НОВИНИ

ЛИСТОПАД 2022

Звіт про проведення ХІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та
студентської молоді Тараса Шевченка та ХХІІІ Міжнародного конкурсу
з української мови імені Петра Яцика в Харківській державній академії культури

9 листопада 2022 року, в День української писемності та мови, в Харківській державній академії культури стартували ХІІІ Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді Тараса Шевченка та ХХІІІ Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика. Цьогорічні мовні заходи відбулися в дистанційному форматі з використанням платформи ZOOM. Незважаючи на численні повітряні тривоги та перебої з елетропостачанням, І-ий загальноакадемічний етап конкурсів відбувся успішно: аж 135 здобувачів з різних факультетів долучилося до участі в цих загальнонаціональних проєктах, плекаючи в собі українськість.

За результатами перевірки конкурсних робіт здобувачів було визначено переможців, які матимуть нагоду взяти участь у наступному (обласному) етапі конкурсів. Тож вітаємо переможців і зичимо їм подальшого творчого натхнення та перемоги!

Переможці І етапу ХІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді Тараса Шевченка:

1. Кондратова Діана, 2 курс факультету сценічного мистецтва, освітня програма «Акторське мистецтво драматичного театру і кіно»;
2. Руденький Валентин, 2 курс факультету сценічного мистецтва, освітня програма «Акторське мистецтво драматичного театру і кіно»;
3. Подчезерцева Поліна, 1 курс факультет хореографічного мистецтва, спеціальність «Хореографія», освітня програма «Сучасна хореографія», 1 курс.

Переможці І етапу ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика:

1. Прокопенко Анастасія, 1 курс факультету соціальних комунікацій і музейно-туристичної діяльності, освітня програма «Цифрові музейні індустрії»;
2. Фаррахова Дар’я, 1 курс факультету аудіовізуального мистецтва, освітня програма «Фотомистецтво та відеографія»;
3. Вітковська Аліна, 1 курс факультету хореографічного мистецтва, освітня програма «Сучасна хореографія».




Творча зустріч-обговорення кінострічки «Ціна правди»

25 листопада 2022 року відбулася творча зустріч-обговорення кінострічки «Ціна правди» режисера Агнешки Голланд, присвячена Дню пам’яті жертв голодоморів, яка відбулася у межах проекту факультету аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури «Кіно он-лан». На зустрічі були присутні понад 40 слухачів. Модератор – кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри кінотелережисури та сценарної майстерності Н.О.Черкасова. Серед спікерів: доктор мистецтвознавства, доцент, завідувач кафедри кінотелережисури та сценарної майстерності В.Н. Миславський, кандидат мистецтвознавства, доцент, декан факультету аудіовізуального мистецтва Н.В. Мархайчук, кандидат історичних наук, доцент В.В. Тарасов, кандидат мистецтвознавства А.Ю. Корнєв, магістри факультету.











Виставка сучасного українського мистецтва

21 листопада 2022 рок у паризькому всесвітньовідомому Національному центрі мистецтва й культури імені Жоржа Помпіду відкрилась виставка сучасного українського мистецтва, яка зайняла одразу три зали основної експозиції. Цій події передували декілька років перемовин Українського клубу колекціонерів сучасного мистецтва з представниками центру, в результаті чого французькі експерти познайомились зі специфікою української культури та визначили перелік авторів, які хотіли представити у своїх залах. Так Центр Помпіду отримав в дарунок від колекціонерів понад 130 творів.

Ми пишаємось, що в цей дарунок увійшли 63 фото представників легендарної Харківської школи фотографії, зокрема О. Мальованого, Р. Пятковки, Ю. Рупіна, С. Солонського, групи «Шило», а також викладача нашої академії – Євгена Павлова, які були передані французькому центру «Колекцією Бориса та Тетяни Гриньових».

Детальна інформація:
https://www.facebook.com/2192201417684587/posts/pfbid02J3QdLPYLz2J2qXWQ2c1x296wxmWQbwFnFF5FYcEwKWzdrrSZGL11Esi8Sp4j3Kz3l/
та
https://www.facebook.com/1842696909/posts/pfbid0JvQWDuWFZueSzsWVCQCPPhsa5HZWvSgGjkrSJ3hK8TVWD4BNnxDaPLKpCyubsCg3l/


















Творча зустріч з випускником факультету хореографічного мистецтва

24.11.2022р. на Факультеті хореографічного мистецтва відбулася творча зустріч з випускником факультету Заслуженим майстром спорту України, лауреатом телевізійних проєктів "Танцюють Всі", "Танці з зірками", ЗD-шоу "Барон Мюнхгаузен", керівником школи танцю "Zagoruiko Dance" та "Театру танцю Віталія Загоруйко", хореографом багатьох телевізійних проєктів та шоу-програм - Віталієм Загоруйко. Під час зустрічі жваво обговорювались питання розвитку особистості у сучасному хореографічному просторі України, перспективи реалізації власного мистецького проєкту, специфіки роботи з дітьми у післявоєнний період. Здобувачі вищої освіти отримали багато корисної практичної інформації та необхідну мотивацію для розвитку своїх професійних компетентностей.










Хакатон про Григорія Сковороду від ХДАК і
Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди

Запрошуємо взяти участь в онлайн-заході: Хакатон до 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди.
«Світ ловив мене та не спіймав» – написано на могилі Григорія Сковороди за його заповітом.
Первинно невловимий, неосяжної глибини філософ, під час війни став ще й символом непоборності спротиву українців.
Спробуймо наблизитися до його постаті. Звичайно, для нас залишиться недоступною його особистість. Нам ніколи не досягти ідеалу, але ж це не означає, що ми не можемо рухатися в його бік.

Наші спікери:
Анатолій Щербань, д-р культурології, зав. каф. історії, музеєзнавства та пам'яткознавства ХДАК. Особливості меморіалізації постаті Григорія Сковороди.
Георгій Панков, д-р філос. наук, проф., проф. каф. культурології ХДАК. Екзистенційний вимір вчення Григорія Сковороди про "дві натури".
Надія Бабкова, канд. іст. наук, зав. навчальної лабораторії з музеєзнавства та пам' яткознавства ХДАК. Образ Григорія Сковороди в культуротворчій практиці сучасної України.
Модератор: Наталія Шолухо, канд. культурології, доц, доц. каф. культурології ХДАК.
Асистент: Марина Шарпило, асп. каф. культурології ХДАК.

Ідентифікатор конференції: 401 277 8861
Код доступу: 4SDbq3
Посилання для зустрічі:
https://bit.ly/3EMNjlw

Запрошуємо студентів, аспірантів, магістрів, викладачів і всіх, хто зацікавлений спіймати Сковороду разом із нами.




Круглий стіл
«Технології цифрового маркетингу в сучасному освітньому просторі»



Ідентифікатор конференції: 760 7310 5691
Код доступу: 2022
Посилання для зустрічі:
https://us04web.zoom.us/j/76073105691?pwd=4UZqphbCC6hbqNI6zoatw23dIhQuZR.1


Міжнародний круглий стіл
«Інтеграція Харківської державної академії культури в міжнародний освітній простір.
Факультет аудіовізуального мистецтва.»




Ідентифікатор конференції: 787 3873 6162
Код доступу: 8mC7Li
Посилання для зустрічі:
https://us04web.zoom.us/j/78738736162?pwd=nM3ySr7allXqWkrKxCXWEFlXNBQidq.1

Партнерство заради руху, підтримки та єднання!


Міжкафедральний семінар кафедри культурології та
кафедри історії, музеєзнавства і пам’яткознавства



Ідентифікатор конференції: 783 9454 3488
Код доступу: 1111
Посилання для зустрічі:
https://bit.ly/3DG2mwJ


Загальнонаціонально-міжнародна акція «Запали свічку»

Здобувачі освіти кафедри режисури ХДАК приєдналися до загальнонаціонально-міжнародної акції «Запали свічку», яка відбувається щорічно у День пам'яті жертв Голодомору в суботу.

Традиційно о 16.00 пам'ять загиблих під час геноциду українського народу вшановують хвилиною мовчання та встановлюють запалену свічку на підвіконні. Переважно останньої суботи листопада - це Вечір Останнього Дня Осені. Після йде тільки Ніч і Зима. Акція «Свічка Пам'яті» повинна нагадувати всім українцям як важко було пережити жертвам Голодоморів голодні і холодні зимові ночі 1933 року.


Режисер монтажу: Аня Мосесян
Виконавці: Солодка Тетяна, Яловенко Аліна, Капон Богдан, Яценко Дарина, Ксенія Должикова
До акції доєднались: Бутенко Вікторія, Алійник Софія


Тест на виявлення конфлікту інтересів

Національне агентство з питань запобігання корупції розробило та розмістило у відкритому доступі на офіційному вебсайті Національного агентства Методичні рекомендації щодо застосування окремих положень Закону України “Про запобігання корупції” стосовно запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, дотримання обмежень щодо запобігання корупції

А також розробило тест, який допомагає встановити наявність або відсутність у особи конфлікту інтересів. Пройти тест можна за посиланням.


Звіт. Творча зустріч з відомим українським режисером

22 листопада на кафедрі режисури ХДАК відбулася зустріч у форматі онлайн з відомим українським режисером шоу, продюсером та викладачем Олегом Боднарчуком! В заході взяли участь понад 65 учасників, зокрема науково-педагогічні працівники кафедри режисури та здобувачі освіти факультету сценічного мистецтва.

Під час зустрічі обговорювалися актуальні питання стосовно видовищної культури України, розвитку режисури шоу та освітнє формування режисерів-постановників в індустрії шоу-бізнесу.

Творчий доробок Олега Боднарчука включає постановку знаменитотого на весь світ номеру із водним екраном для шоу America`s got talent (2015 р.), премія М1 Music Awards, конкурс краси «Міс Україна», сольні концерти всесвітньовідомих артистів та десятки телевізійних шоу: «Фабрика Зірок», «Голос країни», «Вар'яти Шоу». У його постановках брали участь не лише зірки українського шоу-бізнесу, а також американська співачка Pink.







Засідання вченої ради ХДАК




Міжнародний конкурс студентських наукових робіт
«Управлінські, соціальні та поведінкові науки у реалізації засад сталого розвитку»



Детальніше »

Міжнародна науково-практична конференція «Григорій Сковорода і ми – Українці»




Майстер-клас кінорежисера Сергія Марченка



кінорежисера, сценариста, фотохудожника, кінознавця,
кандидата мистецтвознавства, доцента,
доцента кафедри кінорежисури та кінодраматургії
Інституту екранних мистецтв КНУ театру кіно і телебачення
імені І.К. Карпенка-Карого

18 листопада о 15.00



МА́РЧЕНКО Сергій Миколайович – кінорежисер, сценарист, фотохудожник, кінознавець, кандидат мистецтвознавства (2012), доцент (2022), доцент кафедри кінорежисури та кінодраматургії Інституту екранних мистецтв КНУ театру кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого, художній керівник курсу кінодраматургів - бакалаврів та магістрів.

Член Національної спілки кінематографістів України (2001). Член галузевої експертної ради НАЗЯВО за галуззю «02 Культура та мистецтво» зі спеціальності «021 Аудіовізуальне мистецтво та виробництво».

Закінчив радіофізичний ф-т Київського держуніверситету імені Т. Шевченка (1977) та кінофакультет Київського ін-ту театрального мистецтва імені І. Карпенка-Карого (1994; майстерня науково-популярного кіно В. Марченка, А. Серебреникова); аспірантуру (2001, худ. керівник Ю. Іллєнко, науковий – В. Горпенко). Працював науковим співробітником на радіофізичному факультеті, має наукові праці в галузі оптичної обробки інформації та голографії.

Ще студентом-радіофізиком було здійснено фотографування та магнітофонний запис жінок із села Яреськи, які знімалися у масовках фільму «Земля», які згадали цікаві подробиці зйомок літа 1929-го. Знаменитий перший кадр з Довженківського фільму: дівчина з соняшником – Маня Мацюця, світлина якої, теж біля соняшника (1975) ілюструє його статтю «Довженко в Яреськах» (Жовтень. 1986. №7). Це могло б стати матеріалом документального фільму, та не було досвіду та кінокамери.

В бутність науковця, радіофізика-експериментатора, намагається поєднати сфери науки та мистецтва. Знання фізики, оптики, хімії допомагають отримувати цілком професійні зображення на простих вітчизняних апаратах, що спонукає до монтажу слайд-фільмів, для чого створює спеціальну проекційну апаратуру. Створює картини «Шевченко на Мангишлаку», «Камчатка», «Іван Козловський», «Мальовнича Україна» (що його у 1990-му демонструє у Науковому товаристві імені Шевченка у Нью-Йорку, у Гарварді, в Українському клубі Лондона). Академік Л. Новиченко, назвав ці слайд-фільми рапсодіями («Жанр скромний, але художній». Пам’ятки України. 1987, №4.) Задовго до цифрових технологій застосовує аналогову технологію колажу кольорових слайдів для поліграфічних видань, які ілюструє.

Стає асистентом режисера кіностудії імені О. Довженка (1985-87), у картинах Г. Кохана, А. Войтецького, С. Чернілевського. Працює фотокореспондентом журналів «Пам’ятки України», «Новини кіноекрана», «Україна», «Розбудова держави», «Українська культура», «Культура і життя», «Слово Просвіти», «Балет», «Міжнародний туризм», «Image.ua», «Air Ukraine», «Airoport», «Welcome to Ukraine», «Contempo ART Ukraine» (Україна США); ілюструє Шевченківський збірник «В сім’ї вольній, новій» (1984 89), щорічник «Наука і культура». Фотографує події політичного та культурного життя, з'їзду славістів (1983), музичного фестивалю «Червона рута», установчого з’їзду Народного руху України, (1989), портрети видатних діячів України.

Публікується у зарубіжних виданнях: «Historic Preservation» (1993, США), «The Glory of Byzantium. Art and Culture. The Metropolitan Museum of Art» (1997, Нью-Йорк), «FM fine music» (1995, Сідней). Його світлини використовуються у монографіях зарубіжних дослідників, стають художньою основою української гривні: художник В. Лопата створює графічні рисунки Софійського собору у Києві для 2-х гривневої банкноти, та Іллінської церкви у Суботові для 5-ти гривневої на основі фотокомпозицій С. Марченка (1996).

Автор фотоілюстрацій десятків авторитетних видань. Зокрема, народознавчих книг В. Скуратівського «Берегиня» (1987) та «Посвіт» (1988), Г. Кочур «Друге відлуння» (1991), И. Козловський «Музыка радость и боль моя» (1992), О. Пошивайло «Етнографія українського гончарства»(1993), путівника «Україна» (1993), збірника «Останнім шляхом Кобзаря» (1994), Л. Костенко «Гуманітарна аура нації» (1999), «Українська народна ікона» (2001), О. Бенч «Павло Муравський. Феномен одного життя» (2002), «Національний заповідник “Софія Київська”» (2003), Л. Госейко «Історія українського кіно» (2005), С. Білокінь «На зламах епохи. Спогади історика» (2005), А. Штепа «Нещасний щасливець» (2005), І. Гончар «Спогади про І.М. Гончара» (2007), Т. Гунчак «Російський імперіалізм» (2010), О. Сердюк «Київське житло другої половини ХІХ – початку ХХ століття: науково-довідкове видання» (2010), Т. Скибіцька «Київський архітектурний модерн. 1900-1910 роки» (2011), «Квіти і птахи в дизайні українських килимів» (2013), І. Дзюба «Не окремо взяте життя» (2013), Н. Матвієнко «Ой ти, соловейко» (2015). Сприяє появі альбомів живопису: Є. Манишин (2002), С. Дуплій (2004), Київська сюїта (2005), Н. Кизенко (2006), О. Полтавець-Гуйда (2006), В. Забашта «Малярство» (2008), О. Кравченко, Л. Литвин «Малярство» (2012, спільно з А. Марченком).

Ілюструє мистецтвознавчі монографії професора В. Овсійчука «Майстри українського бароко» (автора відзначено Національною премією Т. Шевченка, 1994), «Українське малярство Х-ХVIII століть. Проблеми кольору» (1996), «Олекса Новаківський» (1998), «Оповідь про ікону» (2000), «Класицизм і романтизм в українському мистецтві» (2001), «Мистецька спадщина Тараса Шевченка у контексті європейської художньої культури» (2008).

За серію фотографій до монографії Д. Степовика «Володимирський собор: Історія, архітектура, малярство» (2015) Філарет нагороджує С. Марченка патріаршим орденом Кирила і Мефодія (2016).

Навчаючись фаху режисера знімає перші (ще на ч-б кіноплівку) німі студентські кінороботи – «Чи не святі горшки ліплять» (1990), «Якби Ви вчились так, як треба» (1991); відеострічки «Жнива», «Осінь весільна», «Ой на Івана, та й на Купала» (1993). Здобувши фах - працює на Національній кінематеці України – Київнаукфільм, де як режисер та співавтор сценарію створює стрічки «Лист без конверта» (91-а серія документального циклу «Невідома Україна. Нариси нашої історії», 1993), «Відгомін забутого неба» (1998), виробництво якої тривало шість років через інфляцію та кризу кіногалузі.

У час безкартиння співпрацює із зарубіжними студіями американською «Encore Productions» та канадійською «Kinofilm», де як співрежисер та виконавчий продюсер реалізує рекламний відеопроект «Вірський. Дух України» («Virsky. The Spirit of Ukraine», Торонто, 1998).

Співавтор мультимедійного проекту «Чорнобиль+20: Це наша земля – ми тут живемо» (за участі американського професора Мирона Стахіва, стипендіата фонду Фулбрайта), що демонструвався у Нью-Йорку (2006), Києві (2006, 2016), Харкові та Миколаєві (2007), Львові (2008). Фільм з цього проекту «Поліські образки» отримує приз «За кращу режисуру неігрового кіно» фестивалю «Відкрита ніч» (2006), демонструється на телеканалі «Культура», у Німеччині, на виставці до 25-річчя аварії на ЧАЕС у місті Гартов (на особисте запрошення депутатки Європарламетну Ребеки Хармс та Фонду імені Генріха Бьолля, 2011).

Як автор сценарію (за ідеєю Івана Драча) фільмує зі старшим сином Андрієм, (тоді ще студентом-кінооператором) картину «Страта» (2008, режисер-оператор А. Марченко). Стрічка отримує приз «Краща студентська робота» на VII Міжнародному Алматинському кінофестивалі «Зірки Шакена», 2009.

В тандемі з синами створює фільми «Як Джона Пола Джонса у козаки приймали» та «Джон Пол Джонс у Києві» (2014, на замовлення посольства США); фільм-концерт «ГУАМ – музичний перформенс» («GUAM Countries Music Performance») народної музики Грузії, України, Азербайджану, Молдови у виконанні оркестру Київ-Класик (на замовлення ГУАМ - регіонального об’єднання цих країн (2011); «Мистецька школа на лінії розмежування» (2018) за сприяння Українського культурного фонду. Недавній завершений проект – авторська програма з циклу «Театральні силуети» народного артиста України Олега Комарова відеофільм «Михайло Романов», прем’єра якого відбулася 2 листопада 2022 у домі кіно.

Через кризу кіно та відсутність ресурсів, чимало розпочатих кінопроектів лишаються незавершеними. Зокрема, у 1995 97 рр. знімав на відео Ліну Костенко у Чорнобильській зоні, про що видатна поетеса згадала у статті «Чорнобиль і втрачена пам’ять»: «…Сергій Марченко може не звертатись ні до українських меценатів, ні до Комісії з культури і духовності – вони не розуміють, наскільки важливою є його робота…». («Українське слово», Ч. 45. 11 листопада 1999). З фотографій родини Ліни Костенко монтує фільм про її чоловіка «Василь Цвіркунов. Лицар кіно» (2007), що демонструвався у будинку кіно на пам’ятному вечорі до його 90-ліття.

Сергій Марченко майстер курсу кіно- теледраматургів кафедри кінорежисури та кінодраматургії кінодраматургії КНУ театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого. Випустив чотири курси бакалаврів та магістрів. Студенти зняли про свого майстра фільм «Кінематографічні образки» (2015).

Стажувався у Чехії, Польщі, Словенії за програмами кіноосвіти та організації навчального процесу у Європі, впровадження інноваційних методів, інтеграції науки та практики.

Автор понад сімдесяти наукових публікацій у фахових та спеціалізованих виданнях. Предметом досліджень виступають: специфіка історико-пізнавального кіно (що було розглянуто в дисертації), сценарна діяльність М. Йогансена, творчість видатних кінодіячів, типологія та художньо-виражальні засобиі режисури фільмів Л. Анічкіна, А. Войтецького, Ю. Іллєнка, В. Кісіна, К. Лелюша, В. Чубасова, С. Параджанова, Т. Томенка; аналіз документальних картин про М. Гоголя, С. Параджанова, про жіночі ролі в радянському кіно, українську кінооператорську школу, мову кіно, медіаосвіту, функції музики в неігрових фільмах та ін.

Посилання на фільми:
Лист без конверта, 1993
Відгомін забутого неба, 1998
Вірський: Дух України (Virsky: The Spirit of Ukraine), 1998
Страта, 2008
Джон Пол Джонс у Києві, 2014
Джон Пол Джонс кліп, 2014
Джон Пол Джонс фільм, 2014

Посилання на попередні презентації:
«Поліські образи» (2006) презентація в бібліотеці Плужника
«Поліські образи» (2006) презентація



Ідентифікатор конференції: 815 7263 6191
Код доступу: 2022
Посилання на відеозустріч:
https://us02web.zoom.us/j/81572636191?pwd=VncvSDRFdUNKQ21ibjU5am54dENKdz09


Міжнародна наукова конференція
«Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку»

Програма міжнародної наукової конференції «Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку»..



РЕГЛАМЕНТ
РОБОТИ МІЖНАРОДНОЇ НАУКОВОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ
«КУЛЬТУРОЛОГІЯ ТА СОЦІАЛЬНІ КОМУНІКАЦІЇ:
ІННОВАЦІЙНІ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ»
17 листопада
10.00 – 13.00 Пленарне засідання
Конференція ZOOM: https://bit.ly/3DHuhfQ
Ідентифікатор конференції:816 3258 4841
Код доступу: 12345
12.00 – 18.00 Секційні засідання Zoom
18 листопада
09.00 – 12.00 Секційні засідання Zoom
12.00 – 13.30 Круглий стіл:
«Освітній процес в умовах дистанційного навчання»
Модератор: Рябуха Н., д-р мистецтвозн., доц., в.о. ректора ХДАК
Конференція Zoom: https://bit.ly/3Tgpfgj
Ідентифікатор конференції: 856 9084 8209
Код доступу: 2022
13.30 – 15.00 Круглий стіл:
«Методологія сучасних культурологічних досліджень»
Модератор: Гурова І., канд. істор. наук, доц. НПУ імені М.П. Драгоманова
Конференція Zoom: https://bit.ly/3DG2mwJ
Ідентифікатор конференції: 783 9454 3488
Код доступу: 1111
15.00 – 16.00 Круглий стіл:
«Технології цифрового маркетингу в сучасному освітньому просторі»
Модератор: Мар’їна О., д-р наук із соц. комунікацій, доц. ХДАК
Конференція Zoom: https://bit.ly/3hjMGHW
Ідентифікатор конференції: 794 1842 7290
Код доступу: 5t1SXz

Засідання секцій відбудуться на платформі Zoom відповідно за напрямами:

СЕКЦІЯ ПОЧАТОК ПЛАТФОРМА QR-КОД
МЕТОДОЛОГІЧНІ ТА ТЕОРЕТИЧНІ ПРОБЛЕМИ КУЛЬТУРОЛОГІЇ І СОЦІАЛЬНИХ КОМУНІКАЦІЙ 17 листопада 2022 р. о 14.00 Конференція Zoom: https://bit.ly/3DG2mwJ
Ідентифікатор конференції:
783 9454 3488
Код доступу: 1111
УКРАЇНСЬКА ТА СВІТОВА КУЛЬТУРА В УМОВАХ ЦИВІЛІЗАЦІЙНОЇ ДИНАМІКИ 17 листопада 2022 р. о 14.00 Конференція Zoom: https://bit.ly/3DG2mwJ
Ідентифікатор конференції:
783 9454 3488
Код доступу: 1111
ФІЛОСОФСЬКІ, СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНІ ТА ПРАВОВІ ВИМІРИ СУЧАСНОЇ КУЛЬТУРИ 17 листопада 2022 р. о 14.30 Конференція Zoom: https://bit.ly/3vUaOWC
Ідентифікатор конференції:
872 700 4765
Код доступу: 123123
АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ІСТОРІЇ, МУЗЕЄЗНАВСТВА ТА ПАМ’ЯТКОЗНАВСТВА 17 листопада 2022 р. о 14.00 Конференція Zoom: https://bit.ly/3yn5qNp
Ідентифікатор конференції:
567 726 5670
Код доступу: uanw1x
ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНІ ТА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ВИМІРИ ТУРИЗМУ 17 листопада 2022 р. о 14.00 Конференція Zoom: https://bit.ly/3qws0PA
Ідентифікатор конференції:
999 5575 7045
Код доступу: 6cUwN2
СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ФАКТОРИ ТА УМОВИ ПСИХІЧНОГО БЛАГОПОЛУЧЧЯ ЛЮДИНИ 18 листопада 2022 р. о 9.00 Конференція Zoom: https://bit.ly/3DIojez
Ідентифікатор конференції:
794 9818 1490
Код доступу: 858942
ДОКУМЕНТНО-КОМУНІКАЦІЙНІ СТРУКТУРИ СУСПІЛЬСТВА: ТЕОРІЇ, СТРАТЕГІЇ, ІННОВАЦІЇ 17 листопада 2022 р. о 14:00 Конференція Zoom: https://bit.ly/3fwYA0K
Ідентифікатор конференції:
775 4781 6284
Код доступу: 0pW0vh
ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ГЛОБАЛЬНОГО СОЦІОКУЛЬТУРНОГО ПРОСТОРУ 17 листопада 2022 р. о 14.00 Конференція Zoom: https://bit.ly/3NueSnw
Ідентифікатор конференції:
266 985 9838
Код доступу: fgcgd3
ТЕАТРАЛЬНЕ МИСТЕЦТВО В СУЧАСНОМУ НАУКОВОМУ ДИСКУРСІ 17 листопада 2022 р. о 15.00 Конференція Google Meet: http://bit.ly/3E6HSgU
ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРИКЛАДНІ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ АУДІОВІЗУАЛЬНОГО МИСТЕЦТВА Й ВИРОБНИЦТВА 17 листопада 2022 р. о 14.00 Конференція Zoom: https://bit.ly/3DHuhfQ
Ідентифікатор конференції:
816 3258 4841
Код доступу: 12345
МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВО В ЧАСОПРОСТОРІ КУЛЬТУРИ: МИНУЛЕ ТА СУЧАСНІСТЬ 17 листопада 2022 р. о 16:00 Конференція Zoom: https://bit.ly/3WwqFpD
Ідентифікатор конференції:
730 8103 3672
Код доступу: 1ZXwU3
ВОКАЛЬНО-ХОРОВЕ МИСТЕЦТВО У КРОС-КУЛЬТУРНОМУ ПРОСТОРІ 17 листопада 2022 р. о 14:00 Конференція Zoom: https://bit.ly/3E4ifie
Ідентифікатор конференції:
896 5659 5773
Код доступу: XZ7hWt
СВІТОВІ ТА НАЦІОНАЛЬНІ ТЕНДЕНЦІЇ ХОРЕОГРАФІЧНОГО МИСТЕЦТВА: МИНУЛЕ Й СУЧАСНІСТЬ 17 листопада 2022 р. о 14.00 Конференція Zoom: https://bit.ly/3NvUOkX
Ідентифікатор конференції:
765 258 3731
Код доступу: 2N4Pja
АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОЇ ФІЛОЛОГІЇ 17 листопада 2022 р. о 14.00 Конференція Zoom: http://bit.ly/3NDGmr2
Ідентифікатор конференції:
256 735 3676
Код доступу: tVAP3P
СХОДОЗНАВЧІ СТУДІЇ 17 листопада 2022 р. о 12.00 Конференція Zoom: http://bit.ly/3hyWZIk
Ідентифікатор конференції:
296 282 6252
Код доступу: 051968

Чекаємо на Вас і Ваші доповіді.


Творча зустріч з відомим українським режисером

Дорогі студенти, у нас дуже класна новина!
В ці нелегкі часи для кожного, ми продовжуємо проводити творчі зустрічі з відомими українськими режисерами.

Вже завтра 15.11.2022 о 18:00 в міжнародний день культури відбудеться зустріч з легендою режисури: Олег Боднарчук - відомий украінський режисер наймасштабних шоу, продюсер та викладач ВODNARCHUK SCHOOL.



За його плечима – постановка знаменитотого на весь світ номеру із водним екраном для шоу America`s got talent (2015 р.), премія М1 Music Awards, конкурс краси «Міс Україна», сольні концерти всесвітньовідомих артистів та десятки телевізійних шоу: «Фабрика Зірок», «Голос країни», «Вар'яти Шоу». У його роботах брали участь не лише зірки українського шоу-бізнесу, а також американська співачка Pink.

З 2014 року продюсує проєкт «Alekseev».

У 2020 році в друк вийшла книга Олега Боднарчука «Як створити грандіозне шоу”.

Ідентифікатор конференції: 325 580 9600
Код доступу: 1
Посилання для зустрічі:
https://us04web.zoom.us/j/3255809600?pwd=lwAYsd7MI4oEN5s4JiyJTVEYxzYbNz.1


Вебінар «Формуємо академічну культуру разом»

Шановні студенти ХДАК!

Чекаємо ВАС на вебінарі «Формуємо академічну культуру разом», який відбудеться 15 листопада об 11.40 (на великій перерві).

Ідентифікатор конференції: 885 5650 9945
Код доступу: 2022
Посилання для зустрічі:
https://us02web.zoom.us/j/88556509945?pwd=dndwOVYxd29sQXN3Wlh3WUtLYU5Ydz09

Перед вебінаром пройдіть, будь ласка, коротеньке опитування, яке займе у Вас пару хвилин:

Для 1-х курсів (рівня «бакалавр») за посиланням
https://docs.google.com/forms/d/1tLIgRI9aKdy8IoTn9Hl9BId1P-7NzLVYHLVxoSgzCEU/edit

Для 1-х курсів (рівня «магістр» та рівня «доктор філософії») за посиланням
https://docs.google.com/forms/d/1jrGV36lrawP5ASfxi9nMD0YR8xD2ROUrA6vVSTHphOc/edit




Реєстрація на програму «Online Mentor»



Реєстрація »

Міжнародна науково-практична конференція «Музейна педагогіка в науковій освіті»



Детальніше »

ТЕАТР КОРИФЕЇВ: майстер-клас педагогів та науково-практичний семінар



10 листопада 2022 р. на кафедрі майстерності актора факультету сценічного мистецтва ХДАК відбувся онлайн науково-практичний семінар під назвою «Театр, овіяний легендами» з нагоди 140-річчя заснування українського театру корифеїв під орудою М.Кропивницького. В семінарі взяли участь понад 30 учасників, зокрема науково-педагогічні працівники кафедри майстерності актора, студенти факультету сценічного мистецтва, а також методист Харківської спеціалізованої музично-театральної бібліотеки.

Також кафедра майстерності презентує майстер-клас педагогів "Украдене щастя".

Дана робота викладачів кафедри майстерності актора - це творчий внесок з нагоди 140-річчя з часу заснування українського театру корифеїв під орудою М.Кропивницького.








Звіт за результатами творчої зустрічі із українською поетесою Олександрою Ковальовою



Традиційно 9-го листопада ми вітаємо один одного з професійним святом – Всеукраїнським днем працівників культури та майстрів народного мистецтва, який відзначається разом із Днем української писемності та мови. Цьогоріч ми відзначили це свято у колі шанувальників творчості української поетеси та прозаїка – Олександри Прокопівни Ковальової.

Ковальова Олександра Прокопівна — українська поетеса та перекладачка. Псевдоніми: Олеся Шепітько, Алекс Шмідт, Сандра Флюстерлінґ. Народилася 28 листопада 1948 р. в с. Бондареве Старобільського району Луганської області. Закінчила факультет іноземних мов Харківського державного університету. Кандидат філологічних наук, доцент факультету іноземної філології Харківського національного педагогічного університету. Членкиня Національної спілки письменників України з 1983 року.

Поезії Олександри Ковальової публікувались у перекладах англійською, білоруською, молдовською, німецькою та російською мовами. Автор поетичних збірок: «Степові озера», «Обрії», «На два голоси», «На два голоси» (українською та німецькою мовами, у співавторстві з Наду Шмідт), «Абетка доброти» (книга для дітей), «Осіння проща», «Ходім туди, де спить трава» (українською, англійською, німецькою мовами, у співавторстві з Ольгою Тільною), а також книг прози «Триблаженне дерево», «Овлур та інші повісті». Автор повісті «Пісні з колиски лихоліть»: ч. «Харків», 2017, №7-8. Перекладацький доробок: 13 книг, в тому числі П.П. Віплінгер «Знаки життя», 1996; Вальтер Загорка «Листи Ромео», 1998; Манфред Шваб «Поміж літом і зимою», 1999; переклади німецьких поетів від середньовіччя до середини 20-го ст. ( в тому числі книги: «Потік», 2011; «Блакить», 2014; «Демони міст», 2016; «Мій німецький канон», 2017). Переклад роману Міхаеля Целлера «Кропп. Звіт», ч. «Харків», 2016, № 5-6. Переклад романів Марлізе Арольд «Фатальне закляття», 2016; «Чародійки», 2017.

Здобула численні нагороди, зокрема премію ім. Костя Гордієнка (2008), Харківську обласну премію ім. О. Масельського (в номінації «Поезія» – у 2010 році, а в номінації «Проза» – у 2018-му), премію журналу «Березіль» (1996, 2008, 2011), премію міжнародного конкурсу «Бути людиною» (2018). У 2000 році була стипендіаткою міста Нюрнберґа. Авторка публікацій в таких німецьких часописах, як Wortlaut, Dullnraamer та Straßenkreuzer.

Олександра Прокопівна декламувала свої вірші та вірші німецьких авторів у її перекладі, розповідала про те, як починався її творчій шлях, якими були її перші поетичні твори, звідки вона черпає натхнення. Поділилася Олександра Прокопівна і своїми творчими планами на майбутнє. Обговорили з поетесою і спільні проекти зі студентами академії про втілення її творчого доробку в сценічному та аудіовізуальному мистецтві.

Студенти та викладачі Харківської держаної академії культури висловлюють щирі слова вдячності Олександрі Прокопівні Ковальовій за творчу зустріч та бажають їй міцного здоров’я, натхнення та подальших творчих звершень!
















Звіт за результатами проведення віртуального заходу для студентів
«Я-РЕАЛЬНЕ ТА Я-ВІРТУАЛЬНЕ»

Десятого листопада о 14.00 відбувся віртуальний захід для студентів «Я-РЕАЛЬНЕ та Я-ВІРТУАЛЬНЕ». Автор задуму та виконавець цього заходу – викладач кафедри психології та педагогіки Харківської державної академії культури Потьомкіна Нанулі Зурабівна.



Під час зустрічі зі студентами обговорювалися актуальні питання впливу віртуального простору на особистість, позитивні та негативні риси віртуальних соціальних мереж, відмінність та єдність «Я – віртуального» та «Я – реального» сучасних соціальних суб’єктів. Обговорили також і такі проблемні питання, що притаманні сучасному молодіжному середовищу, як інтернет-залежність, ризики кібервзаємодії та віртуального життя «Я – віртуальне». Студентам були надані практичні поради як уберегтися від кіберзлочинців, як не потрапити у тенета хейтерів та фейків та роз’яснено основні правила безпеки під час користування соціальними мережами.



Творча зустріч з українською поетесою



9 листопада 2022 р. 15.00

Олександра Ковальова (Олеся Шепітько) - українська поетеса, прозаїк та перекладачка. Народилася 1948 року в с. Бондареве Ста¬робільського р-ну Луганської області в селянській родині. Закінчи¬ла факультет іноземних мов Харківського державного університету. Кандидат філологічних наук, з 1986 до 2015 року - доцент факультету іноземної філології Харківського національного педагогічного уні¬верситету. Членкиня Національної спілки письменників України (з 1983).

Упорядниця та перекладачка 10 поетичних антологій (в т. ч. харків¬ської та нюрнберзької поезії). Авторка шести поетичних книг, серед них: «Степові озера» (1982); «Обрії» (1988), «Осіння проща» (2006), «Незглибиме літо Батьківщини» (2018), «Квіти ностальгії» (2021). Авторка книжки для дітей «Абетка доброти» (2005), двох книг прози – «Триблаженне дерево» (2008) та «Овлур та інші повісті» (2014), а також повісті «Пісні з колиски лихоліть» (2017).

Переклала 13 книг, серед яких: П. П. Віплінгер – «Знаки жит¬тя» (1996), Вальтер Загорка – «Листи Ромео» (1998), Манфред Шваб – «Поміж літом і зимою» (1999). Переклала вірші німецьких поетів від середньовіччя до середини XX ст. (в т. ч. такі книжки, як «По¬тік» (2011), «Блакить» (2014), «Демони міст» (2016), «Мій німецький канон» (2017)). Авторка перекладу роману Міхаеля Целлера «Кропп. Звіт» та роману «Каштани Харкова» (2020), збірки новел Р.Кнодта «Русалки» (2019), роману Даніеля Кельмана «Тіль» (2021) та романів Марлізе Арольд «Фатальне закляття» (2016) і «Чародійки» (2017).

Здобула численні нагороди, зокрема премію ім. Костя Гордієн¬ка (2008), Харківську обласну премію ім. О. Масельського (в номінації «Поезія» – у 2010 році, а в номінації «Проза» – у 2018-му), премію журналу «Березіль» (1996, 2008, 2011), премію міжнародного конкурсу «Бути людиною» (2018).

У 2000 році була стипендіаткою міста Нюрнберґа. Авторка пу¬блікацій в таких німецьких часописах, як Wortlaut, Dullnraamer та Straßenkreuzer.

Поезії Олександри Ковальової публікувались у перекладах англій¬ською, білоруською, молдовською, німецькою та російською мовами.

Творча зустріч відбудеться 09 листопада 2022 року 15:00 на платформі ZOOM.

Ідентифікатор конференції: 869 5381 0724
Код доступу: 2022
Посилання для зустрічі: https://us02web.zoom.us/j/86953810724?pwd=TThWR3BobWlTeE02dmtTVkg5VHRPUT09


День української писемності та мови

Дорогі друзі!

Колектив Харківської державної академії культури щиро вітає вас з Днем української писемності та мови!

Мова є основою духовного багатства народу та інтелектуального потенціалу; найвагоміше надбання кожної окремої людини і найбільша суспільна цінність.

Маємо безцінний дар: одну з наймилозвучніших і найкрасивіших мов світу. Всебічна підтримка державності мови, зростання її престижу, зміцнення та розвиток - почесна місія кожного громадянина України.

Бажаємо, щоб Материнське Слово було для нас духовним джерелом життя і оберегом. Не з примусу, а лише за покликом власного сумління та гідності плекаймо у душі любов до рідної мови.






Віртуальний захід "Я - реальне та Я - віртуальне"

Шановні студенти!

Чекаємо Вас на віртуальному заході «Я-РЕАЛЬНЕ ТА Я-ВІРТУАЛЬНЕ», яке відбудеться 10 листопада о 14.00.

Zoom ідентифікатор: 885 5650 9945
Код доступу: 2022
Посилання для входу: https://us02web.zoom.us/j/88556509945?pwd=dndwOVYxd29sQXN3Wlh3WUtLYU5Ydz09

А для того, щоб захід був цікавішим – до 10 листопада пройдіть соцопитування за посиланням https://forms.gle/cgy7UDnRfwUa5hPZ9




Міжнародний мистецький проект «Україна. Під іншим небом»

04 листопада у Центрі сучасного мистецтва Уяздовський замок (м. Варшава, Польща) стартував великий Міжнародний мистецький проект «Україна. Під іншим небом».



Куратори Beata Lupinska-Rytel і Marcel Skierski та координатори Бригіда Чарторийська і Joanna Saran ініціювали та виконали цей масштабний проект українських художників, щоб продовжувати нагадувати світові, що війна в Україні триває, і ніхто не має морального права про це забувати ані на мить.















На виставці «Україна. Під іншим небом», яка проходить в Уяздовському замку, представлено понад двісті робіт 32-х українських митців – художників, фотографів, документалістів, гончарів тощо, виконаних після початку російської агресії в Україні. Серед робіт українських авторів є і роботи викладача кафедри фотомистецтва та операторської майстерності Харківської державної академії культури Станіслава Остроуса.






Школа педагогічної майстерності

Захід відбудеться в онлайн режимі.
Підключення до конференції Zoom - https://us02web.zoom.us/j/82509446994?pwd=U0FmTlMyYWtvVFBocExnYnJpQjMxdz09
Ідентифікатор: 825 0944 6994
Код доступу: 357959

Програма тренінгу:
- Пілатес як система вправ для розвитку сильного та гнучкого тіла.
- Міофасціальний реліз - самомасаж та розслаблення м’язового апарату.
- Практичний комплекс вправ пілатесу.
- Прийоми міофасціального релізу на пракиці.

Для практичної частини тренінгу необхідно підготувати:
спортивний одяг, килим для йоги або каремат (за наявності), м’ячик для великого тенісу, рол для міофасціального релізу (за наявності) або пластикова пляшка з водою об’ємом 2 л.




Випуск №1 відеожурналу "Театральний лорнет"



"Театральний лорнет" - це медіапроєкт у форматі відеожурналу від кафедри майстерності актора факультету сценічного мистецтва Харківської державної академії культури та методистів Харківської спеціалізованої музично-театральної бібліотеки.

Метою журналу є дослідження і показ всім любителям театру і кіно досягнень, пошуків, відкриттів як викладачів, аспірантів, так і студентів нашої кафедри (бакалаврів та магістрів).

Але ми не акцентуємо свою діяльність в рамках журналу лише на діяльності кафедри, а й пропонуємо до вашої уваги також знайомство з сучасними та історичними подіями, фактами, постатями, явищами та іншим, що вплинули на весь творчий процес як вітчизняного мистецтва театру та кіно, так і світового.

Посилання на сайт відеожурнала - http://surl.li/dnuxb
Посилання на ютуб сторінку відеожурнала - https://www.youtube.com/channel/UCuuArs9fPT7_bwsExBKPejg/playlists


Вітаємо з перемогою у конкурсі-фестивалі "Сяюча зірка Франції"

Вітаємо хореографічні колективи Академії, театр народного танцю "Заповіт" і ансамбль сучасного танцю "ЕСТЕТ", та їх керівників з перемогою у IV Європейському мультижанровому конкурсі-фестивалі "Сяюча зірка Франції" (м. Париж, Франція). Бажаємо подальших творчих успіхів та натхнення!











Соціологічне опитування "Молодь та наркотики"

Шановні студенти!

Просимо Вас взяти участь в дослідженні розповсюдження вживання наркотиків, алкоголю, тютюну та інших форм залежної поведінки серед молоді. Опитування повністю анонімне! Дані будуть використані тільки після комп’ютерної обробки в узагальненому виді. Окрім запитань про залежну поведінку до складу опитувальника включено психодиагностичні методики спрямовані на вивчення особистості, скринінг проявів найпоширеніших серед молоді психологічних проблем, таких як депресія, тривожність, травматичний досвід, булінг тощо. Ви матимете можливість роздрукувати свої відповіді після заповнення опитувальника аби самостійно проаналізувати їх або, за потреби, звернутись до психолога або іншого фахівця.

Пройти опитування можна на комп’ютері, планшеті або смартфоні за посиланням: https://survey.intellectfound.org/index.php/875963

Ви можете також пройти опитування натиснувши на цей банер на сайті навчального закладу або через наведений QR код.



Опитування проводиться Соціологічною Асоціацією України та Харківським національним університетом внутрішніх справ за підтримки Департаменту науки і освіти ХОДА в межах комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020-2022 роки, дослідження включено до Плану заходів на 2021 – 2023 роки з реалізації стратегії розвитку Харківської області на 2021 – 2027 роки. Це опитування регулярно проводиться з 1995 року серед студентської молоді м.Харкова. З даними звітів за попередні роки можливо ознайомитись за посиланням https://doi.org/10.32631/dr2021

Якщо у Вас є питання відносно цього дослідження Ви можете їх встановити відповідальному виконавцю - кандидату соціологічних наук, доценту Сердюку Олексію Олександровичу, e-mail: serdyuk@univd.edu.ua Відповіді на запитання займуть у Вас приблизно 20 хвилин. За необхідності Ви можете перервати заповнення і повернутись назад у вільний час.

Якщо Ви готові взяти участь в опитуванні – перейдіть за посиланням: https://survey.intellectfound.org/index.php/875963