НОВИНИ

СЕРПЕНЬ 2023

Про організацію освітнього процесу у 2023-2024 н.р.



Засідання вченої ради!



29 серпня – День пам’яті захисників України!



29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за батьківщину. Збереження і гідне вшанування пам’яті полеглих захисників України є священним обов’язком держави і суспільства. Департаменти культури, музеї, бібліотеки, уся освітня спільнота та ХДАК, зокрема, вшановують пам'ять Героїв, котрі віддали своє життя за наше майбутнє у вільній та незалежній країні.
Важливу роботу з ушанування пам'яті полеглих за Батьківщину проводить Український інститут національної пам’яті, який підготував тематичні інформаційні матеріали, з якими можна ознайомитись у додатку.
Герої не вмирають, вони завжди житимуть у наших серцях, думках і пам'яті.

Інформаційні матеріали до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України


24 серпня – День незалежності України!



24 серпня – День незалежності України. Щиро вітаємо усіх українок та українців з великим національним святом, яке ми святкуємо в умовах повномасштабної, жорстокої війни і щодня платимо надвисоку ціну заради збереження Незалежності.
ЗАВЖДИ Народ України плекав любов та шану до рідної землі, її величної та трагічної історії, святинь, культури.
ЗАВЖДИ українці пишалися і шанували кожного і кожну, хто торував шлях до омріяного, вільного майбутнього та зараз, ціною власного життя, відстоює незалежність нашої Батьківщини.
ЗАВЖДИ ми будемо пам’ятати усіх, хто героїчно загинув, захищаючи Україну.
ЗАВЖДИ будемо шанувати хоробрість, звитяжність, міць, стійкість та непохитну мужність Збройних Сил України, сил територіальної оборони, спецпризначенців, які на вільних та звільнених українських територіях несуть світло незалежного майбутнього.
ЗАВЖДИ сильні, незламні та непереможні, об’єднані любов’ю та вірою в Україну, усі на своєму фронті наближаємо Перемогу. УКРАЇНА. НЕЗАЛЕЖНА. НАЗАВЖДИ.
СЛАВА УКРАЇНІ!!! ГЕРОЯМ СЛАВА!!!


Харківський гітарний квартет увійшов до шорт-листу
кращих виконавців Дармштадтських літніх курсів Нової музики 2023



Харківський гітарний квартет у складі викладачів Харківської державної академії культури увійшов до шорт-листу кращих виконавців Дармштадтських літніх курсів Нової музики 2023. З близько 400 учасників, відзначено було лише 16. І Харківський гітарний квартет серед кращих!
У Дармштадті квартет зіграв три концерти, на яких презентував мікротонові твори для чотирьох гітар, що були написані спеціально для Харківського гітарного квартету, та унікальний проєкт з італійською вокалісткою Felicita Brusoni, 12 частинний твір Бернхарда Ланга "The Cold Trip" для гітарного квартету та голосу, написаний за Шубертівським "Зимовим Шляхом".

«Це були дуже насичені два тижні, повні творчої взаємодії, знайомств з провідними виконавцями та композиторами нової музики та натхненного музикування. Відвідані десятки лекцій та семінарів, отримані нові партитури та здійснені нові замовлення композиторам. Дякую нашому дорогому наставнику, маестро Yaron Deutsch та директору Дармштадтського міжнародного інституту нової музики та Літніх курсів Нової музики Thomas Schäfer, Culture Moves Europe та Goethe-Institut за можливість участі. Дякую Міністерству культури та інформаційної політики України за наданий дозвіл. Дякую своїм вірним квартетистам, з якими вже другий десяток років ми намагаємось розвивати сучасне гітарне мистецтво. І, нарешті, щира вдячність новим друзям, що зробили Дармштадт 2023 справжнім святом нового, вільного та сміливого мистецтва!», - поділився враженнями та висловив подяку один з виконавців квартету, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів, викладач кафедри народних інструментів ХДАК Максим ТРЯНОВ.



Пишаємося та вітаємо наших талановитих викладачів з успішною презентацією українського мистецтва на європейській сцені!


23 серпня - День прапора! День Харкова!



23 серпня ми вшановуємо один з трьох символів суверенітету нашої держави – Державний Прапор України. День Державного Прапора - це свято всіх українців, об’єднаних гордістю та любов’ю до своєї Батьківщини. Під жовто-блакитним прапором український народ утвердив віковічну мрію про державність, соборність і самостійність. У повазі до національного символу - Державного прапору, проявляються громадянська самосвідомість, вміння і готовність об'єднати та спрямувати усі зусилля для розбудови та процвітання держави, збереження цілісності та суверенітету. У жовто-блакитній стрічці в косах, у вільних чи звільнених ціною життя наших воїнів населених пунктах, майорить наш прапор, на жовто-блакитних браслетах на зап’ястках, що назавжди завмерли через збройну агресію російської федерації проти України, у блакитних очах воїна, який стоїть на замінованому пшеничному полі, у серці кожного і кожної, хто знає і готовий сплатити найвищу ціну – заради життя своїх дітей під жовто-блакитним стягом.



23 серпня день міста-героя Харкова. Сьогодні це свято затьмарене втратами серед військових, мирного населення, великою кількістю вимушених переселенців, розлукою з родинами і рідним містом. Але ми тримаємося і віримо у міць і велич, незламність та непереможність міста-героя та його мешканців. Привітали харків’ян зі святом оркестр 5-ої Слобожанської бригади Національної гвардії України композицією «Бажаю щастя вам, Харків’яни!» (музика та слова - Альбіни Житеньової, солістки Харківської обласної філармонії; виконує оркестр 5-ої Слобожанської бригади Національної гвардії України у складі випускників Харківської державної академії культури; аранжування - В'ячеслав Вакуленко; звукорежисер - Юрій Овчаренко; відео оператор та режисер - Валеріан Житеньов). Віримо у Перемогу!


Харків обов’язково відбудується і посилить свій статус наукового, студентського та культурного центру країни!
СЛАВА УКРАЇНІ!!!


Кіберполіція застерігає від шахраїв!





Війна в Україні стала підґрунтям для поширення шахрайських схем, заснованих на вразливому емоційному стані та зловживанні довірою громадян. Зловмисники здатні обдурити дітей, пенсіонерів та намагатись розчинитись у просторах інтернету, не залишивши слідів злочину.
Понад 60% українців не можуть безпечно користуватися інтернетом, часто вони потрапляють на гачки аферистів та добровільно віддають гроші. У групах ризику люди похилого віку та діти. Але шахраям вдається обдурити навіть досвідчених користувачів інтернету. При цьому кмітливість шахраїв виходить за рамки вже добре знайомих українцям афер, тож з’являються нові способи ошукування.
Департамент кіберполіції Національнальної поліції України розповідає про найпоширеніші схеми шахрайств та основні правила безпеки, які допоможуть викрити аферистів.

Продаж дешевих товарів «з рук в руки»
Якщо незнайомі люди прийшли до вас і пропонують купити дешеві товари – будьте насторожі. Це можуть бути шахраї! у такий спосіб вони намагаються дізнатися, де ви зберігаєте свої заощадження, а потім непомітно для вас викрасти гроші.
Пам’ятайте: «безкоштовний сир – тільки в мишоловці».
Що робити?
1. Не пускайте незнайомців додому.
2. Залучіть до розмови сусідів або зателефонуйте родичам: це може відлякати шахраїв.
3. Якщо до вас приходили шахраї, повідомте про це поліцейським за номером 102.

«Грошова реформа»
Якщо до вас навідаються незнайомці і скажуть, що у зв’язку з проведенням грошової реформи треба замінити старі купюри на нові, знайте: це -100% шахраї. У такий спосіб вони намагаються привласнити всі ваші заощадження.
Що робити?
1. Не довіряйте незнайомцям і не пускайте їх у свою домівку.
2. Розкажіть про візит родичам.
3. Завжди радьтеся з тими, кому довіряєте.
4. Якщо до вас приходили шахраї, повідомте про це поліцейським за номером 102.

«Дзвінки від імені представників банків»
«Вашу карту заблоковано», «з вашого рахунку хочуть списати гроші», «нові правила під час воєнного стану» – зловмисники, які представляються співробітниками банку, використовують різні способи, аби отримати доступ до ваших банківських карток.
Як тільки невідомі просять надати номер картки, пін-код, кодове слово, тризначний номер на звороті картки і термін її дії або ж ввести пароль, який надійшов у CMC, знайте: це – шахраї.
Пам’ятайте: навіть в умовах війни справжні співробітники банку ніколи не запитують таку інформацію.
Що робити?
1. Покладіть слухавку.
2. Повідомте про подію поліцейським за номером 102.

  «Ваш родич у біді»
Якщо вам телефонують (часто вночі або вранці) та повідомляють, що родич потрапив у біду, і просять передати гроші – це шахрайство. Зловмисники можуть видавати себе за сина/дочку, онука/онучку, які начебто потрапили у біду (скоїли ДТП, опинилися у поліції тощо). Шахраї можуть представлятися лікарями або поліцейськими і пропонувати свою допомогу у вирішенні «проблеми» за винагороду, яка може становити від тисячі до десятків тисяч гривень, а інколи навіть кілька тисяч доларів США.
Пам’ятайте: так діють шахраї!
Що робити?
1. Покладіть слухавку.
2. Перевірте, де ваш родич.
3. Повідомте про подію поліцейським за номером 102.

«Соціальні виплати під час війни»
«Під час війни ви можете отримати соціальну допомогу» найчастіше шахраї надсилають смс-повідомлення про отримання різноманітних виплат від органів влади або благодійних фондів та просять надати таку інформацію: ваші анкетні дані, номер картки, пін-код, кодове слово, тризначний номер на звороті картки і термін її дії.
Пам’ятайте: назвавши ці дані, ви надаєте шахраям доступ до вашого рахунку, тож вони можуть вкрасти всі ваші заощадження.
Що робити?
1. Покладіть слухавку.
2. Зверніться до своїх родичів або представників влади і перевірте, чи дійсно ви можете отримати такі виплати.
3. Якщо вам телефонували шахраї, повідомте про це поліцейським за номером 102.

Виграші призів (авто,побутова техніка)
«Ви виграли автомобіль або побутову техніку»- не поспішайте виконувати всі настанови незнайомців. Зазвичай у надісланому смс вказаний номер, за яким можна отримати детальну інформацію. Коли телефонуєте, вам розповідають умови, які потрібно виконати, щоб отримати «приз». Як правило, вам пропонують сплатити 1% від вартості виграного товару. Але як тільки ви це зробите, незнаймці перестають виходити на зв’язок і зникають.
Пам’ятайте: так діють шахраї!
Що робити?
1. Подумайте, чи брали ви участь у акціях чи конкурсах.
2. Не перераховуйте гроші незнайомцям.
3. Якщо вам телефонували шахраї, повідомте про це поліцейським за номером 102.


Вічна пам'ять і Слава Герою!



Захищаючи свою Батьківщину, пішов з життя воїн, герой, здобувач вищої освіти факультету хореографічного мистецтва ІЩЕНКО Мікаель Геннадійович. З перших днів війни Мікаель пішов добровольцем захищати країну і весь цей час мужньо виборював її незалежність.
Вічна пам'ять і Слава Герою!


Волонтерська акція у Старому Салтові



11 серпня 2023 р. в.о. ректора Харківської державної академії культури доктор мистецтвознавства, доцент Наталія РЯБУХА, доктор педагогічних наук, доцент, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Олена БІЛИК, кандидата психологічних наук, доцент кафедри психології, педагогіки та філології Аліна БОРИСОВА, депутат кантональної ради швейцарського міста Люцерн, засновник українського культурного центру «Prostir» Урбан ФРАЙ та його зйомочна команда з волонтерською акцією відвідали смт Старий Салтів.



Пана УРБАНА вразили масштаби руйнувань, а також стійкість та мужність мешканців містечка, яке одним з перших зустріло ворожий наступ на початку повномасштабної війни.
Для мешканців Старого Салтова виступили інструментальне тріо «ЦимБанДо» у складі Олександри САВИЦЬКОЇ (цимбали), Надії МЕЛЬНИК (бандура), Костянтина ХІТУШКО (кобза-контрабас), а маленьких мешканців почастували смаколиками.
Продовжуємо робити великі та малі справи. Продовжуємо боротися та тримати культурно-мистецький фронт.




Звіт. Мистецька акція "Мистецтво незламних"

10 серпня 2023 р. у Харківській державній академії культури відбулась мистецька акція "Мистецтво незламних", яка покликана показати і розкрити характер Незламного Українського Народу, НАЦІЇ, та донести Цінності, за які ми боремось для нашої спільної Перемоги!
На акцію були запрошені почесні гості - представники 5-ї Слобожанської бригади та військовий оркестр Національної Гвардії України, які під час війни тісно співпрацюють зі студентами та викладачами Академії у реалізації різноманітних творчих проєктів. Як зазначено на сторінці 5-ї Слобожанської бригади у Facebook, з початком широкомасштабного вторгнення російських загарбників дружба та співпраця військової частини із студентами ХДАК не лише не перервалася, але й розширилася, стала більш плідною та різнобічною (Facebook).
З вітальним словом виступила в.о. ректора Харківської державної академії культури, доцент, доктор мистецтвознавства Наталія РЯБУХА. Вона відзначила, що “мистецькими акціями, які проводимо регулярно в різних локаціях Харкова, України і за її межами, зберігаємо дух опору, міцності віри в Перемогу і підтримки для мешканців нашої громади. Цього хочуть воїни, які бережуть для нас мирне небо. Наш святий обов’язок тримати надійний тил. Тому кожен захід, кожна організована нами акція має на меті головне – демонстрація нашої незламності для підтримки духу опору злу. Дякуємо кожному, хто стоїть на захисті нашої країни. Кожному, хто допомагає та підтримує нас в боротьбі за свободу. Дякуємо воїнам, волонтерам, міжнародним партнерам, медикам, освітянам, енергетикам, підприємцям, працівникам культури, всім, хто продовжує творити Україну і гідно виконує свій обов’язок на своєму місці. Сьогодні, як ніколи, ми є опорою та підтримкою один одному – об’єднуємо фізичні зусилля та духовні молитви. Пам’ятаймо, ми продовжуємо справу наших предків і вже сьогодні творимо новітню світову історію.Слава Україні! Героям Слава!”.
Почесним гостем мистецької акції став депутат кантональної ради швейцарського міста Люцерн, засновник українського культурного центру «Prostir» пан Урбан ФРАЙ. Пан Урбан є щирим другом та прихильником України, який приїхав до Міста-Героя Харкова задля зйомок документального фільму про захисників міста та культурне життя під час війни. «Те, що я побачив сьогодні, викликає багато емоцій. Це і здивування, і захват, і естетична насолода! Повірте, в жодній країні світу, в жодному місті я не бачив такого єднання військових та студентської молоді, які разом народжують неповторні мистецьки твори, як це відбувається у Харкові!», - поділився враженнями після виступу оркестру 5-ї Слобожанської бригади пан Урбан ФРАЙ.
Він наголосив на тому, що ворог України може наносити ракетні удари по житловим кварталам, школам, лікарням та промисловим об’єктам, але йому ніколи не здолати Народ України.
«Ви настільки згуртовані, єдині в своєму прагненні перемогти, що це стає прикладом для усього світу. І культурні проекти в цьому сенсі займають особливе та дуже важливе місце!», - зазначив пан Урбан ФРАЙ.
Пану Урбану ФРАЙЮ в.о. ректора ХДАК Наталія РЯБУХА вручила подяку за особистий внесок у підтримку культури і мистецької освіти Харкова, а також благодійну допомогу для збереження якості освітнього процесу в умовах агресії з боку російської федерації.
Також подяку за благодійну допомогу Академії, особистий внесок у спільну підтримку культурно-мистецького фронту та національного супротиву військовій агресії російської федерації вручили ЯЦЮКУ Олексію – магістру ХДАК кафедри хорового диригування та академічного співу 2-го року навчання, яку прийняла заступник директора з навчально-виховної роботи Харківського державного музичного ліцею Тетяна ЯЦЮК.
Завідувач кафедри хорового диригування та академічного співу, кандидат мистецтвознавства, доцент В'ячеслав БОЙКО продемонстрував творчий проєкт - «То не вітер віє» - музика Ігоря ГАЙДЕНКА, вірші Володимира СОСЮРИ, у виконанні академічного хору здобувачів освіти ХДАК (художній керівник та головний диригент – В’ячеслав БОЙКО; Хормейстери – Кристина ДОНЦОВА-ПУШЕНКО, Максим ЖДАНОВ;
Концертмейстер – Галина ЗУБ; Монтаж – Юрій МАРТИНЕНКО). Він подякував Наталії РЯБУСІ за психологічну підтримку, за надання професійної та оперативної допомоги в якнайшвидшому здійсненні творчого проєкту, втіленні його у життя!
В'ячеслав БОЙКО наголосив: “Ніхто не відніме в нас внутрішнє почуття свободи, можливість вірити, любити Україну, Слобожанщину, рідне місто Харків з його культурою, мистецтвом та сталими традиціями".

Мистецьку акцію втілили у життя: ведуча - заслужений працівник культури України Тетяна ЛОГІНОВА; інструментальне тріо «ЦимБанДо» у складі: Олександри САВИЦЬКОЇ (цимбали), Надії МЕЛЬНИК (бандура), Костянтина ХІТУШКО (кобза-контрабас); група народного театру народного танцю «Заповіт»; духовий оркестр 5-ї Слобожанської бригади Національної гвардії України; вокал – провідна солістка ХОФ, лауреат міжнародних конкурсів, кандидат мистецтвознавства, старший викладач кафедри хорового диригування та академічного співу ХДАК Вікторія ГІГОЛАЄВА.
Партія фортепіано – Заслужений діяч мистецтв України, професор, завідувач кафедри фортепіано ХДАК Олександр СКЛЯРОВ
Ведуча, художнє слово – Заслужений працівник культури України, завідувач кафедри телерепортерської майстерності ХДАК Тетяна ЛОГІНОВА
1. Муз. Ігор Шамо, сл. Юрія Рибчинського «Три поради»
2. Муз. Ігор Шамо, сл. Дмитра Луценка «Осіннє золото»
3. Муз. Ігор Поклад , сл. Ігоря Бараха «Коханий»
4. Муз. та сл. В. Івасюка - Я піду в далекі гори (ноти)
5. Муз. Василя Михайлюка, сл. Миколи Юрійчука. «Черемшина»
6. Муз. Анатолій Корчинський, вірші Олександр Богачук «Троянди на пероні»
7. Муз. Степан Сабадаш, сл. Анатолій Драгомирецький «Очі волошкові»
8. Сл. і муз. Володимира Івасюка «Червона рута»
9. Муз. Платон Майборода, сл. Андрія Малишка «Пісня про рушник»
10. Муз. Ніколо Петраш, сл. Юрій Рибчинський «Моя Україна».
Покликання на виступ:


Режисерсько-постановочна група : сценарна розробка : заслужений працівник культури України – Тетяна ЛОГІНОВА; доцент, кандидат мистецтвознавства, лауреат міжнародних театральних фестивалів, член НСТДУ - Роман НАБОКОВ.
















Продовжуємо тримати культурно-мистецький фронт!
СЛАВА УКРАЇНІ!!!


Запрошуємо на мистецьку акцію "Мистецтво незламних"



Шановні колеги!
Запрошуємо на мистецьку акцію "Мистецтво незламних", яка відбудеться в головному корпусі ХДАК, початок 9:30.
Сьогодні йде 533 день повномасштабної війни, а точніше 1 рік 5 місяців і 14 днів. Або 9 років 5 місяців і 18 днів з початку окупації Криму і Донбасу.
Незламність – це про українців і особливо про харків'ян. Ми продовжуємо доводити усьому світові, що ми – нація, яку ніхто не в силах зламати чи підкорити, знищити.
Наші воїни щодня захищають кожен сантиметр рідної землі та повертають вкрадені ворогом території. Волонтери трудяться в поті чола, аби зібрати необхідні речі. Ми, харків'яни, підтримуємо Збройні сили та надаємо допомогу всім, хто її потребує.
Зараз ми стоїмо на порозі нового навчального року. Для освітян він буде дуже непростим. Харків знаходиться на відстані 40 км від ворожих військ, які щодня посилають нам ракети, обстрілюють околиці міста, намагаються стерти з лиця землі, ми нажаль живемо на теріторії активних бойових дій. Але ми не впадаємо у відчай - проводимо вступну кампанію і до нас йдуть вчитися незламні абітурієнти.
Ми відмовились від святкувань та розваг, вони сьогодні не на часі. Але мистецькими акціями, які проводимо регулярно в різних локаціях Харкова, України і за її межами, зберігаємо дух опору, міцності віри в Перемогу і підтримки для мешканців нашої громади. Цього хочуть воїни, які бережуть для нас мирне небо.
Наш святий обов’язок тримати надійний тил. Тому кожен захід, кожна організована нами акція має на меті головне – демонстрація нашої незламності для підтримки духу опору злу.
Дякуємо кожному, хто стоїть на захисті нашої країни. Кожному, хто допомагає та підтримує нас в боротьбі за свободу.
Дякуємо воїнам, волонтерам, міжнародним партнерам, медикам, освітянам, енергетикам, підприємцям, працівникам культури, всім, хто продовжує творити Україну і гідно виконує свій обов’язок на своєму місці.
Дякуємо кожному, хто не піддається на провокації. Хто об’єднано та самовіддано наближає нашу перемогу.
Сьогодні, як ніколи, ми є опорою та підтримкою один одному – об’єднуємо фізичні зусилля та духовні молитви. Бо тільки разом ми можемо залишатись сильними і незламними.
Мусимо подолати ці випробування. Подолати і не зламатись! Бо підійшовши до краю прірви, коли всі страхи будуть позаду, ми станемо свідками повалення імперії зла.
Пам’ятаймо, ми продовжуємо справу наших предків і вже сьогодні творимо новітню світову історію.

Слава Україні! Героям Слава!


ХДАК долучились до відео на українську пісню-танго “Гуцулка Ксеня”



Викладачі та здобувачі вищої освіти Харківської державної академії культури долучились до створення відео на українську пісню-танго “Гуцулка Ксеня”, яке записав Військовий оркестр 5-ї Слобожанської бригади НГУ.

Кліп можна переглянути у соціальній мережі Facebook:
https://www.facebook.com/watch/?v=988067209171497



“Виконавці – військовий оркестр 5-ї Слобожанської бригади НГУ, керівник Володимир Столяров. Соліст оркестру – військовослужбовець 5-ї Слобожанської бригади НГУ, випускник Харківської державної академії культури Сергій Гузенко. Танго виконують студенти факультету хореографічного мистецтва Харківської державної академії культури Аліса Куценко та Владислав Кравцов. Режисер – військовослужбовець 5-ї Слобожанської бригади НГУ, викладач факультету аудіовізуальних мистецтв Харківської державної академії культури Дмитро Брук. Оператор-постановник та монтажер – військовослужбовець 5-ї Слобожанської бригади НГУ, випускник Харківської державної академії культури Денис Криворучко. Хореограф – декан факультету хореографічного мистецтва Харківської державної академії культури, кандидат мистецтвознавства Ірина Мостова“, – із матеріалів на сторінці бригади.
“Гуцулка Ксеня” – одна із найвідоміших українських пісень XX століття у світі. Її автор – композитор, скрипаль та диригент Ярослав Барнич. “З приходом радянської влади його оперети були заборонені як націоналістичні. Барнич, як і більшість національно свідомої інтелігенції емігрував: спочатку до Німеччини, а потім разом з родиною виїхав до США. Але “Гуцулка” залишилась в Україні та стала однією з візитівок нашої країни в усьому світі”, – зазначили нацгвардійці.

Подія висвітлена у Новинах Об'єктив:
https://www.objectiv.tv/uk/objectively/2023/08/05/harkivski-natsgvardijtsi-vikonali-hit-gutsulka-ksenya-klip-video/


Спортивно-науковий десант здобувачів ХДАК

Вітаємо здобувачів Академії та викладачів кафедри фізичної культури і здоров’я з активною участю у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Актуальні питання фізичного виховання, спорту та здоров’я різних верств населення», яка відбулася у Національному аерокосмічному університеті ім. М. Є. Жуковського, м. Харкова.

Особливу зацікавленість учасників конференції та жваві дискусії викликали доповіді таких здобувачів:



1. Базилевої Юлії (ф-т ММ, 2 курс) «Роль музичного супроводу у фізичному вихованні здобувачів вищої освіти - майбутніх музикантів», науковий керівник Цигановська Н. В.



2. Гончаренка Ігора (ф-т СКМТД, 2 курс) «Роль атлетичної гімнастики у фізичному вихованні здобувачів вищої освіти», науковий керівник Батулін Д. С.



3. Солодкої Тетяни (ф-т СМ, 2 курс) «Вплив занять бадмінтоном на фізичний та функціональний стан систем у здобувачів вищої освіти: теоретичний аспект», науковий керівник Цигановська Н. В.



4. Савіної Вероніки (ф-т СКМТД, 2 курс) «Настільний теніс як засіб фізичного виховання здобувачів вищої освіти», науковий керівник Гончар В. В.



5. Трощиної Катерини (ф-т СКМТД, магістр) «Значення занять настільним тенісом у фізичному вихованні здобувачів вищої освіти», науковий керівник Цигановська Н. В.



6. Чемерис Євгенії (ф-т ММ, 2 курс) «Профілактика порушення постави у музикантів-інструменталістів», науковий керівник Цигановська Н. В.



7. Яловенко Аліни (ф-т СМ, 2 курс) «Хортинг як засіб оздоровлення та виховання української молоді», науковий керівник Цигановська Н. В.


Вітаємо усіх причетних з творчим успіхом та бажаємо подальших наукових здобутків!



ХДАК у першому всеукраїнському рейтингу мистецьких закладів



Харківська державна академія культури посіла друге місце у Першому всеукраїнському рейтингу мистецьких закладів вищої освіти за 2022-2023 навчальний рік, який започаткувала та оприлюднила дослідницька компанія «Active Group» (https://activegroup.com.ua/2023/07/31/viznacheno-krashhi-mistecki-vishhi-navchalni-zakladi-ukraini/).
Метою проекту було згрупувати заклади мистецької освіти в окремий рейтинг та розробити для них показники, які б ураховували специфіку саме мистецьких навчальних закладів. Загалом до рейтингу було включено 13 закладів вищої освіти, які підпорядковані Міністерству культури та інформаційної політики. Заклади аналізувались за 18 параметрами, згрупованими у чотири блоки:«Академічна спроможність», «Кількість студентів», «Репутація та інформаційна активність», «Фінансові показники і відкритість». Вагомість кожного з показників ураховувалась із використанням коефіцієнтів, отриманих на підставі експертних думок представників галузі мистецької освіти та здобувачів такої освіти.
Автори рейтингу використали багатокритеріальні підходи до оцінювання діяльності мистецьких закладів вищої освіти на основі обробки даних, які можуть бути отримані з відкритих джерел і валідність яких може бути перевірена. Для оцінювання показників використано інформацію з відкритих джерел: сайти ЗВО, сайт Єдиної державної електронної бази з питань освіти, моніторинг публікацій в ЗМІ, а також відповіді на запити щодо доступу до публічної інформації, які дослідники надсилали до Міністерства освіти і науки України.
Вітаємо колектив Академії з досягненням високого результату! Пишаємось, що Академія у надскладні часи для України, належить до лідерів вищої мистецької освіти нашої держави та посідає провідні позиції у рейтингах. Нехай досвід і професіоналізм, творчий та інтелектуальний потенціал у справі підготовки фахівців та виховання молоді й надалі служитиме зміцненню нашої держави!


Вітаємо науково-педагогічних працівників ХДАК

Вітаємо науково-педагогічних працівників ХДАК, які отримали подяку Голови Спілки ректорів Харківської області Володимира ПОНОМАРЕНКА за якісне рецензування робіт Харківського регіонального конкурсу студентських наукових робіт із природничих, технічних та гуманітарних наук:



Ігоря БОРИСА — декана факультету театрального мистецтва, завідувач кафедри, заслуженого діяча мистецтв України, доцента;



Ігоря ГАЙДЕНКА — завідувача кафедри оркестрових інструментів, кандидата мистецтвознавства, доцента;



Антоніну КІКОТЬ — професорку кафедри майстерності актора; докторку культурології, професорку, лауреатку премії з театрознавства Національної Спілки театральних діячів України;



Віталія МІЗЯКА — в.о. завідувача кафедри майстерності актора, кандидата мистецтвознавства;



Сергія РОМАНЕНКА — старшого викладача кафедри оркестрових інструментів;



Світлану ФЕВРАЛЬОВУ — викладача кафедри майстерності актора;



Наталію ІГНАТЬЄВУ — викладача кафедри майстерності актора.


Пишаємося професіоналізмом колег та бажаємо нових творчих успіхів у вихованні обдарованої та креативної молоді.



Договір про співробітництво



Департамент у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради, в особі директора Власенка Олександра Дмитровича і Харківська державна академія культури в особі в.о. ректора Рябухи Наталії Олександрівни уклали Договір про співробітництво. Сторони домовилися про розвиток сучасних та інноваційних інструментів поширення інформації та розвитку різноманітних культурно-мистецьких проєктів у сфері освіти, науки та спорту. Розвиток співробітництва надасть можливість створювати умови для здобуття студентами Академії практичного досвіду у наукових та/або творчих мистецьких, професійних і загальних компетентностей, необхідних для подальшої діяльності за певною спеціальністю.


Відкрилась виставка «Сакральні світи художника Валентина Грицаненка»



27 липня 2023 року в картинній галереї Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого відкрилась виставка «Сакральні світи художника Валентина Грицаненка». Художню виставку урочисто відкрив ректор Університету Анатолій Гетьман, який зазначив, що Валентин Грицаненко як Людина й талановитий художник віддав усе своє життя служінню мистецтву, культурі, українській державі та українському народові. Важко переоцінити внесок Валентина Грицаненка в розвиток національної спадщини, оскільки його художній світ спрямований на збереження та захист української культури і мистецтва, гармонії та краси рідної Батьківщини.



З щирими словами виступив Василь Шейко, почесний ректор Харківської державної академії культури, який більше 30-ти років підтримував із Валентином Грицаненком близькі товариські та науково-професійні зв’язки. За його словами Валентин Георгійович був і залишається назавжди символом української духовності та висоти філософсько-світоглядних орієнтирів. Про неординарну й самобутню творчу манеру митця можна говорити нескінченно, але найголовніше, що він був доброю людиною, прекрасним чоловіком, працелюбним й безмежно талановитим майстром пензля. Валентин Грицаненко працював на посаді доцента кафедри культурології Харківської державної академії культури і постійно користувався величезною повагою та вдячністю серед колег і студентів. Усі, хто знав Валентина Георгійовича особисто і працював поряд із ним відчувають і досі глибоку втрату після його смерті.
За словами керівника галереї Любові Анучиної, яка багато років була поруч із талановитим митцем, авторська живописна манера Валентина Грицаненка відрізняється своєю унікальністю та наповненістю філософією буття, яка іноді озвучувалася в його картинах словесними звукообразами. Його мистецький доробок також доповнюють і власноруч створені описи-есе, що зачаровують красою філософсько-культурологічного мислення, окреслюють високу життєву і професійну місію художника, яку він гідно проніс через усе своє життя.



Виставка викликала жвавий інтерес у харків’ян, про що свідчить репортаж про захід, створений факультетом аудіовізуального мистецтва ХДАК:
https://drive.google.com/file/d/1P5TZCxq-wdn6Si2hBHbsSalGRZysBJgX/view



Вітаємо з успішною реалізацією престижного міжнародного проєкту



Вітаємо завідувачку кафедри фізичної культури і здоров’я ХДАК з успішною реалізацією престижного міжнародного проєкту, ініційованого завдяки плідної співпраці Вищої школи безпеки (м. Познань, Польща) та Харківської державної академії культури (Україна). Проєкт було втілено під егідою Польського товариства наук. За результатами проєкту видано колективну монографію “Психологічне розуміння ризику в екстремальних видах спорту. Вибрані питання” (Познань-Харків, 2023. 198 с.). Авторський колектив монографії: Давід Чарнецькі, Наталія Цигановська, Даріуш В. Скальскі.

Ознайомитись з монографією можна за покликанням:
https://zenodo.org/record/8197002



Монографію оприлюднено на европейській цифровій інтернет-платформі Zenodo, яка забезпечує індексування наукових видань в міжнародних наукометричних базах Scopus та WOS.
Науковий консультант монографії — проректор з наукової роботи ХДАК Алла Соляник, автор рекламного проєкту освітніх послуг Академії в межах видання монографії — проректор з науково-педагогічної та профорієнтаційної роботи ХДАК Марина Жигайло.
За підсумками роботи над проєктом Наталія Цигановська та Алла Соляник стали членами Польського товариства наук, що підтверджено відповідними сертифікатами.