НОВИНИ

СІЧЕНЬ 2024

Інформуємо про освітній проєкт EU Study Days (Єврошколи)
Представництва Європейського Союзу в Україні



EU Study Days (Єврошколи) - це освітній проєкт Представництва Європейського Союзу в Україні, який надає можливість старшокласникам, студентам та аспірантам дізнатися більше про Європейський Союз та відносини між ЄС та Україною від ключових європейських та українських експертів у цій сфері. Проєкт сприяє розвитку мережі української молоді для комунікації, обміну досвідом, співпраці і впровадження спільних ініціатив. Проєкт реалізується громадською організацією «Молодіжна альтернатива», Львівським національним університетом імені Івана Франка, Харківським національним економічним університетом імені Семена Кузнеця.
Під час навчання в Онлайн школі EU Study Days-2024 учасники прослухають лекції від провідних спікерів, серед яких дипломати й експерти з ЄС та України. Формат передбачає активні дискусії та живе спілкування, а учасники отримають знання про Євросоюз та відносини між Україною та ЄС.
Навчальна програма онлайн-школи включатиме вивчення: історії ЄС, основних інституції та цінностей ЄС; викликів та досягнень європейської інтеграції України; політик ЄС – Європейський зелений курс, Єдиний цифровий ринок, європейські політики у сфері міграції та управління кордонами, захисту цифрових прав, подолання інформаційних пасток, боротьби з дезінформацією, фейками, маніпуляціями тощо. Провідні європейські та українські експерти, дипломати розповідатимуть про взаємовідносини Україна-ЄС, основні принципи вступу до ЄС, підтримку України Європейським Союзом (військову, гуманітарну, економічну, фінансову тощо), пріоритети допомоги ЄС у відбудові післявоєнної України, ознайомлять з програмами та проєктами ЄС в Україні.
Учасники також опанують навички, які потрібні, щоб побудувати успішну кар'єру, ознайомляться з освітніми та культурними програмами та багатьма іншими можливостями для молоді у ЄС.

Оголошення про відбір на участь у Онлайн школі EU Study Day-2024 було опубліковане Представництвом ЄС в Україні за посиланням:
https://www.facebook.com/100064753443807/posts/pfbid028tz6wZW2HVzLNVX666N38hWqz3Li1s57MRVBoBKsDhEqaKANqJj9PUdeABR97g1al/


Освіта.
# Інститут СБУ



Буклет про Інститут СБУ


Увага! Мінна безпека



Спеціалісти Швейцарського фонду з протимінної діяльності FSD в Україні запрошують студентів та викладачів Харківської державної академії культури на інформаційно-просвітницьку лекцію «Мінна безпека», яка відбудеться 1 лютого 2024 р. о 12:00 за посиланням: https://zoom.us/j/7998286952?pwd=SU5YdmwrYjVGM2FncTVSa3BZN09TQT09

Мета лекції – надати максимум інформації людям для зменшення кількості постраждалих від вибухонебезпечних предметів. 
Під час лекції передбачається розгляд наступних питань:
1. Етапи розмінування.
2. Статистика забрудненості територій. 
3. Тактико-технічні характеристики найбільш розповсюджених вибухонебезпечних предметів.
4. Потенційно небезпечні місця. 
5. Алгоритм дій: «як себе поводити, якщо побачив міну».


День відкритих дверей кафедри
Естрадного та народного співу
та музично-драматичного театру ХДАК




Міжнародна науково-теоретична конференція молодих учених
«Культура та інформаційне суспільство XXI століття»



18–19 квітня 2024 року відбудеться міжнародна науково-теоретична конференція молодих учених «Культура та інформаційне суспільство XXI століття».

На конференції передбачаються дискусії за такими дослідницькими напрямами:
1. Культурологія та медіакомунікації
2. Теоретичні та практичні проблеми менеджменту соціокультурної діяльності
3. Актуальні проблеми історії, музеєзнавства та пам’яткознавства
4. Збереження та відновлення психічного благополуччя особистості в сучасних умовах
5. Культура фахової та ділової іншомовної комунікації
6. Українське мовознавство та світова література в контексті міжкультурної комунікації ХХІ століття
7. Філософські, соціально-політичні та правові виміри сучасного суспільства
8. Вокально-хорова культура: традиції та новації
9. Музичне мистецтво: історико-теоретичні та виконавські аспекти
10. Хореографічне мистецтво: історія і сучасність
11. Новітні дослідження в сценічному мистецтві
12. Актуальні проблеми аудіовізуальної культури та мистецтва
13. Інформаційна, бібліотечна, архівна справа в умовах цифрових транс-формацій
14. Інформаційно-документні системи в галузі культури, мистецтва та освіти
15. Сучасні тренди та перспективи розвитку туризму
16. Схід та Захід у мистецтвознавчих дослідженнях

Відповідно до тематики конференції просимо надіслати тези доповідей до 03 березня 2024 року на електронні адреси відповідно до обраного дослідницького напряму. До тез обов’язково додаються: заява-анкета учасника, рецензія від наукового керівника (для студентів, магістрів, аспірантів).

У зв’язку з воєнними діями, редакційний відділ прийматиме тези без оплати.

Детальніше »

Вебінар «Стратегія комунікацій»



Що таке стратегія комунікацій? Чому вона важлива для організацій соціокультурної сфери? Як ефективно її вибудовувати? На ці та інші питання ви отримаєте відповіді на вебінарі, присвяченому стратегії комунікацій, який проводить директор школи реклами та дизайну «Багаж», старший викладач кафедри культурології та медіакомунікацій Наталія Руденко.

Захід відбудеться 2 лютого о 18.00 за посиланням:: https://meet.google.com/sto-vqbp-yxt


Про майстер-клас "Сила голосу"



23.01.2024 р. у Харківському територіальному центрі надання соціальних послуг Київського району міста Харкова кандидат мистецтвознавства, старший викладач кафедри хорового диригування та академічного співу, лауреат міжнародних конкурсів Вікторія ГІГОЛАЄВА-ЮРЧЕНКО провела майстер-клас "Сила голосу", за що була відзначена подякою.



"Щиро дякую Харківському територіальному центру надання соціальних послуг Київського району за запрошення та можливість в цей СТРАШНИЙ ДЕНЬ 23.01.24 бути за вами та поділитися своїм професійним досвідом та поговорити про те, що болить! На жаль, ми планували інший формат зустрічі, але реалії війни вносять свої криваві корективи.... Багато людей, які планували бути на цій зустрічі поранені, мають пошкоджене житло... Тримаємося, я всіх обіймаю МОЇ РІДНІ УКРАЇНЦІ!!!! ПЕРЕМОГА ЗА УКРАЇНОЮ!!! І МИ ЇЇ ОБОВ'ЯЗКОВО ДОЧЕКАЄМОСЯ!!!", - відзначила Вікторія Олександрівна на своїй сторінці у Фейсбук.
Детальніше за покликанням:



Український театр «East Fire» гастролює Європою!



12 грудня 2023 року театр «East Fire» вирушив туром Європою, в ході якого презентував циркову виставу AMAZING CIRCUS SHOW «ALICE». Художніми керівниками театру та режисерами-постановниками шоу є викладачі кафедри режисури ХДАК – Лачко О.Ю. та Сікалов І.А. Постановниками було створено яскраве та барвисте видовище, яке вже викликало фурор у багатьох країнах! Виступи колективу відбулися у містах Польщі, Чеської Республіки, Німеччини, Австрії та Туреччини.
Використовуючи увесь творчий та технічний арсенал, впродовж півтори години велика команда «East Fire», до складу якої також входять здобувачі освіти 1 курсу освітньо-професійної програми «Режисура шоу та артпроєктів», створили неперевершену казкову атмосферу, шалену динаміку та драйвовий запал!



AMAZING CIRCUS SHOW «ALICE» - це незвичайне дійство, в якому гармонійно поєднуються акробатика, хореографія, циркове мистецтво та інноваційні технології.
Уже більше ста років культове творіння Льюїса Керолла про дивовижну подорож Аліси є справжнім бестселером для багатьох поколінь абсолютно різного віку людей.
Кожен персонаж книги настільки оригінальний, що завжди вимагає творчого підходу при створенні сценічної візуалізації. Фантасмагоричні образи, оригінальні костюми, спецефекти, неймовірні трюки, танці та філіграна майстерність артистів - все це створює незвичайну атмосферу, що відбувається у виставі «Аlice»!




25 січня День народження у Президента України Володимира ЗЕЛЕНСЬКОГО!



Бажаємо міцного здоров'я, витримки, сил у ці надскладні часи для нашої країни. Дякуємо за лідерство, принциповість, відданість Україні та українському народу, за єдність з кожним і кожною, хто бореться, підтримує та вболіває за нашу Батьківщину!
Разом сильніші! Разом переможемо!


Зустріч із депутатом кантональної ради міста Люцерн (Швейцарія)

23 січня 2024 р. в Харківській державній академії культури відбулась зустріч із депутатом кантональної ради міста Люцерн (Швейцарія), засновником українського культурного центру «Prostir» Урбаном ФРАЙЄМ та представниками адміністрації академії – в.о. ректора ХДАК, доктором мистецтвознавства, доцентом Наталією РЯБУХОЮ, проректором з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків, доктором педагогічних наук, доцентом Оленою БІЛИК, проректором з наукової роботи, доктором педагогічних наук, професором Аллою СОЛЯНИК, проректором з науково-педагогічної та профорієнтаційної роботи, кандидатом культурології Мариною ЖИГАЙЛО, начальником відділу міжнародних зв’язків, кандидатом психологічних наук, доцентом Аліною БОРИСОВОЮ.
Зустріч відвідали гості – генеральний директор – художній керівник Харківського національного театру опери та балету ім. М. В. Лисенка СХID OPERA, заслужений діяч мистецтв України Ігор ТУЛУЗОВ, ректор Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди, доктор педагогічних наук, професор Юрій БОЙЧУК, проректор з наукової, інноваційної і міжнародної діяльності ХНПУ імені Г. С. Сковороди, доктор філософських наук, професор Світлана БЕРЕЖНА, перший проректор Харківського національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського, кандидат мистецтвознавства, професор Ірина СУХЛЕНКО.



На зустрічі були оговорені питання академічної мобільності викладачів, інформаційного, освітньо-наукового та культурно-мистецького обміну досвідом між освітніми та мистецькими закладами Харкова та Люцерну, можливості пошуку спонсорів та донорів для допомоги та модернізації закладів, розвитку інклюзивного освітнього середовища та ін.
Пан Урбан ФРАЙ також відвідав факультет аудіовізуального мистецтва, де зустрівся з деканом факультету, кандидатом мистецтвознавства, доцентом Наталією МАРХАЙЧУК, завідувачем лабораторії технічних засобів Юрієм МАРТИНЕНКОМ та викладачами факультету.





“Почесний амбасадор України 2023. Справа заради перемоги”



Наприкінці 2023 року у день працівника та працівниць дипломатичної служби України Міністерство закордонних справ провело захід вдячності українським та іноземним громадянам, які зробили вагомий внесок у просування України на міжнародній арені “Почесний амбасадор України 2023. Справа заради перемоги”.
Режисером та сценаристом церемонії став викладач кафедри режисури ХДАК – Ігор Сікалов. За режисерським задумом церемонії, художнім образом події став птах – символ сьогодення та майбутнього. Він долає велику відстань через різні країни та континенти, щоб своїми зусиллями наблизити країну до перемоги.



У церемонії взяли участь відомі українські артисти та колективи: Злата Огнєвіч, Марина Круть, учасники Євробачення 2023 гурт TVORCHI, фронтмент гурту «Антитіла» Тарас Тополя та Національний заслужений академічний український народний хор України імені Г. Г. Верьовки.
Такий захід відбувся вперше в історії української дипломатії. Почесними амбасадорами стали люди, які, використовуючи свій досвід, авторитет та професійні знання, сприяли зміцненню підтримки та позитивного іміджу України у світі.



Нагородження “Почесних амбасадорів України” відбувалося за основними напрямами публічної дипломатії. Номінантами стали:
Тарас Тополя, Почесний амбасадор України в сфері культурної дипломатії;
Укрзалізниця, Почесний амбасадор України в сфері економічної дипломатії;
Експертна мережа Кримської платформи, Почесний амбасадор України в сфері експертної дипломатії;
Євген Клопотенко, Почесний амбасадор України в сфері кулінарної дипломатії;
STEM is fem, Почесний амбасадор України в сфері науково-освітньої дипломатії;
Збірна України на Invictus Games, Почесний амбасадор України в сфері спортивної дипломатії;
OSAVUL, Почесний амбасадор України в сфері цифрової дипломатії;
Ruslan Baginskiy, Почесний амбасадор – український бренд»;
Джеймс Мейс (посмертно), Почесний амбасадор України – справа життя».



Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вручив окремо Спеціальну відзнаку Першій леді Олені Зеленській.
«Команда, на чолі якої стоїть Перша леді Олена Зеленська за ці роки стала не просто частиною проєктної діяльності, а системоутворюючим елементом публічної дипломатії України. Від Саміту перших леді та джентльменів до спеціальних проєктів, які МЗС втілює спільно з пані Оленою та її командою», — наголосив він.



Як зауважив у своєму виступі Дмитро Кулеба – «Ми зібрали цей захід, щоб сказати «Дякую». Насамперед нашим солдатам, чоловікам і жінкам у Силах Оборони України. А також тим, хто отримав важке поранення, але не зламався, і продовжує захищати Україну вже поза військом. Сказати «Дякую» людям, які ніколи не тримали в руках зброю, але використовують своє мистецтво, талант, знання іноземних мов, щоб робити власний внесок у перемогу. Перемога складається з двох речей: беззастережної віри в неї та важкої, щоденної праці».
Загалом у заході вдячності взяли участь представники державного сектору, військовослужбовці, ветерани, активісти, спортсмени, зокрема представники збірної України на Іграх Нескорених, діячі креативної сфери, медійники.


Засідання вченої ради!




Про акцію єдності Україна-Харків-Литва-Вільнюс
"Вогонь миру єднає світ"



19.01.24 р. група артистів театру народного танцю "Заповіт" кафедри народної хореографії Харківської державної академії культури взяла участь в акції єдності Україна-Харків-Литва-Вільнюс "Вогонь миру єднає світ". За що були відзначені «Почесною грамотою» Департаменту у справах молоді, сім’ї та спорту Харківськоі міської ради.





Художні керівники театру народного танцю "Заповіт": народний артист України, професор, академік Борис Колногузенко та заслужений працівник культури України, доцент Каріна Островська.




Інформаційні матеріали до Дня Соборності України

До Дня Соборності України Український інститут національної пам’яті підготував інформаційні матеріали, які містять такі розділи: вступ, гасло до відзначення Дня Соборності – 2024, ключові повідомлення, історична довідка, цитати про Соборність, тематичні матеріали Українського інституту національної пам’яті. Пропонуємо ознайомитись з матеріалами та використовувати в роботі.

Інформаційні матеріали до Дня Соборності України


22 січня - День Соборності!



Щороку 22 січня в день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Україна відзначає День Соборності. Офіційно це свято встановлено Указом Президента України від 21 січня 1999 року № 42 «Про День соборності України».
Акт Злуки, проголошений 105 років тому – 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві, став епохальною історичною подією, коли українські землі об’єдналися в одній державі.

Щиро вітаємо з Днем Соборності України!

Ми єдині – у своїй любові до України, її традицій та культури, величних карпатських гір, вільного польоту чорноморської чайки, вершин териконів та небесної блакиті Дніпра, волі – відстоювати свої права та свободи, незламності – у боротьбі проти ворога.
Ми єдині – у своєму прагненні боротися за майбутнє наших дітей та процвітання соборної незалежної та могутньої України!
Слава Україні! Героям Слава!


Участь в онлайн-зустрічі з провідними європейськими фахівцями-психологами

20 січня 2024 року науковці Харківської державної академії культури взяли участь в онлайн-зустрічі, організованій Словенським товариством лаканівського психоаналізу з провідними європейськими фахівцями-психологами.
Засновниця та президент Словенського товариства лаканівського психоаналізу доктор Ніна Крайнік презентувала лекцію «Перверсії політичних систем», в якій розглядалися клінічні та політичні наслідки перверсій, тоталітаризму та війни. Представники академічної спільноти Словенії та України виявили зацікавленість стосовно представленої проблематики, відбулося активне обговорення порушених питань.






Обговорення фільму «КРИМ, ЩО ЗНИКАЄ» на кафедрі психології, педагогіки та філології



12 січня 2024 року в рамках заходів до Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на кафедрі психології, педагогіки та філології відбувся перегляд та обговорення документального фільму журналістки Ярини Паславської «Крим, що зникає. Які пам'ятки дійсно варто відвідати після деокупації?». Відео присвячене археологічним пам’яткам кримсько-татарського народу та історії півострова.



Організатор та ведучий заходу – Віденєєв Ігор Олександрович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології, педагогіки та філології Харківської державної академії культури.
Учасники поділилися своїми враженнями від фільму та пригадали досвід відвідування Криму за мирного часу.
Документальний фільм Ярини Паславської «КРИМ, ЩО ЗНИКАЄ. Які пам'ятки дійсно варто відвідати після деокупації?» можна переглянути за посиланням:



Патріотично-благодійний захід
VІ Двотуровий Міжнародний фестиваль-конкурс мистецтв «Super Art Winter - 2023»
(online)



З 24 грудня по 30 грудня 2023 р. на базі Харківської державної академії культури проходив VІ Двотуровий Міжнародний фестиваль-конкурс мистецтвт «Super Art Winter - 2023» (online-формат) під керівництвом Заслуженої артистки України, завідувачки кафедри музично-драматичного театру Харківської державної академії культури, доцентки Людмили Кудрич.




Мета та завдання фестивалю-конкурсу: допомога у зборі коштів для потреб Збройних сил України Східного напрямку, сприяння становленню та розвитку національної культури і духовності дітей та молоді, єднання західних та східних регіонів України, формування творчого потенціалу підростаючого покоління, популяризація вокального, хореографічного, театрального та інструментального мистецтва.
Виступи учасників фестивалю-конкурсу оцінювало професійне міжнародне журі з України, Китаю, Німеччини, США, Азербайджану та Ізраїлю.





Журі від Харківської державної академії культури:
Світлана Манько – кандидатка мистецтвознавства, доцентка, завідувачка кафедри естрадного та народного співу Харківської державної академії культури;
Людмила Кудрич – Заслужена артистка України, доцентка, завідувачка кафедри музично-драматичного театру Харківської державної академії культури.



З виступами конкурсантів можна ознайомитися за посиланням:: https://www.youtube.com/@SuperArtWinter2023/videos


Запрошуємо на лекцію "Перверсії політичних систем"



Інститут воєнних, політичних та екологічних травм Словенії та Словенська асоціація лаканівського психоаналізу в Любляні запрошують на лекцію "Перверсії політичних систем", в якій будуть розглядатися клінічні та політичні наслідки перверсій, тоталітаризму та війни.
Лекцію буде проведено сербською мовою з синхронним перекладом англійською мовою в режимі реального часу.
Учасники зможуть отримати доступ до синхронного перекладу, натиснувши на значок навушників.
Лекція відбудеться 20 січня 2024 року з 16:00 до 17:30 за українським часом за посиланням.

Посилання Zoom: https://zoom.us/j/99393479760?pwd=MDRQaitqVkJxNHpKbXBlUzNSTU9XZz09

Запрошуємо вас приєднатися до заходу за 5 хвилин до запланованого часу!


Виступ українського фольклорного гурту «De Libertate»
на Radio CORAX (м. Галле, Німеччина)



21 грудня 2023 року український фольклорний гурт «De Libertate» (під керівництвом доцента Харківської державної академії культури Вікторії Осипенко), виступив на радіопередачі Common Voices на Radio CORAX. Програма була присвячена Різдву в Україні.



Учасники гурту розповіли про традиції українського Різдва та заспівали у прямому ефірі українські колядки.
Common Voices на Radio CORAX – багатомовне радіо в Німеччині для м. Галле та його околиць, транслюється також і українською мовою. На цьому радіо обговорюються актуальні проблеми суспільства, звучить українська музика та історії сьогодення.




Радіопрограму «Різдво в Україні» із виступом гурту «De Libertate», яка транслювалася на радіо Radio Corax 95.9, можна прослухати за посиланням: https://commonvoices.radiocorax.de/archive/5064


Участь гурту «De libertate»
в етно-рок-мюзиклі «Вечори на хуторі біля Диканьки»
в м. Галле (Німеччина)



Заслуженою артисткою України, доцентом кафедри естрадного та народного співу Харківської державної академії культури Вікторією Осипенко створено співочий гурт «De libertate» в німецькому містечку Галле.
«Назва гурту «De libertate» - символ нашого звернення до німців, нашого бажання щоби нас почули. З латини перекладається як - Про Свободу. Ми саме і прагнемо своїм співом ще раз довести, що Маємо право на Свободу. Ми окремий унікальний народ з власною Культурою, що має Прадавнє коріння» - Вікторія Осипенко.



20 грудня 2023 року в Церкві Святої Марії (м. Галле, Німеччина) за участю гурту «De libertate» відбулася прем’єра фольклорного етно-рок-мюзикла за мотивами оповідання Миколи Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки» - театралізованого дійства з автентичними колядками та сучасними піснями (режисер Оксана Русіна). В постановці мюзикла взяли участь артисти театру-студії «Паляниця» гурт «Коннект» та фольклорний гурт «De libertate». Мюзикл представлений за підтримки асоціації «Save Ukraine e.V.», яка була заснована у м. Галлі.
«Життєрадісність, фантастичні елементи та повні меланхолії пісні чергуються і таким чином також відображають емоційний світ українських біженців, які, незважаючи на всі несприятливі обставини, не дозволяють себе перемогти» - написано у німецькому виданні «Kulturfalter» (https://www.kulturfalter.de/termine/detail/Halle/konzert/marktkirche-unser-lieben-frauen/ukrainische-weihnachten/74696/)



Окрім цього, під час прем’єри мюзиклу, на Ринковій площі біля Церкви Святої Марії, був організований різдвяний ярмарок, на якому була представлені сувенірна продукція українських митців, страви та напої української кухні. Зібрані на заході кошти місцева організація «Save Ukraine e.V.» передала на допомогу дітям-сиротам в Україні, у дитячий будинок «Малятко» (м. Тернопіль).


Благодійні виступи магістрів кафедри режисури


Впродовж грудня 2023 року здобувачі другого (магістерського) рівня освіти кафедри режисури Харківської державної академії культури – Дубінін Едуард та Анастасія Осінцева – організували та провели низку благодійних заходів для дітей-переселенців у місті Дніпро.
Так, починаючи з Дня Святого Миколая (6 грудня) здобувачі разом з партнерами, освітнім холдингом Логос та волонтерами, провели близько 10 благодійних заходів. Захід 6 грудня зібрав майже 80 дітей, а здобувачі Едуард та Анастасія не лише виступили організаторами, але й безпосередньо вели захід в образах персонажів Святого Миколая та його помічниці Зими.



22-26 грудня 2023 року було проведено ряд заходів до Різдвяних та новорічних свят, які охопили близько 200 дітей.
22-25 грудня 2023 року – заходи для дітей внутрішньо-переміщених осіб, а 26 грудня було проведено захід для дітей та дорослих з особливостями у розвитку. Едуард та Анастасія, завдяки знанням здобутим під час навчання в академії, змогли на професійному рівні організувати та провести заходи в образах Санта Клауса та Ельфа. На святі були різноманітні активності, ігри, танці, вікторини, а також хімічне Кріо-шоу.



Ця благодійна ініціатива набула розголосу у ЗМІ та про деякі з цих заходів вийшли сюжети на регіональному телебаченні міста Дніпра – телеканалі «Відкритий». Переглянути їх можна за посиланнями:

Висловлюємо щирі слова вдячності кафедрі режисури за підготовку висококваліфікованих кадрів та пишаємося викладачами та здобувачами цієї кафедри!


Вдячність за участь у заходах!



Департамент культури Харківської міської ради висловив вдячність за участь ансамблю сучасного танцю "ЕСТЕТ" Харківської державної академії культури (художній керівник та головний балетмейстер, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри сучасної та бальної хореографії Євгенія Яніна-Ледовська), завідувачу кафедри режисури, заслуженому діячу мистецтв України, кандидату мистецтвознавства, професору Сергію Гордєєву, здобувачам освіти 3 курсу групи 1-М та майстрам курсу старшому викладачу кафедри режисури, заслуженому діячу мистецтв України, художньому керівнику Харківського молодіжного театру "Мадрігал" Олексію Настаченку, викладачу кафедри режисури Кристині Настаченко, викладачу кафедри режисури Аллі Гіхонк, старшому викладачу кафедри режисури кандидату мистецтвознавства Ользі Лачко, викладачу кафедри режисури Ігорю Сікалову за організацію, проведення та участь у міських заходах та новорічних виставах для дітей "Вартові часу".
Також Департамент культури Харківської міської ради висловив щиру вдячність викладачам та здобувачам освіти Академії, які під керівництвом кандидата мистецтвознавства, доцента кафедри режисури Романа Набокова брали участь у творчому проєкті "Разом до Перемоги", який відбувся на станціях Харківського метрополітену.
В.о. директора Департаменту культури міської ради Тетяна Мараховська відзначила внесок викладачів та здобувачів освіти Академії у розвиток культури, збереження культурних традицій міста в умовах воєнного стану, що є важливим завданням на шляху затвердження нашої культурної ідентичності.


Про міжнародну співпрацю із
провідними європейськими закладами освіти



Харківська державна академія культури продовжує розвивати міжнародну співпрацю із провідними європейськими закладами освіти.
На початку 2024 р. Люцернський університет прикладних наук та мистецтв, Вища школа дизайну, кіно та мистецтва (м. Люцерн, Швейцарія) і Харківська державна академія культури підписали Меморандум про міжнародне співробітництво у сфері освіти.
Підписання Меморандуму відбулося після візиту проректора з навчальної роботи ХДАК, доктора педагогічних наук, професора, заслуженого діяча мистецтв України Інни СТАШЕВСЬКОЇ до м. Люцерн, де пройшов грандіозний Благодійний концерт «Харків-Бенефіс», організований на знак солідарності з цивільним населенням героїчного міста Харкова.
Інна Олегівна відвідала Люцернський університет прикладних наук та мистецтв, зустрілась з депутатом кантональної ради швейцарського міста Люцерн, засновником Українського культурного центру «Простір» Урбаном ФРАЙЄМ, який неодноразово відвідував та підтримував ХДАК.
Підписання Меморандуму засвідчило необхідність продовжувати освітню та мистецьку співпрацю, відкривати нові обрії для поглиблення міжнародної культурної взаємодії.




Вітаємо Людмилу Іванівну Колесник з нагоди ювілею!




Вітаємо Людмилу Іванівну Колесник з нагоди ювілейного дня народження 1 січня 2024 року!
Вельмишановна Людмило Іванівно!
Вітаємо Вас від щирого серця з красивою й урочистою ювілейною датою, з сімдесятиріччям – віком мудрості, пошани і поваги!
Зичимо Вам міцного здоров’я, особистого щастя, злагоди, та чудового настрою, родинного затишку та сімейного добробуту.
Нехай завжди Вас супроводжує вдача, постійно зігріває тепло людської вдячності, а будні і свята наповнюються радістю, світлом та любов’ю рідних та близьких.
Вічної молодості Вашій душі та доброти серцю, здійснення всіх Ваших планів та сподівань!
Нехай Господь береже Вас від бід і негараздів, а добро і щастя будуть з Вами постійно.
З Днем народження!


Про Міжнародний фестиваль-конкурс «CHRISTMAS IN NEW YORK»
(США)



Вітаємо мистецьку школу кафедри майстерності актора "Експериментальна майстерня театральних досліджень (ЕКМАТЕДОС)" за здобуте 1 місце на дистанційному міжнародному фестивалі-конкурсі «CHRISTMAS IN NEW YORK» (США)!
"ЕКМАТЕДОС" виступала з творчим проєктом "Інші" за мотивами драматургічного твору Жана-Поля Сартра "За закритими дверима".
Над творчим проєктом "Інші" працювали студенти ОПП «Акторське мистецтво драматичного театру і кіно» факультету сценічного мистецтва ХДАК, учасники "ЕКМАТЕДОС":
Інес - Софія Листопадова
Естель - Олександра Любченко
Коридорний - Юлія Шевченко
Режисер-постановник, творчий керівник мистецької школи "Експериментальна майстерня театральних досліджень (ЕКМАТЕДОС)" - доцент, заслужений діяч мистецтв України, декан факультету сценічного мистецтва Борис І. О.





Про Міжнародний театральний фестиваль KULTUR ON TOUR
(Bremen, Німеччина)



З 2 по 8 січня 2024 р. експериментальна майстерня театральних досліджень "ЕКМАТЕДОС" (факультет сценічного мистецтва, кафедра майстерності актора) взяла участь у Міжнародному театральному фестивалі KULTUR ON TOUR, Bremen, Німеччина. У фестивалі брали участь колективи з Фінляндії, Польщі, Франції, Німеччини, Естонії, України.
Команда Харкова ЕКМАТЕДОС стала лауреатом та отримала дві відзнаки! Це "Найкраще музичне оформлення" та "Спеціальна відзнака від журі - душа фестивалю".




До уваги журі та глядачів була представлена вистава "Дивертисмент" (сценарій та режисура викладача кафедри майстерності актора Фєвральової С. В.) за мотивами сучасної драматургії, в якій взяли участь студентки 4го курсу гр.1/ТА Анофренкова Дана та Невмержицька Аліна.
Також в роботі над виставою були задіяні студентки 4 курсу групи 1/ТА Стовбер Іоанна (звук), Газєєва Євгенія (світло) та студентка 3 курсу, факультету аудіовізуального мистецтва Кальченко Ярослава (репортер).




Щира подяка всім членам команди за високий професійний рівень! Вітаємо команду та кафедру з творчими здобутками! Так тримати!
Бажаємо натхнення та успіхів в подальших міжнародних змаганнях!


Відмічені керівництвом ХДАК Почесними грамотами!

Завідувач кафедри народної хореографії, заслужений працівник культури України, доцент Каріна Володимирівна Островська та старший викладач кафедри Лариса Павлівна Дегтяр на початку 2024 року були відмічені керівництвом академії Почесними грамотами за багаторічну плідну працю, високий професіоналізм, відданість справі та з нагоди ювілеїв!
Вітаємо!





Запрошуємо вас на вечір памʼяті Валерія Романовського!



Шановні друзі!

Запрошуємо вас на вечір памʼяті Валерія Романовського — воїна, памʼяткознавця, історика «Самурай — сам собі рай», що відбудеться в рамках проєкту Михайла Красикова «Я памʼятаю… Життя в традиції».
Зустріч відбудеться 16 січня о 16.00 онлайн на ZOOM-платформі.

Валерій Романовський (1976–2023) загинув, захищаючи нас із вами й те, що він вважав невідʼємною частиною себе — рідну землю з її містами та селами, памʼятками історії та архітектури, ландшафтами, від яких захоплює подих. 16 січня 2024 року виповнюється рівно рік відтоді, коли душа його пішла в засвіти. Проте протягом цього важкого року друзі та колеги Валерія не забували про нього: памʼяті Романовського були присвячені дві наукові конференції, збірники наукових праць та поезій, в студії «Накипіло» 24.02.23 відбувся вечір памʼяті до сороковин від дня смерті.
Своїми спогадами про визначного історика та памʼяткознавця поділяться ті, кому пощастило близько знати Валерія Романовського, будуть продемонстровані рідкісні фото та відео, відбудеться презентація низки видань.

Покликання на онлайн-зустріч:: https://us05web.zoom.us/j/84714782516?pwd=gjaXadelE7duai0gsK1dhwPqVtUr5o.1

Meeting ID: 847 1478 2516
Passcode: TZP7n4

Контакти:
Михайло Михайлович Красиков, професор кафедри українознавства, культурології та історії науки НТУ «ХПІ», директор етнографічного музею «Слобожанські скарби» ім. Гната Хоткевича НТУ «ХПІ», провідний методист ХООМЦКМ.
Тел.:+38 (067) 91-014-91
Е-mail: mmkrasikov@gmail.com

Олександра Іванівна Крутас, завідувачка соціокультурного центру ХДНБ ім. В. Г. Короленка.
Тел.: +38 (096) 353-61-17
Е-mail: alexandrakrutas@gmail.com


Запрошуємо на лекцію-зустріч з Олександром Секіріним!



Факультет хореографічного мистецтва ХДАК в онлайн-форматі запрошує на лекцію-зустріч з Олександром Секіріним "Місце хореографа у танцювальній індустрії". Лектор - представник роботодавців, засновник All Stars Dc (Харків-Київ); топ -10 молодих підприємців Харкова 2020 року за версією Privat та Master Card; переможець національної премії - ЗНАК ЯКОСТІ УКРАЇНИ 2023; Національний сертифікований суддя чемпіонату світу з танців HHI; автор соціальних проектів: "Ти можеш Все" та "Щасливі Вчителі - Щасливі Діти"; автор (не)тренінгу "BeProffy.BeHappy"
Конференція в Zoom
Тема: Лекція-зустріч з Олександром Секіріним
Час: 19 січня 2024 02:00 PM Київ

Посилання в Zoom: https://us02web.zoom.us/j/4367446164?pwd=UGJla0dEK1JrZk5QcmZDeTRLRms1QT09&omn=85941131942

Meeting ID: 436 744 6164
Passcode: 2023


Святковий марафон «Разом до Перемоги!»



14, 24 грудня 2023 р. та 03 січня 2024 р. за ініціативи Харківського міського голови Ігоря ТЕРЕХОВА на станціях Харківського метрополітену с.м. «Південний вокзал», «Університет» в рамках святкового марафону «Разом до Перемоги!» свою творчість дарували харків’янам творчі колективи Харківської державної академії культури.
«Яскраві та потужні виступи колективів, заряджають позитивом, надихають та покращують настрій глядачам та відвідувачам метро», – зазначили в міськраді.




Художнім керівником виступів ХДАК став кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри режисури Роман НАБОКОВ.




У концертах взяли участь: ансамбль сучасного танцю «ЕСТЕТ», здобувачі кафедри сучасної та бальної хореографії – Сапельникова Анна, Коцюба Альона, Руднєва Ірина, Вовченко Вероніка, Бережко Ілона, Тетерук Вікторія, Ганцева Анастасія, Борозенцева Анастасія під керівництвом Євгенії Янини-Ледовської кандидатки мистецтвознавства, доценткині кафедри сучасної та бальної хореографії; учасники ансамблю бального танцю «Креатив»Орлов Денис, Кравцов Владислав, Гаврилюк Павло, Куценко Аліса, Павлова Анастасія, Девяніна Вероніка Сергіївна; Шкурєєв Кирило Іванович - кандидат мистецтвознавства, в.о. декана факультету хореографічного мистецтва; інструментальне тріо «Цимбандо» у складі Надії Мельник – старшої викладачки кафедри народних інструментів, Олександри Савицької – старшої викладачки кафедри народних інструментів, Костянтина Хітушко – викладача кафедри народних інструментів; Маяцький Дмитро - здобувач кафедри народних інструментів; Романова Анастасія здобувачка кафедри музично-драматичного театру; Селеменева Тетяна – здобувачка кафедри оркестрових струнних інструментів; Михайлюченко Оксана – керівниця гурту «Душа», викладачка кафедри музично-драматичного театру; режисерсько-постановочна група – Полежаєв Євген – ведучий концерту, здобувач кафедри режисури; Бородіна-Маковоз Лариса - сценаристка, помічниця режисера, здобувачка кафедри режисури; Островська Марина – режисерка, старша викладачка кафедри режисури; Набоков Роман – художний керівник проєкту, головний режисер, доцент кафедри режисури; Жигайло Марина – кандидат культурології, проректор з науково-педагогічної та профорієнтаційної роботи.



Члени творчих колективів, викладачі та співробітники ХДАК вклали у свої яскраві виступи особливі емоції та творчий запал, щоб підтримати харків’ян та гостей міста у ці важкі часи, адже мистецтво – це потужна зброя, ліки та сила, що єднає, підтримує та живить серця українців.
Тож, Разом до Перемоги! Разом сильніші! Слава Україні! Героям Слава!








Про подяку Бугайовій Вікторії Олександрівні



Команда Україна - німецька ініціатива “Genau” y місті Гіссен (Німеччина) висловила подяку Бугайовій Вікторії Олександрівні, кандидату мистецтвознавства, доценту кафедри режисури, заслуженому працівнику культури України за високий рівень професійної організації міського свята «Різдвяний концерт в українських традиціях», що відбувся 22 грудня 2023 р. у м. Гіссен.
У “Genau” відзначили, що внесок Вікторії Олександрівни у створення Різдвяного концерту в українських традиціях є неоцінений, і підкреслили, що "раді відзначити цей вираз мистецтва та культурного обміну".
Євгеній Сафронов, директор ініціативи «Genau», також подякував Харківській академії культури за плідну співпрацю та підтримку, у ці важкі часи, та висловив сподівання на подальшу успішну співпрацю та обмін ідеями між установами в майбутньому.