НОВИНИ

КВІТЕНЬ 2024

Прем’єра артпроєкту «Хвиля 19.86»

Факультет сценічного мистецтва, запрошує на онлайн артпроєкт «Хвиля 19.86», присвячений 38 річниці трагедії на Чорнобильській АЕС. Артпроєкт відбудеться 29 квітня 2024 року об 11.40.

Посилання: http://surl.li/tfigm


29 квітня – Міжнародний день танцю!

З 1982 року за рішенням ЮНЕСКО в день народження французького балетмейстера Жана Жоржа Новера, реформатора та теоретика хореографічного мистецтва, який увійшов в історію як «батько сучасного балету», було започатковано це професійне свято!
Вітаємо викладачів, студентів і всіх працівників факультету хореографічного мистецтва з професійним святом – Міжнародним днем танцю!
Культуру людства неможливо уявити без танців. Народні, класичні та сучасні – всі вони унікальні і дають можливість кожному з нас хоч на мить доторкнутися до світової культури і стати повноправним учасником міжнародного свята!



Нова дата прем’єри артпроєкту «Хвиля 19.86»

Шановні викладачі та співробітники ХДАК!

Онлайн артпроєкт «Хвиля 19.86», присвячений 38 річниці трагедії на Чорнобильській АЕС з технічних причин ПЕРЕНОСИТЬСЯ!
Нова дата прем’єри артпроєкту 29 квітня 2024 року об 11.40 за посиланням, яке з’явиться на у всіх офіційних каналах та пабліках ХДАК.
Дякуємо за розуміння.
Слава Україні!


Вітаємо "Експериментальна майстерня театральних досліджень (ЕКМАТЕДОС)"



Вітаємо мистецьку школу кафедри майстерності актора "Експериментальна майстерня театральних досліджень (ЕКМАТЕДОС)" за здобуте 1 місце на міжнародному дистанційному фестивалі-конкурсі Алеї Зірок України «Берлін:Таланти Європи»!
"ЕКМАТЕДОС" виступала з творчим проєктом "Інші" за мотивами драматургічного твору Жана-Поля Сартра "За закритими дверима".
Над творчим проєктом "Інші" працювали студенти ОПП «Акторське мистецтво драматичного театру і кіно» факультету сценічного мистецтва ХДАК, учасники "ЕКМАТЕДОС":
Інес - Софія Листопадова
Естель - Олександра Любченко
Коридорний - Юлія Шевченко
Режисер-постановник, творчий керівник мистецької школи "Експериментальна майстерня театральних досліджень (ЕКМАТЕДОС)" - доцент, заслужений діяч мистецтв України, декан факультету сценічного мистецтва Борис І. О.




Шлях до професії: зустріч з випускником ХДАК,
журналістом українських і зарубіжних медіа Артемом Листопадом

25 квітня 2024 р. кафедра культурології та медіакомунікацій провела зустріч з випускником за спеціальністю 061 Журналістика, журналістом TV3 Televezija (Литва), 1+1 Media, URSA.Media Артемом Листопадом. У 2023 р. за свою професійну діяльність він був нагороджений Орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Артем розповів присутнім на зустрічі про свій шлях до журналістики, зосередив увагу на особливостях співпраці з різними медіа, поділився цікавими історіями. Отже, слідкуємо за успіхами нашого випускника і сподіваємося на подальші зустрічі!




Висловлюємо найщиріші вітання видатним особистостям!

Висловлюємо найщиріші вітання з присвоєнням вченого звання доцента заступнику декана факультету сценічного мистецтва, кандидату мистецтвознавства, лауреату міжнародних театральних фестивалів НАБОКОВУ Роману Геннадіїйовичу та завідувачці кафедри естрадного та народного співу, кандидату мистецтвознавства МАНЬКО Світлані Борисівні! Бажаємо натхнення та успіхів у подальшій творчій, освітній та науковій діяльності!




Запрошуємо на онлайн артпроєкт «Хвиля 19.86»



Факультет сценічного мистецтва, запрошує на онлайн артпроєкт «Хвиля 19.86», присвячений 38 річниці трагедії на Чорнобильській АЕС. Артпроєкт відбудеться 26 квітня 2024 року об 11.45 за посиланням, яке з’явиться на у всіх офіційних каналах та пабліках ХДАК.


Про проведення Відкритого всеукраїнського конкурсу
читців художнього слова «Білі конвалії»

17-19 квiтня 2024 року на базі факультету Сценічного мистецтва ХДАК проведено ювілейний Х Відкритий всеукраїнський конкурс читців художнього слова «Білі конвалії».
Цього року у конкурсі взяли участь 137 учасників з різних куточків України. В номінації «Діти» це - учні ліцеїв театрального спрямування та вихованці провідних дитячих театральних колективів Харкова та області: Дитячого зразкового театру «Джерельце», Мерф’янської музичної школи, Люботинської музичної школи та театрального колективу БК м. Люботин, ліцеїв № 3, № 6, № 133, ШСТСМ, музичної школи № 5. Вперше у конкурсі взяли участь діти зі Львова і Краматорська.
У номінації «Юніори» найактивнішу участь взяли студенти Дніпровського фахового мистецько-художнього коледжу культури.
У номінації «Молодь» володарем «Гран-Прі» у категорії «Художнє слово» стала студентка 3 курсу ХДАК Поліна Копитець. В категорії «Монолог» І місце отримала студентка 3 курсу ХДАК Альона Міщенко.
Щиро вітаємо переможців!




Запрошуємо взяти участь в опитуванні



Державна служба якості освіти України запрошує взяти участь в анонімному опитуванні учасників освітнього процесу.

Пройти опитування можна за покликанням:: https://forms.office.com/e/4tZCYgYz0p


Про подяку Вікторії ГІГОЛОЄВІЙ-ЮРЧЕНКО



Харківська міжобласна філія ДСП "Об'єднання «Радон»" висловила подяку старшій викладачці кафедри хорового диригування та академічного співу, кандидату мистецтвознавства, лауреату міжнародних та національних фестивалів і конкурсів Вікторії ГІГОЛОЄВІЙ-ЮРЧЕНКО за високу виконавську майстерність та професіоналізм.
"Нехай здійсняться всі Ваші заповітні мрії, а творче натхнення і бажання працювати будуть вірними супутниками", - зазначив Головний інженер Харківської міжобласної філії ДСП "Об'єднання «Радон»" Сергій БІЗІКІН.


Запрошуємо до серії лекцій



Серія лекцій. Організатори: Харківська державна академія культури, Інститут сходознавства імені А. Ю. Кримського НАН України, Національний археологічний інститут і музей (НАІМ) та Болгарська академія наук.
Третя лекція: "Палестина та Ізраїль: звідки походять назви?"
24 квітня 2024 о 14.00. Лектор - Віталій Приймаченко, начальник відділу видань та інформації Інституту сходознавства імені А. Ю. Кримського НАН України.
Запрошуємо істориків, музейних працівників, культурологів, студентів та всіх, кого цікавлять унікальні факти історії Сходу.
Участь безкоштовна.

Посилання: https://bit.ly/3yn5qNp

Conference ID: 567 726 5670
Access code: uanw1x


Про Workshop "Історія, музеєзнавство, пам'яткознавство"



22 квітня був проведений Workshop "Історія, музеєзнавство, пам'яткознавство", в якому взяли участь учні шкіл Болгарії та Харківського ліцею
№ 14
.
Захід проведений в рамках міжнародної співпраці спеціальності 027. Музеєзнавство. Пам'яткознавство та National Archeological Institute with Museum of the Bulgarian Academy of Science.
Подібні workshops є одним із напрямків профорієнтаційної роботи кафедри музейно-туристичної діяльності.
Проєкт реалізований в рамках міжнародної науково-теоретичної конференції молодих учених "Культура та інформаційне суспільство ХХІ століття".


Зустріч здобувачів кафедри режисури ХДАК зі стейкхолдерами



22 квітня 2024 року в онлайн-форматі відбувся круглий стіл «Режисура, як бізнес. Чи можливо таке?»
Олександра Блінкова - керівниця та режисерка Theatre “057”, членкиня НСТДУ.
Активну участь у дискусії та обговоренні актуальної теми взяли здобувачі освіти 2-го та 4-го курсу освітньо-професійної програми «Режисура естради та масових свят» та викладачі кафедри режисури Харківської державної академії культури:
завідувач кафедри режисури, професор Сергій ГОРДЄЄВ,
доцент кафедри режисури Вікторія БУГАЙОВА.



Доповідь про поєднання теоретичного матеріалу з прикладами практичної реалізації ідеї дозволила студентам отримати уявлення про те, як досягати успіху у створенні власних творчих бізнес стратегій, які визнаються на високому рівні.
Зустріч виявилась дуже мотиваційним заходом. Розмова спонукатиме учасників до активної творчості та реалізації власних задумів!
Модерувала захід доцент кафедри режисури ХДАК Вікторія Олександрівна БУГАЙОВА.
Щиро дякуємо доповідачеві Олександрі Блінковій, всім учасникам та організаторам конференції за цікаву та надихаючу комунікацію!
Колектив кафедри режисури ХДАК!


Зустріч з випускником Артемом Листопадом




Хочеш бути журналістом та не знаєш з чого почати? Як працювати із закордонними медіа? Яких компетенцій потребує професія журналіста?
На ці та інші питання зможе відповісти Артем Листопад, випускник нашої кафедри, журналіст українських та закордонних медіа.
ДАТА: 25.04.2024
ЧАС: 19:00 (за київським часом)

Посилання на конференцію Zoom Meeting: https://us04web.zoom.us/j/79285285307?pwd=rcFYR2dNfnbEbaxt4elcK96x8zdEj4.1

Meeting ID: 792 8528 5307
Passcode: N704Jf


День відкритих дверей
кафедри музейно-туристичної діяльності ХДАК



Кафедра музейно-туристичної діяльності запрошує на дні відкритих дверей для ОПП "Цифрові музейні індустрії".
28 квітня - о 14.00
12 травня - о 14.00
19 травня - о 14.00
9 червня - о 14.00

Зустрічі відбудуться онлайн в програмі Zoom за посиланням: https://bit.ly/3yn5qNp

Conference ID: 567 726 5670
Access code: uanw1x


Зустріч з представниками «Українського дому у Гамбурзі»



15 квітня 2024 р. в онлайн-форматі відбулась чергова зустріч представників Харківської державної академії культури з менеджером "Українського дому у Гамбурзі" Софією ТОМАХ. Від Академії на зустрічі були присутні проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків Олена БІЛИК, начальник відділу міжнародних зв'язків Аліна БОРИСОВА, проректор з науково-педагогічної та профорієнтаційної роботи Марина ЖИГАЙЛО, заступник декана факультету сценічного мистецтва Роман НАБОКОВ, завідувач кафедри музейно-туристичної діяльності Анатолій ЩЕРБАНЬ, завідувач Центру міжнародної освіти та співробітництва Наталія ШУМЛЯНСЬКА, завідувач кафедри менеджменту культури та соціальних технологій Геннадій АФЕНЧЕНКО та здобувачі освіти. На зустрічі обговорено перспективи втілення спільних соціокультурних та мистецьких проєктів, розповсюдження профорієнтаційних матеріалів у соціальних мережах, якими користуються українці в Гамбурзі, а також підписання угоди про співпрацю між ХДАК та «Українським домом у Гамбурзі».




Засідання вченої ради!




Запрошуємо на день відкритих дверей
кафедри фортепіано ХДАК



Шановні колеги!

26 квітня о 17.00 на кафедрі фортепіано ХДАК відбудеться День відкритих дверей.
Тема заходу - особливості вступної кампанії-2024 та перспективи навчання у ХДАК за освітньо-професійною програмою "Фортепіано".
Посилання на зустріч у zoom: Yaroslava Serdyuk is inviting you to a scheduled Zoom meeting.
Topic: День відкритих дверей
Time: Apr 26, 2024 05:00 PM Kyiv

Вхід за посиланням: https://us06web.zoom.us/j/86995266807
Meeting ID: 869 9526 6807


День відкритих дверей
кафедри народної хореографії ХДАК



ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

Кафедра народної хореографії ХДАК запрошує на день відкритих дверей 21 квітня о 14:00.

Посилання: https://us02web.zoom.us/j/4367446164?pwd=UGJla0dEK1JrZk5QcmZDeTRLRms1QT09

Meeting ID: 436 744 6164
Passcode: 2023


День відкритих дверей
кафедри естрадного та народного співу та музично-драматичного театру ХДАК



ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

День відкритих дверей кафедри естрадного та народного співу та музично-драматичного театру ХДАК.
Коли? 17 та 21 квітня, 5, 12, 19 та 26 травня об 11.00.
На що чекати? На зустрічі поговоримо про особливості та умови вступу, специфіку навчання.

Щоб приєднатися до відеозустрічі, натисніть це посилання: https://meet.google.com/kzt-nryi-knw

Щоб приєднатися з телефона, наберіть номер US +1 650-781-0964 і введіть такий PIN-код: 764 184 332#


День відкритих дверей
кафедри режисури



ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

Кафедра режисури Харківської державної академії культури запрошує на дні відкритих дверей: «Я – абітурієнт 2024. Що мені робити?», які відбудуться:
28.04.2024 початок об 11:00 (зустріч проводить Настаченко К. О.);
12.05.2024 початок об 11:00 (зустріч проводить Островська М. В.);
26.05.2024 початок об 11:00 (зустріч проводить Лачко О. Ю.).

Приєднатись до зустрічей можна за покликанням: https://meet.google.com/ayc-rymx-sud


День відкритих дверей
кафедри майстерності актора

ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

Факультет сценічного мистецтва та кафедра майстерності актора Харківської державної академії культури запрошує вас на День відкритих дверей для освітньої програми "Акторське мистецтво драматичного театру і кіно", який відбудеться 21 та 28 квітня 2024р. о 12.00 в режимі online за допомогою Google Meet.
Відеоконференцію буде проводити декан факультету сценічного мистецтва Ігор Олександрович Борис.

Посилання на відеоконференцію Google Meet: https://meet.google.com/auu-idaj-gcd


Артпроєкт «Вкрадене дитинство» в ХДАК



5 квітня 2024 року в Харківській державній академії культури пройшов онлайн захід – артпроєкт «Вкрадене дитинство» за участі викладачів та студентів факультету сценічного мистецтва, який присвячений десятій річниці російсько-української війни.
Онлайн-захід проводився за матеріалами Українського інституту національної пам’яті.
Координатор проєкту – Роман Набоков, заступник декана факультету сценічного мистецтва, доцент кафедри режисури, кандидат мистецтвознавства.
Керівник проєкту – Андрій Лебедь, викладач кафедри майстерності актора.
Режисери проєкту – здобувачки факультету сценічного мистецтва – Тетяна Солодка та Аліна Яловенко.
Переглянути захід можна за посиланням:



Про турнір з настільного тенісу



У Харкові відбувся турнір з настільного тенісу серед аматорів у клубі настільного тенісу "Мангуст".
Щиро вітаємо старшого викладача кафедри ФКІЗ В'ячеслава Володимировича Гончара!
В'ЯЧЕСЛАВ ГОНЧАР - ЧЕМПІОН! 1 місце!
Бажаємо наступних Перемог!
ТУРНІР З НАСТІЛЬНОГО ТЕНІСУ, присвячений Міжнародному дню спорту на благо миру та розвитку. Участь у заході взяли волонтери, медики, поліцейські, депутати міськради та активна молодь Харкова. Всього за перемогу змагалися 15 колективів. Пишаємось.


Про «Бранч з Академією культури»



13 квітня 2024 р. в онлайн-форматі відбувся День відкритих дверей Харківської державної академії культури – «Бранч з Академією культури». Для абітурієнтів, батьків та гостей заходу була представлена інформація щодо вступної кампанії 2024 р., спеціальностей та освітніх програм, за якими здійснюється набір на навчання у 2024 році, вступних випробувань, основних етапів вступної кампанії, вартості платних освітніх послуг та ін.



Про факультети, спеціальності, освітні програми, особливості вступу, переваги та можливості навчання в Академії, перспективи професійно-кар’єрного зростання, а також про свої власні досягнення розповіли чарівні, талановиті та успішні студентки - Олександра КОШКІНА, Марія ТЕРНОВСЬКА, Олеся РАДІШЕВСЬКА, Вікторія БУТЕНКО та Дар'я ШАВРІНА. Майбутні вступники мали можливість поставити запитання та отримати відповідь безпосередньо в ефірі та чаті від модераторів заходу. Також, у рамках бранчу, відбувся розіграш мерчу від Академії культури.




Захід втілили в життя: ведучий заходу – лауреат міжнародних фестивалів, викладач кафедри режисури Ігор СІКАЛОВ, режисер-постановник – кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри режисури Роман НАБОКОВ, креативний продюсер – проректор з науково-педагогічної та профорієнтаційної роботи, кандидат культурології Марина ЖИГАЙЛО, оператор – завідувач лабораторії технічних засобів Юрій МАРТИНЕНКО, технічний супровід та режисер ефіру – завідувач навчальної лабораторії інформаційного та технічного обслуговування - Володимир ПОБІЖЕНКО.



Що потрібно знати, щоб вступити до Академії культури



Міжнародна науково-теоретична конференція молодих учених
«Культура та інформаційне суспільство ХХІ століття»



Програма Міжнародної науково-теоретичної конференції молодих учених «Культура та інформаційне суспільство ХХІ століття»


Зустріч здобувачів кафедри режисури ХДАК зі стейкхолдерами



11 квітня 2024 року в онлайн-форматі відбувся круглий стіл «Як створювати проекти в Україні, які виграють світові премії».
Доповідач - директорка креативної групи FILLOSOFIA, випускниця кафедри режисури ХДАК Олена ЛОГВІНОВА.
Активну участь у дискусії та обговоренні актуальної теми взяли здобувачі освіти та викладачі кафедри режисури Харківської державної академії культури:
завідувач кафедри режисури, професор Сергій ГОРДЄЄВ,
доцент кафедри режисури Вікторія БУГАЙОВА, доцент кафедри режисури Роман НАБОКОВ, старший викладач кафедри режисури - Марина ОСТРОВСЬКА.
Доповідь про поєднання теоретичного матеріалу з прикладами практичної реалізації ідеї дозволила студентам отримати уявлення про те, як досягати успіху у створенні проектів, які визнаються на міжнародному рівні.
Зустріч виявилась дуже пізнавальним та мотиваційним заходом, який стимулюватиме учасників до активної творчості та реалізації власних задумів!



Модерувала захід доцент кафедри режисури ХДАК Вікторія БУГАЙОВА.
Щиро дякуємо доповідачеві Олені ЛОГВІНОВІЙ, усім учасникам та організаторам конференції за цікаву та надихаючу комунікацію! Бажаємо усім колегам творчого натхнення!
Колектив кафедри режисури ХДАК!


Презентація ювілейного біобібліографічного покажчика до 75-річчя
професора Харківської державної академії культури Сергія Гордєєва



На факультеті театрального мистецтва Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка відбулася презентація біобібліографічного покажчика, приуроченого 75-ти річчю від дня народження, 55-ти річчю творчої та 45-ти річчю педагогічної діяльності заслуженого діяча мистецтв України, кандидата мистецтвознавства, професора Харківської державної академії культури Сергія Гордєєва.
Видання належить до серії «Видатні педагоги Харківської державної академії культури».



Захід відбувся у змішаному форматі: до презентації, яка проходила на базі Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, в онлайн-режимі через платформу Zoom була можливість приєднатись до конференції всім бажаючим: численним випускникам режисерської школи професора Сергія Гордєєва, друзям, колегам та здобувачам Харківської державної академії культури.



З вітальним словом виступили в.о. ректора Харківської державної академії культури Наталія Рябуха та директорка бібліотеки Харківської державної академії культури Тетяна Кирпа.
Вітали свого вчителя і випускники Мистецької режисерської школи професора Сергія Гордєєва, а нині викладачі кафедри режисури Харківської державної академії культури:
- доцент, кандидат мистецтвознавства Роман Набоков;
- доцентка, кандидатка мистецтвознавства Вікторія Бугайова;
- старша викладачка, лауреатка міжнародних театральних фестивалів Марина Островська;
- викладач, лауреат міжнародних фестивалів Ігор Сікалов.



Із привітальним словом виступив ще один випускник Мистецької режисерської школи професора Сергія Гордєєва – заслужений працівник культури України, доцент Одеського театрально-художнього фахового коледжу – Володимир Саган.
Від Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка презентацію провели декан факультету мистецтв, доцент Зіновій Стельмащук, народний артист України, професор Вячеслав Хім’як та викладачі кафедри театрального мистецтва: Юлія Небесна, Катерина Панасюк, Василь Баранюк.



Серед гостей, які вітали ювіляра, були присутні: директорка меморіального Музею-садиби Леся Курбаса Оксана Ковцун, керівник центру доуніверситетської підготовки, доцент Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Марія Бойко, власник книгарні «Знання» Іван Федчишин та викладачі закладів вищої освіти міста Тернополя.
Цікавими сторінками презентації стали і привітання від Генеральної директорки національного центру Леся Курбаса, академіка НАМУ Неллі Корнієнко.




Не менш цікавою стала й демонстрація відеоматеріалів та наукової праці ювіляра про життя і творчість Леся Курбаса та його дружини, видатної акторки Валентини Чистякової (з власного архіву проф. Сергія Гордєєва).
На завершення презентації учасникам заходу була надана можливість побачити на великому екрані світлини, які «віддзеркалювали» сторінки біографії, життя в мистецтві та педагогіці ювіляра – Сергія Івановича Гордєєва, які вдало доповнювали друковані матеріали (текстову частину) біобібліографічного покажчика.

Презентація від бібліотеки ХДАК - С. І. Гордєєв


Участь у Четвертому українському форумі міжнародної освіти

10 квітня 2024 року проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Олена Білик взяла участь у роботі Четвертого українського форуму міжнародної освіти, організованому ДП «Український державний центр міжнародної освіти» МОН України.



У Форумі взяли участь заступник Міністра освіти і науки України Михайло Винницький, Голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак, заступниця голови національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Наталія Стукало, голова BRAND UKRAINE Марія Липяцька, директорка ДП «Інформаційно-іміджевий центр» Вікторія Сергієнко, директорка ДП «Український державний центр міжнародної освіти» МОН України Олена Шаповалова, Заступниця директора Департаменту – начальника відділу з питань тимчасового та постійного проживання іноземців і осіб без громадянства Державної міграційної служби України Ольга Валетенко, старший офіцер відділу паспортної роботи Управління організації прикордонного контролю Департаменту охорони державного кордону Державної прикордонної служби України Юрій Ковальчук, радниця - уповноважена Президента України з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Ольга Будник, менеджерка програми EducationUSA в Україні Наталія Гринько, координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні Світлана Шитікова, представники ЗВО України.



На Форумі обговорювалися актуальні питання щодо організації набору та навчання іноземців і осіб без громадянства в українських ЗВО; забезпечення якості освіти іноземних здобувачів, визнання іноземних кваліфікацій, іміджу України як освітньої дестинації, розвитку партнерства із зарубіжними ЗВО, ролі програми ЄС Еразмус+ як інструменту залучення іноземних студентів в українські університети.




День відкритих дверей кафедри МА ХДАК

ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

Факультет сценічного мистецтва та кафедра майстерності актора Харківської державної академії культури запрошує вас на День відкритих дверей для освітньої програми "Акторське мистецтво драматичного театру і кіно", який відбудеться 14 квітня 2024 р. о 12.00 в режимі online за допомогою Google Meet.
Відеоконференцію буде проводити декан факультету сценічного мистецтва Ігор Олександрович Борис.

Посилання на відеоконференцію Google Meet: https://meet.google.com/auu-idaj-gcd


Участь у ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції
"Актуальні питання фізичного виховання, спорту, здорового способу
та якості життя різних верств населення"

22 березня 2024 р., здобувачі освіти - члени студентського наукового гуртка "Проблеми і перспективи фізичного виховання і спорту" та їх наукові керівники - викладачі кафедри фізичної культури і здоров’я ХДАК взяли участь у ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції "Актуальні питання фізичного виховання, спорту, здорового способу та якості життя різних верств населення", Національний аерокосмічний університет імені М. Є. Жуковського "ХАІ".
Конференція стала ще однією можливістю для обговорення актуальних питань фізичного виховання та спорту. Наші доповідачі активно долучилися до обговорення питань, які сприяють розвитку фізичного виховання та спорту, формують у здобувачів вищої освіти мотивацію до ведення здорового способу життя, розуміння пріоритетних критеріїв якості життя.



Теми актуальних питань, які були висвітленні науковим десантом ХДАК:
"Вплив занять атлетичною гімнастикою на психофізичний стан у здобувачів вищої освіти" - старший викладач кафедри ФКіЗ Дмитро Батулін;
"Вплив рухової активності на стан здоров'я шкіри" - здобувачка 2 курсу факультету Культурології та соціальних комунікацій, "Цифрові комунікації та інформаційні технології" Карина Бровко, науковий керівник: зав. каф. Наталія Цигановська;
"Вплив занять аеробікою на стан фізичного та психічного здоров'я у здобувачів вищої освіти" - старший викладач кафедри ФКіЗ Наталія Веретельникова;
"Вплив занять настільним тенісом на когнітивні функції у здобувачів вищої освіти" - старший викладач кафедри ФКіЗ В'ячеслав Гончар;
"Вплив гри на ударних інструментах на рівень розвитку координаційних здібностей у здобувачів вищої освіти, які займаються музикою" - здобувачка 2 курсу факультету Музичного мистецтва, "Оркестрові інструменти" Елеонора Мех, науковий керівник: зав. каф. Наталія Цигановська;
"Вплив занять акробатикою на рівень розвитку координаційних здібностей, сили та гнучкості у здобувачів вищої освіти" - здобувачка 2 курсу факультету Музичного мистецтва, "Оркестрові струнні інструменти" Милослава Тарабанова, науковий керівник: ст. викладач В'ячеслав Гончар;
"Особливості психологічної підготовки здобувачів, які займаються єдиноборствами під час здобуття вищої освіти" - здобувач 2 курсу факультету Аудіовізуального мистецтва, "Фото-відеографія" Юрій Толстих, науковий керівник: ст. викладач Дмитро Батулін;
"Фізична активність як профілактика стресу" - завідувач кафедри ФКіЗ Наталія Цигановська.
Вітаємо учасників конференції з плідним обміном досвіду. Сподіваємося на подальшу працю у визначенні спільних шляхів реалізації здобутих наукових результатів у практику.




Розпочинаємо унікальний проєкт - серію лекцій по історії Сходу
від провідних науковців України та Болгарії



Розпочинаємо унікальний проєкт - серію лекцій по історії Сходу від провідних науковців України та Болгарії.
Організатори: Харківська державна академія культури, Інститут сходознавства імені А. Ю. Кримського НАН України, Національний археологічний інститут і музей (НАІМ) та Болгарська академія наук.
Кураторка проєкту - Тортіка Марія Валеріївна, докторка історичних наук, професорка.
Модераторка - Бірьова Ольга Юріївна, кандидатка історичних наук, доцентка.
Перша лекція "Хозари і Хозарський каганат в історії Східної Європи".
Коли: 11 квітня 2024 о 14.00.
Лектор - Бубенок Олег Борисович, керівник відділу Євразійського степу Інституту сходознавства імені А. Ю. Кримського НАН України.
Запрошуємо істориків, музейних працівників, культурологів, студентів та всіх, кого цікавлять унікальні факти історії Сходу.
Участь безкоштовна.

Посилання на Zoom: https://bit.ly/3yn5qNp


Про подяку старшому викладачу кафедри НІ
Надії Валентинівні МЕЛЬНИК



Викладачі мистецьких шкіл м. Запоріжжя висловили подяку старшому викладачу кафедри народних інструментів Харківської державної академії культури, члену спілки музичних діячів України, артистці ансамблю "ЦимБанДо" Надії Валентинівні МЕЛЬНИК за проведену методичну конференцію за темою "Фрустрація як чинник мотиваційних змін у навчанні", яка відбулась 04 січня 2024 р. в рамках роботи секції бандури міського методичного об'єднання.
Викладачам-бандуристам було надано сучасні методичні рекомендації та цінні поради стосовно методики викладання та важливості вибору репертуару у класі бандури, з урахуванням психічного стану, характерних переживань і поведінки учнів, що викликані труднощами на шляху до досягнення мети. Завдяки таким творчим зустрічам з провідними фахівцями музичного мистецтва, викладачі мистецьких шкіл мають можливість обговорити актуальні проблемні питання та набути корисного досвіду, поглибити та розширити свої професійні компетенції, уміння та навички.


Запрошуємо на концерт "ДОПОКИ МУЗИКА ЗВУЧИТЬ"



"ДОПОКИ МУЗИКА ЗВУЧИТЬ" До 95-річчя ХДАК. Концерт кафедри хорового диригування та академічного співу ХДАК.
15 квітня 2024. Початок 14:00.
Терцентр Київського району міста Харкова, вул. Багалія 12. Вхід вільний.


Потрапили до переліку найкращих спортсменів Харківщини

Пишаємось студентами факультету хореографічного мистецтва кафедри сучасної та бальної хореографії Орловим Денисом (2 курс) та Павловою Анастасією (1 курс), які під керівництвом заслуженого тренера України старшого викладача Шкуреева Кирила Івановича, потрапили до переліку найкращих спортсменів Харківщини та отримали подяки Харьківського міського голови Ігоря Терехова з нагоди Міжнародного дня спорту на благо миру та розвитку.




Про зустріч за темою
"Інформаційне забезпечення вступної кампанії 2024 року
в соціальних мережах як засіб створення позитивного іміджу ХДАК.
Методичні рекомендації щодо сучасних підходів до рекламної кампанії ЗВО
та організації профорієнтаційних заходів"



09 квітня 2024 р. в онлайн-форматі у рамках плану роботи науково-методичної ради ХДАК відбулась зустріч за темою "Інформаційне забезпечення вступної кампанії 2024 року в соціальних мережах як засіб створення позитивного іміджу ХДАК. Методичні рекомендації щодо сучасних підходів до рекламної кампанії ЗВО та організації профорієнтаційних заходів", яку презентувала проректор з науково-педагогічної та профорієнтаційної роботи Марина ЖИГАЙЛО. На зустрічі були присутні голова науково-методичної ради ХДАК Аліна БОРИСОВА, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків Олена БІЛИК, проректор з наукової роботи Алла СОЛЯНИК, завідувачі кафедр, відповідальні за профорієнтаційну роботу від факультетів та кафедр, викладачі та усі зацікавлені. Під час обговорення акцентовано увагу на питаннях ролі соціальних мереж в профорієнтаційній діяльності, особливості взаємодії з цільовою аудиторією в популярних соцмережах Instagram, Facebook, Tik Tok, You Tube, Telegram, методиці підготовки та формування контенту для сторінок кафедр в соцмережах та взаємодії з успішними випускниками, висвітлення проблем працевлаштування тощо.





Про успішний захит дисертацій

За постійними жорстокими обстрілами міста, відключеннями світла і щоденними педагогічними обов'язками, котрі виконуються попри всі складнощі і ризики буття в Харкові, із запізненням повідомляємо про успішний захист дисертацій на здобуття вченого ступеня доктора філософії за спеціальністю 025 - музичне мистецтво двох аспірантів нашої кафедри - громадян Китайської Народної Республіки:
А ГУДАМУ (тема дисертації "Вокальне мистецтво Внутрішньої Монголії в контексті розвитку китайської музики ХХ - початку ХХІ століть", науковий керівник докторка мистецтвознавства, доцентка, завідувачка кафедри теорії та історії музики ХДАК Ирина Коновалова , офіційні опоненти: докторка мистецтвознавства, професорка, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва, музикознавства та культурології Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка Ольга Зав'ялова, кандидатка мистецтвознавства, доцентка, заідувачка кафедри академічного та естрадного вокалу Київського столичного університету імені Бориса Гринченка Олена Завируха, рецензенти: доктор мистецтвознавства, професор, професор кафедри народних інструментів ХДАК Юрий Лошков, кандидатка мистецтвознавства, професорка, заслужена діячка митецтв України, професорка кафедри теорії та історії музики ХДАК Віра Осадча, голова ради - докторка мистецтвознавства, професорка, професорка кафедри теорії та історії музики ХДАК Ірина Польська);



ДІН БОЮЙ (тема дисертації "Семантичні функції жіночих образів у драматургії китайських опер", науковий керівник доктор мистецтвознавства, доцент, доцент кафедри теорії та історії музики ХДАК Василь Щепакін, офіційні опоненти: докторка мистецтвознавства, професорка, заслужена діячка мистецтв України, професорка кафедри музичного мистецтва ХНПУ імені Г.С. Сковороди Mariya Kalashnyk, кандиатка мистецтвознавства, доцентка, доцентка кафедри культурології Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Ольга Уманець, рецензенти: докторка мистецтвознавства, доцентка, завідувачка кафедри теорії та історії музики ХДАК Ирина Коновалова, докторка мистецтвознавства, доцентка, професорка кафедри хорового диригування та академічного співу Юлия Воскобойникова, голова ради - докторка мистецтвознавства, професорка, професорка кафедри теорії та історії музики Ірина Польська). Вітаємо щиро обох дисертантів, їхніх наукових керівників, усіх причетних до захистів членів одноразових вчених рад! Окрема подяка завідувачці аспірантури ХДАК Юлія Заклінська, проректорці ХДАК з наукової роботи Алла Соляник, проректорці ХДАК з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків Олена Білик та Володимир Побіженко, який постіно забезпечує технічну підтримку всіх захистів та онлайн-подій, що відбуваються в академії!




Роботи Тетяни Ткаченко-Родогуз на сайті Vogue



Одним з престижніших відзначень для будь-якого комерційного фотографа, є публікація його робіт на популярнішому сайті Vogue. Це безумовне визнання майстерності фотографа. Особливо приємно, коли таких успіхів досягають студенти нашої Академії. Роботи Тетяни Ткаченко-Родогуз, студентки факультету аудіовізуального мистецтва, вже неодноразово були опубліковані на сторінках цього поважного ресурсу.

Подивитись можна за покликанням: https://www.vogue.com/photovogue/photographers/251408/gallery#4709041


Запрошуємо на "Бранч з Академією культури"



13 квітня 2024 р. об 12.00 в онлайн-форматі запрошуємо на "Бранч з Академією культури".
Поговоримо про вступну кампанію 2024 р., про факультети від студентів, які там навчаються, про розіграш мерчу. В чаті можна буде поставити запитання та отримати відповідь у прямому ефірі, а також...
Беріть каву, чай, смаколики та доєднуйтесь - буде цікаво! Запрошуємо вступників та усіх бажаючих!!!

Підключитися до зустрічі можна за покликанням: https://cutt.ly/rwNYpUlw

Meeting ID: 723 636 5053
Passcode: 2022


єДокумент про освіту



Міністерством освіти і науки України спільно з Міністерством цифрової трансформації України відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 4 листопада 2022 р. № 1242 реалізується експериментальний проєкт щодо формування та застосування єДокумента про освіту.
Після успішного тестування освітніх документів на Єдиному порталі державних послуг «Дія» (далі – Портал «Дія») з 22.03.2024 запущено у промислове використання застосунок єДокумент про освіту. У застосунку наразі доступні документи про освіту, що містяться в Реєстрі документів про освіту Єдиної державної електронної бази з питань освіти (далі – Реєстр), а саме: свідоцтво про базову середню освіту, атестат/свідоцтво про повну загальну середню освіту, свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації, диплом кваліфікованого робітника, диплом фахового молодшого бакалавра, диплом молодшого спеціаліста, диплом молодшого бакалавра, диплом бакалавра, диплом спеціаліста, диплом магістра, диплом доктора філософії та диплом доктора мистецтва (далі – Документи про освіту).
У Реєстрі містяться відомості та дані про Документи про освіту, виготовлені орієнтовно з 2000 року, крім інформації про випускників військових закладів вищої (фахової передвищої) освіти та військових навчальних підрозділів закладів вищої (фахової передвищої) освіти, а також щодо дипломів про перепідготовку (молодших спеціалістів, спеціалістів), що видавались до 2016 року, та окремих документів про освітньо-науковий ступінь доктора філософії (доктора мистецтва), виданих до 2022 року. Якщо заклад освіти вніс необхідну інформацію до Єдиної державної електронної бази з питань освіти (далі – ЄДЕБО) згідно з Положенням про ЄДЕБО, затвердженим наказом МОН від 08 червня 2018 року № 620, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05 жовтня 2018 року за № 1132/32584 (далі – Положення про ЄДЕБО), дані Документів про освіту автоматично вивантажуються з ЄДЕБО на запит Порталу «Дії», в якому формується єДокумент про освіту.
Документи про наукові ступені доктора наук, кандидата наук та про вчені звання професора, доцента, старшого дослідника не є документами про освіту, тому відсутні в ЄДЕБО та не відображаються на Порталі "Дія". Водночас до технічної підтримки Порталу «Дія», Міністерства освіти і науки України, ДП «Інфоресурс» надходить значна кількість звернень громадян з проханням внести інформацію про Документи про освіту до Реєстру з метою формування єДокументів про освіту.
Відповідно до пункту 8 Положення про ЄДЕБО суб’єкти освітньої діяльності та їх територіально відокремлені структурні підрозділи (відокремлені підрозділи), що надають освітні послуги у сфері загальної середньої, позашкільної освіти, засновники яких не мають органів управління освітою (суб’єкти освітньої діяльності приватної форми власності), а також професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, освіти дорослих, в тому числі післядипломної освіти вносять до ЄДЕБО та підтримують в повному, актуальному та достовірному стані інформацію за переліком, визначеним у пунктах 6-9 розділу III Положення про ЄДЕБО.
Заклади освіти забезпечують оперативний розгляд звернень власників Документів про освіту, у разі їх звернення з проханням внесення/перевірки даних в ЄДЕБО, та сприяють внесенню в межах компетенції відповідної інформації до ЄДЕБО для формування єДокументів про освіту в застосунку Порталу «Дія» зазначеним вище особам.
У виключних випадках, коли заклади освіти не мають відповідних прав доступу до даних в ЄДЕБО для вирішення звернень власників Документів про освіту, ДП «Інфоресурс» за потреби та за зверненням власників Документів про освіту здійснюватиме внесення в ЄДЕБО дані, необхідні для створення карток фізичних осіб, додавання до карток даних Документів про освіту, реєстраційних номерів облікових карток платників податків, реквізитів документів, що посвідчують особу тощо, їх анулювання, інші необхідні зміни.
єДокументи про освіту можуть застосовуватися вступниками під час вступної кампанії для підтвердження отримання документа про відповідний рівень освіти.
Також у додатку відповіді на найпоширеніші запитання громадян з приводу невідображення єДокументів про освіту в застосунку Порталу «Дія».

ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ

Питання: Як додати документ про освіту у Дію?
Відповідь: Диплом/свідоцтво/атестат підтягнеться у Дію автоматично. У застосунку відображено документи, інформація про які є в Реєстрі документів про освіту ЄДЕБО.

Питання: Чому в дипломі відображається неповна/некоректна інформація?
Відповідь: Першою умовою для відображення документів про освіту у застосунку є успішне співставлення реєстраційного номеру облікової картки платників податків (РНОКПП) у Дія з РНОКПП у даних документа про освіту, що міститься в Реєстрі документів про освіту ЄДЕБО. Перевірити чи є інформація про документ у Реєстрі можна тут – https://info.edbo.gov.ua/edu-documents/ . Якщо у вашому документі відображається неправильна інформація, радимо звернутися до закладу освіти, який видав документ для вирішення ситуації.

Питання: Чи будуть відображатися додатки до дипломів в Дії?
Відповідь: Зараз додатки до дипломів не відображаються у застосунку, проте в подальшому це планується. Як тільки ситуація зміниться, ми про це повідомимо у соціальних мережах.

Питання: З якого року будуть відображатися документи про освіту в Дії?
Відповідь: У Дії будуть відображатися освітні документи відомості та дані про які містяться в реєстрі ЄДЕБО, виготовлені з 2000 року. Крім інформації про випускників військових закладів вищої освіти та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, а також щодо дипломів про перепідготовку (молодших спеціалістів, спеціалістів), виданих до 2016 року, та дипломів докторів філософії (докторів мистецтва), виданих до 2022 року.

Питання: Чи буде відображатися освітній документ, якщо він фізично не був отриманий? Тобто залишається в закладі з певних причин.
Відповідь: Дія відображає виключно інформацію, що міститься у Реєстрі документів про освіту ЄДЕБО. Внесення інформації до Реєстру здійснює заклад освіти, що видає документ. Тож, якщо інформацію внесено до Реєстру, документи про освіту будуть відображатися у застосунку.

Питання: Чи буде можливість завантажити документи про освіту в PDF форматі в застосунку Дія?
Відповідь: Завантажити інформацію з документів про освіту в форматі PDF можна так https://bit.ly/3VvHcfC Водночас освітні документи завантажені у PDF форматі надають лише інформаційний зміст та не мають юридичної сили.

Питання: Відображення яких освітніх документів передбачено у Дії?
Відповідь: Дія відображає інформацію, яка міститься у реєстрі документів про освіту ЄДЕБО. Якщо інформацію внесено до реєстру, то в застосунку відображатимуться:
Дипломи:
- з 2000 року: кваліфікованого робітника, фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра, молодших спеціаліста, бакалавра, спеціаліста, магістра;
- з 2022 року: доктора філософії/доктора мистецтва.
Атестат про повну загальну середню освіту (з 2000 до 2019 року). Свідоцтва:
- з 2000 року: про базову середню освіту;
- з 2019 року: про повну загальну середню освіту;
- з 2013 року: про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації.

Питання: Чи є освітні документи в Дії офіційним документом?
Відповідь: Так, цілком! Їхня юридична сила визначена постановою КМУ від 04.11.2022 року №1242 «Про реалізацію експериментального проєкту щодо формування та застосування єДокумента про освіту» — https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1242-2022-%D0%BF#Text

Питання: Чому не відображається документ про вищу освіту із військового закладу?
Відповідь: Такий документ про освіту не буде відображатися в Дії. Оскільки, інформація про випускників військових закладів вищої освіти та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти зберігається у цих закладах освіти або відповідних структурних підрозділах державних органів, яким підпорядковуються військові заклади вищої освіти або військові навчальні підрозділи.

Питання: Чи буде в Дії диплом доктора наук?
Відповідь: Інформація щодо дипломів докторів наук не міститься у Реєстрі документів про освіту ЄДЕБО та, відповідно, не буде відображатися у застосунку.

Питання: Чи буде відображатися диплом про перепідготовку?
Відповідь: Інформація щодо дипломів про перепідготовку (молодших спеціалістів, спеціалістів) не міститься у Реєстрі документів про освіту ЄДЕБО та, відповідно, не буде відображатися у застосунку.

Питання: Чи буде відображатись диплом, отриманий за кордоном?
Відповідь: Документ про освіту, отриманий за кордоном, не відобразиться в Дії. Крім того, якщо ви здобули освіту за межами України та не вступали з цим документом на навчання до українських закладів освіти, то відомості про ваш документ не вносились до ЄДЕБО. Водночас, ви можете отримати свідоцтво про визнання іноземного документа про освіту та за потреби перевірити його в Реєстрі документів про освіту ЄДЕБО, вибравши тип «Свідоцтва про визнання іноземних документів про освіту» — hhttps://info.edbo.gov.ua/edu-documents/.
Детальніше про отримання свідоцтва та процедуру визнання тут — https://mon.gov.ua/ua/ministerstvo/poslugi/viznannya-inozemnih-dokumentiv
Зараз свідоцтво не підтягнеться в застосунок, однак наша команда працює над розширенням переліку освітніх документів в Дії.

Питання: Відображається чужий документ в Дії
Відповідь: Ситуація, коли у застосунку відображається чужий документ про освіту, виникає, якщо за даними, отриманими в ЄДЕБО від Державної Податкової Служби, однаковий РНОКПП був помилково вказано в документах про освіту двох осіб з однаковими ПІБ та датою народження. Тому, для видалення в ЄДЕБО документів про освіту іншої особи потрібно:
1. Надіслати лист на diia@inforesurs.gov.ua з темою – «Чужі документи про освіту в ЄДЕБО».
2. До листа додати у форматі jpg або pdf (не архівом) скан-копії ваших документів: паспорта (1-4 сторінки паспорта-книжечки зразка 1994 року або обидві сторони ІD-паспорта), РНОКПП, свідоцтва про шлюб/зміну ПІБ (якщо документи були видані на інше ПІБ), документів про освіту (сторону з текстом, додаток не потрібно).
3. На скан-копії документів потрібно накласти КЕП (файловий/апаратний ключ або Дія.Підпис).
4. Надіслати лист та очікувати на зворотний зв'язок.

Питання: Чи буде відображатись документ про освіту, якщо заклад знаходиться на ТОТ?
Відповідь: Дія відображає виключно інформацію, що міститься у Реєстрі документів про освіту ЄДЕБО. Тож, якщо інформацію внесено до Реєстру та документ виданий після 2000 року, то він буде відображатися у застосунку. Зазначаємо, що заклади освіти, що не були переміщені та знаходяться на тимчасово окупованій території, не мають доступу до ЄДЕБО та, відповідно, можливості здійснювати замовлення документів про освіту державного зразка.

Питання: Не відображається документ про освіту, виданий закладом, який знаходився на ТОТ
Відповідь: Дія відображає виключно інформацію, що міститься у Реєстрі документів про освіту. Тож, якщо документ виданий після 2000 року та інформацію внесено до ЄДЕБО — він буде відображатися у застосунку. Якщо ж документ про освіту був виданий закладом, де зараз ведуться бойові дії або ТОТ та не підвантажився у застосунок, радимо звернутись до переміщеного закладу або його правонаступника для перевірки даних. Якщо заклад освіти не проводить освітню діяльність на підконтрольній території України, радимо звернутись до Міносвіти — ez@mon.gov.ua, який визначить заклад освіти, що зможе перевірити або внести інформацію в Єдину державну електронну базу з питань освіти (ЄДЕБО).
Актуальну інформацію щодо переліку закладів освіти та їх правонаступників можна переглянути у Реєстрі суб'єктів освітньої діяльності ЄДЕБО — https://registry.edbo.gov.ua/
Звертаємо увагу, що для переміщених закладів освіти відображається юридична адреса, яка може бути на ТОТ, однак контакти для зв'язку, як правило, є актуальними.

Питання: Втратив/пошкодив документ про освіту, чи можу отримати дублікат?
Відповідь: Щоб замовити дублікат документа про освіту необхідно звернутись до закладу освіти, що видав документ, або до його правонаступника. За відсутності правонаступника ви можете звернутися до Міністерства освіти і науки України, щоб дізнатися заклад освіти, що видасть дублікат документа. Ознайомитись з причинами, за яких замовляється дублікат, та як його отримати можна у відповідному порядку замовлення, виготовлення, видачі, обліку документів про освіту:
* про вищу освіту та додатків до дипломів європейського зразка — https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0494-15#n4
* про фахову передвищу освіту — https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1487-21#Text
* про професійну (професійно-технічну) освіту державного зразка — https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0426-15#Text
* про базову середню освіту та повну загальну середню освіту — https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0201-04#Text.

Питання: Чи буде відображатись диплом кандидата наук в Дії?
Відповідь: В Дії можуть відображатися дипломи доктора філософії отримані після 01.01.2022. Водночас якщо ваш диплом є поліграфічними через те, що його було замовлено попередньо діючим порядком, то у такому випадку, документ не буде підтягуватися в застосунок та інформація про нього не буде відображатися через сервіс — https://info.edbo.gov.ua/edu-documents/. Якщо ж ви отримали науковий ступінь кандидата наук раніше, то підтягнути такий документ в застосунок не вдасться.

Питання: Чи підтягнеться документ про освіту в іноземця?
Відповідь: Якщо іноземець закінчив заклад освіти на території України та документ міститься у Реєстрі документів про освіту ЄДЕБО, тоді він підтягнеться в Дію у разі, якщо на момент видачі документа РНОКПП був внесений в ЄДЕБО до даних документа.

Питання: Чи буде в Дії можливість перекласти освітній документ?
Відповідь: Якщо на момент видачі документа він мав двомовну форму, тоді у Реєстрі документів про освіту ЄДЕБО є інформація українською та англійською (можна перевірити — https://info.edbo.gov.ua/edu-documents/). Відповідно, в Дії це також буде відображено. Водночас, якщо ви бажаєте скористатись освітнім документом за межами України, радимо уточнити деталі щодо його апостилювання. Деталі щодо порядку проставлення апостиля можна знайти тут — https://mon.gov.ua/ua/tag/apostil

Питання: Що робити якщо на документі зазначено «Відсутні необхідні дані»?
Відповідь: Це означає, що інформація з вашого документа можливо відсутня у Реєстрі документів про освіту ЄДЕБО. Тож, щоб з'ясувати ситуацію, потрібно перевірити чи є інформація про документ у Реєстрі, це можна зробити тут — https://info.edbo.gov.ua/edu-documents/. Якщо документ є у Реєстрі, зверніться до закладу освіти, що видав документ, для внесення документа до картки особи в ЄДЕБО.

Питання: Не бачу/не можу знайти документи про освіту? (Документи в стеку).
Відповідь: Однотипні документи відображаються в стеку. Тому, радимо перевірити ваші документи про освіту саме там. Що таке стек? Якщо ви маєте кілька документів подібного типу, у вас на одному з них, відображатиметься іконка з цифрою — стек. Щоб переглянути решту документів, просто натисніть на стек https://bit.ly/495dbpY

НЕ ПІДТЯГНУВСЯ ДОКУМЕНТ

Питання: Як перевірити чи внесені дані до ЄДЕБО?
Відповідь: Для того, щоб перевірити чи внесена дані про документ в ЄДЕБО, радимо отримати виписку з інформацією про документи про освіту та навчання особи. Для цього потрібно:
1. Перевірити чи є інформація про документ у Реєстрі документів про освіту ЄДЕБО можна тут — https://info.edbo.gov.ua/edu-documents/
2. Перевірити чи внесено дані про документ в ЄДЕБО, радимо отримати Виписку з інформацією про документи про освіту та навчання особи:
– Перейти на портал — https://info.edbo.gov.ua/ та вибрати розділ Інформація про фізичну особу, що міститься в ЄДЕБО.
– Подати електронний запит з накладеним КЕП.
– Отримати виписку з інформацією, що міститься в ЄДЕБО, щодо фізичної особи.
Виписка буде з інформацією, якщо вам раніше вже було створено в ЄДЕБО картку фізичної особи та до неї внесено РНОКПП.
Також якщо у Виписці не відображено документ про освіту, але він є у Реєстрі, для його внесення зверніться до закладу освіти, який видав документ, з паспортом, РНОКПП та документом про освіту.
Примітки: Разом з тим, звертаємо увагу на наступне:
– Дія відображає інформацію, що міститься у Реєстрі документів про освіту, але при цьому документ, відображений в Дії, може бути відсутнім у картці фізичної особи в ЄДЕБО (наприклад: документ про загальну середню освіту, що не використовувався при вступі на навчання, диплом про вищу освіту, що був виданий після 2000 року, але до впровадження ЄДЕБО)
– та навпаки - у Виписці можуть бути вказані документи про освіту, внесені до картки фізичної особи в ЄДЕБО (необхідні, наприклад, у процесі ліцензування), але не передбачені у Реєстрі документів про освіту (наприклад: документ диплом доктора (кандидата) наук, диплом про вищу освіту, що був виданий до 2000 року)

Питання: Змінив/ла прізвище, чи підтягнеться документ про освіту в Дію?
Відповідь: Якщо у вас не підтягнулись документи про освіту, однією з причин може бути зміна прізвища (імені, по батькові), адже такі документи були видані на попередні дані. Водночас зміна документа у зв'язку з одруженням та зміною ПІБ не передбачена. Ми працюємо над реалізацією такої можливості у подальшому. Як тільки ситуація зміниться, ми про це повідомимо у соціальних мережах.

Питання: Документ не підтягнувся у Дію, що робити?
Відповідь: У Дії будуть відображатися освітні документи відомості та дані про які містяться в реєстрі ЄДЕБО, виготовлені з 2000 року. Крім інформації про випускників військових закладів вищої освіти та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти та дипломів докторів філософії (докторів мистецтва), виданих до 2022 року. Перевірити чи є інформація про документ у Реєстрі можна через сервіс — https://info.edbo.gov.ua/edu-documents/. Зверніть увагу, щоб документи про освіту відображалися у застосунку ваш реєстраційний номер облікової картки платників податків (РНОКПП) у Дії повинен збігатися з РНОКПП у даних документа про освіту, що міститься в Реєстрі документів про освіту ЄДЕБО. Якщо документ не підтягнувся — це означає, що ваш РНОКПП відсутній в ЄДЕБО картки фізичної особи. Зверніться, будь ласка, до закладу освіти, який видав документ. Для звернення будуть потрібні: паспорт, РНОКПП та документ про освіту.

ДАНІ ДЛЯ ФІКСАЦІЇ

Питання: Уточнення стану звернення користувачем
Відповідь: Ми розуміємо, як важливо швидко отримати інформацію щодо стану вирішення питання. Однак, зазначимо, що терміни обробки можуть бути тривалішими ніж це хотілося б. Робимо все можливе, щоб якнайшвидше надати вам відповідь. Перевіряйте стан обробки вашого звернення в розділі. Мої звернення головного меню чатботу:
1. Поверніться до головного меню, натискаючи кнопку ↩️Назад
2. Перейдіть у розділ Мої звернення
3. Натиснути на кнопку Стан обробки та обрати необхідне звернення, яке вас цікавить — https://t1p.de/bum0d

Питання: Дані для фіксації (не відображаєтсья)
Відповідь: Надішліть, будь ласка:
– РНОКПП;
– ПІБ;
– номер пристрою – https://drive.google.com/file/d/1G5Nq59PSHHZqGq2oYDjzWOTN5aa5No6V/view?usp=drive_link
– версію застосунку Дія;
– скриншот повної інформації із документа у застосунку;
– скриншот виписки з ЄДЕБО;
– рік видачі документу;
– тип документу, який не відображається;
– чи змінювали ПІБ (так/ні);
– чи замовляли дублікат, починаючи з 2000 року (якщо так, то у якому році?).
Будь ласка, надішліть в одному повідомленні всі перераховані дані у текстовому форматі. Ми відправимо дані на перевірку, щоб розібратися в цій ситуації. Для аналізу потрібен деякий час, проте ми будемо тримати вас у курсі. Як тільки матимемо інформацію, одразу повідомимо про це.


Про творчий захід "Вечір сучасної хореографії"



31 березня 2024 року у Харкові відбувся цікавий творчий захід "Вечір сучасної хореографії", організований викладачем кафедри сучасної та бальної хореографії ХДАК Юлієї Грішиною та студією сучасного танцю Holy dance school. Здобувачі вищої освіти 1 та 3 курсів ОП Сучасна хореографія ХДАК стали учасниками цього проєкту та виконали мультидисциплінарний інтерактивний перфоманс "Правда чи дія".





Колектив ХДАК взяв участь у Флешмобі "White card"



Колектив Харківської державної академії культури взяв участь у Флешмобі "White card" до Міжнародного дня спорту на благо розвитку та миру і Всесвітнього дня здоров'я в рамках Національного проєкту "Цікава фізкультура-2.0 Перезавантаження". За активну участь у флешмобі Українська федерація "Спорт заради розвитку" нагородила Харківську державну академію культури почесною грамотою.









Запрошуємо на зустріч за темою
"Вступна кампанія 2024 р. в соціальних мережах як засіб створення позитивного іміджу ХДАК"



09 квітня 2024 р. об 11.40 в онлайн-форматі запрошуємо на зустріч за темою "Вступна кампанія 2024 р. в соціальних мережах як засіб створення позитивного іміджу ХДАК".

Підключитися до зустрічі можна за покликанням: https://cutt.ly/rwNYpUlw

Meeting ID: 723 636 5053
Passcode: 2022

Запрошуємо відповідальних осіб за профорієнтаційну роботу від випускових кафедр Академії та усіх бажаючих!


Майстер-клас від викладачки ХДАК Віри Савченко

3 квітня 2024 р. у Новобаварському районі м. Харкова відбувся майстер-клас для молоді з виготовлення ляльок-мотанок «Оберіг для воїна». Його провела викладачка кафедри культурології та медіакомунікацій Харківської державної академії культури Віра Савченко.
Обереги, які виготовили учасники, до Великодня передадуть військовим.





Запрошуємо на день відкритих дверей
кафедри оркестрових інструментів ХДАК



ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

20 квітня о 13:00 відбудеться ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ кафедри оркестрових інструментів ХДАК.
Зустріч відбудеться на платформі Google Meet.

Вхід за посиланням або QR кодом: https://meet.google.com/ndi-ghbg-pzx


Про святковий захід з нагоди святкування Міжнародного дня театру



27 березня 2024 року у ХНТОБ відбувся святковий захід з нагоди святкування Міжнародного дня театру.
Декан факультету сценічного мистецтва, заслужений діяч мистецтв України, доцент Ігор БОРИС був нагороджений Почесною Грамотою Харківської обласної державної (військової) адміністрації за вагомий внесок у розвиток культури і театрального мистецтва, значні творчі здобутки, високу професійну майстерність та з нагоди Міжнародного дня театру.
Подяку голови Харківської обласної державної (військової) адміністрації отримав заступник декана факультету сценічного мистецтва, доцент кафедри режисури, кандидат мистецтвознавства Роман НАБОКОВ.



Почесною Грамотою виконкому Харківської міської ради за високий професіоналізм, сумлінну й плідну працю під час воєнного стану, високий внесок у розвиток театрального мистецтва в місті Харкові та з нагоди Міжнародного дня театру нагороджені завідувачка кафедри музично-драматичного театру, заслужена артистка України Людмила КУДРИЧ, заступник декана факультету сценічного мистецтва, доцент кафедри режисури, кандидат мистецтвознавства Роман НАБОКОВ, викладачка кафедри музично-драматичного театру Оксана МИХАЙЛЮЧЕНКО.
Подяками виконкому Харківської міської ради нагороджені старша викладачка кафедри режисури Марина ОСТРОВСЬКА, викладач кафедри майстерності актора Андрій ЛЕБЕДЬ, викладачка кафедри майстерності актора Світлана ФЄВРАЛЬОВА.
Вітаємо наших талановитих викладачів з нагородами! Зичимо їм подальшої плідної праці у справі розвитку та збереження вітчизняного театрального мистецтва!


Зустріч представників "Українського дому у Гамбурзі"

01 квітня 2024 р. в онлайн-форматі відбулась зустріч представників Харківської державної академії культури з менеджером "Українського дому у Гамбурзі" Софією ТОМАХ. Від Академії на зустрічі були присутні проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків Олена БІЛИК, начальник відділу міжнародних зв'язків Аліна БОРИСОВА, проректор з науково-педагогічної та профорієнтаційної роботи Марина ЖИГАЙЛО, заступник декана факультету сценічного мистецтва Роман НАБОКОВ, завідувач кафедри музейно-туристичної діяльності Анатолій ЩЕРБАНЬ, завідувач Центру міжнародної освіти та співробітництва Наталія ШУМЛЯНСЬКА, завідувач кафедри менеджменту культури та соціальних технологій Геннадій АФЕНЧЕНКО, доцент кафедри режисури Вікторія БУГАЙОВА та студенти.



"Український дім у Гамбурзі" - це громадський простір, який об'єднує ініціативи українців у Гамбурзі заради прискорення їх інтеграції в німецьке суспільство, розвитку спроможностей та сприяє плідній співпраці у побудові сталих відносин з німецькою громадою. Пані Софія розповіла про реалізацію проєктів та ініціатив "Українського дому у Гамбурзі", особливості інтеграції українців в німецьке суспільство, збереження українських традицій та багато іншого. У підсумках зустрічі сторони порушили питання організації спільних заходів, підписання двосторонньої угоди про співпрацю та висловили бажання щодо подальшої плідної співпраці.


Запрошуємо вас на День відкритих дверей!

ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

Факультет сценічного мистецтва та кафедра майстерності актора Харківської державної академії культури запрошує вас на День відкритих дверей для освітньої програми "Акторське мистецтво драматичного театру і кіно", який відбудеться 07 квітня 2024 р. о 13.00 в режимі online за допомогою Google Meet.
Відеоконференцію буде проводити декан факультету сценічного мистецтва Ігор Олександрович Борис.

Посилання на відеоконференцію Google Meet: https://meet.google.com/auu-idaj-gcd


Патріотично-благодійний захід
VІІІ Міжнародний Двотуровий багатожанровий фестиваль-конкурс мистецтв
«Kharkiv Fest – 2024» (online)

З 24 по 31 березня 2024 р. на базі Харківської державної академії культури проходив VІІІ Міжнародний Двотуровий багатожанровий фестиваль-конкурс мистецтв «Kharkiv Fest – 2024» (online) під керівництвом Заслуженої артистки України, завідувачки кафедри музично-драматичного театру Харківської державної академії культури, доцентки Людмили Кудрич.



Мета та завдання фестивалю-конкурсу: допомога у зборі коштів для потреб Збройних сил України східного напрямку; сприяння становленню та розвитку національної культури і духовності дітей та молоді; єднання західних та східних регіонів України; підтримка талановитих соціальних дітей; формування творчого потенціалу підростаючого покоління, популяризація вокального, хореографічного, театрального та інструментального мистецтва; сприяння розвитку сучасних напрямів та жанрів; співробітництво творчих колективів з ведучими спеціалістами, відомими викладачами і діячами мистецтва; підвищення професійної майстерності та кваліфікації виконавців і керівників творчих колективів.



Номінації: вокал, інструментальне мистецтво, хореографія, оригінальний жанр, образотворче та декоративно-прикладне мистецтво.




Журі від Харківської державної академії культури:
Світлана Манько – кандидатка мистецтвознавства, доцентка, завідувачка кафедри естрадного та народного співу Харківської державної академії культури;
Людмила Кудрич – Заслужена артистка України, доцентка, завідувачка кафедри музично-драматичного театру Харківської державної академії культури.



Зібрані кошти під час проведення цього фестивалю-конкурсу були перераховані на ремонт авто на передовій.
З виступами конкурсантів можна ознайомитися за посиланням: https://www.youtube.com/@KharkivFest2024


Стартує декада до Міжнародного дня спорту!



Шановні друзі, стартує декада до Міжнародного дня спорту на благо розвитку та Миру, який ми попри все разом зустрінемо 6 квітня!
Вже 11 років від дня прийняття резолюції ООН, проводиться в світі #WhiteCard. В цьому році тема Міжнародного дня спорту: "Спорт для просування мирних та інклюзивних спільнот".
Обєднаємося і приєднаємося до акції з підняттям "Білої картки" з нагоди Міжнародного дня спорту на благо розвитку та миру і особистим підняттям білої картки (#WhiteCard) не тільки 6 квітня та терміну проведення акції 1-10 квітня і надалі протягом всього свого життя.
Нехай біла картка #WhiteCard стане гаслом! Разом до Перемоги!
Так миру! Yes to peace!
Ні війні! No war!
Приєднуйся!
#WhiteCard #ХДАК #ФКіЗ


Про зустріч з Наталією ДЕМЧЕНКО



27 березня 2024 р. у Харківській державній академії культури відбулась зустріч з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Наталією ДЕМЧЕНКО щодо моніторингу стану дотримання прав і свобод людини і громадянина на території Харківської області, діяльності ОЦ «Крим-Україна», «Донбас-Україна», прав і свобод вступників, які звертаються до Академії з метою здобуття вищої освіти, із територій, на яких неможливе забезпечення виконання стандартів освіти України.
Під час моніторингової зустрічі з проректором з науково-педагогічної та профорієнтаційної роботи ХДАК Мариною ЖИГАЙЛО, відповідальною за діяльність ОЦ «Крим-Україна», «Донбас-Україна» Мариною АЛЕКСАНДРОВОЮ, завідувачем Центру безперервної освіти та зв’язків з громадськістю Бажаною БУЛАВІНОЮ обговорені питання діяльності Освітніх центрів у 2023 р., особливості підготовки до вступної кампанії у 2024 р. та проблеми, з якими стикається Академія під час роботи зі вступниками з тимчасово окупованих територій.
Пані Наталія ДЕМЧЕНКО порушила питання можливості створення єдиного освітнього центру для осіб, місце проживання яких зареєстровано (задекларовано) на тимчасово окупованій території. Адміністрація Академії повністю підтримує таку ініціативу!
Співпраця між закладами освіти та регіональними представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, визначення та вирішення проблем, з якими стикаються абітурієнти з окупованих територій та заклади вищої освіти під час вступної кампанії є важливим засобом забезпечення рівних можливостей доступу усіх громадян до освіти.