НОВИНИ

ТРАВЕНЬ 2023

Участь Театру народного танцю «Заповіт»
у XV Міжнародному фольклорному фестивалі у м. Ріміні (Італія)



20 травня 2023 р. у м. Ріміні відбувся XV Міжнародний фольклорний фестиваль, на якому з успіхом виступав танцювальний колектив Харківської держаної академії культури – Театр народного танцю «Заповіт».



Міжнародний фестиваль-конкурс фольклору, музики і танцю «RIMINI FEST» - це престижна культурна подія, яка проводиться протягом весняних та літніх місяців у Ріміні - перлині узбережжя Адріатики. Ріміні - це не тільки тепле море, дивовижні піщані пляжі та м'який субтропічний клімат, але також багата культурна спадщина, давня історія, чарівна атмосфера, що знайома з фільмів, де виконував головні ролі легендарний Федеріко Фелліні, який народився в Ріміні.



Головним завданням Міжнародного фестивалю-конкурсу мистецтв «RIMINI FEST» є пошук талановитих виконавців серед творчих колективів і солістів, надання можливостей для розкриття творчого потенціалу на сцені, зміцнення міжнародних культурних і дружніх зв'язків, обмін досвідом та творчими досягненнями учасників з різних куточків. Членами міжнародного журі є відомі італійські діячі культури і мистецтва. Участь у Міжнародному фестивалі-конкурсі фольклору, музики і танцю «RIMINI FEST» надає можливість виступати на найкращих театральних сценах міста перед міжнародним журі та італійською публікою.



Вітаємо учасників та керівників «Заповіту» - народного артиста України, професора кафедри народної хореографії, Бориса Колногузенко та заслуженого працівника культури України, доцента кафедри народної хореографії, Каріну Островської!




День відкритих дверей на ознайомлення із
новою спеціалізацією (освітньою програмою)
«Акторське мистецтво музично-драматичного театру»



ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

Факультет сценічного мистецтва Харківської державної академії культури запрошує вас на День відкритих дверей на ознайомлення із новою спеціалізацією (освітньою програмою) «Акторське мистецтво музично-драматичного театру», який відбудеться 04 червня 2023р. о 13.00 в режимі online за допомогою Google Meet.
Відеоконференцію буде проводити декан факультету сценічного мистецтва Ігор Олександрович Борис.

Посилання на відеоконференцію Google Meet: https://meet.google.com/auu-idaj-gcd


Благодійні музичні виступи фольклорного колективу «Родовід»
під керівництвом Катерини Жук в Німеччині



Перебуваючи в м. Гамбург (Німеччина), аспірантка 1-го курсу Харківської державної академії культури Катерина Жук (спеціальність «Музичне мистецтво») разом із своїм колективом «Родовід», керівником якого вона є, активно популяризує українську народну пісню на різних музичних фестивалях та благодійних концертах на підтримку воїнів ЗСУ.

Концерт для військових на лікуванні та волонтерів «Українська весна» у м. Гамбург
(Kulturzentrum in Hamburg Barmbek mit Schwerpunkt Musik und Tanz «Zinnschmelze»)



5-го травня у м. Гамбург німецько-українська спілка «Feine Ukreine» разом із українським волонтером та артистом Олексієм Волинчиком організували благодійний концерт для військових, які проходять лікування в Гамбурзі та волонтерів всіх організацій Гамбурга, які допомагають наблизити нашу перемогу.
Концерт пройшов під назвою «Українська весна». На заході виступили і дівчата із фольклорного гурту «Родовід» під керівництвом аспірантки ХДАК Катерини Жук. Дівчата співали веснянки та жартівливі пісні.



Посилання:
https://www.instagram.com/p/CsGVLWrNpPE/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
https://www.instagram.com/p/CriNPfJsQtU/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Довга ніч Консульств в м. Гамбург(Lange Nacht der Konsulate in Hamburg)



9-го травня в м. Гамбург щорічно проводиться «Довга ніч Консульств». В цьому році Українське Консульство відкрило двері для всіх бажаючих з 18.00 до 22.00 годин.
О 18:00 до Українського консульства прибула пані Альмут Мьоллер – Уповноважена Гамбурга при Федерації, Європейському Союзі та у міжнародних справах, яка своїм візитом відкрила урочистий вечір. Одразу на сходах поважну пані Мьоллер зустрів фольклористичний гурт «Родовід» з ліричною піснею «Ой давно-давно». Сила народної пісні не має меж та своєю красою і мелодією розчулила політика, яка, не розуміючи українських слів, весь виступ плакала. Всі чотири години відвідувачі насолоджувалися виступами українських артистів: співом сім’ї Бьотхерів, сольними піснями Влади Щавінської, слухали автентичну музику від сімейного гурту «Шлях-доріженька» та водили традиційні весняні танки з фольклористичним гуртом «Родовід».
Всі бажаючі могли відвідати український куліш та сало з чорним хліб, а також за донат взяти участь в лотереї, де розігрувалися призи, привезені з України.
Захід відвідало чимало політичних та культурних діячів, містян Гамбурга.



Посилання:
https://www.instagram.com/p/Cr28ZgDMwdb/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Відео-трансляція виступу з фейсбук сторінки Консулки України у м. Гамбург пані Ірини Тибінки:
https://www.facebook.com/100002251308294/videos/246424664601845/

Відео-сюжет та публікація в місцевій пресі:
https://www.ndr.de/nachrichten/hamburg/Lange-Nacht-der-Konsulate-in-Hamburg,konsulate112.html?fbclid=IwAR2j4aTmXNYrCYuedXURWCTmxhv3OgFegduebsaKY5uzJ12WbZQ6uWbzLq4

https://www.hamburg.de/lange-nacht-der-konsulate/


Показ естрадних номерів від студентів 2-го курсу
факультету сценічного мистецтва Харківської державної академії культури



Запрошуємо Вас на захоплюючий показ естрадних номерів від студентів 2-го курсу факультету сценічного мистецтва Харківської державної академії культури освітньо-професійної програми «Режисура шоу та арт-проектів». Ця непередбачувана подія перетворить Ваш перегляд на незабутнє шоу, яке Вам захочеться переглянути знову і знову.
Відеопоказ з різножанровими виступами, де атмосферу наповнює почуття очікування і збудження. Коли музика звучить усюди, ви відчуваєте, що стаєте частиною великого спектаклю.
Кожен номер - це справжнє майстерство, що захоплює Ваше уявлення і розширює ваші кордони. Ви будете свідками магії танцю, вражаючих акробатичних трюків, сильних вокальних виступів та непередбачуваних театралізованих перфоменсів.
Талановиті студенти 2 курсу «Режисури шоу та арт-проектів» покажуть Вам свою непересічну здібність виразності і творчості. Кожен номер пропонує унікальний стиль і концепцію, що демонструють широкий спектр художніх напрямків та індивідуального вираження.
Підтримка глядачів є надзвичайно важливою на цьому шоу. Ви будете заохочувати та аплодувати студентам, щоб вони могли розкрити свій потенціал на повну. Ваші ентузіазм та позитивна енергія збільшать магічність вистави та нададуть студентам відчуття впевненості та задоволення від їхнього творчого виступу.
Не пропустіть цю неймовірну подію, коли студенти 2-го курсу «Режисури шоу та арт-проектів» зроблять свій крок у світ шоу-бізнесу.
Зустріньмося на цьому захоплюючому відеопоказі естрадних номерів і відчуймо справжню магію таланту!



Концерт класу гітари Харківської державної академії культури до Дня вишиванки






Участь студентів ХДАК у ІІІ Всеукраїнському відкритому конкурсі
молодих виконавців української інструментальної музики імені Германа Жуковського



Вітаємо студентів музичного факультету Харківської державної академії культури Зібєрєву Катерину та Олександра Слюсаренка з успішною участю у ІІІ Всеукраїнському відкритому конкурсі молодих виконавців української інструментальної музики імені Германа Жуковського!



Вітаємо також і викладача кафедри народних інструментів по класу гітари - Ірину Олександрівну Половинку, яка підготувала студентів до конкурсу!




КРУГЛИЙ СТІЛ
(КЗ Харківський музичний фаховий коледж імені Б. М. Лятошинського):
24.05.2023 р. о 12.00
Перспективи розвитку музичної освіти у Харківському регіоні



24 травня 2023 р. в онлайн-режимі відбулося засідання круглого столу у рамках освітньої та творчої співпраці Харківської державної академії культури в рамках освітньої і творчої співпраці ХДАК та Комунального закладу Харківський музичний фаховий коледж імені Бориса Миколайовича Лятошинського, за темою «Перспективи розвитку музичної освіти у харківському регіоні».
Зі вступним словом щодо теми обговорення, перспектив подальшої співпраці та вступу випускників Комунального закладу Харківський музичний фаховий коледж імені Бориса Миколайовича Лятошинського до ХДАК виступила виконуюча обов’язки ректора Харківської державної академії культури, доктор мистецтвознавства, доцент – Наталія Олександрівна РЯБУХА.
Модератором заходу була кандидат мистецтвознавства, старший викладач кафедри фортепіано, відповідальний секретар приймальної комісії у 2023 році Олеся Юріївна СТЕПАНОВА.
Ураховуючи події останніх кількох років, та виклики з якими довелось зустрітися Україні, питання забезпечення якісної підготовки майбутніх фахівців у мистецькій сфері, зокрема музичній в умовах впровадженого дистанційного навчання – мають безперечну актуальність. У рамках проведення круглого столу відзначено, що сьогодні відбуваються кардинальні зміни в освітній системі України, що передбачають застосовування новітніх і оперативних інформаційно-педагогічних технологій, які окликаються на запити сучасної освіти та соціуму в цілому.
В онлайн-засіданні взяло участь близько 50 осіб, серед яких були керівники закладів та підрозділів, педагогічні, науково-педагогічні працівники, здобувачі та абітурієнти.
В обговоренні проблем круглого столу учасники висвітлили низку питань:
СТЕПАНОВА Олеся Юріївна - кандидат мистецтвознавства, старший викладач кафедри фортепіано, відповідальний секретар приймальної комісії у 2023 році - «Особливості вступної кампанії у 2023 році до Харківської державної академії культури на мистецькі спеціальності»;



БОЛЬШАКОВА Тетяна В'ячеславівна - декан факультету музичного мистецтва ХДАК, заслужений діяч мистецтв України, професор - «Організація освітнього процесу музичної освіти у ХДАК за допомогою дистанційних технологій навчання»;



ЛУПАНДІНА Марина Борисівна - заступник директора з навчально-методичної роботи Комунального закладу «Харківський музичний фаховий коледж імені Бориса Миколайовича Лятошинського» - презентація творчої діяльності Харківському музичному фаховому коледжі імені Бориса Миколайовича Лятошинського в умовах дистанційного навчання»;



ОВСЯННІКОВА Лариса Євгенівна - голова Предметної Циклової Комісії «Загальноосвітні дисципліни» - «Організація дистанційного навчання у Харківському музичному фаховому коледжі імені Бориса Миколайовича Лятошинського».



За підсумками живої дискусії під час круглого столу відзначено шляхи та методи комплексного вирішення питання про особливості професійної підготовки в мистецьких закладах, а також означено можливості подальшої наукової та творчої співпраці ХДАК і Комунального закладу «Харківський музичний фаховий коледж імені Бориса Миколайовича Лятошинського».




Створення працівниками ХДАК інноваціного продукту для мобільних гаджетів


Пропонуємо до вашої уваги чудовий й креативний продукт для мобільних гаджетів «Інноваційний туризм» втілений в життя співпрацею справжніх професіоналів ХДАК:
Анатолій Щербань і очолювана ним кафедра історії, музеєзнавства та пам'яткознавста ХДАК, які придумали й зорганізуали ідею разом з ГО «Креативний туризм»
Тетяна Логінова (озвучене слово), завідувачка кафедри телерепортерської майстерності ХДАК
Юрій Мартиненко (монтаж, музичне оформлення), завідувач лабораторії технічного забезпечення факультету аудіовізуального мистецтва ХДАК



Автори проекту висловлюють щирі слова вдячності в.о. ректора ХДАК Наталії Рябусі за сприяння у створенні креативного продукту для гаджетів «Інноваційний продукт»!


Виступ аспіранта Максима Трянова
на Міжнародному фестивалі нової та імпровізаційної музики «STIO»
у м. Грац (Штірія, Австрія)



З 15 по 17 травня 2023 р. у місті Грац (Штірія, Австрія) проходив Міжнародний фестиваль нової та імпровізаційної музики «STIO», на якому мав честь представляти Україну аспірант факультету музичного мистецтва ХДАК Максим Трянов.



Фестиваль був організований «Штірійською Асоціацією нової та імпровізаційної музики (Styrian Association for New and Improvised Music)». «Штірійська Асоціація нової та імпровізаційної музики» – культурна організація, яка за підтримки австрійського уряду та міжнародних фондів здійснила низку фестивалів, резиденцій та інших культурних проєктів із залученням найяскравіших музичних виконавців нової імпровізаційної музики. Ця культурна організація була заснована в 1996 році з метою популяризації та репрезентації нової музики. З того часу організація провела 13 фестивалів у місті Грац та 10 культурних обмінів з іншими країнами, а саме: Нідерландами, Чеською Республікою, Словенією, Німеччиною, Англією, Польщею, Хорватією, Данією та іншими.



Максим Трянов: «Фестиваль імпровізаційної музики «STIO» у місті Грац (Штірія, Австрія) пройшов на дуже високому рівні, за що дякую організаторам фестивалю Josef Klammer та Nick Acorne. Окрім надзвичайно цікавого виступу у складі Штірійського Імпровізаційного Оркестру STIO, дуже щасливий заграти у ансамблі з Yvonne Hofmeister, Harald Hofmeister, Serhii Vilka, Nick Acorne, Roman Trubchaninov. Дякую щиро за підтримку своєму науковому керівнику Андрію Сташевському, керівництву Харківської державної академії культури та особисто Юрію Лошкову та Наталії Рябусі».



Деталі за посиланням:
https://www.facebook.com/100000656458779/posts/pfbid02zEbaFDct1oW4HnZXYtcbSXwVB86hjcJLQP57Q7yGxLNPLsVr7pkmofCMWSwuXxXSl/
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02ipiHRckf9VyWucp2jjbMeY3aWvWnniAHu6Y8ZFctV1M7mxMtxyKm6wCKwyJkuCuWl&id=100000656458779
https://stio.mur.at/


Вітаємо з днем народження Большакову Тетяну В'ячеславівну!


Вітаємо декана факультету музичного мистецтва, заслуженого діяча мистецтв України, професора Большакову Тетяну В'ячеславівну З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ!
Бажаємо здоров'я, добробуту і мирного неба. Нехай ніщо не порушує Вашого спокою, а всі плани реалізуються чітко і в строк.


День відкритих дверей кафедри майстерності актора



ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

Кафедра майстерності актора та факультет сценічного мистецтва Харківської державної академії культури запрошує вас на День відкритих дверей для освітньої програми «Акторське мистецтво драматичного театру і кіно», який відбудеться 30 квітня та 07 травня 2023 р. о 12.00 в режимі online за допомогою Google Meet.
Відеоконференцію буде проводити декан факультету сценічного мистецтва Ігор Олександрович Борис.

Посилання на відеоконференцію Google Meet: ttps://meet.google.com/auu-idaj-gcd


Святкування Дня вишиванки в ХДАК



18 травня 2023 р. Україна відзначила День вишиванки. Вишивка – це духовний символ українського народу, рідного краю, батьківської оселі, тепла материнських рук. Академія завжди з особливою пошаною ставилась до культури та традицій нашого народу.
Цього року в ХДАК це свято відзначили фоточеленджем від Студентської ради.
Представники Студентської ради оголосили у своїх соціальних мережах про конкурс на кращу світлину у вишиванці. Фото переможців розміщаємо на сайті академії.



Адміністрація Академії долучилася до урочистостей та привітала зі усіх зі святом, адже сьогодні вишиванка відроджується завдяки згуртованості українців, які з любов'ю підтримують власні традиції.


Сьогодні вишиванка – не просто генетичний код української нації. Це – наш, визнаний святом, бренд!



Публічна лекція Анатолія Щербаня «Підземелля Полтавщини»
в рамках заходів по збору коштів для ЗСУ



10 травня в конференц-залі ТРЦ «Київ» у м. Полтава відбулася публічна лекція завідувача кафедра історії, музеєзнавства та пам'яткознавства Анатолія Щербаня «Підземелля Полтавщини» для мешканців Полтави. Захід був організований з метою збору коштів для придбання 200 турнікетів для «Полтавського батальйону небайдужих».



До речі, цього року Анатолій Щербань святкує свій 30-літній ювілей з того часу, як почав досліджувати підземелля Полтавщини! Щиро вітаємо його із цим науково-дослідницьким ювілеєм та бажаємо йому творчих успіхів та нових відкриттів!





Участь викладача Станіслава Остроуса у виставці «Паралельне життя» в Єревані

11 травня в Єревані відбулась презентація каталогу до виставки «Паралельне життя». В рамках презентації каталогу пройшла дискусія під назвою «Твори паралельно війні». В дискусії прийняли участь фотографи і журналісти з України, Грузії та Вірменії. Серед робіт українських авторів, представлених на виставці, є й роботи викладача кафедри фотомистецтва та операторської майстерності Харківської державної академії культури Станіслава Остроуса.



Виставка «Паралельне життя» відкрилась в Культурному центрі HayArt у співпраці з Фондом Конрада Аденауера та Центром документальної фотографії 4Plus, електрона версія каталогу є на сайті центру.




Посилання: https://www.4plus.org/


Про вікна і співпрацю з благодійним фондом GEM



Перемога студентки факультету аудіовізуального мистецтва Проскуріної Крістіни
у Конкурсі інформаційних постерів з протидії торгівлі людьми

Вітаємо студентку 3-го курсу факультету аудіовізуального мистецтва ОПП «Телерепортерство» Крістіну Проскуріну з перемогою у Конкурсі інформаційних постерів з протидії торгівлі людьми, який був організований Департаментом у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради за сприяння Департаменту науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації.





Директор Департаменту у справах сім'ї, молоді та спорту Харківської міської ради Власенко Олександр Дмитрович урочисто вручив диплом для Крістіни декану факультету аудіовізуального мистецтва ХДАК Мархайчук Наталії Віталіївні.




Творча зустріч у ХДАК з Борисом Севастьяновим і Патріком Кассанеллі
Звіт



Запрошуємо до перегляду відео-версії творчої зустрічі в ХДАК з Борисом Севастьяновим і Патріком Кассанеллі, яку модерували викладачі кафедри фортепіано Василь Щепакін і Ярослава Сердюк. Дякуємо нашим колегам-телеоператорам, зокрема Костянтину Ликову, студентам факультету АВМ Юрію Кущію і Олександру Миронюку за чудову якість запису і монтаж, а також Владимиру Побеженко за онлайн-трансляцію цього заходу.



Лекція Володимира Миславського в Гданському університеті



16 травня на факультеті філології та історії Гданського університету відбулася лекція завідувача кафедри кінотелережисури та сценарної майстерності Володимира Миславського, яка була присвячена творчості фотохудожника Альфреда Федецького. На лекції були присутні викладачі факультету, близько п'ятдесяти студентів та директор Інституту культурології Гданського університету Гжегож Піотровський. Після закінчення лекції відбулася дискусія. Лекція сподобалася присутнім і директор інституту культурології запропонував Володимиру Миславському на початку червня прочитати лекцію про історію українського кіно.


Про лекцію-дискусію на тему: "Креатив"



Друзі, 21.05.2023 р. у рамках дня відкритих дверей на кафедрі режисури ХДАК, відбулася лекція-дискусія на тему: "Креатив". Лекцію провела доцент кафедри режисури, кандидат мистецтвознавства, заслужений працівник культури України - Вікторія Бугайова. У рамках лекції-дискусії відбулося спілкування зі абітурієнтами та здобувачами вищої освіти, стосовно важливості креативного мислення для майбутніх режисерів шоу та артпроєктів. Також, були проведені невеличкі тренінги з креативного мислення, а також надана корисна література.



Навчайся в ХДАК для України.
Кафедра режисури чекає на тебе !!!


Про підсумки круглого столу



17 травня 2023 р. в онлайн-режимі відбулося засідання круглого столу у рамках освітньої та творчої співпраці Харківської державної академії культури та КЗ Харківського фахового вищого коледжу мистецтв за темою «Специфіка організації освітнього процесу в мистецьких закладах за допомогою дистанційних форм навчання: виклики та перспективи».



Зі вступним словом щодо теми обговорення, перспектив подальшої співпраці та вступу випускників коледжу до ХДАК виступили виконуюча обов’язки ректора Харківської державної академії культури, доктор мистецтвознавства, доцент – Наталія Олександрівна РЯБУХА та директор коледжу, заслужений працівник культури України, доктор філософії Любов Георгіївна МОРОЗКО. Модератором заходу стала проректор з науково-педагогічної та профорієнтаційної роботи, викладач кафедри культурології Марина Олександрівна ЖИГАЙЛО.



У рамках проведення круглого столу відзначено, що актуальність підготовки майбутніх фахівців у закладах освіти за допомогою дистанційних форм навчання обумовлене пандемією Covid-19 та повномасштабним вторгненням РФ в Україну. Провадження освітньої діяльності мистецькими закладами освіти у таких надскладних умовах потребує обговорення, взаємодії, обміну досвідом для виокремлення оптимальних шляхів функціонування мистецької освіти.
В онлайн-засіданні брали участь педагогічні, науково-педагогічні працівники, керівники ансамблів, викладачі-методисти.



В обговоренні проблем круглого столу учасники висвітлили низку питань:
ПОТЬОМКІНА Нанулі Зурабівна - заступник декана факультету соціальних комунікацій і музейно-туристичної діяльності, викладач кафедри психології ХДАК - «Дистанційна освіта в умовах війни: виклики, здобутки, перспективи»;
БОЛЬШАКОВА Тетяна В'ячеславівна - декан факультету музичного мистецтва ХДАК, заслужений діяч мистецтв України, професор - «Специфіка дистанційної освіти фахівців музичного мистецтва»;
НАБОКОВ Роман Геннадійович - кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри режисури ХДАК - «Дистанційний формат підготовки режисерів шоу та артпроєктів»;
ЛЕБЕДЬ Андрій Сергійович - викладач кафедри майстерності актора ХДАК - «Особливості дистанційної підготовки фахівців акторського мистецтва драматичного театру і кіно»;
МОСТОВА Ірина Сергіївна - декан факультету хореографічного мистецтва ХДАК, кандидат мистецтвознавства - «Деякі питання підготовки фахівців хореографічного мистецтва в умовах дистанційного формату навчання»;
МАРХАЙЧУК Наталія Віталіївна - декан факультету аудіовізуального мистецтва ХДАК, кандидат мистецтвознавства, доцент - «Дистанційний формат підготовки фахівців за спеціальністю 021 Аудіовізуальне мистецтво та виробництво»;
ЛИСЮК Олена Олегівна - методист коледжу, викладач-методист ХФВКМ - «Впровадження дистанційних технологій в освітній процес вимога часу»;
ПРАВДІВЦЕВА Людмила Володимирівна - викладач-методист голова циклової комісії «Інформаційно-бібліотечних дисциплін та діловодства» ХФВКМ - «Застосування окремих елементів дистанційних технологій (з досвіду роботи ОПП “Інформаційна, бібліотечна та архівна справа”)»;
КОБЗЄВ Сергій Сергійович - голова циклової комісії «Хорових та музично-теоретичних дисциплін», викладач-методист, художній керівник українського народного хору «Основа» ХФВКМ та КОБЗЄВА Олена Олексіївна – викладач-методист ХФВКМ, керівник народного вокального ансамблю «Гармонія» - «Навчальна виконавська практика здобувачів ОПП “Народне пісенне мистецтво та хорове диригування” в умовах дистанційного навчання»;
КОВАЛІВСЬКА Олена Іванівна - заслужений працівник культури України, голова циклової комісії «Народна хореографія», викладач-методист ХФВКМ, керівник народного ансамблю народного танцю «Закаблуки» - «Методика підготовки здобувачів освіти до творчих виступів в умовах дистанційного навчання» (з досвіду роботи з навчальної дисципліни «Сценічна практика» ОПП «Народна хореографія»);
НІКОЛЕНКО Світлана Миколаївна - голова циклової комісії «Народні та естрадні інструменти», викладач-методист ХФВКМ та НЕДОМОЛКІНА Світлана Леонідівна – викладач-методист, концертмейстер ХФВКМ - «Підготовка до виконавських конкурсів, фестивалів в умовах онлайн-навчання»;
ГЛАДКИХ Ольга Василівна - голова циклової комісії «Режисура та арт-технології», викладач-методист ХФВКМ та СНЄДКОВА Катерина Костянтинівна - викладач циклової комісії «Режисура та арт-технології» ХФВКМ - «Застосування мультимедійних технологій в роботі над практичними показами студентів ОПП “Видовищно-театралізовані заходи”»;
МОРОЗКО Любов Георгіївна - директор коледжу, заслужений працівник культури України, доктор філософії та ШАХМАН Ольга Андріївна - завідувач навчально-виробничої практики, викладач-методист ХФВКМ - «Нові виклики та можливості дистанційної форми здобуття мистецької освіти під час війни в Україні (з досвіду взаємодії зі здобувачами, що тимчасово перебувають за межами країни)».



За підсумками круглого столу відзначено важливість обміну досвідом провадження освітньої діяльності за допомогою дистанційних інструментів навчання, а також визначено перспективні напрями подальшої освітньої та творчої співпраці.

Презентація факультет соціальних комунікацій і музейно-туристичної дійсності


Майстер-класи в ТРЦ «Нікольський»



07 травня 2023 р. на -3 поверсі ТРЦ «Нікольський» відбулись майстер-класи з народного та бального танців «Танцюй Слобожанське» та «Вальс для кожного», які провели декан факультету хореографічного мистецтва, кандидат мистецтвознавства Ірина Сергіївна Мостова та старший викладач кафедри сучасної та бальної хореографії Олександра Михайлівна Широковська. Під час майстер-класів активно співпрацювали з викладачами та учасниками здобувачі вищої освіти факультету хореографічного мистецтва Владислав Кравцов, Аліса Куценко, Єлизавета Гресик.



На заході була присутня в.о. ректора Харківської державної академії культури, доктор мистецтвознавства, доцент Наталія Олександрівна Рябуха, яка відзначила, що такі заходи, сповнені неймовірно дружньою, творчою атмосферою, є джерелом енергії, необхідної усім нам для того, щоб рухатись у спільній боротьбі далі, наближаючи Перемогу.



Усі присутні мали змогу познайомитись з профорієнтаційними матеріалами ХДАК, у рамках проведення вступної кампанії 2023 р., яку представили проректор з науково-педагогічної та профорієнтаційної роботи, кандидат культурології Марина Олександрівна Жигайло, декан факультету аудіовізуального мистецтва, кандидат мистецтвознавства, доцент Наталія Віталіївна Мархайчук, викладач кафедри мистецтвознавства Марина Василівна Конєва, заступник декана факультету музичного мистецтва, кандидат мистецтвознавства Галина Миколаївна Бреславець та здобувачі вищої освіти ХДАК.
Старанність учасників, позитивні емоції, висока професійна майстерність викладачів засвідчили, що такі заходи важливі для популяризації національної і європейської танцювальної традиції та слугують дієвим засобом вирішення посттравматичних завдань шляхом пластичних практик.



Дякуємо усім, хто доєднався!!! Майстер-класи та різноманітні творчі заходи від ХДАК триватимуть і далі.
Не втрачайте шанс, наступного разу чекаємо саме на Вас!




Подяка Сергію Івановичу Гордєєву





ХДАК артпроєкт "Разом переможемо!"




Всесвітній день вишиванки!



Сьогодні ми вшановуємо українську вишиванку - символ та національний оберег українського народу, який несе у собі глибину національної ідентичності, самобутність та неповнорність української культури, духовне багатство та традиційний зв'язок багатьох поколінь.
ХДАК долучається до урочистостей з нагоди святкування Всесвітнього дня вишиванки та проводить фоточелендж. Світлини, які отримають найбільшу кількість вподобайок, будуть опубліковані на сайті Академії.
Адміністрація, професорсько-викладацький та студентський колективи ХДАК щиро вітають зі Всесвітнім днем вишиванки!
Щиро бажаємо кожному українцю із особливою сердечною теплотою та щирістю вшанувати культурне надбання нашої Батьківщини!

Слава Україні!


20 травня
Вітаємо з Днем науки!



Шановні науково-педагогічні працівники та аспіранти ХДАК!

Вітаємо з Днем науки!

Наука — найважливіший інструмент інноваційного перетворення дійсності, дієвий чинник прогресивного розвитку людства.
Бажаємо науковцям ХДАК нових творчих досягнень, всесвітнього визнання здобутків наших наукових шкіл, скорішої Перемоги України і безмежних можливостей наукових відкриттів під мирним небом нашої улюбленої країни.

Ректорат ХДАК


Запрошуємо вас на лекцію-дискусію «Креатив»



Шановні абітурієнти, кафедра режисури Харківської державної академії культури запрошує вас на лекцію-дискусію «Креатив» в рамках дня відкритих дверей ХДАК.
Лекція відбудеться 21 травня 2023 р. о 12.00 у Google Meet.
Відеоконференцію буде проводити доцент кафедри режисури, кандидат-мистецтвознавства, заслужений працівник культури України Viktoria Bugaeva.
По закінченню лекції, ми надамо відповіді на ваші питання щодо вступу!!!
Чекаємо!)

Посилання на зустріч: https://meet.google.com/ayc-rymx-sud

Підписуйся на телеграм канал: https://t.me/hdakshow2023


День відкритих дверей на факультеті музичного мистецтва



Шановні абітурієнти! 20 травня 2023 року о 12.00 факультет музичного мистецтва запрошує вас на День відкритих дверей.

Посилання на зустріч: http://surl.li/gzoqc


Запрошуємо на онлайн-концерт інструментального тріо «ЦимБанДо»



Запрошуємо на онлайн-концерт інструментального тріо «ЦимБанДо» факультету музичного мистецтва Харківської державної академії культури, що відбудеться 17 травня 2023 р. о 15.00.

Zoom посилання:
https://us02web.zoom.us/j/7236365053?pwd=THplcjlib3ZCR0pMOUVwblNBWkhzdz09

Ідентифікатор конференції: 723 636 5053
Код доступу: 2022


Лекція-дискусія «Циркізація в шоу» в рамках онлайн показу циркового шоу «Alice»

Шановні друзі, кафедра режисури Харківської державної академії культури запрошує вас на лекцію-дискусію «Циркізація в шоу» в рамках онлайн показу циркового шоу «Alice». Лекція відбудеться 14 травня 2023р. о 12.00 у Google Meet: https://meet.google.com/ayc-rymx-sud.
Перед лекцією рекомендуємо переглянути шоу за посиланням https://youtu.be/QxbUF48Lews.
Відеоконференцію буде проводити старший викладач кафедри режисури, кандидат-мистецтвознавства Ольга Лачко.




Вітаємо з Днем народження
в.о. ректора Харківської державної академії культури,
доктора мистецтвознавства, доцента
РЯБУХУ НАТАЛІЮ ОЛЕКСАНДРІВНУ!



Шановна Наталіє Олександрівно!
Колектив Академії бажає Вам міцного здоров'я, радості, наснаги, добробуту, сімейного щастя, творчого натхнення, внутрішньої гармонії, благословення в усіх починаннях. Нехай Ваші ранки будуть чистими та ясними, дні — успішними та результативними, а вечори — теплими та затишними.
Зичимо Вам нових перемог, звершень, довгих років життя і досягнення усіх поставлених цілей!


День Європи!




Вітаємо з Днем народження
шановного ВАСИЛЯ МИКОЛАЙОВИЧА ШЕЙКА!




По мотивах конференції молодих учених ХДАК...












Запрошуємо на творчу зустріч!



Запрошуємо на творчу зустріч до Харківської державної академії культури!
Форма проведення: онлайн
Майданчик – велика зала ХДАК
8 травня 2023 року o 14.00

Підключитися до конференції Zoom можна за посиланням:
https://us02web.zoom.us/j/7236365053?pwd=THplcjlib3ZCR0pMOUVwblNBWkhzdz09

Ідентифікатор конференції: 723 636 5053
Код доступу: 2022


Міжнародний науково-практичний WEB-форум
«Forum Sois, 2023: розбудова єдиного відкритого інформаційного простору освіти впродовж життя»



Детальніше за покликаннями:

«Forum Sois, 2023: розбудова єдиного відкритого інформаційного простору освіти впродовж життя»


Про проведення онлайн-опитування



Анкету потрібно заповнити до 20.05.2023 р. за покликаннями:

- для науково-педагогічних працівників: https://forms.gle/8ZYGrzhLJ7yGxESE6

- для педагогічних працівників: https://forms.gle/hBMYAnbdn9bTqFSXA


День відкритих дверей кафедри майстерності актора


ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

Кафедра майстерності актора та факультет сценічного мистецтва Харківської державної академії культури запрошує вас на День відкритих дверей для освітньої програми «Акторське мистецтво драматичного театру і кіно», який відбудеться 14 та 21 травня 2023р. о 12.00 в режимі online за допомогою Google Meet.
Відеоконференцію буде проводити декан факультету сценічного мистецтва Ігор Олександрович Борис.

Посилання на відеоконференцію Google Meet:
https://meet.google.com/auu-idaj-gcd


Міжнародна науково-теоретична конференція ХДАК "Культура та інформаційне суспільство ХХІ сторіччя"


Звіт про Міжнародну науково-теоретичну конференцію ХДАК "Культура та інформаційне суспільство ХХІ сторіччя", яка проходила 20-21 квітня 2023 року.


Факультет хореографічного мистецтва запрошує на майстер-класи



Факультет хореографічного мистецтва ХДАК запрошує на майстер-класи 7 травня 2023 року на 3 поверсі ТРЦ Нікольського.

Чекаємо на Вас!


Підсумки проведення відкритого всеукраїнського конкурсу мистецтва гриму “ДЖОКОНДА”



27 квітня 2023 року в Харківській державній академії культури відбувся Відкритий всеукраїнський дистанційний конкурс мистецтва гриму “ДЖОКОНДА” під керівництвом викладача кафедри майстерності актора Олександри Проскурякової.
Голова журі: О. В. Левицька - дворазова чемпіонка світу з макіяжу "World bodypainting festival" (2018,2022), гример театру та кіно.
Члени журі: К. Г. Малярчук - викладач КНУКіМ, гример кіно та театру “Theatre Vorpommern” (Німеччина).
А.М. Біленька - викладач кафедри майстерності актора ХДАК.
О. А. Сомова - режисер, викладач режисури та майстерності актора ХФВКМ.

Переможці в номінації “Діти”.
1 місце - Турлянська Анастасія
2 місце - Вшивенко Анастасія
3 місце - Турлянський Трофим

Переможці в номінації “Студенти коледжів та училищ”.
Гран-прі: Зіновкіна Анна
1 місце: Некрасова Анастасія (Тематична категорія: “Пори року: краса природи”).
2 місце: Безпалько Катерина (Тематична категорія: “Відродження минулого: історичний грим як засіб візуальної реконструкції епохи”).
3 місце: Спольнік Валерія (Тематична категорія:“Відродження минулого: історичний грим як засіб візуальної реконструкції епохи”).

1 місце: Тимофєєва Катерина (Тематична категорія: “Натхненні образами українського мистецтва. Мистецькі інтерпретації”).
2 місце: Вакула Катерина (Тематична категорія: “Натхненні образами українського мистецтва. Мистецькі інтерпретації”).
3 місце: Нікіта Олександра (Тематична категорія: “Натхненні образами українського мистецтва. Мистецькі інтерпретації”).

Переможці в номінації “Студенти вищих навчальних закладів культури та мистецтва”.
Гран-прі: Кравчук Катерина

Тематична категорія 1: “Пори року: краса природи”.
1 місце: Євгенія Газєєва
2 місце: Іоанна Стовбер
3 місце: Сар‘ян Денис та Кострова Катерина.

Тематична категорія 2: “Відродження минулого: історичний грим як засіб візуальної реконструкції епохи”.
1 місце: Кострова Катерина
2 місце: Сар‘ян Денис та Кохановська Катерина
3 місце: Євгенія Газєєва та Якименко Софія

Тематична категорія 3: “Натхненні образами українського мистецтва. Мистецькі інтерпретації”.
1 місце: Євгенія Газєєва
2 місце: Якименко Софія
3 місце: Дана Анофренкова

Спеціальні відзнаки:
1. Спеціальною відзнакою від Катерини Малярчук за “Найкраще втілення образу” нагороджуються:
Вакула Катерина, Кравчук Катерина та Віолета Мітєва.
2. Спеціальною відзнакою від організатора конкурсу Олександри Проскурякової нагороджуються:
Андреєва Карина (За найкращий дебют);
Іоанна Стовбер (За найкращу відео роботу);
Петровська Тетяна Юріївна (За особистий внесок у розвиток гримувального мистецтва та креативну презентацію на тему: “Сценічний грим”).

Вітаємо переможців!


Підсумки проведення відкритого всеукраїнського конкурсу акторської пісні «PrimaVera»



24-25 квітня 2023 року в Харківській державній академії культури відбувся Відкритий всеукраїнський конкурс акторської пісні «PrimaVera» під керівництвом доцента кафедри майстерності актора Олени Єрошенко.
Журі конкурсу: заслужена артистка України, доцент кафедри естрадного та народного співу ХДАК Л.О. Красовська; заслужений артист України, художній керівник "Нового театру" (м. Харків) П. З. Кучин; заслужений артист України, доцент, заступник декана ф-ту сценічного мистецтва ХДАК В. М. Цицирєв; лауреат Міжнародного конкурсу, доцент кафедри майстерності актора ХДАК О.В. Єрошенко.

ДИПЛОМАМИ ЛАУРЕАТІВ НАГОРОДЖУЮТЬСЯ:

У Категорії «Юнацтво», Номінація «Вокальний ансамбль»:
Лауреат ІІІ ступеня – Вокальний ансамбль «Ми з України» (місто Харків);
Лауреат І ступеня – Вокальний ансамбль «Ексклюзив» (місто Харків).

У Категорії «Юнацтво», Номінація - «Сольний спів»:
Лауреат І ступеня – Софія Курдиба (місто Харків).

У Категорії «Аматори», Номінація «Сольний спів»:
Лауреат ІІІ ступеня – Анжела Колісніченко (Сахновщина, Харківська область).

У Категорії «Молодь», Номінація «Сольний спів» Спеціальними дипломами «За креативність та індивідуальний стиль» нагороджуються:
Валентин Руденький та Софія Листопадова – студенти факультету сценічного мистецтва Харківської державної академії культури.

Дипломами Лауреата ІІІ ступеня нагороджуються:
Георгій Голубничий, студент факультету сценічного мистецтва Харківської державної академії культури;
Катерина Дацюк, студентка факультету сценічного мистецтва Київського Міжнародного університету;
Вероніка Швець, студентка факультету сценічного мистецтва ХДАК;
Дар’я Гаврилюк, студентка факультету сценічного мистецтва ХДАК;
Євгенія Хомицька, студентка факультету сценічного мистецтва ХДАК.

Дипломами Лауреата ІІ ступеня нагороджуються:
Ірина Лоскот, студентка факультету сценічного мистецтва Харківського Національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського;
Єлизавета Ступак, студентка факультету сценічного мистецтва Харківської державної академії культури;
Олексій Дубінін, студент факультету сценічного мистецтва Харківського Національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського.

Дипломом Лауреата І ступеня нагороджується:
Василь Діденко, студент факультету сценічного мистецтва Харківського Національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського.

Диплом Гран Прі Конкурсу «PrimaVera» отримує:
Регіна Чернова, аспірантка Харківської державної академії культури.

Вітаємо переможців!


29 квітня у Міжнародний день танцю!



29 квітня у Міжнародний день танцю, Національний Університет Полтавська Політехніка, презентуючи створення кафедри «Хореографії і танцювальних видів спорту», провели всеукраїнські змагання зі спортивних танців «Кубок ректора Полтавської політехніки».
Головним суддею змагань був ст. викладач кафедри сучасної та бальної хореографії, заслужений тренер України зі спортивних танців, Кирило Іванович Шкурєєв.
Перше місце у латиноамериканській програмі серед молоді та дорослих зайняв під керівництвом Кирила Івановича студент першого курсу Денис Орлов у парі з Діаною Губарь.
Вітаємо наших сусідів з відкриттям кафедри. Завжди готові допомагати та взаємодіяти!


Запрошуємо взяти участь у циклі вебінарів ХДАК!


Шановні колеги!
Запрошуємо взяти участь у циклі вебінарів ХДАК щодо проблем інкорпорованості в цифрову систему наукових комунікацій. Участь у вебінарах дає можливість отримати сертифікат про підвищення кваліфікації.
За умови відвідання викладачами ХДАК 4-х вебінарів, обсяг підвищення кваліфікації становить 8 годин. Реєстраційну форму необхідно заповнювати на кожний вебінар окремо.
За умови реалізації отриманих на вебінарах знань, зокрема: реєстрації авторських прав на 5 творів, розміщення не менше 3-х одиниць навчально-методичних матеріалів у репозитарії ХДАК, публікації Вами статті у фахових наукових виданнях ХДАК “Культура України” або “Вісник ХДАК” - можливо отримати сертифікат про підвищення кваліфікації обсягом до 180 годин (6 кредитів ЄКТС).

Наступний вебінар відбудиться 4 травня 2023 р. о 14.00 годині.
Тема: Можливості бібліотечно-інформаційного супроводу освітньої та наукової діяльності ХДАК.

Зареєструйтеся на вебінар, заповнивши Google-форму:
https://docs.google.com/forms/d/1znzYe6YZ2z-0UPKvCkDZTeDnuEtvWBH0TIeZfdjb4cI/edit

Доступ до Zoom-конференції (4 травня 2023 р., 14.00):
https://us02web.zoom.us/j/87247722287?pwd=R0VDWTBBMDJYRXFWdEdzZCtkVHQ4Zz09

Ідентифікатор конференції: 872 4772 2287
Код доступу: 700169
З повагою, бібліотека.


Підписано Угоду щодо співпраці ХДАК та компанії
China-Shandong Yuanxiang Education Information Consulting Co., Ltd.



14 квітня 2023 року відбулася зустріч керівництва Харківської державної академії культури з директоркою компанії China-Shandong Yuanxiang Education Information Consulting., Ltd. пані Чжао Мін, а також пані Шень Їнь та Лю Їнь, які представляють інтереси Академії щодо набору громадян Китайської Народної Республіки для навчання в ХДАК. Під час зустрічі обговорено напрями співпраці та підписано партнерську Угоду. У зв'язку із зростанням зацікавленості іноземців щодо освітніх програм Харківської державної академії культури на ринку Китаю, на принципах рівності та партнерства між закладом вищої освіти та China Shandong Yuanxiang Education Information Consulting Co., Ltd. досягнуто домовленостей щодо організації набору іноземних громадян як кандидатів на навчання та здійснення прийому заяв вступників.