НОВИНИ

ЛИСТОПАД 2020

Центр культури і мистецтва започатковує кіноклуб "Кіновечір ім. Довженка"



Центр культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62) започатковує кіноклуб "Кіновечір ім. Довженка", який створено для спілкування сінефілів та кінопрофесіоналів. Ми дивимося, а головне - обговорюємо шедеври кіно щочетверга ввечері. Вхід вільний.

Детальна інформація на Фейсбук

3-го грудня - "Отель" Гранд Будапешт" режисера Уеса Андерсона. Вхід вільний. 18:00. Пушкінська, 62. Центр культури та мистецтв. Приходьте. Після показу - традиційне обговорення.

Для реєстрації: перейти за посиланням


Майстер-класи у рамках міжнародної конференції









Міжнародна наукова конференція «Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку»

26 листопада відбудеться міжнародна наукова конференція «Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку» у дистанційному форматі. Засідання секцій та майстер-класи відбудуться за посиланнями вказаними у програмі конференції.

Програма міжнародної наукової конференції






Детальніше »

Вітаємо студентку за перемогу в молодіжному конкурсі

19 листопада відбулося нагородження магістрантки 1 курсу кафедри історії, музеєзнавства та пам’яткознавства Анастасії Лузан дипломом першого ступеня за перемогу в престижному молодіжному конкурсі на кращу екскурсію «Відкриваймо Харківщину». В організованому ОКЗ «Харківський організаційно-методичний центр туризму» та КУ «Харківський обласний центр молоді» заході було представлено 36 авторських екскурсій від 69 осіб з десяти вищих навчальних закладів Харкова та двох закладів культури Харківської області. Найкращою з них авторитетне журі визнало розроблену і проведену Анастасією Лузан за участі інших студентів ХДАК і з науковим консультуванням завідувача кафедри Анатолія Щербаня «Смачну квест-екскурсію старим Харковом».















Наказ про продовження карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 та організацію освітнього процесу в ХДАК в умовах карантину




Співчуття з приводу загибелі Садовського Л.В.

Факультет сценічного мистецтва, кафедри майстерності актора та режисури Харківської державної академії культури висловлюють глибокі співчуття рідним та близьким з приводу трагичної загибелі Леоніда Вікторовича Садовського, завідувача кафедри майстерності актора ХНУМ ім. І.П. Котляревського, професора, заслуженного діяча мистецтв України.

Це неоціненна втрата для театральної громадськості Харкова та всієї України. Вічна пам'ять.



Дистанційний режим організації освітнього процесу в ХДАК подовжено




Стартував конкурс імені Тараса Шевченка і конкурс імені Петра Яцика

9 листопада у Харківській державній академії культури стартував перший етап двох конкурсів: ХІ Міжнародного конкурсу студентської та учнівської молоді імені Т. Г. Шевченка і ХХІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Студенти отримають завдання, покликані виявити найкращого знавця або знавчиню української мови і творчості Тараса Шевченка. Протягом двох тижнів компетентне журі визначить переможців, які вже у грудні представлятимуть академію на ІІ (обласному) етапі.

Нагадаємо, що минулого року студентка факультету сценічного мистецтва Вероніка Гоцирідзе виборола перше місце на ІІ (обласному) етапі ХІХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.




Академія приєдналася до ювілейного радіодиктанту

Харківська державна академія культури 9 листопада вкотре долучилася до загального свята – Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Навіть карантинні обмеження не завадили студентам і викладачам зібратися у віртуальній аудиторії, організованій на факультеті аудіовізуального мистецтва.

ХХ Ювілейний радіодиктант зазнав низки оновлень. Замість Олександра Авраменка текст читала відома українська акторка Римма Зюбіна. Також змінився і час трансляції. Якщо традиційно українці гуртувалися біля радіоприймачів, телевізорів, комп’ютерів близько півдня, то цього разу трансляція почалася о 9:15.

Доволі цікавою була тема диктанту – електронна книга. У тексті порушувалося одвічне питання: чи замінять ґаджети паперові книжки?

Деякі студенти академії, наприклад, Анастасія Ковалевська, майбутня режисерка телебачення, скористалися нагодою відвідати рідну школу. Анастасія не тільки приєдналася до всеукраїнського флешмобу разом з учителями й молодшими друзями, але й трішечки розповіла про свою майбутню професію, про факультет, на якому навчається.

Нагадаємо, що найкращі роботи студентів академії будуть відзначені подарунками й сертифікатами.








Про участь студентів факультету аудіовізуального мистецтва
Харківської державної академії культури
на фестивалі кінооператорського мистецтва «KINOKO» (м. Київ)

З 29 жовтня по 1 листопада 2020 р. у Києві проходив український фестиваль кінооператорського мистецтва «KINOKO», організований за ініціативою видатного майстра, заслуженого діяча мистецтв України, завідувача кафедри кінотелеоператорства Київського національного університету театру, кiно і телебачення іменi І. К. Карпенка-Карого Богдана Володимировича Вержбицького. Незважаючи на скрутну ситуацію з пандемією, захід відбувся в очно-дистанційному форматі. Серед учасників фестивалю приймали участь студенти й випускники факультету аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури.

До конкурсної програми було відібрано 13 найкращих екранних робіт студентів факультету аудіовізуального мистецтва ХДАК в різних номінаціях, показ яких відбувся у стінах Будинку Кіно (м. Київ).

Номінація «Ігрове кіно»

«Сім фаз» (оператор-постановник – Бутенко Денис, режисерка – Часова Анна). У короткометражній кінострічці автори показують власну інтерпретацію семи смертних гріхів, ставлячи запитання: «Як і коли гріх ламає внутрішню дитину?».

«Офицер Морис Штехер» (оператор-постановник – Дмитро Карпов, режисерка – Тетяна Єфімова). Фільм із жанровими ознаками драми, трилера, розповідає про історію студента, що шукає тему для своєї дипломної роботи, та натикається на дуже цікавий факт.

«Механічні обійми» (оператор-постановник – Рустам Мамедов, режисерка – Поліна Біляєва). Фільм-драма розкриває історію довірливої дівчини Ніки, яка готується до вступу у консерваторію. Однак її життя докорінно змінюється після випадкового знайомства.

Номінація «Документальне кіно»

«Буденна розповідь» (операторська-постановниця – Юлія Красько, режисерка/продюсерка – Валерія Хаустова). Фільм-дифузія тематичного нарису та документального кіно розкриває життєву історію однієї сім’ї, яка втратила сина\батька на війні; висвітлюється погляд сім’ї на цю подію.

«Кокон» (оператор-постановник Дмитро Довбенко, режисер – Олег Вербін). Головний герой кінострічки Антон – добрий чоловік, волонтер і художник, який щодня дивиться в очі ворогу і не має наміру залишатися осторонь.

«Вартовий часу» (оператор-постановник – Денис Морозов, режисерка – Софія Семенюк). Фільм розповідає про долю людини, яка заради своєї доньки змушена була кинути роботу та стати гардеробницею.

Номінація «Експеримент»

«Cycle» (оператор-постановник – Мамедов Рустам, режисерка – Альона Алекєєва). Відеоробота присвячена актуальній проблемі, яка стосується кожної людини у різні моменти її життя.

«Гріх» (операторка-постановниця – Аліса Цомкало, режисерка – Софія Хорольська). Фільм-есе про те, що людське життя є кругообігом життя і смерті, і як важливо усвідомлювати неправедності вчинків людей.

«Яблуко» (оператор-постановник – Буймер Олексій). Фільм відкриває новий погляд талановитого оператора на життєтворчість.

Номінація «Етюд»

«В пустій квартирі» (операторська-постановниця – Тетяна Пересунько). Чуттєвий фільм про сподівання й сумніви хлопця: скільки він чекає на кохану, стільки й сумнівається – чи потрібно їм бути разом.

«Інші» (операторська-постановниця – Діана Стриженкова). Художня сила фільму відбивається в його перевернутому погляді на Світ: він залишається таким як був, але в нашій свідомості світ інший. У відео ми бачимо грані самотності і спустошення людини третього тисячоліття.

«Катаклізм» (оператор-постановник – Павло Семенов, режисерка/продюсерка Вікторія Сварковська). Фільм змушує замислитися над питанням: чому катаклізмам дають саме жіночі імена?

«Sunrise» (оператор-постановник – Олександр Мишко). Відеоробота молодого й талановитого оператора звертає увагу з перших секунд перегляду, занурюючи слухацьку увагу до прихованого звичному оку світу.

Отже, на фестивалі «KINOKO», покликаному відкривати нові імена у галузі кінематографії, достойно представлені найцікавіші здобутки студентів факультету аудіовізуального мистецтва, серед яких перше місце у номінації «Ігрове кіно» було віддано нашому випускнику – Мамедову Рустаму за кінострічку «Механчіні обійми». Вітаємо всіх учасників і особливого нашого переможця!

Фестиваль тривав чотири дні, за які відбулося багато інтересних подій: покази конкурсної програми, спеціальні покази повнометражних екранних робіт, майстер-класи провідних операторів України та світу, спілкування з авторами конкурсних робіт й майстрами професії, виставки операторського обладнання, звуко-, світлообладнання для зйомок від партнерів фестивалю.

Багато цікавого учасники й гості фестивалю могли дізнатися з майстер-класів представників генерального партнеру заходу PATRIOT rental, які організували велику виставку операторської техніки, знімальної апаратури та обладнання українських та світових виробників.

Фестиваль залишив гарні й теплі спогади про себе, замотивував працювати й знімати далі, дав багато цікавої та корисної інформації і інтересних знайомств. Всі студенти-учасники залишилися задоволеними та у наступному році ми також сподіваємося приймати участь і здобувати нагороди.



Матеріал підготував Денис Бутенко, студент 2 курсу, ОПП «Оператор телебачення», факультету аудіовізуального мистецтва ХДАК.


Лекція почесного професора Ханса Ельбесхаузена

12 листопада 2020 р. для здобувачів факультету соціальних комунікацій та музейно-туристичної діяльності відбудеться у дистанційному форматі лекція почесного професора факультету комунікацій Копенгагенського університету (Данія) Ханса Ельбесхаузена на тему: "Навчання підприємництву: робота з парадоксами".


Опитування за проєктом Еразмус+
"Підтримка визнання кваліфікацій для українських університетів" (QuaRSU)



Детальніше »

Ювілейний ХХ Радіодиктант національної єдності

В умовах жорсткого карантину й суцільного дистанціювання ніщо так не гуртує, як Ювілейний ХХ Радіодиктант національної єдності.

За традицією він відбудеться 9 листопада. Запрошуємо студентів і викладачів Харківської державної академії культури приєднатися до трансляції на платформі GoogleMeet за посиланням: https://meet.google.com/mmz-sqpc-mzz

Початок о 9:00. Взяти участь у загальнонаціональному флешмобі можуть усі охочі.

Традиційно один з учасників має шанс отримати звання найграмотнішого/найграмотнішої у ХДАКу й цінний подарунок. Для цього надсилайте фото написаного вами диктанту на адресу: olha_piskunova@xdak.ukr.education із позначкою «Радіодиктант» не пізніше 10:30 9 листопада 2020 року.




Методичні рекомендації для професійного розвитку науково-педагогічних працівників

Міністерство освіти і науки України надіслало для практичного використання Методичні рекомендації для професійного розвитку науково-педагогічних працівників, завтерджені наказом Міністерства освіти і науки України від 30.10.2020 р. №1341 "Про затвердження Методичних рекомендацій для професійного розвитку науково-педагогічних працівників".

Детальніше »

Зустріч проректорів ХДАК з Мохамедом Маломане

Міжнародні зв’язки Харківської державної академії культури спрямовані, насамперед, на якісне удосконалення навчальних програм та налагодження тіснішого співробітництва із зарубіжними навчальними закладами-партнерами.

Перший проректор ХДАК професор Юрій Лошков, проректор з наукової роботи Олена Гончар та проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Олена Білик активно налагоджують освітньо-наукові та творчі зв’язки з іноземними ЗВО-партнерами.

30 жовтня стіни Академії відвідав Мохамед Маломане - доктор юридичних наук, професор факультету юридичних, економічних і соціальних наук Університету «Хасан II – Мохаммедія» (Королівство Марокко) з метою обговорення умов Договору про майбутню співпрацю та подальшу організацію студентських обмінів між здобувачами вишів.



Репортер - здобувачка факультету аудіовізуального мистецтва Катерина Щербатюк, оператор - співробітник лабораторії технічних засобів Костянтин Ликов.