої освіти з міста Харкова став майстер клас з польського народного танцю, який був проведений керівником польського ансамблю пісні і танцю «Perła Warmii» Анною Садовською.




У рамках Міжнародної науково-практичної конференції відбувся концерт з участю творчих колективів Харкова: театру народного танцю «Заповіт», ансамблю народного танцю «Закаблуки» та ансамблю пісні і танцю «Думка» міста Гурово-Ілавецьке, де танцівники мали можливість продемонструвати найкращі номери із репертуару своїх колективів, а також усі разом виконали український народний танець гопак.



У теоретичній частині конференції були представлені доповіді викладачів кафедри народної хореографії ХДАК: народного артиста України, професора, академіка Бориса КОЛНОГУЗЕНКА та заслуженого працівника культури України, доцента кафедри НХ Каріни ОСТРОВСЬКОЇ.



Усі дні науково-практичної конференції були насичені цікавою творчою роботою, репетиціями, виступами, спілкуванням та обміном досвідом!






З Днем Національної гвардії України!



Висловлюємо щиру подяку всім, хто зараз захищає нашу рідну землю від військ агресора, гарантує громадську безпеку та охорону порядку, захищає права, життя, законні інтереси та свободи українців, держави та суспільства! Низький уклін усім ветеранам і вічна пам'ять тим, хто віддав своє життя за Батьківщину, мир та спокій на рідній землі. Зичимо здоров'я, злагоди в кожній родині, наснаги, невичерпної життєвої енергії та успіхів і досягнень у почесній справі служіння Україні.
СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!


Про профорієнтаційний захід із школярами



21 березня 2024 р. за сприяння Відділу освіти Мереф'янської міської ради факультет культурології та соціальних комунікацій Харківської державної академії культури провів профорієнтаційний захід із школярами 11 класів 5 шкіл та ліцеїв м. Мерефа.
На заході були представлені такі спеціальності та освітньо-професійні програми:
- 027 Музеєзнавство, пам'яткознавство, ОПП Цифрові музейні індустрії, спікер - доцент кафедри музейно-туристичної діяльності Ольга БІРЬОВА;
- 028 Менеджмент соціокультурної діяльності, ОПП Менеджмент культури, спікер - завідувач кафедри менеджменту культури та соціальних технологій Геннадій АФЕНЧЕНКО;
- 029 Інформаційна бібліотечна та архівна справа, ОПП Управління цифровою інформацією, спікер - завідувач кафедри цифрових комунікацій та інформаційних технологій Олена МАР'ЇНА, ОПП Інформаційна та документаційна діяльність, доцент кафедри цифрових комунікацій та інформаційних технологій Віталій БРУСЕНЦЕВ;
- 034 Культурологія, ОПП Фундаментальна та прикладна культурологія, спікер - завідувач кафедри культурології та медіакомунікацій Олександр КРАВЧЕНКО;
- 053 Психологія, ОПП Психологія, спікер - викладач кафедри психології, педагогіки та філології Нанулі ПОТЬОМКІНА;
- 061 Журналістика, ОПП Соціальна та культурна журналістика, спікер - викладач кафедри культурології та медіакомунікацій Катерина МАРТЮХІНА;
- 242 Туризм і рекреація, ОПП Туризмознавство, спікер - старший викладач кафедри музейно-туристичної діяльності Наталя ШУМЛЯНСЬКА;
Модератором заходу стала викладач кафедри психології, педагогіки та філології Нанулі ПОТЬОМКІНА.
На заході від академії також були присутні проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків Олена БІЛИК, проректор з науково-педагогічної та профорієнтаційної роботи Марина ЖИГАЙЛО, гаранти освітньо-професійних програм та викладачі кафедр. В інтерактивному форматі були висвітлені переваги навчання в ХДАК та перспективи працевлаштування за відповідними спеціальностями.


Засідання вченої ради!




Кафедра народних інструментів
запрошує на День відкритих дверей!



Кафедра народних інструментів ХДАК запрошує на День відкритих дверей!
Topic: День відкритих дверей ХДАК
Time: Apr 13, 2024 12:00 PM Kyiv

Посилання: https://us04web.zoom.us/j/72982494762?pwd=v3IfaCu2UjqOjt4tEPAbF938baxTUe.1

Meeting ID: 729 8249 4762
Passcode: XDAK


Кафедра Хорового диригування та академічного співу
запрошує на День відкритих дверей!



Кафедра Хорового диригування та академічного співу запрошує на День відкритих дверей!!!
Захід відбудеться 30 березня, 27 квітня, 25 травня та 29 червня 2024 року о 12.00.

Посилання: https://us04web.zoom.us/j/76328886464?pwd=PJ14kvFlMtW6HlG3dWgEEAk8dtSaoM.1

Ідентифікатор конференції: 763 2888 6464
Код доступу: хdak


Олімпіада з англійської мови в ХДАК

З 11 по 15 березня 2024 р. на кафедрі психології, педагогіки та філології (секція англійської мови) проходила Олімпіада з англійської мови, в якій взяли участь студенти ХДАК. Олімпіада проходила у два етапи:
1. Березень 11-15, 2024 - письмовий тест (Google form)
2. Березень 15, 2024 о 14:00 - (для 5 переможців 1-го етапу) - усне мовлення.
Після проведення 2-го етапу (speaking), найкращими у володінні англійською мовою були визнані:
Безсумнівний переможець: Омельченко Анастасія – студентка 3-го курсу факультету хореографічного мистецтва;
1-е місце: Крістіна Проскуріна – студентка 4-го курсу факультету аудіовізуального мистецтва;
2-е місце: Каріна Андрєєва – студентка 2-го курсу факультету сценічного мистецтва;
3-е місце: Дарія Кайгородцева – студентка 2-го курсу факультету культурології та соціальних комунікацій, член Студентської ради ХДАК.





Круглий стіл
«Українська й кримськотатарська: діалог мов і культур» в ХДАК

20 березня 2024 р. в Харківській державній академії культури відбувся круглий стіл в онлайн форматі «Українська й кримськотатарська: діалог мов і культур», організований кафедрою психології, педагогіки та філології.
Основною метою заходу була популяризація кримськотатарської мови в контексті сучасної мовної політики України. Зокрема під час зустрічі було детально обговорено особливості Національного корпусу кримськотатарської мови як єдиної на сьогодні он-лайн платформи, яка зберігає, розвиває і популяризує мову корінного народу Криму в Україні.



В обговоренні означеної теми взяли активну участь почесні гості:
Ельдар Османов – голова громадської організації «QIRI'M YOUNG» та співкоординатор проєкту зі створення Національного корпусу кримськотатарської мови;
Абібулла Сеїт-Джеліль – асистент кафедри тюркології Навчально-наукового інституту філології Київського національного університету ім. Т. Шевченка.
Модерувала засідання Ірина Фесенко – доцентка кафедри психології, педагогіки та філології ХДАК.



Доповідачі зосередили увагу учасників круглого столу на тому, що Національний корпус кримськотатарської мови – це є дійсно новаторське явище в контексті сучасної лінгвістики. Це така своєрідна нова електронна форма життя мови, це електронне зібрання навчально-освітніх матеріалів, художніх і наукових текстів кримськотатарської мови різних історичних періоді (середина ХІХ – початок ХХІ століть). Як було видно з презентацій доповідачів, матеріали корпусу чітко структуровані і зручно упорядковані, вони є корисними, і для вчителів, і для студентів, і для пересічних користувачів.
«Дякуємо всім колегам, студентам, які вийшли з нами на зв'язок з метою почерпнути для себе цікаву інформацію. Переконана, що для кожного з присутніх ця зустріч була дійсно цікавою, пізнавальною, корисною. Будемо й надалі підтримувати діалог двох мов, діалог двох культур – кримськотатарської і української» - відзначила модератор заходу Ірина Фесенко.




Переглянути відеозапис круглого столу «Українська й кримськотатарська: діалог мов і культур» можна за посиланням:



Відзначення викладачів та студентів ХДАК за участь
у Всеукраїнському інтелектуальному студентському онлайн-турнірі
«Всесвіт Шевченка: українська ідентичність у часі і просторі»

14 березня 2024 р. студенти Харківської державної академії культури взяли участь у Всеукраїнському інтелектуальному студентському онлайн-турнірі «Всесвіт Шевченка: українська ідентичність у часі і просторі».
Організаторами інтелектуального турніру виступили:
Наукова бібліотека Київського національного університету культури і мистецтв;
Харківська державна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка.
Співорганізатори від Харківської державної академії культури:
Ірина Анатоліївна Фесенко – к.ф.н., доцент кафедри психології, педагогіки та філології;
Каріна Олексіївна Попова-Коряк – к.ю.н., старший викладач кафедри мистецтвознавства;
Островська Марина Василівна – лауреат міжнародних театральних фестивалів, старший викладач кафедри режисури;
Набоков Роман Геннадійович – заступник декана факультету сценічного мистецтва Харківської державної академії культури,
кандидат мистецтвознавства, лауреат міжнародних театральних фестивалів.



У турнірі взяли участь близько 200 студентів з різних вищих навчальних закладів України. Нашу Академію на цьому інтерактивному заході мали честь представляти студенти факультету сценічного мистецтва, які об’єдналися в команду «Мовні витребеньки»:
1. Мандрик Варвара – 1 курс (бакалавр), капітан команди
2. Воєвода Вікторія – 1 курс (бакалавр)
3. Бабарук Микита – 1 курс (бакалавр)
4. Горбатовська Марія – 1 курс (магістратура)
5. Кравчук Катерина – 1 курс (бакалавр), Голова Студентської ради факультету сценічного мистецтва.




Команда «Мовні витребеньки» отримала Диплом за участь у Всеукраїнському інтелектуальному студентському онлайн-турнірі «Всесвіт Шевченка: українська ідентичність у часі і просторі», який підтверджує, що команда проявила глибокі знання творчості Великого Кобзаря та увійшла до почесного переліку ТОП-15 команд-учасників турніру! А учасники команди – студенти факультету сценічного мистецтва – отримали сертифікати за активну участь в турнірі.
Подяки за енергію та ентузіазм, вкладені в організацію цього заходу отримали і викладачі Харківської державної академії культури:
Ірина Анатоліївна Фесенко – к.ф.н., доцент кафедри психології, педагогіки та філології;
Каріна Олексіївна Попова-Коряк – к.ю.н., старший викладач кафедри мистецтвознавства;
Островська Марина Василівна – лауреат міжнародних театральних фестивалів, старший викладач кафедри режисури;
Набоков Роман Геннадійович – заступник декана факультету сценічного мистецтва Харківської державної академії культури,
кандидат мистецтвознавства, лауреат міжнародних театральних фестивалів.
Вітаємо студентів факультету сценічного мистецтва та викладачів Харківської державної академії культури та зичимо їм творчих успіхів!




Про проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»



Бібліотека Харківської державної академії культури приєднується до Всеукраїнського проєкту збору книжок «Вільні читають українською!» з нагоди 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка.
Проєкт спрямований на покращення психоемоційного стану людей, які знаходяться під щоденними ворожими обстрілами, а також на підтримку читання україномовної літератури з метою підвищення соціальної активності та свідомості громадян, популяризації української мови, використання її у повсякденному житті.
Запрошуємо співробітників та студентів Академії долучитися до збору українських книг!
Приносити книжки можна на загальний абонемент бібліотеки ХДАК (головний корпус, 2 поверх, 19 ауд.)
Тож, об'єднуємось. "Нація освічених переможе!"


Всесвітній день поезії - 21 березня 2024 р.



Бібліотека ХДАК до національного тижня читання поезії: "Ріки незмінно течуть додому" провела онлайн-флешмоб (Ліна Костенко "Буває, часом сліпну від краси..."), у якому взяли участь: декан факультету культурології та соціальних комунікацій Наталя Коржик, завідувач кафедри музейно-туристичної діяльності Анатолій Щербань, доцент кафедри музейно-туристичної діяльності Ольга Бірьова, доцент кафедри культурології та медіакомунікацій Тетяна Булах.

Переглянути за посиланням: https://www.instagram.com/reel/C4qWks9NTTe/?igsh=ZzRvNzhjNWZyYmUy



Конкурс інформаційних електронних постерів
з протидії торгівлі людьми для студентів



Департаментом у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради за сприяння Департаменту науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації проводиться Конкурс інформаційних електронних постерів з протидії торгівлі людьми, спрямований на привернення уваги до цієї проблематики, її актуальності для українців, у т.ч. молоді, в умовах війн; надання порад щодо превентивних дій для не потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, шляхів порятунку з неї.
Зважаючи на актуальність то соціальну важливість вищезазначеної проблематики просимо вас залучитися до цього заходу!

Положення про проведення Конкурсу електронних інформаційних постерів з протидії торгівлі людьми

Відправка виготовлених постерів на електронну пошту Управління у справах сім’ї та молоді за посиланням:
ussmkharkiv@gmail.com


Грант для студентів «Моя країна - моя відповідальність»




Усі необхідна інформація на сторінці гранту: https://slot.day/scholarship

Пошта: scholarship@slot.day


Книга Володимира Миславського "Західний кінематограф"



Вийшла друком книга Володимира Миславського "Західний кінематограф". Концептуально-термінологічний словник. Харків : ТОВ Видавництво «Точка», 2024. — 228 с.; 426 іл. ISBN 978-617-7856-52-7.
Це є 55 книга автора. Пропонований словник допоможе більш ґрунтовно ознайомитися з американською та європейською кінопродукцією, а також течіями і напрямами світового кіно. Бурхливий розвиток медійних технологій (інтернет, соціальні мережі, стримінгові канали), сприяв піднесенню кінематографічної культури та підвищенню інтересу до світової і насамперед голлівудської кінокласики 1930-х — 1960-х років. Автор мав на меті показати максимально широкий хронологічний зріз історії світового кіно — від неокласиків і їхніх безпосередніх учителів до видатних представників сучасності. Словник містить 585 статей, 427 постерів і кадрів із фільмів. Хронологічні межі описаних фільмів охоплюють часовий відрізок 1895–2023 років. Видання розраховане на кінознавців, викладачів кінодисциплін і всіх, хто цікавиться історією і теорією світового кіно.


Участь в онлайн-лекції, організованій
Словенським товариством лаканівського психоаналізу

17 березня 2024 року науково-педагогічні працівники кафедри педагогіки, психології та філології Харківської державної академії культури взяли участь в онлайн-лекції, організованій Словенським товариством лаканівського психоаналізу. Лекцію провела Паола Мієлі(Paola Mieli) - доктор філософії, італійсько-американський психоаналітик, яка практикує в Нью-Йорку. Паола відома своєю діяльністю в багатьох країнах Європи, Азії та в Сполучених Штатах Америки. Вона є президентом Асоціації психоаналізу "Apres_coup" (Нью-Йорк), Співголовою Секції психоаналізу в психіатрії у складі Світової психіатричної асоціації (WPA), членом Le Cercle Freudien (Париж), Insistance (Париж), Encore (Париж) та почесним членом Європейської Федерації Психоаналізу (Страсбург), автороюа численних статей і книжок у галузі психоаналізу, культури та мистецтва.
Лекція щорічного семінару «Нові симптоми в часи політичної кризи» була присвячена темі «Клініка військової травми». Паола Мієлі познайомила учасників зустрічі з основними проявами військової травми, акцентувала на тому, які запобіжні заходи можуть бути вжиті щодо запобігання складних наслідків психічної травми, отриманої у процесі воєнних дій. Відбулася активна наукова дискусія щодо порушеної проблеми.




Участь у вебінарі «Як підготувати і де розмістити ефективний партнерський профіль»



14 березня 2024 року доцент кафедри телерепортерської майстерності Юлія Коваленко та доцент кафедри психології, педагогіки та філології, начальник відділу міжнародних зв’язків Аліна Борисова взяли участь у вебінарі «Як підготувати і де розмістити ефективний партнерський профіль», що провела Агенція Європейських інновацій. Під час заходу основну увагу приділено відкритим конкурсам європейських програм, а також проведено практичні дії щодо розміщення профілів на порталі фінансування і тендерів, порталі програми INTERREG EUROPE, сайтах транскордонних програм. Надана інформація а також стосовно участі в брокерських зустрічах, які проводить ЄК. Аліна Борисова презентувала міжнародну проектну діяльність Харківської державної академії культури.


Запрошуємо на відкритий всеукраїнський дистанційний конкурс
акторського мистецтва "Розумний Арлекін"



Увага!

В рамках Х Відкритого дистанційного фестивалю театрального мистецтва «Театр майбутнього» 20 квітня 2024 р. відбудиться Відкритий всеукраїнський дистанційний конкурс акторського мистецтва "Розумний Арлекін". Запрошуємо до участі всіх бажаючих!
Умови участі, терміни подачі заявок та додаткову інформацію дивіться в положенні Конкурсу.

Положення про проведення Відкритого всеукраїнського театрального конкурсу «Розумний Арлекін» в рамках фестивалю театрального мистецтва «Театр майбутнього» 20 квітня 2024 року у м. Харків


ІІ КРУГЛИЙ СТІЛ «УКРАЇНСЬКА Й КРИМСЬКОТАТАРСЬКА: ДІАЛОГ МОВ І КУЛЬТУР»




Доступ до Zoom-конференції: https://us04web.zoom.us/j/2567353676?pwd=dzU2ZE5tdTg2cTk4ZnRWUXJ3dGhndz09

Meeting ID: 256 735 3676
Passcode: tVAP3P


Факультет сценічного мистецтва запрошує
на онлайн-захід «Вкрадене дитинство»



Факультет сценічного мистецтва запрошує на онлайн-захід «Вкрадене дитинство», присвячений десятій річниці російсько-української війни.
Артпроєкт відбудеться 22 березня 2024 року об 11.40 за посиланням:
https://us02web.zoom.us/j/81597636825?pwd=dTVreXJLQXFzdVNrTUp0aVpZUzdJUT09


Про творчіі онлайн конкурси кафедри майстерності актора



14–21 квітня 2024 року відбудиться Х Відкритий дистанційний фестиваль театрального мистецтва «Театр майбутнього».
Фестиваль покликаний розкрити талановиту та творчу молодь, створити стартовий майданчик для студентів мистецьких закладів освіти та молодих акторів, підтримати талановитих виконавців, сприяти їх творчому та особистісному становленню.
В рамках фестивалю буде проведено онлайн конкурс читців художнього слова «Білі конвалії» (17-19 квітня 2024 р.).
Умови участі, терміни подачі заявок та додаткову інформацію дивіться в положенні конкурсу.

Положення про проведення Відкритого всеукраїнського конкурсу читців художнього слова «Білі конвалії» 17-19 по квiтня 2024 р.


Пішов із життя видатний науковець - Георгій Йосипович Чернявський



22 лютого 2024 р. пішов із життя видатний український (з 1996 р. американський українського походження) історик, науковець, публіцист і педагог – Георгій Йосипович Чернявський.
Значення його діяльності, як дослідника історії нового і новітнього часу, важко переоцінити. Однак, не менш важливо говорити про нього як про першопрохідця українського теоретичного музеєзнавства, творця нового, і, як і раніше, актуального на сьогодні напряму, пов'язаного з підготовкою професійних музейних кадрів; зрештою, як про організатора і багаторічного керівника кафедри історії та музеєзнавства Харківської державної академії культури.
Зв'язок його професійної діяльності з освітніми завданнями ХДАК був настільки великий, що виїжджаючи з України, як тоді здавалося назавжди, саме рідній академії заповів він свій особистий і дослідницький архів, що й до сьогодні зберігається в стінах нашої академії!
Однак найголовніше – від нас пішла напрочуд яскрава, неймовірно любляча життя людина! Швидко, як їй притаманно, рішуче і легко пройшла вона по життю, але при цьому залишила про себе повний внутрішнього значення слід! Відтепер він живе не просто у своїх статтях і монографіях. Він живе у своїх учнях, яких любив і пам'ятав усіх до останнього. Він живе в пам'яті та серцях колег, у самому повітрі й пульсі нашої академії, якій він віддав усього себе цілком і про яку думав постійно, навіть будучи так далеко, але водночас душею й думками перебуваючи до нас настільки близько, наскільки це взагалі було можливо! Тому закінчити це невеличке і сумне звернення до друзів, учнів і колег Георгія Йосиповича хочеться словами вічного студентського гімну: "Vivat Academia, Vivant professors!". Вічна пам'ять нашому дорогому вчителеві, справа якого живе і заповіти якого ми будемо зберігати, дай Боже, ще багато, багато років!
Колектив кафедри музейно-туристичної діяльності Харківської державної академії культури.

Авторка Тортіка М. В., доктор історичних наук, професор


Участь студентів ХДАК в онлайн-турнірі
«Всесвіт Шевченка: українська ідентичність у часі і просторі»



14 березня 2024 р. студенти Харківської державної академії культури взяли участь у Всеукраїнському інтелектуальному студентському онлайн-турнірі «Всесвіт Шевченка: українська ідентичність у часі і просторі».



Організаторами інтелектуального турніру виступили:
- Наукова бібліотека Київського національного університету культури і мистецтв;
- Харківська державна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка.
Співорганізатори від Харківської державної академії культури:
- Ірина Анатоліївна Фесенко – к.ф.н., доцент кафедри психології, педагогіки та філології;
- Каріна Олексіївна Попова-Коряк – к.ю.н., старший викладач кафедри мистецтвознавства;
- Островська Марина Василівна – лауреат міжнародних театральних фестивалів, старший викладач кафедри режисури;
- Набоков Роман Геннадійович – заступник декана факультету сценічного мистецтва Харківської державної академії культури,
кандидат мистецтвознавства, лауреат міжнародних театральних фестивалів.



Програма заходу включала:
1. Віртуальну екскурсію ресурсами ХДНБ «Про Кобзаря в діджитал форматі».
2. Розминка «Числа у житті Т. Г. Шевченко».
3. Вікторина «210 років слави» на платформі Кахут.



У турнірі взяли участь близько 200 студентів з різних вищих навчальних закладів України. Нашу академію на цьому інтерактивному заході мали честь представляти студенти факультету сценічного мистецтва, які об’єдналися в команду «Мовні витребеньки».
1. Мандрик Варвара – 1 курс (бакалавр), капітан команди
2. Воєвода Вікторія – 1 курс (бакалавр)
3. Бабарук Микита – 1 курс (бакалавр)
4. Горбатовська Марія – 1 курс (магістратура)
5. Кравчук Катерина – 1 курс (бакалавр), Голова Студентської ради факультету сценічного мистецтва.



Вітаємо студентів факультету сценічного мистецтва та бажаємо їм подальших начальних та творчих успіхів!


Зустріч з колегами з Азербайджанського державного університету культури та мистецтв

13 березня 2024 р. відбулася зустріч представників Академії з колегами з Азербайджанського державного університету культури та мистецтв, організованої центром міжнародних освіти та співробітництва ХДАК. Темою зустрічі була розробка та реалізація освітніх програм менеджменту у сфері культури і мистецтва.



У зустрічі взяли участь:
Від академії: Олена БІЛИК – проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зав’язків, Марина ЖИГАЙЛО – проректор з науково-педагогічної та профорієнтаційної роботи, працівники Центру міжнародної освіти та співробітництва, науково-педагогічні працівники та завідувач кафедри менеджменту культури та соціальних технологій Геннадій АФЕНЧЕНКО.
Від Азербайджанського державного університету культури і мистецтв:
Нігар РУСТАМОВА – проректор з навчальної роботи, Гюлейран РАХІМОВА – проректор з міжнародних зав’язків, Гюльнара МАММАДОВА – координатор проєкту MBA “Art Management”, Мастура ГУЛІЄВА – керівник міжнародного відділу Університету.
Під час зустрічі було зазначено, що Харківська державна академія культури та Азербайджанський державний університет культури і мистецтв зацікавлені в удосконаленні підготовки управлінських кадрів для комерційних та державних установ, органів державної влади у сфері культури і мистецтва.
Під час обговорення було підняті питання затребуваності фахівців з менеджменту культури та мистецтва, перспективи впровадження рішень у сфері культурної освіти.



Координатор освітнього проєкту МВА «Арт-менеджмент» Гюльнара МАММАДОВА представила структуру та зміст програми, поділилася досвідом її реалізації. З боку Академії було наголошено на важливості практичної підготовки, представлення атестаційної роботи у форматі соціокультурного проєкту (івент, шоу-програми тощо).
У підсумку зустрічі сторони висловили побажання щодо подальшої співпраці, розширення освітніх можливостей, академічної мобільності, участі в міжнародних програмах.


Вітаємо з перемогою в номінації
"За сприяння позитивного іміджу ЗВО"

Вітаємо бібліотекаря відділу обслуговування бібліотеки Харківської державної академії культури Олену ЛОБОЙКО з перемогою в номінації "За сприяння позитивного іміджу ЗВО" в рамках конкурсу "Бібліотекар року 2023", де вона представила проєкт "ХДАК у Вікіпедії".
Щиро вітаємо та бажаємо успіхів та натхнення у реалізації подальших проєктів.




Онлайн-флешмоб до 210-ї річниці
з Дня народження Т. Г. Шевченка «Шевченко у моєму серці»



З 4-го по 10-е березня 2024 р. в Харківській державній академії культури проходив онлайн-флешмоб до 210-ї річниці з Дня народження Т. Г. Шевченка «Шевченко у моєму серці» за ініціативою кафедри психології, педагогіки та філології. Під час флешмобу студенти та викладачі Академії надсилали відео з читанням поезії Т. Г. Шевченка, музичними та театралізованими композиціями.
У онлайн-флешмобі взяли участь:
В.о. ректора Наталія Рябуха, проректор з наукової роботи Алла Соляник, бібліотека Академії, студенти факультету сценічного мистецтва 1-го курсу кафедри режисури – Варвара Мандрик, Єлизавета Заріцька-Лінькова, Ольга Олійник, Ганна Щетініна, Валерія Якушко, Вікторія Воєвода, Микита Бабарук. Поезія Т. Г. Шевченко «Світає, край неба палає»;
Іваник Карина, студентка 1-го курсу магістратури, факультету музичного мистецтва, кафедра естрадного та народного співу. Клас Заслуженої артистки Вікторії Осипенко. Музична композиція на слова Т. Г. Шевченко «Зацвіла в долині», музика – О. Чухрай;
Рудай Катерина, студентка 1-го курсу факультету музичного мистецтва, кафедра естрадного та народного співу. Клас Заслуженої артистки Вікторії Осипенко. Поезія Т. Г. Шевченко «Садок вишневий коло хати»;
Валентин Руденький та Діана Кондратова, студенти 3-го курсу факультету сценічного мистецтва, кафедра майстерності актора. Керівник – викладач Білоус О. В. Художня робота з гриму «Місячна ніч на Кос-Аралі»;
Сарʼян Денис, студент 4-го курсу факультету сценічного мистецтва, кафедра майстерності актора. Керівники: викладачі Проскурякова О. В. та Кучіна В. Ф. Поезія Т. Г. Шевченко «Катерина»;
Діана Кондратова, студентка 3-го курсу факультету сценічного мистецтва, кафедра майстерності актора. Поезія Т. Г. Шевченко «Світає, край неба палає»;
Барсук Уляна, випускниця факультету музичного мистецтва, кафедра естрадного та народного співу. Керівник – Заслужена артистка Вікторії Осипенко). Уривок з поеми Т. Г. Шевченко «Сотник»;
Міненко Наталя, студентка заочної форми навчання, факультет сценічного мистецтва, кафедра режисури. Світлина «Вшанування весняними квітами Т. Г. Шевченка»;
Павло Голотенко, аспірант 1-го року навчання, спеціальність «Культурологія». Поезія Т. Г. Шевченко «Не завидуй багатому»;
Фольклористичний ансамбль «Лада»: Катерина Рудай – студентка 1-го курсу, Тетяна Лобачук – студентка 4-го курсу, Валерія Савченко – студентка 1-го курсу магістратури, факультет музичного мистецтво, кафедра естрадного та народного співу. Керівник – Заслужена артистка України Вікторія Осипенко. Поезія Т. Г. Шевченко «Тілько ворог, що сміється»;
Валерія Каплун, студентка 4-го курсу факультету культурології та соціальних комунікацій. Поезія Т. Г. Шевченко «Реве та стогне Дніпр широкий»;
Віолета Астахова, студентка 1-го курсу факультету сценічного мистецтва, кафедра майстерності актора. Поезія Т. Г. Шевченко «Заповіт»;
Поетичний переспів Тараса Шевченка «Псалом 132», музика Рубена Толмачова. Виконує Вінницький міський академічний камерний хор ім. В. Газінського, диригент – професор кафедри хорового диригування та академічного співу Харківської державної академії культури – Юлія Воскобойнікова.
Графічний дизайн, музичне оформлення та монтаж відео здійснила старший викладач кафедри мистецтвознавства Каріна Попова-Коряк.
Щиро вдячні усім, хто взяв участь у цьому заході! Приємного перегляду!



Запрошуємо всіх бажаючих на зустріч з експертами



Покликання на зустріч (відеоконференція Zoom):
https://us05web.zoom.us/j/88367105279?pwd=9Ua0YupGq9dTEvkksUhpQjV3L27jVJ.1

Meeting ID: 883 6710 5279
Passcode: 2024


День відкритих дверей кафедри оркестрових інструментів




Запрошуємо на зустріч з пані Тетяною Зінкевич,
директоркою Історико-краєзнавчого музею Сколівщина



Часто чуємо інформаційні вкиди на тему – «навіщо фінансувати музеї, коли в країні війна».
Але чому ворог витрачає таку кількість ракет та дронів, б’ючи саме по музеях? Чому перш за все вивозить музейні колекції, часто кидаючи напризволяще техніку та своїх солдат? Музей Г. Сковороди, Музей Р. Шухевича, Музей Куїнджі, Херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка, Художня галерея імені Альберта Гавдзинського, інші...
А тому запрошуємо на зустріч з п. Тетяною Зінкевич, директоркою Історико-краєзнавчого музею Сколівщина. Музею, народженого вже за Незалежності, команда якого робить все можливе, щоб турист міг зануритися у таємничий світ бойків, згадати відомого зі школи Захара Беркута, доторкнутися до сторінок історії героїчної боротьби загонів УПА на цих теренах.

Зустрічаємося у понеділок, 18 березня 2024 року о 12.20 за посиланням:
https://us02web.zoom.us/j/5111644269?pwd=R0ZkUkVkWTNqU2FpU1dySFdHeXJDUT09&omn=83074188055

Meeting ID: 511 164 4269
Passcode: 2023


День відкритих дверей кафедри майстерності актора

ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

Факультет сценічного мистецтва та кафедра майстерності актора Харківської державної академії культури запрошує вас на День відкритих дверей для освітньої програми "Акторське мистецтво драматичного театру і кіно", який відбудеться 17 березня 2024 р. о 12.00 в режимі online за допомогою Google Meet.
Відеоконференцію буде проводити декан факультету сценічного мистецтва Ігор Олександрович Борис.

Посилання на відеоконференцію Google Meet: https://meet.google.com/auu-idaj-gcd


Нагородили В. ГІГОЛАЄВУ-ЮРЧЕНКО медаллю «За добру справу»



Проходівський старостинський округ Дергачівської громади Харківської області нагородив подякою та висловив щиру вдячність від жителів округу, які пережили місяці окупації та постраждали від агресії російської федерації, старшого викладача кафедри хорового диригування та академічного співу Харківської державної академії культури, кандидата мистецтвознавства, лауреата міжнародних конкурсів Вікторії ГІГОЛАЄВІЙ-ЮРЧЕНКО.
«Захоплюємося Вашим милосердям та небайдужістю до людського горя та страждань. Дякуємо за доброту і безкорисливу творчу працю. За те, що надихаєте всіх оптимізмом і вірою в нашу спільну Перемогу над загарбником, щасливе мирне майбутнє нашої суверенної Батьківщини», - зазначила староста округу Світлана КУЧЕРЕНКО.
Також Громадська організація «Захист заради Перемоги» нагородила Вікторію ГІГОЛАЄВУ-ЮРЧЕНКО медаллю «За добру справу».
Пишаємося неймовірною творчою наснагою та талантом Вікторії Олександрівни! Зичимо подальших успіхів, натхнення у збереженні та розвитку музичної культури України!


До Дня спротиву окупації АР Крим та міста Севастополя

До Дня спротиву окупації АР Крим та міста Севастополя в ХДАК протягом двох місяців проходила низка заходів на підтримку кримськотатарського народу. Дякуємо всім учасникам спротиву окупації, всім, хто підтримує цілісність України - єдиної, вільної, щасливої держави.



Запрошуємо долучитися до загальнонаціональної акції
"Один студент - одна книжка для Херсона"




Запрошуємо долучитися до загальнонаціональної акції "Один студент - одна книжка для Херсона", яка діє в межах проєкту "Українська книга в укриттях Херсонщини", в рамках молодіжної ініціативи "Book Shelter".
Україномовні книжки для бібліотечних куточків в укриттях Херсонщини ви можете приносити до нашої бібліотеки (головний корпус, 2 поверх, 19 ауд., загальний абонемент).
Дуже дякуємо за небайдужість!


Про науково-практичний семінар «І буде син, і буде мати, і будуть люди на землі»

9 березня 2024 р. на кафедрі майстерності актора відбувся науково-практичний семінар «І буде син, і буде мати, і будуть люди на землі», присвячений 210-річчю з дня народження Тараса Григоровича Шевченка. В семінарі активну участь брали студенти та викладачі факультету сценічного мистецтва.
210 років тому, 9 березня 1814 року, народився Тарас Шевченко – видатний український поет, художник і, не буде перебільшенням сказати, національний пророк, який значною мірою сформував українську ідентичність.
Творчість Шевченка стала духовною основою формування сучасної української нації, джерелом національно-політичної свідомості, а сам поет — символом України.
Літературна спадщина Шевченка, центральне місце в якій займає поезія, зокрема збірка «Кобзар», вважається основою сучасної української літератури і значною мірою української літературної мови.




Про воркшоп за темою
«Застосування платформ графічного дизайну в профорієнтаційній та освітній діяльності»



07 березня 2024 р. відбувся воркшоп за темою «Застосування платформ графічного дизайну в профорієнтаційній та освітній діяльності», який провела проректор з науково-педагогічної та профорієнтаційної роботи арина ЖИГАЙЛО. На прикладі автралійського сервісу Canva, який дозволяє створювати презентації, флаєри, публікації в соціальних мережах, резюме, запрошення, обкладинки книг та ін., висвітлено функціональну специфіку платформи для користувачів, яка може бути корисною для урізноманітнення візуального супроводу навчальних занять та створення профорієнтаційних матеріалів.


Запрошуємо до обговорення фільму «Хайтарма»



КІНО ОНЛАЙН. 11 березня 2024 (понеділок), 15.00.
"Хайтарма": поетична розповідь про трагічну долю народу.
Обговорення фільму «Хайтарма» (2013, режисер Ахтем Сейтаблаєв) про сталінську депортацію кримських татар (спротив був неможливий - примусове виселення майже за один день).
Спікер: кандидат мистецтвознавства, кінознавець, доцент кафедри кінотелережисури та сценарної майстерності ХДАК Наталія Черкасова.

Zoom конференція за посиланням: https://us02web.zoom.us/j/89678951757?pwd=UjZ1ZGRSalJpK3lIcTBjWHMvdFdVZz09

Meeting ID: 896 7895 1757
Passcode: 12345


Вітаємо з першим в історії України «Оскаром»!



Повнометражний документальний фільм харків’янина Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар» у номінації «Найкращий документальний фільм». У складі знімальної групи була і наша випускниця за спеціальністю Журналістика – Василиса Степаненко. «Оскар» став ще одним заслуженим визнанням команди журналістів, які розповідали світу історію перших днів захисту, а потім окупації Маріуполя. Фільм отримав велику кількість найпрестижніших українських та міжнародних нагород. Напередодні Мстислав Чернов, Василиса Степаненко, Євгеній Малолєтка отримали Національну премію України імені Т. Шевченка за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відео репортажі, розслідування та фільм «20 днів у Маріуполі». Щиро вітаємо їх!



Випускниця ХДАК отримала Національну премію України імені Тараса Шевченка

Вітаємо Василису Степаненко – випускницю факультету культурології (спеціальність «Журналістика») Харківської державної академії культури, а також її колег: Євгена Малолєтку та Мстислава Чернова – з присудженням Національної премії України імені Тараса Шевченка за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя!




«Пишаюсь бути українкою, жити у незалежній та вільній Україні, мати справжніх героїв навколо та розповідати про це світові. Велика честь для нас. Дякуємо!» - написала Василиса Степаненко на своїй сторінці у Facebook
(https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=3389789281166437&id=100004061964738&mibextid=qi2Omg).






Повне відео Урочистої церемонії вручення Національної премії імені Тараса Шевченка 2024 року можна переглянути на офіційному Youtube-каналі Офісу Президента України за посиланням:



Про творчу зустріч з Юлією Василівною Воскобойніковою

4 березня відбулась творча зустріч студентів та викладачів відділу хорового диригування Вінницького фахового коледжу мистецтв ім. М. Д. Леонтовича з доктором мистецтвознавства, лауреатом міжнародних конкурсів, професором кафедри хорового диригування та академічного співу Харківської державної академії культури Юлією Василівною Воскобойніковою.
В рамках зустрічі відбулася презентація діяльності кафедри хорового диригування та академічного співу Харківської державної академії культури, був показаний та обговорений віртуальний проєкт Академічного хору ХДАК «То не вітер віє», а також Юлія Василівна відповіла на запитання здобувачів освіти ВФКМ ім. М. Д. Леонтовича щодо вступної кампанії ХДАК та специфіки освітнього процесу за допомогою дистанційних технологій навчання.



Також відбувся майстер-клас Ю. В. Воскобойнікової на тему "Методи подолання психофізіологічних вад диригентської техніки", в якому взяли участь студенти відділу хорового диригування ВФКМ ім. М. Д. Леонтовича Єлизавета Кашіцина (II курс, клас викладача Христини Агафангелівни Бедзір) та Вікторія Головко (III курс, клас завідувача хоровим відділом Тетяни Борисівни Гордієнко), у професійній дискусії взяли участь всі бажаючі.
Наприкінці заходу були висловлені взаємні сподівання на подальшу творчу і методичну співпрацю.




Про концерт інструментального тріо "ЦимБанДо"

6 березня 2024 р., у актовому залі Волинського фaхового коледжу культури і миcтецтв імені І. Ф. Стравінського відбувся концерт славетного інструментального тріо Харківської державної академії культури – «ЦимБанДо».



Харківські музиканти надзвичайно вразили своїх колег з Воліні своїм талантом та неповторним виконанням! Щирі слова вдячності за неймовірні емоції та незабутні враження опубліковані на офіційній сторінці Bолинського фaхового коледжу культури і миcтецтв імені І. Ф. Стравінського у Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100083110273417

Разом до Перемоги!


Привітання від інструментального тріо «ЦИМБАНДО» ХДАК





Привітання від Студентської ради ХДАК



Привітання від студентів та випускників
факультету музичного мистецтва ХДАК



Запрошує до навчання
Харківський національний університет повітряний сил ім. І. Кожедуба

ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!




Довідник для офіцерів запасу 2023

Заява 1

Заява 2


День відкритих дверей кафедри майстерності актора

ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

Факультет сценічного мистецтва та кафедра майстерності актора Харківської державної академії культури запрошує вас на День відкритих дверей для освітньої програми "Акторське мистецтво драматичного театру і кіно", який відбудеться 10 березня 2024 р. о 12.00 в режимі online за допомогою Google Meet.
Відеоконференцію буде проводити декан факультету сценічного мистецтва Ігор Олександрович Борис.

Посилання на відеоконференцію Google Meet: https://meet.google.com/auu-idaj-gcd


Соціологічна асоціація України
проводить дослідження проблем зайнятості та кадрової політики
у сфері науки і освіти в умовах воєнного стану



Соціологічна асоціація України намагається зрозуміти в якій мірі кадрова політика ЗВО Харківщини була адаптована до умов воєнного стану, що ця адаптація означала на практиці, що означає кадрова політика ЗВО в умовах війни і яким є досвід працівників українських ЗВО в цих умовах. Пропонуємо долучитися до опитування!

Дослідження проводиться у формі інтернет-опитування за посиланням: https://survey.intellectfound.org/index.php/292734

За детальною інформацією щодо участі необхідно звертатись до відповідального виконавця - Солдатенко Ірини Олександрівни, завідувачки кафедри прикладної соціології та соціальних комунікацій Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна; тел. +380505611602, е-mаіl: irinasoldatenko@.karazin.ua.


Запрошуємо взяти участь в опитуванні



Науково-дослідний інститут вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса проводить дослідження на тему "Жорстоке поводження з тваринами: кримінологічна характеристика, детермінація, запобігання".
Актуальність та важливість досліджуваної теми пояснюються тим, що жорстокість над тваринами є проявом низького рівня моральності та порушення громадського порядку. Зазначені діяння негативно впливають на свідомість людей, сприяють поширенню жорстокості та агресивності серед дітей та молоді. Жорстокість до тварин нерідко переростає й у більш тяжкі насильницькі злочини, у тому числі й проти життя та здоров’я людей. Відповідно до статистичних даних Офісу Генерального прокурора, кількість кримінальних правопорушень, передбачені статтею 299 КК України, збільшується щороку. Зважаючи на це, для більш глибокого вивчення досліджуваного явища виникає необхідність ознайомитися із думкою громадян щодо їхнього ставлення до тварин, а також виявлення причин жорстокого поводження з ними.
Запрошуємо взяти участь в анонімному опитуванні серед працівників соціальної сфери, охорони здоров’я, фізичної культури та спорту, освіти та культури, а також активної молоді закладів освіти Харківської області одним зі зручних для Вас способів:

Посилання на анкету у Google формі: https://docs.google.com/forms/d/1w1WcglXRbt4GfsaLcFg2LPF2N-fHHtlgo1tLqwMY-NM/edit

QR-код анкети для мобільного пристрою:




Зустріч ХДАК з представниками Університету-Гассан ІІ Касабланка (Королівство Марокко)



01 березня 2024 року відбулася зустріч академічної спільноти ХДАК з представниками Університету-Гассан ІІ Касабланка (Королівство Марокко), на якій було представлено Концепцію створення в партнерському університеті Українсько-марокканського культурного центру. Завідувач кафедри менеджменту культури та соціальних технологій ХДАК Геннадій Афенченко презентував місію, стратегію, завдання, цінності, основні напрями діяльності, також зупинився на характеристиці ключових стейкхолдерів та цільової аудиторії Центру. До обговорення Концепції долучився професор університету Гассан ІІ Касабланка Мохамед Маламан, від ХДАК в обговоренні Концепції взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Олена Білик, проректор з науково-педагогічних зв’язків та профорієнтаційної роботи Марина Жигайло, начальник відділу міжнародних зв’язків Аліна Борисова, завідувач Центру міжнародної освіти і співробітництва Наталія Шумлянська.




Вітаємо наших талановитих, сумлінних та натхненних любов'ю до своєї справи викладачів!



01.03.2024 р. науково-педагогічні працівники факультету хореографічного мистецтва ХДАК - завідувач кафедри фізичної культури і здоров'я Цигановська Наталія Василівна, старший викладач кафедри фізичної культури і здоров'я Гончар В’ячеслав Володимирович, викладач кафедри фізичної культури і здоров'я Батулін Дмитро Станіславович, викладач кафедри сучасної та бальної хореографії Берднік Микола Миколайович були нагороджені почесними грамотами Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації в особі начальника Костянтина Аканченко за особистий вагомий внесок у розвиток та популяризацію спортивних танців у Харківській області та Україні, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, відповідальність, наполегливість та з нагоди 20-ї річниці утворення факультету хореографічного мистецтва.
Щиро вітаємо!




Про стипендіальні програми "Kirkland Program" i
"Kirkland Research Program" у 2024-2025 рр.

Інформуємо щодо можливості для громадян України взяти участь у конкурсі для відбору до стипендіальних програм Kirkland Program i Kirkland Research Program у 2024-2025 роках.
Нововведеннями у рамках Kirkland Program для громадян України є можливість навчання англійською мовою, а також нові дисципліни, пов’язані з відбудовою України, цивільним будівництвом, урбаністикою та криміналістикою.

Kirkland Program 2024

Kirkland Research 2024


Подяка доценту ХДАК Вікторії Бугайовій



Команда Україна – німецька ініціатива «Genau» у місті Гіссен (Німеччина) висловлює щиру подяку Бугайовій Вікторії Олександрівні, кандидату мистецтвознавства, доценту кафедри режисури, заслуженому працівнику культури України за високий рівень професійної організації перформансу «Не мовчати - кричати» в День другої річниці повномасштабної війни в Україні, 24 лютого 2024 року на мирний демонстрації біля адміністративної ратуші міста Гіссена.



Окрім того, Директор ініціативи «Genau» Євгеній Сафронов подякував також і Харківській державної академії культури за плідну співпрацю та підтримку у ці важкі часи.



Прем'єра фільму про Харків за участі ХДАК

Фільм "Харків" - Музика проти Війни. Режисери - Беат Бьєрі (Щвейцарія) та Марія Шевченко (Україна).
Фільм двічі показували на Швейцарському державному телеканалі SRF.




Українське місто Харків зазнало сильних бомбардувань на самому початку війни. Оскільки Харків завжди був важливим культурним містом, музика також стала тут силою опору.
«Харків - друге за величиною місто в Україні, - розповідає завідуючий кафедри хорового диригування та академічного співу ХДАК В. Г. Бойко, - розташоване на сході, біля кордону з Росією, воно потрапило під обстріли на самому початку війни, в лютому 2022 року. Понад 1 000 будівель було зруйновано, сотні людей загинули, а третина населення вимушена покинути свої домівки. Оскільки метою оголошеної Росією війни є викорінення української ідентичності, агресор також атакував університети, академії та школи. Харків, який вважається культурною столицею України, дає відсіч музикою».




Так, молодіжний оркестр "Надія", в якому грають найталановитіші молоді українські музиканти, підтримує своє рідне місто з еміграції в Польщі концертними турами. «Мета - представити нашу багату культуру світові», - відзначає скрипалька Саша Шепельська, поки її хлопець воює на фронті.
У Люцерні харківський хормейстер, здобувач 1 курсу магістратури Олексій Яцюк переслідує ту ж мету зі своїм українським хором "Простір", який виступає, зокрема, в люцернському KKL.
А в Харківській державній академії культури продовжуються заняття і відбуваються концерти по всій країні, навіть у дуже складних умовах.



Фільм показує, скільки сили потрібно, щоб вірити в могутність музики, незважаючи на постійні напади, і присвятити їй всю свою енергію та наснагу, через культурну дипломатію продовжувати боротися з агресором.

Переглянути фільм можна за покликанням:



Онлайн-флешмоб до 210-й річниці з Дня народження Т. Г. Шевченка
«ШЕВЧЕНКО У МОЄМУ СЕРЦІ»



До уваги студентів, аспірантів, викладачів та співробітників ХДАК!
Кафедра психології, педагогіки та філології організовує онлайн-флешмоб, присвячений 210-й річниці з Дня народження Т. Г. Шевченка «ШЕВЧЕНКО У МОЄМУ СЕРЦІ».



Для участі необхідно:
• Записати відео виконання пісні на слова Т. Шевченка
• Записати відео читання поезії Т. Шевченка
• Зробити селфі-фото з «Кобзарем» (на тлі портрета, пам’ятника, книги, зображення на одязі…)
Надсилати матеріали необхідно до 10 березня 2024 р. на електронну адресу: spring2007@ukr.net
Долучаймося до творчого заходу! Шануймо генія української слова!


Зустріч з випускницею ХДАК – менеджером у фітнес-компанії та онлайн-тренером



2 березня 2024 р. на кафедрі музейно-туристичної діяльності відбулася зустріч з випускницею Харківської державної академії культури – Оленою Пономаренко (спеціальність «Туризмознавство»).
Олена працює менеджером у фітнес-компанії «A. Studio» та онлайн-тренером.
Сфера обслуговування – це не лише про розрахунки, вибір бізнес-стратегій чи дослідження ринку. Насамперед – це про місію, про комунікації, про особливості створення офлайн та онлайн комьюніті.



На зустрічі мова йшла про менеджмент, особливості наймання персоналу, проведення навчання, конфлікти та комунікації в компанії, про онлайн-тренування під час карантину та війни, трохи про подорожі, про тренування, про ментальне здоров'я та інше.
Переглянути відео зустрічі з Оленою Пономаренко можна за посиланням:



Виступ фольклорного гурту «Родовід»
на річницю повномасштабного російського вторгнення в Україну
(м. Гамбург, Німеччина)



24 лютого 2024 р. відбувся виступ фольклорного гурту «Родовід» під керівництвом аспірантки ХДАК Катерини Жук у м. Гамбург (Німеччина) на річницю повномасштабного російського вторгнення в Україну.



«Тяжкий день, тяжкі спогади, але ми все-таки обʼєдналися і зробили «Вечір памʼяті», де виконали багато солдатських, рекрутських пісень, балад і навіть спільно заспівали гімн України з Кубанщини. З підтримкою, теплими словами, вашими оплесками цей день було прожити легше…. Та головне, що ми разом показали нашу силу і наснагу до боротьби, бо зібрали 675 евро на амуніцію для брата учасниці нашого колективу та дрони. Дякуємо, що з нами!» - так написала про цей день на своїй сторінці у Facebook Катерина Жук – керівник фольклорного гурту (https://www.facebook.com/jhukate).


Участь гурту «De Libertate»
в мітингу за Україну у межах світовій акції
«Stand With Ukraine» (м. Галлє, Німеччина)



24 лютого 2024 р. фольклорний гурт «De Libertate» (керівник – доцент ХДАК Вікторія Осипенко) взяв участь у Мітингу в підтримку України у межах світовій акції «Stand With Ukraine». Мітинг пройшов на центральній площі м. Галлє (Marktplatz Halle).



Гурт «De Libertate» був створений зусиллями Заслуженої артистки України, доцентом кафедри естрадного та народного співу Харківської державної академії культури Вікторією Осипенко в німецькому містечку Галле. Своїми виступами Гурт «De Libertate» представляє унікальну культуру України, народнопісенну спадщину та поширює культурно-історичну інформацію про Україну в Німеччині.



Одночасно зі світовою українською громадою на заході з нагоди 2-ї річниці широкомасштабного російського військового вторгнення в Україну та 10-ї річниці нападу росії на Україну, більш ніж 400 жителів міста Галле вийшли на мітинг висловити свою солідарність з Україною. З промовами у підтримку боротьби в Україні за демократію та проти РФ виступили: член Бундестаґу, доктор Карамба Діабі; член партії Олафа Шольца SPD у м. Гале, представник від мерії, великий друг України – професор Гельмут Подгайські та офіцер з питань міжрелігійного діалогу та міграції, притулку та інтеграції, (Євангельський церковний округ Галле) Петер Куба.


Вітаємо солістку театру народного танцю "Заповіт" ХДАК
Анастасію Кравчук



Солістка театру народного танцю "Заповіт" ХДАК Анастасія Кравчук стала володаркою Гран-Прі Міжнародного фестивалю-конкурсу "Wawelskie skarby" (м. Краків, Польща). Щиро вітаємо її та художніх керівників театру - народного артиста України, професора Бориса Колногузенка та заслуженого працівника культури України, доцента Каріну Островську з цією високою нагородою та бажаємо подальших творчих успіхів та нових перемог! Всі конкурсні номери є авторськими творами Бориса Колногузенка.





Вітаємо Наталію Цигановську
з успішною реалізацією престижного міжнародного проєкту

Вітаємо Наталію ЦИГАНОВСЬКУ - завідувачку кафедри фізичної культури і здоров’я Харківської державної академії культури з успішною реалізацією престижного міжнародного проєкту, реалізованого завдяки плідній співпраці Поморської Школи Вищої у Старогарді Гданському (Польща) та Харківської державної академії культури (Україна). За результатами проєкту видано колективну монографію «Kultura fizyczna i bezpieczeństwo w aktualizowaniu wartości zdrowia. Wybrane aspekty. Monografia (Фізична культура і безпека у актуалізації цінності здоров'я. Вибрані аспекти. Монографiя)».



Авторський колектив монографії Наталія ЦИГАНОВСЬКА, Даріуш B. СКАЛЬСКІ, Давид ЧАРНЕЦЬКІ. Наукові консультанти - Алла СОЛЯНИК - проректор з наукової роботи ХДАК, Олена БІЛИК – проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків ХДАК.

Ознайомитись з монографією можна за покликанням: https://zenodo.org/records/10730882


Зустріч з викладачкою іноземних мов
університету Яшар (м. Ізмір, Туреччина)
Ельвірою Ісметівною Корукчу

28 лютого 2024 р. кафедрою цифрових комунікацій та інформаційних технологій Харківської державної академії культури була організована онлайн-зустріч з викладачкою іноземних мов університету Яшар (м. Ізмір, Туреччина) Ельвірою Ісметівною Корукчу. Кримська татарка за походженням, авторка дисертації «Етнокультурні традиції кримських татар як основи їх самоідентифікації (кінець ХХ – початок ХХІ ст.)» (2012 р.) представила цікаву та проникливу доповідь на тему "Культура кримських татар".



Особливий наголос на зустрічі Ельвіра Ісметівна зробила на тому, депортація та репресії кримських татар свого часу обмежили їх у території, правах і свободах, зокрема, у використанні рідної мови, у їхньому культурному виявлені. Завдяки зближенню українського та кримськотатарського народів та їх культур, які глибоко перепліталися впродовж століть, кримські татари стали частиною українського суспільства. На сучасному етапі в Україні кримськотатарська мова отримала можливості для розвитку від соціально-побутового, внутрішньородинного рівня використання, до соціального щабля поширення Qırım tili як символу національної культури. Адже мова є частиною культури, а культура – це самоідентифікація, через яку людина усвідомлює свою сутність.
На зустрічі були також присутні здобувачі університету Яшар факультету міжнародних відносин Айберк Атілла Гьокчєтін (5 курс) та Зорбей Бююкбаш (2 курс), які вчаться на курсі іноземної мови у Ельвіри Ісметівни та цікавляться історією і культурою України і Криму.


Перемоги Академічного хору студентів ХДАК
у міжнародних фестивалях та конкурсах

Вітаємо викладачів та здобувачів кафедри хорового диригування та академічного співу Харківської державної академії культури з творчими здобутками!
Академічний хор студентів Харківської державної академії культури під керівництвом доцента, завідуючого кафедри хорового диригування та академічного співу В’ячеслава Бойка. Хормейстери: викладач кафедри Кристина Донцова-Пушенко та викладач кафедри Максим Жданов. Концертмейстер – Галина Зуб – концертмейстер кафедри хорового диригування та академічного співу.




Академічний хор студентів Харківської державної академії культури брав участь у міжнародних фестивалях-конкурсах та отримав звання:



Лауреатів 1-го ступеню у Міжнародному двотуровому фестивалі-конкурсі «CHRISTMAS SYMPHONY» (Slovensko, Kosice, 25-27.12.2023);



ГРАН-ПРІ на Канадсько-українському фестивалі дитячої та юнацької творчості (Торонто, 31.12.2023);



Лауреатів 1-го ступеню на Міжнародному двотуровому вокальному конкурсі «NEW YORK STARLIGHTS» (11-й сезон, New York, 28.01.2024);



Лауреатів 1-ї премії у Міжнародному вокальному фестивалі-конкурсі «FORMULA FEST 2024» (Romania, Bucharest, 25.01.-01.02.2024 );



Лауреатів 1-ї Премії Міжнародного двотурового мистецького фестивалю-конкурсу «BALTIC FEST» (Міжнародний проект Україна-Фінляндія-Латвія-Литва-Чеська Республіка, 04.-08.02.2024);



Лауреатів 1-го ступеню на Міжнародному двотуровому вокальному конкурсі «Hollywood Alley» (3-й сезон, Kyiv - Los Angeles, 12.02.2024).




Участь професора ХДАК Сергія Гордєєва в «Курбасівських читаннях»
(Тернопільський обласний краєзнавчий музей)

25 лютого 2024 р. театральна громадськість України відзначала 137-річницю від дня народження режисера-реформатора, актора, педагога, теоретика театру Леся Курбаса. На честь видатного майстра 27 лютого 2024 р. у Тернопільському обласному краєзнавчому музею спільно з Обласним меморіальним музеєм-садибою Леся Курбаса відбувся мистецький захід: науково-краєзнавчі «Курбасівські читання».



У творчому проекті взяв участь завідувач кафедри режисури Харківської державної академії культури, заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, професор Сергій Іванович Гордєєв, який виступив з доповіддю «Валентина Чистякова – актриса школи Курбаса». По закінченню виступу С. І. Гордєєв подякував організаторам заходу за можливість вкотре доторкнутися до творчості Леся Курбаса та розкрити нові грані митця.



Сергій Іванович розповів присутнім, що дослідження театральної школи Курбаса є науковою темою кафедри режисури Харківської державної академії культури, за якою Академія в різні роки видала друком теоретичні праці: монографію С. І. Гордєєва «Валентина Чистякова — легенда українського театру», «З книжкової колекції Леся Курбаса» (автори С. Гордєєв, В. Седих, І. Фоменко) та бібліографічний покажчик «Творчий спадок Леся Курбаса у ХХІ століття» (укладачі С. Євсеєнко, О. Левченко, О. Хижна; наук. ред. Т. Кирпа). Зазначені видання презентують глибоку повагу науковців Харківської державної академії культури до унікальної спадщини великого майстра української сцени.




квітень 2024 березень 2024 лютий 2024 »