НОВИНИ

ГРУДЕНЬ 2023

Виконання композиції-привітання "Happy New Year"
у виконанні військового оркестру 5-ї Слобожанської бригади
Національної гвардії України та солістки Ольги Рось



Напередодні Нового року втіленням плідної співпраці військового оркестру 5-ї Слобожанської бригади Національної гвардії України зі студентами та викладачами Харківської державної академії культури, стало виконання композиції-привітання "Happy New Year" шведського квартету ABBA.
«Ми довго думали, як привітати побратимів, наших друзів, волонтерів та їхні родини з прийдешнім Новим 2024 роком. І зрозуміли, що багатьом за лічені дні до Новорічної ночі захочеться почути композицію, яка створить атмосферу свята і нагадає про приємні моменти минулого в складний для України та кожного з нас час. Без сумніву, однією з таких пісень є "Happy New Year" у виконанні шведського квартету ABBA… А наші побратими, волонтери, друзі та їхні сім'ї заслуговують лише найкращого! Тож сьогодні "Happy New Year" звучить для вас у виконанні військового оркестру 5-ї Слобожанської бригади Національної гвардії України та солістки Ольги Рось. Новорічний кліп став спільною роботою 5-ї Слобожанської бригади НГУ, студентів факультету хореографічного мистецтва Харківської державної академії культури та працівників Харківського метрополітену за підтримки Харківської міської ради. Інакше й не могло бути, адже гвардійці захищають Місто - Герой Харків, а харків'яни підтримують гвардійців та є нашим надійним тилом й опорою», - відзначено на сторінці у Facebook 5-ї Слобожанської бригади Національної гвардії України.
Пишаємося нашою творчою співпрацею! Сподіваємося, що попереду - багато спільних яскравих мистецьких проєктів та акцій!

Детальніше за покликанням: https://fb.watch/pfu3U3nIMY/


Привітання з новорічними святами
т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України
Карандєєва Ростислава Володимировича


"2023 — рік випробувань і боротьби. Рік виснажливої роботи наших військових, героїзму тих, хто сьогодні на передовій.
Але в боротьбі завжди народжуються надзвичайно важливі речі для майбутнього — для відновлення нашої країни на базі цінностей, якими сьогодні живе цивілізоване людство.
МКІП разом з медійниками та діячами культури надалі працюватиме над тим, щоб культуру України пізнавали як всередині країни, так і у світі.
Дякуємо нашим Збройним Силам! Молимося за тих, хто покинув цей світ, героїчно захищаючи країну. Нехай разом із нами буде віра в нашу перемогу.
З Новим роком та прийдешніми святами
", - зазначив т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав КАРАНДЄЄВ.
Разом тримаємо культурно-інформаційний фронт! Разом сильніші! Слава Україні! Героям слава!


Вітаємо завідувача кафедри фізичної культури і здоров‘я ХДАК



Вітаємо завідувача кафедри фізичної культури і здоров‘я ХДАК Наталію Цигановську з успішною реалізацію декількох міжнародних наукових проєктів! Бажаємо наснаги та нових творчих успіхів!


Вшанування пам'яті загиблого героя!



У читальній залі фахівцями бібліотеки ХДАК представлено експозицію пам'яті Романовського Валерія Станіславовича.
ВІЧНА ШАНА ПОЛЕГЛОМУ ЗАХИСНИКУ УКРАЇНИ!


Привітання в.о. ректора Харківської державної академії культури,
доктора мистецтвознавства, доцента РЯБУХИ Наталії Олександрівни
з прийдешніми новорічними святами


Дозвольте привітати Вас з прийдешніми новорічними святами!
Шановні колеги, студенти, співробітники Харківської державної академії культури! Минає 2023 р. і на порозі зустрічаємо 2024 р. Наприкінці року ми як завжди підводимо підсумок нашої спільної роботи в минулому році. 2023 рік дав нам багато випробувань, багато роботи, яку ми зробили разом з Вами на благо процвітання нашої держави, нашого славетного колективу ХДАК.
Нам вдалося зберегти освітньо-науковий потенціал, навчальні приміщення, обладнання, зробити достатньо вдалий набір студентів. Ми й далі будемо працювати над зміцненням нашого потужного закладу вищої освіти для того, щоб забезпечити якісний випуск фахівців в галузі культури і мистецтва, щоб наші професіонали відстоювали на всіх майданчиках світу культуру та мистецтво нашої країни.
У 2023 році ми також зазнали величезних втрат серед наших працівників і студентів. Дуже сумні звістки надходять щодня з фронту. Розуміємо, що зараз в тилу ми завдячуємо нашим захисникам і захисницям кожною хвилиною мирного життя. Вшановуємо пам’ять загиблих героїв й ніколи не забудемо їх внесок у наш захист. Будемо сподіватись, що це були останні втрати в нашому житті та в житті нашої країни, будемо сподіватись, що 2024 р. принесе таку довгоочікувану перемогу. Ми будемо в це вірити й докладати усіх зусиль для забезпечення фронту усім необхідним. Кожен наш мистецький захід, акція, конференція, зустріч – це внесок у нашу перемогу.
Ми боремось за перемогу, вільну, незалежну країну, за те, щоб наша молодь, діти могли розвиватись, працювати задля процвітання України!
Хочу побажати усім у 2024 році зберегти відчуття єдності нашої країни, нашої академічної родини, щоб наш колектив відчував, що саме Академія – місце нашої спільної сили. Нехай 2024 рік принесе кожному з нас добробут, здоров’я, процвітання, наснагу на майбутні справи. Ми єдині в нашій спільній творчості, в нашій спільній діяльності і мистецтві.
СЛАВА УКРАЇНІ!!!


Зустріч-обговорення у рамках проєкту «ПоРадник безпеки»

22 грудня 2023 р. у Харківській академії культури відбулася зустріч-обговорення у рамках проєкту «ПоРадник безпеки». Організатор – Алла Аніщенко, доцент кафедри музейно-туристичної діяльності ХДАК і член ГО «Асоціація громадських радників». Зустріч відбулася за експертної підтримки фахівця з відновлення та розвитку громад Артема Відвіча. В обговоренні взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків, доктор педагогічних наук, доцент О. М. Білик, помічник проректора з виховної роботи, канд. юр. наук К. О. Попова-Коряк, доктор філософських наук, доцент В. В. Лисенкова, доцент, кандидат технічних наук О. Є. Казаков та ін.




Асоціація Громадських радників, представники поліції, громадських організацій та ХДАК у рамках фокус-групи обговорювали питання, пов’язані з сприйняттям безпеки та налагодженням комунікацій між громадою та поліцією, громадою та місцевою владою. Учасники ділилися своїм досвідом, який вплинув на трансформацію поняття «безпека» - проживання у підвалах, перебування в окупації, виїзд з Харкова у перші дні війни, та інші ситуації.
Харків – місто, де бомбування передують сигналам повітряної тривоги і це формує своєрідне ставлення до сирен та до типових правил поведінки під час повітряної тривоги. Окремо обговорювали питання психологічного захисту населення. Розбирали цікаві кейси співпраці громади та поліції та причини невдачі подібної реформи ДСНС.
Даний проєкт впроваджується за підтримки Європейського союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».


Новорічний онлайн концерт ХДАК!



Запрошуємо викладачів та здобувачів вищої освіти Харківської державної академії культури на Новорічний онлайн концерт 27 грудня о 10.00.
Приєднатись за покликанням:



Про круглий стіл «Зарубіжні національно-культурні центри»



21 грудня 2023 р. в он-лайн форматі, відповідно до Плану міжнародної діяльності на 2023/2024 н. р., відбувся круглий стіл за темою «Зарубіжні національно-культурні центри», на якому із доповідями виступили здобувачі вищої освіти та викладачі ХДАК. Модератором заходу стала - кандидат культурології Марина ЖИГАЙЛО.




На засіданні круглого столу були присутні викладачі та здобувачі вищої освіти, а також усі, хто цікавиться проблемами міжнародної культурної взаємодії та налагодженням культурного діалогу між країнами. У рамках круглого столу також обговорено діяльність провідних національно-культурних зарубіжних центрів в умовах збройної агресії рф щодо України.

Балашова А. Польський Інститут

Жигайло М. Національні культурні центри: підтримка України

Малиновська Ж. Альянс Франсез

Юнакова А. Гете-Інститут


Про відзначення державною нагородою України



Згідно з Указом Президента України № 553/2023 "Про відзначення державними нагородами України" нашого колегу РОМАНОВСЬКОГО Валерія Станіславовича – старшого солдата за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку було нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно). Нагороду було вручено матері героя – захисника України.
Валерій Станіславович Романовський (1976–2023) – історик, культуролог, пам’яткознавець, документознавець, архівознавець, музеєзнавець, бібліотекар, етнограф, краєзнавець, викладач кафедри культурології ХДАК. Кандидат історичних наук.
У 2014 р. він пішов добровольцем у Збройні Сили України, брав участь в АТО на Луганщині (2014–2015), був членом Громадської спілки «Координаційна рада громадських організацій ветеранів АТО».
З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Валерій Романовський знову добровільно пішов на фронт та вступив до лав Сил територіальної оборони. Воював у званні старшого солдата (старший стрілець-кулеметник), позивний «Козак».
Наприкінці серпня 2022 р. у бою на куп’янському напрямі Валерій Романовський отримав важкі поранення. Майже п’ять місяців тривала наполеглива боротьба лікарів шпиталю за його життя, однак, поранення виявилося несумісним із життям.
Пишаємось та пам'ятаємо!


Випускниця ХДАК включена до шорт-листа премії "Оскар"



Харківська журналістка, випускниця Харківської державної академії культури, Василиса Степаненко – продюсерка стрічки “20 днів у Маріуполі”, що була включена до шорт-листа премії “Оскар”, повідомила, що продовжує спілкуватися з героями, які залишилися в окупації.
Є кілька людей, які є у фільмі, й вони залишилися в Маріуполі. І вони дуже хотіли його подивитися, побачити, тому що не було можливості. Зараз вже можливість така є. І я ще не чула від них відгук. Але вони пам’ятають нас, тому що ми були з ними тоді. І дійсно пишуть, питають. І навіть пишуть, що відбувається зараз з ними. Тому що в Маріуполі з ними теж не найкращі речі зараз відбуваються“, – розповіла журналістка “Associated Press” Василиса Степаненко в етері нацмарафону.


Про фестиваль-конкурс "Сяюча зірка Праги"



19 грудня 2023 р. відбувся фінал Європейського мультижанрового конкурсу-фестивалю "Сяюча зірка Праги" (м. Прага, Чехія). Харківську державну академію культури представили група дівчат театру народного танцю "Заповіт":
Вероніка Піковець (1 курс),
Валерія Костіцина (4 курс),
Лілія Бойко (магістр 1 курсу).
Чарівні представниці кафедри народної хореографії виступили з сольними танцями у номінації "Малі форми. Дорослі." та отримали дипломи лауреатів 1 ступеню.





Щиро вітаємо дівчат та їх керівників народного артиста України, професора, академіка Бориса Миколайовича Колногузенко та заслуженого працівника культури України, доцента Каріна Володимирівну Островську з перемогою та бажаємо подальших творчих успіхів!


«Різдвяний концерт» французького вокального ансамблю «Opus 38»
під орудою старшого викладача Вікторії Воскобойнікової
у м. Сен-Пьер-де-Шартрез (Французька Республіка)



17 грудня 2023 р. у Церкві-Музеї Аркабас в містечку Сен-Пьер-де-Шартрез (муніципалітет Гренобль, Французька Республіка) для місцевих слухачів відбувся «Різдвяний концерт» французького вокального ансамблю «Opus 38» під орудою хормейстера колективу, кандидата мистецтвознавства, старшого викладача кафедри хорового диригування та академічного співу Харківської державної академії культури Вікторії Воскобойнікової.



Художній керівник хору, піаніст – Себастьян Жудон.
Розпочали святковий концерт з «Молитви за Україну» - твору сучасної української композиторки Ганни Гаврилець.
В концертній програмі звучали хорові та інструментальні твори українських композиторів, зокрема і твори композиторів-харків’ян – Ігоря Гайденка, Миколи Стецюна, Андрія Сиротенка, Тараса Кравцова.
Лунав у стінах собору і славнозвісний «Щедрик» Миколи Леонтовича.



Пишаємося нашим викладачем Вікторією Воскобойніковою, яка популяризує українську культуру у Франції, та зичимо їй подальшої плідної співпраці з французькими митцями!




Школа педмайстерності запрошує до участі



Запрошуємо на зустріч із завідувачем кафедри цифрових комунікацій та інформаційних технологій, доктором наук із соціальних комунікацій, доцентом МАР’ЇНОЮ ОЛЕНОЮ ЮРІЇВНОЮ.
Поговоримо про:
- особливості інклюзивного освітнього середовища;
- необхідність його розвитку в ЗВО;
- можливості цифрових технологій для організації інклюзивного освітнього середовища.

Зустрічаємося в Zoom 21 грудня 2023 року о 12:00 за покликанням:
https://us04web.zoom.us/j/76376263870?pwd=V5qk4t3uK1eucTwxulV35q54T3sQ5E.1

Ідентифікатор конференції: 763 7626 3870
Код доступу: 2023


Літературно-мистецький вечір «Рідне слово – України слово» у ХДАК
Звіт

13 грудня 2023 р. у стінах Харківської державної академії культури відбувся літературно-мистецький вечір «Рідне слово – України слово». Захід проходив у змішаному форматі та транслювався на платформі Zoom.



Організатор, режисер та ведуча цього заходу – Ірина Фесенко, мовний омбудсмен Харківської державної академії культури, кандидат філологічних наук, доцент кафедри психології, педагогіки та філології.



У літературно-мистецькому вечорі взяли участь студенти факультетів музичного мистецтва та сценічного мистецтва Харківської державної академії культури.
Розпочала вечір ведуча із звернення до історичних коренів української мови, зокрема з фольклору. Адже саме фольклор і українська народна пісня підносять мову до чарівних висот, розкриваючи все її багатство і красу. Концерту програму творчого вечору відкрила студентка 1-го курсу факультету музичного мистецтва Поліна Пітько, виконавши «a cappella» українську народну пісню «Ой у вишневому садку».



«Українська мова! Скількома епітетами обдаровували її українські поети – запашна, співуча, гнучка, милозвучна, сповнена музики і квіткових пахощів. І все це – українська мова!» - продовжила Ірина Фесенко. Про невимовну красу рідного слова, про безмежну любов до українського слова розповіла Наталія Буренко, студентка 2-го курсу факультету сценічного мистецтва, – у вірші Миколи Лотоцького «Не говори: в нас мова солов’їна».



Продовжили програму літературно-мистецького вечора декламуванням віршів Лесі Українки. Вірші Лесі Українки сповнені патріотизмом, філософічністю і одночасно ніжністю й ліричністю. У виконанні Варвари Ніколаєнко – студентки 1-го курсу факультету музичного мистецтва – пролунала «a cappella» пісня на слова Лесі Українки «Стояла я і слухала весну» (музика Кирила Стеценка).



Після музичного виступу на творчому вечорі лунала поезія Василя Симоненка «Задивляюсь у твої зіниці», яку, із всією любов’ю до рідного слова, продекламували студенти 1-го курсу факультету сценічного мистецтва: Варвара Мандрик, Єлизавета Заріцька-Лінькова, Ганна Щетініна, Вікторія Воєвода, Микита Бабарук та Ольга Олійник.




Найкраще висловити свої почуття і думки людина може через музичне слово, через пісню. Українська пісня – це безмежний океан народної мудрості, щирості, душевності. Українську народну пісню «Ой не світи місяченьку та й на той перелаз» «a cappella» виконала студентка 2-го курсу факультету сценічного мистецтва Маргарита Колісник.



Музична частина творчого вечора продовжилася і до уваги учасників творчого вечора було запропоноване музичне прочитання поезії Тараса Шевченка «Чого мені тяжко, чого мені нудно». Фортепіанна партія в обробці Миколи Лисенка звучала у виконанні Дарії Шевченко – студентки 1-го курсу факультету музичного мистецтва.



Українська мова надзвичайно емоційна, чутлива, їй притаманна лірична тональність і сентиментальна спрямованість. І в цьому можна переконатися, прослухавши уривок з історичної поеми Івана Перепеляка «Остання любов гетьмана». З усією щирістю та артистизмом продекламувала уривок з поеми Ольга Олійник – студентка 2-го курсу факультету сценічного мистецтва.



У продовження літературно-мистецького вечора лунало неповторне поетичне слово Ліни Костенко. Підбірку поетичних творів надзвичайно емоційно та піднесено прочитала Єлизавета Осипенко – студентка 2-го курсу факультету сценічного мистецтва.



Цілком справедливо прийнято називати музику рідною сестрою поезії. Музика, як і поезія, – це стан душі, це особливе емоційне відчуття світу. Виступ Анастасії Матюшенко, студентки 1-го курсу факультету музичного мистецтва, з композицією для скрипки на мотив народної пісні «Сонце низенько» в обробці Миколи Лисенка – змусив усіх присутніх на декілька хвилин поринути в чаруючий світ українського музики, сповненої душевності та емоційності.



Сила слова надзвичайно велика… Для когось слово може бути зброєю – воно може судити, вбивати, а для когось слово – має цілющі властивості і є порятунком. І у цьому можна переконатися на прикладі поетичних рядків Ліни Костенко. У виконанні Єлизавети Заріцької-Лінькової, студентки 1-го курсу факультету сценічного мистецтва, прозвучав уривок з історичного роману у віршах «Маруся Чурай».



Виражальні можливості мистецтва слова є безмежними… Поезія має здатність проникати в серце, торкати струни душі, створювати особливий настрій, а особливо, якщо вона написана щирою людиною, і якщо вона декламується щирою артистичною людиною. До уваги гостів літературного вечора була запропонована поезія сучасної письменниці Тетяни Власової, поезія війни «Танцюй, моя пташко». Безмежно проникливо продекламувала цей твір Дарія Гаврилюк – студентка 2-го курсу факультету сценічного мистецтва.



Серед сучасних письменників, які здатні відтворити і передати неповторну красу, велич і багатство української мови варто назвати також Сергія Жадана. До уваги учасників зустрічі була запропонована поезія «Я залишаю це дивне місто». Надзвичайно чутливо, але при цьому по-чоловічому стримано, прочитав цей твір Георгій Голубничий – студент 2-го курсу факультету сценічного мистецтва.



Кожен народ гордий з того, що він має свою державу, свою мову, свою національну культуру. Ми – українці – є справжніми патріотами своєї країни, величної і неповторної. У продовження літературно-мистецького вечора пролунала поезія «Мій Харків». Прочитала цей твір його авторка – студентка 1-го курсу факультету сценічного мистецтва Варвара Мандрик.



Мова на сьогодні – це наша зброя, мова – це наш кордон, мова – це наш оберіг, мова – це наша принципова громадянська позиція. До уваги учасників літературно-мистецького заходу буда запропонована пісня «Золотий час» у виконанні автора цієї композиції Дарії Гаврилюк – студентки 1-го курсу факультету сценічного мистецтва.



Окрім виступів студентів, в рамках літературно-мистецького вечора було оголошено результати літературного конкурсу «Поезія – це завжди неповторність» в якому взяли участь як здобувачі вищої освіти (бакалаври, магістри, аспіранти), так і викладачі та співробітники нашої академії. Членам комісії було надзвичайно складно визначитися з переможцями, адже кожне поетичне слово було унікальним і неповторним, кожна поезія, подана на конкурс – це ціла життєва історія, яка випромінює і сум, і радість. На конкурс надійшли різні за жанровою спрямованістю твори – це і інтимна лірика, і філософська лірика, і патріотичні твори.
Переможцями у загальноакадемічному літературному конкурсі «Поезія – це завжди неповторність» стали Василь Щепакін – доцент кафедри теорії та історії музики та Олена Каспрук – помічник проректора.



Ми пишаємося нашими академічними талантами! Усі учасники конкурсу «Поезія – це завжди неповторність» були нагороджені дипломами:
Воєвода Вікторія – студентка 1-го курсу факультет сценічного мистецтва
Фаррахова Дар’я – студентка 2-го курсу, факультет аудіовізуального мистецтва
Ченчик Інна – студентка 2-го курсу, факультет аудіовізуального мистецтва
Кондратова Діана – студентка 3-го курсу, факультет сценічного мистецтва
Кованжі Георгій – магістр 1-го року навчання, факультет музичного мистецтва
Клик Богдан – аспірант 1-го року навчання, факультет музичного мистецтва
Зіменко Олександр – аспірантка 4-го року навчання, факультет культурології та соціальних комунікацій.


Студенти ХДАК взяли участь у «Молодіжному НЕфорумі»



14 грудня 2023 року для представників студентства закладів вищої освіти міста Харкова було проведено захід «Молодіжний НЕфорум».
Організатори заходу: Управління у справах сім'ї та молоді Департаменту у справах сім'ї, молоді та спорту, Молодіжна рада при Харківському міському голові за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри» (UCBI).



На освітньому заході «Молодіжний НЕфорум» зібралося близько 200 студентів. Харківську державну академію культури на цьому молодіжному заході представляли студенти факультету культурології та соціальних комунікацій: Д’ячкова Анастасія, Євгеній Борисов та Єлизавета Рева.
Перед студентством міста Харкова виступили перший заступник міського голови Олександр Новак, представники Молодіжної ради при Харківському міському голові, лідери думок, представники міжнародних та всеукраїнських організацій.




«Нам важливо залучати молодих людей до розробки нових ідей та рішень, реалізація яких дозволить покращити життєдіяльність міста», - наголосив Олександр Новак.



На панельних дискусіях обговорювалося широке коло питань: від участі молоді в розвитку громад та можливості для самореалізації до проблем штучного інтелекту. А в інтерактивній зоні «Молодіжного НЕфоруму» можна було познайомитися з передовими розробками навчальних закладів.





Про святковий марафон «Новорічний калейдоскоп»



14 грудня 2023 р. на станціях метрополітену «Південний вокзал», «Університет» та «Історичний музей» в рамках святкового марафону «Новорічний калейдоскоп» свою творчість дарували харків’янам творчі колективи Харківської державної академії культури та колективи Палацу дитячої та юнацької творчості «Істок». У складі концертної бригади Харківської державної академії культури були студенти та викладачі, а також відомі професійні колективи - інструментальне тріо "ЦимБанДо" та народний вокальний гурт «Душа». Під час концерту лунали українські пісні, новорічні хіти, та наш легендарний "Щедрик" у виконанні інструментального тріо «ЦимБанДо».
"Дякуємо всім митцям, хто доєднався до нашого святкового концертного марафону «Новорічний калейдоскоп та створив атмосферу новорічного свята для харків’ян", - відзначив на своїй сторінці у Facebook Департамент культури міста Харкова.



Більше за покликанням:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid05FYK5Bqz1evpNWuryuZJVWF82rRaMEsGLZsfkSR2MhcvHTqNeF9ZR5DpMdu7Zyqfl&id=100069146994805






Студент Іван Самойлов отримав почесну відзнаку
«Найкраща операторська робота»



Вітаємо здобувача 3-го курсу факультету аудіовізуального мистецтва Івана Самойлова з черговою професійною нагородою!
Іван отримав почесну відзнаку «НАЙКРАЩА ОПЕРАТОРСЬКА РОБОТА» за результатами 3-місячного практичного курсу від Media Development Foundation із документалістики для регіональних медіа.
Цей курс складався з 10 теоретичних занять та практичної роботи над створенням документального фільму. У теоретичний модуль курсу входило 10 тренінгів: з історії документалістики, сценарної майстерні, підготовки до пітчингу, особливостей роботи з героєм, зйомок, монтажу та поширення документального фільму.
Ключовим здобутком Івана Самойлова протягом курсу стало створення короткометражного документального фільму під супроводом досвідченого ментора-документаліста. Іван став членом знімального колективу, який працював над фільмом про одного з визначних харківських фотографів. Хто саме став героєм стрічки ми довідаємося під час її прем’єри, яка, сподіваємося, відбудеться незабаром.
Бажаємо Івану подальших творчих звершень та нових перемог на ниві кінематографії!


ХДАК – науковий партнер Міжнародної науково-практичної конференції
«Сучасні виклики освіти та науки»



1 грудня 2023 року відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні виклики освіти та науки» в який Харківська державна академія культури виступила в якості співорганізатора та наукового партнера.
Організатори конференції: Національний Університет водного господарства та природокористування, м. Рівне, Академія фізичного виховання і спорту імені Єнджея Снядецкєго, м. Гданськ, Польща.



Координатор: Польське товариство наук, м. Грудзьондз, Польща.
Наукові партнери: Хмельницький національний університет, м. Хмельницький; Харківська державна академія культури, м. Харків; Поморська Школа Вища, м. Старогард Гданський, Польща; Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського, м. Львів.
Харківську державну академію культури представляли: проректор з наукової роботи Алла Соляник, завідувач кафедри фізичної культури і здоров’я Наталія Цигановська, а також викладачі кафедри фізичної культури і здоров’я Дмитро Батулін та В’ячеслав Гончар.
Вітаємо наших колег та бажаємо їм подальших наукових звершень!




Харківська державна академія культури долучилася до
благодійній акції «Смілива гривня»



Харківська державна академія культури взяла участь в акції «Смілива гривня».
Благодійна акція «Смілива гривня» – це благодійна ініціатива зі збору монет, мета якої об’єднати зусилля українців та зібрати кошти для допомоги українській армії.
4,3 мільйона гривень монетами було зібрано учасниками акції на допомогу Збройним Силам України. Збір монет на потреби оборони тривав по всій Україні упродовж понад трьох місяців – з 4 вересня до 8 грудня 2023 року. Сума зібраних коштів перераховувалася на спецрахунок Національного банку, відкритий для потреб сил оборони України.



В акції взяли участь більше 2,5 тис навчальних закладів з усіх куточків України, навіть з окупованих територій. До ініціативи долучалися насамперед діти та молодь. Благодійні збори коштів також відбувалися серед жителів громад та в робочих колективах.
Трудовий колектив та студенти, в особі Студентської ради, Харківської державної академії культури також доєдналися до цієї акції!
Ми дякуємо кожному, хто долучився до збору коштів на підтримку наших захисників!




Засідання вченої ради!




Запрошуємо до участі у круглому столі
«Зарубіжні національно-культурні центри»



Запрошуємо викладачів та здобувачів освіти до участі у круглому столі «Зарубіжні національно-культурні центри», який відбудеться
21 грудня 2023 р. о 14.00.

Покликання на Zoom: https://us02web.zoom.us/j/7236365053?pwd=THplcjlib3ZCR0pMOUVwblNBWkhzdz09

Ідентифікатор конференції: 723 636 5053
Код доступу: 2022


Dankesbrief von dem gemeinnützigen Theater ”Hallo“ e.V.
Подяка від некомерційного театру «Hallo»



Керівництво та колектив некомерційного театру "Hallo" (м. Ерфурт, Німеччина) висловив подяку за виховання та професійну підготовку здобувача вищої освіти факультету сценічного мистецтва ГОЛУБНИЧОГО Георгія, який майже два роки бере безпосередню участь в роботі театру та демонструє непересічну акторську майстерність і творчий підхід до роботи над своїми ролями, крім того бере участь у підготовці вистав як помічник режисера.
Пишаємось нашими талановитими та натхненними студентами!


Харківська державна академія культура підписала Меморандум про
співпрацю з Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»

5 грудня 2023 р. найкращі творчі колективи Харківської державної академії культури на чолі з в. о. ректора Наталією Рябухою завітали з концертним виступом до Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».
В цей же день між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» в особі ректора, професора Володимира Онищенка та Харківською державною академією культури в особі в. о. ректора, доктора мистецтвознавства Наталії Рябухи було підписано Меморандум про науково-освітнє співробітництво.



Керівники закладів вищої освіти обговорили переваги співпраці для якісної підготовки фахівців креативних індустрій. У присутності директорів навчально-наукових інститутів, деканів факультетів, завідувачів кафедр, представників органів студентського самоврядування очільники провідних закладів вищої освіти обговорили широкі перспективи та надані можливості для формування цілої когорти талановитих, всебічно обдарованих молодих українців, які попри повномасштабне вторгнення та активні бойові дії на території України, прагнуть отримувати якісну вищу освіту та реалізуватися в обраній сфері саме тут, в нашій державі.
Меморандум про науково-освітнє співробітництво між закладами вищої освіти у сфері мистецької освіти, участі студентської молоді та науково-педагогічних працівників полтавського та харківського закладів вищої освіти в довгострокових і короткострокових програмах внутрішньої академічної мобільності сприятиме подальшому досягненню потужного синергетичного ефекту у діяльності як класичного багатопрофільного університету, так і закладу вищої освіти, що готує нову генерацію талановитих музикантів, ведучих, митців.



«Харків зарекомендував себе як науково-освітній центр, тож будемо намагатися зробити все, щоб зберегти наш науковий потенціал, наших студентів – майбутнє нашої країни. Але без підтримки, нашої внутрішньої взаємодії, зокрема з Полтавою, з університетами, які взяли на себе першу хвилю переселенців, не впоралися б. Робимо кожен свою справу щодня, розуміючи, що ми всілякими засобами забезпечуємо фронт в тилу, в нашому випадку – засобами культури, мистецтва. В академії ми успішно запустили програму «Кризова психологія», реалізовану викладачами, які ще з 2014 року працюють з військовими, робимо благодійні акції, підтримуємо Збройні Сили України, наших переселенців з Харківської області, які постійно перебувають під обстрілами. Спільними силами підготували концерт-вітання з вашим вагомим ювілеєм», – зазначила в. о. ректора Харківської державної академії культури, докторка мистецтвознавства, Наталія Рябуха.
«Висловлюю слова щирої вдячності нашим партнерам з незламного міста-Героя Харкова за те, що ви постійно тримаєте науково-освітній, культурний та мистецький фронт, взявши на себе важкий удар ворога. Зичу успіхів у всіх наших спільних починаннях, маємо чимало планів, якими неодмінно будемо наповнювати зміст підписаної угоди! Слава Україні!», – підсумував ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко.



Усі фотографії з офіційної церемонії підписання Мемерандуму взяті з офіційного сайту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»:
https://nupp.edu.ua/news/poltavska-politekhnika-zapochatkuvala-spivpratsyu-z-kharkivskoyu-derzhavnoyu-akademieyu-kulturi.html


Патріотично-благодійний захід
ХІІІ Міжнародний Двотуровий багатожанровий фестиваль-конкурс мистецтв
«Dance Song Fest – 2023» (online)

З 26 листопада по 3 грудня 2023 р. на базі Харківської державної академії культури проходив ХІІІ Міжнародний Двотуровий багатожанровий фестиваль-конкурс мистецтв «Dance Song Fest – 2023» (online-формат) під керівництвом Заслуженої артистки України, завідувачки кафедри музично-драматичного театру Харківської державної академії культури, доцентки Людмили Кудрич.





Мета та завдання фестивалю-конкурсу: допомога у зборі коштів для потреб Збройних сил України Харківського напрямку, сприяння становленню та розвитку національної культури і духовності дітей та молоді, єднання західних та східних регіонів України, формування творчого потенціалу підростаючого покоління, популяризація вокального, хореографічного, театрального та інструментального мистецтва.
Виступи учасників фестивалю-конкурсу оцінювало професійне міжнародне журі з України, Китаю, Німеччини, США, Азербайджану та Ізраїлю.




Журі від Харківської державної академії культури:
Світлана Манько – кандидатка мистецтвознавства, доцентка, завідувачка кафедри естрадного та народного співу Харківської державної академії культури;
Людмила Кудрич – Заслужена артистка України, доцентка, завідувачка кафедри музично-драматичного театру Харківської державної академії культури.
Завдяки благодійним внескам учасників фестивалю-конкурсу організатори конкурсу в особі Харківської державної академії культури долучилися до купівлі тепловізору для наших прикордонників.



З виступами конкурсантів можна ознайомитися за посиланням: https://www.youtube.com/@DanceSongFest2023/videos


День відкритих дверей факультету аудіовізуального мистецтва



ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

13 грудня о 13.30 відбудеться творча зустріч на факультеті аудіовізуального мистецтва в межах Дня відкритих дверей з майбутніми абітурієнтами.
На зустрічі будуть обговорюватися питання про освітні програми спеціальності 021 «Аудіовізуальне мистецтво та виробництво» та про умови вступу.

Посилання на конференцію в Zoom:
https://us04web.zoom.us/j/78738736162?pwd=nM3ySr7allXqWkrKxCXWEFlXNBQidq.1

Інформація про факультет аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури:
http://www.ktm-hdak.org.ua/

Інформація для абітурієнтів:
http://www.ktm-hdak.org.ua/2.ak-abiturientu-spisok-2023.html


З глибоким сумом повідомляємо про смерть нашої колеги



З глибоким сумом повідомляємо про смерть нашої колеги, кандидата мистецтвознавства, доцента кафедри музично-драматичного театру Гуріної Алли Вікторівни, яка померла 11 грудня 2023 року внаслідок тяжкої хвороби.
З 1978 року життя Алли Вікторівни було пов’язано з Харківською державною академією культури. 45 років вона працювала викладачем на факультетах музичного і сценічного мистецтва.
Алла Вікторівна була видатним фахівцем з дослідження музичного фольклору України. Завдяки професіоналізму, креативності та високому рівню компетентності вона користувалася великою повагою серед колег, студентів і працівників Академії.
Ми висловлюємо щире співчуття родині та друзям Алли Вікторівни. Вона залишиться в наших серцях як чудова людина та професіонал. Нехай Господь упокоїть її душу.
Прощання з покійною відбудеться 13 грудня 2023 року:
11:15 біля дому по вулиці Гоголя, 5;
12:00 в Харківському крематорію (Надбірна вулиця, 3).


Літературно-мистецький вечір «Рідне слово – України слово» в ХДАК



13 грудня о 14:00 запрошуємо на Літературно-мистецький вечір за участю студентів 1-2 курсів факультетів музичного мистецтва та сценічного мистецтва Харківської державної академії культури.
Формат проведення творчого заходу: офлайн в аудиторії № 21 головного корпусу ХДАК та онлайн.

Доступ до Zoom-конференції: https://us02web.zoom.us/j/7236365053?pwd=THplcjlib3ZCR0pMOUVwblNBWkhzdz09

Ідентифікатор конференції: 723 636 5053
Код доступу: 2022

Організатори заходу: кафедра психології, педагогіки та філології Харківської державної академії культури


Концерт-вітання «Шлях до Перемоги»
від Харківської державної академії культури

Творчий колектив Харківської державної академії культури подарував концерт «Шлях до Перемоги» з нагоди Дня Збройних Сил України та 205-річчя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».



5 грудня 2023 р. науково-педагогічні працівники та студенти Харківської державної академії культури, на чолі з в.о. ректора Наталією Рябухою, завітали до Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка з подарунком – концертом «Шлях до перемоги», який відбувся на головній сцені університету.



Патріотичним словом відкрив концерт керівник Центру студентської культури та творчості Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Гліб Кудряшов, а продовжили далі концертну програму ведучі: Ігор Сікалов – лауреат міжнародних фестивалів, викладач кафедри режисури ХДАК та Галина Бреславець – кандидатка мистецтвознавства, старша викладачка кафедри естрадного та народного співу ХДАК.



Концертна програма складалася з дванадцяти різножанрових виступів. Ведуча концерту – Галина Бреславець – розпочала концертну програму власним виконанням відомої композиції українського рок-гурту «Воплі Відоплясова» «Країна мрій» (муз. та сл.. Олег Скрипка), який став символом однойменного фестивалю етнічної музики.



Лунала пісенна молитва «Янголи» (муз. та сл. Юлії Фурдуй) на пошану усіх загиблих воїнів у виконанні фіналіста «Голосу країни-2011», старшого викладача кафедри естрадного та народного співу ХДАК Артема Верещаки, яку завершили Хвилиною мовчання.



Народний вокальний гурт «Душа» вразив своїм кавером пісні «Повертайся живим» (муз. та сл. Світлани Тарабарової) і запалив феєричним виконанням пісні «Україна колядує» (муз. та сл. Ірини Федишин).
Гурт «Душа» виступав у складі випускниць ХДАК Наталії Краснікової, Ксенії Безверхої та Оксани Михайлюченко. Засновник та керівник вокального гурту – викладачка кафедри музично-драматичного театру ХДАК Оксана Михайлюченко.



Театр народного танцю «Заповіт» і Ансамбль сучасного танцю «Естет» захопили усіх присутніх в залі своїми запальними хореографічними виступами.




Художні керівники Театру народного танцю «Заповіт»: народний артист України, академік, професор кафедри народної хореографії ХДАК Борис Колногузенко і заслужений працівник культури України, доцентка, завідувачка кафедри народної хореографії ХДАК Каріна Островська.



Художній керівник Ансамблю сучасного танцю «Естет» – кандидатка мистецтвознавства, доцентка кафедри сучасної та бальної хореографії ХДАК Євгенія Янина-Ледовська.



Ліричне виконання пісні «Звучи, рідна мово» (муз. Олексія Семенова, сл. Андрія Демиденко) – однієї з найулюбленіших пісень та першої виконавиці цієї пісні Раїси Кириченко – сколихнуло патріотичні почуття в серцях глядачів концерту. Виконала цю неймовірно красиву та мелодійну композицію Юлія Карчова – кандидатка мистецтвознавства, викладачка кафедри естрадного та народного співу ХДАК.



Інструментальне тріо «ЦимБанДо», у складі старших викладачів кафедри народних інструментів Харківської державної академії культури, лауреатів всеукраїнських фестивалів – Надії Мельник, Олександри Савицької та Костянтина Хітушки, приголомшило своєю харизмою і майстерністю. Кожен свій виступ тріо починає зі слів вдячності українським воїнам, героям Збройних Сил України та присвячує свої виступи їм.




Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко подякував творчим колективам та виконавцям Харківської державної академії мистецтв за чудовий концерт-подарунок:
«Сьогодні, коли вся Україна об’єдналася проти ворога, наші заклади вищої освіти – взірці об’єднання зусиль для майбутнього нашої країни, задля студентів, які бачать себе у повоєнній Україні. Наш багатопрофільний університет буде допомагати відбудовувати цивільну та критичну інфраструктуру, забезпечувати енергетичну незалежність, робити добрі справи, але це неможливо без культури, без української пісні, без нашої рідної української мови!
Наш меморандум про співпрацю почали реалізовувати вже з перших хвилин. Спільні проєкти з колегами зі світу мистецтва завжди яскраві, але справжнім сюрпризом став прекрасний концерт «Шлях до Перемоги»!
Ми щиро вам дякуємо, шановні колеги, за це свято, яким ви нас привітали! Нехай частіше на вашу честь звучать подяки і овації! Ви, без перебільшення, у цей, непростий для нашої країни, час підтримуєте ментальне здоров’я наших та ваших студентів, науково-педагогічних працівників, і робите важливу справу – виховуєте носіїв української культури! У свою чергу, робили, робимо і будемо робити все, щоб допомагати вам тримати цей культурний фронт. Будемо дуже раді вашим новим виступам на головній сцені Полтавської політехніки і у майбутньому залюбки прибудемо в гості до Харкова!
Особливо ми дякуємо тим, хто забезпечив нам ці миті насолоди українською культурою – Збройним Силам України!
Продовжуємо робити все, щоб пришвидшити перемогу України над ворогом! Торуємо шлях до Перемоги разом! Слава Україні!»



Декан факультету фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», докторка педагогічних наук, професорка Ліна Рибалко зазначила, що подібні заходи надзвичайно важливі сьогодні і для студентів, і для науково-педагогічних колективів не лише для популяризації української культури та мистецтва, а й для підтримки ментального здоров’я та психологічного розвантаження.



«Дякуємо вам за таку щиру та теплу зустріч нашого творчого колективу Харківської державної академії культури. Сподіваємося, це буде ще багато разів, і в мирний час ми вас запрошуємо до Харкова, який став за часи повномасштабної війни містом-героєм, залізним містом. Саме завдяки тому, що ми залишилися об’єднаними, стійкими, сміливими, мужніми ми змогли протистояти першому натиску ворога. Ми і далі будемо підтримувати всіх наших військових, підтримувати фронт в тилу і робити все, що від нас залежить у будь-який спосіб», – подякувала очільниця Харківської державної академії культури, докторка мистецтвознавства, доцентка Наталія Рябуха.



«Я безмежно вдячний усім учасникам сьогоднішнього концерту, пані ректорці Наталії Олександрівні за те, що сьогодні розділили з нами радісну мить нашого ювілею, нашого 205-річчя. Я хочу подякувати всім, хто долучився до цього концерту. Ми запрошуємо вас до нових творчих проєктів!», – підсумував завідувач кафедри хореографії і танцювальних видів спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доцент Петро Горголь.



Щири слова вдячності режисерській групі цього святкового дійства та визнання їх професіоналізму висловила адміністрація Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».
Режисери концерту-вітання «Шлях до Перемоги»: Роман Набоков – кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри режисури ХДАК та Марина Островська – старша викладачка кафедри режисури ХДАК



Усі фотографії концерту взяті з офіційного сайту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»:
https://nupp.edu.ua/news/shlyakh-do-peremogi-kharkivska-derzhavna-akademiya-kulturi-podaruvala-kontsert-vitannya.html)



День відкритих дверей кафедри майстерності актора



ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

Факультет сценічного мистецтва Харківської державної академії культури запрошує вас на Дні відкритих дверей для освітніх програм «Акторське мистецтво драматичного театру і кіно» та «Акторське мистецтво музично-драматичного театру», які відбудуться 17 та 24 грудня 2023 р. о 12.00 в режимі online за допомогою Google Meet.
Відеоконференцію буде проводити декан факультету сценічного мистецтва Ігор Олександрович Борис.

Посилання на відеоконференцію Google Meet: https://meet.google.com/auu-idaj-gcd


Інтерактивна бесіда для студентів
«Проблема насильства: засоби культури та мистецтва на шляху її подолання»

У межах Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» заступник декана факультету культурології та соціальних комунікацій, викладач кафедри психології, педагогіки та філології Потьомкіна Нанулі Зурабівна провела інтерактивну бесіду «Проблема насильства: засоби культури та мистецтва на шляху її подолання» зі студентами сценічного мистецтва.



Попри багатовікову історію існування, проблема насильства сьогодні, як ніколи, є гострою для всіх - простих людей, філософів, поетів і науковців у різних сферах діяльності. Розглянувши теоретичні аспекти цього питання через призму юриспруденції (нормативно-правове регулювання у цій сфері), соціології (статистичні дані щодо випадків та поширення в Україні), медицини (біологічні передумови, фізичні індикатори тощо), філософії (моральний погляд на проблему) і, звичайно, психології (чинники, що зумовлюють акти вчинення насильства, психологія жертви та кривдника тощо) на інтерактивній бесіді підтвердили поліаспектність окресленого питання та переконалися у нагальній необхідності щодо його профілактики та виправлення.
Розглядаючи багатогранність проблеми учасники бесіди спробували з'ясувати, яким чином мистецтво може допомогти у вирішенні даної проблеми, визначили деякі форми та методи, вибудували можливі перспективні напрями творчого вирішення.


Круглий стіл до дня народження Григорія Сковороди
від кафедри музейно-туристичної діяльності



4 грудня 2023 р. кафедра музейно-туристичної діяльності Харківської державної академії культури організувала Круглий стіл до дня народження Григорія Сковороди. Модератор зустрічі: Мирослава Яріко – кандидат культурології, старший викладач кафедри музейно-туристичної діяльності Харківської державної академії культури.
Гості круглого столу заслухали доповідь завідувача кафедри музейно-туристичної діяльності Харківської державної академії культури Анатолія Щербаня «Візуальна меморіалізація образу Григорія Сковороди наприкінці XVIII - на початку ХХ століття».



Микола Мох – один із учасників круглого столу, актор Харківського академічного українського драматичного театру ім. Т. Шевченка, громадський діяч та волонтер – продекламував байку «Кріт і Лінкс» Григорія Сковороди. До речі, Микола Мох зіграв Григорія Сковороду у фільмі «Сковорода у Бабаях. Мрії».
Вікторія Склярова – голова осередку «Сковородинське коло» (Україна-Німеччина) – розповідала про культурну дипломатію у Німеччині та Угорщині та просвітництво серед українських переселенців у своїй доповіді «Ідеї Сковороди як важливий елемент міжнародної дипломатії: Україна-Угорщина-Німеччина».
Окрім того, до круглого столу запросили сестер – Софію та Дарину Воронченко, які проживають у смт. Бабаї та проводять екскурсії сковородинівськими місцями.
Софія Ворончено розповіла про місця, якими гуляв Григорій Сковорода у Бабаях і які надихали його на написання творів, зокрема, про стежку Григорія Сковороди та джерело, яке відкрив Григорій Сковорода.
Дарина Воронченко продекламувала свій вірш, присвячений Григорію Сковороді, «Моя зустріч з Григорієм Сковородою».



Запис Круглого столу до дня народження Григорія Сковороди можна переглянути за посиланням:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL4GM583ZTr5WF8rF3ncxSONiBlSVKX_rW


Захід-подорож для школярів «Сковорода мандрує.
І ми мандруємо разом і з ним» від кафедри музейно-туристичної діяльності



4 грудня 2023 р. кафедра музейно-туристичної діяльності Харківської державної академії культури організувала для учнів Харківської спеціальної школи № 12 та Покотилівського ліцею «Промінь» інтерактивний захід-подорож «Сковорода мандрує. І ми мандруємо разом і з ним».
Модератор заходу: Ярослава Яріко – кандидат культурології, старший викладач кафедри музейно-туристичної діяльності.



Почесний гість та екскурсовод заходу-подорожі – Олена Тарасова – випускниця Харківської державної академії культури, волонтерка, громадська активістка, ініціаторка численних проєктів, присвячених Григорію Сковороді, людина, яка роками бореться за збереження Садиби Щербініних у смт. Бабаї, де кілька років прожив Григорій Сковорода та ініціаторка створення фільму «Сковорода у Бабаях. Мрії».



Окрім того, до зустрічі доєдналися сестри-близнючки – Софія та Дарина Воронченко, жительки смт. Бабаї, які проводять екскурсії сковородинівськими місцями у Бабаях.
Софія Ворончено розповіла про місця, якими гуляв Григорій Сковорода у Бабаях і які надихали його на написання творів, зокрема, про стежку Григорія Сковороди та джерело, яке відкрив Григорій Сковорода.
А Дарина Воронченко продекламувала свій вірш, присвячений Григорію Сковороді, «Моя зустріч з Григорієм Сковородою».



Запис інтерактивного заходу-подорожі «Сковорода мандрує. І ми мандруємо разом і з ним» можна переглянути за посиланням:


Фільм, ініціатором якого виступила «Олена Тарасова «Сковорода у Бабаях. Мрії»« можна переглянути за посиланням:



Перемога студентки Олександри Голобородько у фестивалі-конкурсі



Вітаємо здобувачку 1-го курсу магістратури факультету музичного мистецтва Харківської державної академії культури Олександру Голобородько з перемогою у VIII Міжнародному двотуровому багатожанровому фестивалі-конкурсі мистецтв «ЛИМАНСЬКІ ЗОРІ» (м. Миколаїв, 18.11.2023) та отриманням звання Лауреата І ступеню в номінації «Вокальне мистецтво»!



Олександра Голобородько – учениця старшого викладача кафедри естрадного та народного співу, кандидата мистецтвознавства Бреславець Галини Миколаївни.
«Все життя ми чомусь навчаємось, вдосконалюємо свої вміння та знання, це і приводить нас до певного результату. Головне ніколи не стояти на місці, і все буде так як ти хочеш! Дякую за допомогу, підтримку та наставництво Галині Миколаївні Бреславець. Попереду ще багато роботи та не одна перемога» - написала Олександра Голобородько на своїй сторінці у Facebook.


Міжвузівський науково-практичний семінар з питань інклюзії.
Запрошений гість – експерт з питань інклюзії Ярослав Плюта



24 листопада 2023 р. на базі кафедри музейно-туристичної діяльності було проведено Міжвузівський науково-практичний семінар присвячений питанням інклюзії в музейно-туристичній діяльності. На семінар було запрошено Ярослава Плюту – гіда та співрозробника музею «Третя опівночі: музей у темряві», експерта з питань інклюзії, інструктора з орієнтування у просторі, ведучого тренінгів в рамках програм реабілітації та адаптації для людей, які втратили зір під час війни.
Модератор зустрічі: Мирослава Яріко – кандидат культурології, старший викладач кафедри музейно-туристичної діяльності Харківської державної академії культури.



На зустрічі були присутні студенти та викладачі Уманського університету садівництва, Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, Київського фахового коледжу туризму та готельного господарства.
Перша частина заходу була присвячена проблемам інклюзії в музейно-туристичній сфері в Україні. Які саме бар’єри існують наразі в нашій сфері обслуговування? Чого радикально не вистачає? Що можемо змінити?
Друга частина зустрічі стосувалася саме практики екскурсійного обслуговування. Обговорили розробку та проведення інноваційних екскурсій, доступність ресторанів, готелів, транспорту, музеїв, театрів, кіно, спорту і... всього, що має бути доступним.
Проаналізували єдиний та унікальний музей у темряві «Третя опівночі: музей у темряві» в Україні, який не лише пропонує відвідувачам незабутні враження, але й втілює в життя чимало цікавих проєктів.
Викладачі кафедри музейно-туристичної діяльності дякують всім учасникам і сподіваються на подальші цікаві зустрічі.



Переглянути Міжвузівський науково-практичний семінар можна за посиланням:



Про конференцію в Чжецзянському університеті торгівлі та бізнесу



9 грудня 2023 р. завідувач кафедри мистецтвознавства ХДАК, доктор мистецтвознавства, професор Світлана Борисівна Рибалко взяла участь у конференції в Чжецзянському університеті торгівлі та бізнесу, секція "Digital Media Design and Innovation".
"Вдячна організаторам за запрошення взяти участь в цьому інтелектуальному марафоні", - зазначила на своїй сторінці у Фейсбук Світлана Борисівна.




Про співпрацю ХДАК з ОКЗ "Харківський організаційно-методичний центр туризму"



06 грудня 2023 р. у рамках співпраці Харківської державної академії культури з ОКЗ "Харківський організаційно-методичний центр туризму" відбулась перша інтерактивна метроекскурсія "Миколай на поріг - переможним буде рік", яка проходила під керівництвом директора ОКЗ "Харківський організаційно-методичний центр туризму", доцента кафедри музейно-туристичної діяльності ХДАК Валентини ХОЛОДОК. Екскурсію провела гід-екскурсовод, в.о. заступника директора ОКЗ "Харківський організаційно-методичний центр туризму" Олена ЧЕРНУХА.
До екскурсії у якості експертів долучилися представники Академії - проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків Олена БІЛИК, завідувач Центру міжнародної освіти і співробітництва, старший викладач кафедри музейно-туристичної діяльності ХДАК Наталія ШУМЛЯНСЬКА, проректор з науково-педагогічної та профорієнтаційної роботи Марина ЖИГАЙЛО. Неймовірна, святкова атмосфера Харківського метрополітену, захопливі подробиці будівництва станцій, інтелектуальні новорічні івенти подарували позитивні емоції та відкрили багато цікавого про головну транспортну артерію міста-героя Харкова. Особливу увагу було приділено життю харків'ян в метро після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, під час масованих бомбардувань міста, коли метрополітен працював як укриття й став прихистком, надією та порятунком для сотень харків'ян.
Дякуємо колегам за таку чудову можливість! Сподіваємось, що таких таких екскурсій стане більше!







Зустріч з видатним балетмейстром Борисом Миколаєвичем Колногузенко



6 грудня 2023 р. в стінах академії пройшла творча зустріч з Народним артистом України, професором та видатним балетмейстером Борисом Миколаєвичем Колногузенко.
На зустрічі були присутні студенти та абітурієнти факультету хореографічного мистецтва. Юні танцівники мали змогу особисто поспілкуватися, задати питання та перейняти досвід всесвітньовизнаного митця!


Вітаємо Наталію Василівну Цигановську з почесною грамотою



Департамент у справах сім'ї, молоді та спорту Харківської міської ради нагородив почесною грамотою завідувача кафедри фізичної культури і здоров'я Харківської державної академії культури ЦИГАНОВСЬКУ Наталію Василівну за вагомий особистий внесок у розвиток культури, високу професійну майстерність та з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва.
Пишаємося нашими колегами! Зичимо подальших успіхів, натхненної праці та невичерпної енергії у справі збереження національної культури, розбудови освітньої та виховної діяльності.


Запрошуємо до підготовки Новорічних заходів
для дітей міста-героя Харкова



Одним з пріоритетних завдань Управління у справах сім'ї та молоді Виконавчого комітету департаменту у справах сім'ї, молоді та спорту Харківської міської ради є популяризація волонтерського руху в місті Харкові. Враховуючи вищезазначене, Управлінням здійснюються заходи щодо залучення активної молоді міста, яка незважаючи на скрутне становище країни - продовжує розвивати волонтерство у місті Харкові, до організації Новорічних заходів. Під час волонтерської діяльності молоді люди зможуть зробити внесок у створення святкового настрою для дітей, знайти спільноту однодумців, прокачати навички роботи у команді та отримати досвід волонтерства на міських заходах.
З метою підготовки до Новорічних свят у 2023-2024 роках Управління у справах сім'ї та молоді Виконавчого комітету департаменту у справах сім'ї, молоді та спорту Харківської міської ради надає можливість бути дотичними до створення свят для дітей міста-героя Харкова.

Щоб долучитися до команди небайдужих людей, потрібно зареєструватися до 14.12.2023 р. за посиланням: http://surl.li/nywxn

Після реєстрації організатори зв’яжуться особисто з кожним бажаючим та узгодять індивідуальний графік волонтерства.
За результатами участі у підготовці новорічних свят для дітей, волонтери отримають подяки від Департаменту.

Контактна особа: Кашуба Лілія, конт.тел: +380 63 6527 570.


Про брейнсторминг
«Взаємодія внутрішніх та зовнішніх стейкхолдерів у реалізації освітніх програм кафедри»



5 грудня 2023 р. кафедра культурології та медіакомунікацій провела брейнсторминг «Взаємодія внутрішніх та зовнішніх стейкхолдерів у реалізації освітніх програм кафедри». Модератором заходу виступила медіадослідниця, експерт з комунікаційних стратегій і розробки інформаційних кампаній, викладач кафедри культурології та медіакомунікацій Олена Зіненко. Викладачі кафедри визначили потенційні ризики, проблеми та виклики з якими стикається кафедра під час реалізації освітніх програм, шляхи налагодження взаємодії з внутрішніми та зовнішніми стейкхолдерами та означили перспективи оновлення освітніх та комунікаційних стратегій кафедри.




6 грудня - День Збройних Сил України!



6 грудня - День Збройних Сил України! Вітаємо наших захисників та захисниць з професійним святом!
Дякуємо за відданість, могутню силу волі й духу, рішучість та героїзм на захисті рідної землі!


Про онлайн-тренінг «Інформаційна безпека в період війни»

4 грудня викладачі та здобувачі освіти ХДАК взяли участь в онлайн-тренінгу «Інформаційна безпека в період війни», який провела Голова правління «Інформаційного центру «Майдан Моніторинг», експерт з інформаційної безпеки Наталія ЗУБАР. Захід був організований кафедрою культурології та медіакомунікацій. Головним лейтмотивом онлайн-тренінгу був відомий усім з медицини принцип: «Не нашкодь!», але стосувався він поширення інформації у соціальних мережах. Пам’ятаємо, що інформаційна безпека важлива для кожного, і особливо під час війни!.




Звіт. Міжнародна наукова конференція
«Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку»




Відбувся науково-практичний семінар
"Народний мудрець та світський гуморист"



29 листопада 2023 р. на кафедрі майстерності актора відбувся науково-практичний семінар "Народний мудрець та світський гуморист", присвячений 245-річчю з дня народження Григорія Квітки-Основ'яненко.
Григорій Квітка-Основ’яненко – перший класик художньої прози та соціально-побутової комедії в літературі. Як письменник, видавець, літературний критик і публіцист виступав в оборону художніх можливостей української літературної мови. У своїх творах він порушував питання про високоморальні та етичні якості людини, акцентував на особливостях національного характеру, специфіці мислення, вірувань, звичаях, побуту, на цінностях та ідеалах українців.
Внесок Григорія Квітки-Основ’яненка в літературний процес вагомий і різнобічний. Видатний прозаїк і драматург широко відкрив двері у велику літературу. Ним були закладені основи нової української прози, введені жанри повісті, оповідання, соціально-побутові комедії. Письменник розробив і утвердив в українській літературі принципи просвітительського реалізму, який у 30-х роках ХІХ століття став на Україні провідним творчим методом і літературним напрямом. Проза і драматургія письменника мала велике значення для утвердження статусу української літератури серед інших літератур”, – писав Олесь Гончар.




Творча майстерня гримувального мистецтва "Об'єднані Джокондою"
презентувала виставку робіт



20 листопада 2023 р. творча майстерня гримувального мистецтва "Об'єднані Джокондою" презентувала виставку робіт за темою: "Грим-натхнення. Грим за мотивами творів живопису українських художників. Вудон Баклитський" під керівництвом викладача кафедри майстерності актора Проскурякової Олександри Вячеславівни.
Студенти створили справжню галерею мистецтва, де кожна робота вражає унікальністю та креативністю. Кожен з учасників приніс своє бачення та талант, ми щиро вдячні молодим митцям за кропітку роботу.
Особлива подяка студентам 3 курсу: Копитець Поліні, Хомицькій Євгенії, Кондратовій Діані, Ландік Аліні, Руденькому Валентину, Євтушенко Анастасії, Любченко Олександрі, Алдошкіній Валерії, Міщенко Альоні, Скрипка Анастасії, Масальському Святославу та гості заходу, випускниці кафедри, Мітєвій Віолеті.
Захоплюємось творчістю! Нехай ця подія залишиться в пам'яті як важливий етап у творчому житті майстерні! Дякуємо всім за участь та талант!




Ділимось з Вами декількома роботами, а відео до заходу ви можете знайти за посиланням. Тож запрошуємо всіх охочих до перегляду!



Вітаємо мистецьку школу кафедри МА за отримане Гран-прі!



Вітаємо мистецьку школу кафедри майстерності актора "Експериментальна майстерня театральних досліджень (ЕКМАТЕДОС)" за отримане Гран-прі на дистанційному міжнародному фестивалі-конкурсі «RAPSODIA POLSKA» (Польща)!
"ЕКМАТЕДОС" виступала з творчим проєктом "Інші" за мотивами драматургічного твору Жана-Поля Сартра "За закритими дверима".
Над творчим проєктом "Інші" працювали студенти ОПП «Акторське мистецтво драматичного театру і кіно» факультету сценічного мистецтва ХДАК, учасники "ЕКМАТЕДОС":
Інес - Софія Листопадова;
Естель - Олександра Любченко;
Коридорний - Юлія Шевченко.
Режисер-постановник, творчий керівник мистецької школи "Експериментальна майстерня театральних досліджень (ЕКМАТЕДОС)" - доцент, заслужений діяч мистецтв України, декан факультету сценічного мистецтва Борис І. О.


Вітаємо мистецьку школу кафедри МА
"Експериментальна майстерня театральних досліджень (ЕКМАТЕДОС)"



Вітаємо мистецьку школу кафедри майстерності актора "Експериментальна майстерня театральних досліджень (ЕКМАТЕДОС)", яка посіла 1 місце на дистанційному міжнародному фестивалі-конкурсі «КУБОК БАРСЕЛОНИ» (Іспанія)!
"ЕКМАТЕДОС" виступала з творчим проєктом "Інші" за мотивами драматургічного твору Жана-Поля Сартра "За закритими дверима".
Над творчим проєктом "Інші" працювали здобувачі освіти ОПП «Акторське мистецтво драматичного театру і кіно» факультету сценічного мистецтва ХДАК, учасники "ЕКМАТЕДОС":
Інес - Софія Листопадова;
Естель - Олександра Любченко;
Коридорний - Юлія Шевченко.
Режисер-постановник, творчий керівник мистецької школи "Експериментальна майстерня театральних досліджень (ЕКМАТЕДОС)" - доцент, заслужений діяч мистецтв України, декан факультету сценічного мистецтва Борис І. О.





Відкрилась фотовиставка "ТІНЬ ВІЙНИ"

У Галереї Харківського Медіа ХАБу (площа Свободи, 5, будівля ДЕРЖПРОМ, 5 під'їзд) відкрилась фотовиставка "ТІНЬ ВІЙНИ" харківського журналіста, поета, публіциста, фоторепортера, волонтера, викладача кафедри культурології та медіакомунікацій Харківської державної академії культури Леоніда ЛОГВИНЕНКА.
Виставка працює до 10 грудня, з 15:00 до 18:00 щодня, окрім неділі.

Детальніше про відкриття за покликанням: https://www.facebook.com/share/v/qEfzVqUiNXTBHBjp/?mibextid=WC7FNe


Благодійний концерт «Харків-Бенефіс»

Нещодавно з'явилась можливість переглянути благодійний концерт «Харків-Бенефіс», який відбувся у Люцерні (Швейцарія) 14 жовтня 2023 року, покликаний підкреслити солідарність з цивільним населенням героїчного міста Харкова та України вцілому. На заході була репрезентована різноманітна й самобутня музична культура України, хорова творчість українських композиторів, яку разом з іншими харківськими музикантами представляв Хор Українського культурного центру «Простір» (м. Люцерн), керівником і диригентом якого є Олексій ЯЦЮК, магістрант кафедри хорового диригування та академічного співу Харківської державної академії культури.
Переглянути концерт можна за покликанням:


Тож насолоджуємося хоровою спадщиною українського народу та високою творчою майстерністю виконавців! Міцно тримаємо культурно-мистецький фронт! Слава Україні! Героям слава!

Програмний буклет «Харків-Бенефіс концерт»


Нагороди факультету хореографічного мистецтва

За результатами блискучого виступу на Кубку України зі спортивних танців, який відбувся 4-5 листопада у м. Львів, здобувачам освіти факультету хореографічного мистецтва ГАВРИЛЮКУ Павлу Валерійовичу, ДЕВЯНІНІЙ Вероніці Сергіївні, ОРЛОВУ Денису Геннадійовичу та ПАВЛОВІЙ Анастасії Денисівні присвоєно спортивний розряд «Кандидат у майстри спорту України» (наказ № 66 від 20.11.2023 р. Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Управління з питань фізичної культури та спорту Харківської міської ради). Такий результат став можливий завдяки напруженій та натхненній роботі здобувачів освіти та їх тренера в.о. декана факультету хореографічного мистецтва, заслуженого тренера України зі спортивних танців, кандидата мистецтвознавства ШКУРЄЄВА Кирила Івановича.



26 листопада 2023 р. за підтримки Харківського міського голови Ігоря Теренова, відбувся традиційний турнір, який проводиться у місті в дванадцяте – «Kharkiv Dance Award» - важлива подія для танцювального суспільства Харківщини й один з найважливіших заходів змагального сезону.


Див. також за покликанням:
https://www.facebook.com/kharkivsportcity/posts/pfbid02aJCqjumuJKBkeYG5ox3rTKJqDm43yJ6pjMhkEbERzjzn2GJ1PPNAZFsNxF5FHTnxl



Організаторами офіційного змагання, в рамках якого проходив Чемпіонат м. Харкова зі спортивних танців стали Харківська державна академія культури, Департамент у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради, Управління менеджменту та маркетингу у сфері спорту, Всеукраїнський танцювальний союз та Харківська міська федерація спортивних танців.
Захід об’єднав найкращі танцювальні пари міста Харкова, Близнюків, Пісочина, Чугуєва, Ізюму, Люботина, а також Полтавської, Сумської та Київської областей. На паркет вийшли більше 200 спортсменів-танцюристів.



Перше та третє місце здобули здобувачі освіти факультету хореографічного мистецтва ХДАК пари ОРЛОВ Денис та ПАВЛОВА Анастасія, а також Павло ГАВРИЛЮК та Вероніка ДЕВЯНІНА під керівництвом в. о. декана факультету хореографічного мистецтва, заслуженого тренера України зі спортивних танців, кандидата мистецтвознавства ШКУРЄЄВА Кирила Івановича.



З блискучими результатами та відзнаками здобувачів освіти факультету хореографічного мистецтва та їх тренера - ШКУРЄЄВА Кирила Івановича привітали в. о. ректора ХДАК, доктор мистецтвознавства, доцент РЯБУХА Наталія Олександрівна та радник ректора, почесний ректор ХДАК, доктор історичних наук, професор, дійсний член (академік) Національної академії мистецтв України, заслужений діяч мистецтв України ШЕЙКО Василь Миколайович.





Міністерство культури та інформаційної політики України
нагородило подяками

З нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва за вагомий особистий внесок у розвиток культури та високу професійну майстерність Міністерство культури та інформаційної політики України нагородило подяками науково-педагогічних працівників ХДАК:

– завідувача кафедри хорового диригування та академічного співу, лауреата всеукраїнських та міжнародних конкурсів та фестивалів, кандидата мистецтвознавства, доцента БОЙКА В’ячеслава Геннадійовича;
– старшого викладача кафедри хорового диригування та академічного співу, лауреата міжнародних конкурсів, кандидата мистецтвознавства ГІГОЛАЄВУ-ЮРЧЕНКО Вікторію Олександрівну;
– директора бібліотеки КИРПУ Тетяну Олександрівну;
– старшого викладача кафедри народних інструментів, лауреата всеукраїнських та міжнародних конкурсів та фестивалів МЕЛЬНИК Надію Валентинівну;



– доцента кафедри режисури, лауреата міжнародних театральних фестивалів, кандидата мистецтвознавства НАБОКОВА Романа Геннадійовича;
– викладача кафедри фотомистецтва та операторської майстерності, автора персональних фотовиставок ОСТРОУСА Станіслава Степановича;
– старшого викладача кафедри народних інструментів, лауреата всеукраїнських та міжнародних конкурсів та фестивалів САВИЦЬКУ Олександру Вікторівну;
– доцента кафедри фотомистецтва та операторської майстерності, кандидата педагогічних наук, доцента СОЛОВЙОВУ Юлію Олександрівну;
– завідувача кафедри фізичної культури і здоров’я, майстра спорту зі спортивної гімнастики ЦИГАНОВСЬКУ Наталію Василівну;
– в.о. декана факультету хореографічного мистецтва, заслуженого тренера України зі спортивних танців, кандидата мистецтвознавства ШКУРЄЄВА Кирила Івановича.



Подяки урочисто вручили в.о. ректора ХДАК, доктор мистецтвознавства, доцент РЯБУХА Наталія Олександрівна та радник ректора, почесний ректор ХДАК, доктор історичних наук, професор, дійсний член (академік) Національної академії мистецтв України, заслужений діяч мистецтв України ШЕЙКО Василь Миколайович.
Пишаємося нашими колегами! Зичимо їм наснаги, натхнення і подальших успіхів у справі збереження та популяризації української культури та національних культурних традицій!


Благодійна організація "Благодійний фонд" Карітас Харків"
висловили подяку



Благодійна організація "Благодійний фонд" Карітас Харків" висловив подяку кандидату мистецтвознавства, старшому викладачу кафедри хорового диригування та академічного співу ХДАК, лауреату міжнародних конкурсів ГІГОЛАЄВІЙ-ЮРЧЕНКО Вікторії Олександрівні за участь у Всесвітній акції до Дня Убогого.
"Ваша неоціненна допомога та підтримка стають ключовими елементами нашого щоденного зусилля. Кожен день Ваша допомога наближає нас до перемоги, і ми вдячні за Ваш вагомий внесок у підтримку тих, хто потребує допомоги та розуміння. Бажаємо Вам творчого натхнення та великих злетів. Дякуємо, що разом з нами робите світ світлішим і теплішим", - відзначив директор БО "БФ "Карітас Харків" о. Андрій Насінник.


Грудень 2023 Листопад 2023 »