НОВИНИ

Жовтень 2024

Участь студентів та викладачів кафедри психології, педагогіки та філології
у практико-орієнтованому майстер-класі
по створенню психотерапевтичної казки



11 жовтня 2024 р. відбувся практико-орієнтований майстер-клас по створенню психотерапевтичної казки «Психотерапевтична казка: методичні засади написання і техніки «прокачування» письменницьких навичок психолога».
В майстер-класі взяли участь здобувачі (бакалаври і магістри) та викладачі кафедри психології, педагогіки та філології Харківської державної академії культури.
Ведуча майстер-класу: Каріна Фоменко, доктор психологічних наук, професор кафедри психології Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди.




Зміст вебінару:
- створення казки як психотерапевтична інтервенція;
- види психотерапевтичних казок;
- герої психотерапевтичних казок;
- алгоритм створення казок у психотерапії та вихованні власних дітей;
- розвиток письменницьких навичок психологів - казкотерапевтів та батьків.


«Українські обереги для захисників країни»:
спільний проект Державного біотехнологічного університету та
Харківської державної академії культури



11 жовтня 2024 р. в Державному біотехнологічному університеті, в межах проекту «Душа народу. 100 років української народної пісні на поштовій листівці», який реалізується за підтримки Українського культурного фонду, відбувся майстер-клас із виготовлення українських оберегів для захисників країни – вузлових ляльок за народною традицією. У майстер-класі взяли участь студенти як Харківської державної академії культури, так і Державного біотехнологічного університету, що зробило його спільним проектом для представників різних навчальних закладів.



Захід провела доцентка Харківської державної академії культури Юлія Соловйова, яка має багаторічний досвід у відродженні українських народних ремесел. Під час заходу учасники мали змогу ознайомитися з традиційною технікою виготовлення вузлової ляльки – оберегу, який в українській культурі відігравав важливу роль. Юлія детально пояснювала кожен етап створення ляльки, розповідаючи про символіку цих оберегів у народній традиції. Атмосфера була сповнена цікавістю та творчим натхненням, а студенти з ентузіазмом робили ляльок, які пізніше будуть відправлені до наших військових.



Особливий настрій заходу створила бандуристка Юлія Базілєва, студентка факультету музичного мистецтва Харківської державної академії культури, яка виступала під час майстер-класу. Її чарівний голос і мелодійна гра на бандурі наповнювали приміщення українськими піснями. Вона виконувала як народні композиції, так і пісні сучасних авторів, які вражали музичним багатством. Пісні на бандурі додали особливої колоритності заходу, створивши відчуття занурення у народну культуру та традиції.





Авторка репортажу: Олександра Кошкіна, студентка факультету аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури.


Міжвузівський семінар-практикум
«Адаптація туристичних проєктів для людей з порушеннями зору: Via Regia в Україні»



9 жовтня 2024 р. на базі кафедри музейно-туристичної діяльності Харківської державної академії культури міжвузівський семінар-практикум «Адаптація туристичних проєктів для людей з порушеннями зору: Via Regia в Україні». Запрошений гість - Петро Поліщук. Петро – тренер інтернет-центру «Окуляр» Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки, керівник підрозділу ГО «Генерація успішної дії», тренер у реабілітаційно-відновлювальному таборі «Життя після війни». Під його керівництвом розпочалися та успішно втілюються проєкти, спрямовані на створення доступного середовища: «Культурні продукти Рівненщини без обмежень», «Адаптація міської туристичної інфраструктури до потреб людей з інвалідністю», «3D друк на допомогу незрячим та слабозорим людям», підготовка та випуск видань «Торкнутися слова це можливо» та «Маленький круасан у великому світі». Петро Поліщук – один із розробників інклюзивного сайту «Аудіобібліотека», працює над адаптацією та створенням аудіоверсій пішохідних екскурсій вулицями міста.
Модератор заходу: Мирослава Яріко, старший викладач кафедри музейно-туристичної діяльності, кандидат культурології.



Петро Поліщук – один з тих, завдяки кому Україна стає справді доступною для всіх. Малими кроками командою однодумців вже адаптовано для людей з інвалідністю простір Рівненської обласної бібліотеки, створили Аудіотеку, яка регулярно поповнюється творами місцевих письменників (часто ще й начитаних самими авторами), розробили надрукований в універсальному дизайні цикл книжок для дітей з порушеннями зору, проводять спектаклі з тифлокоментарем та перекладом жестовою мовою… А ще ж є проєкти у музеях Волині, удосконалення інформаційного середовища регіону, адаптація туристичних стежок та шляхів, екскурсії та аудіогіди, туристсько-інформаційні карти, створені в універсальному дизайні, та багато іншого.



Про все це можна послухати у записі зустрічі за посиланням нижче. Але також варто відвідати Рівне, Острог, Дубно і самим побачити, скільки всього вже зроблено за досить короткий час.



Викладачі кафедри музейно-туристичної діяльності Харківської державної академії культури щиро дякують викладачам та студентам Уманського національного університету садівництва, Національного університету харчових технологій (м. Київ), Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» та нашої Харківської державної академії культури, які долучилися до зустрічі.

Корисні посилання:

Запис семінару за посиланням: https://youtu.be/NRlHF5DoDs8

Профіль Петра Поліщука у Facebook: https://www.facebook.com/polip78

ВГО «Генерація успішної дії»: http://gud.org.ua/

Проєкт «Via Regia на дотик»: https://gud.rv.ua/inkliuzyvnyi-proiekt-via-regia-na-dotyk

Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека: https://libr.rv.ua/

Культурно-туристичний портал «Рівне»: https://culture-rivne.com.ua/turyzm/


Студенти першого курсу факультету аудіовізуального мистецтва
відвідали студію "Накипіло"

Першокурсники факультету аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури мали унікальну можливість побачити роботу в прямому ефірі під час екскурсії до студії "Накипіло".



Захід відбувся за участі декана факультету Наталії Мархайчук та викладача Юлії Соловйової.



У рамках відвідування студенти не лише познайомилися з представниками редакції та фахівцями-практиками, а й спостерігали за студійною бесідою, присвяченою традиційному українському мистецтву — створенню ляльок-мотанок. Ця тема викликала жвавий інтерес, адже розкриває багатогранність культури та традицій нашого народу.



Захід став чудовою нагодою для студентів на власні очі побачити процес підготовки та проведення прямих ефірів, а також дізнатися більше про роботу журналістів та медіафахівців.



Подібні візити є важливою частиною навчального процесу, адже дозволяють майбутнім професіоналам заглибитися у реалії своєї професії, побачити практичний бік роботи в галузі аудіовізуального мистецтва та медіа.



Такі ініціативи сприяють розвитку професійних навичок студентів та їхньому зануренню в сучасне медіасередовище.


Круглий стіл
«Формування безпечного освітнього середовища
та протидія цькуванню»

9 жовтня 2024 р. в Харківській державній академії культури відбувся круглий стіл «Формування безпечного освітнього середовища та протидія цькуванню», в якому взяли участь здобувачі та науково-педагогічні працівники академії. Захід був приурочений до Всесвітнього дня ментального здоров’я та проходив в рамках Програми соціально-психологічного супроводу ментального здоров'я суб’єктів освітньо-виховного простору ХДАК в 2024-2025 н.р.
Із вступним словом виступила Олена Білик – проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків. Вона привітала усіх з прийдешнім Днем ментального здоров’я та наголосила на важливості формування безпечного та комфортного психологічного клімату в освітньому середовищі академії.




Із доповіддю «Збереження ментального (психічного) здоров'я особистості в умовах війни» виступив практичний психолог Харківської державної академії культури – Володимир Носенко. В своїй доповіді Володимир Носенко проаналізував результати анкетування здобувачів академії, яке проводилося напередодні круглого столу та було присвячено питанням психологічного клімату в академії та психологічного стану здобувачів в період війни. Доповідач розглянув складові психічного здоров’я в умовах війни, продемонстрував способи посилення ресурсів стійкості особистості. А в кінці своєї доповіді Володимир Носенко запропонував усім учасникам круглого столу разом зробити техніку відновлення ресурсів «ГОРА», розробленою українською психологинею Сітланою Ройз.
Із доповіддю «Правові ознаки булінгу та особливості юридичної відповідальності за булінг» виступила Каріна Попова-Коряк – помічник проректора з виховної роботи, старший викладач кафедри телерепортерської майстерності. В своїй доповіді вона розкрила поняття «булінг» в законодавстві України, охарактеризувала види булінгу та пояснила особливості притягнення до юридичної відповідальності за вчинення булінгу в освітньому процесі. Окрім того, доповідачка навела приклади із судової практики України, які стосувалися відповідальності суб’єктів освітнього процесу за вчинення булінгу.




Із роз’ясненням щодо психологічної підтримки в Харківській державній академії виступила Анастасія Большакова – завідувачка кафедри психології та педагогіки. Пані Анастасія нагадала про те, що в академії діє програма по психологічній підтримці здобувачів вищої освіти, ознайомила із основними документами щодо цього, зазначила, що психологічна підтримка здобувачів вищої освіти, викладачів та співробітників ХДАК здійснюється на засадах анонімності, добровільності та безкоштовності та за такими напрямами: кар’єрне консультування та коучинг; допомога у розв’язанні конфліктів в освітньому середовищі та освітньому процесі; допомога у разі виникнення проблем у навчанні; допомога у розв’язанні особистісних проблем.



На круглому столі виступила і представниця Студентської ради академії, Голова Студентської ради факультету аудіовізуального мистецтва – Маргарита Бутко. Вона презентувала результати свого проету у вигляді невеличкого майстер-класу «Змінюємо світ на краще: структура та створення соціальної реклами». Маргарита продемонструвала два відеороліки, створених в рамках її проекту, які присвячені проблемі булінгу в навчальних закладах. Окрім цього Маргарита запропонувала усім присутнім здобувачам доєднуватися до її проекту зі створення аудіовізуальних творів на соціальну тематику, в тому числі й з проблем булінгу в освітньому процесі.
Після виступу доповідачів у всіх присутніх на круглому столі була змога подискутувати на тему збереження ментального здоров’я в умовах сьогодення та висловити власне бачення шляхів подолання стресу та стабілізації психологічного стану.


Участь науково-педагогічних працівників ХДАК
у вебінарі, присвяченому безбар’єрності в освіті

3 жовтня 2024 р. «Освітнім центром «Інтеграл» було організовано онлайн захід із лінгвістичної та інклюзивної галузей «Комунікативні компетентності та професійні тренди викладача вищої школи».
Науково-педагогічні працівники Харківської державної академії культури – Білик Олена Миколаївна, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків та Попова-Коряк Каріна Олексіївна, помічник проректора з виховної роботи, старший викладач кафедри телерепортерської майстерності – взяли участь у цьому заході з метою підвищення кваліфікації у сфері безбар’єрності в освіті.



Заняття передбачало ознайомлення із доповідями на теми: «Сучасні тренди в професійній діяльності викладача вищої школи»; «Недискримінаційне спілкування: поради, тенденції»; «Створення інклюзивного освітнього середовища у закладах вищої освіти».




Учасники мали змогу вдосконалити мовні та мовленнєві компетентності, зрозуміти особливості адаптації та модифікації освітнього середовища для навчання здобувачів з ООП в процесі інклюзивного навчання.
Науково-педагогічні працівниці академії пройшли тестування по тематиці доповідей та отримали сертифікати.


Запрошуємо на курси англійської мови



Ті, хто тільки мріє приєднатися до курсів англійської мови, заходьте за посиланням:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSccRGKxTLbfzye-gKqwQYJFnYvimzSedXqPKS-7-LtRItcXfA/viewform


Всесвітній день психічного здоров’я!



Всесвітній день психічного здоров’я (World Mental Health Day) або День ментального здоров’я у світі та в Україні відзначається щороку 10 жовтня. День психічного здоров’я вперше з’явився в 1992 році і став щорічним заходом за підтримки ВООЗ та Всесвітньої Федерації психічного здоров’я.
В цей день ми звертаємо увагу на проблеми, пов’язані з психічним станом людини, обізнаністю про профілактику ментальних розладів, способи турботи про ментальне здоров’я та для підтримки людей з подібними захворюваннями. Основна мета цього святкування – скоротити поширеність захворювань, пов’язаних з психічними розладами: депресивні стани, фобії, розлади особистості, посттравматичний синдром, алкогольна та наркотична залежності, шизофренія, недоумкуватість, порушення свідомості тощо.
В 2024 році Всесвітній день психічного здоров'я проходить під гаслом «Психічне здоров'я на робочому місці».
Цього року з нагоди Всесвітнього дня психічного здоров'я ВООЗ та її партнери звертають увагу на нерозривний взаємозв'язок між психічним здоров'ям та трудовою діяльністю. Безпечні та здорові умови праці можуть бути фактором захисту від порушень психічного здоров'я. Несприятлива обстановка на робочому місці, у тому числі стигматизація, дискримінація, а також переслідування та інші загрози та небезпечні виробничі фактори можуть створювати значний ризик для працівників, негативно впливаючи на їхнє психічне здоров'я, загальну якість життя і, зрештою, на їхню працездатність та продуктивність. Оскільки працююче населення становить 60% жителів планети, необхідно якнайшвидше вжити заходів до того, щоб умови праці допомагали запобігати ризикам для психічного здоров'я, сприяючи його захисту та зміцненню.
Зміцнення психічного здоров'я на робочому місці – загальне завдання державних органів, роботодавців, організацій, які представляють інтереси працівників та роботодавців, а також інших сторін, зацікавлених у забезпеченні безпеки та гігієни праці. Заходи щодо захисту психічного здоров'я працівників повинні вживатися за конструктивної участі самих працівників та їх представників, а також осіб, які мають досвід життя із психічними розладами. Мобілізуючи зусилля та ресурси для впровадження науково обґрунтованих підходів та заходів на робочому місці, ми зможемо дати кожній людині шанс досягти успіху на роботі та в житті. Для побудови здоровішого майбутнього нам необхідно діяти вже зараз.
Це ідеальний привід нагадати, що піклування про себе та про своє ментальне здоров`я - найважливіший крок на шляху до відчуття щастя. Важливо пам`ятати це основа нашого добробуту, яке дозволяє нам долати стреси та труднощі у житті.

Інформація з офіційного сайту ВООЗ:
https://www.who.int/campaigns/world-mental-health-day/2024


Майстер-клас Юлії Соловйової з виготовлення вузлової ляльки



11 жовтня 2024 р. о 15:30 в Державному біотехнологічному університеті відбудеться майстер-клас доцентки Харківської держаної академії культури Юлії Соловйової з виготовлення вузлової ляльки за народної традицією. У майстер-класі візьмуть участь студенти Харківської держаної академії культури та Державного біотехнологічного університету.


Запрошуємо на круглий стіл
"Барська кераміка: традиція VS інновація у музейній практиці"



11 жовтня, у період з 10:10 до 11:40 в режимі онлайн відбудеться Міжрегіональний круглий стіл «Барська кераміка: традиція VS інновація у музейній практиці», що проводиться в рамках проєкту «Відродження традицій Барської кераміки v.3.0» за підтримки Українського культурного фонду.
Організатори заходу: Харківська державна академія культури, Кам’янець-Подільський національний університет ім. І. Огієнка, громадські організації Барський міський художній аматорський театр, Народний музей Барської кераміки та Агенція сталого розвитку «АСТАР».
В ході круглого столу плануються обговорення актуальних питань у сфері збереження нематеріальної культурної спадщини, музеєзнавчої діяльності та презентація «Віртуального 3-D музею Барської кераміки».
До участі запрошуються: викладачі та здобувачі закладів освіти, працівники музеїв, майстри-практики гончарного мистецтва та фахівці у сфері інформаційних технологій.

Доступ до роботи круглого столу за лінком: meet.google.com/fbo-fuec-fmz


Запрошуємо на круглий стіл
"Формування безпечного освітнього середовища та протидія цькуванню"



Шановні студенти та викладачі ХДАК!

Харківської державної академії культури запрошуємо на круглий стіл "Формування безпечного освітнього середовища та протидія цькуванню", який приурочений до Всесвітнього дня ментального здоров’я. Захід відбудеться 9 жовтня о 14:00.

Посилання: https://us02web.zoom.us/j/88556509945?pwd=dndwOVYxd29sQXN3Wlh3WUtLYU5Ydz09

Meeting ID: 885 5650 9945
Passcode: 2022


Результати першого (відбіркового) туру
Всеукраїнського дистанційного конкурсу народної хореографії
"Квітка Слобожанщини"



Клуб української мови "Дзиґа"


"Харківський обласний центр молоді", головною метою якого є сприяння молоді у її соціальному становленні та розвитку, реалізація державної політики у галузі створення необхідних соціально-економічних та правових умов і гарантій для дітей та молоді у рамках реалізації своїх завдань, створив Клуб української мови "Дзига".
Це безкоштовний проєкт для покращення рівня володіння українською мовою серед студентів.
Заняття клубу проводяться 2 рази на місяць офлайн у Харкові. У межах зустрічей учасники мають можливість дізнатись нову інформацію про українську мову, вивчати правила в ігрових сучасних форматах, спілкуватися один з одним та розвивати ораторські здібності.

Форма реєстрації:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScrEfHorVlDQjUalP7OrjJn8IzzgjYaOlUTEjZEph1mJHefpA/viewform?usp=sf_link

Детальніше у додатку


Вітаємо мистецьку школу кафедри МА
"Експериментальна майстерня театральних досліджень (ЕКМАТЕДОС)"


Вітаємо мистецьку школу кафедри майстерності актора "Експериментальна майстерня театральних досліджень (ЕКМАТЕДОС)" за здобуте Перше місце на МІЖНАРОДНОМУ БЛАГОДІЙНОМУ КОНКУРСІ ТАЛАНТІВ WAF - ФЕСТИВАЛІ ART WORLD - СЕРЦЕ ЄВРОПИ 2024 (Чехія, Прага).
"ЕКМАТЕДОС" виступала з творчим проєктом "Інші" за мотивами драматургічного твору Жана-Поля Сартра "За закритими дверима".
Над творчим проєктом "Інші" працювали здобувачі вищої освіти ОПП «Акторське мистецтво драматичного театру і кіно» факультету сценічного мистецтва ХДАК, учасники "ЕКМАТЕДОС":
Інес - Софія Листопадова
Естель - Олександра Любченко
Коридорний - Юлія Шевченко
Режисер-постановник, творчий керівник мистецької школи "Експериментальна майстерня театральних досліджень (ЕКМАТЕДОС)" - доцент кафедри майстерності актора, заслужений діяч мистецтв України Борис І. О.




З'явився мурал, присвячений бійцям підрозділу Kraken



Нещодавно у Харкові за адресою пр. Класичний, 12 з'явився мурал, присвячений бійцям підрозділу Kraken - Андрію ХРИПУНОВУ з позивним "Псих" та бійцю з позивним "Вжик". Андрій ХРИПУНОВ - випускник Харківської державної академії культури, спеціальності 027 Музеєзнавство, пам'яткознавство. З перших днів повномасштабного вторгнення він пішов на захист Батьківщини. Після поранення, знову став на бойову службу та загинув на Донецькому напрямку 24 липня 2023 р., виконуючи бойове завдання. "Андрій брав участь у Харківському контрнаступі, завдяки якому було звільнено його рідне село - Ківшарівку. Загинув "Псих" у віці 21 року на Донецькому напрямку, виконуючи бойове завдання. Після перемоги мріяв про мирне життя під чистим небом, разом зі своєю родиною", - зазначив засновник підрозділу Kraken Костянтин НЕМІЧЕВ (Також читайте за покликанням: http://surl.li/dwhgvh). Уся академічна родина ХДАК назавжди пам'ятатиме Андрія як щиру, відкриту, вольову людину, яка не боялася брати на себе відповідальність, ставити цілі та їх досягати. Герої не вмирають! Вони назавжди в наших спогадах, думках і безмежній вдячності за захист нашої країни й кожного з нас.
Шановуємо пам’ять тих, хто став на оборону України та віддав своє життя за її свободу, територіальну цілісність і наше майбутнє!


Онлайн-показ «Знайомтесь – перший курс»
від здобувачів факультету сценічного мистецтва
до Дня працівників освіти



6 жовтня 2024 р., у День вчителя в Україні (День працівників освіти), здобувачі 1-го курсу факультету сценічного мистецтва Харківської державної академії культури запросили викладачів та здобувачів на онлайн-показ «Знайомтесь – перший курс».
Цей захід став чудовою нагодою ближче познайомитися один з одним та привітати викладачів Харківської державної академії культури з їх професійним святом – з Днем вчителя в Україні.

Переглянути відео за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=inmzvCW48YY


Вітання від здобувачів факультету музичного мистецтва
з Днем працівників освіти України



Щороку 5 жовтня в усьому світі святкують Всесвітній день вчителя. Це свято було засноване 1994 року ЮНЕСКО для вшанування вчителів у всьому світі та підвищення їхнього статусу. Дата обрана на честь підписання Рекомендації ЮНЕСКО/МОП про правовий статус вчителів 1966 року.
В Україні День вчителя (День працівників освіти) відзначають у першу неділю жовтня. У 2024 році це свято припадає на 6 жовтня. Ці дні є нагодою для висловлення вдячності всім учителям та викладачам за їхній безцінний внесок у моральний та інтелектуальний розвиток суспільства.
Здобувачі факультету музичного мистецтва щиро вітають усіх викладачів Харківської державної академії культури з Днем учителя!


Майстер-клас з виготовлення оберегів
на День захисників і захисниць України



1 жовтня 2024 р., на День захисників і захисниць України, в Харківській державній академії культури зібралися небайдужі люди, щоб взяти участь у майстер-класі з виготовлення традиційних українських мотанок-оберегів. Проводила захід талановита майстриня Юлія Соловйова, відома своїм умінням оживляти українські традиції у сучасному мистецтві.
Юлія Соловйова – народна майстриня, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, доцентка кафедри мистецтвознавства Харківської державної академії культури.



Під час заходу пані Юлія з радістю ділилася секретами виготовлення мотанок-оберегів, які є не тільки естетичним об'єктом, а й символом добробуту, захисту та надії. У процесі створення кожної ляльки учасники згадували давні традиції, пов’язані з їх виготовленням, і говорили про те, як важливо зберігати культурну спадщину в часи змін.
«Сьогодні наші мотанки отримають особливий сенс, — зазначила пані Юлія, — Вони будуть передані до наших військових. Кожна лялька міститиме частинку нашої душі, нашої вдячності та надії на мир».


Цей захід став не лише можливістю доторкнутися до мистецтва, але й виявом єдності та солідарності в часи, коли це особливо важливо. Разом ми створюємо красу і підтримуємо наших героїв!
Автор репортажу та фотознімків – Олександра Кошкіна, здобувачка факультету аудіовізуального мистецтва ХДАК.

Автор відеоролику про майстер-клас – Юрій Мартиненко, завідувач Навчальної лабораторії з аудіовізуального мистецтва та виробництва.


До святкового концерту
з нагоди Дня захисників та захисниць України



1 жовтня 2024 р. Харківська державна академія культури долучилась до святкового концерту з нагоди Дня захисників та захисниць України ВЧ А 7378 ЗСУ. Військовослужбовці, волонтери та гості заходу, зокрема в.о. ректора ХДАК Наталія РЯБУХА, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Олена БІЛИК, проректор з науково-педагогічної та профорієнтаційної роботи Марина ЖИГАЙЛО, завідувач сектору автоматизації Тетяна СЕМЕНОВА, зібрались, щоб вшанувати пам’ять полеглих захисників, які віддали своє життя за свободу, суверенне право нашої держави бути вільною, незалежною державою, за кожного з нас, хто завдяки нашим героям, має можливість жити, працювати та мати майбутнє у своїй країні.
Із запаленими свічками, у важкій скорботі, капелан військової частини прочитав поминальну молитву за загиблими воїнами, які назавжди закарбували свої імена в нашій пам’яті, своїм подвигом ще раз нагадали про те, якою ціною ми виборюємо право на незалежність, право на життя під мирним небом нашої Батьківщини.


Зі святом присутніх привітав командир ВЧ А 7378 ЗСУ Андрій НОВІКОВ, який наголосив на важливості єднання, спільних зусиль громадян у загальній боротьбі проти ворога. Він відзначив внесок військових, волонтерів та, усіх, хто наближає Перемогу, оскільки це наша спільна боротьба, у якій ми маємо бути єдині та непохитні, кожен на своєму місці – на фронті чи в тилу.


На концерті свої творчі номери представили Іванна ТРОНЕНКО, Культурний десант, Юрій МОНЧАК, а також інструментальне тріо «ЦимБанДо» у складі викладачів кафедри народних інструментів Надії МЕЛЬНИК, Олександри САВИЦЬКОЇ, Костянтина ХІТУШКО. Музика об’єднала усіх присутніх, надихнула на нові звершення та підняла бойовий дух військовослужбовцям, сповнила надією та вірою у наближення омріяної Перемоги.


Після концерту гості заходу мали змогу поспілкуватись з військовослужбовцями, висловити слова вдячності за їх неймовірну мужність, непохитну волю та героїзм у боротьбі з ворогом, а також захист і оборону нашого життя.
СЛАВА УКРАЇНІ!
ГЕРОЯМ СЛАВА!

Детальніше про концерт за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=VqXPX2BbdiY


Участь викладачів та здобувачів ХДАК у заході
«Сьогоднішнє і майбутнє українського туризму»



27 вересня 2024 р., з нагоди Всесвітнього дня туризму, відбулася відкрита лекція «Сьогоднішнє і майбутнє українського туризму». Лектор: Мар'яна Олеськів, голова Державного агентства розвитку туризму України.
Викладачі та здобувачі кафедри музейно-туристичної діяльності Харківської державної академії культури взяли участь у цьому заході.




Участь доцентки Юлії Соловйової у проекті
«Мапа України «Обійми»



Частина матеріалу взята з новини про проєкт «Мапа України «Обійми» у виданні «Слобідський край» (авторка Надія Янинович) за посиланням: https://www.slk.kh.ua/news/suspilstvo/unikalnu-mapu-ukraini-z-lalkami-motankami-predstavili-v-harkovi-foto.html

21 вересня 2024 р. у Харківській бібліотеці-філії № 5 презентували унікальний проєкт «Мапа України «Обійми». Проєкт внесений до книги рекордів України. Його ініціатори – подружжя переселенців з Ясинуватої, Оксана та Олекса Муравльови.
Як розповідає медіа «Слобідський край», мапа є своєрідним пазлом, розміром 2 на 3 метри. На ній до кожної області прикріплені ляльки-мотанки, створені 58 майстринями зі всієї України, серед них дві майстрині-переселенки надіслали свої роботи з Польщі та Болгарії.



В проекті «Мапа України «Обійми» взяла участь і майстриня Юлія Соловйова – доцентка кафедри мистецтвознавства Харківської державної академії культури.
«Ляльки представлені з усіх куточків держави. Тут і мотанки-жінки, і мотанки-чоловіки, мотанки-немовлята зі своїми «матусями», а також тварини та птахи. Є ляльки з соломи та шпагату. Всі працювали, вкладаючи в роботу серце й душу», – зазначає Юлія Соловйова. Її лялька «Запорізький козак» теж є на карті.


Переглянути фільм про проєкт «Мапа України «Обійми» можна за посиланням:


Харківська державна академія культури долучилася до
Європейського тижня спорту та підтримала ініціативу #BEACTIVEDAY



Європейський тиждень спорту проходить в країнах Старого світу з 23 по 30 вересня 2024 р. Цей суспільноважливий проєкт ініційований Європейською Комісією та має на меті популяризацію спорту та фізичної активності (#BeActive) в Європі та за її межами. Ведення здорового способу життя незалежно від віку, гендеру, походження та рівня підготовки – основний акцент проєкту. Спорт і фізична активність значно підтримують здоров’я громадян, а оскільки загальна тенденція рівня фізичної активності людства знижується, ЄТС відповідає на цей виклик та закликає до спільних дій. Європейський тиждень спорту передбачає тісну співпрацю з національними координаторами та багатьма різними партнерами, які твердо підтримують та сприяють реалізації проєкту.
ЄТС стартував 9 років тому. Україна вперше отримала право приєднатися до однієї з наймасовіших ініціатив ЄС у сфері фізичної культури 2018 році. З 2019 року координатором спортивної події в Україні виступив Національний олімпійський комітет України, який разом з амбасадорами ЄТС ініціює різноманітні заходи, що популяризують спорт та закликають суспільство активніше долучатися до ведення здорового способу життя.
Цьогоріч амбасадорами Європейського тижня спорту в Україні стали чемпіони та призери Ігор ХХХІІІ Олімпіади, що відбулися цього літа в Парижі: олімпійська чемпіонка в командних змаганнях з фехтування – Юлія Бакастова, олімпійський чемпіон з боксу Олександр Хижняк, срібна призерка з веслування на каное Людмила Лузан, срібний призер з греко-римської боротьби Парвіз Насібов, бронзова призерка з легкої атлетики Ірина Геращенко.



Національний олімпійський комітет України

Харківська державна академія культури долучилася до Європейського тижня спорту та підтримала ініціативу #BEACTIVEDAY, яка спрямована на відзначення і популяризацію задоволення і важливості фізичної активності для фізичного, психічного і соціального благополуччя людей.
У цьому році до челенджу #АктивнийЯХДАК #beactive #europe_active #beactiveday, який запропонували викладачі кафедри фізичної культури і здоров’я, долучилися 112 учасників освітнього процесу в Харківській державній академії культури.
В челенджі брали участь здобувачі вищої освіти всіх факультетів та викладачі Академії. Найбільш активні #europe_active-студенти – спортсмени факультетів аудіовізуального мистецтва та хореографічного мистецтва.
Спортивна родина ХДАК, дякуємо всім, хто долучився до відзначення #BEACTIVE DAY під девізом «Будь АктивнийЯХДАК!» (https://t.me/+UwfaJOPV5tg5M2Vi).

#BEACTIVEDAY, до зустрічі в наступному році!
Продовжуємо більше рухатися та краще сприймати переваги і важливість здорового способу життя!


Урок-лекція (онлайн) «Марта Аргеріх: творчий портрет»



1 жовтня 2024 року на кафедрі фортепіано Харківської державної академії культури старшим викладачем кафедри Ніколенко Р. В. проведено урок-лекцію (онлайн) «Марта Аргеріх: творчий портрет», приурочена до святкування Міжнародного дня музики. Метою заходу було ознайомити здобувачів освіти із творчою діяльністю однієї із найвидатніших піаністок сучасності.
Під час лекції розглянуто основні віхи життя та творчості Марти Аргеріх. Також слухачам було запропоновано студійні і концертні записи піаністки, на яких репрезентоване виконання творів різних композиторів.
Урок-лекція проходив у формі відкритого діалогу та сприяв розширенню мистецького кругозору здобувачів освіти.




Про посвяту першокурсників-2024!

30 вересня 2024 року факультет сценічного мистецтва Харківської державної академії культури традиційно провів урочисту посвяту першокурсників, яка ознаменувала початок їхньої захопливої подорожі у світ творчості та професійного зростання.
Цього року свято було організовано навколо теми галактики, що символізує широкий і безмежний простір можливостей, які відкриваються перед студентами Академії.
Привітання першокурсників стало ключовим моментом заходу.
Першокурсників привітала в.о. ректора ХДАК, доктор мистецтвознавства, доцент Наталія РЯБУХА та почесний ректор, доктор історичних наук, професор, дійсний член (академік) Національної академії мистецтв України, заслужений діяч мистецтв України Василь ШЕЙКО.



Наталія Олександрівна відзначила: «Харківська державна академія культури – це осередок освіти, науки і мистецтва вже протягом 95 років. Ми пишаємося нашими випускниками, які успішно працюють у різних галузях культури, освіти та інформаційної сфери. Наші освітні програми відповідають найвищим стандартам, і ми постійно вдосконалюємо їх, аби йти в ногу з часом. Наша академія є активним учасником міжнародної наукової та культурної спільноти. Щорічно ми проводимо конференції, творчі конкурси, майстер-класи, і ви матимете унікальну можливість брати участь у програмах міжнародної мобільності, здобуваючи безцінний досвід. Навіть у ці складні часи, попри всі труднощі воєнного стану, Харківська державна академія культури залишається вірною своїм традиціям і місії. Ми продовжуємо навчати, виховувати та підтримувати вас на вашому шляху до професійного зростання. Академія залишається в серці Харкова, і ми впевнені, що наше спільне майбутнє буде яскравим. Хочу побажати всім нам наснаги, віри у свої сили та Перемоги! Нехай цей навчальний рік стане для вас періодом нових відкриттів, досягнень і яскравих перемог. Разом ми зможемо подолати будь-які виклики!».



Родзинкою свята став квест, який проводився на кожному факультеті. Першокурсники отримали можливість пройти серію цікавих завдань, в результаті яких отримували символи, необхідні для розгадки головної таємниці свята. Такий інтерактивний формат допоміг здобувачам освіти налагодити комунікацію між собою та познайомитися з викладачами кафедр.
Першокурсники дали клятву, що стала символом єднання студентів з великою родиною Академії культури.
Посвята першокурсників 2024 року стала не просто ритуалом вступу до лав академії, а справжнім святом єдності, дружби та творчості. Це незабутній день, який заклав міцний фундамент для подальшої взаємодії, навчання та нових досягнень, подарував студентам відчуття причетності до великої родини Академії культури.
Свято підготували студенти 4 курсу групи 1М , майстер курсу: Олексій НАСТАЧЕНКО; куратор курсу: Кристина НАСТАЧЕНКО.
Дякуємо творчій команді Академії: Роману НАБОКОВУ, Марині ОСТРОВСЬКІЙ, Ігорю СІКАЛОВУ, Володимиру ПОБІЖЕНКУ; акторам театру «Мадрігал»: Маргариті КІТЧЕНКО, Катерині ПРОКУДІНІЙ, Ігорю НЕЧАЄВУ; модераторам: Святославу МАСАЛЬСЬКОМУ, Юлії ВАСИЛЬЄВІЙ, Анастасії ЧИЧОЛИК, Сергію РОЖЕНЦЕВУ, Ігорю СИРОМЯТНИКОВУ, Миколі МИХАЙЛОВУ, Олександру МИШАСТОМУ.


Зустріч зі стейкхолдерами кафедри режисури ХДАК



Заклади культури клубного типу Харківщини відіграють важливу роль у життєдіяльності своїх громад, особливо у часи важких випробувань. Зустрічі з директорами міських, сільських будинків культури, завідувачами клубних закладів-філій дають змогу викладачам кафедри режисури обговорити питання професійної підтримки працівників клубної сфери та адаптації їх діяльності до умов воєнного стану.
2 жовтня 2024 року за сприяння Обласного навчально–методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів відбулася онлайн-зустріч клубних працівників Сахновського та Харківського районів (стейхолдерів кафедри режисури ОПП «Режисура шоу та артпроєктів» та ОПП «Сценічне мистецтво») з кандидатом мистецтвознавства, доцентом, в.о. декана факультету сценічного мистецтва Романом Геннадійовичем НАБОКОВИМ.



Спікером було висвітлено основні концептуальні напрями організації дозвіллєвих заходів під час війни, акцентовано на креативному підході до пошуку ідей та їх реалізації, проаналізовано практичний досвід проведення онлайн артпроєктів ХДАК, зокрема, в рамках мистецької благодійної акції «З Україною в серці», онлайн-заходу «Вкрадене дитинство», присвяченому десятій річниці російсько-української війни, фольклорного проєкту 2022 "КОД НАЦІЇ" здобувачів освіти 4 курсу, денного відділення, гр.1М, онлайн конкурсу «Чарівна першокурсниця».
Працівники клубних закладів Харківської області отримали фахову, професійну інформацію, яку зможуть використовувати у своїй подальшій роботі. Також учасники зустрічі обмінялися думками щодо обговорених питань та наголосили, що Харківська державна академія культури є провідною освітньою інституцією з впровадження інноваційних методів навчання та реалізації творчих проєктів в умовах війни зокрема.


Вітаємо Вас із Днем захисників і захисниць України!

Шановні колеги, здобувачі вищої освіти, захисники й захисниці України!

Дозвольте привітати Вас із важливими національними святами, які втілюють багаті й славні традиції нашого народу та його непохитний дух. Сьогодні ми відзначаємо День захисників і захисниць України - свято мужності, відваги та любові до рідної землі. У цей день ми також вшановуємо Пресвяту Богородицю, яка здавна була заступницею українського воїнства, а також День українського козацтва — символ незламності, честі й вільного духу нашого народу! Українці є нащадками козацького роду, який уособлює мужність і героїзм оборонців та визволителів рідної землі впродовж всієї багатовікової української історії. Також із великою гордістю згадуємо сьогодні героїв Української повстанської армії, які боролися за свободу нашої держави та продовжують надихати нас на Перемогу.
Ми вдячні кожному захиснику та кожній захисниці, які стоять на захисті нашої Батьківщини, її кордонів, свободи і суверенного права громадян жити у незалежній країні, щодня віддано і мужньо оберігають наш спокій, сон і мирне небо. Нехай Пресвята Богородиця захищає Вас і Ваші родини. Вічна слава тим, хто віддав своє життя за Україну, її державність, незалежність і соборність.
Нехай ці свята об'єднають нас у спільному прагненні до миру, розвитку й процвітання нашої Батьківщини.

СЛАВА УКРАЇНІ!
ГЕРОЯМ СЛАВА!


Студентська спільнота, зокрема здобувачі вищої освіти 2 курсу спеціальності "Сценічне мистецтво" підготували привітання до Дня захисників і захисниць України. Здобувачі освіти зазначили: "Ми безмежно вдячні за збереження нашої незалежності та суверенітету держави, за вашу відвагу, силу і наполегливість. Завдяки Вам, ми можемо жити, творити, навчатись, відкривати нашу культуру в усьому світі. Тепер, ми знаємо, хто такі янголи-охоронці".



Вітаємо Вас із Міжнародним днем музики!



Шановні колеги, здобувачі освіти, митці!

Вітаємо Вас із Міжнародним днем музики — святом, яке об’єднує мільйони людей у всьому світі навколо мистецтва, здатного дарувати натхнення та надію навіть у найтяжчі часи. Музика сьогодні є не просто джерелом естетичної насолоди, вона стає символом нашої єдності, мужності та сили духу в умовах боротьби за свободу України.
У Дня музики є засновники: це Міжнародна музична рада International Music Council при UNESCO - найбільша у світі мережа організацій та установ, що працюють у галузі музики.
Рішення про заснування свята було прийнято на 15-й Генеральній асамблеї IMC у Лозанні у 1973 році, а Перший Міжнародний день музики відбувся 1 жовтня 1975 року.
Видатний скрипаль сер Ієгуді Менухін Yehudi Menuhin - голова IMC - так окреслив місію свята:
- просування музичного мистецтва серед усіх верств суспільства;
- декларація ідеалів ЮНЕСКО (мир та дружба між народами, розвиток їх культур, обмін досвідом та взаємна повага до естетичних цінностей).
Тож сьогодні ми вшановуємо не тільки музику, але і те і тих, хто і що за нею стоїть: цінності, ідеї та люди, які є її носіями.
У цей складний для нашої країни час музика допомагає нам переживати випробування, зберігати віру та триматися разом. Вона звучить на фронті, підтримуючи наших воїнів, в оселях, даруючи теплі емоції, у волонтерських центрах і в серці кожного українця. Музика стала ще одним голосом спротиву, закликом до миру і правди.
З нагоди цього дня бажаємо всім нам нових творчих здобутків, натхнення та сили продовжувати нашу боротьбу на кожному фронті. Нехай музика підтримує наш дух, дає силу і віру в перемогу, а Пресвята Богородиця захищає кожного, хто стоїть на захисті рідної землі!


До Дня захисників і захисниць України–2024

Інформаційні матеріали
Українського інституту національної пам’яті
до Дня захисників і захисниць України–2024

1 жовтня в Україні відзначатиметься День захисників і захисниць. Це свято запроваджено 2014 року на вшанування мужності та героїзму захисників і захисниць незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві.
В Українській традиції це свято пов’язане з Днем Покрови Пресвятої Богородиці. Тому, у 2023 році День захисників і захисниць перенесено з 14 на 1 жовтня в звʼязку з переходом Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на Новоюліанський стиль календаря.
Ідея заступництва Божої Матері – захисниці від ворогів – має глибоке коріння. Пресвяту Богородицю дуже шанували козаки, а Покрова для них була одним із найвеличніших свят, за що й отримала другу назву – Козацька Покрова. Козацькі традиції бережуть і розвивають сучасні захисники і захисниці України.
Український інститут національної пам’яті підготував тематичні інформаційні матеріали до Дня захисників і захисниць.
День захисників і захисниць – передусім свято тих, завдяки кому ми зберігаємо незалежність, маємо змогу жити повсякденним життям – працювати, творити, відпочивати, виховувати дітей.
У цей день ми вшановуємо сучасних захисників і захисниць України та українських героїв різних епох. Сучасні воїни примножують і розвивають тисячолітні українські військові традиції. Дякуємо всім, хто боронить нашу незалежність і маємо згадати кожного, хто віддав життя за Україну.
Це свято – ще одна можливість подякувати Силам оборони України. Наша подяка – не щось абстрактне і безособове, адже в кожного з нас є рідні, друзі, колеги, котрі стоять на захисті нашої країни і свободи.
Ми маємо забезпечувати нашій армії міцний тил – кожен у свій спосіб, але з максимальною самовіддачею, так, щоб це посилювало наших оборонців і наближало перемогу.
Українська армія береже імена героїв минулих епох – від воїнів-русичів і козаків до січових стрільців, вояків армії УНР, УПА та воїнів армій антигітлерівської коаліції під час Другої світової війни. Тяглість поколінь знайшла відображення і в елементах одностроїв – головний убір “мазепинка”, нарукавний тризуб. Гасло “Слава Україні! – Героям слава!” стало офіційним вітанням українського війська.
Війна формує та гартує українську націю. Звитягою, винахідливістю та самовідданістю нинішні захисники і захисниці завоювали найвищий рівень довіри в українців. Цим ми викликаємо повагу і в світі. Віримо, що нинішні захисники та захисниці здобудуть перемогу.

Український інститут національної пам’яті. ІНФОРМАЦІЙНІ МАТЕРІАЛИ до Дня захисників і захисниць України–2024


Дебют студентів факультету аудіовізуального мистецтва ХДАК

26 вересня 2024 р. Харківська державна академія культури взяла участь у круглому столі «Мій учитель Сковорода».
Зустріч відбулася у Державному біотехнологічному університеті у рамках культурно-мистецького проєкту «Сковородинівський путівник українськими маєтками», який реалізується за підтримки Українського культурного фонду. Учасники з ДБТУ та ХДАК разом з командою проєкту обговорювали переосмислення спадщини Григорія Сковороди та дослідження краєзнавства Слобожанщини.
Мета проекту – реінтеграція прифронтових селищ Слобожанщини та створення «Слобожанського путівника» з інтерактивною мапою місць, які відвідував Григорій Сковорода.
У цьому заході, зі своїм першим професійним завданням – створенням фоторепортажу – взяли участь здобувачі кафедри телерепортерської майстерності, освітньої програми «Відеоблогінг і телерепортерство»: Дарья Босенко, Поліна Котрильова, Діана Григорян, Артем Тітарев, Валентина Верхуляк.



У такий креативний спосіб, як робота над створенням фоторепортажу круглого столу «Мій учитель Сковорода», відбулася посвята в професію майбутніх телерепортерів.
Колектив факультету Харківської державної академії культури вітає з блискучим дебютом новобранців кафедри телерепортерської майстерності!
Натхнення та нових вершин юним колегам!

Про круглий стіл можна прочитати за посиланням: https://ic.ac.kharkov.ua/news/2024/09.html#38


жовтень 2024 вересень 2024 »