НОВИНИ

ГРУДЕНЬ 2021

Вітаємо з Новим 2022 роком та Різдвом Христовим

Вітаємо викладачів, співробітників та студентів Харківської державної академії культури з Новим 2022 роком та Різдвом Христовим. Веселих свят!

Хай днів різдвяно-новорічних
Не змарновано буде й секунди!
І щастя вогні, розпалені в січні,
Хай горять до наступного грудня!


Адміністрація ХДАК


Новорічний онлайн-концерт Харківської державної академії культури "У ритмі часу"



У концерті брали участь творчі колективи та виконавці мистецьких факультетів Харківської державної академії культури, а також запрошені артисти. Ідея і постановка концерту була здійснена режисерами 3 курсу, очної форми навчання факультету сценічного мистецтва, зйомку забезпечили здобувачі освіти та викладач факультету аудіовізуального мистецтва. Усім приємного перегляду та гарного настрою!!!! З прийдешнім Новим роком!!!!!


Акція до дня Святого Миколая «Допоможи дітям»

19 грудня, у день святого Миколая, члени Студентської ради Харківської державної академії культури
завітали до дитячого будинку «Гармонія»

Напередодні дня Святого Миколая представники Студентської ради оголосили про проведення святкової акції «Допоможи дітям» та організували збір коштів в Харківській державній академії культури. День Святого Миколая – найбільш очікуване для усієї малечі, а особливо для тих, у кого немає рідних. Ці дітки потребують особливої уваги та турботи. Зібрані кошти перетворилися на подарунки та ласощі для малечі з Харківського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Гармонія», до якого і завітали представники Студентської ради 19 грудня. Не забули, звісно, окрім матеріальних радощів порадувати дітей живим спілкуванням, іграми, розвагами, які, безумовно, викликали бурю емоцій і найголовніше – чесну дитячу посмішку, що, як відомо, дорого коштує. Діти отримали цілий букет емоцій, як і, власне, самі студенти академії.

Представники Студентської ради висловлюють щирі слова вдячності небайдужим викладачам, співробітникам та студентам Харківської державної академії культури, які взяли участь у святковій акції «Допоможи дітям» до дня Святого Миколая та перерахували кошти.










Відкриття виставки "Обличчя та долі: через призму історії академії у ХХ столітті" не відбудеться




Відкриття виставки "Обличчя та долі: через призму історії академії у ХХ столітті"




Звіт про проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»
в Харківській державній академії культури



3 25 листопада по 10 грудня 2021 року в Харківській державній академії культури було проведено Всеукраїнську акцію «16 днів проти насильства». Акція проходила з метою популяризації правової освіти серед студентської молоді, привернення уваги викладачів та студентів до проблем насильства по відношенню до жінок та дітей, протидії торгівлі людьми, актуальних проблем забезпечення прав людини, волонтерській діяльності. В Харківській державній академії культури були проведені наступні заходи:

25 листопада до академії завітали інспектори відділу зв’язків з громадськістю УПП в Харківській області. Інспектори обговорили зі студентами поняття «булінг» та «домашнє насильство», роз’яснили їх види і форми, особливості юридичної відповідальності за вчинення дій, що мають насильницький характер та розповіли як протидіяти цим негативним явищам. Привернули увагу студентів до проблеми торгівлі людьми, проінформували про основні форми експлуатації людини, пояснили яким чином можна вберегтися від трудового рабства, ознайомили з алгоритмом дій при виїзді за кордон з метою працевлаштування, надали інформацію про гарячі лінії та служби допомоги для осіб, які постраждали від насильства.









30 листопада кафедрою туристичного бізнесу було проведено круглий стіл «Права людини в сучасному суспільстві», координаторами якого виступили Любов Божко (завідувач кафедри, доктор культурології), Алла Аніщенко (доцент, кандидат педагогічних наук) та Марина Зайцева (доцент, кандидат економічних наук). Зі своїми доповідями виступили викладачі кафедри Любов Божко (завідувач кафедри, доктор культурології), Алла Аніщенко (доцент, кандидат педагогічних наук), Мирослава Яріко (ст. викладач, кандидат культурології). На круглий стіл для обговорення проблем прав людини в сучасному суспільстві були запрошені поважні гості: Олександр Міненков – Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Харківській області; Олександр Сало – Інспектор відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності Головного управління національної Поліції України, капітан поліції; Алла Аніщенко – доцент кафедри туристичного бізнесу, к.п.н., Голова Правління «Харківська громадська організація Соціальний всесвіт»; Олег Лепетюк – Голова громадської організації «Харківська громадська організація Незрячих Юристів»; Світлана Сітнік – Президентка ХОМГО «Харківський центр волонтерів»; Руслана Кривенкова – старший викладач кафедри туризму Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет», кандидат наук з державного управління.

Дискутували з приводу таких актуальних тем, як: «Конституційні права і свободи людини в Україні», «Ювенальна превенція на захисті прав дітей», «Надання допомоги постраждалим від насильства в м. Харків», «Діяльність громадських організацій щодо захисту прав людей з вадами зору», «Сприяння діяльності закладам соціальної спрямованості м. Харків», «Захист прав та свобод туристів в умовах сучасних викликів: державно-управлінський аспект», «Нічого для нас без нас: практичні аспекти реалізації прав людини для осіб з інвалідністю».





2 грудня кафедра фізичної культури і здоров’я організувала проведення лекції-бесіди «Профілактика захворювання на ВІЛ/СНІД», яка була присвячена Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом. Координатором заходу виступила Наталя Цигановська – завідувач кафедри фізичної культури і здоров’я. Із лекцією перед студентами виступив Ігор Кушнарьов – доцент кафедри фізичної культури і здоров’я ХДАК, кандидат біологічних наук. Під час лекції було зауважено, що проблема епідемії ВІЛ/СНІДу продовжує залишатись актуальною і в Україні, й у світі. Як не прикро, але Україна займає одне з перших місць у Європі за темпами розповсюдження ВІЛ-інфекції. Студентам нагадали про те, яку серйозну загрозу для життя людини несе ця інфекція та які способи її профілактики існують. Лекція супроводжувалася інформативною та яскравою презентацією з пам’ятками та алгоритмом дій на випадок підозри чи зараження ВІЛ/СНІДом.









10 грудня, в Міжнародний день захисту прав людини, відбулося засідання круглого столу «Проблема прав людини в сучасному мистецтві». Організатором заходу виступила Каріна Попова-Коряк – помічник проректора з виховної роботи, кандидат юридичних наук. Круглий стіл поєднав в собі комплексне обговорення проблем насильства в сучасному світі та особливості відображення прав людини в мистецтві. З яскравими презентаціями та цікавими доповідями виступили студентки 2-го курсу факультету культурології спеціальності «Менеджмент соціокультурної діяльності»: Катерина Павлова, Софія Лещенко, Владіслава Кочарова, Валерія Галкіна, Дар’я Ніколаєнко та Владислава Ковтуненко. Доповіді були присвячені історії написання Загальної декларації прав людини та її основним положенням, питанням загострення сімейного насильства під час карантину, проблемам насильства по відношенню до жінок, торгівлі людьми та проявам сучасного рабства.

Із доповіддю-презентацією «Особливості відображення прав людини в сучасному мистецтві» виступила Каріна Попова-Коряк – помічник проректора з виховної роботи. Вона запропонувала обговорити проблеми насильства над жінками та їх боротьбу за свої права в кінострічках, подивитися на примусову працю очима художників-карикатуристів та розкрити для себе світ музики Макса Ріхтера – композитора, який створив два музичних альбоми, присвячених Загальній декларації прав людини.

















До Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» долучилась і бібліотека Харківської державної академії культури на чолі з її директором Тетяною Кирпою. Колектив бібліотеки творчо та креативно підійшов до проведення цієї акції. В читальній залі було організовано книжково-ілюстративну виставку та підготовлено яскраві тематичні матеріали, які охопили всі визначні дати, що входили до 16-ти денного періоду акції: Міжнародний день проти насильства щодо жінок, Міжнародний день боротьби зі СНІДом, Міжнародний день боротьби з рабством, Міжнародний день людей з інвалідністю, Міжнародний день волонтера та Міжнародний день прав людини.

Тематичні матеріали були розміщені в соціальній мережі Facebook: https://www.facebook.com/library.hdak














IV Всеукраїнський конкурс наукових студентських робіт




Творча зустріч з українською поетесою



Олександра Ковальова (Олеся Шепітько) - українська поетеса, прозаїк та перекладачка. Народилася 1948 року в с. Бондареве Ста¬робільського р-ну Луганської області в селянській родині. Закінчи¬ла факультет іноземних мов Харківського державного університету. Кандидат філологічних наук, з 1986 до 2015 року - доцент факультету іноземної філології Харківського національного педагогічного уні¬верситету. Членкиня Національної спілки письменників України (з 1983).

Упорядниця та перекладачка 10 поетичних антологій (в т. ч. харків¬ської та нюрнберзької поезії). Авторка шести поетичних книг, серед них: «Степові озера» (1982); «Обрії» (1988), «Осіння проща» (2006), «Незглибиме літо Батьківщини» (2018), «Квіти ностальгії» (2021). Авторка книжки для дітей «Абетка доброти» (2005), двох книг прози – «Триблаженне дерево» (2008) та «Овлур та інші повісті» (2014), а також повісті «Пісні з ко¬лиски лихоліть» (2017).

Переклала 13 книг, серед яких: П. П. Віплінгер – «Знаки жит¬тя» (1996), Вальтер Загорка – «Листи Ромео» (1998), Манфред Шваб – «Поміж літом і зимою» (1999). Переклала вірші німецьких поетів від середньовіччя до середини XX ст. (в т. ч. такі книжки, як «По¬тік» (2011), «Блакить» (2014), «Демони міст» (2016), «Мій німецький канон» (2017)). Авторка перекладу роману Міхаеля Целлера «Кропп. Звіт» та роману «Каштани Харкова» (2020), збірки новел Р.Кнодта «Русалки» (2019), роману Даніеля Кельмана «Тіль» (2021) та романів Марлізе Арольд «Фатальне закляття» (2016) і «Чародійки» (2017).

Здобула численні нагороди, зокрема премію ім. Костя Гордієн¬ка (2008), Харківську обласну премію ім. О. Масельського (в номінації «Поезія» – у 2010 році, а в номінації «Проза» – у 2018-му), премію журналу «Березіль» (1996, 2008, 2011), премію міжнародного конкурсу «Бути людиною» (2018).

У 2000 році була стипендіаткою міста Нюрнберґа. Авторка пу¬блікацій в таких німецьких часописах, як Wortlaut, Dullnraamer та Straßenkreuzer.

Поезії Олександри Ковальової публікувались у перекладах англій¬ською, білоруською, молдовською, німецькою та російською мовами.

Творча зустріч відбудеться 16 грудня 15:00 на платформі ZOOM.

Підключитися до конференції Zoom можна за посиланням: https://us02web.zoom.us/j/87541248054?pwd=OGsyRU5vYkxBTHlDMnVWK2tjUFNiUT09
Ідентифікатор конференції: 875 4124 8054
Код доступу: 12345




Вітаємо студентський дівочий вокальний ансамбль "Фіалкові струни"

Вітаємо студентський дівочий вокальний ансамбль "Фіалкові струни" (керівник ст. викладач кафедри хорового диригування та академічного співу Вікторія Воскобойнікова) - Лауреата І ступеня Міжнародного двотурового конкурсу академічного мистецтва "Art Freedom" та бажаємо подальших творчих успіхів!






Долучаємося до «Студентської толоки»!

Започаткована платформа для самопублікацій – «Студентська толока»!

На платформі студенти, які поки вважаються новачками в обраних сферах, мають можливість ділитися своїми думками і надихатися думками інших, а абітурієнти – знайомитися із тим, що їх чекатиме під час навчання. Тож запрошуємо долучатися всіх, хто пише, фотографує, малює, знімає і бажає поділитися своїми творчими здобутками з іншими. Для цього необхідно лише виявити бажання опублікуватися, знайти наш сайт за посиланням http://studtol.tilda.ws/, натиснути кнопку «Надіслати свою роботу», заповнити форму на сайті або в нашому телеграм-боті та насолоджуватися своєю публікацією і не забувати так само насолоджуватися роботами інших студентів.

Чекаємо кожного, хто давно прагнув показати, на що здатний/а!




Відеозвіт. Міжнародна наукова конференція
«Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку»




Круглий стіл «Проблема прав людини в сучасному мистецтві»

10 ГРУДНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ

Запрошуємо всіх бажаючих взяти участь у роботі круглого столу «Проблема прав людини в сучасному мистецтві», який проводиться в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» та присвячений Міжнародному дню захисту прав людини.
Організатор: Попова-Коряк К.О. – помічник проректора з виховної роботи ХДАК.
Круглий стіл відбудеться 10 грудня о 14.00 в дистанційному режимі.

Підключення до конференції в Google Meet: https://meet.google.com/lookup/envj4enwal




Майстер-клас «Методи онлайн-викладання музичних дисциплін»

Факультет музичного мистецтва Харківської державної академії культури запрошує на майстер-клас доктора мистецтвознавства, доцента кафедри хорового диригування та академічного співу Воскобонікової Юлії Василівни на тему: «Методи онлайн-викладання музичних дисциплін».

Приєднатися до конференції Zoom можна 9 грудня 15:00 за посиланням: https://us04web.zoom.us/j/71246230704?pwd=aEVHSnE2ZE1HTlhqSTh1Z1U5SDZ1Zz09
Ідентифікатор конференції: 712 4623 0704
Код доступу: cxf0Et




Факультет музичного мистецтва Харківської державної академії культури
проводить день відкритих дверей ОНЛАЙН



Підключення до конференції Zoom: https://zoom.us/j/2422546674?pwd=MUJKREJOZDJGMzB4QURCYm5pTEl1Zz09
Ідентифікатор конференції: 242 254 6674
Код доступу: NM5z74


Вітаємо Академічний хор - Володаря Гран-Прі
ІІІ міжнародного вокально-хорового конкурсу "Vokal-Art"





Звіт про хід Спартакіади ХДАК

30 листопада 2021 року о 15.00 відбулося відкриття XIX Спартакіади ХДАК.

Першими проведені змагання з ДАРТСу. Враховуючи вимоги карантину, змагання проводили без вболівальників. Усі учасники змагання дружньо підтримували один одного. За результатами змагання призери нагороджені дипломами.

Вітаємо переможців з ДАРТСу
серед дівчат:
1 місце – Базилева Юлія (ММ)
2 місце – Зубарєва Дарина (СКМТД)
3 місце – Марильченко Яна (СКМТД)
серед юнаків:
1 місце – Толстих Ернест (АВМ)
2 місце – Лісогорський Кирило (СКМТД)
3 місце – Старов Ілля (СКМТД)

Дякуємо усім учасникам змагань. Пишаємось переможцями.