НОВИНИ

СІЧЕНЬ 2023

Фотовиставка українських фотографів у м. Клайпеда, Литва



З 16 грудня 2022 р. по 15 січня 2023 р. у виставкому залі Клайпедського центру культурної комунікації (м. Клайпеда, Литва) проходила виставка українських фотографів, на якій демонструвалися і роботи Станіслава Остроуса – викладача кафедри фотомистецтва та операторської майстерності Харківської державної академії культури. Назва циклу фотографій Станіслава Остроуса – «Харків – Форпост». Куратор виставки - Даріус Вайчекаускас.




Святкові виступи Вікторії Осипенко та її колективу «Da libertate» у м. Галле, Німечина

Осипенко Вікторія Володимирівна – доцент кафедри естрадного та народного співу, кандидат мистецтвознавства Харківської державної академії культури, заслужена артистка України.


Вікторією Осипенко створено колеткив «Da libertate» та реалізована можливість представити давні колядки, щедрівки, різдвяні піснеспіви України жителям Німеччини. Так, в грудні 2022 року, з метою популяризації української співочої культури, Вікторія Осипенко разом із своїм колективом «Da libertate», виступали у храмах міста Галле (Німеччина).

«Традиція українського духовного співу сягає найдавніших часів. Джерелами пісенності України та нашого музичного мистецтва взагалі є давні сакральні наспіви. У ті тексти наші пращури вкладали всі свої знання про Світобудову та Божественний порядок. Духовність нашого народу зберігалася у великій мірі у фольклорних піснях, тому як Віра та Молитва завжди рятували наш народ у лихі години так, як рятують зараз, у нинішній кривавий час нелюдських випробувань, жахів та страждань. Неймовірну мужність і відвагу наших Воїнів-Героїв примножує та оберігає щира молитва усієї України» - такі слова вимовила Віторія Осипенко перед виступом колективу «Da libertate», який відбувся 18 грудня 2022 року на початку Святкової Літургії у Євангелічній церкві в м. Галле, Німеччина (Evangelische Petrusgemeinde Halle, An der Petruskirche 3).




25 грудня 2022 року колектив «Da libertate» виступив із концертом «Святкова Коляда» у Церкві Святого Норберта в м. Галле, Німеччина (St. Norbert Kirche, Körnerstr.19, Halle). Наповнити цей день духовною радістю під мелодії українських стародавніх колядок у виконанні колективу «De Libertate» мали можливість українські біженці міста Галлє.




29 грудня 2022 року відбувся благодійний концерт «Українське Різдво» на користь України у Концертному залі Ульріхскірхи (Konzerthalle Ulrichskirche). Вікторія Осипенко виступила як художній керівник програми, режисер-постановник, керівник співочого гурту та співачка-солістка. Концерт пройшов з великим успіхом, схвальними відгуками та публікації у місцевій газеті.

«Велике вам спасибі, і навіть якщо наші маленькі кроки ще не є вирішенням питань, які нас хвилюють... Я зміг відчути, яка історія та яке майбутнє людства живе у вашому серці та з вашим відданим мистецтвом» - так висловив свої враження після концерту уповноважений з питань міжрелігійного діалогу та міграції Петер Куба.

Під час благодійного концерту-ярмарку 29 грудня вдалося зібрати близько 2800 євро на ліки (кровоспинні та знеболюючі препарати, що узгоджено із польовими госпіталями) для м. Бахмут.





IІІ всеукраїнська наукова конференція
«Актуальні дискурси мистецтва естради: традиції та європейська інтеграція»

Навчально-науковий інститут, кафедра режисури естради і масових свят Київського національного університету культури і мистецтв, ПВНЗ «Київський університет культури» факультет мистецтв та кафедра режисури ХДАК запрошують науковців, викладачів, докторантів, аспірантів, здобувачів та магістрантів вітчизняних та зарубіжних закладів освіти взяти участь у ІІІ Всеукраїнській заочній науковій конференції «Актуальні дискурси мистецтва естради: традиції та європейська інтеграція», яка відбудеться 21 квітня 2023 р.

Тематичні напрями конференції:
1. Сценічне мистецтво: історичний ракурс та практичний досвід.
2. Тенденції розвитку мистецтва естради в сучасній соціокультурній сфері.
3. Аспекти формування професійних компетентностей майбутніх артистів та режисерів естради.
4. Інтеграційні процеси мистецьких форм: традиції та новаторство.
5. Політичні аспекти в сучасному культурно-мистецькому просторі.

Прийом тез: до 10 квітня 2023 р. (дистанційно).

Участь у конференції є безкоштовною.

Детальніше »

Засідання вченої ради ХДАК




День Соборності України

Щороку 22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки (далі – УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (далі – ЗУНР) Україна відзначає День Соборності. Офіційно це свято встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42.

Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це – основоположна віха для українського державотворення.

24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України. Його підтримали українці на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Втім, історики цілком справедливо відзначають, що 24 серпня 1991-го насправді відбулося відновлення державної незалежності України. Вперше у XX столітті її проголосила Українська Центральна Рада 22 січня 1918 року IV Універсалом. А за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві сталася не менш вагома подія – об’єднання в одну державу Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Через невдачу Української революції 1917–1921 років державність зберегти не вдалося. Як наслідок, у XX столітті українці змушені були кількаразово відновлювати її в боротьбі.

22 січня ми згадуємо дві рівнозначні за вагою події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки й Акт Злуки українських земель. 105 років тому – 22 січня 1918 року – Українська Народна Республіка проголосила незалежність і боролася за право бути «самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу».

22 січня 1918 року вперше у XX столітті українці проголосили незалежність власної держави – Української Народної Республіки. 24 серпня 1991 року відбулося її відновлення. Проголошення Соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року – історичний акт об’єднання українських земель в одній державі, що увінчав соборницькі прагнення українців розділених кордонами тогочасних імперій.

На початку ХХ століття українці об’єднались після падіння імперій. Сьогодні Україна відновить соборність після перемоги над російським агресором. Термін «соборність» має кілька значень. Це і об’єднання в одне державне ціле всіх земель, заселених певною нацією на суцільній території. А також і духовна консолідація всіх громадян держави, їх згуртованість, незалежно від національності. Соборність невіддільна від державності, суверенітету й реальної незалежності народу, які є фундаментом для побудови демократичної держави, запорукою виживання й існування нації.






ІІ Міжнародна науково-творча конференція
«СУЧАСНЕ СЛОВО ПРО МИСТЕЦТВО: НАУКА І КРИТИКА»

Запрошуємо до участі у ІІ Міжнародній науково-творчій конференції «Сучасне слово про мистецтво: наука і критика», яка відбудеться 13–14 лютого 2023 року. Форма проведення конференції – дистанційна: в online-режимі на базі платформи ZOOM.

Основні тематичні напрями роботи конференції:
– Сучасний дискурс про мистецтво;
– Герменевтика, інтерпретація, критика як типи мистецтвознавчої рефлексії;
– Формування виконавсько-педагогічних та історико-теоретичних шкіл у контексті часу;
– Ювілейні дати, знакові події та видатні постаті ХНУМ імені І.П. Котляревського;
– Театр «Березіль» – Харківський український драматичний театр ім. Т.Г. Шевченка: трансформації у часі;
– Драматургія М. Куліша в контексті світового та українського театру (до 130-річчя від народження драматурга);
– Вища музично-театральна освіта Харкова: до 100-річчя єднання;
– Мистецько-критичний наратив у медійному просторі;
– Тексти і контексти сучасного мистецтва;
– Схід–Захід: мистецтво та інтерпретація;
– Інноваційні практики, цифрові та медіатехнології у сучасній мистецькій освіті.

Для участі в конференції просимо до 8 лютого 2023 року оформити заявку (дивись: анкета учасника конференції) та надіслати її на електронну адресу оргкомітету hnum.nauka@gmail.com.

Детальніше »

Набір матеріалів для видань категорії "Б"

Здійснюється набір матеріалів для формування фахових, науково-метричних видань категорії "Б" "Українська культура: минуле, сучасне, шляхи розвитку" за напрямом "Мистецтвознавство" та "Культурологія"!
Вимоги за наступним посиланнням:https://kulturologiya.rshu.edu.ua/index.php/vymohy-do-publikatsii
Орієнтовний вихід видань - травень місяць


Висловлюємо співчуття рідним і близьким




Телеграм-канал для вступників ХДАК-2023

Шановні абітурієнти!
Запрошуємо підключитися до Телеграм-каналу ХДАК.
Канал створено для інформування з усіх питань вступу
до Харківської державної академії культури у 2023 році!

telegram


День відкритих дверей факультету хореографічного мистецтва

Ідентифікатор конференції Zoom: 765 258 3731
Код доступу: 2N4Pja




Вітаємо з перемогою у Міжнародному фестивалі-конкурсі мистецтв «Golden Lion» (м. Львів)
та Міжнародному дистанційному фестивалі-конкурсі мистецтв «Christmas In New York» (м. Нью-Йорк)

Вітаємо колектив театру народного танцю «Заповіт» та його керівників Колногузенко Бориса Миколайовича та Островську Каріну Володимирівну з перемогами у Міжнародному фестивалі-конкурсі мистецтв «Golden Lion» (м. Львів, 24.12.2022 р.) та Міжнародному дистанційному фестивалі-конкурсі мистецтв «Christmas In New York» (США, м. Нью-Йорк, 27.12.2022 р.)

Бажаємо колективу та керівникам театру народного такнцю «Заповіту» міцного здоров’я, подальших творчих успіхів та натхнення!





Подяка науково-педагогічним працівникам ХДАК
від Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво»

Колектив Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» висловлює глибоку вдячність викладачам Харківської державної академії культури, які відгукнулися на прохання щодо написання статей до «Великої української Енциклопедії» (ВУЕ) та підтримали таким чином проект державної ваги й національної значущості – першої за доби незалежності «Великої української енциклопедії» (ВУЕ):
- Бабковій Надії В’ячеславівні, кандидату історичних наук, викладачеві кафедри історії, музеєзнавства та пам’яткознавства;
- Сошнікову Андрію Олександровичу, доктору філософських наук, доценту кафедри історії, музеєзнавства та пам’яткознавства;
- Шолухо Наталії Євгенівні, кандидату культурології, доценту кафедри культурології;
- Щербаню Анатолію Леонідовичу, доктору культурології, завідувачу кафедри історії, музеєзнавства та пам’яткознавства.


Бабкова Надія В’ячеславівна,
кандидат історичних наук,
викладач

Сошніков Андрій Олександрович,
доктор філософських наук,
доцент

Шолухо Наталія Євгенівна,
кандидат культурології,
доцент

Щербань Анатолій Леонідович,
доктор культурології,
завідувач кафедри

Лист Державної наукової установи "Енциклопедичне видання"