НОВИНИ

ЛИСТОПАД 2023

Про проєкт «Варіанти професійної кар’єри психолога»



28 листопада 2023 р. у межах проєкту «Варіанти професійної кар’єри психолога»: цикл лекцій-зустрічей з психологами-фахівцями у різних галузях кафедри психології, педагогіки та філології ХДАК, відбулася зустріч з Андрієм РИБАЛКО - магістром психології, котрий має досвід роботи у Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону, відділенні психологічної реабілітації (практичний психолог), а також в Харківському науково-дослідному інституті судових експертиз ім. засл. проф. М. С. Бокаріуса Міністерства юстиції України, лабораторії почеркознавчих, лінгвістичних, психологічних та мистецтвознавчих досліджень (судовий експерт-психолог).
На лекції-зустрічі за темою "Професійна кар'єра: судовий експерт-психолог (особливості підготовки та зміст діяльності)" здобувачі освіти змогли поспілкуватися з фахівцем та сформувати уявлення про специфіку роботи та особливості професійної підготовки психологів - судових експертів.


Книга «Тінь війни» Леоніда ЛОГВІНЕНКА крокує світом



Книга «Тінь війни» викладача кафедри культурології та медіакомунікацій Харківської державної академії культури, журналіста, письменника, фоторепортера та громадського діяча Леоніда ЛОГВІНЕНКА крокує світом. Праця вийшла друком влітку 2023 р.
На 84 сторінках міститься 250 світлин та 26 віршів автора, в яких він намагався передати гіркі реалії боротьби України за свободу, побачити очі героїв, повною мірою відчути, що життя і смерть крокують поряд. Фотооб’єктив журналіста «схопив» все: і жахіття руйнувань, і біль втрати, і зустріч друзів, і хвилини кохання. Раніше книга була передана великому другу України Міністру оборони Чехії, американським медикам, Центральній бібліотеці міста Гамбург і, звісна ж річ, у окопи, безпосередньо до своїх героїв. Наразі «Тінь війни» передали до штаб-квартири НАТО.
Тож книга й далі крокує світом і розповідає про мужність і наснагу нашого народу!





«Културата в ново и най-ново време: изследване, опазване, социализиране»



23 та 24 листопада 2023 р. на базі Інституту балканістики із центром по тракології Болгарської академії наук (м. Софія, Болгарія) відбулася міжнародна наукова конференція «Културата в ново и най-ново време: изследване, опазване, социализиране». Співорганізаторами конференції стали Харківська державна академія культури, Інститут сходознавства ім. А. Ю. Кримського НАНУ та Східноукраїнський національний університет Володимира Даля.
Учасників конференції привітали представники адміністрації заступник директора ІБЦТ БАН професор, доктор Калин Стоев, доктор педагогічних наук, професор, проректор з наукової роботи ХДАК Алла Соляник, головний науковий співробітник Інституту сходознавства ім. А. Ю. Кримського доктор історичних наук, професор Олег Бубенок, декан юридичного факультету Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, кандидат юридичних наук, професор, Олена Арсентьєва.
Метою конференції стало обговорення культурного простору як сучасного синтезу політики, соціології та гуманітаристики. У розробці концепції конференції, уточненні її завдань і подальшій реалізації взяли участь провідні представники кафедри музейно-туристичної діяльності ХДАК. Членом робочої групи та одним із модераторів конференції стала професор кафедри музейно-туристичної діяльності, доктор історичних наук Марія Тортіка. У роботі конференції та жвавих обговореннях наукових доповідей взяли участь завідувач кафедри музейно-туристичної діяльності, доктор культурології, доцент Анатолій Щербань, викладачі та аспіранти ХДАК. Особливу увагу учасників конференції привернув напрям досліджень «Музеєфікація культурного середовища та інтерпретація артефактів».
Ґрунтовно пролунали доповіді професора, доктора історичних наук Тортики М. В., доцента, кандидата історичних наук Бірьовой О. Ю., аспірантки ХДАК Лузан А. М. та ін.
Публікація матеріалів конференції ще попереду, але немає сумнівів, що вони будуть актуальними для науковців та усіх, хто зацікавлений в розвитку культурології, історії та музеології.


Участь доцента Юлії Соловйової у
виставці «Ляльки для ненароджених»



З 18 листопада по 2 грудня 2023 року в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва (Харків, вул. Пушкінська, 62) проходить виставка «Ляльки для ненароджених». Це незвичайні ляльки. Це ляльки для ненароджених. Виставка авторських ляльок, присвячена роковинам Голодомору 1932-33 років. Ця подія зібрала разом майстринь не лише з Харкова, а й з багатьох інших куточків України, а також з української діаспори Німеччини, Польщі та Португалії.
Одна з майстринь, чиї роботи також представлені на цій виставці, – кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри фотомистецтва та операторської майстерності Харківської державної академії культури, народний майстер Юлія Олександрівна Соловйова.






«Україна-Ізраїль. Згуртованість і солідарність»



23 листопада 2023 р. відбувся благодійний концерт «Україна-Ізраїль. Згуртованість і солідарність», організований за ініціативи Харківського обласного благодійного Єврейського фонду «Хесед-Шааре Тіква» та Всесвітнього єврейського розподільчого комітету «Джойнт». Концертну програму підготувала керівник клубу Харківського благодійного Єврейського фонду «Хесед-Шааре Тіква» Світлана ЮРЧЕНКО, а втілили в життя - Олександр СКЛЯРОВ, Альбіна ЖИТЕНЬОВА, Василь ДМИТРЕНКО, Вікторія ГІГОЛАЄВА, Роман БАЙРАКТАР, Світлана СИДОРЕНКО, Кирило ТИЩЕНКО, Оксана ПЕТРОВА, Єлизавета ТОКАРЄВА.
Благодійна організація «Харківський єврейський благодійний фонд Хесед-Шааре Тіква» висловив щиру подяку кандидату мистецтвознавства, старшому викладачу кафедри хорового диригування та академічного співу ХДАК, провідній солістці Харківської обласної філармонії, лауреату міжнародних конкурсів ГІГОЛАЄВІЙ-ЮРЧЕНКО Вікторії Олександрівні за активну участь у заходах та концертних програмах, що проводяться для підопічних Фонду під час воєнного стану в Україні.
Бажаємо подальших творчих успіхів, сили та натхнення нашим талановитим і невтомним колегам, які тримають культурно-мистецький фронт!


Міжнародна наукова конференція
«Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку»

Шановні учасники міжнародної наукової конференції "Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку". Вашій увазі пропонуються електронні видання програми і матеріалів конференції у двох частинах.

Програма міжнародної наукової конференції «Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку»

Матеріали міжнародної наукової конференції "Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку". Частина 1
Матеріали міжнародної наукової конференції "Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку". Частина 2


Засідання вченої ради!




Творча зустріч з експертом з питань інклюзії
Ярославом Плютою



24 листопада 2023 року о 12.20 кафедра музейно-туристичної діяльності запрошує усіх, хто цікавиться питаннями інклюзії в музейно-туристичній діяльності, на творчу зустріч з Ярославом Плютою – гідом та співрозробником музею «Третя опівночі: музей у темряві», експертом з питань інклюзії, інструктором з орієнтування у просторі, ведучим тренінгів в рамках програм реабілітації.

Перша частина зустрічі стосується проблем інклюзії в музейно-туристичній сфері в Україні. Які саме бар’єри існують наразі в нашій сфері обслуговування? Чого радикально не вистачає? Що можемо змінити?
Друга частина зустрічі стосується саме практики екскурсійного обслуговування. Ярослав Плюта – гід з багаторічним стажем, тренер та інструктор програм реабілітації та адаптації для людей, які втратили зір під час війни. Тож поговоримо про розробку та проведення інноваційних екскурсій. Про унікальний музей «Третя опівночі: музей у темряві».

Конференція ZOOM:
https://us02web.zoom.us/j/5111644269?pwd=R0ZkUkVkWTNqU2FpU1dySFdHeXJDUT09&omn=86095580970

Ідентифікатор конференції: 511 164 4269
Код доступу: 2023


Щербань Анатолій Леонідович!
Пишаємося представником нашої академічної спільноти!



Адміністрація Комунального закладу вищої освіти «Барський гуманітарнопедагогічний коледж імені Михайла Грушевського» висловила вдячність Щербаню Анатолію Леонідовичу, доктору культурології, кандидату історичних наук, завідувачу кафедри музейно-туристичної діяльності, науковому консультанту проекту «Відродження традицій Барської кераміки», за участь в організації та проведенні Всеукраїнського арт-ревю «Шляхами великих епох... Барська кераміка», яке відбулося 14 листопада 2023 року на базі Комунального закладу вищої освіти «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського» (у змішаному форматі).
Адміністрація КЗ «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського» відзначила, що високо цінує просвітницький внесок Щербаня А. Л. у висвітленні проблем дослідження та збереження елементу нематеріальної культурної спадщини Вінниччини - Барської кераміки, порушених у темі його виступу «Комплекс побутової Барської кераміки кінця XIX - 1 чверті XX століття: постановка проблеми», та висловила глибоку вдячність за професіоналізм, конструктивну співпрацю та плідний науковий доробок у вітчизняному освітньо-мистецьком просторі.
Пишаємося представниками нашої академічної спільноти! Зичимо подальшої плідної праці, наснаги у справі популяризації та збереженні українського культурного спадку.


Cпівпраця ХДАК з Центром психологічної підтримки
міжнародної організації охорони здоров’я та гуманітарної допомоги
"Project HOPE"



21 листопада 2023 року здобувачі вищої освіти спеціальності 053 «Психологія» разом із завідувачкою кафедри психології, педагогіки та філології, доктором психологічних наук, професором Анастасією Миколаївною Большаковою та проректоркою з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Оленою Миколаївною Білик відвідали Центр психологічної підтримки міжнародної організації охорони здоров’я та гуманітарної допомоги Project HOPE для ВПО та місцевих громад, який працює в Харкові. Метою його діяльності є відновлення, підтримка та збереження психологічного здоров’я та життєздатності як дорослих, так і дітей, а також створення безпечного та комфортного простору, де кожен зможе відновити внутрішню рівновагу та знайти нових друзів. Учасники зустрічі мали змогу познайомитися із роботою Центру та арт-класів, долучитися до сучасних методик психологічної підтримки (індивідуальні та групові заняття). Для здобувачів ХДАК співпраця з Центром - входження в професію та гарна можливість бути дотичними до корисної справи.




Чарівна першокурсниця ХДАК 2023

17 листопада 2023 р. відбулась знаменна подія, приурочена до Міжнародного дня студента.
Здобувачі освіти 4-го курсу кафедри режисури під керівництвом завідувача кафедри режисури, професора Сергія Гордєєва та доцента кафедри режисури Вікторії Бугайової з успіхом провели конкурсно-розважальну програму «Чарівна першокурсниця ХДАК 2023».
За результатами суддівського голосування перемогу у конкурсі отримала студентка 1-го курсу факультету сценічного мистецтва (кафедра режисури) Ліза Заріцька-Лінькова.



Вітаємо з початком неймовірного шляху в сценічному мистецтві! Нехай кожен творчий експеримент призводить до неймовірних вражень, а кожен режисерський задум збуджує фантазію глядачів!
Творчої енергії, натхнення та подальших успіхів!
Здобувачі 4-го курсу висловлюють свою безмежну подяку всім, хто долучився до конкурсу та підтримував дівчат!





Міжнародна наукова конференція
«Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку»

Програма міжнародної наукової конференції «Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку»



Детальніше »

«Центр досліджень визвольного руху» пропонує до огляду



«Центр досліджень визвольного руху» пропонує до огляду та використання у роботі продукти, які були створені у рамках проєкту «Досьє Шухевича»: пропаганда, стереотипи, дезінформація». Зокрема:
• Дослідження історикині, докторки філософії, наукової співробітниці Національного музею-меморіалу “Тюрма на Лонцького” та Центру досліджень визвольного руху Олесі Ісаюк науковий аналітичний звіт “Справа Романа Шухевича: політична міфологія у дослідженнях науковців” https://cdvr.org.ua/30523/2023/10/24/ стаття для “Історичної правди” https://www.istpravda.com.ua/articles/2023/11/6/163319/
• Результати всеукраїнського соціологічного опитування про знання та сприйняття діяльності Романа Шухевича та УПА Повні результати https://cdvr.org.ua/30557/2023/10/27/ Новина про основні показники дослідження https://cdvr.org.ua/30568/2023/10/27/
• Відео-лекцію відомої журналістки, екс-директорки Центру досліджень визвольного руху Дарії Гірної “Яким був головнокомандувач УПА Роман Шухевич?” https://www.youtube.com/watch?v=ht2eDgnfMHg


Про соціологічне опитування «Безпека та довіра»




Пройти опитування можна на комп’ютері, планшеті або смартфоні за посиланнями (натисніть, введіть або скопіюйте посилання у адресну строку браузера): survey.univd.edu.ua/index.php/448549

Якщо у Вас виникнуть запитання, Ви можете звернутись до виконавців за адресою: ndl@univd.edu.ua


Вітаємо з Днем Гідності та Свободи!



Вітаємо усіх з Днем Гідності та Свободи! Бажаємо мирного неба над українською землею, єдності та злагоди, порозуміння та підтримки, незламної віри у щасливе майбутнє України. Нехай Господь береже нашу Батьківщину і кожного з нас!
Зі святом НЕЗЛАМНІ!
СЛАВА УКРАЇНІ!
ГЕРОЯМ СЛАВА!


Концерт присвячений коханню, яке втілене у танці танго



18 листопада 2023 р. у Харкові відбувся концерт присвячений коханню, яке втілене у танці танго.
"Увесь спектр людських емоцій – від щемливої туги до палкої пристрасті – втілені в музиці ТАНГО, що вражає до глибини душі. Завдяки імпровізації ТАНГО, що увібрало в себе африканські танцювальні мотиви, кубинську хабанеру та креольську мілонгу, завоювало популярність спочатку в Аргентині, Європі, а потім полонило весь світ. Пройшовши еволюцію від непристойного та забороненого до вишуканого й аристократичного, TANGO продовжує поповнювати лави своїх шанувальників.
Концертну програму «МАГІЯ ТАНГО» представили публіці артисти Харківської обласної філармонії – Альбіна ЖИТЕНЬОВА, Марія СТЕЦЮН, Василь ДМИТРЕНКО, Вікторія ГІГОЛАЄВА, Юлія ПЕРЕСАДА, Ігор СНЄДКОВ, Артем БРАЖНИК, Наталія СИДОРЕНКО, Олександр СКЛЯРОВ, Сергій КОСТОГРИЗ, Сергій СЕРДЮК, Академічний хор імені В'ячеслава ПАЛКІНА, диригентка - Ольга БИХУН.
Завдяки проникливому читанню віршів, екскурсу в історію ТАНГО та його композиторів, який здійснили ведучі концерту Ольга ГУБКО та Роман БАЙРАКТАР, слухачі повністю занурилися у дивовижний світ захоплюючої музики та поетичного слова.
Пристрасть ТАНГО передали у пластиці тіла ансамбль бального танцю «КРЕАТИВ» Харківської Державної академії культури.
Режисерка концерту - Тамара ГАНУСОВА. Звукорежисер - Олег МІЛОВАНОВ. Художник по світлу - Геннадій АСТАХОВ. Авторка світлини - Марина МІЛОВАНОВА.
Всі артисти отримали бурхливі оплески переповненої зали!... Саме музика, пісня, танець, поезія у непрості часи лікують душу, підтримують, надихають, дають надію, живлять, творять МАГІЮ та заряджають, як потужний емоційний повербанк. Слава Україні! Слава ЗСУ! Героям слава!", - відзначив на своїй сторінці у Фейсбук "Народний Байрактар" - Роман ПРАПОРОНОСЕЦЬ.


Персональна виставка Станіслава ОСТРОУСА

17 листопада 2023 р. у галереї Клайпедського культурного центру (м. Клайпеда, Литва) відкрилась персональна виставка викладача кафедри фотомистецтва та операторської майстерності Станіслава ОСТРОУСА «Херсон, місто Х». Куратором виставки став Darius Vaichekauskas.
"Друзі, херсонці, де б ви зараз не були, обіймаю вас, тримайтесь!"-, зазначив на своїй сторінці у соцмережах Станіслав ОСТРОУС.





«Azerbaijani Art Criticism in the Context of East-West Dialogue»

17 листопада 2023 р. в онлайн-форматі представники академічної наукової спільноти взяли участь у міжнародній науковій конференції «Azerbaijani Art Criticism in the Context of East-West Dialogue».
До обговорення свої доповіді представили:
- Natalia Korzhyk, Alla Solianyk, Alina Borysova "Digitization as a means of preserving archival resources of Ukraine";
- Maryna Alexandrova, Maryna Zhyhaylo, Inna Drevianko "Kharkiv Scientific School of Cultural Studies. History and Perspective Research Areas (on the occasion of the 95th anniversary of the Kharkiv State Academy of Culture)";
- Tatiana Brahina, Yuri Brahin, Olha Honcharova "Formation of concepts in C. Geertz’ interpretive anthropology";
- Iryna Mostova, Karina Ostrovska, Nadiya Bevz. The role of choreographic art in the process of psycho-emotional recovery;
- Borys Ihof, Olha Oliinyk. Exploring Unrealistic Drama "The ekmatedos Perspective";
- Vasyl Shchepakin, Alina Borysova "Kharkiv artists from Azerbaijan in artistic resistance of the hero city to the Russian invasion".



На засіданнях секцій свою доповідь презентували доцент кафедри психології, педагогіки та філології Аліна Борисова, проректор з наукової роботи Алла Соляник та декан факультету культурології та соціальних комунікацій Наталя Коржик.
Конференція стала чудовою можливістю налагодження міжнародних зв'язків, майданчиком для плідної наукової діяльності та визначення шляхів поглиблення міжнародної взаємодії закладів культурно-мистецької освіти.




Курс "Навички публічного виступу та презентації"
Для школярів старших класів



Курс "Навички публічного виступу та презентації".
Для школярів старших класів.

Коли.
1 грудня "Основи публічного виступу".
2 грудня "Мистецтво створення презентацій"
8 грудня "Штучний інтелект в презентації"
9 грудня "Сторітелінг"

Викладачі курсу:
Коваленко Юлія, кандидат мистецтвознавства, доцент.
Шелестова Анна, кандидат наук із соціальних комунікацій.
Бірьова Ольга, кандидат історичних наук.

Курс онлайн.

Посилання та час занять буде вказано в Телеграм групі курсу: https://t.me/public_speak_KhSAC

Всі учасники курсу отримають сертифікати.
Головний приз - участь у Міжнародній науковій конференції ХДАК для молодих вчених - безкоштовно.


«Стріт-арт: зарубіжна мозаїка вуличного мистецтва»

16 листопада 2023 р. в он-лайн форматі відповідно до Плану міжнародної діяльності на 2023/2024 н. р., відбулась відкрита лекція-подорож за темою «Стріт-арт: зарубіжна мозаїка вуличного мистецтва», яку провела кандидат культурології Марина ЖИГАЙЛО.
На лекції були присутні викладачі та здобувачі вищої освіти, а також усі, хто цікавиться специфікою розвитку вуличного мистецтва. У рамках лекції обговорено питання виникнення та розвитку вуличних мистецьких практик у США, Франції та Великобританії.




Перемога команди із Студради ХДАК в
«Студентському інтелект-батлі»



16 листопада 2023 року в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний iнститут» напередодні Дня студента було проведено «Студентський інтелект-батл». В батлі взяли участь 18 команд з вищих навчальних закладів Харкова. Харківську держану академію культури представляла команда із Студентської ради у складі:
Гусак Денис – студент 2-го курсу, Голова Студентської ради
Толстоносов Микола – студент 3-го курсу, Заступник Голови Студентської ради
Маргарита Бутко – студента 2-го курсу, член Студентської ради
Гончарова Тетяна – студентка 1-го курсу, член Студентської ради



Студентська команда Харківської державної академії культури виборола 1-е місце!

Щирі слова вдячності організаторам цього заходу висловили на своїй сторінці в Instagram члени Студентської ради академії – переможці батлу.
«Ми хотіли б висловити щирі слова подяки за неймовірний та захоплюючий захід від Харківського політехнічного інституту! Ваша праця та зусилля, вкладені в організацію цього студентського інтелектуального батла, були справді визначними. Цей захід дозволив студентам почуватися частинками чогось більшого та важливого. Інтелект-батл виявився неймовірно цікавим і напруженим змаганням, яке вимагало не тільки знань, а й швидкості мислення та здатності працювати в команді. Ви створили справді чудову атмосферу, яка сприяла змаганню та стимулювала студентів до максимальних зусиль. Ваші зусилля в організації цього заходу заслуговують на велику похвалу. Ви створили унікальну можливість для студентів продемонструвати свої знання та навички, а також взяти участь у захоплюючих інтелектуальних випробуваннях. Ми також хотіли б висловити нашу щиру вдячність за перемогу нашої команди. Ця перемога стала важливим моментом в нашому навчанні і надихнула нас на подальші досягнення».
Щиро вітаємо команду зі Студентської ради з перемогою в «Студентському інтелект-батл» та бажаємо їм подальших перемог!

Офіційна сторінка Студентської ради Харківської держаної академії культури:
https://instagram.com/stories/hdak_stud/3237490859259087795?utm_source=ig_story_item_share&igshid=NjZiM2M3MzIxNA==



Студентки ХДАК отримали подяки від Харківського міського голови

16 листопада 2023 року на урочистому заході Харківський міський голова Ігор Терехов привітав студентів міста Харкова із прийдешнім Днем студента. Кращим студентам мер вручив Подяки міського голови.



У своєму вітальному слові Ігор Терехов зазначив, що Харків завжди вважався науковою та студентською столицею України, і подякував студентам за те, що обрали для навчання саме харківські виші.
«Ми були, є і будемо студентською столицею України. Я переконаний у цьому, як і в тому, що ми переможемо і подолаємо всі ті виклики, з якими зіштовхнулися. Я дуже ціную, що ви обрали Харків, і вдячний вашим викладачам за те, що вони дають необхідну базу знань, аби вам було набагато легше йти по життю та реалізовувати свої мрії. Харків майбутнього - у ваших руках!» - відначив Ігор Терехов.



З рук міського голови Ігоря Терехова подяки за активну громадську позицію, високі досягнення в навчанні, участь у науковій, громадській діяльності студентської спільноти та формування інтелектуального потенціалу України отримали студентки факультету аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури:
Кальченко Ярослава – студентка 3-го курсу бакалаврату
Калякіна Анна – студентка 2-го курсу магістратури



Пишаємося нашими дівчатами! Бажаємо їм наснаги, подальших здобутків у навчанні та науковій діяльності, а також успішній реалізації усіх творчих задумів!




Дискусійна панель
«Академічна доброчесність в освітньому процесі ХДАК»

15 листопада 2023 року для викладачів та здобувачів вищої освіти Харківської державної академії культури була проведена дискусійну панель «Академічна доброчесність в освітньому процесі ХДАК».
Модератор зустрічі: кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри режисури Роман Геннадійович Набоков.
Спікери:
• Помічник проректора з виховної роботи, старший викладач кафедри мистецтвознавства, кандидат юридичних наук Каріна Олексіївна Попова-Коряк. Тема доповіді: «Правові аспекти академічної доброчесності учасників освітнього процесу»;
• Директор бібліотеки Тетяна Олександрівна Кирпа. Тема доповіді: «Як написати кваліфікаційну роботу без плагіату?».



Академічна доброчесність є важливим фактором успішності закладу вищої освіти, науково-педагогічних працівників, а також випускників. На ній базується довіра колег, роботодавців, замовників освітніх і наукових послуг, спонсорів та інших партнерів.
Академічна доброчесність є необхідною складовою якісної вищої освіти і наукових досліджень. Сьогодні питання академічної доброчесності у закладах вищої освіти дедалі більше врегульовується на рівні локальних нормативно-правових актів (Положень про академічну доброчесність, Кодексів академічної доброчесності тощо).
Розуміння засад, на яких формується академічна доброчесність, стає однією з необхідних компетентностей як науково-педагогічних працівників, так і здобувачів вищої освіти.



Академічна доброчесність у Харківські державній академії культури здійснюється за допомогою нормативно-правового регулювання (передусім, Закону України «Про освіту» та внутрішніх нормативних документів академії), технологічних рішень (програмного забезпечення, яке виявляє плагіат та створення спеціальних баз даних академічних текстів для перевірки на подібність) та профілактичних заходів (роз’яснення викладачами принципів академічної доброчесності під час своїх навчальних занять, проведення для учасників освітнього процесу семінарів та тренінгів, анкетування тощо).
Головна мета запровадження академічної доброчесності у закладі вищої освіти — це забезпечення довіри до результатів навчання та наукових (творчих) досягнень, що потребує формування відповідного середовища, в якому академічна доброчесність буде гарантом високої якості надання освітніх послуг.




В процесі панельної дискусії були проаналізовані типові види порушень академічної доброчесності; розкрито правовий статус учасників освітнього процесу, який деталізовано в положеннях Харківської державної академії культури; ознайомлено з видами відповідальності у разі порушення норм авторського права; ознайомлено учасників зустрічі з програмою Strike Plagiarism для виявлення фактів плагіату, з процедурою подання кваліфікаційної роботи на перевірку, з правилами оформлення цитат тощо.



Дискусія виявилася насиченою та продуктивною.
Пропонуємо для ознайомлення презентації доповідачів.

Правові аспекти академічної доброчесності

Як написати кваліфікаційну роботу без плагіату


Участь студентки Богдани Кришталь у
театральних конкурсах та фестивалях

Вітаємо здобувачку 2-го курсу факультету сценічного мистецтва Харківської державної академії культури Богдану Кришталь із завоюванням першого місця в Міжнародному конкурсі театрального та кіномистецтва «Зоряний шлях» (м. Київ). Богдана виступала у конкурсі з Режисерським етюдом за віршем Ліни Костенко «Доля».
Окрім того Богдана Кришталь отримала ще й Диплом лауреату І-го ступеня в номінації «Театральне мистецтво», жанр – «Перфоменс» за участь у Всеукраїнському двотуровому фестивалі-конкурсу мистецтв «Мистецьке гроно» (м. Дніпро).



Велика вдячність науково-педагогічним працівникам кафедри режисури, які готували Богдану Кришталь до конкурсів:
Сергію Івановичу Гордєєву - керівнику курсу, професору та завідувачу кафедри, кандидату мистецтвознавства
Вікторії Олександрівні Бугайовій – керівнику, доценту кафедри, кандидату мистецтвознавства
Ігорю Андрійовичу Сікалову – керівнику, викладачу кафедри, лауреату міжнародних фестивалів



«Вітаю Богдану! Сподіваюсь, що Ліна Костенко, яка надихнула на етюд, стала щасливим прикладом для творчого зростання! Радий, що зміг Вам допомогти в творчих пошуках при створенні етюду! Тепер тільки уперед!» – керівник курсу, професор, завідувач кафедри режисури Сергій Іванович Гордєєв.


Участь студентів ХДАК в
Міжнародному студентському інтелектуальному турнірі



8 листопада 2023 року відбувся Міжнародний студентський інтелектуальний турнір (онлайн) «Молодь та мова – єдність через Слово» приурочений до Дня української писемності та мови.
Організаторами інтелектуального турніру виступили:
Наукова бібліотека Київського національного університету культури і мистецтв
Харківська державна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка
Харківське обласне відділення Української бібліотечної асоціації



Подяки за професіоналізм та допомогу в організації цього заходу отримали викладачі Харківської державної академії культури: кандидат філологічних наук, доцент кафедри психології, педагогіки та філології Ірина Анатоліївна Фесенко та кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри мистецтвознавства Каріна Олексіївна Попова-Коряк.
Програма турніру передбачала участь студентських команд у різних вікторинах, зокрема, на платформі Kahoot та онлайн-дошці Answer Garden.




У турнірі взяли участь 196 студентів з різних вищих навчальних закладів. Нашу академію на цьому інтерактивному заході мали честь представляти студенти факультету сценічного мистецтва, які об’єдналися в команду «Мовні витребеньки».
1. Олійник Ольга – 1 курс (бакалавр)
2. Щетініна Ганна – 1 курс (бакалавр)
3. Заріцька-Лінькова Єлизавета – 1 курс (бакалавр)
4. Мандрик Варвара – 1 курс (бакалавр)
5. Бабарук Микита – 1 курс (бакалавр)
6. Кравчук Катерина – 4 курс (бакалавр)
7. Стовбер Іоанна – 4 курс (бакалавр)
8. Горбатовська Марія – 1 курс (магістратура)



Команда від ХДАК «Мовні витребеньки» отримала диплом від організаторів турніру, а студенти – сертифікати за участь у Міжнародному студентському інтелектуальному турнірі «Молодь та мова – єдність через Слово».
Вітаємо студентів факультету сценічного мистецтва та бажаємо їм подальших начальних та творчих успіхів!






Cвяткування Всеукраїнського дня працівників культури та
майстрів народного мистецтва



У Харкові відбулося нагородження з нагоди святкування Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва. Міський голова Ігор Терехов взяв участь у заході, подякував за особливу підтримку харків’янам у воєнний час. Найкращим представникам професії було вручено подяки й почесні грамоти. За багаторічну й сумлінну працю, високу професійну майстерність, вагомий внесок у культурний розвиток міста Харкова нагородили подякою колектив Харківської державної академії культури.

Також про захід: https://www.city.kharkiv.ua/uk/news/igor-terekhov-privitav-diyachiv-kulturi-kharkova-z-profesiynim-svyatom--54943.html







Професіоналізм випускників ХДАК



Черговий раз співробітники та випускники ХДАК продемонстрували високу якість підготовки та професіоналізм за кордоном.
Цього разу варто відзначити випускника факультету аудіовізуального мистецтва Антона ДЕРКАЧА, який наразі працює на португальському телебаченні – телеканалі «RTP». Представниця ради директорів телеканалу RTP Луїза РІБЕРІО в одній із телепередач прокоментувала роботу українських фахівців: «Вони роблять чудову роботу, інтегруються в процес. Є люди, які вже почали добре говорити португальською. Робота на телеканалі – спосіб допомогти українцям, які через війну були вимушені покинути свої домівки».
«Я дуже задоволений роботою на телеканалі. Це новий, цікавий досвід для мене», – відзначив Анатолій ДЕРКАЧ.

Детальніше у сюжеті телеканалу RTP: https://www.rtp.pt/play/p11142/e711862/a-nossa-tarde/1173057


«Фестиваль молодіжної науки ХДАК»

З нагоди Всесвітнього дня науки в ім’я миру 10 листопада 2023 р. в Харківській державній академії культури в онлайн-форматі відбувся «Фестиваль молодіжної науки ХДАК». У заході взяли участь близько 50 науково-педагогічних працівників, аспірантів та здобувачів освіти.
Учасників заходу привітала в.о. ректора ХДАК, доктор мистецтвознавства, доцент Наталія РЯБУХА. Модератором заходу стала проректор з наукової роботи ХДАК, доктор педагогічних наук, професор Алла СОЛЯНИК.
Із доповідями виступили:
Зіменко О. – аспірант 4 року денної форми здобуття освіти зі спеціальності 029 Інформаційна, бібліотечна та архівна справа. Тема доповіді – «Бібліотеки, архіви та бази знань як осередки протидії загрозам інформаційної війни»;
Борисов О. – аспірант 2 року денної форми здобуття освіти зі спеціальності 029 Інформаційна, бібліотечна та архівна справа. Тема доповіді –  «Інтернет речей у бібліотеках: аналітичний огляд міжнародної наукової кооперації та її перспектив»;
Мухін О. – аспірант 4 року навчання зі спеціальності 034 Культурологія. Тема доповіді – «Культурні сенси американської кінофантастики: аксіологічний вимір»;
Жук К. –  аспірант 2 року денної форми здобуття освіти зі спеціальності 025 Музичне мистецтво. Тема доповіді –  «Форми репрезентації українського традиційного фольклору гуртом «Родовід»»;
Василенко О. – аспірант 2 року денної форми здобуття освіти зі спеціальності 025 Музичне мистецтво. Тема доповіді –  «Баянно-акордеонна творчість П. Макконена: жанрово-стильові аспекти»;
Проскурякова О. – викладач кафедри майстерності актора, аспірант 3 року навчання зі спеціальності 034 Культурологія. Тема доповіді –  «Культуротворча та мистецька функції гриму».
Змістовні та цікаві доповіді викликали жваві обговорення, що свідчить про актуальність тематики досліджень та наукових розвідок доповідачів.





У рамках заходу бібліотека ХДАК презентувала книжкову виставку «Наукові школи Харківської державної академії культури».




Дякуємо учасникам, гостям за активну участь та зичимо молодим науковцях подальшої плідної та натхненної праці у розбудові вітчизняної наукової думки!


Міжнародна науково-практична конференція
«Сучасні виклики освіти та науки»



Для участі у конференції просимо до 29.11.23 р. надіслати на пошту: i.m.grygus@nuwm.edu.ua


Цикл науково-популярних лекцій
"Незалежність - шлях через століття"



13-15 листопада 2023 р. о 14.00 Цикл науково-популярних лекцій "Незалежність - шлях через століття".
Що нас очікує? Подорожуватимемо Україною у часі та просторі. Козацька Одеса, Гетьманська столиця Батурин, нестримне прагнення свободи на Півдні, боротьба УПА на Заході, козацькі слободи Сходу. Університети. Кобзарі. Чи всі сторінки історії нами прочитані на уроках?
Лектори з Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця», Одеського національний університет імені І. І. Мечнікова, Харківської державної академії культури, Історико-краєзнавчого музею «Сколівщина», Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Історики, краєзнавці, культурологи, музеєзнавці, кобзар.
Ми впевнені, що кожного на цих лекціях чекатимуть якісь несподівані відкриття.
Тож запрошуємо у подорож.



13-15 листопада 2023 р. о 14.00 за посиланням: https://us02web.zoom.us/j/87490560079?pwd=ZldXd3BiMjZqclNGK0xFV24rcEpCZz09

Meeting ID: 874 9056 0079
Passcode: 872451

Програма «Незалежність – шлях через століття»





Запрошуємо викладачів та здобувачів освіти до участі у
лекції-подорожі «Стріт-арт. Закордонна мозаїка вуличного мистецтва»



Запрошуємо викладачів та здобувачів освіти до участі у лекції-подорожі «Стріт-арт. Закордонна мозаїка вуличного мистецтва», яка відбудеться
16 листопада 2023 року об 14.00
.
Лектор: Кандидат культурології Марина ЖИГАЙЛО.

Покликання на Zoom: https://us02web.zoom.us/j/7236365053?pwd=THplcjlib3ZCR0pMOUVwblNBWkhzdz09

Ідентифікатор конференції: 723 636 5053
Код доступу: 2022


Подяка від відділу культури Чугуївської міської ради Харківської області
театру народного танцю "Заповіт"



Відділ культури Чугуївської міської ради Харківської області нагородив подякою театр народного танцю "Заповіт" та декана факультету хореографічного мистецтва, кандидата мистецтвознавства Ірину МОСТОВУ за вагомий особистий внесок у розвиток народного мистецтва, професійну майстерність, активну участь в урочистостях з нагоди святкування Дня соціального працівника та професійного свята - Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва.
Пишаємося нашими колегами та зичимо їм натхнення та подальших творчих успіхів!


Привітання з нагоди
Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва



Шановні колеги, працівники культури та майстри народного мистецтва!

Прийміть щирі вітання та найкращі побажання з нагоди професійного свята - Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, який відзначається 9 листопада!
Своїм мистецтвом, творчою працею ви несете надбання культури до кожного серця, кожної душі, звеличуєте нашу державу! Кожен працівник культури присвятив себе благородній справі – зберігати, розвивати і відтворювати безцінні духовні скарби національної культури, через мистецтво і творчість дарувати людям душевну злагоду, натхнення в роботі і тим самим утверджувати ідеали Добра, Любові і Краси!
Нехай здійсняться всі ваші життєві плани, надії і мрії, а кожен день вашого життя буде світлим і сонячним і дарує нові життєві перемоги. Нехай ніколи не згасає творчий вогник у ваших серцях!


Правовий лекторій
«Правові засади використання державної мови в освітньому процесі».
Звіт

8 листопада 2023 р. у форматі онлайн для співробітників та викладачів Харківської державної академії культури був проведений правовий лекторій на тему «Правові засади використання української мови в освітньому процесі».
Доповідачами виступили:
Ірина Фесенко – мовний омбудсмен ХДАК, канд. філол. наук.;
Каріна Попова-Коряк – помічник проректора з виховної роботи, канд. юрид. наук.



На правовому лекторії обговорювалося питання щодо обов’язковості застосування державної мови в освітньому процесі Академії (доповідач – Ірина Фесенко) та аналізувалися статті законів України в частині застосування державної мови в рамках освітнього та виховного процесів (доповідач – Каріна Попова-Коряк).
Доповідачами було закцентовано увагу на таких тезах:
• мовою освітнього процесу в закладах освіти і в Академії зокрема, є виключно ДЕРЖАВНА МОВА, тобто українська мова;
• усі працівники Академії зобов’язані володіти державною мовою і застосовувати її в освітньому процесі;
• українська мова має лунати з вуст викладача не тільки під час проведення навчальних занять, а й у спілкуванні викладача зі студентами через мобільні застосунки Viber, Telegram, Facebook тощо;
• дотримання мовного законодавства в рамках освітнього процесу стосується не тільки викладацького колективу, а й іншого персоналу – співробітників деканату, методистів, лаборантів, працівників бібліотеки, працівників інших структурних підрозділів Академії.



Учасників заходу попередили також і про відповідальність за порушення мовного законодавства згідно із законами України у вигляді попереджень та штрафів з боку Уповноваженого із захисту державної мови.
Із нормативно-правовими актами, які регулюють питання застосування державної мови в освітньому процесі можна ознайомитися за посиланнями:

Закон України «Про освіту»:
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text

Закон України «Про вищу освіту»:
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text

Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної»:
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2704-19#Text

Рішення Конституційного Суду України від 16.07.2019 року № 10-p/2019 у справі за конституційним поданням 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про освіту»:
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v010p710-19#Text

Рішення Конституційного Суду України від 14.07.2021 № 1-р/2021 у справі за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної»:
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v001p710-21

Кодекс України про адміністративні правопорушення
статті 1 - 212-24
:
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text
статті 1 - 212-24:
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80732-10#Text

Лист МОН від 01.02.2018 р. "Щодо застосування державної мови в освітній галузі"

Лист МОН від 17.09.2019 р. "Про застосування державної мови в освітньому процесі"

Лист МОН від 27.10.2023 р. "Про застосування державної мови у сфері освіти"


Участь кафедри музейно-туристичної діяльності ХДАК в
Міжвузівському науково-практичному семінарі
«Духовний туризм в Україні: Раббі Нахман & Григорій Сковорода»

8 листопада 2023 р. відбувся незвичайний Міжвузівський науково-практичний семінар «Духовний туризм в Україні: Раббі Нахман & Григорій Сковорода». У семінарі були задіяні 118 учасників з різних навчальних закладів України: Харківська державна академія культури, Уманський національний університет садівництва, Національний університет «Запорізька політехніка», Маріупольський державний університет.
Раббі Нахман – видатний єврейський філософ та релігійний діяч, хасид, який залишив по собі неймовірні духовні притчі.
Григорій Сковорода – мандрівний філософ, який змінив обличчя Харківщини просто тим, що був собою та тому ж вчив інших.




Якими їх «зловив» туризм, якими їх можемо відкрити ми? Якими їх бачать студенти спеціальності 242 «Туризм і рекреація» Харківської державної академії культури: Антон Рибалко, Олександра Мелентьєва та Софія Тертична (керівник - канд. культурології, Мирослава Яріко) та студенти Уманського національного університету садівництва: Аліна Коваленко, Анастасія Клименко, Аліна Михайловська, Софія Нижник, Немикіна Марія (кервіник - канд. екон. наук, доцент Олена Саковська).




«Звичайно ж ми знали, що наші студенти завжди готують щось цікаве, але сьогодні вони перевершили себе. Семінар був справді цікавим, відкритим та теплим. Дуже дякуємо всім, хто долучився до зустрічі, особливо пані Олені Тарасовій (авторці ідеї фільму «Сковорода у Бабаях. Мрії»), колегам та студентам з Національного університету«Запорізька політехніка» та Маріупольського державного університету» - ділиться враженнями та висловлює слова вдячності Мирослава Яріко – керівник студентів Харківської державної академії культури.

Переглянути семінар у записі можна за посиланням:


Переглянути короткометражний фільм «Сковорода у Бабаях. Мрії»



Харківські танцюристи з ХДАК перемогли в
Національному Кубку України зі спортивних танців



Вітаємо здобувачів вищої освіти кафедри сучасної та бальної хореографії Харківської державної академії культури з вдалим виступом у складі збірної команди Харківської області зі спортивних танців на «Національному Кубку України зі спортивних танців»!
Змагання проходили у м. Львові 4-5 листопада 2023 року.
Здобувачі Харківської державно академії культури:

Гаврилюк Павло та Девяніна Вероніка
Категорія «Молодь 2 латина» - 3 місце
Категорія «Професіонали латина» -3 місце

Орлов Денис та Павлова Анастасія
Категорія «Молодь 2 латина» - 2 місце
Категорія «Професіонали латина» - 1 місце

Підготував студентів до змагань – старший викладач кафедри сучасної та бальної хореографії Харківської державної академії культури, кандидат мистецтвознавства, Заслужений тренер України зі спортивних танців, головний тренер Харківської області зі спортивних танців Кирило Іванович Шкурєєв.




До уваги викладачів та співробітників Харківської державної академії культури!



Запрошуємо всіх взяти участь у правовому лекторії «Правові засади використання державної мови в освітньому процесі», який відбудеться 8 листопада 2023 року об 11.40 (на великій перерві).

Посилання на Zoom: https://us02web.zoom.us/j/7236365053?pwd=THplcjlib3ZCR0pMOUVwblNBWkhzdz09

Ідентифікатор конференції: 723 636 5053
Код доступу: 2022
Доповідачі:
Мовний омбудсмен ХДАК, канд. філол. наук Ірина Фесенко
Помічник проректора з виховної роботи, канд. юрид. наук Каріна Попова-Коряк.


Участь викладача Станіслава Остроуса у репортажі про
кінно-спортивний комплекс «Атлант» у Старому Салтові

Продюсер візуального сторітелінгу Іван Чернічкін та фотограф і викладач кафедри фотомистецтва та операторської майстерності Харківської державної академії культури Станіслав Остроус відвідали колишній приватний кінно-спортивний комплекс «Атлант» у Старому Салтові на Харківщині. З початком повномасштабного вторгнення його власник забрав всі документи і втік до Росії, покинувши коней напризволяще. Місцеві поліцейські, конюх та фермери колосальними зусиллями намагаються врятувати тварин від загибелі.
Фото до репортажу зроблені Станіславом Остроусом:





Чорно-біла світлина залишає місце уяві. Такі знімки можуть викликати глибокий емоційний відгук, адже увагу привертає не колір, а зміст.

Читайте матеріал «У Старому Салтові в покинутому комплексі залишаються 28 коней» за посиланням:
https://zaborona.com/u-staromu-saltovi-v-pokynutomu-kompleksi-zalyshayutsya-28-konej/


Школа педагогічної майстерності.
Вебінар: «Чого редакція чекає від авторів: інсайдерська інформація для своїх»



В межах роботи школи педагогічної майстерності ХДАК 2 листопада 2023 року відбулася ZOOM-конференція для науковців за участю начальника редакційно-видавничого відділу Леоніда Мачуліна та відповідального секретаря наукового журналу «Культура України» Юлії Воскобойнікової.
Захід був ініційований з метою інформування науковців про структуру та особливості редакційного процесу, зокрема такі його етапи як антиплагіатна перевірка, вибір рецензентів, власно рецензування та авторське доопрацювання статті згідно до висловлених зауважень.
На конкретному прикладі було показано, як перевірка тексту на доброчесність може виявити не лише плагіат, але й плагіаторів автора, роботу якого перевіряють. Слухачі отримали пояснення щодо того, що таке самоплагіат і яким чином уникнути порушень доброчесності при посиланні на власні попередні наукові результати. Були також обговорені питання вимог до наукового тексту та використаних джерел, професійної етики у спілкуванні з редакцією, а також умов деанонімізації рецензента з метою встановлення професійних контактів між ним та автором.




У заході взяли участь понад 50 науковців, які представляли освітні заклади Харкова, Львова та Одеси. Слухачами були висловлені побажання щодо тематики подальшого спілкування зі спікерами, які, разом із відгуками про захід, можна залишити можна тут: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeSLhrS6PmAJUeIIxlWWz-FNqNytH428zqZU9QiflHZwtyUJQ/viewform.



Стартував ХІІІ Міжнародний Двотуровий багатожанровий фестиваль-конкурс мистецтв
«Dance Song Fest – 2023» (online)



На базі Харківської державної академії культури стартував ХІІІ Міжнародний Двотуровий багатожанровий фестиваль-конкурс мистецтв «Dance Song Fest – 2023», який проводиться в online-форматі під керівництвом Заслуженої артистки України, завідувачки кафедри музично-драматичного театру Харківської державної академії культури, доцентки Людмили Кудрич.
Мета та завдання фестивалю-конкурсу: допомога у зборі коштів для потреб Збройних сил України Східного напрямку, сприяння становленню та розвитку національної культури і духовності дітей та молоді, єднання західних та східних регіонів України, формування творчого потенціалу підростаючого покоління, популяризація вокального, хореографічного, театрального та інструментального мистецтва.
Організатори фестивалю-конкурсу: Харківська державна академія культури, Міністерство культури та інформаційної політики України та Благодійний фонд підтримки талановитих дітей та молоді «Жар-Птиця».
Прийом заявок до 26 листопада 2023 року (включно).

Результати будуть оприлюднені 3 грудня 2023 року о 18:00 на Ютуб каналі:
https://www.youtube.com/@DanceSongFest2023

Виступи учасників фестивалю-конкурсу буде оцінюватися професійним міжнародним журі з України, Китаю, Німеччини, США, Азербайджану та Ізраїлю.
Номінації:
• Вокал
• Інструментальне мистецтво
• Хореографія
• Оригінальний жанр
• Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво

Пошта: dancesongfest2023@gmail.com

Facebook: Dance Song Fest

YOUTUBE: https://www.youtube.com/@DanceSongFest2023

Viber: https://invite.viber.com/?g2=AQAZvdtURBRlZE6Q7oQzPLv1mCW4CBQLjLdUo01JgDh8hJvmQ4VLgEk0m%2B9HjT1a

Telegram: https://t.me/dancesongfest

Телефони для довідок:
+380961009451, +380632614374, +380668209865, +380503009781.

Умови ХІІІ Міжнародний фестиваль-конкурс мистецтв «Dance Song Fest 2023»


Чарівна першокурсниця ХДАК 2023



Запрошуємо Вас на конкурсно-розважальну програму краси й грації, таланту та майстерності «Чарівна першокурсниця ХДАК 2023» приуроченої до Дня студента в Україні!
Дата: 17 листопада 2023
Час: 15:00 (за Київським часом)
Платформа: Zoom
Незабутнє і, в сучасному розумінні, прогресивне свято, приурочене до дня студентів! Приходьте та підтримайте наших чарівний учасниць!
З 03.11.2023 по 17.11.2023 на Instagram-сторінці відкрито онлайн-голосування за переможницю в номінації «Приз глядацьких симпатій».

Ліза Заріцька-Лінькова
№ 1

Даша Шевченко
№ 2

Катерина Зрайченко-Полозенцева
№ 3

Єлизавета Ахтирцева
№ 4

Ангеліна Дементьєва
№ 5

Віолетта Уланова
№ 6

Переходь за посиланням та голосуй: https://www.instagram.com/p/CzOacNbtXrb/?igshid=Y2NkYjk0MDhjYg==


Запрошуємо взяти участь у
ХІV Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка та
ХХІV Міжнародному конкурсі з української мови імені Петра Яцика



До уваги здобувачів вищої освіти (бакалаврів, магістрів, аспірантів) УСІХ РОКІВ НАВЧАННЯ Харківської державної академії культури!
Кафедра психології, педагогіки та філології запрошує усіх, хто любить і шанує українську мову, розуміє необхідність її досконалого знання для становлення сучасної особистості взяти участь у ХІV Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка та ХХІV Міжнародному конкурсі з української мови імені Петра Яцика, які стартували 27 жовтня, в День української писемності та мови. Термін подачі конкурсних матеріалів – до 15 листопада 2023 року, підбиття підсумків – до 25 листопада.
Координатор конкурсу: Доцент, канд. філол. наук – Фесенко Ірина Анатоліївна (тел. 063 283 22 16)

Конкурсні матеріали надсилати на адресу: spring2007@ukr.net

Конкурсна робота (І етап) ХІV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка та ХХІV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика


Практикум від доцентки Вікторії Бугайової
в рамках програми стажування для викладачів
Харківського фахового вищого коледжу мистецтв



2 листопада 2023 року в онлайн-режимі відбувся Практикум з дисципліни «Режисура естради і масових свят», який проводила доцентка кафедри режисури Вікторія Олександрівна Бугайова для здобувачів нашої академії та викладачів Комунального закладу «Харківський фаховий вищий коледж мистецтв». Захід проходив в рамках стажування викладачів з названого коледжу на базі кафедри режисури Харківської державної академії культури. Керівник стажистів – завідувач кафедри режисури, професор Сергій Іванович Гордєєв.



Тема практикуму: «Режисура епізоду театралізованої конкурсно-розважальної програми».
В ході практикуму здобувачі захищали режисерський задум постановки своїх епізодів конкурсно-розважальної програми «Міс чарівна першокурсниця ХДАК- 2023 року», яка відбудеться у Харківській державній академії культури 17 листопада 2023 р. та присвячена Дню студента в Україні.
Наприкінці заняття відбулося обговорення роботи здобувачів, в якому активну участь взяли стажисти-викладачі Харківського фахового вищого коледжу мистецтв, які поділились своїми враженнями:




Катерина Костянтинівна Снєдкова - голова комісії режисури та арт-технологій, викладач з режисури, сценічної пластики, сценарної майстерності: «Дуже дякую за можливість спостерігати за сучасними молодими режисерами. Викладач Вікторія Олександрівна дуже професійно працювала зі студентами, ставила чіткі задачі та запитання студентам. Було дуже цікаво спостерігати за студентами, які мали відповіді на всі запитання та гідно показали свої навички. Комісія добігає кінця, але маю надію на зустріч з вами офлайн!»
Юлія Станіславівна Олійник - викладач методист сценічної мови, режисури, сценарної майстерності: «Дякуємо за запрошення вашому викладачеві, Вікторії Олександрівні, за можливість перейняти безцінний досвід. З великою насолодою та цікавістю спостерігали за творчим процесом та комунікацією викладача зі студентами. Помітно, що здобувачі дуже відповідально відносяться до поставлених перед ними задач. Що не питає педагог, на всі питання ви знаходите відповіді. Молодці! Ви є гідною заміною у режисерському світі!»
Тамара Олексіївна Басенець - викладач методист сценарної майстерності, режисури та сценографії: «Дякую за можливість бути присутньою на вашому практичному занятті з режисури. Вами обговорювалася дійсно важлива тема формування режисерського епізоду у театралізованій конкурсно-розважальній програмі. Щиро дякую вам за яскраво наведені приклади креативного відео-матеріалу. Взяла для себе безліч корисних ідей і надихнулася. Бажаю вам успіхів у роботі!»


Благодійний захід
ІІІ Двотуровий Міжнародний фестиваль-конкурс мистецтв
«Буду жити в Україні - 2023» (online)



З 22 по 29 жовтня 2023 року на базі Харківської державної академії культури проходив ІІІ Двотуровий Міжнародний фестиваль-конкурс мистецтв «Буду жити в Україні - 2023» (online) під керівництвом Заслуженої артистки України, доцентки, завідувачки кафедри музично-драматичного театру Харківської державної академії культури Людмили Кудрич.
Виступи учасників фестивалю-конкурсу оцінювало професійне міжнародне журі з України, Китаю, Німеччини, США, Азербайджану та Ізраїлю.




Журі від Харківської державної академії культури:
Світлана Манько – кандидатка мистецтвознавства, доцентка, завідувачка кафедри естрадного та народного співу Харківської державної академії культури;



Людмила Кудрич – Заслужена артистка України, доцентка, завідувачка кафедри музично-драматичного театру Харківської державної академії культури.



Організатори фестивалю-конкурсу: Харківська державна академія культури, Міністерство культури та інформаційної політики України та Благодійний фонд підтримки талановитих дітей та молоді «Жар-Птиця».
Мета та завдання фестивалю-конкурсу: допомога у зборі коштів для потреб Збройних сил України Східного напрямку, сприяння становленню та розвитку національної культури і духовності дітей та молоді, єднання західних та східних регіонів України, формування творчого потенціалу підростаючого покоління, популяризація вокального, хореографічного, театрального та інструментального мистецтва.
Номінації: вокал, інструментальне мистецтво, хореографія, оригінальний жанр, інструментальне мистецтво, образотворче та декоративно-прикладне мистецтво.




Під час проведення фестиваля-конкурсу було зібрано кошти для потреб Збройних сил України Харківського напрямку, зокрема на медикаменти для 105-ї окремої бригади територіальної оборони Збройних Сил України.

Із виступами конкурсантів можна ознайомитися за посиланням:
https://www.youtube.com/@buduzitivukraini2023/videos

Результати конкурсу:



Запрошуємо до участі у
загальноукраїнському міжуніверситетському кар’єрному заході "Час працювати 2023"



Команда Центрів кар’єри провідних університетів України, запрошує студентів долучитись до участь у загальноукраїнському міжуніверситетському кар’єрному заході "Час працювати 2023".
Це вже другий спільний кар’єрний захід, який об’єднує в собі найбільші ЗВО Харкова, Києва, Львова, Одеси, Полтави та стейкхолдерів, які роблять вагомий внесок у професійний розвиток молоді та відновлення нашої країни.
Мета заходу - об’єднання університетських та бізнесових спільнот, а також чудова можливість для студентів підходуватить до виходу на ринок праці.
21-23 листопада в режимі online на студентів чекатимуть:
короткі й змістовні воркшопи для вдосконалення твоїх hard & soft skills;
щоденні добірки вакансій саме для студентів та випускників;
HR-сесії, де можна почути відповіді на всі хвилюючі питання;
відверті розмови з нещодавніми випускниками, які підкажуть шляхи працевлаштування в бажану компанію.
Роботодавці вже чекають на зустріч, серед них: SoftServe, EY, Boosta, Deloitte, lifecell, KERNEL, Baker Tilly, Arterium, Renesas Electronics, НБУ, Sigma Software, AC Crowe, Yalantis, PwC, Фармак, TCM Group Ukraine, Melexis, LOGITY, Mazars, Genesis та інші.

Реєстраційна форма для студентів: https://forms.gle/yWQbeeyAMEwzggR29

Посилання на Telegram-канал заходу: https://t.me/timetowork_ua


Запрошуємо на Фестиваль молодіжної науки ХДАК




Запрошуємо на дискусійну панель:
«Академічна доброчесність в освітньому процесі в ХДАК»



Факультет сценічного мистецтва та кафедра режисури запрошує 15 листопада 2023 року о 16.00 викладачів та здобувачів вищої освіти (всіх рівнів) на дискусійну панель: «АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ В ХДАК».
Спікери: старший викладач кафедри мистецтвознавства, кандидат юридичних наук Каріна ПОПОВА-КОРЯК. Тема: «Правові аспекти академічної доброчесності учасників освітнього процесу».
Директор бібліотеки ХДАК — Тетяна КИРПА. Тема: «Як написати кваліфікаційну роботу без плагіату?».

Зустріч відбудеться за посиланнями на платформі ZOOM:
https://us02web.zoom.us/j/81597636825?pwd=dTVreXJLQXFzdVNrTUp0aVpZUzdJUT09

Для реєстрації на зустріч та формулювання питань до обговорення спікерам перейдіть за цим посиланням:
https://forms.gle/BnZvKcrzNXBR8hXg9

Модератор: кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри режисури Роман НАБОКОВ
Дякуємо і до зустрічі!
Робимо освітній процес доброчесним та цікавим!


Запрошуємо до участі у тематичному вебінарі на платформі «Labster»



У рамках продовження співпраці Міністерства освіти і науки України з платформою Labster для презентації нових можливостей використання освітньої платформи Labster 1 листопада о 15.00 годині відбудеться тематичний вебінар.
Метою проведення вебінару є забезпечення доступу до якісного дистанційного та змішаного навчання на платформі «Labster», ознайомлення із особливостями використання інтерактивних курсів в закладах загальної середньої освіти, закладах професійної (професійно-технічної) освіти, закладах фахової передвищої та вищої освіти України.


Листопад 2023 жовтень 2023 »