НОВИНИ

ТРАВЕНЬ 2019

День відкритих дверей факультету ТМ

09 червня 2019 р. з 12.00 до 14.00 відбудеться День відкритих дверей факультету театрального мистецтва для набору на спеціалізації "Акторське мистецтво драматичного театру і кіно" та "Режисура естради та масових свят" за адресою Бурсацький узвіз, 4, Велика актова зала ХДАК.


Студентський конкурс «Розумним Бути Модно»

Стартував всеукраїнський конкурс серед студентів «Розумним Бути Модно». За перемогу в даному конкурсі передбачаються нагороди у вигляді грантів на оплату навчання. Запрошуємо студентів Харківської державної академії культури (ХДАК) приєднатися до участі, поборотися за переможні місця та винагороди:
- 1-е місце – грошовий грант на оплату річного навчання;
- 2-е місце – грошовий грант на оплату навчання за 6 місяців;
- 3-є місце – грошовий грант на оплату 3 місяців навчання.

Учасниками конкурсу можуть стати студенти всіх факультетів та курсів Харківської державної академії культури, які навчаються на контрактній основі або за державним замовленням.

*Студенти державного замовлення в разі перемоги отримають гранти у вигляді стипендій, відповідно до оплати навчання на курсі.

Правила та вимоги конкурсу «Розумним Бути Модно»

Учасникам конкурсу пропонується написати науково-дослідне есе на задану тематику та по визначеним напрямкам здобуття освіти. Головна тема для проведення дослідження: «Україна: проблеми та напрямки їх вирішення на шляху до інтеграції в ЕС»

До розгляду конкурсантам пропонується обрати самостійно предмет дослідження. На думку студента, обране питання має бути актуальним та розкривати головне питання по одному чи декільком напрямкам:
- Економіка;
- Менеджмент;
- Маркетинг;
- Психологія;
- Політологія;
- Журналістика.

Дослідження має оформлюватися в електронному документі (.doc). Форма викладення довільна (есе). В роботі обов’язково мають бути присутні: чітке формулювання питання, конструктивні та підкріпленні аргументами пропозиції щодо способів покращення предмету дослідження, ємкий змістовний висновок.

Ідея конкурсу – надання студентам можливості виразити своє особисте ставлення до головного питання, його погляди та думки щодо покращень. Саме тому велика увага приділятиметься самостійності написання роботи:

З метою запобігання копіювання матеріалів з відкритих джерел, надіслані роботи будуть проходити перевірку унікальності. Рекомендовані значення унікальності та рерайтингу - >85%.

Ознайомитися більш детально з інформацію щодо правил написання, оформлення та змісту робіт - за посиланням.

Виконані роботи надсилаються для оцінювання на пошту education@likar.info, з поміткою у темі «На Конкурс».

Терміни проведення конкурсу:
- Конкурс стартує з 27.05.2019.
- Прийом конкурсних робіт розпочинається 25.06.2019 р.
- Deadline – 30.09.2019 р.
- Оцінювання конкурсних робіт експертною радою - до 20.10.2019.
- Оголошення переможців – 23.10.2019 року.

Конкурс «Розумним Бути Модно» проводиться за ініціативи міжнародної компанії «Open Media Group» та за партнерської підтримки:
- likar.info - Інформаційний портал про здоров'я та медицину;
- e-kvytok.kiev.ua - Сервіс продажу авіаквитків, жд квитків, автобусних білетів;
- uaua.info - Інформаційний портал для батьків про дітей;
- nadra.com.ua - Сервіс підбору кредитів онлайн, мікрокредитів.

Вимоги до конкурсних робіт та структура роботи



Всеукраїнський театральний метод-фестиваль "TEA*METOD*FEST"

24-25 травня 2019 р. в м.Київ відбувся Всеукраїнський театральний метод-фестиваль "TEA*METOD*FEST", в якому взяла участь експериментальна майстерня театральних досліджень "ЕКМАТЕДОС" кафедри майстерності актора. На фестивалі були показані театральні школи Б.Брехта, М.Чехова, Г.Крега, Є.Гротовського студентами спеціалізації "Акторське мистецтво драматичного театру і кіно" Шевченко Т. (магістр), Кішмєрєшкіною М., Голубом Р., Косенко І. Представлені театральні школи ХДАК "ЕКМАТЕДОС" були визнані оргкомітетом як одні з кращих та неповторних сучасних професійних театральних шкіл. Студенти були відзначені Дипломом "За творчий неспокій та оригінальні пошуки".


Пишаємося перемогам талановитих студентів та викладачів факультету музичного мистецтва!!!

На факультеті музичного мистецтва Харківської державної академії культури радіють перемогам своїх студентів на міжнародних та всеукраїнських конкурсах і пишаються ними, адже кожна мистецька сходинка – це шлях до подальшої професійної самореалізації!

Підводячи підсумки навчального року з гордістю можна презентувати творчі досягнення студентських музичних колективів ХДАК, які вибороли призові місця на престижних національних конкурсах.

Фольклористичні гурти «Лада» та «Фарби» нещодавно отримали призові місця в рамках масштабного міжнаціонального мистецького проекту Євро-фолк «Світ це телебачення», що складається з сорока п’яти музичних конкурсів-фестивалів. Фольклорні змагання проходили в різних містах і країнах Європи (Польщі, Болгарії, України) під егідою Європейської Асоціації Фольклорних Фестивалів ЕАFF (офіційний партнер UNESCO).

Незмінний керівник гурту «Фарби» – кандидат мистецтвознавства, старший викладач Галина Бреславец, підготувала зі студентами свого класу унікальну програму, яка ґрунтується на інтерпретації фольклорних джерел в професійному музичному мистецтві. Як результат справжньої творчості – отримання Гран-прі на ІІ національному чемпіонаті з фольклору «EUROFOLK-Вінниця 2019» (23-24 березня 2019 р.), що підтвердило уміння створити цікаву, неповторну, виключно індивідуальну інтерпретацію музичного фольклору на основі технічно досконалого та артистично втіленого яскравого виконання.

Фольклористичний гурт «Лада» також виборов свої нагороди – дипломи лауреату І ступеню на ІІІ національному чемпіонаті з фольклору «EUROFOLK-Чернівці 2019» та Першому кубку світу з фольклору 2019 «World Cup of Folklore», які відбулися 04-05 травня 2019 р. у м. Чернівці. Керівник колективу – заслужена артистка України, кандидат мистецтвознавства, доцент Вікторія Осипенко разом зі своїми вихованцями – талановитими учасниками фольклористичного гурту «Лада» Є. Федоренко, У. Барсук, О. Бикановою, О. Ростягаєвою, К. Жук, К. Тащілкіної прославилися високим рівнем виконавської майстерності, що передбачала здатність до глибокого осягнення змісту та фольклорних образів народних пісень, втілених в автентичному звучанні. Їх виступ також став помітним серед інших учасників, оскільки популяризував традиційні народнопісенні джерелі Слобожанщини та Полтавщини. Засновники фестивалю ТО «Таланти ХХІ століття» (Україна) відмітили високий рівень підготовки мистецької молоді, виступи якої демонструвалися у телеефірі Європи.

Справжнє свято запальної естрадно-джазової музики подарували учасники Квартету саксофоністів ХДАК під керівництвом старшого викладача Євгена Козеняшева. Колектив був неодноразовим призером, володарем лауреатських дипломів. Успішна участь квартету у Всеукраїнському фестивалі духової та естрадної музики «Таврійські сурми» в м. Мелітополі (05 квітня 2019 р.) була підтверджена отриманням диплому лауреата І ступеню з рук самого голови журі конкурсу – заслуженого діяча мистецтв України, доцента Київського інституту музики імені Р. Глієра Г. М. Григор’єва. На фестиваль, проведений за ініціативою Мелітопольского училища культури, учасники з’їхалися з різних регіонів України. Наші студенти повернулися з конкурсу повними наснаги від творчої атмосфери, збагаченими отриманим культурним досвідом.

З творчими досягненнями та призовим місцем Лауреата І ступеню повернулися й учасники Камерного оркестру «Academus» зі Всеукраїнського фестивалю-конкурсу ансамблів та оркестрів струнно-смичкових інструментів «Зіграємо разом: Схід України» (18-20 травня 2019 р., м. Маріуполь). Серед учасників фестивалю-конкурсу – 51 колектив: ансамблі та оркестри мистецьких шкiл, коледжiв та закладів вищої освіти з різних мiст Сходу України та столиці. Окрему подяку від організаторів конкурсу – директора Департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольскої міської ради, представників Всеукраїнської органiзацiї викладачів-струнникiв ГО «ESTA-Україна» та голови журі – народного артиста України, професор НМАУ ім. П. І. Чайковського І. М. Андрієвського, отримав засновник і художній керівник камерного оркестру «Academus», старший викладач Сергій Романенко. Крім конкурсних виступів камерний оркестр ХДАК спільно з хоровими колективами мистецьких шкiл та Маріупольського коледжу мистецтв виконав у Театральному скверi міста «Оду до радостi» Л. Бетховена та духовний Гiмн України «Боже великий єдиний, нам Україну храни». Це стало справжнім творчим подарунком місцевим мешканцям.

Щири й сердечні вітання з нагоди отримання Гран-прі Шостого Всеукраїнського конкурсу виконавців на сопілці та цимбалах «Волинська Гуковиця» (м. Лукцьк, 24-25 травня 2019 р.) пролунали на адресу учасників одного з найтитулованішого музичного колективу факультету музичного мистецтва – ансамблю народних інструментів «Стожари» та його керівнику – старшого викладача Олександри Савицької. Компетентне журі конкурсу – у складі народного артиста України, професора, завідувача кафедри народних інструментів Рівненського державного гуманітарного університету Святослава Филимоновича Мельничука, лауреата міжнародних конкурсів, викладача Національного університету культури і мистецтв Олександра Петровича Журавчака, відзначило не лише високий рівень виконавської майстерності, а й оригінальність інтерпретації творів українських композиторів. Студенти – учасники музичного колективу, які мають високу професійну підготовку, плідно та сумлінно працюють, підвищують виконавську майстерність, беручи участь у культурно-мистецьких заходах країни та зарубіжжя, підтвердили стабільність вектору самовдосконалення та здатність заряджати слухачів своєю позитивною енергетикою у виконанні грайливих та ліричних композицій.

Вітаємо всіх учасників та лауреатів і бажаємо їм натхнення, успіхів у майбутньому!!!



ІV Відкритий фестиваль-конкурс «Запорізькі переливи бандури»

Ансамбль викладачів Харківської державної академії культури «ЦимБанДо» запалили серця учасників ІV Відкритого фестивалю-конкурсу «Запорізькі переливи бандури» (18-19 травня 2019 р., м. Запоріжжя).

На ІV Відкритому всеукраїнському фестивалі-конкурсі солістів-бандуристів «Запорізькі переливи бандури», який відбувся 18-19 травня 2019 р., викладачі Харківської державної академії культури – Надія Мельник (голова журі конкурсу) та Олександра Савицька (член журі), засновники та учасники сучасного етно-гурту «ЦимБанДо», з честю репрезентували школу народно-інструментального виконавства. Їх виступ у складі «ЦимБанДо» став справжньою родзинкою фестивалю-конкурсу, який зібрав 86 учасників з різних областей України.

Самобутній інструментальний ансамбль «ЦимБанДо», створений у 2006 р., є неодноразовим володарем гран-прі та призером міжнародних та всеукраїнських конкурсів, фестивалів.

Своєю яскравою та запальною грою на народних інструментах – ліричній бандурі, дзвінких цимбалах, темброво-колористичній кобзі-бас, виконавці подарували всім слухачам гарний настрій і заворожили своєю креативністю у власних композиціях та аранжуванннях, фантастичною віртуозністю та національною колоритністю, що відбиває ментальність української душі.

Виступ «ЦимБанДо» на фестивалі-конкурсі було феєричним та незабутнім, пролунали власні композиції, створені учасниками гурту, та твори українських композиторів. Це шоу-вистава, народна гра з примовками, жартами, триндичками, пританцьовуваннями та піснями. Кожний твір збагачений оригінальними знахідками виконавців у розмаїтті інтерпретації інструментальних тембрів, гармонії звукових барв та ритмоінтонацій.

Викладачі академії залишили приємне враження не лише від свого виступу, а й зацікавили слухачів – майбутніх абітурієнтів, майстер-класами, на яких продемонстрували свою педагогічну майстерність. Широкій аудиторії шанувальників народно-інструментального мистецтва буда достойно представлена сучасна харківська школа бандури, яка репрезентує свої досягнення на сучасному міжнародному концертно-виконавському рівні.










Знайомство з вишиванковою традицією

Слухачі підготовчого відділення Харківської державної академії культури долучилися до Всесвітнього дня вишиванки. Це міжнародне свято, започатковане 2006 року, відзначається у третій четвер травня і покликане популяризувати традиції створення і носіння вишитого українського одягу.

Цього року свято припало на 16 травня. Слухачі підготовчого відділення ХДАК змогли дізнатися про різні орнаменти і способи вишивання, приміряли етнічний український одяг.




Адміністрація ХДАК з глибоким сумом повідомляє


Адміністрація Харківської державної академії культури з глибоким сумом повідомляє про смерть віце-президента, академіка Національної академії мистецтв України, Заслуженого діяча мистецтв України, професора, доктора філософії, директора Інституту культурології НАМУ та радника Президента України Юрія Петровича БОГУЦЬКОГО.

У ці важкі для його рідних, близьких, колег та однодумців покійного дні ми поділяємо почуття суму та скорботи від непоправної, тяжкої втрати. Світлий, добрий спомин про Юрія Петровича назавжди залишиться в серцях усіх, хто мав честь знати, любив та поважав цю високодостойну людину.

Із щирим співчуттям
Ректор В.М.Шейко


План заходів для реєстрації вступника на навчання для здобуття ступеня магістр