НОВИНИ

ВЕРЕСЕНЬ 2024

«Мій учитель Сковорода»

Круглий стіл в рамках культурно-мистецького проєкту «Сковородинівський путівник українськими маєтками» за участі Харківської державної академії культури відбувся у Державному біотехнологічному університеті.


Зустріч організовано в рамках культурно-мистецького проєкту «Сковородинівський путівник українськими маєтками», що реалізується за підтримки Українського культурного фонду.


Учасниками події стали науковці та викладачі Державного біотехнологічного університету та Харківської державної академії культури, які об’єдналися з командою істориків-краєзнавців, архітекторів та хранителів культурної спадщини для обговорення та сучасного переосмислення спадщини видатного філософа Григорія Сковороди.
До зустрічі також долучилися здобувачі освіти спеціальності «Туризм», «Туризм і рекреація» обоз закладів вищої освіти, а також першокурсники-телерепортери, які прийняли посвяту у професію, підготувавши дебютний репортаж.


Основними завданнями круглого столу стали популяризація краєзнавства Слобожанщини, виявлення нових архівних документів про культурні надбання регіону та життя Сковороди.


Захід відбувся у змішаному форматі, що дозволило залучити близько 100 учасників.


З вітальним словом до присутніх звернулася в.о. ректора Харківської державної академії культури Наталія Рябуха, яка підкреслила важливість збереження культурної спадщини та співпраці в межах проєкту.


Ініціатором проєкту виступив відомий краєзнавець і журналіст Андрій Парамонов. Він представив результати експедиції туристичними маршрутами Сковороди.


Під час круглого столу викладачі ЗВО поділилися своїми дослідженнями щодо культурно-історичної спадщини регіону та туризмознавства. Учасники висловили спільне бажання продовжити роботу над проєктом і збереженням історії Слобожанщини.


Завершуючи зустріч, декан факультету аудіовізуального мистецтва ХДАК Наталія Мархайчук висловила готовність сприяти цифровій архівації історико-культурних пам’яток.
Культурно-мистецький проєкт «Сковородинівський путівник українськими маєтками» спрямований на реінтеграцію прифронтових селищ Слобожанщини, де впродовж тривалого часу тривали процеси русифікації та забуття історичних коренів. Основна мета проєкту – створення й поширення інтерактивної мапи «Слобожанського путівника», що міститиме архівні дані про маєтки, які відвідував або зустрічав на своєму шляху Григорій Сковорода.


Автори: Дарья Босенко, Поліна Котрильова, Діана Григорян, Артем Тітарев, Валентина Верхуляк.


30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек

Історія бібліотеки та академії тісно пов'язані між собою. За багаторічну історію існування змінювалася структура бібліотеки, її фонди, читачі, штати та керівники.
Бібліотека ХДАК дала старт багатьом випускникам, які зараз працюють по всій країні бібліотекарями, директорами бібліотек, деканами, займаються викладацькою, науковою діяльністю.
Наша бібліотека відома своїм унікальним фондом, де представлені видання з усіх галузей знань. Найбагатша колекція видань, якими пишаємось, - з культури та мистецтва, фондом рідкісних та цінних видань.
Завжди з гордістю згадуємо людей, які більшу частину свого життя присвятили бібліотечній справі в ХДАК.
Перший бібліограф бібліотеки післявоєнного часу - Раскіна Тамара Семенівна - старейшина бібліотеки, засновниця та багаторічна завідувачка довідково-бібліографічного відділу бібліотеки (1977 - 1988). Вчитель бібліографів та наставник.
Послідовниця Раскіної Т. С. - провідний бібліограф, продовжувачка традицій бібліографії, співзасновниця та укладачка біобібліографічних покажчиків серії "Видатні педагоги Харківської державної академії культури", переможець конкурсу "Бібліотекар року" (2015), завідувачка довідково-бібліографічного відділу (2004-2013) - Євсеєнко Світлана Василівна.
Мішустіна (Клочко) Лариса Гаврилівна - керманич бібліотеки 25 років (1963-1988). За часи її керівництва було введено читацький квиток, зріс обсяг книжкового фонду, удосконалювалися всі процеси роботи бібліотеки.
Тополевська Валентина Григорівна присвятила 50 років обслуговуванню читачів, довгий час завідувачка відділу обслуговування (1987-2023), досвідчений фахівець та наставник.
Григор'єва Олена Леонідівна - систематизатор з майже 30-річним стажем, довгий час завідувачка відділу комплектування та наукової обробки документів.
Наразі бібліотеку очолює Кирпа (Шикаленко) Тетяна Олександрівна, обравши курс на розвиток, застосування новітніх інформаційних технологій у науково-освітньому процесі, з використанням сучасних авторитетних міжнародних наукових баз даних та національних ресурсів, присутність бібліотеки у соціальних мережах, один із співорганізаторів проєкту "ХДАК у Вікіпедії" щодо репрезентації досягненнь вчених та випускників академії засобом онлайн- енциклопедії, модератор вебінарів та креативний фахівець з усіх напрямків сучасної бібліотечної діяльності.
Вітаємо з професійним святом! Бібліотека завжди поруч! Чекаємо на Вас!


27 вересня - Всесвітній день туризму


27 вересня - Всесвітній день туризму. Це міжнародне свято було засноване в 1980 році на 16-й Генеральній асамблеї Всесвітньої туристичної організації (UNWTO) з метою привернення уваги до важливості туризму в економічному та соціальному розвитку країн.
Колектив Харківської державної академії культури щиро вітає здобувачів вищої освіти, науково-педагогічних працівників, які займаються підготовкою фахівців з туристичної діяльності, усіх, хто розвиває рекреаційно-туристичний потенціал України, а також просто любить подорожувати та досліджувати світ! Бажаємо Вам натхнення, радості, міцного здоров'я, нових цікавих маршрутів, радості пізнання, незабутніх вражень і скільки б не було неймовірних мандрівок, нехай завжди найдорожчим шляхом буде той, що веде додому.


«Тиждень кодування ЄС» (EU Code Week) в Україні


Громадська Організація «Джуніор Ачівмент Україна», яка є національним координатором проєкту «Тиждень кодування ЄС» (EU Code Week) в Україні.
Тиждень кодування ЄС — це щорічна ініціатива, підтримана Європейською Комісією, що об’єднує учнів, педагогів, батьків та ентузіастів цифрових технологій з метою популяризації навичок програмування та розвитку інтересу до STEM-професій серед молоді.
У 2024 році Тиждень кодування ЄС відбуватиметься у період з 14 по 27 жовтня.

Доєднатися до активностей можна через реєстрацію за посиланням: https://forms.office.com/e/RkRzT05jj2

Інформаційний листок


Про воркшоп «Корисні навички для працевлаштування випускників»


26 вересня 2024 р. в онлайн-форматі відбувся воркшоп «Корисні навички для працевлаштування випускників» у рамках співпраці Харківського обласного центру зайнятості та Харківської державної академії культури. Захід об’єднав понад сто учасників - здобувачів вищої освіти, науково-педагогічних працівників ХДАК, провідних фахівців Центру зайнятості та інших зацікавлених осіб.


З вітальним словом виступили директор Харківського обласного центру зайнятості Олександр КОТУКОВ та в.о. ректора ХДАК, доктор мистецтвознавства, доцент Наталія РЯБУХА, які наголосили на необхідності подальшої співпраці між ХДАК та Центром зайнятості, важливості підготовки висококваліфікованих фахівців та їх працевлаштуванні й збереженні освітньо-наукового потенціалу Харкова та регіону.
Модератором заходу стала проректор з науково-педагогічної та профорієнтаційної роботи Марина ЖИГАЙЛО.
Провідний консультант з реалізації проєктів Харківського обласного центру зайнятості Вікторія БОДАР, висвітлила питання надання державних грантів на відкриття власної справи. Олена ПУТІНЦИВА – провідний фахівець з профорієнтації, ознайомила учасників заходу з особливостями формування резюме та супровідного листа та інші актуальні питання, пов’язані з першими кроками у працевлаштуванні випускників закладів вищої освіти.



Віднині ХДАК є членом
ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ЛІГИ МИСТЕЦЬКИХ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ


Харківська державна академія культури приєдналася до глобальної мережі європейських закладів мистецької освіти ELIA. Понад 285 учасників з 52 країн є членами цієї мережі, яка охоплює понад 300 тис. студентів різноманітних галузей мистецтва та дизайну.


Структурною одиницею ELIA є платформа UAx, завдяки якій відбувається інтеграція українських мистецьких закладів освіти до повноправного членства в ELIA.
До неї входять мистецькі заклади вищої освіти України та установи-члени ELIA з Європи та за її межами.
Програма UAx діє за 3 основними програмами:
1. – Мережа сестринських шкіл;
2. – Членство в ELIA;
3. – Надання студентських стипендій та менторство.
За дорученням в.о. ректора ХДАК Наталії РЯБУХИ, докторки мистецтвознавства, колектив академії подав заявку на членство у ELIA та у вересні 2024 року увійшов у п’ятірку закладів, відібраних до участі у програмі.
Для академії приєднання до платформи UAx - це унікальна можливість максимально реалізувати свої міждисциплінарні потужності в межах спільного з європейською спільнотою удосконалення мистецької освіти та науки усіх напрямків.


В межах онлайн-зустрічей ELIA Dialogue, які пройшли 20 та 25 вересня 2024 року, відбулася презентація академії та її мистецьких здобутків, знайомство з учасниками спільноти з української сторони та їхніми європейськими партнерами.


Завдяки приєднанню до платформи UAx. ХДАК отримує можливість розбудовувати міжнародну співпрацю через участь у створенні мережі сестринських шкіл, долучатись до міжнародних ініціатив ELIA, якою є стипендіальна програма UAx Abakanowicz Fellowship Program для студентів для підтримки їхнього навчання.
Попереду презентування ХДАК – учасника платформи UAx на зустрічі спільноти у Мілані на ELIA Bienal 2024, в межах якого українські мистецькі школи матимуть окремий день для обміну досвідом.

Окрему подяку висловлюємо координатору платформи UAx Єлізаветі Прядко та менеджеру платформи Уляні Фурів за організаційну та емоційну підтримку!


Засідання вченої ради!



Інтерв’ю з Вікторією Осипенко на німецькому радіо «Radio F.R.E.I.»


Осипенко Вікторія Володимирівна – доцентка кафедри естрадного та народного співу Харківської державної академії культури, кандидат мистецтвознавства, заслужена артистка України, очолює колектив «Da libertate», який виступає з концертними програмами у Німеччині.
«Назва гурту «De libertate» - символ нашого звернення до німців, нашого бажання щоби нас почули. З латини перекладається як - Про Свободу. Ми саме і прагнемо своїм співом ще раз довести, що Маємо право на Свободу. Ми окремий унікальний народ з власною Культурою, що має Прадавнє коріння» - Вікторія Осипенко.
У вересні 2024 р. було записано інтерв'ю з Вікторією Осипенко та Максимом Заліським у рамках радіопередачі «Німецько-українська культурна редакція» за підтримки німецько-української культурної спільноти «Ми — Європа» та Radio F.R.E.I., ведуча Ірина Медвєдєва.

Новина на офіційній сторінці Вікторії Осипенко у Facebook:
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1549875045640987&id=100018555181864&rdid=NjHYIT7ebXIS4OJu

Інтерв’ю можна прослухати за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=aypykQ5MhW4


Міністерство освіти і науки України та компанія Grammarly 
оголосили про початок співпраці та запуск
6-місячного пілотного проєкту.


Харківська державна академія культури долучилася до цієї програми та отримала безплатний доступ до Grammarly for Education на осінній семестр 2024/2025 навчального року.
Метою проєкту є надання українським викладачам і здобувачам освіти доступ до передових інструментів для вдосконалення навичок англійської мови. Grammarly for Education пропонує комплексну підтримку, яка виходить за межі виправлення орфографічних і граматичних помилок у текстах англійською мовою та охоплює:
• рекомендації щодо поліпшення чіткості, лаконічності та тону текстів; 
• пояснення та стратегічні рекомендації сервісу, які допомагають покращувати навички письма;
• додаткові функції на основі генеративного штучного інтелекту, які можуть бути опціонально ввімкнені адміністраторами навчальних закладів;
• функцію автоматичного генерування цитат і детектор плагіату.
Компанія дотримується принципів безпечного та відповідального використання штучного інтелекту, а також розробила курс “AI for Students”, який надає студентам рекомендації щодо відповідального застосування технологій генеративного ШІ.
Упровадження сервісу Grammarly for Education у ХДАК буде сприяти підвищенню загального рівня володіння англійською мовою та її популяризації як мови міжнародного спілкування наших здобувачів та співробітників.
За умовами участі у проєкті ХДАК отримала 200 ліцензій.
В академії було створено робочу групу з питання впровадження Grammarly for Education.
На поточний момент робочою групою визначено наступну схему розподілу ліцензій:
• Адміністратори – 2 ліцензії
• Викладачі кафедри психології, педагогіки та психології (секція іноземних мов) – 5 ліцензій
• Працівники Центру міжнародної освіти та співробітництва – 3 ліцензії
• Співробітники академії та науково-педагогічні працівники
• Здобувачі третього рівня вищої освіти (аспіранти) та докторанти
• Здобувачі другого рівня вищої освіти (магістранти)
• Здобувачі першого рівня вищої освіти (бакалаври)
• Студентська рада ХДАК.
Для отримання ліцензії просимо звертатись до деканатів.
Виходячи з лімітів обсягів, ліцензії надаються першим запитувачам за категоріями.
Контактна особа з підтримки користувачів:
Побіженко Володимир Вікторович

Більш детальна інформація про Grammaly for Education: https://www.grammarly.com/edu

Довідкові матеріали для користувачів:

Getting Started with Grammarly

User onboarding Guide

Student Best Practices

Відеопосібник з налаштування та використання Grammarly for Education для користувачів

Grammarly Resource Hub


10-та річниця Саміту миру HWPL
«Створення всесвітнього співтовариства миру
через міжрегіональне співробітництво» в Україні


18 вересня 2024 р. в Південній Кореї стартувала 10-та річниця Саміту миру HWPL за участі близько 30 тисяч учасників. До кінця цього місяця пройдуть регіональні саміти миру в різних локаціях у 122 країнах світу, включно з Україною.
23 вересня 2024 року відбулася 10-та річниця Саміту миру HWPL в Україні у форматі онлайн-конференції, сфокусованої на темі освіти миру HWPL в Україні в стані війни. Захід в Україні став частиною глобальної ініціативи: з 18 по 30 вересня регіональні саміти миру HWPL проходять у 122 країнах світу з метою відзначення десятиліття всесвітнього руху за мир і пошуку майбутніх стратегій для побудови сталого і справедливого миру у світі. Темою 10-ї річниці в цьому році є «Створення всесвітнього співтовариства миру через міжрегіональне співробітництво».


Саміт був організований глобальною філією 01 міжнародної організації «Небесна культура, мир у всьому світі та відновлення світла» (HWPL), зареєстрованої при ЕКОСОР ООН, разом з 35 українськими партнерами заходу, такими як департаменти освіти областей та міст, громадські організації, університети та школи. Українська онлайн-конференція зібрала близько 200 представників сфери освіти, державних структур, юридичних кіл та громадських організацій.


Від Харківської державної академії культури на онлайн-конференції були присутні:
• проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків, доктор педагогічних наук, доцент, Білик Олена Миколаївна;
• помічник проректора з виховної роботи, ст. викладач кафедри телерепортерської майстерності, кандидат юридичних наук, Попова-Коряк Каріна Олексіївна.


Під час конференції був представлений звіт про підтримку організації HWPL Україні під час повномасштабної війни: інформаційно у міжнародних заявах та конференціях, гуманітарна допомога, допомога біженцям та у сфері освіти. Зокрема серед ключових ініціатив HWPL були представлені результати та плани міжнародного проєкту «Освіта миру», в рамках якого сьогодні проводяться уроки миру в 90 країнах світу.
HWPL співпрацює у галузі освіти в Україні з 2020 року, надаючи безкоштовно підручник і відеолекції для проведення уроків миру та тренінги для викладачів. Загалом в Україні меморандуми були підписані з 6 департаментами освіти міст та областей, 3 університетами, 23 школами та двома громадськими організаціями. Під час війни за 2022-23 та 2023-24 навчальні роки понад 2200 здобувачів освіти пройшли курс навчання миру з різних областей та міст України.

Прес-реліз 10-та річниця Саміту миру


Участь науково-педагогічних працівників ХДАК
у вебінарах, присвячених безбар’єрності в освіті

21 вересня 2024 р. «Освітнім центром «Інтеграл» було організовано два вебінари з безбар’єрності в освіті: вебінар лінгвістичної та інклюзивної галузей «Українська мова. Література. Інклюзія» та вебінар «Практичні поради з інклюзії».
Науково-педагогічні працівники Харківської державної академії культури взяли участь у цих вебінарах з метою підвищення кваліфікації у сфері безбар’єрності в освіті.
Фесенко Ірина Анатоліївна – доцент кафедри психології, педагогіки та філології кандидат філологічних наук – прослухала доповіді: «Сучасний урок літератури: запити, потреби, реалії»; «Методичні родзинки уроків зарубіжної літератури»; «Особливості слухомовленнєвої реабілітації дітей із кохлеарними імплантами». Учасники вебінару мали змогу проаналізувати основні виклики у викладанні української мови та літератури в контексті Нової української школи, засвоїти ефективні методики підтримки й навчання дітей з особливими освітніми потребами, а також обговорити різні типи практичних завдань. Під час навчання учасники опанували нові підходи до організації освітнього процесу та інклюзивного навчання.
Попова-Коряк Каріна Олексіївна – старший викладач кафедри телерепортерської майстерності, кандидат юридичних наук – прослухала доповіді «Сенсорна інтеграція як складова інклюзивної освіти», «Оцінювання учнів з ООП: особливості, підходи та практичні інструменти», «Висновок про комплексну оцінку розвитку: важливі кейси». Учасники вебінару мали змогу зрозуміти особливості адаптації та модифікації освітнього процесу під час навчання дітей із ООП. Під час навчання учасники опанували нові підходи до організації освітнього процесу та інклюзивного навчання.
Викладачки академії пройшли тестування по тематиці вебінарів та отримали сертифікати.





Запрошуємо до участі у
культурно-мистецькому проєкті
«Сковородинівський путівник українськими маєтками»

26 вересня 2024 року у рамках культурно-мистецького заходу за підтримки Українського культурного фонду відбудеться зустріч з координаторами культурно-мистецького проєкту «Сковородинівський путівник українськими маєтками».
Запрошуємо всіх зацікавлений приєднатися до он-лайн зустрічі за посиланням:
Тема: Круглий стіл «Сковородинівський путівник українськими маєтками»
Время: 26 сент. 2024 14:00 Хельсинки

Войти Zoom Конференция: https://btu-kharkiv-ua.zoom.us/j/82763318459?pwd=Ik4ma92d0l43imZINffdJSn5WYZTce.1

Ідентифікатор конференції: 827 6331 8459
Код доступу: 265516


День пам'яті українських журналістів


У 2007 році за ініціативою Національної спілки журналістів України для вшанування пам’яті тих, хто загинув під час виконання своїх професійних обов’язків.
За даними Національної спілки журналістів, станом на 19 вересня 2024 року від початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України окупанти вбили щонайменше 98 медійників.
Вшановуємо пам'ять і не забуваємо тих, хто загинув, виконуючи свій професійний обов'язок, стояв на сторожі дійсного та правдивого висвітлення подій російської збройної агресії щодо України, був справжнім, люблячим і свідомим громадянином нашої Батьківщини.


Про "International Week 2024"


На "International Week 2024" з успіхом була представлена Харківська державна академія культури.
Освітній ярмарок «Word cafe» відбувся у Відземському університеті (Латвія), 19 вересня 2024 року. На зустрічі з латвійськими школярами та вчителями, були презентовані факультети Академії.
Серед учасників заходу - вищі навчальні заклади країн: Латвії, України, Албанії, Румунії, Чехії, Грузії, Єгипту, Польщі, Молдова, Бельгія, Грузія та загалом 16 університетів і коледжів.



Всесвітній день прибирання!


З 2024 року Всесвітній день прибирання оголошено офіційним Днем ООН, який щорічно відзначається 20 вересня, і тепер його додано до календаря міжнародних днів і тижнів. Минулого року Всесвітній день прибирання став найбільшою мобілізаційною мирною акцією у світі та переміг у рейтингу UN SDG Awards - мобілізація мільйонів через колективні дії для цивільного миробудування, сталого глобального майбутнього та боротьби з твердими відходами.
Всесвітній молодіжний рух "Let`s Do Ukraine" - учасник загальносвітового руху "Let`s Do It World", що об'єднує понад 91 мільйон активістів у 211 країнах, які щорічно виходять на Всесвітній день прибирання "World Cleanup Day" у своїй країні за підтримки громадян, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, ряду громадських організацій, локального бізнесу, медіа.
Більше про захід, реєстрацію на участь у додатку:

Лист ГО Всеукраїнський молодіжний рух


Засідання вченої ради та трудового колективу!


20.09.2024 р. о 13-00 відбудеться конференція трудового колективу ХДАК.
Засідання відбудеться у режимі онлайн.
Питання: Затвердження рішення Вченої ради ХДАК про внесення змін до Статуту ХДАК.


Запрошуємо на воркшоп
"Корисні навички для працевлаштування випускників"


26 вересня 2024 р. о 12.00 в онлайн-форматі відбудеться воркшоп "Корисні навички для працевлаштування випускників".
Організатори заходу:
Харківський обласний центр зайнятості;
Харківська державна академія культури.
Запрошуємо здобувачів вищої освіти, науково-педагогічних працівників та усіх зацікавлених осіб!

Доєднатись до зустрічі за покликанням: https://cutt.ly/oeTHXmD0

Ідентифікатор конференції: 723 636 5053
Код доступу: 2022


Про проєкт «БРАМА»

З метою протидії інформаційній війні, яку веде російська федерація в межах повномасштабної війни проти України, задля залучення громадян до виявлення та блокування осередків пропаганди рф, протидії шахрайствам та розповсюдженню наркотиків, а також участі у навчанні та тренінгах з кібербезпеки та з метою підтримки інтернет - проєкту «МРІЯ», який у 2024 році отримав назву «БРАМА» https://t.me/+FVp2IctBvfBiODY6, пропонуємо до уваги відеоролик:



Тиждень протимінної безпеки в
Харківській державній академії культури.
Звіт



З 9 по 13 вересня 2024 р. в Харківській державній академії культури відбувся Тиждень протимінної безпеки, протягом якого спеціалісти з Швейцарського фонду з протимінної діяльності FSD провели інтерактивні бесіди з протимінної безпеки для учасників освітнього процесу в академії.



Бесіди з мінної безпеки проходили кожен день під час великої перерви з 11:40 до 12:20 на платформі Zoom та охопили усіх учасників освітнього процесу – від здобувачів до науково-педагогічних працівників та допоміжного персоналу академії. Крім того, у вестибюлі академії було розміщено матеріали (буклети та плакати) присвячені протимінній безпеці, з якими могли знайомитися працівники та здобувачі академії.



В ході спілкування спеціалісти Швейцарського фонду з протимінної діяльності FSD розповіли, що саме відноситься до вибухо-небезпечних предметів, місця їх можливого виявлення, правила поводження тощо. Колективу нагадали про телефони екстрених служб на які потрібно телефонувати у разі виявлення підозрілого предмету та алгоритм дій у разі їх виявлення. Бесіди супроводжувалася яскравою та інформативною презентацією, а також відеоматеріалами від постраждалих внаслідок підриву на мінах осіб.



Викладачі та студенти Харківської державної академії культури висловлюють щирі слова вдячності спеціалістам Швейцарського фонду з протимінної діяльності FSD в Україні за надзвичайно важливу та цінну інформацію, яка допоможе зберегти життя та здоров’я у випадку потрапляння на забруднену вибухонебезпечними предметами територію.


Запрошуємо до участі у Всеукраїнському дистанційному конкурсі
народної хореографії «Квітка Слобожанщини»



Деталі за покликанням: https://ic.ac.kharkov.ua/nauk_rob/m_konkurs_fest/hm_konkurs_fest.html#z1


Запрошуємо до участі у міжнародній науковій конференції







День українського кіно


З Днем українського кіно всіх поціновувачів нашого кінематографу! Це важливий день, який нагадує нам про те, що хороші фільми вміють знімати не тільки за кордоном, наше кіно теж досить цікаве, якісне і, звісно, близьке нам за духом.
Сердечно вітаємо шановних викладачів факультету аудіовізуального мистецтва з їх професійним святом!
Бажаємо щоразу занурюватись у дивовижний світ подій, почуттів, щирих емоцій, насичених почуттів, наснаги та гармонії від кожного сюжету, від кожного епізоду кінокартини! Мира і добра!

Історія свята

Щорічно День українського кіно відзначається у другу суботу вересня. У 2024 році ця дата припала на 14 вересня. Указ «Про день українського кіно» 12 січня 1996 року підписав другий президент України – Леонід Кучма.
«Установити в Україні професійне свято працівників кінематографії - День українського кіно, яке відзначати щорічно у другу суботу вересня», - йдеться в указі.
У вересні 1896 року відбулося перше фільмування в Україні. Відомий фотограф Альфред Федецький зняв кілька хронікальних сюжетів, а вже в грудні того ж року організував перший український кіносеанс, який пройшов у Харківському оперному театрі.
Дехто вважає, що історія українського кіно почалася у 1893 році. Йосип Тимченко, механік Одеського університету, розробив апарати для кінознімання та проєкції фільмів. Важливо, що його винахід з'явився на три місяці раніше за апарат Едісона і більш ніж на рік випередив братів Люм'єрів.
Перші кіносеанси в Україні пройшли в Одесі, Харкові та Львові. Уже після успіху документальних хронік почали знімати і художні фільми. Перший український ігровий фільм «Запорізька Січ» був знятий Данилом Сахненком у 1911 році. Стрічка розповідала про події часів кошового отамана Івана Сірка в середині XVII століття.
У дореволюційний період кіно стало домівкою для багатьох видатних українських акторів, серед яких була й Віра Холодна, справжня «королева екрану» того часу, яка народилася в Полтаві й активно знімалася в Одесі.
Серпень 1918 року, коли Україна проголосила незалежність, став важливим етапом для українського кінематографа. Гетьман Павло Скоропадський видав указ про українізацію кіноіндустрії, і на його основі було створено першу українську державну кінокомпанію – «Українфільм».
У 1922 році було засновано Всеукраїнське фотокіноуправління, яке відновило кінопідприємства в Одесі та Ялті. У 1928 році в Києві відкрили нову кінофабрику, яка згодом стала Київською кіностудією імені Олександра Довженка. В цей період було створено кілька німих фільмів, зокрема Олександра Довженка "Земля", який став культовим для свого часу.
Олександр Довженко був видатним кіномитцем, який поєднував у своїй творчості елементи філософії, публіцистики та поезії. Його новаторські фільми, такі як «Звенигора» (1928) та «Земля» (1930), заклали основи для напряму, відомого як «українське поетичне кіно», і піднесли український кінематограф до світового рівня.
У 1930-ті роки вперше з’явився звук у стрічках Івана Кавалерідзе «Коліївщина», «Прометей» та «Наталка Полтавка» (1933-1936).
У повоєнні роки з’явилися кінофільми відомих режисерів – Сергія Параджанова, Кіри Муратової, Леоніда Осики. В них засяяли зірки Іван Миколайчук, Леонід Биков, Ада Роговцева та Богдан Ступка.
У 1964 році вийшов один із найвідоміших українських фільмів – «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова. Він отримав 39 міжнародних нагород та 28 призів на різних кінофестивалях у всьому світі.
З 1997 року українські фільми регулярно висуваються на премію «Оскар». У 2024 році «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова отримав перший для України Оскар у категорії «Найкращий документальний фільм».
Перший український серіал під назвою «Царівна», створений за мотивами однойменної повісті Ольги Кобилянської, вийшов у 1994 році. Він складався з 20 серій.

Добірка сучасних українських фільмів

- Кіборги, 2017
- Памфір, 2022
- Поводир, 2014
- Гніздо горлиці, 2016
- І будуть люди (серіал), 2020
- Мої думки тихі, 2019
- Я працюю на цвинтарі, 2021
- Червоний, 2017
- Висота 307,5 , 2019
- Довбуш, 2023

Матеріал з ресурсів:
https://daytoday.ua/podiya/den-ukrainskoho-kino/#google_vignette
https://112.ua/den-ukrainskogo-kino-2024-istoria-svata-ta-cikavi-fakti-40058


Челендж до Міжнародного дня студентського спорту 2024 у ХДАК


Міжнародний день студентського спорту (International University Sports Day) – це всесвітнє свято, яке підкреслює важливу роль спорту у вищих навчальних закладах. Цей день, що відзначається щорічно 20 вересня, є свідченням синергії між академічними досягненнями та спортивною досконалістю.
З моменту свого заснування в 1949 році Міжнародна федерація університетського спорту (International University Sports Federation або FISU) є ключовою рушійною силою для розширення ролі та охоплення університетського спорту в усьому світі. FISU вважає, що спортивні цінності та спортивна практика працюють в ідеальній синхронності в рамках навчання у вищих навчальних закладах.
Ідея підтримання гарної фізичної форми та здоров'я дуже сильно притягує людей, які прагнуть більше займатися спортом.
Кафедра фізичної культури і здоров’я Харківської державної академії культури традиційно підтримує ініціативу Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України і Спортивної студентської спілки України та відзначає Міжнародний день студентського спорту.
Основними формами участі зазначеного заходу є спортивні дійства, змагання з видів спорту, фізичні вправи, рухова активність тощо.
Враховуючи особливості дистанційного навчання, пропонуємо долучитися до челенджу #АктивнийЯХДА, який буде проходити в період з 16 вересня по 03 жовтня 2024 р. в Харківській державній академії культури!
Для цього необхідно надіслати відео, де ви займаєтеся спортом або руховою активністю (тривалість відео приблизно 15-30 сек.) до групи Телеграм #АктивнийЯХДАК або розмістити у Instagram, Facebook та інших соціальних мережах та вказати:
hdak_kaf_fіz
#АктивнийЯХДАК
#ХДАК
#ФКіЗХДАК

Позначте свій факультет або кафедру. Долучайтесь!


День фізичної культури і спорту в Україні


Шановні викладачі кафедри фізичної культури Харківської державної академії культури, колеги, тренери, ветерани галузі, спортсмени та прихильники здорового способу життя!
Сердечно вітаємо вас із Днем фізичної культури і спорту! Спорт гартує не лише тіло, а й дух людини, її рішучість, волю і характер. Популяризація серед населення здорового способу життя завжди була і залишається одним із найважливіших суспільних пріоритетів.
Бажаємо вам, шановні професіонали галузі та прихильники здорового способу життя, міцності тіла і духу, невичерпної енергії, оптимізму та ентузіазму в підкоренні нових спортивних та життєвих висот! Добра та миру!


Історія свята

Фізична активність є нашою природною потребою, необхідною для гарного самопочуття та загального благополуччя. Масовому залученню громадян до регулярних занять фізкультурою та спортом надають увагу в усіх країнах, адже це зміцнює здоров’я нації, посилює віру людей у власні сили, а також формує звички цивілізованого суспільства — дисципліну, чесну конкуренцію, почуття співпричетності.
Фізичні вправи були важливими для українського народу з давнини, адже життя людей безпосередньо залежало від полювання, землеробства та спротиву войовничим чужинцям. Тіло мало бути сильним і витривалим — навіть билини часів Русі свідчать, що в тодішньому суспільстві існував ідеал «богатиря» — фізично та морально досконалого чоловіка.
Звичною практикою для наших пращурів були «ігрища» між селами, тобто змагання з бігу, метання, стрибків, кулачних боїв. Професійне військово-фізичне виховання підлітків і юнацтва проводилося в князівських дворах та школах при монастирях. Згодом найсильніші та найспритніші юнаки поповнювали регулярне військо — княжу дружину. Пізніше системою фізичної підготовки прославилося українське козацтво. Козаки Запорізької Січі були неперевершеними вершниками, лучниками, плавцями та борцями, при цьому розробили власне бойове мистецтво, яке не поступалося східним єдиноборствам.
Наша країна завжди славилася видатними спортсменами, а залучати до спортивних занять якнайбільше дітей та дорослих є одним із завдань державної політики. Реалізації цієї мети сприяє День фізичної культури і спорту України. Традиційне святкування Дня фізичної культури і спорту в Україні припадає на другу суботу вересня (Указ президента від 29 червня 1994 року № 340/94).
Європейські види спорту, такі як футбол і боротьба почали поширюватися в Україні з кінця XIX ст. Всій Європі було відоме ім’я українського борця греко-римського стилю Івана Піддубного.
Багато перемог здобули українські спортсмени, виступаючи в різних видах спорту у складі збірних команд СРСР. Легендами українського спорту є стрибун Сергій Бубка (35 світових рекордів), футболісти Олег Блохін та Ігор Бєланов, відзначені «золотим м’ячем" як найкращі футболісти Європи.
Визнана в світі і українська школа художньої гімнастики. Зірками цього виду спорту свого часу були Ірина Дерюгіна і Лариса Латиніна, яка завоювала 18 олімпійських медалей (9 золотих, 5 срібних та 4 бронзові) - це найбільше досягнення в історії олімпіад. Всього українськими спортсменами було завойовано більше чотирьохсот олімпійських медалей. Свято фізичної культури і спорту відзначається в Україні повсюди. Це і День тренера, і День спорту, і урочиста дата для всіх, хто цінує і шанує заняття спортом, одночасно.
Сьогодні на спортивному небосхилі України сяють нові зірки. Боксерів Володимира і Віталія Кличків, плавчиху Яну Клочкову, гімнастику Ганну Безсонову, легкоатлетку Жанну Пінтусевич, тенісиста Андрія Медведєва, футболіста Андрія Шевченка та багатьох інших знають далеко за межами України.

Матеріали з ресурсів:
https://www.facebook.com/sportcomitet.mon/mentions
https://daytoday.ua/podiya/den-fizychnoi-kultury-i-sportu-ukrainy/
https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=204


Харківська державна академія культури - 2024!




Нагородили викладача кафедри музейно-туристичної діяльності
Сергія Ростовцева


З перших днів повномасштабного вторгнення на фронті наш колега і друг, один з найкращих викладачів кафедри – Сергій Сергійович Ростовцев. Чудова людина і фахівець, організатор туристичних походів та поїздок, хітчхайкер і відомий у Харкові блогер. А зараз – один з найкращих офіцерів частини.
Починаючи з 2022 р., кожен рік сподіваємося, що це – останній, коли починаємо навчання без нього. Сподіваємося, що зрештою зустрінемося усі разом у мирній Україні й працюватимемо далі над її відновленням та розвитком.


Зустріч з капітаном ЗСУ «З Україною в серці»
до Дня пам’яті захисників України


6 вересня 2024 р. в Харківській державній академії культури відбулась зустріч з капітаном ЗСУ, заступником командира батальйону з психологічної підтримки персоналу. Капітан ЗСУ зосередив увагу здобувачів та всіх присутніх на необхідності формування свідомого громадянства та патріотичного виховання молоді. На заході були присутні більше 80-ти відвідувачів: викладачі та здобувачі ХДАК.
Зустріч була приурочена до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.


Участь викладачів ХДАК у Всеукраїнській конференції
Комітету з фізичного виховання і спорту МОН України


22 серпня 2024 р. пройшла щорічна Всеукраїнська серпнева конференція Комітету з фізичного виховання і спорту МОН України, яка стала справжньою подією напередодні нового навчального року. Більше 5 тисяч учасників, понад 50 спікерів з різних регіонів України представили свої напрацювання та поділилися практичними ідеями. У Всеукраїнській конференції взяли участь і науково-педагогічні працівники кафедри фізичної культури і здоров'я Харківської державної академії культури:
Наталія Цигановська – завідувачка кафедри;
В'ячеслав Гончар – старший викладач кафедри;
Дмитро Батулін – старший викладач кафедри.


«Завдяки нашим Силам оборони України ми мали можливість провести цю Всеукраїнську серпневу конференцію. В таких складних умовах, в яких живе наша країна, наші діти, рухова активність є дуже важливою. Адже фізкультура і спорт розвивають дисципліну, вміння, навички», - сказав заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко.


«Наша мета - зібрати перед початком навчального року усіх учителів, викладачів, представників закладів освіти, обласних адміністрацій, щоб надати інформацію і пропозиції, як рухатися вперед, щоб залучити ще більше учнівської і студентської молоді до рухової активності і спорту, - говорить голова Комітету з фізичного виховання і спорту МОН України Вадим Стеценко. - Ми як Комітет надаємо рекомендації, пропозиції, показуємо ті речі, які ми робимо спільно з нашими стратегічними партнерами. Це і Українська федерація учнівського спорту, і Спортивна студентська спілка України, і федерації з різних видів спорту».


Більше інформації про Всеукраїнську серпневу конференцію на офіційній сторінці Facebook Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України - КФВС МОН України за посиланням: https://www.facebook.com/sportcomitet.mon


Тиждень протимінної безпеки
в Харківській державній академії культури


З 9 по 13 вересня 2024 р. в Харківській державній академії культури буде проходити Тиждень протимінної безпеки, протягом якого спеціалісти Швейцарського фонду з протимінної діяльності FSD будуть проводити бесіди з протимінної безпеки для учасників освітнього процесу академії.

Бесіди з протимінної безпеки будуть проходити кожен день під час великої перерви з 11:40 до 12:20 на платформі Zoom за посиланням: https://zoom.us/j/6839971379?pwd=TTdDR1pIRmdCOXNJUm01NEFCd3FSQT09

Понеділок – для здобувачів 1-го курсу
Вівторок – для трудового колективу академії
Середа – для здобувачів 2-го курсу
Четвер – для здобувачів 3-го курсу
П’ятниця – для здобувачів 4-го курсу бакалаврату, 1-го та 2-го курсу магістратури

Запрошуємо усіх учасників освітнього процесу на бесіди «Протимінна безпека» від спеціалістів Швейцарського фонду з протимінної діяльності FSD!


Подяка викладачам ХДАК від адміністрації КНПХОР
«Обласний госпіталь для ветеранів війни»


Директор Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласний госпіталь ветеранів війни» Юрій Федченко від імені адміністрації госпіталю висловлює сердечні слова подяки творчій групі Харківської державної академії культури у складі викладачів кафедри народних інструментів, учасників інструментального тріо «ЦимБанДо» - Надії Мельник, Олександри Савицької, Костянтина Хітушка та в.о факультету музичного мистецтва Галини Бреславець за організований концерт з нагоди Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.


Участь викладачки ХДАК Марини Конєвої
у Міжнародному мистецькому проекті «Відчуття безпеки»

29 серпня 2024 р. у ЦСМ «ЄрміловЦентр» міста Харкова стартував Міжнародний мистецький проект «Відчуття безпеки». Співавтором концепції, а також одним із кураторів проекту виступила викладач кафедри мистецтвознавства Харківської державної академії культури Марина Конева.


«Відчуття безпеки» — міжнародний мистецький проект, що включає основну однойменну виставку в ЄрміловЦентрі в Харкові, Україна, та супроводжується відкритою мережею міжінституційних заходів під назвою «Мости солідарності». Проект виник у відповідь на жахливу ситуацію в Харкові, який розташований на північному сході України, приблизно за 50 кілометрів від російського кордону, і щоденно зазнає бомбардування.
Ідея проєкту полягає в тому, щоб наголосити на Харкові як важливій частині глобального світу, його культурному, науковому та політичному значенні, залучити весь світ до Харкова і Харків до світу через обмін зв'язками й інформацією, виявляючи взаємозалежності та єднання.



На виставці в «ЄрміловЦентрі» експоновано роботи 31 художника та художниць, а також мистецьких колективів з 10 країн світу. Вагому частину робіт створено спеціально для проекту. Виставка демонструє широкий спектр художніх практик: відео, живопис, фотографію, інсталяцію, скульптуру, партисипативні практики і роботи, створені спеціально для заданого простору тощо. Виставку побудовано навколо амбівалентності поняття безпеки, розуміння якого глибоко переосмислюється війною. У виставці безпека розуміється не лише як відчуття, а, перш за все, як інфраструктура турботи, як безпечне місце для комунікації, що підтримується вразливими тілами, зусиллями людей, спільнот і інституцій. Амбівалентність безпеки проривається через ідеї посттравматичного зростання та прагнення рутинних дій як набуття безпеки. Виставка демонструє різні перспективи та модальності розуміння і сприйняття безпеки — від дитячих ритуалів до освітніх практик, від пошуку самостабілізації та самозаспокоєння до колективної творчої дії.



Більше інформації про Міжнародний мистецький проект «Відчуття безпеки» за посиланням: https://yermilovcentre.org/announcements/274/


Запрошуємо на зустріч з капітаном ЗСУ


В пам'ять про загиблих захисників України факультет хореографічного мистецтва запрошує на зустріч з капітаном ЗСУ, заступником командира батальйону з психологічної підтримки персоналу.
Захід відбудеться 6 вересня 2024 р. о 10:00.

Вхід за посиланням: https://us02web.zoom.us/j/4367446164?pwd=UGJla0dEK1JrZk5QcmZDeTRLRms1QT09&omn=85694914966

Ідентифікатор конференції: 436 744 6164
Код доступу: 2023


ХДАК оголошує конкурс на заміщення
вакантних посад науково-педагогічних працівників:


декан факультету сценічного мистецтва (1,0 ст., 1 особа)

Вимоги до кандидата: з числа науково-педагогічних працівників факультету, які мають науковий ступінь, вчене та/або почесне звання відповідно до профілю факультету; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; користуватися авторитетом у колективі працівників та здобувачів вищої освіти.


кафедра музейно-туристичної діяльності: доцент (1,0 ст., 1 особа)

для викладання дисциплін “Основи маркетингу та маркетингові комунікації”, “Соціокультурне проєктування”, “Управління маркетинговими комунікаціями”, КЗВ: “Соціологія громадської думки”, “Методи соціальних досліджень”, “Конкурентний маркетинг у соціокультурній діяльності”, КЗВ: “SCRUM-методологія управління проєктами”, “Менеджмент сучасних культурних практик”.
Вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; науковий ступінь доктора філософії (кандидата наук) або доктора наук за відповідною науковою спеціальністю; вчене звання доцента; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років, відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра народних інструментів: професор (1,0 ст., 1 особа)

для викладання дисциплін “Спецінструмент”, “Вивчення оркестрових інструментів”.
Вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; наявність почесного звання “Заслужений діяч мистецтв України”; вчене звання професора; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше десяти років; значні досягнення в професійній діяльності; наявність наукових праць та науково-методичних матеріалів за напрямом роботи кафедри; досвід підготовки науково-педагогічних кадрів, відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра народних інструментів: викладач (0,45 ст., 1 особа)

для викладання дисциплін “Спеціальний інструмент” (гитара).
Вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; наявність наукових праць та науково-методичних матеріалів за напрямом роботи кафедри, відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра естрадного та народного співу: доцент (1,0 ст., 1 особа)

для викладання дисциплін “Сольний спів”, “Вокальний ансамбль”, “Методика спецдисциплін”, “Основи диригування”.
Вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; науковий ступінь кандидата мистецтвознавства; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; значні досягнення у професійній діяльності; наявність наукових праць та науково-методичних матеріалів за напрямом роботи кафедри; досвід підготовки науково-педагогічних кадрів, відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра хорового диригування та академічного співу: викладач (0,7 ст., 1 особа)

для викладання дисциплін “Академічний спів”, “Концертно-камерний спів”, “Методика викладання спецдисциплін”.
Вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; наявність наукових праць та науково-методичних матеріалів за напрямом роботи кафедри, відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра режисури: завідувач кафедри (0,8 ст., 1 особа)

Вимоги до кандидата: науковий ступінь доктора наук (доктора філософії (кандидат наук)) відповідно до профілю кафедри; вчене звання професора (доцента); значні досягнення у професійній діяльності; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; є авторами (співавторами) підручників, навчально-методичних посібників, інших наукових і науково-методичних праць; досвід підготовки науково-педагогічних кадрів, відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра режисури: професор (1,0 ст., 1 особа)

для викладання дисциплін “Основи режисури та майстерності актора”, “Режисерська діяльність у сучасному театральному мистецтві”, “Режисура шоу та артпроєктів”, “Основи педагогічної майстерності у сценічному мистецтві”, “Постановочно-виконавська майстерність (театральна справа)”, “Методика викладання фахових дисциплін”, “Педагогічний практикум”.
Вимоги до кандидата: науковий ступінь доктора наук (як виняток - доктора філософії (кандидата наук)) за відповідною науковою спеціальністю або почесне звання; вчене звання професора (як виняток — доцента); значні досягнення у професійній діяльності; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше десяти років; є авторами (співавторами) підручників, навчально-методичних посібників, інших наукових і науково-методичних праць; досвід підготовки науково-педагогічних кадрів, відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра майстерності актора: завідувач кафедри (1,0 ст., 1 особа)

Вимоги до кандидата: науковий ступінь доктора наук (доктора філософії (кандидат наук)) відповідно до профілю кафедри; вчене звання професора (доцента); значні досягнення у професійній діяльності; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; є авторами (співавторами) підручників, навчально-методичних посібників, інших наукових і науково-методичних праць; досвід підготовки науково-педагогічних кадрів, відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра майстерності актора: професор (0,75 ст., 1 особа)

для викладання дисциплін “Майстерність актора”, “Робота актора в поетичному театру та кіно”, “Специфіка роботи актора в музично-драматичному театрі”, “Постановочно-виконавська майстерність”, “Методика викладання фахових дисциплін”.
Вимоги до кандидата: науковий ступінь доктора наук (як виняток - доктора філософії (кандидата наук)) за відповідною науковою спеціальністю або почесне звання; вчене звання професора (як виняток — доцента); значні досягнення у професійній діяльності; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше десяти років; є авторами (співавторами) підручників, навчально-методичних посібників, інших наукових і науково-методичних праць; досвід підготовки науково-педагогічних кадрів, відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра фотомистецтва та операторської майстерності: завідувач кафедри (1,0 ст., 1 особа)

для викладання дисциплін “Продакш аудіовізуальних творів”, “Медіапродюсування”.
Вимоги до кандидата: науковий ступінь кандидата наук; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; досвід практичної роботи в аудіовізуальній сфері; наявність науково-методичних праць за напрямком роботи кафедри; відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра фотомистецтва та операторської майстерності: викладач (1,0 ст., 1 особа)

для викладання дисциплін “Основи фотографії”, “Редагування цифрових фотографій”, “Відеоарт та концептуальне відео”, “Основи відеовиробництва”.
Вимоги до кандидата: фахова вища освіта за фахом (не нижче рівня “магістр”); досвід практичної роботи в аудіовізуальній сфері, відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра телерепортерської майстерності: доцент (1,0 ст., 1 особа)

для викладання дисциплін “Основи мовленнєвої культури”, “Мовленнєва культура”.
Вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; почесне звання “Заслужений працівник культури”; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше десяти років; наявність науково-методичних праць за напрямком роботи кафедри; відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра телерепортерської майстерності: старший викладач (1,0 ст., 1 особа)

для викладання дисциплін “Нові медіа у роботі ведучого та кореспондента”, “Психологія взаємодії у творчій команді”, “Історія літературно-екранної творчості”.
Вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; почесне звання “Заслужений журналіст України” або “Заслужений працівник культури”; наявність науково-методичних праць за напрямком роботи кафедри; відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра кінотелережисури та сценарної майстерності: викладач (0,75 ст., 1 особа)

для викладання дисциплін “Основи авторського кіно”, “Основи кінодраматургії та сценарної майстерності”.
Вимоги до кандидата: вища освіта за фахом (не нижче рівня “магістр”); досвід практичної роботи в аудіовізуальній сфері, відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра мистецтвознавства: завідувач кафедри (1,0 ст., 1 особа)

для викладання дисциплін “Філософія мистецтва”, “Філософія: теорія та методологія пізнання”, “Філософія управління”.
Вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри, науковий ступінь доктора наук, вчене звання; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше десяти років; наявність наукових та науково-методичних праць за напрямком роботи кафедри; відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра мистецтвознавства: професор (1,0 ст., 1 особа)

для викладання дисциплін “Мистецька компаративістика”, “Аналіз та інтерпретація аудіовізуального твору”, “Управління науковими проєктами”, “Сучасні парадигми мистецької освіти”.
Вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; науковий ступінь доктора наук; вчене звання професора; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше десяти років; наявність наукових та науково-методичних праць за напрямком роботи кафедри; відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра сучасної та бальної хореографії: доцент (1,0 ст., 1 особа)

для викладання курсу “Латиноамериканський бальний танець та методика його викладання”.
Вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; наявність наукового ступеня кандидата мистецтвознавства та почесного профільного звання “Заслужений тренер України” та спортивного звання майстра спорту міжнародного класу; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; є автором наукових праць і навчально-методичних матеріалів, відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра сучасної та бальної хореографії: старший викладач (1,0 ст., 1 особа)

для викладання курсу “Латиноамериканський бальний танець та методика його викладання”.
Вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; є автором наукових праць і навчально-методичних матеріалів, відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра сучасної та бальної хореографії: старший викладач (1,0 ст., 1 особа)

для викладання курсів “Сучасний танець та методика його викладання”, “Мистецтво балетмейстера”, “Виконавська практика”.
Вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; є автором наукових праць, навчально-методичних матеріалів, відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра народної хореографії: старший викладач (1,0 ст., 1 особа)

для викладання курсів “Мистецтво балетмейстера”, “Народний танець”, “Український танець”.
Вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; є автором наукових праць, навчально-методичних матеріалів, відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра народної хореографії: викладач (1,0 ст., 1 особа)

для викладання курсу “Танцювальна культура фламенко”.
Вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; наявність сертифікату B2 з іноземної мови, відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра народної хореографії: концертмейстер (0,75 ст., 1 особа)

для викладання курсу “Народно-сценічний танець та методика його викладання”.
Вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; досвід роботи концертмейстером у закладах вищої освіти, відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


кафедра фізичної культури і здоров'я: старший викладач (0,75 ст., 1 особа)

для викладання курсу “Фізичне виховання” та керування секцією спортивного вдосконалення “Атлетична гімнастика”.
Вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; є автором наукових праць; наявність сертифікату B2 з іноземної мови; наявність кваліфікації “Викладач фізичного виховання” та “Тренер — дослідник з обраного виду спорту”, відповідність кадровим вимогам Ліцензійних умов.


Термін подання заяв на участь у конкурсі: по 05 жовтня 2024 року.

Особи, які бажають взяти участь у конкурсі, подають на ім’я ректора Академії заяву, до якої додають:
копію паспорта; особовий листок з обліку кадрів, власноруч заповнений претендентом; копії документів про: повну вищу освіту за профілем кафедри, науковий ступінь, вчене /почесне/ звання та інші документи, які свідчать про професійні якості претендента, що підтверджують відповідність освітньої та /або/ професійної кваліфікації, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 365 від 24.03.2021 р.; документ про підвищення кваліфікації за останні п’ять років; список наукових та нвчально-методичних праць і творчих досягнень, підписаний претендентом; документи, що засвідчують рівень володіння державною мовою: копію сертифіката про володіння державною мовою або копію документа про повну загальну середню освіту за умови, що він підтверджує вивчення української мови як навчального предмета.

Документи надсилати на адресу: 61057, м. Харків – 57, Бурсацький узвіз, 4, ХДАК, відділ кадрів.
Телефон для довідок: 731-11-76.
Примітка: академія житлом не забезпечує.


Набір на військову підготовку офіцерів запасу



СЛАВА УКРАЇНІ!

Шановні колеги, вас вітає кафедра військової підготовки офіцерів запасу Військового інституту танкових військ НТУ «Харківський політехнічний інститут». Набір на військову підготовку офіцерів запасу продовжується. Початок навчання – 01 жовтня 2024 року. Запрошуємо студентів вашого університету до вступу на кафедру. Ми безперервно здійснюємо військову підготовку офіцерів запасу з 1949 року. Широкий вибір військово-облікових спеціальностей, навчання онлайн, низька вартість підготовки, досвідчені викладачі, потужна матеріально-технічна база – це наші переваги.

Детальна інформація стосовно вступу й навчання на кафедрі розміщена за посиланнями:
https://vstup.kpi.kharkov.ua/dodatkovi-perevagy-ntu-khpi/viiskova-pidgotovka/
https://vitv.mil.gov.ua/vstup-na-kafedru-ofitseriv-zapasu/

Крім того, з 11 вересня щосереди о 19.00 запрошуємо студентів до участі в Zoom конференціях, під час яких працівниками кафедри будуть надані необхідні роз'яснення.

Вхід за посиланням: https://us05web.zoom.us/j/83759697175?pwd=JZV8A4j5RjcF0rS0xSglQgKL3Dv4Pc.1

Ідентифікатор конференції: 837 5969 7175
Код доступу: 111222

До побачення.
З повагою, завідувач кафедри
Олександр Сакун.
+380679268576


Триває набір до Молодіжної ради МКІП


Долучитися до складу Молодіжної ради зможуть молоді люди віком від 18 до 35 років, зокрема, представники молодіжних громадських організацій і спілок, органів студентського самоврядування закладів вищої освіти та закладів фахової передвищої освіти, молодіжних центрів, а також молодіжні працівники.
Важливою умовою для активної молоді, яка зацікавлена взяти участь у роботі ради, є активна участь у громадському житті, досвід у роботі зі студентськими/волонтерськими/неурядовими/міжнародними інституціями, базові знання у сфері культури та інформаційної політики.
Про етапи конкурсного відбору — у картках.
Деталі та форма реєстрації — на сайті МКІП.


Виступ викладачів факультету музичного мистецтва ХДАК
в Обласному госпіталі для ветеранів війни
на День пам’яті захисників України


29 серпня 2024 р. до Обласного госпіталю для ветеранів війни міста Харкова із концертною програмою завітали викладачі факультету музичного мистецтва Харківської державної академії культури. Виступ був приурочений до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
Перед працівниками госпіталю та ветеранами виступила творча група у складі викладачів кафедри народних інструментів, учасників інструментального тріо «ЦимБанДо» – Надії Мельник, Олександри Савицької, Костянтина Хітушка – та в.о. декана факультету музичного мистецтва Галини Бреславець.


Відкрила концерт Галина Бреславець, яка висловила від усього колективу Харківської державної академії культури щирі слова вдячності нашим ветеранам та воїнам. Вона надзвичайно проникливо виконала «a cappella» українську народну пісню «Ой, роду наш красний». Продовжили концерт інструментальне тріо «ЦимБанДо» милозвучною композицією «Квіти моря», автором якої є відома японська композиторка Кейко Матцуї.
Концерт являв собою дивовижний симбіоз українських народних мелодій, сучасних українських та зарубіжних композицій. Звучала і лірична пісня «Сік землі» (композитор Владислав Толмачов, автор слів Володимир Вихрущ) і жартівлива українська народна пісня «Ой, мамо, люблю Гриця» у виконанні Галини Бреславець під акомпанемент інструментального тріо.
Завершальним акордом концертної програми було виконання інструментальним тріо «ЦимБанДо» відомої композиції «The Show Must Go On» (Queen) у власній музичній обробці – як символ життя, боротьби та прагнення до перемоги.


Вдячні слухачі дарували нашим артистам довгі оплески після кожної виконаної музичної композиції, а в кінці концерту було багато охочих роздивитись народні інструменти, доторкнутися до них, спробувати на них пограти та сфотографуватися із музикантами. Концерт фактично являв собою арт-терапію, де живий спів та звуки народних інструментів – бандури, цимбал та кобзи-контрабасу – здійснювали лікувальний ефект на ветеранів – пацієнтів госпіталю. Дійсно, музикою можна зцілювати душевні та фізичні рани.


Подяка інструментальному тріо «ЦимБанДо»
від начальника Чугуївської міської адміністрації


Начальник Чугуївської міської адміністрації Галина Мінаєва від свого імені висловила Подяку інструментальному тріо «ЦимБанДо» у складі викладачів кафедри народних інструментів Харківської державної академії культури – Надії Мельник, Олександри Савицької, Костянтина Хітушка – за вагомий внесок у розвиток народного мистецтва, популяризацію культурних українських традицій та активну участь у заходах, присвячених 180-річчю від Дня народження Ілліі Юхимовича Рєпіна.
Вітаємо наших колег та зичимо їм подальших творчих успіхів!



Вітаємо із початком нового навчального року!


Шановні колеги та здобувачі освіти!

Щиро вітаємо Вас із початком нового навчального року та з Днем знань!
Цей навчальний рік знову починається у надскладних умовах, коли кожен із нас, продовжує виконувати важливу і відповідальну місію — навчати і навчатися, підтримувати та надихати один одного, з вірою у краще майбутнє.
Нехай новий навчальний рік буде сповнений нових досягнень, натхненної навчальної, наукової, виховної та творчо-мистецької діяльності, сумлінності у виконанні усіх поставлених завдань, стійкості, незламності й віри у нашу Перемогу та мир у нашій країні!


вересень 2024 серпень 2024 »