НОВИНИ

ТРАВЕНЬ 2024

Про «Відкритий чемпіонат м. Дніпра зі спортивних танців»

28 травня 2024 р. у м. Дніпрі в Культурно-діловому центрі «Менора» відбувся «Відкритий чемпіонат м. Дніпра зі спортивних танців», на якому впевнену перемогу здобули представники факультету хореографічного мистецтва, кафедри сучасної та бальної хореографії ОРЛОВ Денис (2 курс) та ПАВЛОВА Анастасія (1 курс) під керівництвом заслуженого тренера України, доцента кафедри сучасної та бальної хореографії ШКУРЄЄВА Кирила.




Вітаємо ОСТРОВСЬКУ Марину Василівну з ювілеєм!



Колектив Харківської державної академії культури щиро вітає старшу викладачку кафедри режисури, лауреатку міжнародних театральних фестивалів ОСТРОВСЬКУ Марину Василівну з ювілеєм! Нехай Ваш життєвий шлях буде сповнений новими творчими злетами та досягненнями, а шана оточуючих буде подякою за професіоналізм, плідну працю, чуйність, щирість, самовідданість, уміння підтримувати та надихати здобувачів та колег. Зичимо міцного здоров’я, миру, творчої наснаги, добробуту, незгасаючого оптимізму, родинного тепла, щастя та здійснення мрій!


Запрошуємо на вебінар
«Гендерна еволюція чи революція? Як змінюються ролі в сучасних українських сім'ях?"



Шановні студенти та викладачі ХДАК!

Чекаємо Вас на ВЕБІНАРІ «Гендерна еволюція чи революція? Як змінюються ролі в сучасних українських сім'ях?"», який відбудеться СЬОГОДНІ об 11.00.
Будуть обговорюватися питання:
1. «Гендерна рівність: правові аспекти». Доповідач – Каріна Попова-Коряк, кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри мистецтвознавства, помічник проректора з виховної роботи;
2. «Українська Сім'я 2.0: технологічні зміни та гендерні ролі». Доповідач – Нанулі Потьомкіна, доктор філософії у галузі соціальної роботи (Ph.D), викладач кафедри психології, педагогіки та філології, заступник декана факультету культурології та соціальних комунікацій.

Посилання для входу: https://us02web.zoom.us/j/88556509945?pwd=dndwOVYxd29sQXN3Wlh3WUtLYU5Ydz09

Meeting ID: 885 5650 9945
Passcode: 2022


Молодіжний конгрес
«Українська ідентичність та її промоція у світі»



25 травня 2024 р. в Україні проходив Молодіжний конгрес «Українська ідентичність та її промоція у світі». Це був найочікуваніший захід травня для молоді! До заходу в онлайн-режимі доєдналися і члени Студентської ради Харківської держаної академії культури.
Подія була присвячена визначенню української ідентичності та напрацюванню теоретичної складової нашої ідентичності у глобальному контексті. Представники молодіжних організацій, ЗВО, державного сектору, бізнесу, громадські діячі та експерти зібралися на цьому заході, щоб разом із молоддю закріпити основні положення української ідентичності на панельних дискусіях:
• «Визначення української ідентичності»;
• «Цифровізація у формуванні міжнародного образу України»;
• «Українська ідентичність: як залучити молодь до її промоції як в Україні, так і за кордоном. Практичні кроки».



Молодіжний конгрес «Українська ідентичність та її промоція у світі» було організовано Молодіжною радою при Міністерстві закордонних справ України за сприяння Міністерства закордонних справ України, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства освіти і науки України, Благодійного фонду «МХП-Громаді», ГО «Інститут культури України», ГО «Українська асоціація студентів», ГО «Асоціація Молодіжних Рад України» та проєкту UNDP в Україні «Трансформаційне відновлення задля безпеки людей в Україні» та фінансування Уряду Японії.



Мета заходу: долучити молодих жінок та чоловіків до формування візії та визначення українських ідентичних кодів, які транслюватимуться за кордоном шляхом проведення відкритих дискусій між представниками різних кластерів суспільства (громадський сектор, бізнес, державні установи).



Переглянути конгрес можна за посиланням: https://www.facebook.com/youthcouncil.mfa.ua/videos/415861224605589


Вітаємо професора кафедри народних інструментів
ЛОШКОВА Юрія Івановича з ювілеєм!



Колектив Харківської державної академії культури щиро вітає професора, доктора мистецтвознавства, професора кафедри народних інструментів ЛОШКОВА Юрія Івановича з ювілеєм! Професіоналізм, талант, відданість справі розбудови мистецької освіти, наполегливість у досягненні поставлених цілей, дали змогу досягти значних успіхів у Вашій діяльності, здобути шану та повагу серед колег та здобувачів освіти. Зичимо Вам міцного здоров'я, сили, витримки, добробуту, радості, щастя, творчого натхнення, невичерпного оптимізму, миру, щедрої долі та здійснення усіх мрій та сподівань!



Подяка кафедрі хорового диригування та академічного співу ХДАК



Територіальний центр надання соціальних послуг Київського району міста Харкова висловив щиру подяку кафедрі хорового диригування та академічного співу Харківської державної академії культури за високий професійний рівень виконання концерту до 95-річчя Харківської державної академії культури «Допоки музика звучить» для отримувачів соціальних послуг територіального центру.


Концерт «Допоки музика звучить» до 95-річчя ХДАК



15 квітня 2024 р. у Територіальному Центрі Київського району м. Харкова відбувся урочистий концерт кафедри хорового диригування та академічного співу Харківської держаної академії культури присвячений 95-річчу Харківської державної академії культури.



Своє мистецтво вдячним слухачам подарували викладачі кафедри: Вікторія Гіголаєва-Юрченко, Лариса Давидович, Марія Стецюн, Ігор Сахно, Лія Третьякова та студенти Ірина Лошкова (клас викладача Лариси Давидович), Ілля Фігалюк та Ксенія Коваль (клас старшого викладача Вікторії Гіголаєвой-Юрченко), партія фортепіано – концертмейстери кафедри Галина Зуб та Анастасія Адам'ян.
В концерті прозвучали арії з опер світової та української класики, українські народні пісні та романси. Ведучою концертної програми була викладач кафедри Олена Смирна.



Програма концерту

1. Г. Гендель. Арія «Dignare» (викл. Гіголаєва-Юрченко В., конц. Адамян А.)
2. Дж.Россіні Арія Базіліо з опери «Севільський Цирюльник» (викл. Сахно І., конц. Зуб Г.)
3. А. Вивальді Арія Ірени з опери «Баязет» (викл. Давидович Л., конц. Зуб Г.)
4. Ж. Бізе. Хабанера Кармен з опери «Кармен» (викл. Гіголаєва-Юрченко В., конц. Зуб Г. )
5. С. Гулак-Артемовский Пісня Одарки з опери «Запорожець за Дунаєм» (викл. Давидович Л., конц. Адамян А.)
6. М. Лисенко . Пісня Виборного з опери «Наталка Полтавка» (викл. Сахно І., конц. Зуб Г.)
7. М. Вериківський. Арія Панночки з опери «Вій». (студ. 3-го курсу Коваль Ксенія, клас викл. Гіголаєвої-Юрченко В. О., конц. Адамян А.)
8. Укр. нар. пісня в обр. А.Кос-Анатольського «Ой літає соколонько» (викл. Третьякова Л., конц. Адамян А.)
9. О. Білаш, В.Юхимович «Журавка» (викл. Давидович Л., конц. Зуб. Г.)
10. Укр. нар. пісня в обр. А.Кос-Анатольського «На вулиці скрипка грає» (студ. 2-го курса Лошкова Ірина, клас викл. Давидович Л. В., конц. Адамян А.)
11. Укр. нар. пісня в обр. М. Стецюна «Ой я знаю що гріх маю» (викл. Гіголаєва-Юрченко В., конц. Адамян А.)
12. М.Жербін, П.Шеллі «Пливе моя душа» (викл. Третьякова Л., конц. Адамян А.)
13. Укр. нар. пісня в обр. Яшенка «Ой де ти підеш» (студ. 3-го курсу Коваль Ксенія клас викладача Гіголаєвої-Юрченко В. О., конц. Адамян А.)
14. М.Стецюн, М. Дреганова «Пісня матері»( викл. Стецюн М., конц. Зуб Г.)
15. І.Поклад, Ю. Рибчинський. «Ой, летіли дикі гуси» (викл. Стецюн М., a`capella)
16. B. Kaempfert, lyrics by Ch.Singleton and E.Snyder. «Strangers in the night» (студ. 1-го курсу Фігалюк Ілля, клас викладача Гіголаєвої-Юрченко В. О., конц. Адамян А.)
17. К. Густавіно. «Троянда та верба» (вик. Адамян А.)
18. J.Revault & C.Francois, text by P.Anka «My way» (студ. 1-го курсу Фігалюк Ілля клас викл. Гіголаєвої-Юрченко В. О., конц. Адамян А.)
19. A.L. Webber. Арія Кристини з мюзиклу «Привід опери» (викл. Третьякова Л., конц. Адамян А.)
20. N.Brodsky «Be my love» (студ. 1-го курсу Фігалюк Ілля, клас викл. Гіголаєвої-Юрченко В. О., конц. Адамян А.)

Переглянути концерт можна за посиланням:



Вітаємо з днем народження
Большакову Тетяну В'ячеславівну!



Колектив ХДАК та уся факультетська родина музичного мистецтва щиро вітає декана факультету Большакову Тетяну В'ячеславівну з днем народження!
Від щирого серця бажаємо Вам міцного здоров’я, миру, благополуччя, невтомності та нових здобутків у повсякденній відповідальній діяльності, успішного здійснення всіх професійних і особистих задумів. Бажаємо, щоб робота приносила Вам радість, щоб Ваші старання були виправдані вдячністю колег та студентів. Хай доля збагачує Вас життєвою мудрістю, енергією, натхненням і радістю сьогодення.
Ваша багаторічна праця в Академії є зразком відданості справі, вимогливості та цілеспрямованості.
Хай Вас підтримують та надихають рідні люди, розуміють і допомагають колеги, минають негаразди й непорозуміння. Многая літа!


Про науково-теоретичну конференцію
«Григорій Сковорода та його епоха: переосмислення»



17 травня 2024 р. пройшла науково-теоретична конференція «Григорій Сковорода та його епоха: переосмислення».
2024 року на державному рівні відзначається 250-ліття від року завершення написання Григорієм Сковородою «Басен Харьковских» у с. Бабаї. Інша цьогорічна «кругла» дата, 230-річчя від часу закінчення земного шляху любомудра, важлива тим, що саме після 1794 року його учні та послідовники почали творити образ філософа, котрий досі використовується в інформаційному просторі. Щоправда з часом, внаслідок впровадження помилок і маніпуляцій з’явилися фейкові наративи, які в ХХ столітті почали домінувати над підтвердженими документально. Виступи авторитетних дослідників на науково-теоретичній конференції «Григорій Сковорода та його епоха: переосмислення», котра відбулася 17 травня 2024 р. на базі кафедри музейно-туристичної діяльності Харківської державної академії культури, окреслили значну кількість проблемних моментів у висвітленні образу філософа, його філософської спадщини, меморіалізації та вивчення.
Виконуюча обов’язки ректора, Н. Рябуха привітала учасників і наголосила на важливості використання образу та спадщини Григорія Сковороди в діяльності Харківської державної академії культури.

Завідувач кафедри музейно-туристичної діяльності Харківської державної академії культури А. Щербань охарактеризував найдавніші з відомих нині друковані і мальовані портрети Григорія Сковороди та окреслив проблеми презентації його образу в сучасному світі.
Професор Харківської державної академії культури Г. Панков ґрунтовно висвітлив філософію Григорія Сковороди, як варіанту християнського персоналізму.
Відома громадська діячка, голова правління громадської організації «Інформаційний центр «Майдан Моніторинг»» Н. Зубар виступила з новаторською щодо сковородинознавства доповіддю «Сковорода, нейронаука та інформаційна безпека».
Доцентка Харківської державної академії культури Н. Бевз висвітлила питання здобутків і проблем перекладу творів Григорія Сковороди.
Професор Харківського політехнічного інституту М. Красіков охарактеризував внесок у сковородиніану Валерія Романовського, доцента Харківської державної академії культури, котрий загинув, захищаючи Батьківщину від російської навали.
Відомий дослідник історії та культури Слобожанщини А. Парамонов загострив увагу на окремих елементах міфотворчості радянських часів щодо сковородинівської тематики.
Доцент Харківської державної академії культури А. Сошніков охарактеризував образ яскравого персонажа твору М. Гоголя «Вій» Хоми Брута в якості «антагоністичного двійника» Григорія Сковороди часів навчання в Києво-Могилянській академії.
Кандидат культурології (Харківська державна академія культури) М. Яріко виступила з доповіддю «Г. Сковорода між ad libertas та «благословеннолітвенним дубом мамврійським».
Колектив авторів (О. Бубенок, професор Інституту Сходознавства ім. А. Кримського; М. Тортіка, професор Харківської державної академії культури; А. Сошніков, доцент Харківської державної академії культури) проаналізували використання текстів з «Біблії» в творах Г. Сковороди в контексті точності цитування та охарактеризували сучасний стан вивчення юдаїки в Харкові та Києві.
Дослідник і популяризатор творчості Григорія Сковороди Ігор Алексеєв концептуально підійшов до окреслення основних векторів інтерпретації його спадку.
Важливо, що у роботі взяла участь студентка «Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» Т. Сич, котра представила доповідь «Роль Біблії для самопізнання у творчій спадщині Г. Сковороди».
Насамкінець коротко познайомила слухачів зі своїми міркуваннями щодо досвіду популяризації спадщини Г. Сковороди О. Тарасова, котра нині мешкає в м. Генуя (Італія), але не полишає сковородинівську діяльність.

Переглянути першу частину можна за посиланням нижче:


На жаль, ряд доповідачів не змогла виступити через поважні причини. Зокрема, відключення світла. Але дві доповіді було надіслано організаторам конференції відео-файлами:
* "Від Сковородинської пісні до «Сковородинської Біблії»: інтерпретація християнської філософії Григорія Сковороди Григорієм Вербою" представила Радіоненко Т., завідувачка науково-дослідного відділу «Меморіальний музей Г. С. Сковороди» НІЕЗ «Переяслав» (м. Переяслав).
* "Алегоричний образ України ХVIII століття у творах Григорія Сковороди" представила Більченко І., старший науковий співробітник Меморіального музею Г. С. Сковороди НІЕЗ «Переяслав» (м. Переяслав).

Переглянути другу частину можна за посиланням нижче:



Запрошуємо до участі у вебінарі
«Розбудова доброчесного середовища ЗВО»



Шановні колеги!

Запрошуємо до участі у вебінарі «Розбудова доброчесного середовища ЗВО», який відбудеться 28 травня 2024 р. початок об 11.40.

Доєднатись до конференція Zoom за посиланням: https://us02web.zoom.us/j/7236365053?pwd=THplcjlib3ZCR0pMOUVwblNBWkhzdz09

Ідентифікатор конференції: 723 636 5053
Код доступу: 2022


Науково-практичний круглий стіл
«Олена Пчілка. Фольклористичні виміри філософії життя»



23 травня 2024 р. на факультеті музичного мистецтва Харківської державної академії культури відбувся Науково-практичний круглий стіл «Олена Пчілка. Фольклористичні виміри філософії життя».
Модератор круглого столу – Вікторія Осипенко, кандидат мистецтвознавства, доцент, заслужена артистка України.



Онлай-зустріч із здобувачами і викладачами кафедри естрадного та народного співу (спеціалізація «Народний спів») була присвячена 175-річчю з дня народження великої українки, педагога, письменниці, перекладачки, вченої, видавниці, громадської діячки Олени Пчілки, яка в історії нашої культури і науки складає цілу епоху. Головною темою, ідеєю і місією діяльності Олени Пчілки була боротьба за українську мову, культуру і ідентичність. Любов до свого народу, любов до України повнокровно пульсує у її літературних творах та наукових розвідках.
Доповіді і презентації представили Катерина Рудай (здобувачка 1 курсу) та лександра Голобородько (здобувачка 1 курсу магістратури).



Концертну частину склали творчі роботи здобувачів класів сольного співу Галини Бреславець – старшої викладачки, кандидатки мистецтвознавства та Вікторії Осипенко – доцентки, кандидатки мистецтвознавства, заслуженої артистки України. Прозвучали поезії Олени Пчілки «Спів коханий...», «Остання квітка» та «Весняні співи» (переклад з Гейне). Вразили глядачів виконавські версії пісенних творів: улюбленої пісні Єлизавети Іванівни Драгоманової – матері Олени Пчілки«Ой не ходи, Грицю тай на вечорниці…» (Катерина Рудай); «Ой вечір, вечір», музика О. Стадника, поезія О. Пчілки (Олександра Голобородько); монолог з IV дії п'єси «Світова річ» з народною піснею «В кінці греблі шумлять верби…» (Карина Іваник).



Із виступами учасників науково-практичного круглого столу можна ознайомитися за посиланнями:

Іваник Карина, монолог з п’єси «Світова річ» дія IV, пісня «В кінці греблі, шумлять верби»:
https://www.youtube.com/watch?v=gJArr9AQ0HI

Рудай Катерина, українська народна пісня «Ой не ходи, Грицю тай на вечорниці…»:
https://www.youtube.com/watch?v=4JeEzYUpa8c

Рудай Катерина, «Остання квітка» (переклад з Гейне):
https://www.youtube.com/watch?v=cem4hJdUwcs

Олександра Голобородько, «Ой вечір, вечір...» - музика О. Стадника, поезія О. Пчілки:
https://www.youtube.com/watch?v=RhStT1QnEbg


23 травня – День Героїв – день борців за свободу України!



23 травня - День Героїв – день борців за свободу України, починаючи від лицарів часів Київської Русі і до учасників Революції Гідності, бійців АТО/ООС на Донбасі, нинішніх захисників України.
Наші герої військові, поліцейські, прикордонники, медики, рятувальники, волонтери, добровольці, усі, хто сьогодні дають відсіч російській агресії, усі, хто бореться за нашу свободу, незалежність, майбутнє, хто допомагає, охороняє, береже, рятує життя, гасить пожежі після бомбардувань, дістає з під завалів зруйнованих будинків, усіх, хто своє працею наближає Перемогу. Усі вони вартують найвищої пошани та вдячності!
СЛАВА УКРАЇНІ!!! ГЕРОЯМ СЛАВА!!!


Про національний рекорд під час проведення руханки в вишиванках



Українська федерація "Спорт заради розвитку" нагородила Харківську державну академію культури дипломом за участь у встановленні Національного рекорду під час проведення Національної руханки в вишиванках до Міжнародного дня вишиванки, до якого доєднались 742 362 учасники та 11 206 закладів/педагогів в рамках Національного проєкту "Цікава Фізкультура-2.0 Перезавантаження".


Іноземні стипендії для здобувачів освіти



Про іракські стипендії

До вашої уваги копія ноти Посольства Республіки Ірак в Україні від 30.04.2024 № 61314/660-800-58956 щодо програми «Навчайся в Іраку» на 2024/2025 навчальний рік, у рамках якої іноземні студенти, зокрема з України, мають можливість подати заявки з метою надання їм стипендій на навчання в закладах вищої освіти Іраку державної та приватної форми власності.

Навчайся в Іраку


Про сербські стипендії

За інформацією Посольства України в Республіці Сербія (лист від 30.04.2024 № 61314/660-800-58956 додається) Міністерством освіти Республіки Сербія українським громадянам надається 8 стипендій для навчання у межах урядової програми «Світ у Сербії». Конкурс з детальною інформацією про згаданий проект та інструкцією щодо подання заявки можна знайти за покликанням http://surl.li/tusnz. Кінцевий термін подачі заявок кандидатами – 1 червня 2024 року.


Про індійські стипендії

Індійська рада з культурних відносин (ICCR) оголосила про введення в дію Схеми надання стипендій на 2024-25 навчальний рік (далі Схема). Прийом заявок на курси в рамках Схеми здійснюється онлайн через портал A2A (http://a2ascholarships.iccr.gov.in/). Потенційні заявники можуть відвідати портал A2A з метою ознайомлення з критеріями вступу та переліком необхідних для подання заявок документів. Остання дата для подання заявок – 5 червня ц.р.

ЗВО-стипендії (Індія)

Лист МЗС - Індія. Стипендії - 2024


Водночас звертаємо увагу на те, що відповідно до пункту 26 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57, виїзд з України чоловіків віком 18–60 років – здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти, під час дії воєнного стану обмежено.


Запрошуємо до участі "ResearchGate для активного дослідника"


У рамках теми «Вебометричного інструментарію сучасного науковця» запрошуємо вчених академії ознайомитися з важливим цифровим інструментарієм – ResearchGate – академічною соціальною мережею, з її функціональними можливостями і необхідністю в застосуванні як альтернативного засобу виміру наукової продуктивності вченого.
Тема зустрічі: ResearchGate для активного дослідника.
Час: 23 травня 2024 р. 14:00.

Доступ Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/82604386600?pwd=VDVMZDU2UDRrRC94RnI3MkV2ZVVhdz09

Meeting ID: 826 0438 6600
Passcode: 971095


Засідання вченої ради!



Запрошуємо на навчання у Міській Школі волонтерів "AVA"


Управлінням у справах сімʼї та молоді Департаменту у справах сімʼї, молоді та спорту Харківської міської ради розпочинається попередня реєстрація до нового сезону проєкту Школа волонтерів «AVA», яка буде проходити влітку, з 22 липня по 30 серпня 2024 року.
До навчання запрошуються молоді люди віком від 14 до 35 років.

Для участі необхідна обов’язкова реєстрація усіх бажаючих до 01.06.2024 року (включно) за посиланням: http://surl.li/tizfe


Майстер-клас на факультеті аудіовізуального мистецтва
«Гармонія монтажу: принципи, програми, практика»


11 травня 2024 р. на факультеті аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури відбувся четвертий – фінальний майстер-клас під назвою «Гармонія монтажу: принципи, програми, практика», який проходив в рамках Всеукраїнського хакатону соціальної реклами і фотографії «Єднаємо серця - 2024».
«Єднаємо серця» - це Всеукраїнський хакатон соціальної реклами і фотографії, організаторами якого є Всеукраїнський благодійний фонд «Діти – наше майбутнє» та факультет аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури. Період проведення Хакатону: квітень - червень 2024 року. Хакатон проводиться з метою об'єднати небайдужу молодь від 13 до 18 років навколо важливих соціальних питань та формування активної громадської позиції. Завдання Хакатону: звернути увагу на основні аспекти соціальних проблем для створення позитивних змін у суспільстві через підвищення обізнаності та активізацію громадської позиції; візуально розкрити проблему і запропонувати шляхи її вирішення; опанувати нову форму висвітлення соціальних проблем.


Спікерами на заході були:
Даніїл Меркулов, студент 2 курсу освітньої програми «Режисура телебачення та аудіовізуальних проєктів» факультету аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури;
Євген Субота, режисер, кандидат культурології, старший викладач кафедри кінотелережисури та сценарної майстерності факультету аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури.


Перша частина, яку провів Даніїл Меркулов, була присвячена програмному забезпеченню для монтажу на комп'ютері та смартфоні, а також 10-ти основним принципам монтажу. Даніїл коротко розповів про кожен принцип, після чого учасники переглянули відео з детальними поясненнями та прикладами їх застосування.
У другій частині майстер-класу, яку провів Євген Субота, розглянули монтаж звуку. За допомогою відеоролика, змонтованого з уривків відомих фільмів, учасники змогли наочно побачити, як звук впливає на сприйняття сюжету, підкреслюючи ключові моменти та створюючи необхідну атмосферу.
Захід був насиченим і цікавим. Учасники відзначили високий професіоналізм спікерів та цінність отриманої інформації, зазначивши, що такий досвід надихає їх на нові творчі проекти.


Ознайомитися з проектом «Єднаємо серця» можна на офіційній сторінці факультету аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури за посиланням: http://www.ktm-hdak.org.ua/7.0.ak-projects-unite%20hearts.html

Переглянути майстер-клас можна за посиланням:



Майстер-клас на факультеті аудіовізуального мистецтва
«Крізь об'єктив розповіді: літературні і режисерські сценарії»


На факультеті аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури триває Всеукраїнський хакатон соціальної реклами і фотографії «Єднаємо серця - 2024».
«Єднаємо серця» - це Всеукраїнський хакатон соціальної реклами і фотографії, організаторами якого є Всеукраїнський благодійний фонд «Діти – наше майбутнє» та факультет аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури. Період проведення Хакатону: квітень - червень 2024 року. Хакатон проводиться з метою об'єднати небайдужу молодь від 13 до 18 років навколо важливих соціальних питань та формування активної громадської позиції. Завдання Хакатону: звернути увагу на основні аспекти соціальних проблем для створення позитивних змін у суспільстві через підвищення обізнаності та активізацію громадської позиції; візуально розкрити проблему і запропонувати шляхи її вирішення; опанувати нову форму висвітлення соціальних проблем.


4 травня 2024 р. відбувся третій майстер-клас Всеукраїнського онлайн хакатону соціальної реклами «Єднаємо серця», присвячений особливостям сценарної майстерності, під назвою «Крізь об'єктив розповіді: літературні і режисерські сценарії».
Спікерами майстер-класу були:
Катерина Зрайченко-Полозенцева, студентка 1 курсу освітньої програми «Відеоблогінг і телерепортерство» факультету аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури;
Руслан Нікулін, режисер-постановник художніх фільмів та серіалів, викладач кафедри кінотелережисури та сценарної майстерності факультету аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури.


Перша частина майстер-класу, яку провела Катерина Зрайченко-Полозенцева, була присвячена розгляду сутності та значенню розкадровки у створенні фільмів. Учасники майстер-класу дізналися про те, з чого складається розкадровка, що включає в себе такі важливі аспекти, як створення листа сцен, аналіз сценарію та вибір камерних кутів. Ця частина була наповнена цікавими фактами та практичними порадами, які допомагають краще зрозуміти процес створення кіношедеврів.
Друга частина майстер-класу, яку провів Руслан Нікулін, перенесла учасників у світ візуальних образів та кіношедеврів, зокрема, відомого режисера Альфреда Хічкока та інших режисерів. За допомогою прикладів режисерських сценаріїв фільмів, а також аналізу літературного сценарію, учасники могли побачити, як на папері народжується образ, а потім перетворюється у візуальний шедевр.
Наприкінці майстер-класу учасники мали нагоду на власному досвіді побачити, як теорія перетворюється на реальність. Вони переглянули фрагмент короткометражного фільму, чий режисерський сценарій був розглянутий до цього. Це дозволило краще зрозуміти весь процес створення фільму, від літературного створення сценарію до його реалізації на екрані.


Майстер-клас «Крізь об’єктив розповіді: літературні та режисерські сценарії» на Всеукраїнському хакатоні соціальної реклами «Єднаємо серця» став важливою подією для всіх учасників. Він відкрив нові горизонти в розумінні процесу створення кіно та надав безцінний досвід для молодих талантів, які прагнуть реалізувати себе у світі кіномистецтва.

Ознайомитися з проектом «Єднаємо серця» можна на офіційній сторінці факультету аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури за посиланням: http://www.ktm-hdak.org.ua/7.0.ak-projects-unite%20hearts.html

Переглянути майстер-клас можна за посиланням:



День відкритих дверей факультету хореографічного мистецтва


Факультет хореографічного мистецтва ХДАК запрошує на день відкритих дверей 26.05 о 12:00.

Zoom: https://us02web.zoom.us/j/4367446164?pwd=UGJla0dEK1JrZk5QcmZDeTRLRms1QT09&omn=81624481366

Meeting ID: 436 744 6164
Passcode: 2023


Cтала лауреатом конкурсу "Молода людина року 2024"

Здобувач вищої освіти першого (бакалаврського) рівня кафедри народної хореографії Піковець Вероніка стала лауреатом міського конкурсу "Молода людина року 2024". Вероніка є учасницею хореографічного колективу "Dancing hearts" Комунального закладу "Центр дитячої та юнацької творчості №1 Харківської міської ради", керівник колективу - Полумисна Катерина Олександрівна – випускниця Харківської державної академії культури.



20 травня – День вшанування захисників Маріуполя


Серед українців немає жодної людини, яка б не знала про героїчний подвиг оборонців Маріуполя, які вписали свої імена в історію боротьби України проти російської агресії. Битва за Маріуполь стала для усього світу символом незламності. Завдяки вірності та хоробрості оборонців Маріуполя, за 86 днів безперервної боротьби вдалось відтягнути велике угрупування ворожих сил на півдні країни, тим самим уповільнити натиск на інших напрямках та не дати противнику розвинути успіх на інших ділянках фронту.
Нажаль цей день не є офіційною датою, але саме 20 травня для всіх нас є символічним днем вшанування пам’яті тим, хто віддав своє життя, захищаючи українське місто Маріуполь та його мешканців, тим, хто вижив і продовжує служити Батьківщині, тим, хто досі знаходиться у полоні і продовжує відстоювати нашу самостійність в надважких умовах․ У неволі залишаються тисячі воїнів. Україна продовжує молитися та боротися за їхнє визволення.
Всі вони ГЕРОЇ УКРАЇНИ, СЛАВНІ І МУЖНІ УКРАЇНЦІ!!!
Добра шана їм та їхнім членам родини, близьким, побратимам і сестрам!
О девʼятій ранку у Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» традиційно пролунав Дзвін памʼяті та надії, який щодня нагадує нам про тих, кого Україна чекає додому.
«Дзвін памʼяті та надії продовжить лунати доти, доки додому не повернуться усі військовополонені. Вони віддали власну волю, щоби Україна зберегла свою. Тож памʼятаймо про те, як дорого коштує свобода, як треба нею дорожити та робімо все від нас залежне, щоби ми завжди лишалися вільними», – зазначили у Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» http://surl.li/tvlbo.

На офіційному сайті інтернет-представництва президента України петиція з проханням започаткування саме 20 травня День вшанування захисників Маріуполя нажаль не отримала достатню кількість голосів http://surl.li/tvkwx.
Але це не завадить підтримати ініціативу і помолитися за всіх захисників Маріуполя – вони наша совість, народна слава і надія на Перемогу!
Помолимося всі разом за повернення з полону оборонців Маріуполя – героїв України!
Нехай всі вони повернеться ДОДОМУ!


Запрошуємо на науково-практичний круглий стіл
"Олена Пчілка. Фольклористичні виміри філософії життя"


23 травня 2024 року о 17.00 кафедра естрадного та народного співу (освітня програма Народний спів) факультету музичного мистецтва ХДАК запрошує на науково-практичний круглий стіл "Олена Пчілка. Фольклористичні виміри філософії життя" (модератор - кандидат мистецтвознавства, доцент, Заслужена артистка України Вікторія Осипенко), що відбудеться за посиланням: http://surl.li/tnavp.

Ідентифікатор конференції: 583 904 2248
Код доступу: 1111


Про вебінар
"Декомпресія у психологічній реабілітації військовослужбовців:
зарубіжний та вітчизняний досвід"

21 травня 2024 року кафедрою психології, педагогіки та філології ХДАК проведено вебінар "Декомпресія у психологічній реабілітації військовослужбовців: зарубіжний та вітчизняний досвід". Ведучий вебінару - майор Лещенко Сергій Васильович, ад'юнкт Національної академії Національної гвардії України.


Досвід роботи практичним психологом НГУ – 11 років, із них – 10 років – начальником служби психологічного забезпечення військової частини оперативного призначення НГУ. У заході взяли участь викладачі кафедри та здобувачі спеціальності "Психологія". Відбулася жвава дискусія щодо актуальної проблематики, до якої долучилися усі присутні на вебінарі.


Майстер-клас на факультеті аудіовізуального мистецтва
«Мистецтво візуалізації: плани зйомки і таємниці операторської майстерності»

На факультеті аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури продовжується Всеукраїнський хакатон соціальної реклами і фотографії «Єднаємо серця - 2024».
«Єднаємо серця» - це Всеукраїнський хакатон соціальної реклами і фотографії, організаторами якого є Всеукраїнський благодійний фонд «Діти – наше майбутнє» та факультет аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури. Період проведення Хакатону: квітень - червень 2024 року. Хакатон проводиться з метою об'єднати небайдужу молодь від 13 до 18 років навколо важливих соціальних питань та формування активної громадської позиції. Завдання Хакатону: звернути увагу на основні аспекти соціальних проблем для створення позитивних змін у суспільстві через підвищення обізнаності та активізацію громадської позиції; візуально розкрити проблему і запропонувати шляхи її вирішення; опанувати нову форму висвітлення соціальних проблем.


27 квітня 2024 р. в рамках Всеукраїнського хакатону соціальної реклами «Єднаємо серця» відбувся другий майстер-клас на тему «Мистецтво візуалізації: плани зйомки і таємниці операторської майстерності». Ця подія зібрала ентузіастів відеопродакшену, які прагнуть глибше зануритися в світ кінематографії та відеозйомки.
Спікери майстер-класу «Мистецтво візуалізації: плани зйомки і таємниці операторської майстерності»:
Анастасія Клубенко, студентка 2 курсу освітньої програми «Відеоблогінг та телерепортерство» факультету аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури;
Діана Стрижак, викладачка кафедри фотомистецтва та операторської майстерності факультету аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури.


Анастасія Клубенко провела першу частину, яка була присвячена теорії і практиці зйомки. Анастасія розкрила секрети підготовки до зйомок, наголосила на важливості колірних схем, включаючи компліментарну, аналогічну та тріадну. Вона також ознайомила учасників з різними планами зйомки: крупним, середнім і загальним, пояснивши їхнє значення у створенні візуального наративу. Перша частина закінчилася міні-вікториною, яка допомогла учасникам перевірити та закріпити отримані знання.
Діана Стрижак провела другу частину, присвячену візуалізації та композиційні техніки. Вона зосередилася на більш складних аспектах візуалізації, таких як симетрія у фото та відео, золотий перетин та правило третин, які є ключовими для створення збалансованих та естетично привабливих кадрів. Діана Стрижак також розповіла про налаштування камери, розкадровку та різні типи світла, що використовуються у професійній зйомці.


Цей майстер-клас став не тільки платформою для обміну знаннями, але й нагодою для учасників розширити свої творчі горизонти та вдосконалити свої навички. Він відкрив учасникам нові перспективи у світі відеопродакшену і надав необхідні інструменти для покращення їхніх власних проектів.

Ознайомитися з проектом «Єднаємо серця» можна на офіційній сторінці факультету аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури за посиланням: http://www.ktm-hdak.org.ua/7.0.ak-projects-unite%20hearts.html

Переглянути майстер-клас можна за посиланням:



Майстер-клас на факультеті аудіовізуального мистецтва
«Змінюємо світ на краще: структура та створення соціальної реклами»


На базі факультету аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури стартував Всеукраїнський хакатон соціальної реклами і фотографії «Єднаємо серця - 2024».
«Єднаємо серця» - це Всеукраїнський хакатон соціальної реклами і фотографії, організаторами якого є Всеукраїнський благодійний фонд «Діти – наше майбутнє» та факультет аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури. Період проведення Хакатону: квітень - червень 2024 року. Хакатон проводиться з метою об'єднати небайдужу молодь від 13 до 18 років навколо важливих соціальних питань та формування активної громадської позиції. Завдання Хакатону: звернути увагу на основні аспекти соціальних проблем для створення позитивних змін у суспільстві через підвищення обізнаності та активізацію громадської позиції; візуально розкрити проблему і запропонувати шляхи її вирішення; опанувати нову форму висвітлення соціальних проблем.


Оргкомітет Всеукраїнського хакатону соціальної реклами і фотографії «Єднаємо серця - 2024»:
Бутко Ю. А. – співголова організаційного комітету, президент Всеукраїнського благодійного фонду «Діти – наше майбутнє»;
Мархайчук Н. М. – співголова організаційного комітету, кандидат мистецтвознавства, доцент, декан факультету аудіовізуального мистецтва ХДАК;
Миславський В. Н. – член організаційного комітету, доктор мистецтвознавства, доцент, завідувач кафедри кінотелережисури та сценарної майстерності ХДАК;
Логінова Т. О. – член організаційного комітету, заслужений працівник культури, завідувач кафедри телерепортерської майстерності ХДАК;
Мамедов Р. А. огли – член організаційного комітету, кінотелеоператор (Суспільне, м. Київ), викладач кафедри фотомистецтва та операторської майстерності ХДАК;
Бутко О. В. – член організаційного комітету, керівник соціального проєкту з медіаграмотності «Єднаємо серця», вчитель інформатики Харківського педагогічного ліцею № 4, куратор учнівських освітніх проектів Всеукраїнського благодійного фонду «Діти – наше майбутнє»;
Медко Д. Ю. – дизайнер, співавтор соціального проєкту з медіаграмотності «Єднаємо серця», переможець IV Відкритого регіонального турніру з фінансової грамотності, автор статей про Україну та українську культуру для німецьких видань.


20 квітня 2024 р. відбувся перший майстер-клас Всеукраїнського онлайн хакатону соціальної реклами «Єднаємо серця», присвячений створенню соціальної реклами. Майстер клас мав назву «Змінюємо світ на краще: структура та створення соціальної реклами».
Спікерами на майстер-класі виступили:
Маргарита Бутко, студентка 2 курсу освітньо-професійної програми «Режисура телебачення та аудіовізуальних проєктів» факультету аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури;
Ольга Косачова, кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент кафедри телерепортерської майстерності, заступник декана факультету аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури.
Маргарита Бутко провела першу частину майстер-класу, під час якої розглянули основи соціальної реклами, її цілі та структуру, підкріпивши теоретичний матеріал реальними прикладами.
Ольга Косачова провела другу частину заходу, акцентувавши увагу на відмінностях між комерційною та соціальною рекламою. Вона детально роз'яснила, чому створення соціальної реклами вимагає особливого підходу, враховуючи її важливість і вплив на суспільство.


Завершальною частиною майстер-класу стало практичне завдання, де учасники були поділені на чотири групи: репортерів, режисерів, операторів та відеографів. Разом вони створювали соціальну рекламу, що дозволило їм застосувати отримані знання на практиці.
«Бути ментором на такому заході виявилося надзвичайно захоплюючим досвідом. Мені вдалося не тільки поділитися своїми знаннями і досвідом, але й спостерігати, як учасники перетворюють теоретичні знання на практичні навички. Ентузіазм та креативність, які вони проявили під час створення соціальної реклами, надихають і демонструють, що майбутнє соціальної комунікації в надійних руках» - ділиться своїми враженнями студентка Маргарита Бутко.

Ознайомитися з проектом «Єднаємо серця» можна на офіційній сторінці факультету аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури за посиланням: http://www.ktm-hdak.org.ua/7.0.ak-projects-unite%20hearts.html

Переглянути майстер-клас можна за посиланням:



Про документальний відео-проєкт
«Вишиваємо Україну»


Здобувачі 4-го курсу кафедри режисури розробили документальний відео-проєкт до Міжнародного Дня Вишиванки «Вишиваємо Україну».
Для реалізації задуму здобувачі поспілкувались із ініціаторкою заснування Міжнародного Дня Вишиванки Лесею Воронюк та організували інтервʼю для документального показу. У свій час дівчина запропонувала своїм одногрупникам обрати день та прийти на лекції в національному вбранні. Цю ідею підтримали не лише студенти, але й викладачі. З роками традиція стала популярною по всій Україні. Леся Воронюк у своїй розповіді зазначила, що одягнена вишиванка стає символом незламності українського духу та заявою на весь світ про те, що українці – вільний народ.
18 травня 2024 р. на творчій зустрічі “День Вишиванки” (Німеччина м. Гіссен) Україно-німецька ініціатива «Genau» разом з Харківською державною академією культури та здобувачами 4-го курсу кафедри режисури презентували спільний документальний відео-проєкт «Вишиваємо Україну». Завдяки вдалій реалізації творчого проєкту організаторам вдалось поспілкуватися, підтримати один одного та продовжити традиції українського народу.



За останні два роки ми вимушені не вишивати національний одяг, а плести маскувальні сітки для військових. Але ми сильні, незламні, за будь-яких обставин шануємо наші традиції та віримо в нашу Перемогу. Ми намагаємось бути там, де потрібна допомога у плетінні сіток, донати.
Здобувачі освіти презентували свій відео-проєкт за посиланням на YouTube, де кожен може долучитися до свята.

Перегляд за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=x84J6g6R8wI&t=3s


Запрошуємо до участі "ResearchGate для активного дослідника"


У рамках теми «Вебометричного інструментарію сучасного науковця» запрошуємо вчених академії ознайомитися з важливим цифровим інструментарієм – ResearchGate – академічною соціальною мережею, з її функціональними можливостями і необхідністю в застосуванні як альтернативного засобу виміру наукової продуктивності вченого.
Тема зустрічі: ResearchGate для активного дослідника.
Час: 23 травня 2024 р. 14:00.

Доступ Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/82604386600?pwd=VDVMZDU2UDRrRC94RnI3MkV2ZVVhdz09

Meeting ID: 826 0438 6600
Passcode: 971095


Науково-практичний круглий стіл
«Меморіалізація репресій та військових злочинів XX ст. Харків-Варшава»


16 травня 2024 р. на базі кафедри музейно-туристичної діяльності Харківської державної академії культури відбувся Науково-практичний круглий стіл «Меморіалізація репресій та військових злочинів XX ст. Харків-Варшава» приурочений до Дня пам'яті жертв політичних репресій. Цей національний пам'ятний день в Україні припадає на третю неділю травня. Цього року жертв політичних репресій вшановували 19 травня.


Організатори:
• Muzeum Katyńskie (m. Warszawa, Polska);
• Oddział Martyrologiczny Muzeum Wojska Polskiego;
• Луганський національний університет імені Тараса Шевченка;
• Навчально-науковий інститут культури і мистецтв, кафедра дизайну;
• Харківська державна академія культури, кафедра музейно-туристичної діяльності.


Програма виступів круглого столу:
Мирослава Яріко, канд. культурології, викладач Харківської державної академії культури. Доповідь «Меморіал жертв тоталітаризму (Харків, П’ятихатки): пам’ять про радянські репресії та воєнні злочи»;
Dr. Tomasz Szczepański, Muzeum Katyńskie, Oddział Martyrologiczny Muzeum Wojska Polskiego. Доповідь «Музей Катині – відновлення, збереження та передання пам’яті»;
Назар Божинський, кобзар, кандидат архітектури, доцент кафедри дизайну Навчально-наукового інституту культури і мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, м. Полтава. Доповідь «Бандурист і письменник Гнат Хоткевич та незрячий кобзар Іван Кучугура-Кучеренко серед тисяч загиблих - сумна братська могила на околиці Харкова»;
Єлизавета Рева, студентка 1 курсу Харківської державної академії культури. Доповідь «Яніна Левандовська – полька, харків’янка, авіатреса».



Ознайомитися із доповідями Науково-практичного круглого столу «Меморіалізація репресій та військових злочинів XX ст. Харків-Варшава» можна за посиланнями:






Участь викладачів ХДАК у створенні Порадника безпеки
для мешканців Харківської міської територіальної громади
Харківського району Харківської області


Упродовж 8 мiсяцiв громадська органiзацiя «Асоцiацiя громадських радникiв України» за пiдтримки Європейського союзу та Мiжнародного Фонду «Вiдродження» в рамках спiльної ініціативи «Європейське Вiдродження України» впроваджувала проєкт «ПоРадник безпеки» у 7 громадах України з Київської, Львiвської, Миколаївської Одеської, Харкiвської, Чернiвецької та Чернiгiвської областей.
Метою проєкту стало пiдвищення спроможностi мешканців територiальних громад реагувати на ризики та загрози своїй безпецi та знати, як подбати про себе та своїх близьких у небезпечних ситуацiях.


Задля досягнення мети проєкту, громадськi радники разом з мешканцями громад та представниками ОМС реалізували декiлька покрокових етапiв проєкту. Насамперед, громадськi радники пройшли безпековi онлайн навчання з залученням фахових експертiв з мiнної, цифрової та фiзичної безпеки. Наступним етапом стало проведення декiлькох видiв опитувань мешканцiв громад: онлайн опитування громадян, а також через фокус-групові дослiдження в громадах. Загалом онлайн опитування пройшли 523 особи, а учасниками фокус груп стали близько 110 осiб.


В підготовці порадника взяли участь і співробітники Харківської державної академії культури. Зокрема, 22 грудня 2023 р. у Харківській державній академії культури проходила зустріч-обговорення у рамках проєкту «ПоРадник безпеки». Організатором зустрічі виступила Алла Аніщенко, доцент кафедри музейно-туристичної діяльності ХДАК, а також член ГО «Асоціація громадських радників». Зустріч відбулася за експертної підтримки фахівця з відновлення та розвитку громад Артема Відвіча. В обговоренні взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків, доктор педагогічних наук, доцент Олени Білик; доцент, канд. психол. наук. Аліна Борисова; помічник проректора з виховної роботи, канд. юр. наук Каріни Попова-Коряк; доктор філософських наук, доцент Вдалена Лисенкова; доцент, кандидат технічних наук Олександр Казаков та ін.

Порадник безпеки за посиланням:: https://bit.ly/Порадник_Харків

Порадник безпеки для мешканцiв Харківської міської територіальної громади


Творча зустріч з доцентом ХДАК Вікторією Осипенко


16 травня 2024 р. на базі факультету музичного факультету відбулася творча онлай-зустріч з доцентом кафедри естрадного та народного співу Харківської державної академії культури, кандидатом мистецтвознавства, Заслуженою артисткою України Вікторією Осипенко.
У теплій дружній атмосфері прозвучала розповідь про творчу діяльність у місті Галлє (Німеччина). «Наша боротьба за незалежність активізує сили митців у напрямі відкриття для світу нового правдивого образу України, її багатої культури, її складної давньої історії» – зазначила Вікторія Осипенко, – «Це стало сьогодні життєво необхідним завданням та мотивує нас на потужну діяльність у руслі культурної дипломатії. Ми відкриваємо зараз для себе можливості презентації для іноземного слухача унікальності власної культури і мистецтва».



У місті Галлє землі Саксонія-Ангальт для біженців з України була запропонована практика гуртового співу. Народна пісня, рідна мова на підсвідомому рівні зберігають та накопичують психічну енергію як окремої людини, так і народу в цілому. На основі такої практики восени 2022 р. під орудою Вікторії Осипенко було засновано співочий гурт «De Libertate», який розуміє своє завдання, як презентацію унікальної народнопісенної традиції України та акцентуацію через пісенні тексти та пояснення їх ґенези, історичного підґрунтя, фактів, що були викривлені тривалою московською пропагандою. «Назва відомого твору Григорія Сковороди «De Libertate», яка перекладається з латини як – «Про Свободу», стала символом нашого спілкування зі слухачами у Німеччині», – наголошує Вікторія Осипенко, – «Так реалізувалося наше бажання бути почутими…».
Вікторія Осипенко запропонувала ознайомитися з виступами очолюваного нею співочого гурту «De Libertate» в Німеччині:

Виступ гурту «Da libertate» «Ангели знижайтеся» (Григорій Сковорода):


Виступ гурту «Da libertate» «Ой ходили та й блудили три колядники»:


Виступ гурту «Da libertate» «Добрий вечір тобі, пане Господарю»


Виступ гурту «Da libertate» «З любов'ю до Батьківщини»


Виступ гурту «Da libertate» у проекті «Ethno-Rock-Musical «Abende auf dem Weiler bei Dikanka»



День відкритих дверей факультету хореографічного мистецтва


Факультет хореографічного мистецтва ХДАК запрошує на день відкритих дверей 26.05 о 12:00.

Zoom: https://us02web.zoom.us/j/4367446164?pwd=UGJla0dEK1JrZk5QcmZDeTRLRms1QT09&omn=81624481366

Meeting ID: 436 744 6164
Passcode: 2023


ХДАК нагороджено почесною грамотою


Харківську державну академію культури нагороджено почесною грамотою за участь у Національній руханці в вишиванках "Дякуємо ЗСУ" до Міжнародного дня вишиванки в рамках Національного проєкту "Цікава фізкультура-2.0 Перезавантаження".


Запуск навчальної програми Her CyberTrack


Повідомляємо про запуск навчальної програми Her CyberTrack, яка створена спеціально для жінок, фінансується Міністерством закордонних справ Німеччини та реалізується спільно з Міжнародним союзом електрозв’язку (МСЕ) Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) та Управління ООН з наркотиків і злочинності. Програма CyberTrack розширює можливості жінок у сфері кібербезпеки за допомогою спеціалізованого навчання. Для навчання пропонується три окремі програми, кожна з яких ретельно розроблена для задоволення потреб різних категорій користувачів, сприяючи тим самим розвитку спеціалізованих навичок і знань. Ці начальні програми доступні на платформі Академії МСЕ.

Більш детальна інформація та реєстрація доступні за посиланням: https://vse.ee/cjye


18 травня - День науки в Україні



Привітання з Днем вишиванки від іноземних аспірантів ХДАК



ХДАК долучилась до Національної руханки в вишиванках "Дякуємо ЗСУ"
до Міжнародного дня вишиванки



Переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=SHRIWcf8QBo


Творчі перемоги студентів та викладачів
факультету музичного мистецтва ХДАК


Перемога в «Канадсько-українському фестивалі дитячої та юнацької творчості» «CANADIAN-UKRAINAN FESTIVAL OF CHILDREN AND YOUHT CREATIVITY TORONTO 2024» (29.02.2024, Торонто) здобувачів кафедри оркестрових інструментів:
Олександра Бабенка - 4 курс (клас тромбону викл. А. Комара, концертмейстер – А. Захарченко),
Дарії Відової - 2 курс (клас викладача Г. Косенко, концертмейстер – О. Тимошина),
Олени Бажок - 1 курс (клас викладача Г. Косенко, концертмейстер – О. Тимошина).


Перемога концертмейстера кафедри оркестрових інструментів Поліни Кириченко та отриманням звання Лауреата І ступеня Всеукраїнського фестивалю-конкурсу концертмейстерського виконавства (28-30.03.2024, Запоріжжя).
Перемога Катерини Шевчук – здобувачки 4 курсу кафедри народних інструментів (клас домри ст. викл. Я. Данилюк), яка стала лауреаткою ІІ ступеня у номінації «Домра» на І Міжнародному конкурсі виконавців на академічних народних інструментах «DniProFolk», що проходив у Дніпровській академії музики (1.04 - 4.04.2024 р., Дніпро).


Перемога Даніїла Плотнікова – здобувача 1 курсу кафедри народних інструментів (клас акордеона Т. Пасічинської) та отримання ГРАН-ПРІ Міжнародного фестивалю-конкурсу мистецтв «III INTERNATIONAL ART COMPETITION» (16.04.2024, Київ).
Перемога Регіни Захарової – здобувачки 2 курсу кафедри народних інструментів (клас бандури старшого викладача Н. Мельник) та отрмання І місця в «VI Міжнародному двотуровому Фестивалі-конкурсі мистецтв «Yula» (28.04.2024, Харків).



День відкритих дверей кафедри майстерності актора

ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

Факультет сценічного мистецтва та кафедра майстерності актора Харківської державної академії культури запрошує вас на День відкритих дверей для освітньої програми "Акторське мистецтво драматичного театру і кіно", який відбудеться 19 та 26 травня 2024 р. о 12.00 в режимі online за допомогою Google Meet.
Відеоконференцію буде проводити декан факультету сценічного мистецтва Ігор Олександрович Борис.

Посилання: https://meet.google.com/auu-idaj-gcd


Участь Студради в заході «Батьківство без гендерних стереотипів»


15 травня 2024 р. представники Студентської ради ХДАК взяли участь у заході «Батьківство без гендерних стереотипів». Захід був організований Департаментом науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації сумісно з Центром гендерної культури в місті Харкові в рамках діяльності Коаліції «Харківщина – 1325».




Захід був приурочений до Міжнародного дня сім’ї, який щорічно відзначається 15 травня. Захід проходив онлайн у формі гри та був спрямований на усвідомлення шкідливого впливу стереотипів на виховання дітей. Під час гри учасники/ці знайомляться з різноманітними прикладами життєвих ситуацій, в які часто потрапляють батьки та діти в різноманітних реаліях українського сьогодення. Гру створено Центром гендерної культури за підтримки ЮНІСЕФ.


Вітаємо з Днем української вишиванки!

Шановні абітурієнти, колеги, друзі!


Колектив ХДАК вітає вас з Днем української вишиванки!
Для нас, українців, це свято національно-ментальної єдності, духовної мудрості і пошани багатовіковій традиції Вишиваний обряд увиразнює нас, українців, як нащадків козацького роду, якому НЕМА ПЕРЕВОДУ!
Вишиванка це символ пам’яті і традиції! Ми ніколи не забудемо героїзм і стійкість українських захисників і захисниць, які з великим серцем і любов’ю до України боронять нас, нашу культуру, пам’ять і традиції.
Слава Україні! Героям Слава!







Запрошуємо на онлайн-захід
«ВИШИВАЄМО УКРАЇНУ»


Запрошуємо на онлайн-захід «ВИШИВАЄМО УКРАЇНУ» з нагоди Міжнародного Дня Вишиванки.
16 травня 2024 року об 16:00 на YouTube. Також раді повідомити, що засновниця Міжнародного Дня Вишиванки Леся Воронюк, планує взяти участь у заході, де поділиться своїми враженнями та надихне нас усіх на нові досягнення! У цей особливий день, запрошуємо Вас вишити разом мрії про майбутнє України!

Посилання на канал трансляції: https://www.youtube.com/watch?v=x84J6g6R8wI


До Дня вишиванки 2024 р.

До одного з найкрасивіших національних свят — Дня вишиванки - бібліотека ХДАК спільно з в.о. ректора Наталією Рябухою, проректором Аллою Соляник, деканом факультету Аудіовізуального мистецтва Наталією Мархайчук, деканом факультету Культурології та соціальних комунікацій Наталією Коржик, заст. декана факультету Сценічного мистецтва Романом Набоковим, аспіранткою Анастасією Лузан, студентами 1 курсу факультету Сценічного мистецтва, РШАП: Вікторією Воєводою, Ольгою Олійник, Ганною Щетініною, Варварою Мандрик, Єлизаветою Заріцькою-Ліньковою підготували флешмоб.
Вишиванка - своєрідний, унікальний код українського етносу із зашифрованими в ньому оберегами, символами та знаками. Щороку кожен українець може вдягнути цього дня вишиванку, щоб показати свою єдність, непохитність та красу українського народу.


Запрошуємо на творчу зустріч з Вікторією Осипенко


Запрошуємо на творчу зустріч з доцентом кафедри естрадного та народного співу, кандидатом мистецтвознавства, заслуженою артисткою України Вікторією Осипенко, що відбудеться 16 травня о 17.00 за посиланням або qr-кодом.

Посилання: http://surl.li/tnavp


День відкритих дверей кафедри оркестрових інструментів


ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

18 травня о 13:00 відбудеться ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ кафедри оркестрових інструментів. Зустріч відбудеться на платформі Google Meet. Вхід за посиланням або QR кодом.

Посилання: https://meet.google.com/ndi-ghbg-pzx


Програма науково-теоретичної конференції
«Григорій Сковорода та його епоха: переосмислення»



Запрошуємо до участі 17 травня 2024 р. на науково-теоретичну конференцію «Григорій Сковорода та його епоха: переосмислення».
10:00 – 11:00 Пленарне засідання
11:05 – 14:00 Секційні засідання

Доєднатись до конференція Zoom за посиланням: https://us02web.zoom.us/j/7236365053?pwd=THplcjlib3ZCR0pMOUVwblNBWkhzdz09

Ідентифікатор конференції: 723 636 5053
Код доступу: 2022

Програма конференції


Мистецькі успіхи
викладача кафедри фотомистецтва та оперторської майстерності
Максима Вадимовича Демиденка


8 травня, в Національному центрі «Український Дім» відбулася прем’єра фільму «Будинок “Слово”. Нескінчений роман» (режисер Тараса Томенка).
Фільм розповідає драматичну історію українських письменників часів «розстріляного відродження», яких змусили жити та працювати разом під контролем системи. На вихід фільму українська поетка та сценаристка Любов Якимчук разом із режисером і усією знімальною групою чекали 10 років.


Частина зйомок відбувалася у Харкові, де на мешкає частина знімальної команди, що додало особливої відданості у роботи над проєктом. Зокрема, викладач кафедри фотомистецтва та операторської майстерності ХДАК Максим Демиденко працював членом команди художнього департаменту під керівництвом одного з найвидатніших художників-постановників України Шевкетом Сєйдаметовим.
Основні ролі у фільмі виконали: В’ячеслав Довженко (Микола Хвильовий), Костянтин Темляк (Павло Тичина), Геннадій Попенко (Михайль Семенко), Андрій Май (Володимир Сосюра), Андрій Ісаєнко (Майк Йогансен), Станіслав Сукненко (Лесь Курбас) та інші.
Фільм вийшов у національний кінопрокат наступного дня, 9 травня і тепер доступний для перегляду у кінотеатрах по всій країні!



Творче привітання до Дня матері від здобувачів ХДАК


В творчому привітанні з Днем матері взяли участь здобувачі творчих факультетів Харківської державної академії культури – сценічного та музичного. Програма привітання включала:
Вірш Тетяни Строкач «Не ображайте матерів». Читали здобувачі факультету сценічного мистецтва: Варвара Мандрик, Єлизавета Заріцька-Лінькова, Ганна Щетініна, Ольга Олійник, Вікторія Воєвода, Данило Толстошеєв;
Вірш Василя Симоненка «Матері» та a cappella пісня «Рідна мати моя». Музика – Платон Майборода. Слова – Андрій Малишко. Виконала здобувачка факультету музичного мистецтва – Катерина Рудай;
Уривок із повісті Олександра Довженко «Зачарована Десна». Режисер – Анастасія Романченко, випускниця ХДАК, кафедра режисури. У ролі матері – Ахтирцева Єлизавета – здобувачка факультету сценічного мистецтва. У ролі сина – Ярослав Лихожон - учень 8 класу загальноосвітньої школи № 6, місто Горішні Плавні, Полтавська область;
Пісня «Русалка». Автор музики – Валерій Бескорсий, аспірант ХДАК. Виконала Марина Барановська – мати двох дітей. Слова - Ольга Нікітіна. Аранжування - Роман Тихомиров:
Пісня «Рідна мати моя». Музика – Платон Майборода. Слова – Андрій Малишко. Виконало тріо у складі здобувачок факультету сценічного мистецтва: Варвари Мандрик, Дар'ї Корчинової та Єви Топчій;
Пісня «Материнська любов». Слова та музика Миколи Мозгового. Виконав здобувач факультету музичного мистецтва - Іван Луценко.
Графічний дизайн, музичне оформлення та монтаж відео здійснила старший викладач кафедри мистецтвознавства Каріна Попова-Коряк.

Переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=5_FmhCsBPBw


Про регіональну (не)конференцію для шкільних педагогів
«Сучасна етика: синергія розуму, серця й дії»



11 травня 2024 р. EdCAMP KHARKIV LYCEUM 26 провів регіональну (не)конференцію для шкільних педагогів «Сучасна етика: синергія розуму, серця й дії», на яку у якості експерта був запрошений кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри режисури Роман НАБОКОВ. У своїй доповіді спікер розкрив проблему застосування інноваційних методів навчання у підготовці фахівців сценічного мистецтва в онлайн-форматі та продемонстрував практичний досвід втілення мистецьких проєктів, які проходили в Харківській державній академії культури впродовж 2022-2024 рр. Родзинкою заходу став інтерактивний флешмоб, під час якого учасники заходу завдяки мультимедійним технологіям змогли візуалізувати головну ідею (не)конференції: «ВІРИТИ. ПІДТРИМУВАТИ. ПЕРЕМАГАТИ».






Вітання до Дня Матері від Студентської ради ХДАК

12 травня 2024 року в Україні відзначається День Матері! Мама - людина, яка дала нам життя, людина, якій ми завдячуємо нашими вміннями, знаннями, вихованням, рисами характеру. Впродовж усього життя вона оберігає, дає сил і натхнення, які допомагають нам долати життєві труднощі, вистояти у найскрутніші часи, досягати успіху та здобувати нові перемоги.
Саме образ Матері, її сердечне тепло та ласка для кожної людини назавжди залишаються найдорожчими святинями, що втілюють моральні чесноти, самовідданість, уособлюють незрадливість і самопожертву.
Низький уклін Вам, дорогі Матері, за дарунок життя, за тепло серця та найнадійніший оберіг – священну материнську любов.
У цей святковий день прийміть щирі слова вдячності, любові та пошани! Міцного здоров’я, щастя, довгих років життя, душевного спокою, миру та добра!



Щиро вітаємо з Днем народження Н. О. Рябуху!



Шановна Наталіє Олександрівно!

Уся академічна родина щиро вітає Вас з Днем народження! Зичимо Вам міцного здоров’я, радості, щастя, творчого натхнення, успіхів у всіх розпочатих та запланованих справах, добробуту, сімейного затишку, підтримки, внутрішнього комфорту, гармонії, сили, витримки та наснаги у розбудові вітчизняної культурно-мистецької освіти у цей важкий для України час. Нехай втілюються в життя найзаповітніші мрії та одна для нас усіх – Перемога та мир!


До Дня матері 2024 р.

До Дня матері бібліотека сумісно із старшим викладачем кафедри режисури, факультету Сценічного мистецтва Мариною Островською підготували творче вітання, щоб нагадати як важлива МАМА - найближча, найрідніша й найдорожча людина в житті кожного з нас. Дякуємо нашим матусям за ніжність, турботу та безмежну любов.



Вебінар від МКІП
«Довідник безбар’єрності та як ним користуватися»



10 травня 2024 р., на виконання плану заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2023 р. № 372, Міністерство культури та інформаційної політики України та Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти організувало проведення вебінару для працівників закладів освіти сфери культури на тему: «Довідник безбар’єрності та як ним користуватися».



Учать у вебінарі взяли і представники Харківської державної академії культури: Олена Білик – проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків, доктор педагогічних наук, доцент, Марина Скрицька - проректор з господарської роботи та Каріна Попова-Коряк – помічник проректора з виховної роботи, кандидат юридичних наук.






Під час вебінару виконавча директорка ГО «Точка опори ЮА» Тетяна Касьян представила ключові принципи безбар’єрної мови, а також розділи, теми та гід для користування «Довідника безбар’єрності», з яким можна ознайомитися за посиланням: https://bf.in.ua/.


Про науково-практичний вебінар
«Сучасна культурно-мистецька освіта: методика, теорія, практика»

8 травня 2024 р. відбувся науково-практичний вебінар «Сучасна культурно-мистецька освіта: методика, теорія, практика», який організували та провили науково-педагогічні працівники факультету сценічного мистецтва Харківської державної академії культури.
Мета вебінару – підвищення рівня науково-теоретичної, методичної та практичної підготовки викладачів і керівників творчих колективів щодо питань сучасної мистецької освіти.



Одним зі спікерів заходу стала Заслужена артистка України, завідувач кафедри музично-драматичного театру, доцент Людмила Володимирівна КУДРИЧ, яка розповіла про інноваційні методи виховання сучасного актора та вокаліста.
Людмила КУДРИЧ наголосила: «Сучасне сценічне мистецтво вимагає від акторів та вокалістів не лише високої майстерності, а й гнучкості, креативності та професіоналізму. Щоб відповідати цим вимогам, важливо застосовувати інноваційні методи виховання, що дозволить покращити навички і вміння експериментувати з новими підходами під час виконання ролей та пісень. Також потрібно не забувати про важливість психологічної підтримки та саморозвитку. Тільки збалансований та здоровий дух може допомогти сучасному актору та вокалісту досягнути нових висот у своїй кар'єрі».
Координатор наукового вебінару, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри режисури Роман НАБОКОВ виступив з темою «Інноваційні форми роботи викладачів театральних дисциплін під час online навчання». Слухачам були продемонстровані авторські розробки творчих проєктів здобувачів кафедри режисури ХДАК та надані методичні матеріали за темою.



Учасники вебінару висловили свої думки щодо тем доповідей, обмінялися досвідом та запропонували власні ідеї для подальших зустрічей. Після завершення вебінару учасники отримали сертифікати підвищення кваліфікації. Активна участь фахівців у науково-практичних вебінарах свідчить про бажання розвиватися в своїй професійній галузі та розбудовувати сучасну культурно-мистецьку освіту.


Про презентацію відеопроєкту
«ПАМ’ЯТАЄМО. ПЕРЕМОГАЄМО»



8 травня 2024 р. відбулася презентація відеопроєкту «ПАМ’ЯТАЄМО. ПЕРЕМОГАЄМО», присвячена Дню пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років, яку підготував факультет сценічного мистецтва.
Режисер проєкту, кандидат мистецтвознавства, доцент Роман НАБОКОВ зауважив: «29 травня 2023 р. Верховна Рада України Законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» встановила 8 травня як єдину дату, коли Україна, відповідно до європейських традицій, відзначає перемогу над нацизмом та вшановує пам’ять загиблих у Другій світовій війні. Ми відмовилися від концепту «великих переможців», натомість за європейською моделлю пам’яті, намагаємося підкреслити, що закінчення війни – це перемога над нацизмом, нагадування про катастрофу, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними. Повномасштабне вторгнення рф в Україну гостро поставило питання переосмислення ролі росії у Другій світовій війні, та загалом – загальноєвропейської політики пам'яті про війну. У цьому відеопроєкті ми намагалися створити контрнаратив російському пропагандистському міфу «єдиного великого переможця», а також вшанувати усіх, хто боровся з нацизмом, мирних цивільних людей, які загинули або постраждали від бойових дій та окупації, дітей війни, примусових робітників.
Сьогодні українці зі зброєю в руках захищають Європу і дають шанс на створення нової системи безпеки, яка гарантуватиме мир та справедливий світовий порядок. Головною умовою цього є перемога над росією, відновлення територіальної цілісності України та унеможливлення майбутньої агресії російського імперіалізму проти будь-якої країни на планеті. Сьогодні в умовах російської агресії єдиний шлях відновлення – перемогти загарбника. І це відбудеться обов’язково, як тоді в 1945 році. Перемогли фашизм – переможемо і рашизм!»
.



Відеопроєкт «ПАМ’ЯТАЄМО. ПЕРЕМОГАЄМО» - це подія, яка об'єднала учасників задля вшануванні пам'яті та відзначення перемоги добра над злом.

Посилання на проєкт: https://youtu.be/m-H5gfkP-sA


Про онлайн-лекцію на тему
«Івент-режисура: виклики сьогодення»



30 квітня 2024 р. у рамках співпраці Харківської державної академії культури та Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського відбулася онлайн-лекція на тему «Івент-режисура: виклики сьогодення» для здобувачів вищої освіти театрального факультету кафедри режисури та майстерності актора ХНУМ.



Під час цього заходу здобувачі отримали можливість ознайомитися з ключовими аспектами івент-режисури, а також проблемами, з якими стикаються професіонали у цій галузі. Лекцію провів кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри режисури ХДАК Роман НАБОКОВ. Спікер поділився особистим досвідом, розповів про кращі світові практики івент-індустрії та залучив здобувачів освіти до активного обміну ідеями та думками.
Онлайн-лекція є важливим аспектом співпраці між двома закладами освіти, оскільки такі зустрічі стимулюють обмін досвідом, розвиток нових ідей та сприяють зміцненню професійних зв'язків між здобувачами та викладачами.


Вітання з нагоди Дня народження В. М. Шейку!



Найщиріші вітання з нагоди Дня народження вельмишановному Василю Миколайовичу Шейку!
Нехай Ваш новий рік буде сповнений звершень у вільній міцній непереможній Україні. Бажаємо, щоб у ці нелегкі часи Ви не втрачали наснаги та життєвої енергії. Нехай у Вашій родині панують мир та затишок, а на життєвому шляху зустрічаються добрі люди, які допомагатимуть реалізовувати плани та втілювати мрії! Зичимо міцного здоровʼя, невичерпної енергії, життєвих сил, натхнення, Миру та Перемоги!


День відкритих дверей кафедри режисури



ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

Кафедра режисури запрошує на день відкритих дверей, абітурієнтів ОПП "РЕЖИСУРА ШОУ ТА АРТПРОЄКТІВ".
12 травня о 11.00.

Посилання на зустріч: https://meet.google.com/ayc-rymx-sud


9 травня - День Європи!



9 травня в Україні, Європейському Союзі та інших країнах відзначається День Європи – свято миру та єдності на європейському континенті. Народ України, як справжні європейці, бореться за свою свободу, відчуваючи активну підтримку всієї європейської спільноти. У протидії агресору, Україна стала щитом для європейських країн, що вчергове засвідчило, що українці - невід’ємна частина європейської родини.


Про інтелектуальний марафон «Бренди міст світу»



08 травня 2024 р. в онлайн-режимі відповідно до плану роботи Центру міжнародної освіти і співробітництва відбувся інтелектуальний марафон «Бренди міст світу», який провела старший викладач кафедри культурології та медіа-комунікацій Марина ЖИГАЙЛО. До заходу долучились здобувачі освіти, аспіранти та співробітники Харківської державної академії культури. За результатами заходу всі учасники, які дали найбільшу кількість правильних відповідей, отримали грамоти. Продовжуємо всебічний розвиток інтелектуального потенціалу молоді та підтримуємо імідж провідного освітньо-наукового закладу країни!







День відкритих дверей кафедри майстерності актора

ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

Факультет сценічного мистецтва та кафедра майстерності актора Харківської державної академії культури запрошує вас на День відкритих дверей для освітньої програми "Акторське мистецтво драматичного театру і кіно", який відбудеться 12 травня 2024 р. о 12.00 в режимі online за допомогою Google Meet.
Відеоконференцію буде проводити декан факультету сценічного мистецтва Ігор Олександрович Борис.

Посилання на зустріч: https://meet.google.com/auu-idaj-gcd


День відкритих дверей кафедри майстерності актора

ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

Факультет сценічного мистецтва та кафедра майстерності актора Харківської державної академії культури запрошує вас на День відкритих дверей для освітньої програми "Акторське мистецтво драматичного театру і кіно", який відбудеться 21 та 28 квітня 2024 р. о 12.00 в режимі online за допомогою Google Meet.
Відеоконференцію буде проводити декан факультету сценічного мистецтва Ігор Олександрович Борис.

Посилання на зустріч: https://meet.google.com/auu-idaj-gcd


Ювілейний 10 –й захід проекту «Кіно Он-Лайн»:
«Виробництво серіалів»



1 травня 2024 р. на факультеті аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури пройшов десятий, ювілейний захід проекту «Кіно Он-Лайн».
Ініціатор та засновник проекту – декан факультету аудіовізуального мистецтва, кандидат мистецтвознавства, доцент Наталія Віталіївна Мархайчук.
Мета проекту – сприяти професійній комунікації кінознавців; здобувачів, які здобувають фахову вищу освіту та усіх поціновувачів кіно.
Десятий – ювілейний – захід проекту «Кіно Он-Лайн» був присвячений темі: «Виробництво серіалів».
Модератор зустрічі – Миславський Володимир Наумович - кінознавець, академік Української кіноакадемії, член-кореспондент Національної академії мистецтв України, доктор мистецтвознавства, завідувач кафедри кінотелережисури та сценарної майстерності ХДАК.
Запрошеним гостем та спікером заходу був Морозов Юрій Зіновійович – продюсер, кандидат мистецтвознавства, член національної Спілки кінематографістів України, член Міжнародної Академії телебачення (2008 рік), член Української телевізійної Академії (2012).



Морозов Юрій Зіновійович закінчив факультет кінознавства КДІТМ імені І. К. Карпенка-Карого. Кандидат мистецтвознавства, член національної Спілки кінематографістів України, член Міжнародної Академії телебачення (2008 рік), член Української телевізійної Академії (2012). Має надзвичайно цікавий досвід роботи в мистецтві кінематографу:
- 1972-1994 – Кіностудія ім. Довженко, Творче Об'єднання Телевізійних Фільмів – редактор, головний редактор. Брав участь у створенні 50 фільмів для Центрального телебачення СРСР. Брав участь в спільних проектах з компаніями США, Чехії, Болгарії. У 1992 році проходив професійне стажування у Канаді.
- 1996-1998 – телеканал «Інтер», заступник Генерального директора, керівник служби інформації.
- 1998-2005 – телеканал «1+1», програмний директор каналу.
- 2005-2008 – телеканал «1+1», генеральний директор каналу. Зробив суттєвий внесок у розвиток бренду «1+1», брав участь у реалізації багатьох успішних проектів каналу: розважальних шоу, популярних телефільмів і серіалів. Сопродюсер серіалів, знятих на замовлення «1+1»: «П'ять хвилин до метро» (100 серій), «Серцю не накажеш» (170 серій), «Чемпіон» (60 серій), а також продюсер телефільмів «Давай пограємо», «Жага екстриму», «Діви ночі» і багатосерійного циклу документальних фільмів «Україна ХХ століття», «Червоний ренесанс», «Собор на крові», «Дисиденти».
- 2008-2011 – головний продюсер продакшн-компанії PRIMA-FILM. Продюсер та співпродюсер фільмів: «Вікна» (2009), «Блондинка в нокауті» (2009), «Загадай бажання» (2010), серіалу «Сусіди» – 275 серій (2010), (Нагорода – «Телетріумф» – за кращий серіал ), серіалу «Жіночий доктор» – 40 серій (2011). (Нагорода – «Телетріумф» – за кращий серіал).
- з 2012 р. і по теперішній час – головний продюсер продакшн-компанії UMG. Продюсер та співпродюсер фільмів: «Копи з Перетопу» (2014), «Ковзани для чемпіонки» (2014), серіалів «Жіночий лікар-2» – 60 серій (2013) та «Вікно життя» – 48 серій (2016).

На заході панувала надзвичайно творча та доброзичлива атмосфера. Лунали запитання як від студентів так і від викладачів аудіовізуального факультету. Юрій Зіновійович розповідав про історію становлення такого виду екранного видовища як «серіал», про традиції серіалу, про його актуальність у сьогоднішніх реаліях та перспективи подальшого розвитку. Поділився запрошений гість власними спостереженнями, практичними та корисними порадами, які стануть у нагоді молодим митцям в процесі виробництва такого виду аудіовізуального продукту, як серіали.
Переглянути десятий випуск проекту «Кіно Он-лайн» на тему «Виробництво серіалів» можна за посиланням:


Викладачі та студенти факультету аудіовізуального мистецтва висловлюють щирі слова вдячності Юрію Зіновійовичу за надзвичайно цікаву творчу зустріч!


8 травня - День пам’яті та перемоги над нацизмом
у Другій світовій війні 1939–1945 років



8 травня - День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років, дата, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні.
Для європейської спільноти 8 травня - це закінчення кривавої війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними. Пам’ять про війну це не культ перемоги, а вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами, виховувати сміливість та принциповість у боротьбі з агресією та несправедливістю.
8 травня, в День пам’яті та перемоги, Україна вшановує кожного, хто боровся з нацизмом, а також пам’ять мирних цивільних людей, які загинули або постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл, дітей війни, примусових робітників.


День відкритих дверей кафедри фортепіано



ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

24 травня о 17.00 годині на кафедрі фортепіано ХДАК відбудеться День відкритих дверей. Тема заходу - особливості вступної кампанії-2024 та перспективи навчання у ХДАК за освітньо-професійною програмою "Фортепіано".

Посилання на зустріч: https://us06web.zoom.us/j/86995266807

Meeting ID: 869 9526 6807


День відкритих дверей кафедри народних інструментів



ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

Кафедра народних інструментів запрошує відвідати День відкритих дверей. Чекаємо на вас!
Time: May 25, 2024 12:00 PM Europe/Kharkiv.

Посилання на зустріч: https://us04web.zoom.us/j/71000288746...

Meeting ID: 710 0028 8746
Passcode: XDAK


День відкритих дверей факультета музичного мистецтва



ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

Факультет музичного мистецтва Харківської державної академії культури запрошує на День відкритих дверей 11 травня 2024 року о 12.00.

Посилання на зустріч: http://surl.li/tnavp

Ідентифікатор конференції: 583 904 2248
Код доступу: 1111


Патріотично-благодійний захід
ІІІ Двотуровий Міжнародний фестиваль-конкурс мистецтв
«Нас єднає Україна - 2024» (online)

З 28 квітня по 5 травня 2024 р. на базі Харківської державної академії культури проходив ІІІ Двотуровий Міжнародний фестиваль-конкурс мистецтв «Нас єднає Україна - 2024» (online) під керівництвом Заслуженої артистки України, завідувачки кафедри музично-драматичного театру Харківської державної академії культури, доцентки Людмили Кудрич.



Мета та завдання фестивалю-конкурсу: допомога у зборі коштів для потреб Збройних сил України східного напрямку; сприяння становленню та розвитку національної культури і духовності дітей та молоді; єднання західних та східних регіонів України; підтримка талановитих соціальних дітей; формування творчого потенціалу підростаючого покоління, популяризація вокального, хореографічного, театрального та інструментального мистецтва; сприяння розвитку сучасних напрямів та жанрів; співробітництво творчих колективів з ведучими спеціалістами, відомими викладачами і діячами мистецтва; підвищення професійної майстерності та кваліфікації виконавців і керівників творчих колективів.



Номінації: вокал, інструментальне мистецтво, хореографія, оригінальний жанр, образотворче та декоративно-прикладне мистецтво.
Виступи учасників фестивалю-конкурсу оцінює професійне міжнародне журі з України, Китаю, Німеччини, США, Азербайджану та Ізраїлю.



Журі від Харківської державної академії культури:
Світлана Манько – кандидатка мистецтвознавства, доцентка, завідувачка кафедри естрадного та народного співу Харківської державної академії культури;
Людмила Кудрич – Заслужена артистка України, доцентка, завідувачка кафедри музично-драматичного театру Харківської державної академії культури.



Зібрані кошти під час проведення цього фестивалю-конкурсу були перераховані на ремонт авто 127-ї бригади ТРО м. Харкова 226 батальйону. Організатори фестивалю висловлюють щирі слова вдячності учасникам фестивалю за підтримку Збройних Сил України.








З виступами конкурсантів можна ознайомитися за посиланням: https://www.youtube.com/@-2024-nasyednaieukraina


Про зустріч з потенційними вступниками в
магістратуру та аспірантуру у 2024 році

07 травня 2024 р. в онлайн-режимі у рамках профорієнтаційної діяльності Харківської державної академії культури відбулась зустріч з потенційними вступниками в магістратуру та аспірантуру у 2024 році. На зустрічі були присутні проректор з науково-педагогічної та профорієнтаційної роботи Марина ЖИГАЙЛО (спікер), завідувач аспірантури Юлія ЗАКЛІНСЬКА, завідувач Центру безперервної освіти та зв’язків з громадськістю Бажана БУЛАВІНА, провідний фахівець Центру – Людмила ЛУХАНІНА (консультування вступників), члени Приймальної комісії, відповідальні за профорієнтаційну діяльність на факультетах та кафедрах та вступники на другий (магістерський) та третій (освітньо-науковий) рівні вищої освіти. Під час обговорення були визначені строки реєстрації на ЄВІ та/або ЄФВВ, вступникам надано покроковий алгоритм дій під час процедури реєстрації на відповідні вступні випробування, візуалізовано джерела інформації (інфографіка, QR-коди) щодо особливостей вступу тощо. Вступники отримали відповіді на усі запитання, які їх цікавили.
Бажаємо успіхів вступникам під час вступних випробувань!



Реєстрація на ЄВІ/ЄФВВ: що потрібно знати для вступу в магістратуру


Запрошуємо на презентацію відеопроєкту
«ПАМ’ЯТАЄМО. ПЕРЕМАГАЄМО»



Шановні колеги та здобувачі ХДАК, факультет сценічного мистецтва запрошуємо вас на презентацію відеопроєкту «ПАМ’ЯТАЄМО. ПЕРЕМАГАЄМО», присвяченого до Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.
Прем’єра відбудеться 8 травня 2024 року об 11.40 за посиланням ZOOM зустріч.
Перемогли фашизм - переможемо й рашизм!

Посилання: https://us02web.zoom.us/j/81597636825?pwd=dTVreXJLQXFzdVNrTUp0aVpZUzdJUT09


Участь представників Студради ХДАК в панельній дискусії
«Розвиток студентського самоврядування під час війни»

3 травня 2024 р. за ініціативи Харківського обласного центру молоді в Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна відбулася панельна дискусія «Розвиток студентського самоврядування під час війни». Найактивніші представники студентського самоврядування закладів вищої освіти Харкова зібралися, щоб поговорити про специфіку розвитку студентських рад та молодіжних організацій під час війни.



Студентське самоврядування Харківської державної академії культури мали честь представляти:
Денис Гусак – Голова Студентської ради ХДАК;
Віолета Астахова – член культурно-масового сектору Студентської ради ХДАК.
Із вітальним словом до студентів звернулася ректорка Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Тетяна Кагановська: «Коли в університеті збираються студенти, він дійсно оживає, тому що університет не може існувати без його неймовірних студентів. Попри всі виклики ви тут, у Харкові, продовжуєте навчатися та бути справжніми громадянами нашої країни. Університет завжди дає багато можливостей для розвитку, самореалізації, професійного зростання. І сьогодні для нас головне завдання — це об’єднувати наші зусилля, щоб перемогти, підтримувати одне одного, бути корисними та допомагати вам реалізовуватися й впевнено рухатися вперед».



Директор Харківського обласного центру молоді Георгій Пазій подякував присутнім за участь і зазначив, що головною метою цієї дискусії є розвиток студентського руху в Харкові.
Представники установ підписали Меморандум про співпрацю, аби спільними зусиллями створювати нові можливості для розвитку української молоді. У межах панельної дискусії відбувалися палкі обговорення, обмін ідеями та думками, виступи, презентації та інтерактиви. Студенти говорили про студентське самоврядування, його функції, права й обов’язки, реалізацію студентських проектів і заходів, виклики та проблеми студентських організацій під час війни. Лідери студентської молоді не лише отримали інструменти, які в майбутньому допоможуть їм у реалізації заходів для студентів, а й заряд мотивації на подальшу роботу.
Директор Харківського обласного центру молоді Георгій Пазій урочисто вручив представникам Студентської ради нашої академії ПОДЯКУ за розвиток студентського самоврядування попри виклики повномасштабного вторгнення, виховання патріотичної та вмотивованої молоді, активність та незламність.



Представники Студентської ради Харківської державної академії культури висловлюють щирі слова вдячності організаторам зустрічі – директору Харківського обласного центру молоді Георгію Пазію та ректорці Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Тетяні Кагановській – за можливість відчути щирі емоції та радість від живого спілкування та нових знайомств з представниками студентства Харкова!

Програма заходу «Розвиток студентського самоврядування під час війни»


Творча зустріч з доцентом ХДАК Василем Щепакіним
«Музична журналістика в умовах воєнного стану»

30 квітня 2024 р. за ініціативою Харківської державної академії культури та Харківської державної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка, в рамках циклу «Творчі зустрічі в часи війни», відбулася в онлайн форматі творча зустріч із музикантом, доктором мистецтвознавства, доцентом Харківської державної академії культури Василем Щепакіним.



Цього разу було обрано тему на перетині музики й літератури – «Музична журналістика в умовах воєнного стану». Під час повномасштабного вторгнення в Україну військ РФ Василь Щепакін самовіддано занурився в організацію фахового висвітлення мистецького спротиву російській навалі.
Приємною несподіванкою для слухачів стала поява ще одного спікера. Василь Щепакін запропонував долучитися до розмови своїй колезі Ярославі Сердюк, старшій викладачці кафедри фортепіано Харківської державної академії культури, кандидатці мистецтвознавства, майстерній піаністці. Вона також – танцівниця, волонтерка та навіть переможиця студентського конкурсу «Арт-журналістика» (Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського).



Інформаційним приводом такої бесіди стала непересічна подія для пораненої будівлі нашої бібліотеки – саме таку локацію на початку березня цього року музичний гурт «Папа Карло» обрав для знімання відеокліпу на пісню «Блюз» (музика Василя Рябка, слова Василя Рябка та Олександра Молчанова).
Співробітники бібліотеки, які протягом багатьох годин спостерігали за процесом фільмування, впізнали пані Ярославу – саме вона, академічна виконавиця, відпрацювала із цим харківським гуртом «на клавішах». І, як з’ясувалося потім, це зовсім не єдиний приклад їхньої співпраці.
Загалом присутні розмовляли про музичне життя прифронтового міста, про давні традиції й дотичність харківської музичної критики та журналістики, про музичні блоги й стріми, про труднощі концертної діяльності в умовно захищених бункерах. Одностайно констатували, що фахова музична журналістика ближче до наукової діяльності ніж до розважальної, бо потребує ґрунтовних знань з історії, теорії музики та урахування вимог стандартів до журналістської спільноти. Згадували харківських музик, які доєдналися до лав Збройних сил, Національної гвардії чи Державної служби України з надзвичайних ситуацій.




Слухачами заходу стали читачі нашої бібліотеки, студенти та викладачі Харківської державної академії культури.
На своїй сторінці у Facebook Василь Щепакін написав: «Дякую щиро Харківській державній науковій бібліотеці імені В. Г. Короленка, Відділу «Україніка» імені Тараса Шевченка і особисто модераторкам заходу і співрозмовницям Галці Ляховій і Ярославі Сердюк за запрошення до участі в актуальній і змістовній зустрічі «Музична журналістика в умовах воєнного часу», а також Тетяні Кирпі за увагу до неї від представників ХДАК! Розмовляли про зародження музичної журналістики, її сучасних яскравих представників у Харкові, про рефлексію харківських музикантів на драматичні події в місті й країні, пов'язані з повномаштабною агресією північного сусіда і їхню творчу реалізацію за надскладних умов, у яких перебуває зараз і буде ще довго перебувати наше залізобетонне місто-герой. Далеко не всі заплановані теми вдалося охопити: зустріч тривала, замість запланованої години, маже дві (!), тож, можливо, буде нагода якось у майбутньому організувати ще подібну бесіду».
Покликання на відеозапис онлайн-зустрічі:



Запрошуємо на зустріч
"Реєстрація на ЄВІ/ЄФВВ: що потрібно знати вступнику в магістратуру"



07 травня об 11.40 запрошуємо здобувачів освіти 4 курсу та відповідальних осіб за профорієнтаційну роботу від випускових кафедр на зустріч "Реєстрація на ЄВІ/ЄФВВ: що потрібно знати вступнику в магістратуру".

Покликання на зустріч: https://cutt.ly/xeqQMOqv

Ідентифікатор конференції: 723 636 5053
Код доступу: 2022


Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у
Другій світовій війні 1939-1945 років



8 травня Україна відзначає День пам’яті та перемоги, встановлений минулого року Законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років». Це – дата, коли ми разом із європейською спільнотою вшановуємо перемогу над нацизмом і памʼять про загиблих і всіх жертв Другої світової.
Зважаючи на європейський підхід меморіалізації подій, героїв і жертв Другої світової та сучасної російсько-української воєн, Український інститут національної пам’яті підготував тематичні інформаційні матеріали, які містять такі розділи: вступ; ключові повідомлення; історична довідка; коли нацизм капітулював; як Москва перетворила перемогу на культ; 9 травня – День Європи; тематичні матеріали Українського інституту національної пам’яті.
Детальніше у прикріпленому файлі:

Український інститут національної пам’яті Інформаційні матеріали до Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війни (8 травня)


Запрошуємо на інтелектуальний марафон "Бренди міст світу"



08 травня об 10.00 запрошуємо здобувачів освіти та усіх бажаючих на інтелектуальний марафон "Бренди міст світу".

Покликання на зустріч: https://cutt.ly/xeqQMOqv

Ідентифікатор конференції: 723 636 5053
Код доступу: 2022


Про Всеукраїнські змагання зі спортивних танців
«Кубок ректора Полтавської політехніки»



27 квітня у м. Полтава відбулися Всеукраїнські змагання зі спортивних танців «Кубок ректора Полтавської політехніки», на яких у найтитулованішій категорії «Дорослі» студенти кафедри сучасної та бальної хореографії факультету хореографічного мистецтва ХДАК Денис ОРЛОВ (2 курс) та Анастасія ПАВЛОВА (1 курс) здобули перемогу!
Вітаємо здобувачів освіти та тренера пари - в.о. декана факультету хореографічного мистецтва, заслуженого тренера України Кирила ШКУРЄЄВА з переможним виступом збірної команди з Харкова.




Привітали викладачів та здобувачів освіти ХДАК



На вченій раді ХДАК 26 квітня 2024 р. в.о. ректора, доктор мистецтвознавства, доцент Наталія РЯБУХА та почесний ректор, професор, доктор історичних наук Василь ШЕЙКО привітали викладачів та здобувачів освіти Харківської державної академії культури, які отримали відзнаки Харківського міського голови та Харківської обласної державної адміністрації.




Подяками нагороджені:
- ЦИГАНОВСЬКА Наталія Василівна - завідувач кафедри фізичної культури і здоров'я за сумлінну й плідну працю, високий професіоналізм, вагомий внесок у розвиток та популяризацію фізичної культури і спорту в місті Харкові;
- ГОНЧАР В'ячеслав Володимирович - старший викладач кафедри фізичної культури і здоров'я, майстер спорту України з акробатики за сумлінну й плідну працю, високий професіоналізм, вагомий внесок у розвиток та популяризацію фізичної культури і спорту в місті Харкові;
- БАТУЛІН Дмитро Станіславович - старший викладач кафедри фізичної культури і здоров'я за сумлінну й плідну працю, високий професіоналізм, вагомий внесок у розвиток та популяризацію фізичної культури і спорту в місті Харкові;
- ОРЛОВ Денис Геннадійович - здобувач освіти 2 курсу факультету хореографічного мистецтва, член національної збірної України зі спортивних танців, кандидат у майстри порту України зі спортивних танців за високі спортивні досягнення, професійну майстерність, популяризацію фізичної культури і спорту, укріплення авторитету міста Харкова на всеукраїнському та міжнародному рівнях та з нагоди Міжнародного дня спорту на благо миру та розвитку;
- ПАВЛОВА Анастасія Денисівна - здобувачка освіти 1 курсу факультету хореографічного мистецтва, член національної збірної України зі спортивних танців, кандидат у майстри порту України зі спортивних танців за високі спортивні досягнення, професійну майстерність, популяризацію фізичної культури і спорту, укріплення авторитету міста Харкова на всеукраїнському та міжнародному рівнях та з нагоди Міжнародного дня спорту на благо миру та розвитку.
Почесною грамотою Харківської обласної державної адміністрації нагороджений:
- ШКУРЄЄВ Кирило Іванович - в.о. декана факультету хореографічного мистецтва за вагомий внесок у розвиток та популяризацію фізичної культури і спорту, відданість справі та активну громадянську позицію.




Пишаємося нашими викладачами та здобувачами освіти! Зичимо їм подальшої плідної праці у справі розвитку та популяризації фізичної культури і спорту на вітчизняних та міжнародних теренах!


Онлайн-флешмоб у ХДАК до Дня матері
«Дякую тобі, мамо!»



До уваги студентів, аспірантів, викладачів та співробітників ХДАК!

День матері — свято, що присвячене матерям та материнству. В Україні щорічно його відзначають у другу неділю травня.
У 2024 році День матері в Україні припадає на 12 травня.
В Харківській державній академії культури оголошується онлайн-флешмоб, присвячений Дню матері в Україні «Дякую тобі, мамо!».
Для участі необхідно записати та надіслати одне із творчих виконань, присвячених образу матері:
• відео читання поезії
• відео виконання пісні
• відео виконання музичної композиції
• відео сценічного, хореографічного етюду або ін. дійство із привітанням матері.

Надсилати матеріали необхідно до 10 травня 2024 р. на електронну адресу: karina777hdak@gmail.com

Долучаймося до творчого заходу! Привітаємо наших матусь!


Зустріч зі стейкхолдерами кафедри режисури ХДАК



Заклади культури клубного типу Харківщини займають важливе місце у життєдіяльності своїх громад, особливо у часи тяжких випробувань. Зустрічі з директорами міських, сільських, будинків культури, завідувачами клубних закладів-філій надають змогу викладачам кафедри режисури обговорити питання щодо професійної підтримки, допомоги працівникам клубної сфери в адаптації до роботи в умовах воєнного стану.
23 квітня 2024 року за сприяння Обласного навчально–методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів відбулася онлайн-зустріч клубних працівників Богодухівського, Куп’янського та Харківського районів (стейхолдерів кафедри режисури ОПП «Режисура шоу та артпроєктів») з кандидатом мистецтвознавства, доцентом Романом Геннадійовичем НАБОКОВИМ.



Основна увага була зосереджена на методиці підготовки та проведенні дозвілєвих заходів з урахуванням викликів війни. Спікером було розкрито загальний концепт заходів під час війни та їх напрями, креативний підхід до пошуку ідей та їх реалізації, проаналізовано практичний досвід проведення онлайн артпроєктів ХДАК, зокрема,  мистецька благодійна акція «З Україною в серці», онлайн-захід «Вкрадене дитинство», присвячений десятій річниці російсько-української війни, фольклорні проекти 2022 "КОД НАЦІЇ" здобувачів освіти 4 курсу, денної форми, гр.1М, онлайн-конкурс «Чарівна першокурсниця».
Працівники клубних закладів Харківської області отримали фахову, професійну інформацію, яку зможуть використовувати у своїй подальшій роботі. Після доповіді учасники зустрічі обмінялися думками щодо перспектив проведення заходів в умовах дії правового режиму воєнного стану. Учасники заходу відзначили, що наразі Харківська державна академія культури є провідною освітньою інституцією, яка має значний досвід впровадження інноваційних методів навчання та реалізації творчих проектів, зокрема в умовах війни.

Посилання на сайт ОНМЦПК: https://onmcpk.kh.ua/2024/04/115649/#more-115649


Про науково-практичний вебінар
«Сучасна культурно-мистецька освіта: методика, теорія, практика»



21 квітня 2024 року відбувся науково-практичний вебінар «Сучасна культурно-мистецька освіта: методика, теорія, практика», організований та проведений факультетом сценічного мистецтва ХДАК. Мета цього вебінару – підвищення рівня науково-теоретичної, методичної та практичної підготовки викладачів і керівників творчих колективів щодо питань сучасної мистецької освіти. Спікерами наукового заходу стали:
Залужений діяч мистецтв України, декан факультету сценічного мистецтва, доцент Ігор Олександрович БОРИС, який розповів про інноваційні методи виховання сучасного актора в умовах експериментальних студій, зокрема була презентована авторська мистецька школа «ЕКМАТЕДОС».



Кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри режисури ХДАК, заступник декана факультету сценічного мистецтва, доцент Роман Геннадійович НАБОКОВ. У своїй доповіді за темою: «Професійна підготовка фахівців зі спеціальності 026 сценічне мистецтво у контексті дуальної форми здобуття освіти (на прикладі освітньої програми «Режисура шоу та артпроєктів»)», спікер підняв питання запровадження ДФЗО в Академії та представив проєкт навчального плану до цієї форми здобуття освіти. Відбулася жвава дискусія, у якій учасники науково-методичного семінару висловлювали свої думки. Зокрема в.о. завідувача кафедри режисури естради і шоу КНУКІМ, кандидат мистецтвознавства, доцент, професор з/н Микола Володимирович КРИПЧУК зауважив, що у вітчизняних університетах, які мають відіграти провідну роль у впровадженні дуальної форми освіти, повинно бути стратегічне планування щодо співпраці із бізнес-асоціаціями, державними закладами, громадськими організаціями профільного спрямування, але поки що, це знаходиться тільки на початковому етапі.



Не менш цікавою та обговорюваною була доповідь проректора з науково-педагогічної та профорієнтаційної роботи, кандидата культурології Марини Олександрівни ЖИГАЙЛО за темою: «Вплив цифровізації на сценічне мистецтво». Висвітлювалися питання технологічних трансформацій сценічної творчості та перспективи розвитку галузі сценічного мистецтва із використанням інформаційних технологій.



Також були надані практичні поради  щодо творчо-виконавської роботи з дітьми, здобувачами, молодими фахівцями задля успішної участі в мистецьких конкурсах  сценічного спрямування. На конкретних прикладах переможців читецького конкурсу «Білі конвалії 2024», голова журі, заслужена артистка України Ольга Яківна ДВОЙЧЕНКОВА розповіла про методику роботи з літературним твором та відзначила типові помилки, які виникають під час підготовки.
За результатами науково-практичного вебінару усі учасники отримали сертифікати підвищення кваліфікації.