НОВИНИ

ВЕРЕСЕНЬ 2023

Міжвузівський науково-практичний семінар з питань інклюзії в туризмі
«Тренінги та екскурсії для незрячих: польський досвід»



У вересні 2023 р., за ініціативою кафедри музейно-туристичної діяльності, в Харківській державній академії культури розпочато цикл міжвузівських науково-практичних семінарів з питань інклюзії в туризмі.
15 вересня 2023 р. відбувся перший Міжвузівський науково-практичний семінар цього циклу під назвою «Тренінги та екскурсії для незрячих: польський досвід».



Організатор, модератор та один із доповідачів на цьому семінарі – старший викладач кафедри музейно-туристичної діяльності, кандидат культурології Мирослава Яріко.
Запрошений гість – фахівець з питань інклюзії, громадський активіст, мандрівник, блогер, харків'янин – Дмитро Крупка. Дмитро розповідав про свій досвід участі у тренінгах та екскурсіях для незрячих у Польщі.



Зустріч зібрала понад сто учасників з Києва, Харкова та Умані. В Україні питання інклюзії часто висвітлюється з позицій жертви або благодійництва, натомість учасники семінару мали нагоду подивитися на світ незрячих очима незрячого, порівняти розвиток культури інклюзії в Україні та Польщі, зрештою – замислитися над можливістю організації українських туристичних проектів, орієнтованих і на навчання незрячих, і на навчання інструкторів, і просто на звичайні подорожі.
Як підсумок семінару: наш світ змінюється, хоча й повільно, але варто долучатися до цих змін.
Переглянути семінар можна за посиланням:



Круглий стіл
«Кінопропаганда в СРСР та нацистській Німеччині у 1930–1940-х роках»
в рамках проекту «Кіно Он-Лайн»



26 вересня 2023 р. на факультеті аудіовізуального мистецтва відбувся круглий стіл «Кінопропаганда в СРСР та нацистській Німеччині у 1930–1940-х роках». Це був восьмий захід проекту «Кіно Он-Лайн».
Спікер: Володимир Наумович Миславський, кінознавець, академік Української кіноакадемії, член-кореспондент Національної академії мистецтв України, доктор мистецтвознавства, завідувач кафедри кінотелережисури та сценарної майстерності Харківської держаної академії культури.



Проект «Кіно Он-Лайн» започаткований на факультеті аудіовізуального мистецтва та виробництва Харківської державної академії культури. Мета проекту – сприяти професійній комунікації кінознавців; здобувачів, які здобувають фахову вищу освіту та усіх поціновувачів кіно.
Ініціатор та засновник проекту - декан факультету аудіовізуального мистецтва Харківської держаної академії культури, кандидат мистецтвознавства, доцент Наталія Віталіївна Мархайчук.



Переглянути запис круглого столу можна за посиланням:
https://www.youtube.com/watch?v=aes38QK8rVE&list=PLksgJRe5J3wyMKgVLIN1Tr1LjmZGcv9A


Фінальна зустріч учасників проекту
для інклюзивного туризму від кафедри музейно-туристичної діяльності
«Квести: відкриваємо скарби України»



20-21 вересня 2023 року у м. Львів пройшла фінальна зустріч учасників проекту «Квести: відкриваємо скарби України».
Над ідеєю проекту працювала команда волонтерів під керівництвом доцента кафедри музейно-туристичної діяльності Харківської державної академії культури Алли Аніщенко та старшого викладача кафедри Мирослави Яріко.



Два дні презентацій, підсумок 14-ти «віршованих» прогулянок різними містами та містечками України. І черговий раз нагадана теза: туризм – то не лише про розваги.
Обмін досвідом, цікаві екскурсії вулицями Львова від співробітника Музею Митрополита Андрія Шептицького пана Олега та Голови Львівської асоціації розвитку туризму пана Андрія. Знайомство не лише з визначними місцями міста, але й з львівською практикою розвитку культури інклюзії.
І знов – робота в аудиторії. Обмін досвідом щодо створення квестів. Зародження та розвиток мережі квестів у Польщі. Обговорення в групах. Пошуки нових рішень. Пошуки відповідей у вже наявних проектах. Про типові проблеми та варіанти їх вирішення, про стандарти квестів, про вплив на внутрішній туризм.



Проект завершився! Але пам’ятаємо, що "Шлях у тисячу лі починається з першого кроку" (Лао-цзи).
Проект співфінансується Польсько-Американським Фондом Свободи в рамках програми RITA – «Зміни в регіоні», яку реалізує Фонд «Освіта для демократії». Польський партнер – Фундація Fundacja Mapa Pasji (Краків, Польща); українські партнери: Освітній ресурсний центр, Сокальська Мала академія наук учнівської молоді імені Ігоря Богачевського та Кафедра музейно-туристичної діяльності Харківської державної академії культури.



Детальна інформація про вести на сайті: https://questy.org.ua/

Незабаром всі зроблені квести можна бути знайти у додатку QUESTY - Wyprawy Odkrywców за посиланням:
https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.bystep.questy.wyprawy.odkrywcow&pcampaignid=web_share


Просимо Вас взяти участь в онлайн-опитуванні



Шановні здобувачі та викладачі ХДАК!
Просимо Вас взяти участь в онлайн-опитуванні з питань організації освітнього процесу та якості навчання в умовах воєнного стану, яке проводить Державна служба забезпечення якості освіти України.
Анкети будуть доступні з 25 вересня до 04 жовтня 2023 року за посиланнями:

Переходь за посиланням для студентів: https://forms.gle/Prouyp5y4BqnRS5h6

Переходь за посиланням для викладачів: https://forms.gle/JtwpnBQb485t8WqV8


Про презентацію театру-студії ЕКМАТЕДОС



23 вересня 2023 року о 13.00 відбулась презентація театру-студії ЕКМАТЕДОС (Експериментальної майстерні театральних досліджень) та творча зустріч з художнім керівником цього театру-студії, деканом факультету сценічного мистецтва ХДАК, заслуженим діячем мистецтв України Ігорем Борисом. Захід відбувся в приміщенні Харківської спеціалізованої музично-театральної бібліотеки і співведучою заходу стала методист бібліотеки, театрознавець Ніка Хворостенко.
В програмі зустрічі був огляд діяльності ЕКМАТЕДОСУ та відбувся показ відеоверсії вистави за мотивами драматургічного твору Жан-Поль Сартра «За закритими дверима» під назвою «Інші» (в ролях: студентка-магістр ХДАК Юлія Шевченко, студентки 3 курсу факультету сценічного мистецтва ХДАК Соня Листопадова та Олександра Любченко). Ця робота здобула 1 місце в рамках дистанційного міжнародного фестивалю-конкурсу «CHARMING VIENNA» у Відні (Австрія) та восени 2023 року отримала гран-прі наміжнародному фестивалі-конкурсі «Зірки Парижу» у Франції.
Цікавим епізодом стало також обговореня сучасної методики та специфіки роботи актора в драматичному театрі нереалістичного спрямування та спомини про співпрацю з Ігорем Борисом від акторки Харківського державного академічного українського драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка Людмили Захарчук.
Також захід транслювався як стрім на фейсбук сторінці бібліотечного проєкту «Мистецькі вечорниці» та всі охочі мали доступ в форматі Zoom Конференції.




Про вебінар
«Особливості психологічної підготовки воїнів до бойової діяльності в умовах сучасної війни»



25 вересня 2023 р., в межах заходів до Дня пам'яті захисників України, на кафедрі психології, педагогіки та філології було проведено онлайн вебінар «Особливості психологічної підготовки воїнів до бойової діяльності в умовах сучасної війни».
Організатором та ведучим заходу виступив Приходько Дмитро Петрович – доцент кафедри психології, педагогіки та філології, кандидат психологічних наук.
На вебінарі обговорювалися стрес-фактори бойової діяльності та реакція психіки воїнів на їх негативний вплив. Аналізувалися поняття бойового стресу, бойової психічної травми, ПТСР та динаміка психогенних розладів. Розглядалися особливості психологічної підготовки воїнів до бойової діяльності в умовах сучасної війни та особливості надання першої психологічної допомоги в бойових умовах.


Про вебінар
«Війна в Україні як «повсякденна» життєва криза»



22 вересня 2023 р., в межах заходів до Дня пам'яті захисників України, на кафедрі психології, педагогіки та філології було проведено онлайн вебінар «Війна в Україні як «повсякденна» життєва криза».
Організатором та ведучим заходу виступив Віденєєв Ігор Олександрович - доцент кафедри психології, педагогіки та філології, кандидат психологічних наук.
Ігор Олександрович зосередив увагу на тому, що життєва криза є складним феноменом індивідуального життя людини; зауважив, що у кризовій психології існує декілька підходів до розуміння поняття «життєва криза»: життєва криза як феномен внутрішнього світу людини та життєва криза, як перехідний період життя, для якого характерним є ламання й активна зміна життєвих ролей особистості, межа між старим і новим досвідом, якісний перехід з одного стану в інший.
Учасникам вебінару було запропоновано подивитися на війну крізь призму «повсякденності». Жвава дискусія виникла під час аналізу типів ставлення особистості до кризової ситуації. Проблематика вебінару лишається надзвичайно актуальною з огляду на військові дії в Україні, а питання, які обговорювалися, торкалися кожного учасника заходу.






Вітаємо переможницю
на міжнародному фестивалі "PHARAON CUP"
Шарм-эль-Шейх, Єгипет!



Вітаємо студентку 4 курсу кафедри майстерності актора Пеку Ніну, яка посіла 1 місце на міжнародному фестивалі "PHARAON CUP" Шарм-эль-Шейх, Єгипет!
До уваги журі був представлений уривок з вистави "Оркестр" Жан Ануй, монолог Патриції.
Творчий керівник курсу Фєвральова С. В.
Бажаємо успіху та натхнення в майбутніх конкурсах та фестивалях!


Вітаємо з Днем туризму в Україні!



Кафедра музейно-туристичної діяльності вітає усіх з Днем туризму в Україні!
Вітаємо з черговим Днем туризму! У країні котрий рік поспіль йде війна, але продовжуємо навчатися і навчати! Готуємо нові цікаві зустрічі та проекти! Не марнуємо часу, який маємо! Дякуємо кожному, завдяки кому це є можливо! І сподіваємося, що настане час, коли нарешті зустрінемося не лише онлайн, але й в аудиторіях рідної академії!
З ДНЕМ ТУРИЗМУ!


Посвята у першокурсники «Студентський острів творчості ХДАК»



25 вересня 2023 р. в онлайн-режимі відбулась урочиста тематична посвята у першокурсники «Студентський острів творчості ХДАК».
«Дорогі наші першокурсники, для кожного з нас початок навчання в академії – це нові перспективи і можливості. ХДАК відкриває широкі можливості для всіх, хто мріє здобути сучасну і затребувану на ринку праці професію, яка в майбутньому слугуватиме вагомим внеском для розвитку вашого особистісного потенціалу, інтелектуального і духовного поступу нашої країни.
Наша академія сьогодні є сучасним закладом вищої освіти, який готує висококваліфікованих фахівців за 12 спеціальностями в галузі мистецької, культурологічної, бібліотечно-інформаційної освіти.



В умовах війни колектив ХДАК спрямовує свої зусилля на організацію безпечного освітнього середовища в умовах воєнного стану. Особливу увагу приділяємо посиленню якості організації освітнього процесу у дистанційній формі, яка триватиме до покращення безпекової ситуації в країні. Наші навчальні корпуси, матеріальний фонд залишилися вцілілим і непошкодженими, за що ми дуже вдячні нашим захисникам, і після Перемоги ми готові відразу відкрити свої аудиторії, гуртожитки для навчання офлайн.
Шановні першокурсники, Бажаємо успіху в усіх Ваших починаннях, мудрості та зваженості у прийнятті рішень, будьте наполегливими та цілеспрямованими на цікавому та насиченому шляху професійного розвитку.
Саме Ви – запорука успіху у забезпеченні розвитку та гідного майбутнього України!»
, – привітала першокурсників в.о. ректора, доктор мистецтвознавства, доцент Наталія Олександрівна РЯБУХА.



До заходу приєднався та привітав першокурсників директор Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації – Едуард Євгенович ПАВЛЕНКО.
На заході вшанували хвилиною мовчання студентів, випускників та викладачів ХДАК, чиє серце перестало битися, внаслідок збройної агресії російської федерації Вони віддали своє життя заради захисту України.
Студенти та викладачі висловили подяку волонтерам ХДАК, які навіть в найважчі для всієї країни часи, продовжують творити і зцілювати людей, у тому числі, за допомогою мистецтва, створюючи благодійні концерти та заходи.



«Студентський острів творчості Харківської Державної Академії Культури» подарував першокурсникам вир емоцій, знайомство зі студентською радою, квести, вікторини в окремих кімнатах-островах, привітання завідувачів кафедр, урочисту клятву та багато яскравих та позитивних емоцій.
Отже, вперед до неймовірного, творчого, натхненного студентського життя, шановні першокурсники! Ви – майбутнє нашої незламної Батьківщини!



Художній керівник проєкту: заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, професор, лауреат міжнародних театральних фестивалів і творчих премій, завідувач кафедри режисури Сергій Іванович ГОРДЄЄВ, кандидат мистецтвознавства, заслужений працівник культури України, доцент кафедри режисури Вікторія Олександрівна БУГАЙОВА.
У реалізації проєкту брали участь здобувачі вищої освіти факультету сценічного мистецтва кафедри режисури: Богдан КАПОН (3 курс), Юлія ВАСИЛЬЄВА (2 курс), Єлизавета БОБРИШЕВА (3 курс), Дарина ЧЕРВОНІЙ (2 курс, магістратура), Анастасія ОСІНЦЕВА, Костянтин ПАВЛОВ випускник ХДАК Олексій МІРОШНІЧЕНКО.




Засідання вченої ради!




Запрошуємо до участі у благодійній акції "З Україною в серці"


Шановні друзі, факультет сценічного мистецтва запрошує вас на мистецьку благодійну акцію "З Україною в серці", яка відбудеться 28 вересня о 16:00 (за київським часом).
Музично-вокальні номери не залишать ваше серце осторонь, а творчість наших здобувачів збентежить своєю щирістю та силою: діяти попри все - волонтерити, створювати, надихати, невпинно, кожного дня! Також на вас чекає зворушливе звернення від наших Захисників.
Тож, закликаємо доєднатися та разом поринути в атмосферу: любові та тепла.
Чекаємо на вас!
Зустріч здійснюватиметься у конференції Zoom!

Переходь за посиланням: https://us02web.zoom.us/j/81597636825?pwd=dTVreXJLQXFzdVNrTUp0aVpZUzdJUT09


Благодійна акція «Смілива гривня»



Харківська державна академія культури доєдналася до акції «Смілива гривня». Мета проведення акції – зібрати кошти на допомогу Збройним Силам України та дати можливість українцям зробити свій внесок у перемогу, адже навіть найменша пожертва є важливою для наближення нашої перемоги в боротьбі з ворогом за незалежність і цілісність України.
Термін проведення благодійної акції «Смілива гривня» – з 04 вересня до 30 листопада 2023 року. Харківська державна академія культури також доєдналася до акції. В холі академії знаходиться пункт прийому коштів в рамках акції «Смілива гривня». Благодійна акція «Смілива гривня» насамперед спрямована на молодь. Саме вони стали рушійною силою під час першої хвилі акції, що відбулася у 2022 році та тривала протягом трьох місяців, з 1 серпня до 31 жовтня, по всій Україні. Минулого року до неї долучилися понад 2 400 колективів, із них 81 % – це навчальні заклади. Учасники акції зібрали монет на суму майже 5 млн. грн.., із них понад 4 мільйони гривень було зібрано здебільшого завдяки зусиллям педагогів, які заохочували дітей та їхніх батьків до благодійності.
Акція передбачає збір монет номіналами 10, 50 копійок, а також 1, 2, 5 та 10 гривень.
Пункти збору монет відкриті у відділеннях банків-партнерів (ПриватБанк, Ощадбанк, ПУМБ).
Банки, отримавши монети від населення, перераховують ці благодійні внески на спецрахунок Національного банку України на підтримку Збройних Сил України.
Запрошуємо трудовий колектив, студентів та гостів академії долучатися до акції!

Детальніше про пункти прийому монет можна дізнатися за посиланням: https://promo.bank.gov.ua/brave-hryvnia/#rahunok


Науково-практичний круглий стіл
«Інноваційні форми міського туризму» на кафедрі музейно-туристичної діяльності



19 вересня 2023 р. кафедрою музейно-туристичної діяльності було організовано Науково-практичний круглий стіл «Інноваційні форми міського туризму».
Запрошений гість – Олександр Куденець, приватний підприємець, співзасновник ГО «Креативний туризм». Під час заходу обговорювалися питання спільної співпраці з Харківською державною академією культури та реалізацією проекту інноваційного аудіогіду по центру Харкова.




Екскурсія територією
Харківської державної академії культури для чорнобильців Харківщини



25 вересня 2023 р. до Харківської державної академії культури на екскурсію завітали представники громадського об’єднання «Діти Чорнобиля Харківщини». Справа в тім, що будівля нашої академії має статус пам’ятки архітектури і вважається одним із перших навчальних закладів міста Харкова. Пізнавальну екскурсію територією академії провів доктор наук, доцент кафедри музейно-туристичної діяльності Андрій Олександрович Сошніков.



Екскурсія для гостів розпочалася з Покровського парку, за сотню метрів від Харківської державної академії культури, де знаходиться пам’ятник Григорію Саввичу Сковороді – відомому викладачеві Харківської бурси при Семінарії, в будівлі якої сьогодні розташована наша академія. Згодом гості попрямували до Бурсацього узвозу і екскурсія продовжилася вже на території академії культури.
Екскурсанти дізналися про історію будівлі, яка своїм корінням сягає 18 ст. і починалася із Харківської бурси при Семінарії, про цікавинки побуту учнів цієї бурси – бурсаків, про відомих викладачів та випускників, про радянський період в історії нашого закладу та відкриття в цій будівлі Харківського інституту комуністичної освіти, пізніше – Харківського бібліотечного інституту, а згодом, в 1967 році – реорганізацію у Харківський державний інститут культури.



Гості нашої академії були вражені внутрішньою красою коридорів та балюстрадою сходів, фігурними розетками на стелі та обрамленими люстрами у великій актовій залі – все це зберігає історію, самобутність та є визитівкою нашого закладу.




Прем’єра документального фільму «Домівка на спині»



Суспільне мовлення презентує документальний фільм власного виробництва «Домівка на спині», у якому оператором-постановником та моушен-дизайнером став випускник ХДАК, викладач кафедри фотомистецтва та операторської майстерності Рустам МАМЕДОВ.
Прем’єра ексклюзивно відбудеться в телеефірі 8 жовтня о 21:00 на телеканалі Суспільне Культура, о 22:15 на Першому кналі Суспільного Мовлення під час телемарафону «Єдині новини #UAразом» та о 23:00 на місцевих каналах Суспільного (Суспільне Одеса, Суспільне Львів, Суспільне Кропивницький).
«У стрічці зафіксоване життя двох українок-переселенок: Тетяни, яка осіла в польській Познані, та Альони, яка переїхала до німецького Вайденбергу. Повномасштабне вторгнення змусило їх поїхати світ за очі, залишивши звичне життя, роботу та близьких в Україні. Тепер перед ними інше випробування — вибір. Між комфортним європейським життям та поверненням додому, де стабільністю і безпекою поки що «не пахне»», - зазначено на сторінці Суспільного.
«Під час розробки цього фільму, ми думали про те, як передати внутрішній світ героїнь. Ми вирішили підходити до цього не лише з точки зору зовнішнього вигляду, але й заглибитися в їхню душу. За допомогою закритої композиції й нестандартного кадрування ми змогли відчути їхні почуття і стан через об'єктив камери. Ми з моїм колегою Богданом Гайдашем вирішили використали прийом “зйомки на довгій витримці”, щоб створити ефект “розмитості” швидкоплинних об'єктів – це була наша спроба відтворити метафору міграції та ілюзії щасливого життя в Європі. Ми вірили, що ці техніки допоможуть глядачам поглибитися в цей світ і відчути кожну емоцію разом з нашими героїнями», — розповів Рустам МАМЕДОВ.

Тримаємо й надалі культурно-мистецький фронт. Разом сильніші.

Фотоматеріали Суспільного.



Детальніше про фільм за покликанням https://corp.suspilne.media/newsdetails/8757


Лекція-екскурсія
«Візуальна інформація у культурному ландшафті сучасного міста»



Знаки, символи, образи епох в архітектурі старовинних та сучасних будівель: класика та сталінський ампір, модерн та конструктивізм, хай-тек та реклама – все це стало об'єктом ознайомлення та дослідження студентами бакалаврами та магістрами ХДАК (спеціальність 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа») під час лекції-екскурсії історичним центром Харкова (відбулася 22 вересня 2023 р.). Дійсно, для майбутніх спеціалістів інформаційно-сервісної сфери вміння аналізувати, створювати візуальну інформацію є необхідною умовою професійної діяльності.
Лекція «Візуальна інформація у культурному ландшафті сучасного міста» у рамках договору про співпрацю була організована професором ХАІ Прилуцькою А. Є. та заступником декана факультету культурології та соціальних комунікацій ХДАК, доцентом Коржик Н. А.
Окрема подяка Середі Світлані (магістрантка ХАІ) та Трощиній Катерині за допомогу в організації відео трансляції лекції для учасників онлайн.


Вітаємо лауреатів міжнародного фествалю-конкурсу "Roman Holiday" (Рим, Італія)


Вітаємо мистецьку школу кафедри майстерності актора "Експериментальна майстерня театральних досліджень (ЕКМАТЕДОС)" за зайняте І місце на дистанційному міжнародному фестивалі-конкурсі «ROMAN HOLIDAY» (Рим, Італія)!
"ЕКМАТЕДОС" виступала з творчим проєктом "Інші" за мотивами драматургічного твору Жана-Поля Сартра "За закритими дверима".
Над творчим проєктом "Інші" працювали студенти ОПП «Акторське мистецтво драматичного театру і кіно» факультету сценічного мистецтва ХДАК, учасники "ЕКМАТЕДОС":
Інес - Софія Листопадова
Естель - Олександра Любченко
Коридорний - Юлія Шевченко
Режисер-постановник, творчий керівник мистецької школи "Експериментальна майстерня театральних досліджень (ЕКМАТЕДОС)" - доцент, заслужений діяч мистецтв України, декан факультету сценічного мистецтва Борис І.О.



Проект від кафедри музейно-туристичної діяльності
«Квести – відкриваємо скарби України»

23 вересня 2023 року у рамках польсько-українського проекту «Квести – відкриваємо скарби України» було продовжено презентацію квестів від кафедри музейно-туристичної діяльності. Над ідеєю працювала команда волонтерів під керівництвом доцента кафедри музейно-туристичної діяльності Алли Аніщенко та старшого викладача кафедри Мирослави Яріко.
Продовжуємо наші екскурсії містом. Цього разу зробили окрему екскурсію вулицею Пушкінська для учнів Харківської спеціалізованої школи № 12.
Екскурсовод – волонтерка, старша викладачка кафедри музейно-туристичної діяльності Мирослава Яріко.



Проект співфінансується Польсько-Американським Фондом Свободи в рамках програми RITA – «Зміни в регіоні», яку реалізує Фонд «Освіта для демократії». Польський партнер – Фундація Fundacja Mapa Pasji (Краків, Польща); українські партнери: Освітній ресурсний центр, Сокальська Мала академія наук учнівської молоді імені Ігоря Богачевського та Кафедра музейно-туристичної діяльності Харківської державної академії культури.



Чекайте подальших «офлайн-прогулянок» по місту Харкову від викладачів кафедри музейно-туристичної діяльності ХДАК та слідкуйте за оголошеннями в телеграм-каналі «Туризм. ХДАК» https://t.me/New_ways_of_tourism


Благодійний концерт колективу «Родовід»
під керівництвом Катерини Жук в місті Ітцехо (Німеччина)



Перебуваючи в Німеччині, аспірантка Харківської державної академії культури (спеціальність «Музичне мистецтво») Катерина Жук разом із своїм колективом «Родовід», керівником якого вона є, активно популяризує українську народну пісню на різних музичних фестивалях та благодійних концертах.



23 вересня 2023 р. відбувся концерт в Церкві Святого Лаврентія в місті Ітцехо.
«Це маленьке, затишне містечко з дружньою громадою. Вдячні за запрошення. Що мене вразило: так це відчуття внутрішнього спокою та повне прийняття глядачами нас. Зовсім іншої для них, німців, української культури. Щирий інтерес до різних жанрів, неймовірно гарної гармонії пісень. Коли ми розповідали, що, саме зараз, наша основна мета - доносити світу українську культуру. Зараз, коли відбувається геноцид нашого народу і знищення нашого традиційного спадку - я бачила в їх очах скільки розуміння і підтримки! Це вартує дорогого. Дякуємо за таку чудову нагоду ще раз нагадати світу про красу і неповторність, стійкість і незламність духу нашого народу!» - ділиться своїми враженнями Катерина Жук.




Благодійний захід
ІІ Всеукраїнський багатожанровий фестиваль-конкурс «Харків – місто-герой 2023» (online)
від кафедри естрадного та народного співу

З 19 по 23 серпня 2023 року на базі кафедри естрадного та народного співу проходив ІІ Всеукраїнський багатожанровий фестиваль-конкурс «Харків – місто-герой 2023» (online), присвячений Дню пам’яті захисників України та Дню міста Харків.
Організатори конкурсу – викладачі кафедри естрадного та народного співу Харківської державної академії культури: завідувачка кафедри, кандидатка мистецтвознавства Світлана Манько та доцентка кафедри, заслужена артистка України Людмила Кудрич. Номінації: вокал, інструментальне мистецтво, хореографія, оригінальний жанр, образотворче та декоративно-прикладне мистецтво.



Під час проведення фестиваля-конкурсу було зібрано кошти для потреб Збройних сил України східного напрямку, зокрема на амуніцію для 77-ї Бригади.





Із виступами конкурсантів можна ознайомитися за посиланням: https://www.youtube.com/@kharkivmistogeroj2023

Результати конкурсу:



Запрошуємо на презентацію театру-студії ЕКМАТЕДОС



23 вересня 2023 року о 13.00 в приміщенні лекційної зали Харківської спеціалізованої музично-театральної бібліотеки (за адресою пров. Інженерний 1а, станція метро "Наукова", біля Національного інженерно-економічного університету імені Семена Кузнеця) відбудеться презентація театру-студії ЕКМАТЕДОС (Експериментальної майстерні театральних досліджень) та творча зустріч з художнім керівником цього театру студії, деканом факультету сценічного мистецтва ХДАК, заслуженим діячем мистецтв України Ігорем Борисом.
В програмі зустрічі презентація діяльності ЕКМАТЕДОСУ, та показ відеоверсії, що здобула 1 місце в рамках дистанційного міжнародного фестивалю-конкурсу «CHARMING VIENNA» у Відні (Австрія) та восени 2023 року отримала гран-прі наміжнародному фестивалі-конкурсі «Зірки Парижу» у Франції і була створена за мотивами драматургічного твору Жан-Поль Сартра "За закритими дверима" під назвою Інші" (в ролях студентка-магістр Юлія Шевченко, студентки 3 курсу факультету сценічного мистецтва Соня Листопадова та Олександра Любченко).
Також заплановано обговорені сучасної методики та специфіки роботи актора в драматичному театрі нереалістичного спрямування.
Співведуча заходу - методист бібліотеки, театрознавець Ніка Хворостенко.

Ідентификатор конференції: 362 714 0316
Код доступу: 2023

Також захід буде транслюватись в форматі Zoom Конференциї, доступ до заходу можна отримати за посиланням: https://us04web.zoom.us/j/3627140316?pwd=unojWrEk16a4YpRbq45H7HamzaQ3SS.1


Звіт-виставка Михайла Попова



20 вересня 2023 р. у головному корпусі ХДАК відбулось відкриття виставки Заслуженого художника України МИХАЙЛА ПОПОВА «Козацькому роду нема переводу», на якій окрім картин були представлені інсталяції автора. “Сьогодні кожний, хто бере участь у боротьбі за волю України, потребує поповнення енергії та сили. І саме такими джерелами незламності є картини Михайла Попова!”, - відзначила куратор проєкту, член спілки журналістів України, авторка та ведуча телепрограм Тетяна Бабіна.



Вітальне слово виголосила в.о. ректора ХДАК, доктор мистецтвознавства, доцент Наталія РЯБУХА. На заході були присутні почесні гості — директор Харківського художнього музею Валентина МИЗГІНА, члени Харківської міської громадської організації “Союз Чорнобиль”. Привітали гостей заходу музичними номерами лауреат міжнародних конкурсів Надія МЕЛЬНИК (бандура) та фольклористичний гурт “Фарби” (керівник - лауреат міжнародних конкурсів, кандидат мистецтвознавства Галина БРЕСЛАВЕЦЬ).



Гості виставки висловили слова вдячності п. Михайлу, а Тетяну Бабіну подія надихнула на написання віршу:

"Козацькому роду нема переводу!"-
Це гасло сьогодні звучить для народу,
Що волю і гідність свою захищає,
Як заклик до бою, в якому здолає
Він нечисть рашистську! Бо пам'ять віків
Наснаги йому надає! Козаків
Народжує наша земля українська
Сміливих й незламних!
І стали до війська
Сьогодні на бій доленосний вони - 
Нескорені, мужні козацькі сини!
Наші предки крізь століття
Український код ментальний
Передали! В розмаїтті
Символів для нас він сяє:
В кожній квітці, у птахах,
В гронах стиглої калини
Відзеркалюється шлях -
Шлях традицій України!
Шлях любові та краси, 
Шлях духовної свободи!
Він завжди, в усі часи
Був натхненням для народу!



Отже й далі тримаємо культурно-мистецький фронт.
СЛАВА УКРАЇНІ!



Про вебінар «Психотерапія травми сексуального насильства: гештальт підхід»

До Дня пам'яті захисників України 15.09.2023 о 13:00 в онлайн-форматі відбувся вебінар "Психотерапія травми сексуального насильства: гештальт підхід". Ведучим заходу став Валентин ХОХЛЕНКОВ - бакалавр психології, магістрант на ОПП Кризова психологія у ХДАК, практикуючий психолог.
Вебінар присвячений особливостям психотерапевтичної роботи з травмою сексуального насилля в гештальт-підході. У ході вебінару увагу приділено питанням психологічних особливостей клієнтів, які пережили сексуальне насилля, забезпечення безпечного терапевтичного контакту, формування вектору психотерапевтичних інтервенцій в межах методології гештальт-терапії та багато ін. Зацікавлення та дискусію викликала проблема саморегуляції психолога, який працює з травмою сексуального насилля, його ресурсів та готовності.




Про вебінар «Правила війни»

У рамках плану Заходів кафедри психології, педагогіки та філології до Дня пам'яті захисників України, 16.09.2023 о 19:00 відбувся вебінар «Правила війни»: як створити підтримуюче середовище для людини, яка повернулася з війни. Організатором та ведучою заходу стала Анастасія Миколаївна БОЛЬШАКОВА завідувач кафедри, доктор психологічних наук, професор, практикуючий психолог.
“Задля того, щоб вижити та ефективно виконати бойові завдання на війні, людина має засвоїти певні «правила» (усталені моделі сприйняття та реагування). Засвоєння та дотримання цих правил є умовою виживання на війні, але при поверненні додому до мирного життя, часто стає недоцільним. Але учасники бойових дій не можуть швидко відкинути засвоєні «правила» та переналаштуватися на мирне життя. Отже, родичі, а також психологи, які надають психологічну допомогу, мають бути обізнаними щодо правил, за якими жили та продовжують жити учасники бойових дій, та враховувати їх у спілкуванні та побудові стосунків”, - зазначається на сторінці кафедри у Facebook.




Проект від кафедри музейно-туристичної діяльності
«Квести – відкриваємо скарби України» в рамках польсько-українського проекту

16 вересня 2023 року у рамках польсько-українського проекту «Квести – відкриваємо скарби України» було проведено презентацію наших квестів, над якими активно працювали з лютого. Дякуємо команді волонтерів під керівництвом доцента кафедри музейно-туристичної діяльності Алли Аніщенко. Але просто квесту нам видалося замало, тож доповнили його невеличкими розповідями на локаціях (імпровізація – то святе!).
У ролі екскурсоводів виступили завідувач кафедрою музейно-туристичної діяльності проф. Анатолій Щербань та старший викладач кафедри Мирослава Яріко.
Нарешті мали надзвичайну нагоду спілкування в офлайні і дуже дякуємо всім, хто нею скористався. Дякуємо спонсорам проекту! А особлива подяка – кав’ярні з суто харківською назвою «ЛяТюШо» - чудове гостинне місце. Саме там можна отримати аркуші з завданнями для самостійного проходження квесту.
Розвиваймо туризм та екскурсійну справу разом! Навіть у місті, яке продовжують обстрілювати.





Проект співфінансується Польсько-Американським Фондом Свободи в рамках програми RITA – «Зміни в регіоні», яку реалізує Фонд «Освіта для демократії». Польський партнер – Фундація Fundacja Mapa Pasji (Краків, Польща); українські партнери: Освітній ресурсний центр, Сокальська Мала академія наук учнівської молоді імені Ігоря Богачевського та Кафедра музейно-туристичної діяльності Харківської державної академії культури.


Відбувся музичний конкурс «Срібний Дзвін»



15 вересня у м. Ужгород відбувся музичний конкурс «Срібний Дзвін», що відродився цього року у новому, суто гітарному форматі. Український титулований гітарист Марко Топчій створив фонд підтримки молодих виконавців, до якого приєднались зарубіжні партнери, зокрема компанія гітарних струн «Agustin» та американський гітарний майстер Дейв Скоттон, котрий віддав два свої інструменти переможцям конкурсу, який тепер носить назву Topchii Guitar Workshop Competition.
До складу журі увійшли лауреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів, викладачі кафедри народних інструментів Максим ТРЯНОВ, Ірина ПОЛОВИНКА та Андрій БРАГІН. Вони у складі Харківського гітарного квартету також виступили на врученні нагород Topchii Workshop Competition.



Детальніше за покликанням: https://www.facebook.com/profile.php?id=10008233885755


Фільм, який представлятиме Україну на премії «Оскар»



Як повідомляє Укрінформ, Український Оскарівський Комітет на засіданні 18 вересня обрав фільм, який представлятиме Україну серед претендентів на номінацію на премію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв та наук у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм».
Ним став фільм «20 днів у Маріуполі» українського журналіста та фотографа Мстислава Чернова. Разом із Черновим над фільмом працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка, випускниця ХДАК, журналістка та продюсерка Associated press Василіса Степаненко.



У стрічці показаний початок повномасштабного вторгнення, бомбардування пологового будинку та порятунок автора стрічки та його колег з Associated Press з оточеного російськими військами міста. Фільм обрали шляхом голосування членами Українського Оскарівського Комітету. У національному відборі брали участь п’ять фільмів: «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова, «Залізні метелики» Романа Любого, «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука, «Терикони» Тараса Томенка та «ШТТЛ» Адрієна Уолтера.
Вітаємо пані Василісу з почесною місією представляти Україну на міжнародному рівні! Бажаємо подальших творчих успіхів та перемог!


Міжнародна наукова конференція
«Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку»


22-23 листопада 2023 року відбудеться міжнародна наукова конференція «Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку».

На конференції передбачаються дискусії за такими дослідницькими напрямами:
1. Сучасні проблеми культурології та медіакомунікацій
2. Філософські, соціально-політичні, правові та управлінські аспекти розвитку культури
3. Дослідницькі парадигми музеєзнавства та пам'яткознавства
4. Історико-культурні та соціально-економічні виміри туризму
5. Соціально-психологічні фактори та умови психічного благополуччя людини
6. Документно-комунікаційні структури суспільства: теорії, стратегії, інновації
7. Інформаційно-комунікаційні технології глобального соціокультурного простору
8. Збереження національних традицій театрального та кіномистецтва в умовах глобалізації
9. Актуальні проблеми аудіовізуальної культури та мистецтва
10. Теоретико-методичні засади сучасної філології
11. Музичне мистецтво в часопросторі культури: минуле та сучасність
12. Вокально-хорове мистецтво у крос-культурному просторі
13. Світові та національні парадигми розвитку хореографічного мистецтва
14. Сходознавчі студії

Відповідно до тематики конференції просимо надіслати тези доповідей до 20 жовтня 2023 року на електронні адреси відповідно до обраного дослідницького напряму. До тез обов’язково додаються: заява-анкета учасника, рецензія від наукового керівника (для студентів, магістрів, аспірантів).

У зв’язку з воєнними діями, редакційний відділ прийматиме тези без оплати.

Детальніше »

Вітаємо переможців у міжнародному фестивалі-конкурсі
«CHARMING VIENNA» (Відень, Австрія)



Вітаємо мистецьку школу кафедри майстерності актора "Експериментальна майстерня театральних досліджень (ЕКМАТЕДОС)" за зайняте І місце на дистанційному міжнародному фестивалі-конкурсі «CHARMING VIENNA» (Відень, Австрія)!
"ЕКМАТЕДОС" виступала з творчим проєктом "Інші" за мотивами драматургічного твору Жана-Поля Сартра "За закритими дверима".
Над творчим проєктом "Інші" працювали студенти ОПП «Акторське мистецтво драматичного театру і кіно» факультету сценічного мистецтва ХДАК, учасники "ЕКМАТЕДОС":
* Інес - Софія Листопадова
* Естель - Олександра Любченко
* Коридорний - Юлія Шевченко
Режисер-постановник, творчий керівник мистецької школи "Експериментальна майстерня театральних досліджень (ЕКМАТЕДОС)" - доцент, заслужений діяч мистецтв України, декан факультету сценічного мистецтва Борис І.О.




Проєкт Станіслава Остроуса «Стоп міни!»



Харківський фотограф, викладач кафедри фотомистецтва та операторської майстерності Харківської державної академії культури Станіслав Остроус від самого початку повномасштабної війни фіксує життя мешканців Харківщини, разом із волонтерами допомагає жителям деокупованих населених пунктів.
«Всю зиму та весну 2023 року я їздив з волонтерами в деокуповані райони Харківщини… нас чекали люди, яким потрібна допомога… настала весна, а більшість орних земель так і залишилися недоторканими. Тільки з’явилися обабіч доріг смугасті стрічки та червоні таблички з коротким страшним наголосом: «Стоп, міни!». Відходити навіть декілька метрів від дороги смертельно небезпечно: все заміновано», – поділився враженнями п. Станіслав. «Стоп, міни!» – роботи фотографа, у яких він фіксує життя Харківщини серед замінування та розрухи у проєкті «Руській Мир».

Детальніше за покликанням: https://zaborona.com/stop-miny-yak-fotograf-stas-ostrous-fiksuye-zhyttya-harkivshhyny/

Мінне поле біля села Гракове Харківської області, серпень 2023
Фото: Станіслав Остроус


Фінальні ігри з міні-футболу Спартакіади з масових видів спорту
серед працівників Харківської міської ради



14 вересня 2023 р. на футбольних полях Центрального парку відбулися фінальні ігри з міні-футболу Спартакіади з масових видів спорту серед працівників Харківської міської ради. У ході запеклої боротьби 1 місце посіла команда КП «Харківводоканал», 2 місце зайняла команда Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту, 3 - КП «Харківські теплові мережі». Ігор Терехов привітав учасників турніру та побажав їм подальших перемог. «Дякую вам за позитивні емоції, які ви подарували вболівальникам, глядачам, усім нам. Дякую за те, що, крім своєї напруженої роботи, ви встигаєте займатися спортом та бути прикладом для інших!» – зазначив мер. На урочистому нагородженні переможців державний гімн України виконала провідна солістка Харківської обласної філармонії, лауреатка міжнародних конкурсів, кандидат мистецтвознавства, старша викладачка кафедри хорового диригування та академічного співу ХДАК Вікторія ГІГОЛАЄВА.



Про презентацію книги Володимира Миславського



12 вересня у Харківському дипломатичному клубі відбулася презентація книги доктора мистецтвознавства, доцента, завідувача кафедри кінорежисури та сценарної майстерності ХДАК Володимира Миславського «Актори театру та кіно на листівках видавництва "Укртеакіновидав"».
На презентації були присутні почесний президент Харківського дипломатичного клубу Сергій Чернов, народна депутатка України Вікторія Кінзбурська, в.о. ректора Харківської державної академії культури Наталія Рябуха, ректор національної академії міського господарства Володимир Бабаєв, головний диригент і директор Харківської обласної філармонії Юрій Янко. Решта гостей, у тому числі й автор книги, були присутні онлайн. На рахунку Володимира Миславського 53 книги, 10 з яких було видано за підтримки Сергія Чернова.
Видання листівок з портретами акторів театру і кіно, які були надруковані Українським теа-кіно видавництвом («Укртеакіновидав») на початку 1930-х років, є першою спробою висвітлити маловідомий спектр поліграфічної діяльності цього видавництва. За короткий час свого існування, який збігся з загальним посиленням значущості елементів національної ідентичності в українському суспільстві, «Укртеакіновидав» зробив значний внесок в розвиток української культури. Автором було проведено багаторічну роботу зі збору та реставрації листівок. Видання містить 102-і листівки, більшість з яких публікуються вперше.

З інтерв’ю в.о. ректора Харківської державної академії культури Наталії Рябухи, присвячене презентації книги, можна ознайомитись за покликанням:
https://drive.google.com/drive/folders/15OaQnVqP2Eijk4TOYHL8hFSayPta2fOz?usp=sharing


Запрошуємо на відкриття виставки
МИХАЙЛА ПОПОВА



20 вересня о 14.00 у головному корпусі ХДАК, ауд. 47 відбудеться відкриття виставки Заслуженого художника України МИХАЙЛА ПОПОВА «Козацькому роду нема переводу».
«Сподіваємось, що вона стане подарунком для всіх українців, які чинять опір підступним кремлівським фашистам, рятуючи світ від темряви і зла. Сьогодні кожний, хто бере участь у боротьбі за волю України, потребує поповнення енергії та сили. І саме такими джерелами незламності є картини Михайла Попова! В них зосереджені сакральні основи козацької міцності та наснаги. Герої творів художника перебувають у тісному зв'язку з природою та Всесвітом, зі своїм прадавнім корінням! І в цьому є секрет їхньої самобутності та непохитності. Гротеск, епатаж, фантасмагорія – це ті авторські прийоми, які роблять стиль Михайла Попова модерним, сучасним, близьким інтелектуалам 21-го століття! Пензель художника рухається по полотну напружено, спонтанно, – так, як вирує сьогодні наше повоєнне життя! Він запрошує глядачів згадати козацьку славу і наповнитись впевненістю у Перемогу!», – відзначила куратор проєкту, член спілки журналістів України, авторка та ведуча телепрограм Тетяна Бабіна.



Під час підготовки до заходу, майстерню художника відвідали в.о. ректора Харківської державної академії культури аталія Рябуха, проректор з науково-педагогічної та профорієнтаційної роботи Марина Жигайло, декан факультету аудіовізуального мистецтва Наталія Мархайчук та куратор проєкту Тетяна Бабіна.
З нетерпінням чекаємо на цю культурно-мистецьку подію!




Запрошуємо до участі у міжнародній науковій конференції







Запрошуємо на цикл науково-практичних семінарів



У п'ятницю о 12.20 відкриваємо наш черговий цикл Науково-практичних семінарів. Запрошений гість - Дмитро Крупка. Фахівець з питань інклюзії, громадський активіст, мандрівник. Тема: "Тренінги та екскурсії для незрячих: польський досвід".

Код доступу: ybc-noyq-fgk

Зустріч пройде на платформі:
meet.google.com


Звіт-вебінар «Формуємо академічну доброчесність разом»



8 вересня 2023 року для студентів перших курсів Харківської державної академії культури було проведено захід – вебінар, присвячений академічній доброчесності «Формуємо академічну доброчесність разом».
Директор бібліотеки ХДАК Тетяна Олександрівна Кирпа ознайомила студентів-першокурсників із нормативно-правовими документами ХДАК щодо академічної доброчесності, правилами дотримання академічної культури під час навчання в академії, розкрила поняття «академічна доброчесність», сформулювала фундаментальні принципи академічної доброчесності, охарактеризувала основні види порушень академічної доброчесності та види відповідальності здобувачів академії у разі порушення принципів академічної доброчесності.
В кінці заходу всім здобувачам перших курсів була запропонована до підписання Декларація про дотримання академічної доброчесності у Харківській державній академії культури.



Із основними положеннями вебінару щодо академічної доброчесності пропонуємо ознайомитися у презентації.

Презентація: Академічна доброчесність

“Студентський острів творчості ХДАК”
(тематична посвята першокурсників)




Шановні викладачі та студенти ХДАК!!!

25 вересня об 11.40 чекаємо Вас на тематичній ПОСВЯТІ ПЕРШОКУРСНИКІВ “Студентський острів творчості ХДАК”.
Спитаєте, що для цього потрібно?
Простий алгоритм, для того щоб долучитися до студентського острову:
*Оновлюємо Zoom до останньої версії
*Переходимо за посиланням з ПК пристрою
*Дрес-код «різнобарвний, яскравий одяг»
*І найголовніше! Мати при собі гарний настрій:)

Дивіться за покликанням Студентський острів ХДАК на ZOOM:
https://us02web.zoom.us/j/2389491497?pwd=bkhtRlNxL3E3SnZCTU1oSFNHcHJNQT09


Творчій звіт подій Вікторії ГІГОЛАЄВОЇ



У серпні відбулись дві яскраві події за участі провідної солістки ХОФ, лауреатки міжнародних конкурсів, кандидата мистецтвознавства, старшої викладачи кафедри хорового диригування та академічного співу ХДАК Вікторії ГІГОЛАЄВОЇ - 18 серпня 2023 р. - концертна акція, організатором якої стала «Харківська обласна організація ветеранів України», за підтримки волонтерської Громадської Організації «Захист заради перемоги», а 24.08.2023 р. концерт до святкування Дня незалежності України разом з харківськими волонтерами, організаторкою події стала голова ГО «Захист заради перемоги» Ірина Зеленська.



Перглянути концертну акцію від 18.08.2023 р. можна за покликанням:
https://www.facebook.com/100002144460725/videos/pcb.6484664208281664/1246065419392668

Переглянути концерт від 24.08.2023 р. можна за покликанням:
https://www.facebook.com/100002144460725/videos/324562216801824
https://www.facebook.com/100002144460725/videos/259053233743582


Гран-прі міжнародного фестивалю «Зірки Парижу» (Франція)
Європейської молодіжної ліги



Сучасна національна школа виховання акторів драматичного театру та кіно кафедри майстерності актора факультету сценічного мистецтва ХДАК презентує переможця та лауреата Гран-прі в номінації «Оригінальне мистецтво» міжнародного фестивалю «Зірки Парижу» (Франція) Європейської молодіжної ліги – театр-студію Експериментальної майстерні театральних досліджень «ЕКМАТЕДОС».
У міжнародному фестивалі з відео-версією вистави «Інші» за драматургічним твором Жана-Поля Сартра «За закритими дверима» 03 вересня 2023 р. взяли участь студенти ОПП «Акторське мистецтво драматичного театру і кіно» факультету сценічного мистецтва ХДАК Олександра Любченко, Софія Листопадова та Юлія Шевченко.
Керівник «ЕКМАТЕДОС» - доцент, заслужений діяч мистецтв України, декан факультету сценічного мистецтва Борис І.О.




Благодійний концерт до Дня Незалежності України



9 вересня 2023 року в місті Мадрид Іспанія, був проведений благодійний концерт до Дня Незалежності України. Організаторами заходу стали Асоціація Unidos con Ucrania (Мадрид), Роман Зайцев та ГО «Об’єднані заради тебе» (Київ), Оксана Данилова, CKSEGUR брокерська компанія Катерина Костик, під патронатом Посольства України в Королівстві Іспанія.
Авторкою сценарію та режисеркою заходу виступила Любов Неводнічик – керівник МУС «Цвіт нації», здобувачка 1 курсу факультету сценічного мистецтва, кафедри режисури заочної форми здобуття освіти. «Метою та цілю заходу було зібрати кошти на пікап для 14 ОМБР. І спільними зусиллями ми досягли нашої мети. Разом ми сильна, незламна, міцна нація. Слава Україні!!!», – відзначила пані Любов.

Дивіться за покликанням:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0kcrPMr2YDFBYce9NrnocF6gwEkNTXrQ1xQ7ziqhKT3EHxvFNi2886Sah66DL5QmPl&id=100009984998145&sfnsn=scwspwa/a>


Український культурний центр "Prostir"



«У своєму вітальному слові молодий диригент Олексій Яцюк висловив радість, що має можливість провести це важливе свято в пам'ять про воїнів, які рівно 18 місяців захищають свою країну разом з людьми різних національностей. Хор "Простір" урочисто відкрив захід національним гімном. Багато з близько 20 молодих співаків, які були змушені покинути свою країну через війну, походять з міста Харкова на сході країни, яке особливо сильно постраждало від війни».
«У центрі вшанування були численні музичні виступи українських студентів зі співами та інструментальними творами. Вони засвідчили високий рівень майстерності молодих музикантів та яскраво продемонстрували розмаїття української творчості. Можна було почути, наприклад, що відома американська пісня Гершвіна "Summertime" заснована на українській колисковій. Пісні у виконанні хору "Простір" яскраво розповідали про тугу і любов до далекої батьківщини, що було винагороджено тривалими оплесками».
«З моменту заснування культурний центр "Prostir" допоміг близько 800 дітям та дорослим. Серед них і вихованці хору "Prostir", який був створений рік тому. Як показав ювілейний захід, серед іншого, за короткий час вдалося напрацювати вражаючий репертуар і продемонструвати високий рівень хорового виконавства».





Фото-проект в ХДАК

В межах мистецької акції ХДАК «Мистецтво незламних» https://ic.ac.kharkov.ua/news/2023/08.html#9, яка покликана показати і розкрити характер Незламного Українського Народу, НАЦІЇ, та донести Цінності, за які ми боремось для нашої спільної Перемоги, у холі центрального корпусу ХДАК експонується фотопроект «Завіса ілюзій» / «A veil of illusion». Його авторкою є здобувачка 3 курсу факультету аудіовізуального мистецтва Анна ПОГОРЄЛОВА (творчий керівник – старший викладач кафедри фотомистецтва та операторської майстерності Євген ПАВЛОВ https://moksop.org/art/artists/yevheniy-pavlov/; координатор від ХДАК – викладач кафедри фотомистецтва та операторської майстерності Станіслав ОСТРОУС https://ostrous.com/).
Одинадцять фотоколажів Анни Погорєлової – про Харків і харківців, які 24 лютого 2022 року прокинулися від ворожих вибухів, вперше вголос вимовили жахливе слово «війна» і опинилася перед необхідністю вижити в умовах ворожої агресії.
Уперше проект Анни Погорєлової «Завіса ілюзій» був представлений в межах менторської онлайн-програми з фотографічного сторітелінгу для молодих фотографів та фотографок на Odesa Photo Days Festival http://thephotodays.org/war-young-artists/ . Крім Анни до участі у менторській онлайн-програмі брали участь й здобувачі 2 курсу факультету аудіовізуального мистецтва ХДАК Іван САМОЙЛОВ та Ігор ГОРБУНОВ (каталог: http://thephotodays.org/content/uploads/2023/01/Catalog_Mentoring_Final.pdf).

Авторська концепція проекту «Завіса ілюзій» / «A veil of illusion»

Спогади. Вони такі недоторканні. Лише міцна нитка, яка створює шлях між думками і серцем, залишає все в середині. Людям доводиться, дивлячись на щось, бачити те, чого вже нема. Так працюють спогади. Час йде. Звертаючись до колажів, згадую свої сюжети з життя в Україні та нові реалії, з якими країна зіткнулася впритул…

Memories. They are so untouchable. Only a strong thread that creates a path between thoughts and heart leaves everything in the middle. People have to look at something and see something that is no longer there. That's how memories work. The time is running out.


Фотопроект експонуватиметься упродовж трьох місяців.

Turning to the collages, I recall my stories from life in Ukraine and the new realities that the country faced up close…




День відкритих дверей факультету сценічного мистецтва



ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

Факультет сценічного мистецтва Харківської державної академії культури запрошує вас на День відкритих дверей для консультації по додатковому набору абітурієнтів на нову спеціалізацію (освітню програму) «Акторське мистецтво музично-драматичного театру» (мюзикли, рок-опери, шоу-програми) та діючу освітню програму «Акторське мистецтво драматичного театру і кіно» (актори драматичного театру та кіно), яка відбудеться 10 вересня 2023 р. о 12.00 в режимі online за допомогою Google Meet.
Відеоконсультацію буде проводити декан факультету сценічного мистецтва Ігор Олександрович Борис.

Посилання на відеоконференцію Google Meet: https://meet.google.com/auu-idaj-gcd


Кафедра військової підготовки офіцерів запасу
Військового інституту танкових військ
Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут"
продовжує набір



Кафедра військової підготовки офіцерів запасу Військового інституту танкових військ Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" продовжує набір студентів на навчання у 2023 році. Запрошуємо студенток і студентів ІI-V курсів до участі в Zoom-конференціях, на яких буде роз'яснено порядок вступу та навчання за дистанційною формою на кафедрі військової підготовки.

Початок конференцій: 12 вересня о 17.00.

Zoom ідентифікатор: 840 4543 9903

Код доступу: e71bmW

Приєднатись до конференції Zoom:
https://us05web.zoom.us/j/84045439903?pwd=qN3QZ4GX6yXxtzFyllqNIYo1XkybaY.1

Початок конференцій: 14 вересня о 19.00

Zoom ідентифікатор: 853 5923 9975

Код доступу: kGSN49

Приєднатись до конференції Zoom:
https://us05web.zoom.us/j/85359239975?pwd=dZhWasvlDAm2QNkyakeFQa0INtnei5.1

До зустрічі!


Вебінар "Формуємо академічну доброчесність разом"



Шановні студенти ХДАК!

Чекаємо ВАС на вебінарі «ФОРМУЄМО АКАДЕМІЧНУ КУЛЬТУРУ РАЗОМ», який відбудеться 8 вересня о 12.00 (на великій перерві).

Zoom ідентифікатор: 885 5650 9945

Код доступу: 2022

Або заходьте до конференції в Zoom за посиланням:
https://us02web.zoom.us/j/88556509945?pwd=dndwOVYxd29sQXN3Wlh3WUtLYU5Ydz09


Святковий виступ українського колективу «Da libertate»
під керівництвом Вікторії Осипенко з нагоди Дня незалежності України
у м. Галле (Німеччина)



27 серпня 2023 р. український колектив «Da libertate» на чолі з Вікторією Осипенко запросив мешканців м. Галле на спільну молитву за Україну до Євангелічної церкви (Evangelische Petrusgemeinde, Halle). Після спільної молитви відбувся камерний концерт, на якому звучали українські народні пісні у виконанні колективу та благодійний ярмарок, де усі охочі могли придбати українські сувеніри та смаколики.



«Дуже рада, що змогла організувати захід до Дня незалежності України. Ще раз була можливість розказати у Німеччині про нашу унікальну пісенну традицію та героїчну історію. Щаслива, що знайшла однодумців! Дякуючи майстриням також відбувся ярмарок, тому зреалізували можливість допомоги нашим Воїнам. Щиро дякую всім, хто долучився! ПЕРЕМОГИ нам!!!» - Вікторія Осипенко.



Осипенко Вікторія Володимирівна – доцент кафедри естрадного та народного співу Харківської державної академії культури, кандидат мистецтвознавства, заслужена артистка України, очолює колектив «Da libertate».


Конкурс на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників

ХАРКІВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ КУЛЬТУРИ

оголошує конкурс на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників:
- декана факультету культурології та соціальних комунікацій (1,0 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: з числа науково-педагогічних працівників факультету, які мають науковий ступінь та вчене звання відповідно до профілю факультету;
кафедра психології, педагогіки та філології
- викладача (1,0 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова вища освіта (педагогічна або психологічна), стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше одного року; для викладання курсів: “Педагогічна та вікова психологія”, “Психологія профілактично-виховної роботи з дітьми”;
- доцента (1,0 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова вища освіта; наявність наукового ступеня та вченого звання відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; є автором (співавтором) наукових праць , підручників, навчально-методичних посібників, інших науково-методичних матеріалів; для викладання курсів:“Іноземна мова за професійним спрямуванням”, “Англійська мова у наукових комунікаціях”;
кафедра культурології та медіакомунікацій
- доцента (0,5 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова вища освіта, наявність наукового ступеня та вченого звання відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше десяти років; є автором (співавтором) наукових праць, підручників, навчально-методичних посібників, інших науково-методичних матеріалів; для викладання курсів: ”Методика викладання культурологічних дисциплін” та проведення науково-педагогічної практики;
кафедра цифрових комунікацій та інформаційних технологій
- доцента (1,0 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова вища освіта, наявність наукового ступеня та вченого звання відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше десяти років; є автором (співавтором) підручників, навчально-методичних посібників, інших наукових матеріалів і науково-методичних праць; для викладання курсів “Автоматизовані інформаційно-бібліотечні системи”, “Мультимедійні технології у виставковій та експозиційній діяльності”.
кафедра фотомистецтва та операторської майстерності
- старшого викладача (1,0 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова вища освіта, наявність наукового ступеня відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; є автором (співавтором) підручників, навчально-методичних посібників, інших наукових праць і науково-методичних матеріалів для викладання курсів “Медіапродюсування”, “Продакши аудіовізуальних творів”;
- старшого викладача (1,0 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова вища освіта, наявність наукового ступеня відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; є автором (співавтором) підручників, навчально-методичних посібників, інших наукових праць і науково-методичних матеріалів для викладання курсів “Основи відеомонтажу”, “Сучасний документальний фільм”.
кафедра фортепіано
- старшого викладача (1,0 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; наявність наукового ступеня відповідно до профілю кафедри; для проведення індивідуальних занять зі спецінструменту (фортепіано);
кафедра хорового диригування та академічного співу
- професора (1,0 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; наявність наукового ступеня та вченого звання відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; є автором (співавтором) підручників, навчально-методичних посібників, інших наукових праць і науково-методичних матеріалів для проведення занять з дисциплін; диригування, історія хорового мистецтва, камерний вокальний ансамбль;
кафедра історії та теорії музики
- викладача (1,0 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; наявність наукового ступеня відповідно до профілю кафедри; для проведення занять з дисциплін сольфеджио та гармонія;
кафедра менеджменту культури та соціальних технологій
- доцента (0,75 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; наявність наукового ступеня та вченого звання відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; є автором (співавтором) підручників, навчально-методичних посібників, інших наукових праць і науково-методичних матеріалів для викладання курсів “Інвестиційний менеджмент у соціокультурній сфері”, “Економічна теорія та історія економічної думки”;
- доцента (0,25 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; наявність наукового ступеня та вченого звання відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; є автором (співавтором) підручників, навчально-методичних посібників, інших наукових праць і науково-методичних матеріалів для викладання курсів “Конфліктологія та управління конфліктами”, “Креативні практики у соціокультурній сфері”;
кафедра оркестрових інструментів
- викладача (1,0 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; для проведення занять з дисципліни “ударні інструменти”;
кафедра народних інструментів
- старшого викладача (0,75 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; для проведення занять з дисципліни “Диригування”;
- старшого викладача (1,0 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; для проведення занять з спецінструменту (акордеон);
кафедра телерепортерської майстерності
- викладача (1,0 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше три років;, для викладання курсів “Відеоблогінг”, “Відеоредагування”.

Термін подання заяв на участь у конкурсі: по 1 жовтня 2023 року.

Особи, які бажають взяти участь у конкурсі, подають на ім’я ректора Академії заяву, до якої додають:
копію паспорта; особовий листок з обліку кадрів, власноруч заповнений претендентом; копії документів про: повну вищу освіту за профілем кафедри, науковий ступінь, вчене /почесне/ звання та інші документи, які свідчать про професійні якості претендента, що підтверджують відповідність освітньої та /або/ професійної кваліфікації, згідно до постанови Кабінету Міністрів України № 365 від 24.03.2021 р.; документ про підвищення кваліфікації за останні п’ять років; список наукових та нвчально-методичних праць і творчих досягнень, підписаний претендентом; документи, що засвідчують рівень володіння державною мовою: копію сертифіката про володіння державною мовою або копію документа про повну загальну середню освіту за умови, що він підтверджує вивчення української мови як навчального предмета.

Документи надсилати на адресу: 61057, м. Харків–57, Бурсацький узвіз, 4, ХДАК, відділ кадрів.
Телефон для довідок: 731-11-76.
Примітка: академія житлом не забезпечує.


Участь викладача ХДАК в ХІ Міжнародній школі ісламознавчих досліджень
«Іслам в умовах глобальних суспільних трансформацій»
(м. Стамбул)



30 липня - 4 серпня 2023 р. у Стамбулі відбулася ХІ Міжнародна школа ісламознавчих досліджень «Іслам в умовах глобальних суспільних трансформацій». Тиждень доповідей та дискусій, екскурсій та розмов, нові цікаві знайомства. Гармонійне поєднання науки, популяризації результатів наукових досліджень, навчання та занурення у простір іншої культури. І ... офлайн замість онлайну.



Надзвичайне розмаїття тем: Мусульмани Україні під час війни – воїни ЗСУ, капелани, волонтери. Мусульмани на окупованих територіях. Переслідування кримських татар. Реакція мусульманського світу на війну в Україні. Досвід впровадження ісламознавчих дисциплін для різних спеціальностей. Специфіка ментальності європейських мусульман. Особливості використання орієнтальних мотивів у європейській архітектурі. Ісламський менеджмент. Особливості перекладів смислів Корану та антропологічний підхід до вивчення ісламу. Османські козаки та особливості відносин між задунайськими козаками та мусульманським населенням. Сучасний стан архітектурних пам’яток Криму та діяльність Саїда Нурсі.
У роботі школи взяли участь студенти, викладачі та аспіранти з вишів Києва, Львова, Одеси, Дніпра, науковці з Туреччини та Німеччини, ХДАК представляла ст. викладач кафедри музейно-туристичної діяльності Мирослава ЯРІКО.



Проведення школи стало можливим завдяки співпраці ГО «Український центр ісламознавчих досліджень», Конгресу мусульман України та просвітницькому фонду «Медресе Сінан-паша» (Стамбул, Туреччина).



Щиро вітаємо Мирославу Олексівну та бажаємо їй подальших творчих звершень!


1 вересня - День знань!



З Днем знань та початком нового навчального року!
Для кожного з нас 1 вересня – це символ нових перспектив і можливостей. Нехай новий навчальний рік буде кращим за попередній і всі ваші бажання стануть реальністю! Наша місія і наші основні орієнтири спрямовані на освіту, науку та культуру. Кожен з нас на своєму освітньо-науковому фронті з подвійною енергією і силою має підтримувати наших захисників та захисниць. Тож, здоров’я усім нам, добра, натхнення в роботі, нових професійних здобутків та віри у нашу Перемогу!


вересень 2023 серпень 2023 »