НОВИНИ

ЖОВТЕНЬ 2023

Участь Театру народного танцю "Заповіт" у
XXII Міжнародному фестивалі-конкурсі хореографічного мистецтва "Арабески Естонії"



Дівоча група Театру народного танцю "Заповіт" представляла мистецтво української народної хореографії на XXII Міжнародному фестивалі-конкурсі хореографічного мистецтва "Арабески Естонії" (28-29 жовтня 2023р., м. Талін, Естонія) і посіла перше місце. Посол України в Естонії вітав і дякував нашим дівчатам за гарний виступ. Вітаємо артисток Театру народного танцю "Заповіт" та його керівників - професора, академіка, народного артиста України Бориса Колногузенка і доцента, заслуженого працівника культури України Каріну Островську.





Участь викладачів ХДАК в хакатоні
«Диверсифікація сільської економіки через мережу громадських консультаційних центрів туризму



27 жовтня 2023 року завідувач кафедри музейно-туристичної діяльності Анатолій Щербань, доцент кафедри та директор ОКЗ «Харківський організаційно-методичний центр туризму» Валентина Холодок та старший викладач кафедри Наталія Шумлянська взяли участь у хакатоні «Диверсифікація сільської економіки через мережу громадських консультаційних центрів туризму», організованого у співпраці з ОКЗ «Харківський організаційно-методичний центр туризму», Запорізьким національним університетом, Харківським національним університетом імені В. Н. Каразіна, Громадською організацією «Спілка сільського зеленого туризму України» (м. Київ), Громадською організацією «Молода барвиста Україна» за підтримки Естонського центру міжнародного розвитку та Талліннського університету у рамках проєкту «Диверсифікація сільського туризму через збалансованість та креативність: поширення європейського досвіду в Україні» (DIRUT) за підтримки Програми Erasmus+: Jean Monnet Module Європейського Союзу.
Подібні заходи сприяють розвитку нетворкінгу між представниками науки та освіти, органів влади, громадських організацій, представників індустрії туризму на регіональному, національному та міжнародному рівнях.




День відкритих дверей кафедри майстерності актора



ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!

Кафедра майстерності актора та факультет сценічного мистецтва Харківської державної академії культури запрошує вас на День відкритих дверей для освітньої програми «Акторське мистецтво драматичного театру і кіно», який відбудеться 05 листопада 2023 р. о 12.00 в режимі online за допомогою Google Meet.
Відеоконференцію буде проводити декан факультету сценічного мистецтва Ігор Олександрович Борис.

Посилання на відеоконференцію Google Meet: https://meet.google.com/auu-idaj-gcd


Мистецько-благодійний захід від здобувачів факультету сценічного мистецтва для дітей



12 жовтня 2023 р. здобувачами факультету сценічного мистецтва було проведено благодійний мистецький захід для дітей – внутрішньо переміщених осіб.
Здобувачі другого магістерського рівня освіти Дубінін Едуард та Осінцева Анастасія стали партнерами організації благодійного мистецького проекту для дітей – внутрішньо переміщених осіб у місті Дніпро.
Проект був організований центром позашкільної освіти ЛОГОС. Перший такий захід в рамках проекту був проведений 1 червня 2023 року, а нещодавно був організований ще один – 12 жовтня 2023 року.
Анастасія та Едуард стали партнерами в організації та режисерами заходів, на них було покладено розробку розважальної частини. Здобувачі творчо підішли до завдання: вибудували логіку свята, розташували на потрібній локації музикантів, фокусників та майстринь рукоділля та розподілили їх виступи згідно сценарного задуму, підшукали казкових персонажів, які що розважали діток і безпосередньо проводили захід. Заходи проводилися на благодійній основі.





Зустріч студентів м. Харкова з народним депутатом ВРУ Юлією Гришиною



27 жовтня 2023 р. пройшла зустріч представників студентського самоврядування закладів вищої освіти міста Харкова з депутатом Верховної ради України Гришиною Юлією Миколаївною - експертом з питань освіти та науки.
Харківську державну академію культури представляв заступник Голови Студентської ради Микола Толстоносов. Студенти різних навчальних закладів Харкова обговорювали з депутатом проблеми затримок стипендій та їх нерівномірного розподілення між студентами. Обговорювалися такі питання, як: діяльність військових кафедр у закладах вищої освіти в умовах війни, виїзд студентів закордон, тощо. Студентам повідомили про створення Національного студентського колегіуму, який зможе на офіційному рівні функціонувати як повноцінний всеукраїнський студентський орган.
Обговорення вийшло продуктивним, всі почули відповіді на свої запитання. Дякуємо представникам влади за запрошення та за співпрацю в питанні захисту інтересів студентів.
Студентська Рада ХДАК




Про всеукраїнський онлайн-урок із кібербезпеки

31 жовтня 2023 року о 13.00 Інститут спеціального зв'язку та захисту інформації КПІ ім. Ігоря Сікорського та Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України проведуть всеукраїнський онлайн-урок із кібербезпеки для учнів та студентів закладів освіти України.
Під час уроку будуть висвітлені наступні питання:
- як атакують хакери, зокрема і російські, та яким чином можуть;
- використати молодь для досягнення своїх цілей;
- як захистити себе і своїх близьких від кіберзагроз;
- чому кібергігієна – важлива;
- як користуватися інтернетом безпечно тощо.
Тривалість уроку: 1 година.

Перегляд буде доступний на YouTube-каналі Держспецзв’язку:
https://www.youtube.com/channel/UCIZRZt90fMKxEKeSgY4LB9Q

Перегляд буде доступний YouTube-каналі громадської ініціативи Медіацентр Україна-Укрінформ:
https://www.youtube.com/channel/UCLocFngfmsWdDFkm4j7gpGQ


Академічна спільнота ХДАК взяла участь у
написанні Радіодиктанту національної єдності - 2023



27 жовтня дружній колектив Харківської державної академії культури зібрався разом (у форматах онлайн та оффлайн), щоб відзначити День української писемності та мови. Чимало здобувачів, викладачів та співробітників академії на чолі з ректоркою Наталією Олександрівною Рябухою долучилися до традиційного флешмобу осені – щорічного Радіодиктанту національної єдності – 2023.
Перед безпосереднім написанням радіодиктанту учасники всеукраїнської акції єднання мали змогу поринути у неповторний поетично-пісенний світ української мови – мови єднання, перемоги, мови свободи, волі і, звичайно ж, мови наших героїв-воїнів, якими пишаємося! Цю урочисту частину заходу модерувала мовна омбудсменка ХДАК, доцентка кафедри психології, педагогіки та філології Ірина Фесенко.
Що ж до вражень від самого радіодиктанту «Дороги України», який читав актор театру та кіно Олексій Гнатковський, – він виявився цікавим, сучасним, українсько-пейзажним та душевно-теплим, адже, дійсно, «немає нічого красивішого, ніж їхати крізь усю країну і вбирати її поглядом…». Усі присутні хдаківці (як можна побачити на фото) із цікавістю та уважністю писали текст, авторкою якого, до речі, була українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко.
Дуже добре, що ця традиція – написання Радіодиктанту національної єдності – в стінах ХДАК жива та актуальна, адже всеукраїнський мовний флешмоб – це не тільки перевірка знань здобувачів, викладачів та співробітників академії, але передусім засіб єднання навколо мови – головного духовного скарбу нашої країни.


Науково-практичний семінар, присвячений 75-річчю з дня народження І. Я. Гаврилюка

26 жовтня 2023 р. на кафедрі майстерності актора відбувся науково-практичний семінар, присвячений 75-річчю з дня народження Гаврилюка Івана Ярославовича, українського кіноактора, режисера, сценариста, народного артиста України.





Результати Європейського тижня спорту в ХДАК

За результатами участі в Європейському тижні спорту BEACTIVE DAY 2023, спрямованому на залучення населення до занять фізичною активністю Академія отримала сертифікат активного учасника цієї унікальної події.
Завдяки плідній та професійній роботі викладачів кафедри фізичної культури і здоров’я наші здобувачі активно долучилися до челенджу #BeActiveUA #EuropeanWeekofSport. У заході взяли участь викладачі кафедри та 64 здобувачі освіти!
Вітаємо всіх причетних, бажаємо всім фізичної активності та здоров’я!






Вітаємо Наталію Цигановську
з успішною реалізацією престижного міжнародного проєкту!



Вітаємо Наталію Цигановську - завідувачку кафедри фізичної культури і здоров’я Харківської державної академії культури з успішною реалізацією престижного міжнародного проєкту, реалізованого завдяки плідній співпраці Поморської Школи Вищої у Старогарді Гданському (Польща) та Харківської державної академії культури (Україна).
За результатами проєкту видано колективну монографію “Фізичне виховання, здоров’я та безпека Сучасні вибрані аспекти” (Старогард Гданський - Харків 2023. 148 с.) Авторський колектив монографії Наталія Цигановська, Даріуш B. Скальскі, Давид Чарнецькі. Науковий консультант - Алла Соляник - проректор з наукової роботи ХДАК, автор рекламного проєкту освітніх послуг Академії в межах видання монографії - проректор з науково-педагогічної та профорієнтаційної роботи ХДАК Марина Жигайло.
“Ця монографія була створеня як спільний міжакадемічний проєкт, який має значну теоретичну та практичну цінність завдяки співпраці двох закладів освіти Польщі та України: Поморською Школою Вищою у Старогарді Гданському та Харківської державної академії культури у Харкові. Ця публікація демонструє настільки тісний зв'язок фізичної культури (фізичного виховання), педагогіки, охорони здоров'я та безпеки житттєдіяльності. Вони мають реальний вплив на найважливіші сфери життя сучасної людини й забезпечують реалізацію ключових потреб кожного члена суспільства”, - зазначають автори монографії.

Ознайомитись з монографією можна за покликанням: https://zenodo.org/records/10034799


Емоції мистецтва!



25 жовтня для здобувачів вищої освіти ОП «Режисура шоу та артпроєктів» відбувся майстер-клас випускниці кафедри режисури (творча майстерня проф. С. І. Гордєєва), члекині Асоціації стейкхолдерів факультету сценічного мистецтва, керівниці та режисерки Незалежного театру «057» Олександри Блінкової. Провідною темою майстер-класу стало розуміння алгоритму роботи режисера з артистами, музикантами та службами монтировочно-технічного процесу. Майстер-клас проходив в два етапи: перший – спостереження за роботою режисера під час монировочно-прогонної репетиції cabaret show «Вільні», другий – спілкування в форматі відкритого діалогову «питання-відповідь». Олександра Блінкова під час майстер-класу наголосила, що цей cabaret show про людські емоції. Основна ідея cabaret show: «Коли ми володіємо своїми емоціями – ми вільні! Емоції перетворюються в мистецтво». Після репетиції Олександра Блінкова поділилася секретами взаємодії з акторами, тонкощами праці над сценічним дійством та прийомами просування своїх робіт на широкий загал.
Олександра Блінкова: «Повсякчасно робіть хоча б маленькі кроки для просування своїх робіт, плекайте свої ідеї та задуми. Цей шлях підкорюється лише наполегливим та завзятим. Робіть вже зараз свої професійні портфоліо, збирайте матеріал, робіть цікавий контент і тоді у вас буде з’являтися конкурентоспроможні переваги».
Здобувачка вишої освіти 1 курсу кафедри режисури Ліза Зарітська-Лінькова поділилася своїми враженнями: «Сьогодні ми відвідали майстер-клас та мали можливість спостерігати за репетицією cabaret show «Вільні». Ми побачили, як режисер працює з акторами, які поради надає їм та керує всім процесом. Відчули взаємодію актора з глядачем; вплив музики та світла на загальний вигляд видовища. Після репетиції з нами поділилась власним досвідом і порадами режисер даного cabaret show. Ми отримали позитивні емоції та подивилися, якою є наша професія на практиці. Дякуємо за таку можливість та досвід!».



Художній керівник 1 курсу, старший викладач кафедри режисури Марина Островська: «Мабуть почну з фрази, яка за часи війни стала більш вживаною - «Ми українці – непереможні!!!». Це виявляється у багатьох речах нашого життя, зокрема в творчості і мистецтві. Попри реальність в якій ми знаходимось кожного дня, вибухи та повітряні тривоги, ми намагаємось безупинно рухатись далі. Складаємо вірші та тексти пісень, відтворюємо події сьогодення в образотворчому мистецтві, створюємо нові мистецькі проєкти. Одним із таких проєктів є cabaret show «Вільні», який був створений харківським незалежним музичним театром «057». Ми потрапили на репетицію даного проєкту. Для майбутніх фахівців-режисерів шоу та артпроєктів це прекрасний досвід за умов онлайн-навчання. Жива атмосфера, живе спілкування, жива репетиційна робота – що може бути краще для набуття відповідних навичок та вмінь у обраній професії. Але найважливішим у цьому прагненні стане те, що cabaret show побачать харків’яни і на якусь мить перенесуться у світ музично-драматичного мистецтва, щоб усвідомити просту річ – життя триває!!! Виконавцям – натхнення і наснаги, а глядачам, звісно, гарного настрою!!!»
«Сьогоднішній майстер-клас це переконливе підтвердження того, що налагодження співпраці між випускниками-фахівцями (стейкхолдерами) та бакалаврами кафедри режисури є запорукою якісного набуття здобувачами знань, умінь, навичок режисерсько-постановочної діяльності. Ці артпрактики сприяють зростанню фахового рівня підготовки наших здобувачів», наголосив організатор майстер-класу, Гарант ОП «Режисура шоу та артпроєктів», кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри режисури Роман Набоков.




Викладач Каріна Попова-Коряк провела лекцію
для здобувачів ХНАДУ про академічну доброчесність



25 жовтня 2023 р. ст. викладач кафедри мистецтвознавства, кандидат юридичних наук Попова-Коряк Каріна Олексіївна провела лекцію для здобувачів Харківського національного автомобільно-дорожнього університету на тему «Правові аспекти академічної доброчесності учасників освітнього процесу».
Каріна Олексіївна роз’яснила норми Закону України «Про освіту» та Закону України «Про вищу освіту», які регулюють питання доброчесності в академічній площині. Звернула увагу студентів на умови дотримання академічної доброчесності учасниками освітнього процесу, як з боку науково-педагогічних працівників, так і з боку здобувачів освіти. Пояснила, які саме дії вважаються порушенням норм академічної доброчесності та які види академічної відповідальності можуть бути застосовані по відношенню до потенційних порушників.



Жваву дискусію викликало питання процедури притягнення здобувачів до академічної відповідальності у разі порушення ними норм академічної доброчесності. Учасники заходу цікавилися також питанням: як прописана процедура притягнення до відповідальності учасників освітнього процесу у разі порушення ними норм академічної доброчесності у Харківській державній академії культури?
Каріна Олексіївна підвела до висновку про те, що академічна доброчесність є важливим фактором успішності закладу вищої освіти, науково-педагогічних працівників, а також випускників, адже саме на академічній доброчесності базується довіра колег, роботодавців, замовників освітніх і наукових послуг, спонсорів, грантодавців, інших партнерів та є необхідною для належного забезпечення якісної вищої освіти та наукових досліджень.


Благодійний концерт «Харків-Бенефіс» у Люцерні (Швейцарія)



14 жовтня 2023 р. у Культурному центрі м. Люцерн (Швейцарія) відбувся грандіозний Благодійний концерт «Харків-Бенефіс», організований на знак солідарності з цивільним населенням героїчного міста Харкова.
Захід організовано Українським культурним центром «Простір» (Люцерн, Швейцарія) у співпраці з Карітасом Швейцарії, Посольством України у Швейцарії, Культурно-конгресовим центром Люцерна та Люцернським фестивалем.



Разом з іншими музикантами, які протягом трьох годин презентували швейцарській публіці різноманітну й самобутню музичну культуру України, хорову творчість українських композиторів представляв Хор Українського культурного центру «Простір» (м. Люцерн), керівником і диригентом якого є Олексій ЯЦЮК, магістрант кафедри хорового диригування та академічного співу Харківської державної академії культури. Усі учасники хору – українці, які через війну змушені були покинути свою країну. Хоча хор існує лише рік, але завдяки професійній роботі він уже має вражаючий репертуар – твори українських композиторів, обробки українських народних пісень та щедрівок, а також твори західноєвропейських композиторів. Метою діяльності хору є представлення західноєвропейській публіці чудової та різноманітної хорової культури України. Численні виступи хору в Швейцарії вже привернули значну увагу вітчизняних та закордонних ЗМІ.



На концерті були присутні понад 100 дипломатів з різних країн. Міжнародна присутність підкреслила важливість цього культурного заходу як символу солідарності та відданості миру. За вирахуванням витрат кошти від концерту будуть передані Карітасу Харкова. Це допоможе надати медичну, психологічну та культурну підтримку нужденним, які стикаються з життєвими проблемами внаслідок війни.
«Симфонічний оркестр Слобожанський, хор Простір та солісти через музику передають неповторність і потужність української культури, яку не заглушити звуком сирен чи канонадою вибухів. Так само сильним має бути голос світу у протидії злочину агресії росії. А Швейцарії як колисці міжнародного права – має належати лідерство у цьому процесі», – відзначила Посол України в Швейцарії Ірина ВЕНЕДІКТОВА та закликала долучатися до допомоги у відновленні безпеки і справедливості для харків’ян і всіх українців.



Благодійний концерт відвідала проректор з навчальної роботи ХДАК, доктор педагогічних наук, професор, заслужений діяч мистецтв України Інна СТАШЕВСЬКА. Вона зустрілась з учасниками заходу та його ідейним організатором – депутатом кантональної ради швейцарського міста Люцерн, засновником Українського культурного центру «Простір» Урбаном ФРАЙЄМ, який неодноразово відвідував та підтримував ХДАК.
Пишаємось нашими талановитими здобувачами освіти, дякуємо колегам, друзям, спонсорам, які докладають усіх зусиль для підтримки українського народу та збереження культурної спадщини України! Лише спільними зусиллями ми здатні перемогти ворога, здолати лихоліття війни та попри біль втрат міцно тримати культурний фронт.
СЛАВА УКРАЇНІ!!!



Покликання:
https://www.srf.ch/play/tv/tagesschau/video/benefizkonzert-fuer-die-menschen-in-charkiw-im-kkl?urn=urn:srf:video:0b4a7745-8d44-402e-ae05-3809766ab7ed


Участь викладачів ХДАК у Круглому столі
«Академічна доброчесність: досвід, практики, виклики, поступ»,
організованому Національним технічним університетом України
«Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського»



25 жовтня 2023 року відбувся Круглий стіл «Академічна доброчесність: досвід, практики, виклики, поступ», ініціаторами й модераторами якого виступили представники Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського».
Серед спікерів відзначився керівник групи сприяння академічній доброчесності Сумського державного університету Артем Артюхов, який окреслив ключові проблеми й нові виклики, що заважають формуванню атмосфери академічної доброчесності як головної складової забезпечення якості освіти.
Від академії культури з актуальними питаннями щодо захисту авторських наукових праць від застосування недоброчесних практик виступила доцент кафедри хорового диригування та академічного співу Воскобойнікова Юлія. Вирішення проблеми дотримання принципів академічної доброчесності в освітньо-науковому процесі є на часі, адже сьогодні Україна бореться за цінності, не тільки свободи й демократії, але й за справедливість, повагу, чесність і гідність нашого народу.





Радіодиктант до Дня української писемності та мови





Харківська державна академія культури запрошує студентів, викладачів, усіх співробітників і тих, хто знає або тільки вивчає українську мову, долучитися до найбільшого україномовного флешмобу — Радіодиктанту національної єдності-2023, який відбудеться 27 жовтня, у День української писемності та мови, який, згідно з Указом Президента України Володимира Зеленського, відзначатиметься саме цього дня.
Назва Радіодиктанту - "Дороги України". Авторкою тексту стала українська поетеса та перекладачка, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Читатиме Радіодиктант-2023 Олексій Гнатковський - актор, театральний режисер, виконавець ролі Івана Довбуша у популярному фільмі "Довбуш".
Мета радіодиктанту — об’єднати людей навколо України в усьому світі, а не перевіряти грамотність учасників всеукраїнського флешмобу. Особливо важливо зараз об'єднати всіх наших земляків: тих, хто був змушений покинути свої домівки й виїхати за кордон, тих, хто лишився, попри небезпеку, й тих, хто перебуває на тимчасово окупованих територіях. Закликаємо долучитися до Радіодиктанту всіх, хто може знайти безпечне місце і написати разом із тисячами людей по всьому світу Радіодиктант національної єдності-2023. Суспільне Мовлення запропонувало усі можливі формати для участі в Радіодиктанті: трансляції на радіо, телеканалі та діджитал-платформах.
Для того, щоб написати Радіодиктант національної єдності-2023 разом із усією країною, пропонуємо всім здобувачам освіти, викладачам та співробітникам ХДАК 27 жовтня о 10.45 за київським часом зібратися дружньою загальноакадемічною родиною в читальній залі академії (головний корпус, Бурсацький узвіз,4), або долучитися до написання Радіодиктанту-2023 дистанційно, приєднавшись до конференції ZOOM за посиланням:

Ідентифікатор конференції: 723 636 5053.
Код доступу: 2022.

Доступ до Zoom-конференції:
https://us02web.zoom.us/j/7236365053?pwd=THplcjlib3ZCR0pMOUVwblNBWkhzdz09

Зертаємося також із проханням сфотографувати/відсканувати написаний текст і надіслати його на пошту spring2007@ukr.net, щоб централізовано надіслати Ваші роботи до Києва на перевірку фахівцям і в цілому зафіксувати факт єднання академічної родини навколо мови як головного духовного скарбу нашої країни.


Літературний конкурс в ХДАК




Конкурсні матеріали надсилати на адресу: spring2007@ukr.net


«ДОРОГА ДО ПЕРЕМОГИ»



Саме з такою назвою 22 жовтня в нашому місті відбувся благодійний концерт-аукціон, в якому приймали участь талановиті артисти: Артур Боссо, Анна Добриднєва та Амадор Лопес. Цей захід відбувся завдяки сприянню викладачів кафедри режисури Харківської державної академії культури, благодійної організації «Вільний Харків», готельно-ресторанного комплексу «Каскад», Fat Goose Pab та творчої «Команді А». На аукціоні були зібрані кошти на ремонт автомобіля для захисників Харкова. Також в цьому концерті були задіяні першокурсники-режисери, які змогли на практиці подивитися, як створюється подібного роду заходи. Автор сценарію та ведучий концерту-аукціону – здобувач вищої освіти першого (бакалаврського) рівня 2 курсу з/в кафедри режисури Євген Полєжаєв, режисер-постановник – кандидат мистецтвознавства, Роман Набоков.




Участь викладача та народної майстрині Юлії Соловйової у мистецьких проектах



Юлія Олександрівна Соловйова – кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри фотомистецтва та операторської майстерності Харківської державної академії культури, народний майстер. Авторською вузловою лялькою Юлія Олександрівна займається вже понад 7 років. До її творчого доробку належать ляльки, які втілюють образи української класики та історичних персонажів.



До своїх творчих пошуків Юлія Олександрівна намагається долучати своїх студентів. Зокрема, разом із студентами були виготовлені обереги для бійців. Так, у січні 2023 року, в рамках міжнародної благодійної організації UNITED HELP UKRAINE, студенти факультетів аудіовізуального та хореографічного мистецтва Харківської державної академії культури на відкритому майстер-класі Юлії Соловйової, який відбувся в он-лайн форматі, виробили янголів-оберегів, які волонтери разом зі теплим речами передали захисникам Харкова.



Окрім того, народна майстриня, разом з іншими колегами-майстрами, проводить в місті та області різні майстер-класи, бере участь у благодійних ярмарках: «Слобідські мотиви» (м. Харків, 2019 р.), «Народжені в Україні»(м. Харків, 2019 р.), Всеукраїнській виставці «Наша лялька» (м. Бровари, 2020, 2021 р.), Всеукраїнській виставці «Іграшкова культура української дитини» ( м. Київ, 2020), у проєкті «Еко-арт Перетворення» (м. Харків, 2020 р.), Всеукраїнській виставці «Кращий твір року» (м. Київ, 2020, 2021), Всеукраїнській виставці «Натхненні лялькою» (м. Ужгород, 2022) та інших виставках та мистецьких проектах.
Юлія Олександрівна постійно виставляє свої роботи на українських та міжнародних виставкових майданчиках:





Нещодавно Юлія Олександрівна Соловйова взяла участь у Всеукраїнському благодійному проекті «Мапа України «Обійми». Мапа «Обійми» увійшла до Книги рекордів України у категорії «Мистецтво, вперше». Розмір мапи 2х3 метри, на ній - 75 ляльок-мотанок. Серед дотичних до рекорду – майстрині із різних куточків України, серед яких і Юлія Соловйова. Проект передбачає, що Мапа «Обійми» мандруватиме Україною, щоб зібрати кошти для ЗСУ.



Останній творчий проект Юлії Олександрівни – розробка серії ляльок за мотивами відомої пам'ятки літератури Київської Русі «Слово о полку Ігоревім».



Ознайомитися із матеріалам останніх виставок, в яких брала участь Юлія Олександрівна можна за посиланнями:

Всеукраїнський благодійний проект «Мапа України «Обійми». 24.08.23 р. Державний історико-архітектурний заповідник у м. Бережани.

Посилання на виставку:
https://gromada.group/news/statti/29920-lyalki-z-harkova-doluchilisya-do-rekordu-ukrayini-na-ternopilli?fbclid=IwAR35qkXDK_100Xv6UQH4oom2OadbtndL47ElvbdTP6A1mzsKRHthOuLmVl8

Міжнародний мистецький проект «Ляльки мандрують світом». Презентація виставки «Князівни та княгині». 28.07-28.08.2023. м. Київ. Києво-Печерська Лавра.

Посилання на виставку:
https://tykyiv.com/news/u-kiievi-vidkrilasia-vistavka-lialok-prisviachenikh-kniazivnam-i-kniaginiam-rusi-ukrayini/?fbclid=IwAR3e-X7n6Uu7m5H3YJbJkrynZUqzJDb_S4hBgjShR_VwQiDzZHfEya54_bA
https://vechirniy.kyiv.ua/news/86159/?fbclid=IwAR1KrsDPiYAe6wZR5FxbLMIuohhyvD3Kfd4DpRV52AIs4nU87YO8Px470mA
https://gromada.group/news/statti/28720-knyazivni-ta-knyagini-vidvoyuvali-majzhe-rik-i-znovu-v-kiyevi?fbclid=IwAR0JrulPjgWNjLU7lMxZvvI7EWSo7XW4ZlYH0XL4CCuM83-DPozP8dlYP3s

Міжнародна виставка «Об’єднані творчістю». Виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва 22.07-2.09.2023. м. Харків, ХООМЦКМ (Харківський обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва).

Посилання на виставку:
https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=253756024087815
https://www.facebook.com/www.cultura.kh.ua/posts/pfbid02g1HzRQm1kT2Cdh9ZtuiwndCNHnr7eSHAFPqusbAj4xngjw4HocSzM1vxgo4vMr1Dl


Всеукраїнська виставка творчих робіт образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «З любов’ю до України». 23.08-30.09.2023. м. Стрий. Меморіальний комплекс «Борцям за волю України».

Посилання на виставку:
https://www.facebook.com/verchovyna1932/posts/pfbid0MSUzsZcTJFGkjJxSQbhE82vTLCiXBsL7xMeTxySdWdUpPHegtkgRW3xDthiDRKY6l

Міжнародна виставка «Натхненні лялькою». 24.08-24.09.2023. м. Ужгород. Музей просто неба «Ужгородський Скансен».

Посилання на виставку:
https://www.facebook.com/uzhskansen/posts/pfbid02THgtxbHBYYvywPx6PeB9ZwHZ5FPBeg1HURYTWzkHCYD4nhoWBJnytADj1Vkr76Z7l
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0T9HDxD4hVK8JZr3Kk7MtBjr5XFKoTeMNFYeG6A6YGMx64xfjZEWcPnjC4Fvh3U5gl&id=100012275343475

Виставка «Мотанка Фест» та Ярмарка на підтримку 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ, 24.08.2023. м. Київ.

Посилання на виставку:
https://www.facebook.com/inna.luppa/posts/pfbid0BqwxfXqrVHCze6c87rEZeEDKS8nvN8kRfwzcM5ykEfg9WEpwRy79yapeh3z8cHZXl

Міжнародний освітній культурно-мистецький проект «Кримськотатарські студії». 14.09-8.10.2023. м. Київ, Національний музей літератури.

Посилання на виставку:
https://www.facebook.com/NMLUmuseumlit/posts/pfbid028kqqPwBJXmhrn7Nowpt2FP84PYNgUZV37xVCdkvNcBjfuabouvGCAh4GTAb61WAPl
https://www.facebook.com/valeriya.levkivska/posts/pfbid02WGtwXFvqn6aXPpu4oYUqaSkPbf8M5kv3JCD7VvjgJLDbvkWobtQXMWpSmdZMsmWul
https://gromada.group/news/podkast-gradusnik/31056-krimskotatarskij-kostyum-yak-istorichnij-pasport-vidtvorili-harkiv-yanki?fbclid=IwAR22cCSH9kLZVvhFimvzW2lvSa7s5cg-YkPqejEINHs5c_AW-sNQafN9PsI

Всеукраїнський фестиваль мотанок «Наша лялька». Вересень-жовтень 2023 р. м. Бровари, Київська область.

Посилання на виставку:
https://www.facebook.com/hashtag/%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%BB%D1%8C%D0%BA%D0%B0_2023

Міжнародний мистецький проект «Ляльки для Японії» в рамках Міжнародного мистецького проекту «Ляльки мандрують світом». Ukraine-Europe-World. Вересень-жовтень 2023 р. м. Камакура, Японія.

Посилання на виставку:
https://www.facebook.com/groups/439474394777938/permalink/675363121189063


Прем’єра вистави-фентезі «Зачарована» від Театру Мадрігал



З 10 вересня по 29 жовтня 2023 р. у ТРЦ «Nikolsky» Театр Мадрігал дає безкоштовні прем’єри вистави-фентезі «Зачарована».
Художній керівник театру та режисер-постановник – старший викладач кафедри режисури Харківської державної академії культури, заслужений діяч мистецтв України, Почесний громадянин міста Харкова Олексій Настаченко.



Учасники проекту – викладачі кафедри режисури Харківської державної академії культури: Алла Гіхонк, Ольга Лачко, Ігор Сікалов, Кристина Настаченко, а також здобувачі та випускники кафедри режисури.





Майстер-класи з акторської майстерності
для дітей-переселенців від викладачів ХДАК



Протягом вересня-жовтня 2023 р. був проведений цикл майстер-класів з курсу «Драматерапії», направлений на роботу з дітьми-переселенцями з деокупованих територій та дітьми, які постраждали від війни, організований викладачами факультету сценічного мистецтва Харківської державної академії культури.
Організатор проекту: Алла Гіхонк – викладач кафедри режисури, стейкхолдер факультету сценічного мистецтва, директор КЗК «Харківський муніципальний культурний центр».
Учасник проєкту: Марина Островська – старший викладач кафедри режисури.





Професор Сергій Гордєєв – почесний гість на
ІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Мистецтво у нелінійному просторі»



19-20 жовтня 2023 р. у Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка проходила ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Мистецтво у нелінійному просторі» на честь 30-річчя факультету мистецтв Тернопільського національного університету імені Володимира Гнатюка.
На урочистому відкритті конференції учасників конференції вітали Богдан Богданович Буяк – ректор Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, професор, заслужений працівник освіти України; Ірина Павлівна Задорожна, проректор з наукової роботи та міжнародного співробітництва Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, доктор педагогічних наук, професор; Зіновій Миколайович Стельмащук, декан факультету мистецтв Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, кандидат педагогічних наук, доцент; а також представники з вишів України: Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, Запорізького національного університету, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Харківської державної академії культури.



«Нелінійний простір факультету мистецтв виховує просвітницьку і новаційну людину, яка творить, не лише рухаючись за заданим вектором, але й вміє створити мистецькі шедеври в просторі обмежень та викликів часу, — зазначив у вітанні ректор університету Богдан Богданович Буяк — Ви вивели практичні вміння нелінійного простору на рівень теоретичного пізнання і друга конференція у цій темі є системним утвердженням».
Ректор подякував комітету за подвижницьке дійство, науковцям за те, що довірили свої доробки форуму, за віддану працю у часі викликів. Побажав опіки воїнів, мистецьких ангелів і Божих щедрот.
Від імені академічної спільноти Харківської державної академії культури з привітальним словом виступив Сергій Іванович Гордєєв – завідувач кафедри режисури Харківської державної академії культури, кандидат мистецтвознавства, професор, заслужений діяч мистецтв України.
Сергій Іванович зауважив, що факультет мистецтв Тернопільського національного педагогічного університету та факультет сценічного мистецтва Харківської державної академії культури вже багато років пов’язані дружніми, творчими та науковими стосунками.



«Саме любов до мистецтва зблизила факультети і не тільки: нові технології в педагогіці та можливість зустріти однодумців скоротила відстань між Харковом та Тернополем, між відомими вищими навчальними закладами України. Я радий, що коло однодумців, колег з різних наукових шкіл зустрілися сьогодні та готові ділитися своїми дослідженнями, думками щодо минулого і сучасного факультету мистецтв вашого університету, а також презентувати останні дослідження у національної мистецької освіті і пов’язаними з нею культурними явищами. Я бажаю усім учасникам успішної, плідної та, як казав ваш земляк, геніальний режисер Лесь Курбас акторам, починаючи репетицію, «доброї роботи». Доброї роботи всім нам, інтелектуального задоволення та наснаги під час проведення конференції!» - виголосив у своєму вітальному слові Сергій Іванович Гордєєв.
На секції «Сценічне мистецтво у лабіринті пост-культури» Сергій Іванович виступив із доповіддю на тему «Сучасна мистецька освіта як засіб креативного підходу до формування українського актора».


Благодійний концертний тур гурту «Без обмежень» в Німеччині



З 20 вересня по 20 жовтня 2023 р. в Німеччині, в рамках світового турне, проходили благодійні концерти гурту «Без обмежень». Організатор-режисер: Вікторія Бугайова - кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри режисури Харківської державної академії культури, Заслужений працівник культури України.
Більшу частину виручених коштів передадуть на авто, дрони та інші речі для ЗСУ.




Посилання: https://fb.watch/nMuE8p0NM4/


Благодійний концерт українського колективу «Da libertate»
під керівництвом доцентки Вікторії Осипенко
до Дня українського козацтва у м. Галле (Німеччина)

Заслужена артистка України, доцентка кафедри естрадного та народного співу Харківської державної культури академії Вікторієя Осипенко, перебуваючи у Німеччині, організувала співочий гурт «De libertate».



«Назва гурту «De libertate» символ нашого звернення до німців, нашого бажання, щоби нас почули. З латини перекладається «Про Свободу». «Ми саме і прагнемо своїм співом ще раз довести, що Маємо право на Свободу. Ми окремий унікальний народ з власною Культурою, що має Прадавнє коріння» - відзначає Вікторія Осипенко.
6 жовтня 2023 р. в м. Галле відбувся концерт до Дня українського козацтва «З любов’ю до Батьківщини». Вікторія Осипенко виступила як художній керівник програми, режисер-постановник, керівник співочого гурту та співачка-солістка. Концерт пройшов з великим успіхом та схвальними відгуками.




«За допомогою українських пісенних текстів (кращих козацьких та ліричних пісень) ми звернулися до німців, наголошуючи на любові, як імпульсі і причині всього найкращого у світі. Тому як саме любов до рідної землі, до свого роду і народу породила феномен Козацтва» - пояснює Вікторія Осипенко.
Під час благодійного концерту-ярмарку вдалося зібрати 2800 євро, які було спрямовано на закупівлю ліків для стабілізаційних пунктів (а саме знеболюючих та кровоспинних препаратів).

Переглянути концерт можна за посиланням:



Участь викладача ХДАК у Практикумі
в Центрі музики молодих в рамках мистецької програми
благодійного фонду VERE MUSIC FUND



З 2 по 5 жовтня 2023 р. проходив перший Практикум в Центрі музики молодих (ЦММ, Київ, вул. Малопідвальна, 21/8) в рамках мистецької програми благодійного фонду VERE MUSIC FUND, який надає українським музикантам гранти для участі в міжнародних конкурсах та майстер-класах, підтримує музичні конкурси в Україні, а також реалізує фестивальні проєкти та освітні ініціативи. Один із менторів Практикуму є викладач кафедри народних інструментів Харківської державної академії культури Максим Трянов (гітара)



ЦММ – Центр музики молодих – незалежний проект, метою якого є підтримка молодих музикантів, що працюють у сфері нової музики. Серед пріоритетних напрямків його діяльності – створення платформи для творчості та обміну ідеями між професійними музикантами і популяризації нової музики в українському культурному просторі.
VERE MUSIC FUND – простір для молодих музикантів та слухачів. Він об’єднує верхній зал на 100 місць – концертів, записів, майстер-класів, лекцій тощо, а також нижній репетиційний зал. Адреса – Київ, вулиця Малопідвальна, 21/8.

Посилання:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02io3m9ZGfDEbuRpWBdWqokwdzejfgGWP48awsGQTycPJdLB1edK55rK6ecLu9TK1xl&id=100078750776712


Запрошуємо до онлайн семінару!



Тема: Особливості підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників ХДАК.
Час: 26 жовтня 2023 р. 11:40 PM.
Ідентифікатор конференції: 723 636 5053.
Код доступу: 2022.

Доступ до Zoom-конференції:
https://us02web.zoom.us/j/7236365053?pwd=THplcjlib3ZCR0pMOUVwblNBWkhzdz09


Підсумки виборів до органів студентського самоврядування
Харківської державної академії культури



12 жовтня 2023 р. в Харківській державній академії культури відбулася Конференція студентського колективу на якій було обрано Голову студентської ради та затверджено новий склад Студентської ради академії. Окрім того, делегати студентської конференції затвердили список делегатів від студентів до Вченої ради та Конференції трудового колективу ХДАК.
Головою Студентської ради ХДАК було обрано Дениса Гусака – студента 2-го курсу факультету аудіовізуального мистецтва.



Процедура виборів відбувалася у рамках чинного законодавства (керуючись Положенням про студентське самоврядування ХДАК та на виконання ст. 40 Закону України «Про вищу освіту»). У голосуванні взяли участь обрані делегати від студентів кожного факультету академії.
Вітаємо Дениса! Бажаємо творчої енергії та натхнення, підтримки та розуміння в колі студентів, злагодженої роботи у команді однодумців! Упевнені, що студентський запал та творча енергія очолюваного органу самоврядування будуть спрямовані на розвиток академії.


Науково-практичний вебінар
«Особливості подання бібліографічної інформації
до п. 38 Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності»



11 жовтня 2023 року в рамках Школи педагогічної майстерності відбувся Науково-практичний вебінар на тему «Особливості подання бібліографічної інформації до п. 38 Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності».
Модератор вебінару: Кирпа Тетяна Олександрівна – директор бібліотеки Харківської державної академії культури.
Доповідачі: Кирпа Тетяна Олександрівна – директор бібліотеки Харківської державної академії культури та Євсеєнко Світлана Василівна – провідний бібліограф бібліотеки Харківської державної академії культури.



Для науково-педагогічних працівників, які задіяні в освітньому процесі, дотримання вимог, викладених у цьому пункті, є обов’язковим. З позиції бібліографії висвітлено проблемні питання подання інформації про професійні досягнення до п. 38 Ліцензійних умов, а саме: стандартизованість бібліографічної інформації, повнота й достовірність. Детально розглянуто використання ДСТУ 8302:2015 «Бібліографічне посилання. Загальні положення та правила складання» при наданні бібліографічних відомостей про джерело публікації.



Конкурс на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників

ХАРКІВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ КУЛЬТУРИ

оголошує конкурс на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників:
кафедра менеджменту культури та соціальних технологій
- завідуючого кафедрою (1,0 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова повна вища освіта відповідно до профілю кафедри; наявність наукового ступеня та вченого звання відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; є автором (співавтором) навчально-методичних посібників та інших наукових праць;
- доцента (0,9 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова повна вища освіта відповідно до профілю кафедри; наявність наукового ступеня та вченого звання відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; для викладання дисциплін: “Тренінг ефективних комунікацій”, “Тренінг особистого розвитку”, “Тренінг професійного розвитку”;
кафедра культурології та медіакомунікацій
- викладача (0,25 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова повна вища освіта відповідно до профілю кафедри; науковий ступінь відповідно до профілю кафедри; для проведення занять з дисциплін “Історія української культури”, “Історія світової художньої культури”;
кафедра теорії та історії музики
- викладача (0,5 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова повна вища освіта відповідно до профілю кафедри; для проведення занять з дисциплін “Сольфеджіо” та “Гармонія”;
кафедра оркестрових інструментів
- викладача (1,0 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова повна вища освіта відповідно до профілю кафедри; для проведення занять з спецінструменту (ударні інструменти);
- викладача (1,0 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова повна вища освіта відповідно до профілю кафедри; для проведення занять з дисциплін: “Спецінструмент” (тромбон), “Вивчення споріднених інструментів”, “Читання оркестрових партитур”, “Інструментування”;
- викладача (0,75 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова повна вища освіта відповідно до профілю кафедри; для проведення занять з дисциплін: “Спецінструмент” (гітара та бас гітара), “Ансамбль”;
- старшого викладача (1,0 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова повна вища освіта відповідно до профілю кафедри; наявність наукового ступеня відповідно до профілю кафедри; для проведення занять з дисциплін: “Спецінструмент” (скрипка, альт), “Камерний ансамбль”, “Методика викладання спецдисциплін”;
кафедра народних інструментів
- старшого викладача (1,0 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова повна вища освіта відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше трьох років; для проведення занять з спецінструменту (акордеон) та диригування;
кафедра музично-драматичного театру
- доцента (1,0 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова повна вища освіта відповідно до профілю кафедри; наявність вченого звання доцента; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років;
- викладача (0,5 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова повна вища освіта відповідно до профілю кафедри; для проведення занять з дисципліни “Основи вокальної майстерності”;
- викладача (1,0 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова повна вища освіта відповідно до профілю кафедри; для проведення занять з дисципліни “Основи вокальної майстерності”;
кафедра кінотелережисури та сценарної майстерності
- викладача (0,65 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова повна вища освіта відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п'яти років; авторство (співавторство) навчально-методичних праць; досвід практичної роботи у кінотелевиробництві; для викладання курсів “Основи звукорежисури АВТ”, “Звукорежисура АВТ”;
- викладача (0,6 ст. 1 особа); вимоги до кандидата: фахова повна вища освіта відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти; авторство науково-методичних матеріалів; досвід практичної роботи у кінотелевиробництві; для викладання курсів “Основи режисури АВТ”, “Режисура АВТ”.

Термін подання заяв на участь у конкурсі: по 20 листопада 2023 року.

Особи, які бажають взяти участь у конкурсі, подають на ім’я ректора Академії заяву, до якої додають:
копію паспорта; особовий листок з обліку кадрів, власноруч заповнений претендентом; копії документів про: повну вищу освіту за профілем кафедри, науковий ступінь, вчене /почесне/ звання та інші документи, які свідчать про професійні якості претендента, що підтверджують відповідність освітньої та /або/ професійної кваліфікації, згідно до постанови Кабінету Міністрів України № 365 від 24.03.2021 р.; документ про підвищення кваліфікації за останні п’ять років; список наукових та нвчально-методичних праць і творчих досягнень, підписаний претендентом; документи, що засвідчують рівень володіння державною мовою: копію сертифіката про володіння державною мовою або копію документа про повну загальну середню освіту за умови, що він підтверджує вивчення української мови як навчального предмета.

Документи надсилати на адресу: 61057, м. Харків–57, Бурсацький узвіз, 4, ХДАК, відділ кадрів.
Телефон для довідок: 731-11-76.
Примітка: академія житлом не забезпечує.


Департамент культури Харківської міської ради
висловив подяку викладачам кафедри режисури ХДАК

Департамент культури Харківської міської ради висловив подяку викладачам кафедри режисури ХДАК – заслуженому діячу мистецтв України, художньому керівникові Харківського молодіжного театру «Мадрігал», члену НСТДУ НАСТАЧЕНКУ Олексію Олексійовичу, лауреату міжнародних театральних фестивалів НАСТАЧЕНКО Кристині Олексіївні, ГІХОНГ Аллі Юріївні, лауреату міжнародних фестивалів, члену НСТДУ СІКАЛОВУ Ігорю Андрійовичу, кандидату мистецтвознавства, лауреату міжнародних театральних фестивалів ЛАЧКО Ользі Юріївні за допомогу у розвитку культури та збереження культурної традиції Харкова та країни, що є важливим завданням на шляху утвердження нашої культурної ідентичності.
Департамент культури відзначив вагомий внесок заслуженого діяча мистецтв України, кандидата мистецтвознавства, професора, лауреата міжнародних театральних фестивалів і творчих премій, завідувача кафедри режисури ГОРДЄЄВА Сергія Івановича у підготовку та виховання висококваліфікованих спеціалістів, що наразі є основними режисерами-постановниками міста.
Пишаємося нашими викладачами та зичимо їм творчої наснаги у розвитку культури та збереженні культурних традицій міста та України!







Участь викладачів Юлії Соловйової та Станіслава Остроуса
у художньому пленері «Перемоги на мистецькому фронті»
(с. Тюдов, Івано-Франківська область)



З 1-го по 9-те жовтня 2023 р. в Тюдові Косівського району Івано-Франківської області відбувся художній пленер «Перемоги на мистецькому фронті». Організатор заходу – відома харківська журналістка Тетяна Бабіна, яка змогла об’єднати навколо себе неймовірно талановитих людей.
Учасниками пленеру були художники з Харкова, Києва та Львова, а також польські митці. Від Харківської державної академії культури в цьому заході взяли участь доцент кафедри мистецтвознавства Юлія Соловйова, яка, окрім живопису, представила авторську ляльку «Слобожаночка» і провела майстер-клас з виготовлення вузлової ляльки, та викладач кафедри фотомистецтва та операторської майстерності Станіслав Остроус, який у своїх світлинах відобразив хроніку подій пленеру.



Дуже цікавими та пізнавальними були екскурсії до Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва, «Хати-гражди», церкви Різдва Пресвятої Богородиці, Літературно-меморіального музею Івана Франка у Криворівні. Надзвичайною оригінальністю вразила лекція Костянтина Пономарьова.



У рамках проєкту відбувся показ-презентація художників, які взяли участь в пленері, а також фільмів лауреатки премії ООН в галузі ТБ Тетяни Бабіної з циклу «Музи не мовчать». Експоновані роботи будуть представлені на благодійному аукціоні, виручені кошти з якого підуть на допомогу пораненим українським бійцям.




Виступ фольклорного гурту «Родовід»
на День об’єднання Німеччини у місті Гамбург



В цьому році місто Гамбург було обраним для проведення важливого для всієї Німеччини дня – Дня Єдності. Організаторами свята стали: Німецький парламент, Бургомістр міста Гамбург – доктор Петер Ченчер. Почесним гостем фестивалю став Бундесканцлер Німеччини – Олаф Шольц.
По місту було організовано декілька зон, на яких протягом 2-го та 3-го жовтня проходили різні концерні виступи. Кожна федеративна земля презентувала свої таланти, а кожний народ, який проживає в м. Гамбург, мали можливість представити свою культуру на мультикультурній сцені.



Генеральне Українське консульство в Гамбурзі під керівництвом Генерального Ірини Тибінки, організувало в цьому році свою палатку-будинок, де всі бажаючі могли познайомитись з виробами українських майстрів, скуштувати українських традиційних страв та задонатити на допомогу Україні.



Музичну програму від України представляв гурт «Родовід» в супроводі живих інструментів у складі: Олексія Волинчика – музичного організатора події, талановитого співака, автора пісень та волонтера з українським та іудейським корінням, Катерини Жук – керівника фольклорного гурту «Родовід», Попадюк Олени, Олени Левицької, Соломії Дишлюк, Лілії Корзун, Дарії Фоміної – флейта, Анатолія Новосьолова – кахон та Жана Яночкіна – синтезатор.
Колектив виконав давню лірику, декілька жартівливих пісень, сучасну пісню «Шум» в авторській обробці, та пісні національних меншин України: «Сіла птаха» в авторському перекладі на ідиш Олексія Волинчика, ромську пісню – «Ой нє будітє» та кримсько-татарський танок «Хайтарма» у виконанні соло флейти.




Засідання вченої ради!




Запрошуємо до вебінару!



Тема: Особливості подання бібліографічної інформації до п. 38 Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності.
Час: 11 жовтня 2023 р. 14:00 PM.

Ідентифікатор конференції: 863 2930 1837
Код доступу: 337834

Доступ до Zoom-конференції:
https://us02web.zoom.us/j/86329301837?pwd=ME5tZXN5QUM0QjRqZHUzR2NsVEtIUT09


Вибори Голови Студентської ради Харківської держаної академії культури

12 жовтня 2023 року (четвер) о 16:00 відбудеться онлайн Конференція Студентського колективу Харківської державної академії культури на якій буде обрано Голову Студентської ради Харківської держаної академії культури.

На пост Голови Студентської ради висунуто дві кандидатури:

Маргарита Бутко – студентка 2-го курсу




Усім привіт! Мене звати Маргарита Бутко, я студентка 2 курсу, навчаюсь на освітній програмі «Режисура телебачення та аудіовізуальних проєктів».
Хотілося б трохи розповісти про себе: я закінчила телевізійне відділення Школи сучасних театрально-сценічних напрямів міста Харкова. Під час навчання у цій школі, я зняла та змонтувала багато відеоробіт, таких як екранізація, репортаж, соціальна реклама та інші. З цього і почалася моя любов до відеомонтажу і режисури.
У той самий час в звичайній школі, я брала участь у багатьох проєктах, наприклад міжнародний німецько-український проєкт «Молодь дебатує», де наша команда працювала над проєктом «Забруднення малих річок Харківщини». Також я стала співавторкою проєкту з медіаграмотності «Єднаємо серця», який потім переріс у Всеукраїнський конкурс соціальної реклами, де я мала змогу бути у ролі журі. Саме тому у минулому році я вступила до Студентської ради факультету, щоб надалі розвиватися, втілювати у життя нові ідеї, підтримувати і допомагати в реалізації і самовдосконаленні студентської молоді.
Що ж я нового принесу у Студентську раду академії? Моєю головною метою є об’єднати усіх студентів і викладачів та познайомити їх одне з одним.
Хотілося б, щоб наші студенти більше знали про факультети та усіх викладачів. У цьому навчальному році я б хотіла розробити:
• Опитувальник про факультети, участь в якому покращить знання студентів про академію в цілому.
• Прямі ефіри з викладачами, завдяки яким ми більше дізнаємося про своїх наставників.
• Відеовізитка, яка розкриє світ за лаштунками факультету і сприятиме інформаційній усвідомленості майбутніх абітурієнтів.
• Створення календаря визначних подій академії
• А також продовжити традиційні заходи академії.
Дорогі друзі, майбутнє студентської ради академії залежать від нас. Ми маємо намір працювати разом, впроваджувати нові ідеї та змінювати наше оточення на краще. Разом ми зможемо зробити нашу академію ще кращим місцем для навчання та творчості. Дякую вам за довіру та підтримку. Давайте працювати разом на краще майбутнє академії!

Дмитро Гусак – студент 2-го курсу




Привіт усім! Я - Гусак Денис, навчаюсь на 2 курсі факультету АВМ на спеціальності «оператор кіно». В студентській раді вже 3 рік. Як так вийшло що я в студ раді на рік довше ніж навчаюсь? То не зовсім важливо, але завдяки цьому я можу сказати я знаю раду дуже добре.
На даний момент я займаю посаду голови культмасового сектору та приймаю активну участь у житті академії. На моєму рахунку достатньо велика кількість організованих заходів, звісно які не відбулися б без інших членів студентської ради. Завдяки моєму досвіду я можу робити якісь обдумані та конструктивні висновки про нашу студентську раду.
Зараз наше студентське самоврядування в розквіті сил та набирає оберти, аудиторію, популярність, тому важливо не втратити цю хвилю, і я вважаю що можу це зробити, зробити так щоб наша студентська рада була ще популярнішою та більшою.
Насамперед, я зі своєю командою продовжу вести таку ж активність в соцмережах, бо я вважаю, що зараз це основний інструмент для зв'язку зі студентами, який не можна втрачати. Ми продовжимо проводити з такою ж регулярністю заходи та розбавляти якимись інтерактивами будні студентів.
В планах на майбутнє – хочу проводити більше комунікацій з іншими університетами, ділитися досвідом, та просто проводити час з користю, налагоджуючи комунікацію з новими цікавими людьми, зв'язок з якими буде корисний академії.


Творча співпраця ХДАК та Військового оркестру 5-ї Слобожанської бригади НГУ



6 жовтня 2023 р. Харківську державну академію культури відзначено пам'ятною медаллю "За патріотизм та співпрацю" 5 Слобожанської бригади Національної Гвардії України.
Творча співпраця ХДАК та Військового оркестру 5-ї Слобожанської бригади НГУ триває багато років, про що свідчить реалізація численних мистецьких проєктів.
Пишаємося такою високою нагородою! Спільними зусиллями продовжуємо тримати культурно-мистецький фронт.
СЛАВА УКРАЇНІ!


Про науково-практичний семінар "Трагедія митця"



5 жовтня 2023 р. на кафедрі майстерності актора відбувся науково-практичний семінар "Трагедія митця", присвячений великому реформатору сцени Лесю Курбасу та 90-річчю драматичних подій в театрі Березіль.
Наприкінці 1933 – початку 1934-го радянськими репресивними органами було здійснено масштабну серію арештів української інтелігенції, передусім харківської. Можна сказати, що саме тоді було завдано нищівного удару по інтелектуальному Харкову, після якого перша столиця радянської України так і не отямилась. Зокрема, наприкінці 1933 року було арештовано, щоправда в Москві, фундатора нового українського театру Леся Курбаса. Ті часи були винищенням всіх, хто продукував ідеї, хто творив, хто задавав вектори розвитку: політичного, наукового, культурного, духовного.




Про Міжнародний науковий семінар у Хмельницькому національному університеті



6 жовтня 2023 р. у Хмельницькому національному університеті в режимі онлайн відбувся Міжнародний науковий семінар за участю почесного гостя - професора Ігоря Григуса на тему «Вибрані галузі освіти з фізичної культури, спорту, менеджменту та туризму в українсько-польських відносинах».
Організаторами семінару виступили Польське товариство наук в Грудзядзу, Польща, координатор віцепрезидент PTN, доктор педагогічних наук, професор Даріуш В. Скальскі, Хмельницький національний університет - Євген Павлюк, Харківська державна академія культури - Наталія Цигановська, Поморська школа вища в Старогарде-Гданським, Польща.
У семінарі брали участь 27 учасників. Це вчені з Академії фізичного виховання і спорту імені Єнджея Снядецкєго у Гданську, Польща, Львівського національного університету фізичної культури імені Івана Боберського, Навчально-наукового інституту здоров’я Національного університету водного господарства та природокористування та інші.
Під час відкриття заходу, відомий український вчений, лікар вищої кваліфікаційної категорії з терапії і фізіотерапії, доктор медичних наук, професор, академік Національної академії наук вищої освіти України, відмінник освіти України пан Григус Ігор Михайлович відзначив, що таке поважне представництво свідчить про неабиякий інтерес до тематики семінару.



Загалом під час семінару пролунало більше десяти доповідей, які стосувалися різних аспектів фізичної культури, спорту, менеджменту і туризму.
За підсумками роботи семінару була висунута пропозиція щодо створення альянсу між українськими та польськими ЗВО - учасниками семінару та підписання угоди про співпрацю.



Вітаємо кафедру фізичної культури і здоров’я ХДАК з таким досвідом: ініціатора і співорганізаторa міжнародного наукового семінару.




Конференція Студентського колективу
Харківської державної академії культури



ОГОЛОШЕННЯ

12 жовтня 2023 року (четвер) о 16:00
відбудеться онлайн Конференція Студентського колективу
Харківської державної академії культури
(інформація на посилання для делегатів буде надіслана до деканатів факультетів)

Порядок денний:
1. Вибори членів Студентської ради Харківської державної академії культури
2. Вибори голови Студентської ради Харківської державної академії культури


Переможці міжнародного фестиваля-конкурса «КУБОК ФАРАОНА» (Єгипет)



Вітаємо мистецьку школу кафедри майстерності актора "Експериментальна майстерня театральних досліджень (ЕКМАТЕДОС)" за отримане Гран-прі на дистанційному міжнародному фестивалі-конкурсі «КУБОК ФАРАОНА» (Єгипет)!
"ЕКМАТЕДОС" виступала з творчим проєктом "Інші" за мотивами драматургічного твору Жана-Поля Сартра "За закритими дверима".
Над творчим проєктом "Інші" працювали студенти ОПП «Акторське мистецтво драматичного театру і кіно» факультету сценічного мистецтва ХДАК, учасники "ЕКМАТЕДОС":
Інес - Софія Листопадова
Естель - Олександра Любченко
Коридорний - Юлія Шевченко
Режисер-постановник, творчий керівник мистецької школи "Експериментальна майстерня театральних досліджень (ЕКМАТЕДОС)" - доцент, заслужений діяч мистецтв України, декан факультету сценічного мистецтва Борис І. О.




Переможці міжнародного фестивалю "Roman Holiday" Рим, Італія



Вітаємо студентів 4 курсу кафедри майстерності актора Пеку Ніну та Стовбер Іоанну, які стали лауреатами 1 ступеня міжнародного фествалю-конкурсу "Roman Holiday" Рим, Італія!
До уваги журі були представлені такі роботи.
Ніна Пека - уривок з дипломної вистави "КраїнаМедея" С. Стрідсберг, монолог матері.
Іоанна Стовбер - уривок з дипломної вистави "Я була в домі і чекала, щоб дощ прийшов" Ж. Л. Лагарс, монолог Старшої.
Творчий керівник курсу Фєвральова С. В.
Бажаємо успіху та натхнення в майбутніх конкурсах та фестивалях!


Про проведення онлайн-заходу «З Україною в серці»



28-го вересня 2023 року, факультет сценічного мистецтва Харківської державної академії культури та кафедра режисури провели онлайн-захід "З Україною в серці".
Метою проєкту стала підтримка військових, які зараз знаходяться на фронті та вшанування пам'яті Захисників та Захисниць України, які віддали своє життя за Батьківщину та наше майбутнє.
Яскраві номери мистецької акції ще раз підкреслили те, якою ціною ми виборюємо нашу незалежність. Наші Захисники та Захисниці стоять на захисті нашої держави, мужньо й героїчно боронять рідну землю від посягань ворога. Вони — наш захист, наша міць, наші янголи-охоронці, які дарують нам можливість продовжувати жити, творити, навчатися та навчати.




Фінальною сценою мистецької акції став інстаграм-флешмоб "З Україною в серці", який покликаний наголосити, що ми мужня, незламна, хробра нація і лише спільними зусиллями, кожен на своєму фронті, ми здатні перемогти.
Організаторами мистецької акції стали здобувачі 2 курсу другого (магістерського) рівня вищої освіти кафедри режисури, а також випускник факультету сценічного мистецтва, магістр Олексій МІРОШНИЧЕНКО (технічне забезпечення). Творчі номери разом зі здобувачами кафедри режисури, втілили в життя здобувачі 1 курсу кафедри музично-драматичного театру; художній керівник – завідувачка кафедри музично-драматичного театру, заслужена артистка України, доцент – Людмила КУДРИЧ.




Керівник проєкту – кандидат мистецтвознавства, лауреат міжнародних театральних фестивалів, доцент кафедри режисури Роман НАБОКОВ.



Про ініціативу «Українська наукова діаспора / Ukrainian Science Diaspora»




Зацікавленим українським науковцям, які наразі перебувають за кордоном, пропонується заповнити наступну форму:
https://forms.gle/c5asLKLYXvQMRbKb6

Представники наукової діаспори і наукові та науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти та наукових установ України, які продовжують свою діяльність за кордоном, можуть долучатись до вже створеного телеграм-каналу https://t.me/UkScDs, а також до сторінки у Facebook https://www.facebook.com/UkrainianScienceDiaspora.

Також інформуємо, що 22 березня 2023 року з 15-00 до 18-00 відбудеться захід «Українська наукова діаспора» в рамках ІІ-конференції Рік війни: вплив на науку та підтримуючі ініціативи, яка організована International Science Council (ISC) and All European Academies (ALLEA). Зареєструватися можна за посиланням: https://confsa.eventsair.com/2nd-conference-on-the-ukraine-crisis/.

За додатковою інформацією можна звертатись до Євгенії Поліщук (Рада молодих учених при Міністерстві освіти України/Офіс підтримки вченого - yevheniia.polishchuk@gmail.com та Зої Петренко (керівник експертної групи з питань розвитку науки директорату науки та інновацій МОН - petrenko@mon.gov.ua.


1 жовтня Україна відзначає День захисників та захисниць України!

Героям Слава!




1 жовтня Україна відзначає День захисників та захисниць України, а також на цю дату припадає День працівників освіти.
Сьогодні о 9.00 по всій країні відбулася масштабна хвилина мовчання в пам'ять про загиблих воїнів.
Наша академічна родина має втрати серед випускників, студентів і викладачів.
Вшануємо пам'ять нашим загиблим Героям України! Академія культури виховала достойних студентів - наших захисників, яких ми не забудемо!
Слава Україні!
Героям Слава!


Жовтень 2023 вересень 2023 »